曾經係二千年。。。。富山是大埔的著名日本料理!以前游水路過富山,門外總是聚集一大堆在等位的食客。。近呢幾年來,人山人海的熱鬧情況已經不復再大家轉投8鯨 8戶屋 或 御8都不想吃富山了三年前來 係水準極差但這次2014再給它一次機會 它會發光 發亮首先,必定要說服務態度,員工反應比以前好 我覺得重回千禧年水平由坐下開始感到冷氣凍得太犀利夏天已經來吧 那天26度 餐廳應該15度 至於衛生方面,以一間日本料理店來說兔兔貓認為已經比和民更好 几明窗淨 環境怡人 樓底夠高壽司方面三文魚約$18 油甘魚約$25 帶子約$30 (兩件計) 魚生同飯比例唔錯飯極小 魚生極大片這樣8戶8鯨御八都做不了的刀功正宗日本料理啊不過飯醋香味略嫌不足但是用料非常新鮮三文魚香滑 油甘魚清甜帶子唔梅 別有一番海鮮風味 但是加州roll 約$30相對失色兔兔貓的動物朋友不吃生冷食物才點的只有蟹柳 蛋 無乜味道這個海鮮炒烏冬 約70賣相一流不過十分油膩但是調味剛好 比和民更勝!海鮮有幾隻冷藏細蝦仁,少許迷你元貝,和兩隻大青口和椰菜 雞脾菇配料多 炒得不錯 但是有點油還有這個雜錦薄餅 約$60木魚加上沙律醬 味道惹味這個煎
曾經係二千年。。。。富山是大埔的著名日本料理!

以前游水路過富山,門外總是聚集一大堆在等位的食客。。
近呢幾年來,人山人海的熱鬧情況已經不復再

大家轉投8鯨 8戶屋 或 御8
都不想吃富山了

三年前來 係水準極差
但這次2014再給它一次機會 它會發光 發亮

由坐下開始感到冷氣凍得太犀利

夏天已經來吧 那天26度 餐廳應該15度

至於衛生方面,以一間日本料理店來說
兔兔貓認為已經比和民更好
几明窗淨 環境怡人 樓底夠高

壽司方面

三文魚約$18 油甘魚約$25 帶子約$30 (兩件計)
魚生同飯比例唔錯

只有蟹柳 蛋 無乜味道

這個海鮮炒烏冬 約70

賣相一流
不過十分油膩
但是調味剛好 比和民更勝!
配料多 炒得不錯 但是有點油

這才是驚喜呀 很少有餐廳的鰻魚飯有這麼多鰻魚
我兔兔貓要吃大量貓魚是常識吧
這個飯 又有汁 又有洋葱 又有紫菜又有軟硬適中的珍珠米飯粒
每個元素都很配合呢
飯和汁都很惹味。。。
真的有驚喜

每一樣食物都有用心擺設賣相
兔兔貓感受到食店的改變
也吃得出廚師的用心

物超所值,回味無窮
念念不忘,必有回響

ps 兔兔貓希望富山可以keep 住呢個水準 唔好回落番2008至2013 嘅水平喇
2014-03-26
$85 (Dinner)
  • 鰻魚
  • 油甘魚
2014-02-04 732 views
因為替家人慶祝,決定近近哋喺大埔食日本菜,雖然首選一定係「八鯨料理」,不過位少又比較逼,所以最後都係決定去「富山」。好耐無嚟過,食物質素仍舊中上,不過上菜次序全無,雖然我唔知點先係正宗,但點都唔會個炒飯最先上,刺身、壽司遲嚟。鰻魚炒飯 ,飯嘅份量還好,但鰻魚份量就少得可怜,心諗有無搞錯,成5x-6x蚊都可以少成咁,如果唔係兩老鐘意食鰻魚炒飯真心無下次。味道尚算唔錯,飯炒很粒粒均勻,唔算太油。八式刺身 ,太遲上,食過熟食有損刺身口感,不過份量算多,而且無樣都幾新鮮,CP值幾高。不過一班師傅真係要練快啲手腳。壽司方面魚生同飯比例唔錯,不過飯醋香味略嫌不足,用料尚算新鮮。另外,火炙壽司殘留煤氣味好勁,食落好怪。
好耐無嚟過,食物質素仍舊中上,不過上菜次序全無,雖然我唔知點先係正宗,但點都唔會個炒飯最先上,刺身壽司遲嚟。

