2024-08-19 405 views
翠豐冰廳今次要介紹喺觀塘一間叫「翠豐冰廳」,一個觀塘有兩間「翠豐冰廳」,大家要小心去錯地方,我就去咗主力做外賣店嘅「翠豐冰廳」,快快手手買完外賣,一拎完外賣就去創紀之城坐低嘆住冷氣食,食完之後就去練波!1.咖哩吉列崩沙牛腩飯$78+凍檸水$3+外賣$1(9/10)呢個咖哩吉列崩沙腩飯幾特別,崩沙腩就見得多,吉列崩沙腩係第一次見,崩沙腩外面好脆,而且份量都唔少,吉列崩沙腩一共有8舊,咖哩汁仲係另上,咖哩汁微辣少甜,有2舊薯仔。飲品方面加咗$3叫咗一杯凍檸水,外賣拎走加$1!2.客家梅菜扣肉飯+熱鴛鴦$65+外賣$1(9/10呢個客家梅菜扣肉飯個梅菜唔咸又唔會好甜,扣肉份量都幾多,一共有8舊,扣肉唔會好瘦,算肥美,整塊扣肉算軟淋。飲品方面叫咗一杯鴛鴦,外賣拎走加$1!2人總共價錢$148個人口味總評分:9/10@tsuifungcafe 地址:觀塘偉業街161號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#翠豐冰廳 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食
翠豐冰廳

2.客家梅菜扣肉飯+熱鴛鴦$65+外賣$1(9/10

2人總共價錢$148

個人口味總評分:9/10

@tsuifungcafe

地址:觀塘偉業街161號地舖

#翠豐冰廳 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 咖哩吉列崩沙腩飯
2024-11-03 0 views
最近的天氣熱得令人窒息,煮飯的念頭完全被打消,於是我決定到觀塘的翠豐冰廳來一頓美味的外賣。這間冰廳的海南雞飯一直是我的心頭好,無骨的設計讓我可以盡情享受滑嫩的雞肉,完全不用擔心咬到骨頭的尷尬。當我迫不及待地把外賣帶回家時,心裡已經開始期待那份美味。打開包裝,三種醬料的香氣撲鼻而來,薑蓉、豉油和泰式辣醬各具特色,尤其是薑蓉,讓我忍不住想多加幾勺!雞肉的嫩滑程度真是無可挑剔,雞皮更是爽口彈牙,搭配上軟硬適中的雞飯,簡直是完美的組合。整體來說,翠豐冰廳的海南雞飯不僅讓我滿足了味蕾,更讓我在炎熱的夏日中感受到一絲清涼。這道菜絕對值得一試,讓你在每一口中都能感受到幸福的滋味!#tsuifung #翠豐 #海南雞飯 #觀塘美食 #香港觀塘 #觀塘外賣

2024-11-03 0 views
沙嗲牛肉通粉是早餐必點的選擇。濃郁的沙嗲醬,與牛肉的鮮嫩和麵條的彈牙完美結合。沙嗲醬的香氣濃郁,帶著一絲甜辣,讓人每一口都感受到味蕾的愉悅。牛肉經過精心烹煮,嫩滑多汁,與醬汁相得益彰。通粉則吸收了沙嗲醬的味道,帶來豐富的口感。薑蓉豬潤湯米粉湯頭有濃濃的薑味,再加上米粉的滑嫩,使得整道菜充滿了豐富的層次感。豬潤有營養價值,但口感偏硬,可能煮得過熟或處理豬潤過程的問題所致。熱柚子蜜和熱奶茶都是讓人暖心的飲品。熱柚子蜜加上檸檬片配合的飲品也不錯,能舒緩喉嚨,讓人感到非常放鬆。熱奶茶則是許多人喜愛的經典飲品,濃郁的茶香與奶香完美結合,帶來一種濃醇的口感。

