自從某次在灣仔駱克道食過'信得過'既黃沙豬膶粥就一試愛上,黃沙豬膶獨特既口感真係非一般豬膶可比美但由於信得過太遠了,位置又差,在灣仔銅鑼灣之間,兩頭唔到岸,有灣仔地鐵站行過去遠到死,所以有時想食都只好放棄。剛巧今年屯門又開了間'靠得住',兩間店名字都相似,唔知係咪同一公司分支,就好似海天堂同大家姐咁,唔理咁多,一於去試下,呢間舖最吸引我既食物就係白灼魚皮同黃沙豬膶粥,第一次去可以叫到白灼魚皮~的確好爽口又唔腥,價錢又唔貴,另外叫左一碗黃沙豬膶粥,真係黃沙架,果種軟綿既口感真係好正,心諗真係好喇,以後唔洗去到灣仔先有得食,因為好多粥店都話自己係黃沙膶,但其實就唔係,包括屯門碼頭一粥麵都唔係,我聽人講黃沙膶唔係咁易有貨,因為係病豬肝黎,所以唔知係咪因為咁,供貨咁唔穩定,跟住我第二,三次去食黃沙膶粥,已經唔再係黃沙膶兼無魚皮食,由於佢都要50幾蚊一碗,而且環境唔係好,成日有烏英飛來飛去,d人態度又唔係特別好,如果50幾蚊一碗普通膶粥,我係舊式粥檔都食到,價錢平一半有突添。
黃沙豬膶粥
2013-09-15
$90 (Lunch)
2013-08-01 459 views
模範主婦, 總愛到新飯堂試菜, 市中心的港式飯堂不多, 大愛韾居以外, 這間也是不錯的選擇。多元化的選擇, 港式小食、小菜、粥粉麵、還有燉湯, 很好。光顧過兩次, 是可以再來的飯堂之一(一)港式冰鎮奶茶那管它是否抄襲別人, 這個做得不錯愛這奶茶的人, 不用為奶茶而光顧太x了(二)燉湯每天都有1-2款選擇, 重要的是惠顧其他食品可以優惠價加購燉湯足料, 味道很不錯, 值得加點(三)咖哩牛腩飯咖哩汁香濃, 飯有咬口, 不錯(四)豬潤豬潤灼得恰到好處, 潤香滲進綿滑的魚香粥底中(五)灼黑柏葉這個食材本身就沒什麼味道, 老公勸我不要點選, 結果中伏之前光顧的一次還點了蒸魚, 蒸魚火候剛好, 非常鮮美, 可以再encore鐵板叉燒則一般般不過, 此店有個美中不足處, 味精略多, 所以我還是較愛馨居但也不失為開飯好去處
多元化的選擇, 港式小食、小菜、粥粉麵、還有燉湯, 很好。

光顧過兩次, 是可以再來的飯堂之一

(一)港式冰鎮奶茶
那管它是否抄襲別人, 這個做得不錯
愛這奶茶的人, 不用為奶茶而光顧太x了

(二)燉湯
每天都有1-2款選擇, 重要的是惠顧其他食品可以優惠價加購
燉湯足料, 味道很不錯, 值得加點

(三)咖哩牛腩飯
咖哩汁香濃, 飯有咬口, 不錯

(四)豬潤
豬潤灼得恰到好處, 潤香滲進綿滑的魚香粥底中

(五)灼黑柏葉
這個食材本身就沒什麼味道, 老公勸我不要點選, 結果中伏

鐵板叉燒則一般般

但也不失為開飯好去處

2013-07-09
2013-07-09 407 views
星期六晚入到屯門, 人生路不熟,朋友介紹之下試吓呢間粥麵小館. 三個人點了白灼魚皮、珍珠蠔、白灼生腸、雞煲、鱔球豬潤粥、油條、美極蝦、最後還加了一杯咖啡. 食物上枱速度算快, 一見碟白灼魚皮已經很興奮, 魚皮食落十分爽脆, 好味!!朋友話唔係時時有得食, 所以特別開心.鱔球豬潤粥及油條均很有水準. 鱔球及豬潤均是"厚切", 各有各的鮮味. 油條雖然貴了一點, 但咬落有質感, 不會得個油字.店員服務態度亦算好,會再考慮光顧.