Other Info. : 如果唔係食環境,下次我一定去八鯨料理。
2013-12-02
$180 (Dinner)
2013-08-29 435 views
今日收工好早已入到嚟大埔,去到富山時也不多人,一行五人坐了卡位還算濶落。雞泡魚干-口味過甜,但燒得還算香口炸雞軟骨-粉漿很薄,沒有雪的味道,份量也不少,不錯!軟殼蟹反卷-在飯及紫菜下的蟹還很香脆什錦天婦羅-很薄很脆的外層,58蚊的天婦羅,份量及種類也不少,最驚喜的是除蝦外還有一件頗大件的軟殻蟹!肥牛露筍卷-露筍很老有渣加上肥牛也很鞋口,永遠也不會再叫!我的主食叫了石窩牛肉飯-飯來了沒有我所期待的熱氣,心想石窩不夠熱肯定沒有飯焦吃了,吃了第一口,一個字:甜!除了甜味也沒什麼其他味道了,唯一可讚的是飯及牛的份量很多!愛人叫了牛脷冷烏冬-很好的賣相及有厚片牛脷八片,份量也不算少,牛脷爽口不硬,烏冬份量一般但還算可口,夠凍!其他還叫了豬軟骨湯烏冬及魚生飯,我沒有試,但媽說豬軟骨不太林!食物味道一般沒特別但也不難吃,正體份量夠大,希望下次去可在味道方面作改善吧!另外想提一提服務,一個四眼黑衫的男生及一四眼女士服務比較熱心,其他只站在某一處談話,沒一次走過來看看顧客有什麼需要!個人認為評食店,該食物同服務質數同是重要的,希望你們明白顧客的需要而作檢討吧!
雞泡魚干-口味過甜,但燒得還算香口
炸雞軟骨-粉漿很薄,沒有雪的味道,份量也不少,不錯!
軟殼蟹反卷-在飯及紫菜下的蟹還很香脆
肥牛露筍卷-露筍很老有渣加上肥牛也很鞋口,永遠也不會再叫!

2013-08-28
$120 (Dinner)
2013-06-01 333 views
曾經,『富山和食料理』差不多是大埔的地標式日本料理以前路過富山,門外總是聚集一大堆在等位的人群但近這一兩年來,這些人山人海的熱鬧情況已經不再出現當中是什麼原因?我本來也不明白,但經過今餐晚飯之後,我似乎找到了一些頭緒了今次晚飯,已經是我近四個月以來,第三次光顧,頭兩次的感覺,也是物有所值,回味無窮但今晚,真的感到十分失望首先,必定要說服務態度,整間店的員工似乎已經對工作失去了應有的專業精神和熱誠由坐下,直到點餐完畢,也沒有人送上熱茶,直到追問,才送上而當茶飲完以後,侍應也沒有主動加茶由於桌子細小,剛吃完的碟必需要先拿走,才可以另外放上其他食物而侍應只將食物放下就走開了,只剩低我拿著吃完的碟子,一直看著侍應在遊魂和聊天而不收碟這樣的服務水準,絕對令人失望諷刺的是,當我要埋單的時候,他們就突然勤快起來,哈哈!說完服務,再談衛生,以一間日本料理店來說我難以明白為什麼富山的衛生水平會如此惡劣首先,我看見侍應招待兩個顧客坐近吧台的位置但客人馬上投訴吧台的地面上有一大灘污水,之後店員才臨急臨忙去拖地而我坐位旁邊的地上,有一個不知名的食物殘渣但完全沒人理會,唉,這裡不是茶餐廳吧?連店面也可以不衛生,
曾經,『富山和食料理』差不多是大埔的地標式日本料理

以前路過富山,門外總是聚集一大堆在等位的人群

但近這一兩年來,這些人山人海的熱鬧情況已經不再出現

但今晚,真的感到十分失望

由坐下,直到點餐完畢,也沒有人送上熱茶,直到追問,才送上

而當茶飲完以後,侍應也沒有主動加茶

這樣的服務水準,絕對令人失望

諷刺的是,當我要埋單的時候,他們就突然勤快起來,哈哈!

