2023-11-27 761 views
早前見到一些朋友去食,很想去!終於有時間了,鬆軟的吐司再加上軟殼蟹的加持,配搭出來,真的十分之好吃!然後最好是朝早的時間,因為不用排很耐的隊,就已經買到了,熱辣辣吃最好。

2023-06-13 1469 views
呢間舖外表唔出眾,但食物用心出色!開業以黎最signature 一定係軟殼蟹吐司,食過超香脆,但今次就試另一款🫶🏻呢度嘅吐司係牛油多士,加牛油再烘勁香脆,奶油香令我諗起Issac Toast!🌟洋葱牛肉滑蛋吐司set 連飲品 $55 炒蛋份量好多而且超滑,餡料多到跌出黎,洋䓤同肥肉合乎預期咁夾,但略嫌鹹左少少,好彩有沙律醬嘅甜味中和返,吐司本身嘅牛油超香脆,呢個combination好難唔好食!跟餐係送一支yogurt/ 苿莉綠茶吐司size 比一般方包細,男仔應該唔夠飽,但女仔食連埋支yogurt 就岩岩好!非常滿足☺️味道:🌟🌟🌟🌟性價比:4/5

🌟洋葱牛肉滑蛋吐司set 連飲品 $55

跟餐係送一支yogurt/ 苿莉綠茶

味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:4/5
昨晚試吃牛油果蝦款式,首次試這間店舖,就說試試看看好吃與否。回家後開吃時,見到麵包頂端是2片麵包那樣,食物餡料有滿瀉狀態,所以就把麵包90度轉換角度來吃,怎料就發現麵包的底部是連接起來,在這時竟然發現麵包不是兩片那樣。多謝這小店叫本人第1次見識到麵包都可以起雙飛。餡料其實都很足,味道也不錯,麵包有烘底,但1塊麵包都省,感覺有點奇妙。昨晚叫了55蚊set,士多啤梨乳酪飲品,份量不夠吃。最後只好在家找來一片麵包,吃完才剛剛好。
多謝這小店叫本人第1次見識到麵包都可以起雙飛。
2023-05-11 794 views
因為麵包對我有情意結,所以好鍾意食三文治,我覺得裏面嘅材料,好豐富有口感!有一日經過營盤街,見到呢間店舖,當時未有機會買到三文治,捉知今日買到其中一份牛油果蝦滑蛋三文治,就咁望落去好豐富好多材料,面頭有牛油果同蝦,食咗一半就係菜沙律醬同滑蛋少許牛油果,因為分佈牛油果蝦唔均勻喺麵包唔同嘅位置,所以臨尾全部都係變咗菜and蛋治!如果個名叫牛油果蝦,係咪要將啲材料放得均勻啲,食到淡淡嘅牛油果,先至啱呢份三文治個名呢?慳皮啲咪攞牛油果醬搽兩邊,張少許嘅牛油果同蝦分佈響三文治唔同嘅位置,咁樣食落去咪開心啲,所以下次唔會試第二樣嘢,我唔想再食蛋治囉~
2023-04-22 753 views
一間位於長沙灣的麵包外賣店,麵包款式多多,而我最鍾意就係佢嘅越南法包,食過一次就上癮!仲食到成身都係碎!——————越南法包 HKD101(戶戶送)雖然係外賣,但都非常好食!麵包脆身,酸蘿白醃得夠香,仲有肥豬肉片,芫荽配合一齊非常好食!包亦都比想像中辣,但辣得過癮!如果唔鍾意食辣嘅朋友,可能要留意下!青檸梳打清新,包裝良好,確保飲品唔會倒瀉!欣賞!———評價:❤️ 開心越南法包✅ 外賣able推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

——————

越南法包 HKD101(戶戶送)

青檸梳打

清新,包裝良好,確保飲品唔會倒瀉!欣賞!