店員服務態度亦算好,會再考慮光顧.
美極蝦
鱔球豬潤粥
白灼魚皮
2013-06-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
鱔球豬潤粥
白灼魚皮
2013-07-02 293 views
夜晚同老婆行開屯門市廣場,經過一番血拼後,肚子餓餓地,周圍睇下有咩好食,之後決定去「靠得住」食番餐。食飯時間人一定多,間間舖都要排隊,「靠得住」亦都唔例外,等10分鐘先入得!我地一共叫3個餸,分別係豬潤浸菜心、油浸荀殼魚、皮蛋瘦肉粥、一碗白飯。皮蛋瘦肉粥就相對一般,太甜。不過皮蛋夠爽口、瘦肉亦唔。總括黎講食物質素ok,服務、價錢合理!
油浸荀殼魚
豬潤浸菜心

皮蛋瘦肉粥就相對一般,太甜。不過皮蛋夠爽口、瘦肉亦唔。

總括黎講食物質素ok,服務、價錢合理!
2013-05-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$79 (Dinner)
油浸荀殼魚
豬潤浸菜心
2013-05-31 214 views
未到晚飯時間,不用等位就入座了。環境都不錯,叫了的東西,好快就上菜了,而且熱烘烘感覺很好。面很彈牙,份量也很大碟,這個價錢配這個水準,的確難怪是米芝蓮推介了。面是同上,雲吞的蝦有一點兒不是很新鮮的感覺,不過都可接受。這個腸粉味道都不錯的,很熱烘烘上台,如果配粥就一流了,腸粉本身也很滑另外還叫了買一送一的湯,料不是真的很多,跟menu上的相差很多,但味道都是很不錯。
面是同上,雲吞的蝦有一點兒不是很新鮮的感覺,不過都可接受。

Other Info. : 雖然是平日晚上,到了晚飯時間,離開時門口已有很多人等位。 沒有茶只有水,不過以不收加一來說,服務都算很不錯了。
2013-05-30
$60 (Dinner)
  • 炸醬面
2013-03-28 150 views
上次星期六來到,很多人,要等了20分才能進去,今次是平日的下午茶時段,不用等就可以直接進去,下午茶有炒飯炒面配飲品的,但沒有點,因為我要食上次食不到的鹹肉糉, 我要了水餃面加鹹肉糉,不包飲品。先來鹹肉糉,裏面有綠豆,經過調製的鹹肉和蛋黃,綠豆十分腍,糯米已滲透了肉和蛋黃的香味,應該是煮了很長時間的結果,點上少許醬油,十分好吃,果然是名不虛傳。再來水餃面,份量適中,有4粒水餃,裏面有蝦,豬肉,雲耳,可惜其中一隻水餃的蝦是梅的,要扣分。面的本身彈牙,沒有鹼水味,湯味不算特別鮮甜,但也不錯,裏面加入菲黃,更加香。
, 我要了水餃面加鹹肉糉,不包飲品。

2013-03-26
$45 (Tea)
2013-03-23 122 views
1) 拆肉泥蜢粥,好鮮味,有水準,但泥蜢肉很少HKD 33 2) 菜芯豬潤煲,黄沙豬潤剛好熟,好味,菜芯也夠嫩口HKD 573) 油浸荀殼魚、外脆內滑HKD784) 加十八元有個燉雞湯,感覺好似無味精,又夠料整體感覺幾好,二人卡位舒適
1) 拆肉泥蜢粥,好鮮味,有水準,但泥蜢肉很少HKD 33

