2016-06-16 285 views
快到Lunch time,人唔算多,都唔需要等位。坐底後見餐牌有精選套餐就點咗一個心肝寶貝粥配咸肉糭,起初見到成$78食隻糉加碗粥好似好貴咁,2個人Share唔算貴既~~加上送到上檯又覺得合理價錢呢!~隻糉SIZE並唔係出面大大隻個啲,比平時個D細3分1左右,咸肉糉入口黏糯,配料以比例嚟講都多既,味道都唔錯。碗粥就真心唔錯,粥嘅份量細左啲啲,但比較下料夠足!配料有豬潤同帶子,帶子入口仍然食到少許鮮甜味道,豬潤真係要比,爽。滑。彈同無渣,粥底綿滑,D粥好似用魚湯淆過咁,食落味到更鮮。其實坐底時比左壺蘋果茶我地,到落好單先知要收3蚊茶介一位,不過又OK既~因為個茶都幾好飲如果一個人食個午餐個人感覺貴咗啲,唯有留下次晚餐再食過啦
快到Lunch time,人唔算多,都唔需要等位。

如果一個人食個午餐個人感覺貴咗啲,唯有留下次晚餐再食過啦
2016-06-08
$47 (Lunch)
2016-05-27 307 views
叫咗個乾炒牛河,又炒得幾好喎,幾香牛肉都幾大塊,味道剛剛好加啲辣椒醬食好惹味。皮蛋瘦肉粥煲得好棉,應該冇落味精,個鹹肉糭好正,糯米同綠豆吸晒啲油香,鹹蛋黃又大個,我會加豉油同埋砂糖一齊食,鹹鹹甜甜好好味。冰鎮奶茶,茶香奶滑,冰鎮唔會將啲奶茶溝淡左又夠凍。
2016-04-29
$60 (Tea)
2016-05-21 782 views
近期喜愛清清淡淡口味,自然愛上吃粥。今天午餐時間約定了好友到「靠得住」品嚐靚粥和糉。很久以前也曾到過靠得住,今次再來,想重溫一下這裡的粥品。打開餐牌,確實有不少選擇,粥麵不在話下,還有各款油器和飲品等供應,粥品以海鮮為主,而麵食則為大路。鮮蝦雲吞麵。賣相精徵,雲吞相對比預期中細,不過不打緊,只是吃落就沒有那麼的彈牙,蝦仁也較細了一點。麵條幼細,長長的,吸收鮮蝦湯汁下,滋味無窮。鹹肉粽。這是在下久未吃過的粽了,而且又是今天想吃的。粽子以綠豆及糯米以七比三的比例製作,故此綠豆有其豆香,糯米也是軟腍,當中的饀料以肥豬肉和鹹蛋黃為主。老實說,肥肉不是在下的杯中茶,所以不吃蛋黃不是想像的油脂豐富,但仍不乏鹹香味道。混醬腸粉。這是我最喜歡吃的口味,這裡腸粉夠淜麻,粉皮薄透的,加上自製的花生醬甜醬香醬油,使口腔內有著不同的層次,加上辣醬,就多了一層辛辣的味道。手撕雞王粥。我朋友喜歡吃手撕雞,故不加思索便點來。這粥綿綿的,加上雞絲的嫰滑,不靭也很好吃,雞肉啖啖好滿足。雖然是簡簡單單的一餐,卻帶給咱們豐足的一餐。
鮮蝦雲吞麵
鹹肉糭
手撕雞粥
雖然是簡簡單單的一餐,卻帶給咱們豐足的一餐。
2016-05-21
Type of Meal
Lunch
鹹肉糭
手撕雞粥
2016-01-12 403 views
開左好耐都無去食, 今日終於食左。我去果時已經係晚上9點幾, 所以唔使等位。不過個經理好搞笑的, 明明有位唔叫人坐, 話要擺好餐具先入得。叫左豬軟骨, 第一啖覺得酸的, 醋落多左,不過食食下又覺得夾飯食都好食。個雜菜煲68蚊, 但就份量細, 唔抵食,不過入面的蝦乾都好食的
開左好耐都無去食, 今日終於食左。
我去果時已經係晚上9點幾, 所以唔使等位。
不過個經理好搞笑的, 明明有位唔叫人坐
話要擺好餐具先入得。

叫左豬軟骨, 第一啖覺得酸的, 醋落多左,
不過食食下又覺得夾飯食都好食

個雜菜煲68蚊, 但就份量細, 唔抵食,
不過入面的蝦乾都好食的
雜菜煲
豬軟骨
2016-01-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
豬軟骨
服務態度極差,尤其是帶位的甚不專業。當日帶位帶了客人入內,發現坐位未清理,已要求侍應轉到其他的卡位(當時是有幾個卡位的),但該帶位要求客人要再往門外光等着。給客人感到差極的服務態度,不值得再光顧。
2015-09-21 505 views
星期日,到處等位是常識吧!好在2個人等幾張枱,由於㙮枱所以都幾快有位,叫咗3樣野,咸肉棕、混醬腸粉同珍珠蠔仔粥😋咸肉棕真材實料,有2隻蛋黃喺入面,腸粉好滑,蠔仔粥勁多蠔仔,又唔太細粒,又唔算好腥,所以ok!
星期日,到處等位是常識吧!