說完服務,再談衛生,以一間日本料理店來說

我難以明白為什麼富山的衛生水平會如此惡劣

首先,我看見侍應招待兩個顧客坐近吧台的位置

而我坐位旁邊的地上,有一個不知名的食物殘渣

但完全沒人理會,唉,這裡不是茶餐廳吧?

連店面也可以不衛生,更令人懷疑廚房入面的衛生情況會是怎樣
再說環境,店內冷氣不夠,而且異常嘈吵

令人完全沒有用餐的心情

接下來說食物吧
壽司的質素是ok的,價錢也算合理

其中的三文魚、玉子、辣味三文魚都幾好食
雞軟骨感覺是現成貨

都算ok吧

(這個上碟裝飾也太難看了吧?)
每次必吃的燒鯖魚,燒得好味

加上檸檬汁後,鹹鹹酸酸的,很惹味
最後這個海鮮炒烏冬,十分油膩,而烏冬的調味不夠

而所謂海鮮只有幾隻冷藏細蝦,少許迷你元貝,和兩隻大青口和椰菜

這樣少份量和種類的配料,根本不能算是海鮮吧?

而上碟時青口被烏冬蓋住,可見廚師連上碟的裝飾也懶得去理會了
如果像我這樣將青口放在烏冬上,會搶眼很多吧?

幾秒的功夫也懶,從賣相,配料選擇、調味上也完美地反映了廚師對煮食沒有誠意

總結:

環境、服務、衛生也完全不合格

食物只有壽司和燒物比較可取

這一餐真的令人吃得很不開心

我腦中只想盡快吃完埋單走人

對於這樣不合格,沒誠意的餐廳

我應該短期來也不會再光顧了

在門外聚集的人群已經不再可見

以前我不明白,現在我終於明白了

2013-06-01
$135 (Dinner)
2013-03-31 200 views
27.1.2013朋友的小寶寶出世了, 於是就約了另外兩位朋友一齊去探BB. 探B前, 當然要找地方吃午餐先.去到的時候已經差不多下午二時半, 人流不太多. 翻看餐牌, 咦, 有我喜愛的銀雪魚喎, 於是我二話不說就點了這個醬燒銀雪魚定食. 等了二十分鐘, 我的定食終於來了. 銀雪魚比預期中細塊, 而且質地也很薄. 它的外表是煎得很香脆, 裡面魚肉也很嫩滑的, 不過卻很油膩. 定食中除了有主角銀雪魚之外, 還有前菜的炒椰菜, 麻醬凍豆腐及四色刺身. 炒椰菜很凍冰冰, 而且也很油膩, 吃完後整個口也是油. 麻醬凍豆腐就只有一件豆腐, 但它不夠滑溜, 麻醬也偏咸. 四色刺身的外表看來不夠新鮮, 三文魚不夠肥美, 吞拿魚, 生蝦及八爪魚也缺乏鮮味. 至於定食中的白飯, 飯粒也有點兒硬. 雖然這餐所吃的銀雪魚味道不過不失, 但是那豐富的前菜卻教人失望, 所以只能給一個OK.
27.1.2013

醬燒銀雪魚定食.

2013-01-27
$74 (Lunch)
2012-12-29 153 views
前日趁住聖誕正日又有假就同朋友北上玩左WHOLE DAY. 番到HK個個都好似骨頭散晒咁, 所以一致決定簡間近大家屋企既食店姨肚算啦!!!太和站落車, 係附近行左成大個圈, 最終都係決定黎番呢間食晚餐!唔知係咪太耐無黎,餐牌唔同晒,有個朋友話無變,不過我同另外2個都話唔同左!!!因為我想食既炸墨魚咀都無左!!!!!首先梗係叫番我想食好耐好耐既鰻魚薄餅啦!!呢個我真係要讚下佢!! 係第間舖搵唔到呢隻味!!真係好好食!!好濃厚既鰻魚,鰻魚汁只有更加帶出成個薄餅既層次,芝士口感幼滑配埋個沙律醬同木魚絲, 真係 沒有最好味,只有更野味!!!呢個軟殼蟹卷落料唔少,連朋友都驚訝咁話少有咼!! 成碟沙律醬不特止,仲有好多蟹籽,食醬大既我真係覺得好好味!!由其佢中間個軟殼蟹唔會好油,每舊份量平均,認真唔錯!!加州卷就會咩特別姐,如果唔會朋友話要食,我真係唔會叫呢樣,中間係玉子、青瓜咁,唯一可取既係沙律醬同蟹籽令個壽司個味唔會太單調.
鰻魚薄餅
軟殼蟹卷
加州卷

