2011-02-17 475 views
一行4人係旺角行完街, 食準備搵野E肚個陣, 有人提議去L cafe食, 話d野食唔錯, 於是4個人就上左去~~~d野食確實唔錯, 包括叫左:香辣蝦意粉: 夠香夠辣, 唔駛落Tabasco都好好食意式千層麵: 肉醬夠多!香草忌廉三文魚闊條麵: d煙三文魚有少少咸, 配佢個白汁唔錯~香草雞翼: 都幾入味L至尊簿餅: 要趁熱食, 夠脆身, 又唔太乾飯後感想: 如果以cafe水準黎計, 呢間d食物算係好掂~同埋比較靜, 適合三五知已上黎吹水~順帶一提, 個老闆都幾好吹~~同埋個女待應生服務都好好~~

d野食確實唔錯
, 包括叫左:
香辣蝦意粉: 夠香夠辣, 唔駛落Tabasco都好好食

意式千層麵: 肉醬夠多!

香草雞翼: 都幾入味
L至尊簿餅: 要趁熱食, 夠脆身, 又唔太乾

飯後感想: 如果以cafe水準黎計, 呢間d食物算係好掂~
同埋比較靜, 適合三五知已上黎吹水~

順帶一提, 個老闆都幾好吹~~同埋個女待應生服務都好好~~
香辣蝦意粉
香辣蝦意粉
意式千層麵
L至尊簿餅
2011-01-04 259 views
一行幾個人去呢間cafe飲野打mon hun, 上open rice睇評價都ok就去呢間, 但完全兩回事. 我不明白為何會有咁高的評價. 入到去睇menu, 心諗咁幾好呀, 只需要meet到佢的最底消費 (即是1杯野飲)咁就可以坐成晚. 唔知是否佢地嫌我們叫得少野, 又問佢地借拖板, d waiter全程黑面! 佢地之前話佢地收2am, 點知12:45am 隊張單比我地, 叫我地埋單話收1點喎, 真是離譜, 咁樣逼人走! 好, 收到張單, 先發覺要俾10% service charge, 但睇menu同周圍的sign沒有寫要收, 完全係格硬黎!! 在費時同佢嘈的情況下, 焗俾這10%. 我覺得俾不是一個問題, 但最重要是寫得清清楚楚, 咁樣焗俾, 要俾$1我都覺得唔抵啦!!仲有, 老闆同佢的朋友就在cafe裡又飛標又飲啤酒! 這不是pub, 這是cafe! 就算這是你的店舖都要顧及客人的感受, 根本就在趕客! 我以後都不會在去呢間, 也會跟周圍的朋友講不要去這一間.

2010-12-18
$50 (Last Night Supper)
2010-09-19 174 views
早幾日系我地o'camp既聚會成班人都已經成年冇見啦於是我地既組爸提議上cafe聚會兼dinner我嚟排系上開樓上cafe度食飯都想見識多d上到去,個area空間都唔錯個waiter安排卡位俾我地坐但系我地既體形都比較大隻坐落去會有d唔舒服於是我地揀左入面房既塌塌米嚟坐(貪可以講野大聲d&玩得開心d)我地11個人叫左佢地既set dinner有西冷扖,墨魚麵,蛋包飯我有少少disappointed既系個三文魚蛋包飯因為個份量好少(岩女士享用)反而男士就兩,三啖就ko左成碟野個老細間唔中都會出嚟幫客收碟佢都幾nice,仲幫我地影相嚟間cafe價錢就貴左d但系如果你想三五知己純吹水,聊天既話嚟間系唔錯既地方(因為佢唔會有任何啤牌,uno既卡玩)
早幾日系我地o'camp既聚會
成班人都已經成年冇見啦

於是我地既組爸提議上cafe聚會兼dinner
我嚟排系上開樓上cafe度食飯都想見識多d

上到去,個area空間都唔錯
waiter安排卡位俾我地坐
但系我地既體形都比較大隻
坐落去會有d唔舒服

於是我地揀左入面房既塌塌米嚟坐
(貪可以講野大聲d&玩得開心d)