———

評價:

❤️ 開心越南法包
✅ 外賣able

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
Delivery
2023-02-17 822 views
揸車經過有啲肚餓,買咗一個雞扒法包,包裝簡單,睇落正正常常,但一咬落去,非常好味,有一股清新氣息,面包,配菜,雞扒都excellent,一向唔寫食評嘅我都要讚佢幾句。
  • 香煎雞扒法包
初初開嘅時候好hit嘅吐司🍞到宜家2022先試招牌係🥪脆炸軟脆蟹滑蛋吐司$50👌🏾正正常常,拎上手好細份,但原來食落都夠飽既~個軟脆蟹都炸得OK, 炒蛋唔太老, $50黎講都算係咁🍮法式焦糖燉蛋多士$40👎 呢個係臨時見到好似好正就試下..點知..睇相好正,但食落好一般,個包係冇烘過,就咁白面包加布丁我相信如果有烘過既話會好食好多~ 留意返呢間係冇得堂食架~ 淨係外賣, 買既話要諗定邊度食, 唔係炸野林左就唔好味架喇~整體黎講就未必會再食第2次了,試一次就夠
初初開嘅時候好hit嘅吐司🍞到宜家2022先試

招牌係🥪脆炸軟脆蟹滑蛋吐司$50👌🏾
正正常常,拎上手好細份,但原來食落都夠飽既~
個軟脆蟹都炸得OK, 炒蛋唔太老, $50黎講都算係咁
脆炸軟脆蟹滑蛋吐司

睇相好正,但食落好一般,個包係冇烘過,就咁白面包加布丁
我相信如果有烘過既話會好食好多~
法式焦糖燉蛋多士

整體黎講就未必會再食第2次了,試一次就夠
2022-11-28 570 views
最近先後兩次外賣「Try my Bread 」🍞❤️,呢個軟殻蟹🦀️滑蛋吐司,我次次都嗌😋😋😋,厚切炒蛋加香脆惹味嘅軟殼蟹及微暖又帶點甜的吐司,真係超級美味,〰️正😋😋😋😋,不過今次的軟殼蟹嘅賣相無上一次咁靚😅,至於飲品方面,叫左充滿人氣嘅牛油果🥑沙冰($45,味道偏淡)、芒果🥭沙冰($45,朋友話似楊枝甘露),都幾大杯下,飲完都好飽肚😅⋯⋯如果怕熱氣,可以試吓牛油果🥑滑蛋吐司,一樣咁正呀❤️❤️❤️

2022-11-24 614 views
第一次幫趁這間小店,門面地方少,看來主要做外賣。點了德國芝士香腸滑蛋土司套餐,跟yogurt drink ($50)。因爲土司是即點即做,等了5-10分鐘。見店内的圖片,土司上有很多mayonnaise,滑蛋也很濕,最初有點擔心打包後份土司會變得亂糟糟。但原來包裝很細心,keep到個shape,帶到返屋企,成件土司都仲係企企理理。烘過的麵包滿有牛油香,外脆内軟,夾著軟綿綿的滑蛋,睇落已經覺得好味。一向不特別喜歡香腸,嫌太鹹,但配上滑蛋和烘麵包後,平衡了鹹味又多了一份惹味,整體十分好。加上yogurt drink微微的酸甜,讓味蕾的體驗更加豐富,是意外的驚喜。
德國芝士香腸滑蛋土司套餐
德國芝士香腸滑蛋土司套餐
德國芝士香腸滑蛋土司
德國芝士香腸滑蛋土司
2022-10-24 1520 views
食完Try my bread我會形容係:「假如佢執粒,我會唔開心」既一間小店 (頭盔:唔係咒佢)點解咁講呢?1) 因為佢生意確實不好經常路過門面都冇乜人是日下午5點幾黎到,停留咗近廿分鐘,得我一個客。1個店員已經夠server,內櫳堂食位置少,我去當日得1個位可以坐。(睇相suppose應該有4個位?)2) 佢用料都幾足是日諗都唔洗諗,嗌最Signature既脆炸軟殼蟹滑蛋吐司套餐$60, 單價$55見到佢仲有bagel/法包同蛋糕,但覺得不甚吸引,pass。(事後先知, 呢間店既法包係老細其中一個「招牌」,又話飛去越南為求口味正宗云云… 反正看Menu不覺得吸引。)首先即嗌即整,等咗約8分鐘,店員用膠膜包好先入袋我外賣拎到返屋企影埋相都仲係熱既。成隻軟殼蟹橫切面齊全,估唔到入面仲有蟹肉沙律醬配厚多士,滿滿的油脂+碳水化合物,好難唔好食正正係呢陣沙律醬味,令我回憶起韓國Isaac toast(有人話似韓國另一間叫Egg drop, 但我未食過)。都係嗰種飽滿得黎帶油脂同香甜味既多士。多士本身已是用牛油多士,加牛油再烘,又香又脆。炒蛋都好厚好smooth,加上生菜碎,軟殼蟹既脆同蛋既軟,
食完Try my bread
我會形容係:
「假如佢執粒,我會唔開心」既一間小店
(頭盔:唔係咒佢)