• 咸肉棕
2015-09-15 283 views
以為食「靠得住」就真係靠得住?少年,我太年輕了😫先講下呢碗細蓉,其實整體嚟講的話叫過得去既,但啲麵欠缺爽口,湯底極之普通3粒雲吞內有蝦但無咩蝦香蝦味,可惜😔以價錢$34嚟講,唔值。雞翼煎炸得好乾好乾,乾到似食肉乾咁,SOSAD而且!最重要係!凍冰冰的!大佬,呢幾隻雞亦都唔平架唉 灰晒心 扣晒分冰鎮奶茶真心幾好飲,幾順口環境都算不錯 下午茶時段少人 都幾好 食下野傾下計咁「靠得住」係一間都算出出地名既連鎖食店,但確實比想像中更普通
以為食「靠得住」就真係靠得住?

少年,我太年輕了😫
先講下呢碗細蓉,其實整體嚟講的話

叫過得去既,但啲麵欠缺爽口,湯底極之普通

3粒雲吞內有蝦但無咩蝦香蝦味,可惜😔

以價錢$34嚟講,唔值。
雞翼煎炸得好乾好乾,乾到似食肉乾咁,SOSAD

而且!最重要係!凍冰冰的!

大佬,呢幾隻雞亦都唔平架唉 灰晒心 扣晒分
冰鎮奶茶真心幾好飲,幾順口

環境都算不錯 下午茶時段少人 都幾好 食下野傾下計咁

2015-03-14 601 views
今朝好想食粥,行過見到有粥食就滿心歡喜走入去,叫咗個皮蛋瘦肉粥+糭,好快有得食,來到見個買相都算唔錯,充滿期待放入口。。。。。。。超失望(>﹏<)個糭凍既,啲粥勁多豆粉,好似食張糊,又勁多味精,食完勁頸渴,即去7仔買野飲。仲話係連續5年米之蓮食肆,睇嚟無下次。

仲話係連續5年米之蓮食肆,睇嚟無下次。
皮蛋瘦肉粥+咸肉糭
2015-03-14
5 Minutes (Dine In)
$31 (Breakfast)
Dining Offer
Coupon
2015-02-15 507 views
早前生病咗好耐未好,阿媽有時番大陸小住,一個人不會煮飯,通常在外面解決,靠得住在屯門開了2年,初期好難揾位,而家過了新開時間,已經好少人等位,上星期走去吃晚餐,因為生病影響胃口,我只叫了豬潤粥(38元),價錢有些小貴,我覺得豬潤只是一般,口感有些小鞋,粥係米水比較多,我覺得普通啦,環境不錯,服務就一般啦,靠得住是一間知名食店 ,比想像中一般味道:豬潤有些小鞋,粥真是水多過米,味道都OK份量:十分大碗,幸好吃得晒環境:地方都大,座位坐得舒服服務:一般價錢:38元,有加一收費番吃:有時間再來試下其他推介指數:並不會特別推介給身邊的人,大家想試,可以一試

味道:豬潤有些小鞋,粥真是水多過米,味道都OK

份量:十分大碗,幸好吃得晒

環境:地方都大,座位坐得舒服

服務:一般

價錢:38元,有加一收費

番吃:有時間再來試下其他

推介指數:並不會特別推介給身邊的人,大家想試,可以一

2014-11-21
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2015-02-08 431 views
似煎蛋餅多過蠔餅,一大個嘅餅,只有幾粒蠔仔!!其他食品味道亦只是一般,炒飯有飯蕉得黎又好濕。服務又差,有枱又唔叫入,攪到好多人等位好似好好食咁。粥就細細碗,豬骨粥直情係難食添!!
似煎蛋餅多過蠔餅,一大個嘅餅,只有幾粒蠔仔!!
其他食品味道亦只是一般,炒飯有飯蕉得黎又好濕。