我地11個人叫左佢地既set dinner
有西冷扖,墨魚麵,蛋包飯

我有少少disappointed既系個三文魚蛋包飯

因為個份量好少(岩女士享用)
反而男士就兩,三啖就ko左成碟野

個老細間唔中都會出嚟幫客收碟
佢都幾nice,仲幫我地影相

嚟間cafe價錢就貴左d
但系如果你想三五知己純吹水,聊天既話
嚟間系唔錯既地方
(因為佢唔會有任何啤牌,uno既卡玩)
2010-09-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Chinese New Year
2010-08-07 20 views
想同fd 一齊傾下計,有朋友建議去cafe,想去果間又係例牌book唔到。見呢間食評都ok,於是book 左,講真,book 果陣 d人態度其實唔差,幾滿意!我地book左7半,有少少遲左,大概7點9度先到齊,由坐低到點野食都ok,係個 waitress忙左d 姐。有個男既,應該係老板,間唔中都有幫下手,感覺尚算唔錯! 至於食物方面,食左有人推介既千層麵,不過不失,好一般。有驚喜的係果芝士蘑菇意粉?? 唔記得咩名,總之有芝士果兩個係最好食!其他都一般般,冇咩特別!環境都ok,因為大家都好放鬆傾計,所以有少少嘈!不過叫左加水落花茶度,d人好慢,等左有半個中,催左幾次先有人黎。另外好唔滿意既係,10點3度,個waitress 就對張單黎埋,話有客,叫我地埋單走人。我地全部aw左,咩叫cafe?? 就係比人坐gar啦。而且我地有人仲未飲晒d野~重點係我book 果陣都冇人同我講話有時限,而且淨係叫我地枱,早過我地果d 又唔叫佢地走,勁激氣囉!一d禮貌都冇冇下次,d野食又唔算標青。

至於食物方面,食左有人推介既千層麵,不過不失,好一般。
其他都一般般,冇咩特別!

環境都ok,因為大家都好放鬆傾計,所以有少少嘈!

冇下次,d野食又唔算標青。
2010-08-03
$82 (Dinner)
2010-07-11 22 views
見到 openrice 寫呢間cafe唔錯,,一心諗住同朋友嚟慶祝生日兼試下。book咗今晚去試,尋日下晝已經打電話book定, 接線員態度唔錯 仲好詳細描述地點我聽諗住俾朋友驚喜, 兼過開心的一晚, 點知......一上到去,同接待員講我地的booking,佢找一輪,然後話冇!!!我當堂嬲爆,我明白可能佢地尋日忙得滯唔知寫咗去邊,但係佢嘅態度暗示係我錯。於是,我地就當 walk-in啦,我地八個人,佢就俾咗張好窄的梳化我地,雖然我同朋友都好瘦 但都唔可能坐得哂......到咗呢個地步,我地唯有走啦。星期日旺角真係度度都要等位,我同朋友唯有要慢慢等,好無奈......其實我明白經營食肆,尤其係呢d cafe,因為員工少、地方細,難免會得失客人,但佢地好似唔係好care,任憑你d食物幾好,當你傷咗顧客心 (包括心情同信心),就好難挽回了......
仲好詳細描述地點我聽

諗住俾朋友驚喜, 兼過開心的一晚, 點知......

但都唔可能坐得哂......

2010-07-11
Birthday
大家都知mk雖然有好多cafe,但要搵間好食﹑坐得舒服同唔食煙既,真係好難!同朋友原來揀果間cafe full哂,根住就試下呢間L cafe,打電話去book檯6:30pm上到去岩岩開鋪,老闆好nice,吹得下水~~ 我地坐埋去最入tatami果度,好自己既空間,好正~~ 同埋可能d人咁岩都係唔食煙,所以岩哂我呢d怕煙味既人。我地點左白汁煙肉意粉 (Carbonara)﹑小食拚盤同肉醬意粉!Carbonara好好味!其實Carbonara周圍都有得食,但唔係度度整得好食,呢度d意粉好chewy,唔會林patpat!d醬又好creamy~~~ yummy呀!但我最欣賞都係杯巨峰益力多沙冰,熱到死飲杯冰真係透心涼!益力多飲得多,但巨峰味既益力多都係第一次飲~~ 我地玩左成晚,杯野大大杯好襟飲!朋友叫左藍色多惱河,但個人唔喜歡有氣既野飲但試過一啖味道幾特別,不妨一試!