點解咁講呢?
1) 因為佢生意確實不好
經常路過門面都冇乜人
是日下午5點幾黎到,停留咗近廿分鐘,得我一個客。

(睇相suppose應該有4個位?)

2) 佢用料都幾足
是日諗都唔洗諗,嗌最Signature既脆炸軟殼蟹滑蛋吐司
套餐$60, 單價$55

首先即嗌即整,等咗約8分鐘,店員用膠膜包好先入袋

脆炸軟殼蟹滑蛋吐司

我外賣拎到返屋企影埋相都仲係熱既。
成隻軟殼蟹橫切面齊全,估唔到入面仲有蟹肉
脆炸軟殼蟹滑蛋吐司

沙律醬配厚多士,滿滿的油脂+碳水化合物,好難唔好食

多士本身已是用牛油多士,加牛油再烘,又香又脆。

炒蛋都好厚好smooth,加上生菜碎,
軟殼蟹既脆同蛋既軟,加上沙律醬融合,同多士既留白奶油香
好正,比我預期中仲要好食。(減肥/生酮不宜。)

其實佢呢份多士,攤返d料出黎已經成個all day breakfast咁,
有d食評嫌佢貴,我覺得物有所值。

套餐另加$20叫咗杯牛油果沙冰,我問有冇得走甜,
店員話本身冇額外加糖,淨係有d煉奶調味。
實際上佢似牛油果奶昔多過似沙冰,
飲落與同區越菜[第一郡]嗰杯不能算完全一樣,只能說九成相似。
值得加錢飲。

總結
Try my bread比我想像中仲好食,甚有驚喜!
可惜店家貌似不擅經營,例如店內尚貼有2021年聖誕到會海報。
聖誕都過咗成年都不換。
菜單比較雜亂,似是諗到咩就加張貼紙,完全挑唔起人加配小食的意欲。
一眼望去,店內櫳擺放了不少雜物,對客人黎講感觀有待改善。
店員態度友善,製作仔細用心,讚!
希望佢可以長做長有,大家多d支持,請勿執粒。
2022-10-22
$80 (Dinner)
2022-10-19 376 views
早幾日口痕想食下午茶,同事介紹附近有一間個名好得意,叫做Try My Bread 嘅外賣店,話佢個軟殼蟹三文治吐司賣相超正又勁好味,於是乎成班人就柴娃娃叫黎 happy 三點三 😍脆炸軟殼蟹吐司軟殼蟹大大隻勁搶眼,炸得又香又脆,而且仲要一啲都唔油膩,就算外賣送到黎都冇淋到,中間仲有厚厚嘅滑蛋,一啖咬落去超滿足,中間仲有少少蛋黃醬,其實成份吐司唔需要太多嘅調味,蟹同蛋嘅香味配合得好好,食完之後真係勁想再encore多一份 😂呢度嘅選擇真係花多眼亂,我仲見到佢有洋蔥味嘅 bagel,然後仲可以跟軟殼蟹!😆 跟住個Menu利是,我諗我可以有好多好多個happy嘅下午茶啦 🤤

