2020-12-04 29 views
🍊Fresh Fruit Tea🧋Oatmeal TieGuanYin Latte w/ Boba 🥪Spicy Tuna Toast-TP Tea is one of my go-to bubble tea shops after lunch😽 Fresh fruit tea is always my fav as they put so many fruits in it - so refreshing with a natural fruity sweetness🍊🍎🍋🍍-They are offering an all day set that includes toast and boba ranging from $40-$45 only! Definitely a great deal for quick breakfasts/lunches🙌🏻-Personally I quite recommend the spicy tuna toast - tuna salad and fried egg with Taiwanese spicy spread. Do mark
🍊Fresh Fruit Tea
🥪Spicy Tuna Toast
Personally I quite recommend the spicy tuna toast - tuna salad and fried egg with Taiwanese spicy spread. Do mark oatmeal latte on your list as the toothsome texture of oatmeal brings it to the next level!🧋
🍴7.5/10
2020-12-03 21 views
爆漿珍珠吐司,$25。體外型大概知道係用飛碟機炮製,餡料不外乎浸泡過糖水嘅珍珠同埋芝士,越係簡單嘅材料出嚟嘅效果越直接,就係單純嘅好味道。珍珠紅豆拿鐵,$31。呢款飲品唔可以揀熱飲,珍珠加紅豆同拿鐵混合出嚟嘅效果有啲似日本嘅紅豆甜品😍,紅豆嘅甜味再加上珍珠嘅口感,係一款唔錯嘅甜品。冬瓜鐵觀音,$21。呢杯就揀咗熱飲,甜甜地嘅冬瓜茶同埋鐵觀音呢種fusion,遺傳統台灣原味道嘅冬瓜茶添加咗另一個層次。

2020-12-02
  • 爆漿珍奶吐司
2020-12-03 32 views
< 茶湯會 > 📍寶琳補完習去咗新都城行 竟然有我最愛嘅茶湯會🤣 即刻入去坐低食tea🥰 見佢出咗秋冬系列 一於試下😋 ☕️熱冬瓜鐵觀音 $21而家最啱飲熱野 冬瓜鐵觀音好香茶味 唔會太澀 比一般冬瓜茶好飲😋😋 甜度適中 不過拎上手有啲熱 飲嘅時候要小心啲 飲完成個人都好暖🤣 下次再試下其他🥰🖤爆漿珍奶吐司 $25吐司烘過好香脆 一切開啲珍珠爆晒出嚟🤣🤣 開頭以為好甜點知又幾好食🥰 入面有好多練奶 珍珠細細粒 煙韌度啱啱好👍🏻👍🏻
< 茶湯會 > 📍寶琳