3) 油浸荀殼魚、外脆內滑HKD78

4) 加十八元有個燉雞湯,感覺好似無味精,又夠料

整體感覺幾好,二人卡位舒適
2013-03-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
2013-03-15 85 views
事發經過。。。一心去試下,大約晚上八点半到,無咩人等位,我地兩公婆攞左飛,只係等一張枱,平時行過係有好多人等,所以只係行過未試過,今次以為好好彩只係等一張,等左一陣已經叫上一個號碼入座,而且亦多左好多人黎攞飛,呢個時候見有其他人離開,我地相信係到我地入座,但係估佢唔到,個位叫飛姐姐跳過我地而直接叫下一位入去,係呢位時候,我老婆立即上前理論,佢只係講左句無人應佢行開左,佢只能等一陣先再叫我地,而我就選擇唔食走人。首先我兩公婆由頭到尾無行開過,相距只有十步。另外佢一定無叫過我地號碼。我唔知点解佢跳過我地啦,可能係熟客啦。食物係点就唔知,但係服務就差。
事發經過。。。
首先我兩公婆由頭到尾無行開過,相距只有十步。
另外佢一定無叫過我地號碼。
我唔知点解佢跳過我地啦,可能係熟客啦。
食物係点就唔知,但係服務就差。
2013-03-15
2013-02-05 55 views
聽朋友說這裡魚粥好食, 屯門又開了新分店, 男朋友又發緊燒, 所以就來試下。環境環境都幾好, 好多人等位, 不過甘岩昨天比較晚, 所以先沒有人等.....我們一去就入了。佢地安排左我地係卡位坐, 係我地卡位同另外一邊走廊的卡位中間是通的, 因為MENU就放係個度...設計得好好。MENU有2個, 一個小菜一個米之連, 我不嬲對米之連推介的都係麻麻, 今次可以試試。呢D就係佢地推介。食物男朋友好唔舒服, 佢CHOOSE左粥, 我都跟佢:。拆肉泥鯭粥 X 2。油菜 拆肉泥鯭粥之前都有聽朋友說份量小, 不過男朋友的粥來的時候又唔係覺得佢太細碗。到自己個碗來的時候, 發覺入面肉好少, 好像都是雜碎甘, 一舊舊的肉只有2至3舊, 唔通係溶左 ? 不過味道就真的幾好味, 好鮮甜。 油菜份量小的可憐, 數埋唔知有沒有3整條, D野真得貴到甘, $18碟都唔平......味道一般, 冇特色。整體上太過少唔抵食, 味道都係OK的, 不過米之蓮的, 就係甘, 味道尚可但不抵食。

呢D就係佢地推介。

食物

男朋友好唔舒服, 佢CHOOSE左粥, 我都跟佢:

拆肉泥鯭粥 X 2
油菜

拆肉泥鯭粥
? 不過味道就真的幾好味, 好鮮甜

油菜
味道一般, 冇特色。

2013-02-03
$50 (Dinner)
2013-01-31 46 views
屯門有間米之蓮食肆開咗一段時間,今晚睇完戲去幫親下,好彩一去到就有位,裝修簡潔,都坐得舒服。我地只有兩人,睇完戲諗住食少少野,見到個餐牌有鎮店之寶,分別係鹹肉糉及鯇魚皮,都幾吸引,點菜之際個侍應話賣完,有點失望,可能時間太晚,有些想食的也沒有,就點了白灼生腸、炸醬麵及灼菜芯。白灼生腸夠爽口,無異味,有時生腸會有異味,但呢碟就無呢個問題,真係米之蓮食肆水準,而炸醬麵味道亦出色,醬汁味道不太濃,仍然食到豬肉嘅味道,豬肉偏瘦,但唔鞋口,麵質亦煮得剛好,係一碗水準之作。菜芯就一般,有點老,但還可以。下次要食鎮店之寶或其他想食嘅菜色,要早d嚟先得啦!