脆炸軟殼蟹吐司

2022-10-13 377 views
又出黎周圍搵下野食⋯見到呢間野比較特別咁,有軟殼蟹食😋就去試試⋯叫左主打:脆炸軟殼蟹滑蛋吐司。我仲加埋$25 煙肉粒芝士醬粗薯條,+20 椰子咖啡沙冰,結果係好飽🤣😂本身以為個軟殼蟹係唔會飽,點知食完都飽咗一半,仲有個吐司吾知係味焗住左個軟殼蟹好耐,都冧哂要一讚個係軟殼蟹真係原隻,好新鮮,岩岩炸起,好好味😋薯條因為我唔想太流,就叫咗佢走芝士醬,但都有蛋黃醬係度⋯煙肉粒同個醬都幾好食😋薯條就吾係果隻粗薯條😕有d失望還有杯 椰子咖啡沙冰 好好飲,係好細杯,大杯d更好。整體都幾好食,但都係偏貴,試一二次都ok既
又出黎周圍搵下野食⋯
見到呢間野比較特別咁,有軟殼蟹食😋
就去試試⋯
叫左主打:脆炸軟殼蟹滑蛋吐司。
我仲加埋$25 煙肉粒芝士醬粗薯條,
+20 椰子咖啡沙冰,
結果係好飽🤣😂
本身以為個軟殼蟹係唔會飽,
點知食完都飽咗一半,仲有個吐司
吾知係味焗住左個軟殼蟹好耐,都冧哂
要一讚個係軟殼蟹真係原隻,好新鮮,
岩岩炸起,好好味😋
薯條因為我唔想太流,就叫咗佢走芝士醬,
但都有蛋黃醬係度⋯煙肉粒同個醬都幾好食😋
薯條就吾係果隻粗薯條😕有d失望
還有杯 椰子咖啡沙冰 好好飲,係好細杯,
大杯d更好。
整體都幾好食,但都係偏貴,試一二次都ok既
TakeAway
小小的外賣店,專售爆餡吐司三文治和法包,款式種類算多,店內只有二人工作,忙個不停。法包價錢比吐司三文治平,但吐司望落餡料超豐富,亦比較吸引。*脆炸軟殼蟹滑蛋吐司*邊等外賣邊睇住廚房,原來軟殼蟹係即叫即炸,裡面有蟹肉有蟹膏,唔會得粉漿。滑蛋量多而且真係做到好香滑,唯一係size比較細份,兩塊方包比平日食開的細塊。淋上店家的醬汁,更加惹味。*香煎雞扒法包*法包相比之下比較平平無奇,好乾,法包內的醬汁唔多,肝醬做做惹味香辣,但可能始終量不多,整個包食起上黎好乾。雞似乎係雞胸位置,有啲柴,令本身乾的法包更乾。配菜多但雞唔多。雞肉好乾柴。
法包價錢比吐司三文治平,但吐司望落餡料超豐富,亦比較吸引。
*脆炸軟殼蟹滑蛋吐司*
淋上店家的醬汁,更加惹味。
香煎雞扒法包

*香煎雞扒法包*

配菜多但雞唔多。

雞肉好乾柴。
2022-10-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2022-08-11 494 views
叫外賣速遞絕對會因為圖片被吸引嘅。今次吸引我嘅就係呢款軟殼蟹滑蛋吐司。外賣黎到時候,外觀幾好,無話亂哂嘅。吐司餡料頗多,好似想滿瀉咁。軟殼蟹都幾大隻,幾脆,炸粉唔厚,軟殼蟹本身就冇咩味,但係炸完就帶有少少鹹味,唔錯。中間雞蛋份量幾多,而且上半部分都幾滑,可惜放耐左啲,麵包嘅熱氣集中左係中間,令下半分嘅雞蛋焗熟左,食落就比較老。吐司帶少少燶邊,尚算脆口。牛油果沙冰絕對值得推介,非常濃郁嘅牛油果味,但沙冰又唔會溝淡味道,好飽肚。呢次外賣質素算唔錯。
叫外賣速遞絕對會因為圖片被吸引嘅。

今次吸引我嘅就係呢款軟殼蟹滑蛋吐司。

吐司帶少少燶邊,尚算脆口。

呢次外賣質素算唔錯。
Delivery
2022-07-16 466 views
人氣小店,成日都會心思思想去食,可惜地點對於我嚟講唔太就腳,不過都食過3次😂因為真係好好好好味😋十個推介呀👍🏻舖內只有兩個位,所以要堂食真係要俾啲耐性。每次都係食我認為皇牌嘅炸軟殼蟹滑蛋吐司🍞,先講軟殼蟹係一整隻,即炸好香脆😍另外滑蛋非常滑而且份量算多,仲有吐司好有牛油香味,外脆內軟,加埋沙律醬,成個配搭簡正絕配,十級推介大家👍🏻👍🏻👍🏻但其他我都未試過,俾唔到意見,希望下次會試埋其他。