Other Info. : 另外服務真係要檢討下, 個侍應黎收碟好似搶野咁, 唔洗咁猴琴阿嘛?!! 幫我地收晒先同我地講: 話先收番d碟先..O嘴
2012-12-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鰻魚薄餅
軟殼蟹卷
加州卷
2012-11-25 108 views
又係大埔搵食,呢期偏愛日菜,決定來富山試下以龜速由火車站行來要成半粒鐘,途中又上天橋又落樓梯,攰死 =3=離遠見到大堆人圍住,心諗不如放棄...但竟然超lucky地,有張二人吉枱,等都唔洗等 hahahaaa先來蟹子沙律,簡單配搭,盛惠三十多蟹柳絲+青瓜絲+蟹子+沙律醬,是開胃的好選擇點了幾款壽司,三文魚、帶子、劍魚以廿幾蚊一碟來講,新鮮度及大小算是不過不失另外有幾款九蚊一件嘅壽司,火炙三文魚都係無元氣咁好食比目魚嘅醬汁唔錯,味似鰻魚醬,但超級細件仲叫左牛油果軟殼蟹卷同燒牛脷,但已經無咩心機影相牛油果未夠熟,偏硬,失左軟滑嘅效果燒牛脷幾香,食落少少騷,不過好韧overall唔算非常食,可能只係開得比較耐所以好評較多下次決定試下附近日式烏冬小店,睇下有無驚喜
又係大埔搵食,呢期偏愛日菜,決定來富山試下
離遠見到大堆人圍住,心諗不如放棄...

先來蟹子沙律,簡單配搭,盛惠三十多
蟹柳絲+青瓜絲+蟹子+沙律醬,是開胃的好選擇
點了幾款壽司,三文魚、帶子、劍魚
以廿幾蚊一碟來講,新鮮度及大小算是不過不失
另外有幾款九蚊一件嘅壽司,火炙三文魚都係無元氣咁好食
比目魚嘅醬汁唔錯,味似鰻魚醬,但超級細件
仲叫左牛油果軟殼蟹卷同燒牛脷,但已經無咩心機影相
牛油果未夠熟,偏硬,失左軟滑嘅效果
燒牛脷幾香,食落少少騷,不過好韧

overall唔算非常食,可能只係開得比較耐所以好評較多
下次決定試下附近日式烏冬小店,睇下有無驚喜

Other Info. : 講到服務就認真麻麻,特別係企門口個reception姐姐 我明白佢係reception係唔會入來場內幫手 但佢係到行行企企見到人舉哂手都可以提下其他同事 唔好一錄木咁企係到... =.="
$140 (Dinner)
2012-10-25 74 views
食物質數普通~衰d講去一田買既都可以好過佢~服務好有問題1) 一開始落單無覆單就已經走左去2)做野得個快字~ 快手到唔知點解可以將一張有燒汁既單飛左落我女朋友隻手度3)上菜次序全無, 我唔識乜都正宗, 但點都唔會個炒飯同個豬扒食最先上, 小食壽司最後黎4)落漏野5)最離譜係呢樣! 我個刺身未食完~ 佢就收左我!我呆左2秒,之後好大聲鬧,喂,你做乜野呀~佢先由第2張枱行番過黎~用左0.5秒講左句類似"唔好意思" (太快, 都唔肯定佢up乜) 然後就走左! 呢一樣野係完全接受唔到!以前都有黎~無諗過無黎一段時間可以差左咁多!永無下次!!!我食一田食其他壽司鋪好過!
食物質數普通~
衰d講去一田買既都可以好過佢~

服務好有問題
1) 一開始落單無覆單就已經走左去
4)落漏野

以前都有黎~無諗過無黎一段時間可以差左咁多!
永無下次!!!

我食一田食其他壽司鋪好過!
2012-10-24
$120 (Dinner)
2012-08-27 41 views
拎左飛等90分鐘其間比人打尖, 有好多人不用排隊就可以入去, 問問店長, 佢話朋友&家屬優先, 咁我呢d小市民咪好唔公平咁比人打尖都無得出聲囉食品價格與之前差不多, 但份量少了一半我可以點做 ????????