下次要食鎮店之寶或其他想食嘅菜色,要早d嚟先得啦!
2013-01-23
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$65 (Last Night Supper)
  • 白灼生腸
屯門新開的, 據聞是米芝連推介店, 故對此店充滿期待~ 不過自開業以來, 一直都很多人, 故未有機會嘗試.剛好今日經過不算多人, 等了約15分鐘便可入座有午餐餐牌, 老公點了梅菜扣肉飯 + 熱奶茶, 而我則點了雲吞炸醬撈麵 + 菜心 飯餐有餐飲, 但奇怪麵餐卻沒包餐飲, 要另加錢. 最先來的熱奶茶, 我沒試飲, 但老公說還不錯等了約20分鐘, 仍未有食物送來, 連坐對面比我們遲進來的食客的食物都到了, 再追單之下, 才來了梅菜扣肉飯梅菜扣肉不太肥, 但感覺很乾, 沒有汁, 而且送來的時候是暖的, 不是熱的, 並不是剛做起的, 那為什麼要等20分鐘?我點的雲吞炸醬撈麵仍未送到, 又要再追單. 再多等10分鐘, 麵才送來. 炸醬做得不錯, 微辣帶點酸酸甜甜. 雲吞較細粒, 感覺上似食蝦, 很少豬肉. 麵普通, 不算彈牙.還有跟餐的菜心未到, 結果又要再追單, 最後又要多等5分鐘才送到. 菜心有點渣, 甚至有點"鞋"口~坦白說郊外油菜很難做得差, 但這裡竟然連油菜也做不好!!

剛好今日經過不算多人, 等了約15分鐘便可入座

飯餐有餐飲, 但奇怪麵餐卻沒包餐飲, 要另加錢.
最先來的熱奶茶, 我沒試飲, 但老公說還不錯

Other Info. : 一餐飯時間, 追了三次單, 每次逐碟來, 追單多過食飯!! 食物也不見得特別出色, 相信不會再光顧了!
2013-01-09
2013-01-12 95 views
靠得住原鋪位於灣仔克街, 自於2009年由原鋪主Peter 哥易手給太興集團主理後, 因質素每況愈下已沒光顧多時, 友人提及此店於屯門開此分店, 小弟只有一回應: "靠得住靠唔住ga wor", 但本著求真精神, 也要試一回當天一家三人order 了數款食品, 以下一一點評:原店當年其中一道名物, 現版本粥底尚可, 但泥鯭肉少得可憐, 約只有十五件肉粒, 加上欠缺陳皮吊味, 實只有粥味, blind test 可真不會知道在吃泥鯭粥, 失敗作也...家人光顧上環生記多年, 每每於十一時半前入座, 為的是一大碗魚鮫魚骨及弟粥, 因為太遲就會缺貨...曾有懷疑這邊的魚料會否不新鮮, 幸好材料尚算新鮮, 與粥底亦能配合, 但同行人士又有令一投訴, 魚粥為何沒薑絲...個人認為此行之最失敗作, 粥品事實上就是及弟粥加上一件魚腩及一件雪藏大蝦, 內臟料可能過度處理令其更爽口, 反而沒有了食物原味, 加上上菜時材料太生, 雪藏大蝦也會出水, 最後粥變成水狀, 稯則表過不提, 反正就是太興中央廚房出品, 無甚特別最後一道, 雲吞炸醬麵. 算是比較滿意的, 雲吞材料足, 蝦與豬肉比例好, 炸醬選用現代

當天一家三人order 了數款食品, 以下一一點評:
最後一道, 雲吞炸醬麵. 算是比較滿意的, 雲吞材料足, 蝦與豬肉比例好, 炸醬選用現代主流的瘦肉絲而非半肥瘦豬肉, 欠了一些油香但比較健康, 而且帶一絲辣味, 比一般炸醬只有甜與酸味做得好, 而麵軟硬度適中, 配合的大地魚湯胡椒過多, 是大地魚質素欠佳?

此餐承惠$185, 但因為份量較細, 實在吃不飽, 而且質素令人失望, 沒再加點食物...