我地點左白汁煙肉意粉 (Carbonara)
﹑小食拚盤同肉醬意粉!Carbonara

巨峰益力多沙冰
巨峰益力多沙冰
2010-04-25 56 views
第2次上黎 L Cafe, 補祝朋友生日.無叫個到既set dinner, 但5個人叫了5道菜 ::::三文魚忌廉汁寬條麵 :: 普通辣汁蝦意粉 :: 幾夠辣, 食唔到辣就唔好叫肉醬千層麵 :: 好正, 好多肉醬雞肉長通粉 :: 普通左d海鮮寬條麵 :: d料都算多其實之前黎過, 叫過唔 pizza, 小食拼盤都 ok 架 !!個日咁岩有波睇 , 可惜 bf 支持既曼聯輸左 除左電視, 仲有好多野玩, eg. 而家最多人玩既 Deal , 同埋猜猜畫畫 ~~呢到最好就係唔收切餅費, 個晚我整左個 cake, 黎之前打黎問收唔收, 佢就話平均每人食夠$ 70 就唔收 ... 真係好!!! 之前去過一間, 每人要收 $10 ..... 賺死佢所以我d朋友都話無介紹錯, 可以 encore =]
第2次上黎 L Cafe, 補祝朋友生日.
三文魚忌廉汁寬條麵
:: 普通
辣汁蝦意粉
:: 幾夠辣, 食唔到辣就唔好叫
肉醬千層麵
:: 好正, 好多肉醬
雞肉長通粉
:: 普通左d
海鮮寬條麵
:: d料都算多
個日咁岩有波睇 , 可惜 bf 支持既曼聯輸左

!!!
之前去過一間, 每人要收 $10 .....
賺死佢

所以我d朋友都話無介紹錯, 可以 encore =]
5道菜
2010-04-03
Birthday
5道菜
2010-04-19 32 views
因為見到 Openrice d 食評唔錯就揀咗呢間泥試之前去過幾間座落旺角的cafe,環境都唔太好呢間較靜,sofa 都坐得好舒服仲有個大 screen 睇電視食物方面我地四個人都各自叫了四個餐總括而言大家都覺得味道唔錯我自己食三文魚闊條麵汁整得唔錯份量好充夠不過如果三文魚再多少少就好啦飲品方面我叫咗個菊花菠蘿蜜(大約)味道幾好不過可以再加多d菠蘿粒我地四個都坐咗接近四個小時推介幾個想傾計的朋友上去食
因為見到 Openrice d 食評唔錯就揀咗呢間泥試
之前去過幾間座落旺角的cafe,環境都唔太好
呢間較靜,sofa 都坐得好舒服
仲有個大 screen 睇電視

食物方面我地四個人都各自叫了四個餐
總括而言大家都覺得味道唔錯

我自己食三文魚闊條麵
汁整得唔錯
份量好充夠
不過如果三文魚再多少少就好啦

飲品方面我叫咗個菊花菠蘿蜜(大約)
味道幾好
不過可以再加多d菠蘿粒

我地四個都坐咗接近四個小時
推介幾個想傾計的朋友上去食
2010-04-18
$80 (Dinner)
2010-04-18 10 views
很久之前去吃的cafe最近太忙,都忘了打食評呢總的來說,食物水準一流非常喜歡他的南瓜湯和薯仔伴碟只是服務態度有點問題問他們的signiture drink是甚麼竟然叫客人自己睇餐單揀不太好吧如果廚師走,客人都會走啊
很久之前去吃的cafe
最近太忙,都忘了打食評呢