☕️熱冬瓜鐵觀音 $21
🖤爆漿珍奶吐司 $25
2020-12-01 40 views
初嚐燕麥熱飲系列♨️仲有珍奶多士😆·✨燕麥觀音拿鐵 $30 (+$4珍珠)要咗微糖🤣,好香觀音茶味,個茶味又幾出,唔錯👍🏻👍🏻珍珠偏軟糯而燕麥較實在,每一啖又硬又軟嘅口感,幾過癮🤪秋冬飲啲暖笠笠嘅嘢就啱哂啦🤤·✨新鮮水果茶 $32呢杯第二次飲了,水果茶就冇得揀甜度,水果就有橙、蘋果、熱情果、火龍果等😝而味道方面,甜甜酸酸咁,唔會超甜,我地飲得出橙味、菠蘿味同熱情果為主😆😆不過我地條👅唔專業架🤪🤗·✨爆漿珍奶多士 $25呢款都出咗一排但一直未試過,今次終於比個機會佢,其實我想講佢又唔伏喎😅雖然聽個名睇張相會覺得奇怪,但係咁多珍珠食落都冇違和感,因為佢啲珍珠係腍身啲,同個麵包夾啲個奶茶醬甜甜鹹鹹,有啲似花生醬,加煉奶,似奶醬多多士夠熱,條邊仲好脆🤣,飛碟包得實唔會漏🙂不過如果想食鹹,當然都仲有吞拿魚多士可供選擇☺️
初嚐燕麥熱飲系列♨️仲有珍奶多士😆
✨燕麥觀音拿鐵 $30 (+$4珍珠)
要咗微糖🤣,好香觀音茶味,個茶味又幾出,唔錯👍🏻👍🏻
珍珠偏軟糯而燕麥較實在,每一啖又硬又軟嘅口感,幾過癮🤪
秋冬飲啲暖笠笠嘅嘢就啱哂啦🤤
✨新鮮水果茶 $32
✨爆漿珍奶多士 $25
個奶茶醬甜甜鹹鹹,有啲似花生醬,加煉奶,似奶醬多
多士夠熱,條邊仲好脆🤣,飛碟包得實唔會漏🙂
不過如果想食鹹,當然都仲有吞拿魚多士可供選擇☺️
2020-11-13 56 views
依間店一直都好出名,一直都好想你試吓,今次一於過嚟買個下午茶餐,同屋企人一齊食下啦!估唔到嚟到有驚喜🤩依度有嘢飲,又有好多茶點小食食,行過肚餓嚟以下圖一流,見到飲品種類都有好多款,有齊水果茶、珍珠奶茶,仲有各式各樣嘅中西食點心,例如有燒賣、粉果、仲有好多多士😋我叫咗一份爆漿珍珠多士呢個係必食推介,對於珍珠控嘅我來講,就一定要試吓啦!估唔到食咗之後有意外嘅驚喜,外表厚度有少少脆,一切開,勁多珍珠流晒出嚟,果然係真材實料,食落去好彈牙,仲有煉奶,所以唔乾,超級有口感👅燕麥觀音拿鐵我水準嘅發揮,觀音好香,有着淡淡的茶香味,最特別係有珍珠同埋燕麥做配料,所以感覺好特別,超級有好感🥳🤟🏻新鮮水果茶真係超級足料㗎,裏邊又有蘋果,又有橙,火龍果添仲有,而且好鮮香嘅白香茶味🍵

我叫咗一份爆漿珍珠多士

燕麥觀音拿鐵

2020-11-11 63 views
下午茶想食啲輕食,有啲想念甜甜地又fresh嘅水果茶,去茶湯會chill下先☺️新鮮水果茶🤤係我最鍾意嘅百香果!酸酸甜甜,一粒一粒口感好好。茶底幾好飲又唔會死甜~ 😗仲要杯茶入邊好足料,有好多新鮮水果,目測有:蘋果、橙、火龍果、百香果☺️撩左出嚟食,唔係浸左糖水,啲水果都幾新鮮🤤香辣吞拿魚吐司即叫即整,唔此熱辣辣,仲好脆,又唔會燶,時間控制啱啱好🤭 吐司真係香辣,但係我呢啲淨係食到bb辣嘅人都handel到,仲幾過癮添!一切開啲吞拿魚真係爆出黎!仲有一層厚厚嘅蛋😚鄰近地鐵站,好易搵店員態度親切,服務好好