服務又差,有枱又唔叫入,攪到好多人等位好似好好食咁。
粥就細細碗,豬骨粥直情係難食添!!
煎蠔餅
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2014-12-31 554 views
一早跟媽媽出街便到這吃個早午餐, 因為想吃清少少, 所以想吃下粥!! 有餐的價錢比散叫平少少又可以吃多點, 所以叫了兩個~~~個人最喜歡吃"皮蛋瘦肉粥"~~因為下火之餘, 我很喜歡皮蛋, 尤其精瑩通透的部份!! 而且加埋瘦肉, 少少咸味, 清熱捱夜一流...有粥當然要配上"油條"~~很久沒有吃過, 真的是新鮮炸起的, 很脆很好味, 又唔覺得太油喎, 配粥實在太美味了!!!有吃個"豬軟骨撈麵"~~豬軟骨蠻淋的, 但略覺得調味咸了少少, 如果淡返少少較好...但麵的軟硬度很好, 湯也不錯~~~出名的"咸肉糭"~~~料蠻多的, 也很入味, 吃完也不會太膩!! 而且長年都有, 不用等到端午節先吃到~~跟媽媽簡單的一餐完成!!
皮蛋瘦肉粥
炸油條

豬軟骨撈麵
自家咸肉糭
2014-11-15
$56 (Lunch)
炸油條
自家咸肉糭
  • 咸肉糉
  • 皮蛋瘦肉粥
2014-12-03 537 views
再與好友相約屯門吃飯,今次想吃粥,一於試下「靠得住」,估唔到閒日都要等位,都幾旺喎。入內裝潢不錯,基本上除左粥,腸粉之外,好多中式食物都有得吃。我們選了:豬潤粥加肉丸粥底綿滑,豬潤份量都不少,我自己很愛吃蔥,不過好友很怕吃蔥,若忘了叫走蔥都幾麻煩,建議店內蔥用匙羹另上會更貼心,肉丸不過不失吧。混醬腸粉齋腸配麻醬甜醬芝麻,即其實是普通腸粉,不過與街邊買的比較,這裡當然一切都整齊企理啲啦,不過食落我覺得差不多,沒什麼特別。炸醬麵這個睇落以為好多地方有得食既麵,原來係好難搵架,好多麵檔都無做架。難得呢到有,緊係要試試啦,其實一向我都只想要啲醬既辣味撈麵,我一啲都唔鍾意啲肉絲,因為多數都好「鞋」,唔好食,結果如我所料,真係「鞋」的,但汁的香辣度做得不錯,撈麵很好吃。最驚喜是竟然不收加一。

豬潤粥加肉丸

炸醬麵

最驚喜是竟然不收加一。

2014-11-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2014-09-21 507 views
見佢總店拎米芝蓮,分店唔會差,點之今餐叫左蒜香椒鹽鮮魷,D鮮魷比好厚粉去炸,又炸到過左火,又冇蒜香味,抄菜心重差過我自己抄,唉........唔會再食,差差差。。。。。。。
2014-09-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-05-16 1347 views
閒日放假,約了早上身體檢查,約10時15分搞妥,早一晚查了10時55分UA有戲啱睇,故即走去找地方醫肚跟著買戲飛。途經靠得住,見有西式早餐而又未幫襯過,故便入內,店內坐位很多,剛有卡坐便快快坐下點餐。西式早餐選擇看似頗多,其實粉麵只有火腿通及雪菜米,火腿,蛋及腸仔。本人選了C餐加$3要冰鎮凍奶茶,$33。冰鎮奶茶7.5/10~夠凍,茶味濃,未夠滑,但質素算幾好。7.5/10~多士暖暖,附一粒Anchor牛油自己搽,本人當然全粒搽盡佢!一路搽一路見牛油溶化,口水在心裏流 ,新鮮多士當然入口外脆內軟,正!炒滑蛋看賣相就知夠滑,而且半生熟有蛋汁,要挑剔的是預先調了味。6.5/10~好夠熱,有不少火腿片及大量生菜絲,湯㡳是一般清雞湯底味,味道也不錯,通粉份量適中。早餐$33在屯市來說是抵吃,卡坐位也舒服好坐,早餐唯選擇較少。
本人選了C餐加$3要冰鎮凍奶茶,$33。
冰鎮奶茶7.5/10~夠凍,茶味濃,未夠滑,但質素算幾好。

2014-05-14
$33 (Breakfast)
2014-04-22 708 views
雖則未到端午節,但路過回家時看見是米芝蓮推介的,心郁郁之下便決定買只回家當晚飯,一嚐是否真的如此好吃。鹹肉粽 $22一小只索價22元的鹹肉粽價格不算貴,粽相當夠味,所以吃的時候只需加少許豉油便足夠,內裡配料簡單,肥鹹肉,綠豆和鹹蛋。綠豆粒粒分明,間中夾雜著鹹蛋蛋白,中間是鹹肉和蛋黃,這粽即使不加豉油都可以很夠味,不過不知是否味精略多的關係,吃後不久都急著找水喝呢。
鹹肉粽 $22

2014-04-18
TakeAway
$22 (Dinner)
  • 鹹肉粽