2005-09-21
大埔區呢類日式食肆唔多,不過富山係一個唔錯選擇。可能由於附近冇乜日式食肆,呢度好多時都好多人,平日七點未夠已經開始要等位,假日就更加多人。一入到去,感覺上已經有的似和民,不過睇下個菜牌就冇和民咁多野食。今次我六點五十分去到,安排左我坐BAR檯位,唔使等冇乜所謂,仲可以見到壽司師父握壽司,雖然我對刺身冇興趣,但睇落好似幾新鮮。今次叫左四樣野,一份富山蛋包飯($33)、一個土佐豆腐($25)、一個炭火汁烤鴨胸($33)同一個野菌釀雞卷($28),比和民經濟少許。講下味道,蛋包飯蛋皮煎得唔錯,蛋皮有厚度,入面未完全熟晒,所以入口較滑,飯同蔬菜粒一齊炒,略為硬少少,汁只係普通茄汁,同在日本的蛋包飯專門店比較就差好遠喇!土佐豆腐只有三件,由於豆腐本身較淡,汁就需要較濃味,呢點做得唔錯。炭火汁烤鴨胸同野菌釀雞卷兩樣小食,鴨胸好多好大碟,有炭燒香味,不過食落較韌,至於野菌釀雞卷,由於材料屬於普通,味道已算不俗。環境上,檯比較迫,論舒適就唔及和民,不過都算幾企理,服務方面就合格水準,唔算十分出色。