新鮮水果茶🤤
撩左出嚟食,唔係浸左糖水,啲水果都幾新鮮🤤

一切開啲吞拿魚真係爆出黎!仲有一層厚厚嘅蛋😚

鄰近地鐵站,好易搵

店員態度親切,服務好好

2020-11-11
$50 (Tea)
  • 香辣吞拿魚吐司
2020-11-11 76 views
今日近近地諗住嘆個下午餐,就同朋友決定試下呢間茶湯會啦🥳。.新鮮水果茶($32)水果茶我一向都幾鍾意,而呢度嘅水果茶都好正😍,加左好多種唔同嘅水果,最正嘅係有熱情果🤤,飲落清新又好味😆。.燕麥觀音拿鐵($30)呢杯拿鐵嘅味道之前未試過,估唔到都幾特別😜,而且加埋d燕麥更加有口感😋。.香辣吞拿魚吐司($25)飲品加多$25就可以食到呢個吐司🤩,吞拿魚真係好香🤤,不過要注意會有少少辣😆。
今日近近地諗住嘆個下午餐,就同朋友決定試下呢間茶湯會啦🥳。
新鮮水果茶($32)
燕麥觀音拿鐵($30)
香辣吞拿魚吐司($25)
2020-11-10 42 views
這家餐廳位於將軍澳, 其實正正就是寶琳鐵路站的上蓋 ,距離地鐵站路程需要兩分鐘左右,地理上十分方便快捷。餐廳位於商場之內,內裏中央冷氣供應足夠,完全無需擔心冷暖的問題。 店舖門外燈火通明,一眼便可以看得清楚,無須擔心進內,會走進一個昏暗的環境。食物方面,我點選的當然就是飲品。味道方面,和普遍香港飲到的其實沒有大分別, 但我十分欣賞他的咖啡帶點茶味,也因為茶味香濃, 入口純厚薰香,但最重要餐廳主張,少油,少鹽,少糖,在三少的大原則下,這就是健康的選擇。

2020-11-09 43 views
朋友睇我社交平台見呢度既吐司同野飲咁正就叫我帶佢黎試下~趁今日HAPPY FRIDAY就同佢黎新都城行街兼食呢個吐司同燕麥觀音拿鐵咁美味既組合!我地7點去到都已經有唔少人買緊外賣,亦有人堂食~食呢度堂食感覺有點文青風~可能店鋪裝修都有D影響,坐係度感覺個人幾有氣質,雖然鋪位入面唔係好多地方有得坐,但坐落既感覺舒服,同朋友食個light dinner或者食個tea飲下野都唔錯!香辣吞拿魚吐司朋友唔係好食得辣,本身想揀珍珠奶茶吐司~但經我遊說一番之後都係決定要香辣吞拿魚吐司!吐司即叫即製,所以要等耐少少。但等待美食既時間係值得既!一上到檯熱辣辣~同朋友一人一半share食~切開果下已經知個吐司有幾脆!分開之後見到入面滿滿既吞拿魚餡料,加左d辣椒同沙律醬,所以味道十分豐富,辣味真係唔係太勁,所以連奄尖既朋友都大讚覺得ok!燕麥觀音拿鐵珍珠只有熱飲~唔知係咪因為有燕麥成份所以一定要用熱既水沖呢!熱既拿鐵撞上鐵觀音呢個組合真係之前冇諗過!!飲既時候每啖都飲到d珍珠同燕麥,甜甜地好好味~又大大杯,真係抵飲又抵食! 新鮮水果茶手調飲品入面平時最鍾意食水果茶,感覺健康D又解渴D咁!今日就黎呢度試下呢杯

燕麥觀音拿鐵珍珠

新鮮水果茶
手調飲品入面平時最鍾意食水果茶,感覺健康D又解渴D咁!今日就黎呢度試下呢杯新鮮水果茶,今次冇叫少甜但甜度都岩岩好,唔會甜到涸喉咁~最後仲要食埋呢面D生果唔好浪費!