2024-11-02
$40 (Breakfast)
就係銀八對面開咗間翠豐冰廳 專做外賣 係觀塘已經第三間啦 我今日都係第一次試 非常意外嘅好🤩🍽️無骨海南雞飯 配油飯 ($70)🥤凍檸茶 (+$3)個飯係用日本珍珠米 真係粒粒都圓碌碌3個醬汁盒盒都8成滿 味道亦正常唔錯海南雞份量係超級多!真係超級多!鋪滿2層! 第2層嘅肉唔係求其墊底嚡十十嘅肉 係同第1層望到嘅肉一樣咁厚咁大件咁滑係我食過份量最多而且件件都咁滑溜嘅海南雞飯👍🏻👍🏻👍🏻🍽️咖喱崩沙牛腩飯 ($78)🥤凍檸茶 (+$3)呢個比較少有D 幾特別一款係配秘製嘅肉汁 就同海南雞個醬汁盒咁多第二款就係配咖喱 咖喱就大大碗 今次先試咖喱 可以撈埋飯阿嗎崩沙牛腩份量都係超級多阿 每塊切得好平均好完整牛腩係夠曬腍 外脆內軟 味道唔會太鹹for你再點咖喱汁相信如果秘製肉汁應該會仲特別而且仲有燉湯 每日款式唔同 跟餐都係+$15仲有手打香水檸檬紅茶 跟餐都係+$8今次發掘到呢間真係好正
就係銀八對面開咗間翠豐冰廳 專做外賣
係觀塘已經第三間啦 我今日都係第一次試 非常意外嘅好🤩

🍽️無骨海南雞飯 配油飯 ($70)
🥤凍檸茶 (+$3)
個飯係用日本珍珠米 真係粒粒都圓碌碌
3個醬汁盒盒都8成滿 味道亦正常唔錯
海南雞份量係超級多!真係超級多!鋪滿2層!
係我食過份量最多而且件件都咁滑溜嘅海南雞飯👍🏻👍🏻👍🏻

🍽️咖喱崩沙牛腩飯 ($78)
🥤凍檸茶 (+$3)
呢個比較少有D 幾特別

而且仲有燉湯 每日款式唔同 跟餐都係+$15
仲有手打香水檸檬紅茶 跟餐都係+$8
今次發掘到呢間真係好正
2024-10-24 39 views
外賣自取。最緊要夠快❤️今日雖然落大雨,見到姐姐排左好多單但係由落單到取餐唔超過10分鐘🧐真係快得有d離譜返到公司d野食仲係熱辣辣❤️❤️讚無骨海南雞飯配油飯($70)海南雞皮光肉滑,賣相吸引,加埋都有6到7件雞件金黃色既雞皮相當邪惡🤣而去哂骨既雞件食落很方便。雞肉食落都叫嫩滑,配搭埋三款惹味醬汁,分別為甜豉油、薑蓉同酸辣醬,好送飯🤤油飯份量十足店家貼心安排酸羅白,幫忙解膩讚👍滋補燉湯-猴頭菇淮山杞子燉湯佛心店家手,買餐加$15換購燉湯燉湯超級足料,大大粒猴頭菇另外有淮山、雞腳、瘦肉所以呢盅燉湯超入味🤤絕對唔係一般茶餐廳嘅例水可以比較皇牌牛根腩馬來咖喱配意粉 ($65)今日點左牛根腩咖哩,咖哩有淡淡椰香比教杰身,不帶辛辣而根腩方面,加加埋埋都有成7/8 舊配搭埋超入味薯仔 🥔份量十足而牛腩炆到好林,一啲都唔韌食落有驚喜
外賣自取。最緊要夠快❤️
今日雖然落大雨,見到姐姐排左好多單
但係由落單到取餐
唔超過10分鐘🧐真係快得有d離譜
返到公司d野食仲係熱辣辣❤️❤️讚

無骨海南雞飯配油飯($70)
海南雞皮光肉滑,賣相吸引,
加埋都有6到7件雞件
金黃色既雞皮相當邪惡🤣
而去哂骨既雞件食落很方便。
雞肉食落都叫嫩滑,
配搭埋三款惹味醬汁,
分別為甜豉油、薑蓉同酸辣醬,
好送飯🤤油飯份量十足
店家貼心安排酸羅白,幫忙解膩
讚👍

滋補燉湯-猴頭菇淮山杞子燉湯
佛心店家手,買餐加$15換購燉湯
燉湯超級足料,大大粒猴頭菇
另外有淮山、雞腳、瘦肉
所以呢盅燉湯超入味🤤
絕對唔係一般茶餐廳嘅例水可以比較