食品價格與之前差不多, 但份量少了一半

我可以點做 ????????
2012-08-26
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
本來打算去打邊爐,但因為太肚餓,所以就去依間餐廳食晚飯。吉列炸蠔4隻,食到最後一隻時竟然食到成口蠔殼...牛舌串燒好似食緊橡根噤....海膽一板...雪都未解就攞出黎俾客食...d 海膽仲有一陣"益"味...sushi 質素一般,無咩特別...唯一可取的就只有牛肉火鍋, 個湯夠清甜...侍應禮貌更不知所謂, 添水個陣因為我朋友坐得入,所以好有禮物噤遞俾佢,點知個侍應倒完水就噤放係枱面就算!!我朋友一直等佢倒完水交返個杯俾佢...Last order 個陣加左兩個小食,點知收左錢之後服務更差!!上菜時就噤將食物 "pet" 係枱邊...唔係輕放!!兩次都係噤!!見到枱面放滿食完ge碗碟又唔收...下次唔駛錢都唔會再去!!!
本來打算去打邊爐,但因為太肚餓,所以就去依間餐廳食晚飯。

吉列炸蠔4隻,食到最後一隻時竟然食到成口蠔殼...

牛舌串燒好似食緊橡根噤....

sushi 質素一般,無咩特別...

唯一可取的就只有牛肉火鍋, 個湯夠清甜...

侍應禮貌更不知所謂, 添水個陣因為我朋友坐得入,
所以好有禮物噤遞俾佢,點知個侍應倒完水就噤放係枱面就算!!

我朋友一直等佢倒完水交返個杯俾佢...

見到枱面放滿食完ge碗碟又唔收...

下次唔駛錢都唔會再去!!!
2012-07-28
$150 (Dinner)
2011-08-14 16 views
見好耐冇黎, 就黎試下睇睇有乜改變以前我一定會比笑樣, 但係今次只係可以算ok, 的確真係退步左2個人食,叫左以下既野壽司: 三文魚,吞那魚,赤貝,醋鯖魚,北寄貝,墨魚,金龍(炸蝦)卷刺身: 帶子小食: 豬頸肉, 羊架, 炸蠔熟食: 牛肉火鍋壽司個人覺得真係細左, 同埋真係幾薄切下- -"刺身就同壽司一樣,又係細左咁牛肉火鍋又係咁, 係極明顯細份左好多, 呢個真係唔係咁接受味道方面, 所有野都幾好, 個羊架特別凸出! 真係好好食, 如果知咁好食真係會叫多個不過覺得上菜既次序好似有d d 問題咁壽司 > 刺身 > 牛肉火鍋 > 炸蠔 > 羊架 > 豬頸肉點解d小食會係最後先上既? 呢個我真係唔知會唔會係岩~ 但係個人就覺得好似怪左d d 咁~
見好耐冇黎, 就黎試下睇睇有乜改變

2個人食,叫左以下既野

刺身: 帶子
小食: 豬頸肉, 羊架, 炸蠔
熟食: 牛肉火鍋

壽司個人覺得真係細左, 同埋真係幾薄切下- -"
刺身就同壽司一樣,又係細左咁
牛肉火鍋又係咁, 係極明顯細份左好多, 呢個真係唔係咁接受

不過覺得上菜既次序好似有d d 問題咁

2011-08-14
$203 (Lunch)
  • 羊架
從一本雜誌讀了一些這餐廳的評論,所以昨飯我去了這日本餐廳吃飯.預定餐桌9時,到了那裡無需等待。 菜單上美麗食物的照片美極了。我點了酒(玉奶光),很不錯。第一道菜上菜上得很遲,20分鐘一客壽司,然後下一個 2分鐘,菜全都來了(三熱四冷)。我們坐在冷氣下,熱的食物很快變冷。 算了,主角是壽司和魚生,在圖片中很漂亮,所以很期待 ....。 超令人失望!!!每道菜是超小,雖然價格沒有增加(我一般不看價格),但壽司和魚生的肉非常小,我替他們難過。想想...肉的部分是如此的薄小,你很難嚐到肉的味道。 即使是魚生,沒有飯,亦是沒有味道的(超級凍肉)。壽司飯的味道像白飯,蘆筍的味道像油膩的小棍。 唯一好的是在最後的烏冬面,但需要很長的一段時間(約 30分鐘)。 它在石鍋上準備了的, 抵達後它仍然冒煙。但再過多味精。 我將再次到訪?決不! 我寧願自己做壽司,至少我可以品嚐到肉的味道。嗯,除非我想吃一些昂貴的飯糰。

預定餐桌9時,到了那裡無需等待。

菜單上美麗食物的照片美極了。我點了酒(玉奶光),很不錯。

超令人失望!!!