2020-11-09 46 views
茶湯會係草根妹妹心中一直都係飲品店嘅不二之選,間唔中都會飲番杯珍珠奶茶過下癮🥤,再加上而加佢哋有埋小食,放咗工都會去食番粒燒賣🙋🏻‍♀️。.🤣唔通你哋真係以為草根妹妹會介紹燒賣咁普通?錯哂‼️今次草根妹妹介紹爆漿珍奶吐司($25)Bubble Tea Toast比大家😎。將飲品店不可劃缺嘅珍珠加入鹹點入面🤤,鹹點Crossover甜點🍮,加上煙韌珍珠,冇得輸!.另外,仲飲咗2杯飲品🥤,一杯係新鮮水果茶($32)Fresh Fruit Tea,一杯係燕麥觀音拿鐵($30+4珍珠)TieGuanYin Tea Latte。特別想講講杯熱嘅燕麥觀音拿鐵☕️,係燕麥加牛奶嘅味道🥛,非常舒服😌,岩哂冬天手腳冰冷嘅人👅。.MENU
MENU
2020-11-03
  • 爆漿珍奶吐司
  • 燕麥觀音拿鐵
2020-11-08 401 views
友人學完整麵包,專登來到我家附近與我分享,我當然要好好感謝她,請她喝杯茶,哈!開放式的門口,地方寬敞,環境光猛,感覺舒適。門口擺放了兩大張餐牌,原來除了飲品外,還有幾款港式點心供應。雖然大多數人也是外賣,但也設有一排面牆的單人枱和兩張二人的小圓枱,相隔的距離頗遠,令人食得安心。還有一個寬敞的開放式沖茶區,可清楚看到店員的沖調過程。看看牆上的大餐牌,飲品有八款,包括人氣之選、拿鐵茶、原味茶、奶香茶、調味茶、鮮調茶、黑糖系列和燕麥系列,而下單處還有套餐牌。******************************我一見到這塊新鮮果茶廣告牌就決定要它,而友人就揀了杯熱燕麥觀音拿鐵加珍珠 ,想飽肚啲喎!另外加份香辣吞拿魚吐司。凍新鮮水果茶 Fresh Fruit Tea ($32)冰涼透心,指明選用季節性新鮮水果,原來是蘋果、香橙和百香果。味道酸酸甜甜,感覺好fresh,亦有茶香,最喜歡是有脆卜卜的百香果籽,又有得飲又有得吃。******************************友人話杯熱燕麥觀音拿鐵加珍珠 Oat TieGuan Yin Tea Latte($30+$4)熱度十足,茶
又吃又喝
凍新鮮水果茶
凍新鮮水果茶
熱燕麥觀音拿鐵加珍珠
友人話杯熱燕麥觀音拿鐵加珍珠 Oat TieGuan Yin Tea Latte($30+$4)熱度十足,茶香奶香兼備,而燕麥和珍珠都好足,真係夠晒飽肚。她喜歡細細的珍珠,口感Q彈煙韌。
香辣吞拿魚吐司
吐司有甜和鹹,共四款選擇,我們點了一客香辣吞拿魚吐司Spicy Tuna Toast ($25 跟飲品),烘至外表金黃脆口,熱辣辣。內饀除了有大量混了香辣沙律醬的吞拿魚外,還有厚厚的雞蛋,相當豐富,味道香辣惹味,岩晒我。
看着牆上所印「調茶五訣 幸福之最」,感覺得溫暖。有好友相伴談天,一起喝喝茶,一起吃件熱烘烘的吐司,還有她專誠送來的手製麵包,簡簡單單就是我心中其一「幸福之最」。
2020-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45.5 (Tea)
熱燕麥觀音拿鐵加珍珠
茶湯會都係草根其中一間喺香港幾鍾意嘅茶飲店,今次去除咗飲嘢仲試咗佢個好特別嘅爆漿珍奶吐司🍞。有一樣一定要提,喺呢間分店嘅服務員態度真係好得不得了❤️🥰📍爆漿珍奶吐司($25)Bubble Tea Toast估唔到茶飲店都有熱食鹹點🍴,除咗有燒賣、粉果,仲有爆漿珍奶吐司🍞!做法就係平日嘅飛碟三文治🥪,加咗牛油🧈,切開會有珍珠同奶醬慢慢流出🔪,珍珠細細粒又煙韌,食落甜甜鹹鹹,都幾好食😋!.📍新鮮水果茶($32)Fresh Fruit Tea水果茶飲落感覺似用橙汁做底🍊,加咗熱情果味道好突出🤩,酸酸甜甜,開胃又醒神😳。.📍燕麥觀音拿鐵($30+4珍珠)TieGuanYin Tea Latte喺冬天最啱飲溫和嘅熱飲💯!天氣冷冰冰🥶,再加返杯熱辣辣嘅觀音拿鐵,茶同牛奶加埋溫和舒服🌿🥛,可以舒緩喉嚨乾燥嘅感覺😌。加上有燕麥增加咬口🤤,下次一定會再飲‼️私心推介俾大家🤩!