總的來說,食物水準一流
非常喜歡他的南瓜湯和薯仔伴碟

只是服務態度有點問題
問他們的signiture drink是甚麼
竟然叫客人自己睇餐單揀
不太好吧

如果廚師走,客人都會走啊
南瓜忌廉湯
愛薯仔
2010-04-03
$120 (Tea)
南瓜忌廉湯
愛薯仔
2009-12-11 16 views
因為有好重要嘅事要辦,除了相約左友人做完正事之後就食飯外,順便相約了一名網友見面,所以選擇一間可以坐耐少少的樓上cafe。我地一早book定位,跟住都好早到,點知上到去仲未有其他客人,不過我地都冇理囉~~坐低等網友一到先再叫食物~~望住個餐牌~~好貴喎,不過冇計啦~~又唔想食黎食去都係嗰間,唯有信下其他食評試下呢間~~最終我地叫左3個晚餐+1個小食拼盤4人分享~~香辣蝦意粉︰夠辣夠野味,意粉唔會jam住一大嚿,不過對唔食辣嘅就真係會爭少少~千層闊麵︰肉醬味,就算涼左都好好味,又夠多醬,唔會太酸~~白汁煙三文魚闊條麵︰白汁ok,不過略嫌少左少少汁,但個煙三文魚就個人覺得好夠味,咸咸地,配左淡淡地嘅白汁就啱啱好,不過呢個真係要襯熱食會更加好~~小食併盤︰有春卷—正常ok;咖哩角—咖哩唔夠香,但都ok;雞翼—需然細隻,但超入味,非常之good;有個蝦丸—比起其他呢個就麻麻地;炸薯角,都好好味,唔多食薯條嘅我嗰晚都食唔少~~飲品方面︰友人們揀選左花茶,自己因為散叫所以平平地叫左杯熱嘅熱情果綠茶,都好好食,唔會太甜,因為本身除左飲熱o茶會大量落糖外,其餘飲品一律唔飲太甜,同埋加左好可愛的星星椰果

千層闊麵︰肉醬味,就算涼左都好好味,又夠多醬,唔會太酸~~

飲品方面︰友人們揀選左花茶,自己因為散叫所以平平地叫左杯熱嘅熱情果綠茶,都好好食,唔會太甜,因為本身除左飲熱o茶會大量落糖外,其餘飲品一律唔飲太甜,同埋加左好可愛的星星椰果,好有心思~~

總括而言,食物真係較為有水準,同埋份量唔似其他樓上cafe咁得少少,唯一可能真係得一個人負責食物,所以等得較為耐左少少,不過都好適合三五之己坐低傾偈。

2009-12-09
2009-11-23 9 views
本身對樓上CAFE 都冇咩好感,但十點零出到旺角好多都收晒。女朋友又話食過呢間好食就諗住試下啦,點知又OK WOR。食0左個SET DIN.大蝦炒意粉-女朋友話佢食0左兩次都係食呢個,推介俾我。食落真係唔錯,夠香辣,食完先發現竟然連我至愛0既TABASCO都冇落到。凍朱古力沙冰-見佢個意粉唔錯,放棄0左杯凍檸茶加錢要0左杯朱古力沙冰,水準唔錯,夠香濃,呢十零蚊都係唔慳得。藍莓CHEESE CAKE-再接再勵,女友本身想食朱古力CAKE,但今日無,因為叫0左杯朱古力沙冰,反而我都樂得佢無朱古力,個CAKE 都好好味好RICH,不過可能同杯沙冰D味大家鬥搶,所以我快快趣食完就算。(仲唔記得影相TIM)由於個晚落雨,所以我同我女友都食完就走了,反而老闆類人物問:咁快?唔坐多陣?(其實入面D 人都好好服務態度,食得好舒服,一D 都唔有趕客FEEL)其實我成日都懷疑,好多人上親去呢D 地方都坐成個幾兩個鐘,一日其實維唔維到皮KA。百零蚊食到D 咁0既0野真係唔錯,希望呢間可以生存落去啦~
女朋友又話食過呢間好食就諗住試下啦,點知又OK WOR。
食0左個SET DIN.