我想還是要回到灣仔吃新九記的肉丸,豬什粥與炸醬麵...一大早爬起身去上環生記吃碗豐富的魚骨粥

此情不再, 靠得住真是靠不住是也

Other Info. : 題外話:鄰桌發現部份粥品套餐,食物分開單點是會更加便宜,因而要求改單,太興集團真的這麼不小心乎?
2013-01-01
$60 (Lunch)
2013-01-10 185 views
難得一早黎到就入去試試,下午有餐 set 感覺抵 d!其實兩點左右去到,唔算等位要位得耐,都 ok 快就有得入去一黎就叫左個粥加粽 ge 餐個粥比較稀,好似水咁,泥“猛”同得兩粒仔,無咩泥“猛”味,唔知係咪餐平,所以要將貨就價,雖然個粥係幾甜同香,但好多魚骨,食都要好小心!之後打包左隻咸肉粽返屋企食,之前已經黎過,四點幾已經可以話賣晒,搞到今日先有機會試到。其實都幾好食,佢 d 料真係唔錯,本身完全唔鐘意食入面 d 綠豆,因為覺得好硬又難食,但依間果 d 係又軟又香,所以幾好。但整體黎講,覺得價錢較貴,同個粽成日都食唔到,平時等位又耐,所以覺得只係一般!之前仲試過佢個炒麵,成$14一個,但份量只有“事”油碟咁大,兩、三啖已經可以食晒,又唔夠熱,又太軟,所以扣左唔少印象分!
難得一早黎到就入去試試,下午有餐 set 感覺抵 d!
其實兩點左右去到,唔算等位要位得耐,都 ok 快就有得入去
一黎就叫左個粥加粽 ge 餐
個粥比較稀,好似水咁,泥“猛”同得兩粒仔,無咩泥“猛”味,
唔知係咪餐平,所以要將貨就價,
雖然個粥係幾甜同香,
但好多魚骨,食都要好小心!

之後打包左隻咸肉粽返屋企食,
之前已經黎過,四點幾已經可以話賣晒,
搞到今日先有機會試到。
其實都幾好食,佢 d 料真係唔錯,
本身完全唔鐘意食入面 d 綠豆,
因為覺得好硬又難食,
但依間果 d 係又軟又香,所以幾好。

但整體黎講,覺得價錢較貴,
同個粽成日都食唔到,
平時等位又耐,所以覺得只係一般!

之前仲試過佢個炒麵,成$14一個,
但份量只有“事”油碟咁大,
2013-01-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2013-01-01 168 views
最近屯門又有幾間新間食肆,係時候出動去感受下。今次試既係標榜米芝蓮推介既 “靠得住”午市開十一點,開門未幾已滿座,未知是否與新開有關。午市有多款套餐選擇冰鎮奶茶都有絲襪奶茶Feel 白灼豬腰ok滑,冇怪味“全港最正咸肉粽”其實同出面個d差唔多炒面唔油雲吞面一碗有5粒雲吞,都唔錯,而且入面D蝦夠爽,肉蝦比例都幾好紅豆冰味道同出面完全唔同,唔會太甜,飲得出唔係溝水,紅豆夠淋又夠多腸粉得個樣,冇咩特別其實很失望,没有服務可言。落左單,但張單可以完全無左。其他枱既食客都紛紛叫Check 單,因為等得太耐。而以上食既野,其他只要去d比較好既粥粉面舖都食到同樣效果,真的是“米芝蓮推介”?
最近屯門又有幾間新間食肆,係時候出動去感受下。

今次試既係標榜米芝蓮推介既 “靠得住”
午市開十一點,開門未幾已滿座,未知是否與新開有關。

午市有多款套餐選擇
都有絲襪奶茶Feel

ok滑,冇怪味
“全港最正咸肉粽”
“全港最正咸肉粽”
其實同出面個d差唔多
唔油
一碗有5粒雲吞,都唔錯,而且入面D蝦夠爽,肉蝦比例都幾好
紅豆冰
味道同出面完全唔同,唔會太甜,飲得出唔係溝水,
紅豆夠淋又夠多
腸粉
腸粉
得個樣,冇咩特別

其實很失望,没有服務可言。
落左單,但張單可以完全無左。
其他枱既食客都紛紛叫Check 單,因為等得太耐。

而以上食既野,其他只要去d比較好既粥粉面舖都食到同樣效果,
真的是“米芝蓮推介”?

2012-12-27
$80 (Lunch)