📍爆漿珍奶吐司($25)
Bubble Tea Toast

📍新鮮水果茶($32)
Fresh Fruit Tea

📍燕麥觀音拿鐵($30+4珍珠)
TieGuanYin Tea Latte

2020-11-07 53 views
通常賣開奶茶既鋪都比較少有堂食位置比人坐係到食,呢間茶湯會有提供堂食,但是吾算好多位,大概9到10個位左右,如果撞岩多人黎食就要等下位了。我今次同朋友食左個爆漿珍奶吐司,外表好脆卜卜,入面珍珠煙韌香甜,雖然佢睇落係比較細既珍珠,但係都咬口十足。甜味方面吾係話好甜,有少少類似煉奶既醬包住珍珠,整體黎講還可以。飲品方面,我朋友叫既新鮮水果茶的確係幾fresh,飲落酸酸甜甜,好岩我地既口味,我就叫左個燕麥鐵觀音拿鐵加珍珠,鐵觀音味道吾會話好重好苦,飲落係順口既,甜度方面我覺得還可以。材料方面比得好足,燕麥同珍珠都好多,食到最後茶都飲完都可以繼續食下次再黎可以試下其他野,門口果個黑糖珍珠系列好似好吸引甘

下次再黎可以試下其他野,門口果個黑糖珍珠系列好似好吸引甘
2020-11-07 40 views
食完午飯逛了一陣又有點肚餓, 走到將軍澳新都城中心二期1樓的茶湯會吃下午茶。 店內有舒適的枱櫈可供客人坐低慢慢嘆茶,點了兩杯台式飲品新鮮水果茶$32、 燕麥觀音拿鐵$30(加珍珠$4), 然後再點多一份香辣吞拿魚吐司$25。新鮮水果茶~ 有新鮮的水果, 最正仲有陣陣的百香果味道, 好味又解渴,甜度適中。燕麥觀音拿鐵加珍珠~ 珍珠細細粒口感煙韌, 仲有健康的燕麥, 整體感覺唔錯。香辣吞拿魚吐司~ 香辣口味配吞拿魚和蛋, 飛碟吐司口感香脆, 下午茶之選。除了吐司,還見到有港式點心, 適合港人口味, 下次一定要再來試下。

新鮮水果茶

燕麥觀音拿鐵$30(加珍珠$4)

2020-11-06
$46 (Tea)
新鮮水果茶
燕麥觀音拿鐵$30(加珍珠$4)
香辣吞拿魚吐司
  • 新鮮水果茶$32、燕麥觀音拿鐵$30(加珍珠$4),然後再點多一份香辣吞拿魚吐司$25
離開了舊公司一段日子但慶幸仍跟同事保持聯系,在將軍澳新都城等候之際,原來茶湯會這裡也有啊! 👏🏻「一杯幸福茶 一份人情味」Good Quote吐司最吸引小妹地方就是內裡的醬料,不論花生漿、奶醬等都特別要求加碼 😂 而這裡吸引之處在即點即烘,即時入口先感到外層「脆卜卜」聲音,從而感到又香又滑溜的奶茶醬加細小型彈牙珍珠! 這個醬爆珍珠吐司加飲料HKD 59 好好味呢 ~~ 😋 除了甜點外,另設咸點吞拿魚🤟🏻燕麥觀音拿鐵 加珍珠 跟餐有3款飲料,挑選這個奶跟茶味平均~ 地點優越,就在港鐵站內。提供小型桌、椅或可選bar 檯職員對客人態度有禮貌又對餐牌熟識,上菜沒有出錯,最緊要一人也應付自如。 客人用餐後更立即清潔👍🏻 Well Done

「一杯幸福茶 一份人情味」Good Quote

除了甜點外,另設咸點吞拿魚🤟🏻

燕麥觀音拿鐵 加珍珠
跟餐有3款飲料,挑選這個奶跟茶味平均~

地點優越,就在港鐵站內。提供小型桌、椅或可選bar 檯