2011-03-03
$250 (Dinner)
  • 玉奶光
2010-12-25 16 views
見甘多人上Openrice搵食, 又學人寫下食評先新手..大家多多包涵搬左黎大埔甘耐, 第一次試呢間富山見佢裝修有D似和X集團式個D,又有時有人排隊,個日想食日本野就諗起佢,就同家人試試啦!最衰個日吾記得左帶相機 ..三文魚壽司個樣乾曾曾甘, 吾多新鮮!又薄, 好一般..海膽壽司個人覺得係最好既一樣野,雖然海膽份量吾多又吾係特別靚貨,但係勝在都算有鮮味焗蠔好細粒, 食落口一pat野甘,做得吾好天婦羅蝦對於天婦羅D蝦就好細隻太多漿食落口成口粉軟殼蟹炸粉味道普普通通, 味精味好重但係就真係size太細!!!!炒雜菜好多味粉都係普通貨色總結: 比預期中差好多 用料普通 失望.. 一次就夠 吾抵食 要係大埔呢頭搵比佢好既日本野食大有人在!!!
見甘多人上Openrice搵食, 又學人寫下食評先
新手..大家多多包涵

搬左黎大埔甘耐, 第一次試呢間富山
見佢裝修有D似和X集團式個D,又有時有人排隊,
個日想食日本野就諗起佢,就同家人試試啦!
最衰個日吾記得左帶相機
三文魚壽司
個樣乾曾曾甘, 吾多新鮮!
又薄, 好一般..
海膽壽司
個人覺得係最好既一樣野,
雖然海膽份量吾多又吾係特別靚貨,
但係勝在都算有鮮味

焗蠔
好細粒, 食落口一pat野甘,
做得吾好
天婦羅蝦
對於天婦羅D蝦就好細隻
太多漿食落口成口粉
軟殼蟹
炸粉味道普普通通, 味精味好重
但係就真係size太細!!!!
炒雜菜
好多味粉
都係普通貨色
總結: 比預期中差好多 用料普通 失望.. 一次就夠
吾抵食 要係大埔呢頭搵比佢好既日本野食大有人在!!!

2010-12-22
刺身 $7x-1xx?(忘記了全部都係普通貨色三文魚唔肥美。蝦又係好普通。油甘魚係算三樣中最好,算係肥美 、油脂尚算豐腴xx燒帶子燒得幾香~香氣四溢但食落幾"韌"帶子邊仲好似o趙緊香口膠tim!雞軟骨餃子首先聞落又係好香~~賣相都ok煎得唔錯 ..食落脆脆香口內涵味道普通~~只係普通既餃子涵+dd雞軟骨粒粒都值試下既和風薄餅餅底好薄~烤得好脆上面既和風沙律醬好惹味tim~但唯一扣分既係個批邊底烤濃了 ..食到最尾會苦火炎三文壽司、三文壽司普通~非常普通沒有肥美 + 新鮮可言火炎三文壽司更差~~無入口即溶+油脂滿佈口腔因為唔肥美~~一d油脂都無天婦羅大蝦壽司~蝦算大隻 ..缺點係粉漿太厚和牛石頭鍋飯 $4x-6x當然咁既價錢,我當然唔會係預佢比真既和牛你啦是是但但普通既牛粒囉係 .....但係 .....你見唔見到有牛粒?搵唔搵到?有既 ..係細過粒米~食落係完全唔覺有肉既感覺跌左錢囉係~~三文手卷~嘩 ..好迷你!!仲細過我隻手各款壽司~~um ..都係果句 「普通」囉右邊中間果2舊係三文魚腩壽司 ...食落就正常d啦~因為價錢貴d架ma之後整多客 雞軟骨餃子 先~~睇下..因乜解究第
刺身 $7x-1xx?(忘記了
全部都係普通貨色
三文魚唔肥美。
蝦又係好普通。
油甘魚係算三樣中最好,算係肥美 、油脂尚算豐腴

xx燒帶子
燒得幾香~香氣四溢
但食落幾"韌"
帶子邊仲好似o趙緊香口膠tim!