百零蚊食到D 咁0既0野真係唔錯,希望呢間可以生存落去啦~
夠辣夠惹味
朱古力夠濃
2009-11-16
$60-70
夠辣夠惹味
朱古力夠濃
  • 大蝦意粉
(Non-member)
2009-06-13 14 views
小同同我慶生...bk唔到想bk個間...黎左呢度~一行十人...係VIP房玩~環境唔錯~D野食都ok(係可能細碟左D)...serve ge 態度都幾好~老闆都好funny~不過唔早叫野食要等好耐~唯一唔好就係boardgame好少~得UNO,啤牌,層疊疊,pictionary,波子棋同鬥獸琪...仲有monopoly..(不過冇晒D$玩唔到)所以最後都係傾計多~
小同同我慶生...bk唔到想bk個間...黎左呢度~
一行十人...係VIP房玩~環境唔錯~

不過唔早叫野食要等好耐~
唯一唔好就係boardgame好少~
仲有monopoly..(不過冇晒D$玩唔到)
所以最後都係傾計多~
2009-06-11
=]
2009-06-12 12 views
因為新日與夜cafe..book左都比唔到位我地既原固我地係openrice搵到呢間~ 打個電話話有位就上左黎na^^環境唔錯~~幾靚呀boardgames比較少 得uno, poker, 層層疊, 波子棋同monopoly但係都幾新淨=]野食方面. 等左差唔多一個鐘 見佢樓面得一個, 水吧又係一個 應該做到踢哂腳我地叫左個..白汁海鮮麵(唔係好記得)黎到都有d凍 但係味道唔差
因為新日與夜cafe..book左都比唔到位我地既原固

環境唔錯~~幾靚呀
但係都幾新淨=]
我地叫左個..白汁海鮮麵(唔係好記得)
黎到都有d凍 但係味道唔差
2009-06-11
$70 (Dinner)
  • 藍天使[SODA]
  • 荔枝花果茶(?)
2009-05-07 6 views
本身約左HONEY去食另一間CAFE的,但因為HONEY佢要OT遲到,不過佢話有另一間就係依個L CAFE上到去都已經有幾張台有人啦, 有D3-4個朋友玩更層層疊, 有D就一斑朋友黎玩, 另外就係我同HONEY啦,,我地好累呀,先叫左個SET C, D''SET C < 千層闊面>SER D <帶子墨魚面>2個SET 都唔錯, 有D薯仔絲再加上佢地既醬汁都唔錯,另外帶子都好正,好有彈性,而且分量都好大碟, $80蚊一個SET 都算係中度價錢啦,因為坐都坐左好耐,我同HONEY仲叫左 樽子COFFEE,益力多沙冰,好好飲, 2柸都好夠冰凍,而且我走個時D沙冰仲未容家...正呀總括黎講都值得再去,傾計OR一班朋友黎都絕對沒有問題的,,,

我地好累呀,先叫左個SET C, D''
SET C < 千層闊面>
SER D <帶子墨魚面>

2009-05-07
$100 (Dinner)
(Non-member)
2009-04-14 20 views
一行3個女仔book左8:00pm食飯叫左2個special dinner set(連湯同蛋糕). 1個pasta set share食...有煙鴨胸墨魚麵配薑橙汁, 意式焗白汁菠菜雞肉千層麵. 同埋海鮮寬麵!個湯就係意大利菜湯...味道濃...足料 個底有好多什菜至於main course, 鴨胸墨魚麵個sauce隻味幾特別...酸酸地幾開胃咁跟住個千層麵真係very good呀!!...夠creamy又有雞肉..有d似忌廉湯味 冇諗過伴碟ge薯餅幾驚喜但係個薯餅唔係普通薯仔味 反而係番薯甜甜地 仲有黑椒味最後個海鮮寬麵都okay. 唔會話太漏..我地都幾飽埋單同個waiter男仔讚左讚個千層麵. 原來個餐牌係個個禮拜都會轉下次黎未必有千層麵架啦其實呢間野d food都幾西餐廳 反而冇印象中「cafe食物就係難食」的感覺一定會再黎試
一行3個女仔book左8:00pm食飯
個湯就係意大利菜湯...味道濃...足料 個底有好多什菜

跟住個千層麵真係very good呀!!...

但係個薯餅唔係普通薯仔味 反而係番薯甜甜地 仲有黑椒味

最後個海鮮寬麵都okay. 唔會話太漏..我地都幾飽