雞軟骨餃子
首先聞落又係好香~~賣相都ok
煎得唔錯 ..食落脆脆香口
內涵味道普通~~只係普通既餃子涵+dd雞軟骨粒粒
都值試下既

和風薄餅
餅底好薄~烤得好脆
上面既和風沙律醬好惹味tim~
但唯一扣分既係個批邊底烤濃了 ..食到最尾會苦

火炎三文壽司、三文壽司
普通~非常普通
沒有肥美 + 新鮮可言
火炎三文壽司更差~~無入口即溶+油脂滿佈口腔
因為唔肥美~~一d油脂都無

天婦羅大蝦壽司~
蝦算大隻 ..缺點係粉漿太厚

和牛石頭鍋飯 $4x-6x
當然咁既價錢,我當然唔會係預佢比真既和牛你啦
是是但但普通既牛粒囉係 .....
但係 .....你見唔見到有牛粒?搵唔搵到?
有既 ..係細過粒米~食落係完全唔覺有肉既感覺
跌左錢囉係~~

三文手卷~
嘩 ..好迷你!!仲細過我隻手

各款壽司~~
um ..都係果句 「普通」囉

之後整多客 雞軟骨餃子 先~~
睇下..因乜解究第二次 個賣相可以差咁遠?
夾起跌哂d涵咁款~個皮仲要無第一次咁脆口
點解會咁得意既?

埋單4個人差唔多五百~~
但我同daddy都仲未飽 ......
所有食物都好迷你!好聽d係「精細」
但佢份量精細 ..可惜味道唔係呢 ...

總括而言:
兩個普通
味道普通。價錢普通
唔會再有下次掛?
差唔多價錢 ~~比我會擇御八築地

分數:5-5.5
油甘魚~其他一般
算是ok
差!!普通牛肉都搵唔到
北寄貝~三文魚腩算係唔錯,其實好普通
第二客差多dd喎!!
2010-08-02
$130 (Dinner)
油甘魚~其他一般
算是ok
北寄貝~三文魚腩算係唔錯,其實好普通
2010-07-19 11 views
今次係一行8 人去食,我地大埔人普遍會叫依間日本菜做「富凸」xd我地主要叫左小食同飯麵,因為都是窮學生,甚麼刺生呀sushi 呀還是無福消受豬軟骨小食炸得很不錯,不會很油,味道帶少許咖喱味(?),一碟數量太約有20-30粒,我覺得可以一試豬頸肉小食用日式燒汁塗在肉片上的製法,沒有驚喜軟殼蟹小食好似total 4隻,每隻大約是一隻拇指的長度吧,味道不錯,表面微炸,入面還有一點蟹味我吃的是ox 醬海鮮炒烏東鐵板上,完全不辣 ,有青口也有幾隻蝦,基本上沒甚麼ox 醬的感覺,因為我在差不多清碟時才猛然想起「呀!我是點了個有ox 醬的菜」其實不是很差,只不過味道有點平凡,雖然菜單上好像寫著甚麼推介...朋友點了個餃子湯烏東,端上來看到湯在石頭窩中沸騰,感覺幾吸引其實除了我的炒烏東份量較多,其他的飯類和湯麵都是以石頭窩盛著,所以份量有限,對於男生可能不太足夠。環境幾好,不過我坐在卡位最入,冷氣有限,有點熱上菜快,也會經常有人加水如果人多要先訂位,晚上都幾full 個人認為,富凸算是大埔的中價日本菜之選 =]

豬軟骨小食

豬頸肉小食
用日式燒汁塗在肉片上的製法,沒有驚喜

軟殼蟹小食

我吃的是ox 醬海鮮炒烏東

環境幾好,不過我坐在卡位最入,冷氣有限,有點熱
上菜快,也會經常有人加水
如果人多要先訂位,晚上都幾full

個人認為,
富凸算是大埔的中價日本菜之選 =]
餃子湯烏冬
豬頸肉小食
2010-07-14
$60 (Dinner)