皇牌牛根腩馬來咖喱配意粉 ($65)
今日點左牛根腩咖哩,咖哩有淡淡椰香
比教杰身,不帶辛辣
而根腩方面,加加埋埋都有成7/8 舊
配搭埋超入味薯仔 🥔份量十足
而牛腩炆到好林,一啲都唔韌
食落有驚喜
2024-10-24 159 views
公司附近有間翠豐冰廳,午膳時間門口經常企滿人等位,我試過他的無骨海南雞飯,十分出色,近日發現他們有間外賣店在駿業街,而且用QR Code手機落單,外賣自取有八折,咁抵又方便,當然要試下啦。❤️無骨海南雞飯每日新鮮製作,雞皮色澤金黃,已去骨,肉質嫩滑,皮爽口,味道很好,醬汁有黑醬油、姜蓉和辣醬三種,各具特色,點了更加惹味,配埋酸既醃蘿蔔,令人食慾大增。❤️牛三寶飯份量很多,有牛腩、牛筋、金錢肚,炆得十分軟諗入味,牛腩肥瘦相間,完全唔會痴牙,牛筋入口即化,充滿骨膠原,金錢肚有嚼勁,很有特色,配白飯一流。#tsuifung #tsuifungcafe #翠豐 #翠豐冰廳 #海南雞飯 #咖喱 #崩沙腩 #觀塘冰室 #觀塘茶記 #觀塘茶餐廳 #觀塘美食 #香港觀塘 #觀塘外賣
❤️無骨海南雞飯
❤️牛三寶飯
2024-09-25 180 views
呢間冰室外賣店位於觀塘商業中心區,地理位置十分方便喺觀塘返工嘅人士👍🏻👍🏻✨咖喱吉列雞扒飯一打開個豐富嘅外賣盒,首先就感受到非常濃郁嘅咖喱香氣😍😍咖喱醬汁嘅香料味道豐富,帶有一絲辛辣,但吾會過於刺激👍🏻👍🏻吉列雞扒外皮酥脆,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁,每一淡都能夠感受到外脆內嫩嘅完美結合。當雞扒浸在咖喱醬汁中,兩者之間味道相互融合,提升咗整體既口感😋😋米飯吸收了咖喱醬汁的精華,變得更加香濃可口🤩每一啖飯都帶有咖喱嘅香氣,同雞扒嘅味道相得益彰👍🏻呢個外賣嘅配菜包含一些新鮮的蔬菜,如胡蘿蔔、馬鈴薯和青豆,呢啲蔬菜唔單止增加了色彩,也提供了不同的口感和營養🤩🤩下次要試下其他食物先😋😋翠豐冰廳 (觀塘)觀塘偉業街161號地舖

✨咖喱吉列雞扒飯

下次要試下其他食物先😋😋

翠豐冰廳 (觀塘)
觀塘偉業街161號地舖
2024-08-26 348 views
又到觀塘lunch嘅時間😆今次試左外賣嘅翠豐冰廳~之前開新茶記已經好多同事去食左,依家仲開多間外賣店😍勁方便!*****🐷🥩吉列崩沙牛腩飯 配秘製燒肉汁 $78Lean Beef Brisket Cutlets on Rice with Secret Roasted Sauce崩沙腩好淋好入味、加埋脆脆嘅吉列炸皮,口感一流😎🐧🍚無骨海南雞飯 配油飯 $70Boneless Hainanese Chicken with Chicken Oil Rice海南雞飯拆晒骨真係好正,又滑又好味🤤啲油飯都幾濃味,唔錯👍🏻🙂‍↕️*****

*****

🐷🥩吉列崩沙牛腩飯 配秘製燒肉汁 $78

崩沙腩好淋好入味、加埋脆脆嘅吉列炸皮,口感一流😎

🐧🍚無骨海南雞飯 配油飯 $70

*****

2024-08-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
  • 無骨海南雞飯
2024-08-11 189 views
📍翠豐冰廳 (觀塘)觀塘偉業街161號地舖近排天氣真係勁鬼死熱,我又唔想自己煮飯,咁啱喺觀塘見到有間翠豐冰室,諗住入去叫外賣返屋企食。首先我本人對於無骨海南雞飯情有獨鍾,因為覺得雞肉好滑,另外我係超級鍾意泰式辣醬,第三係唔需要咬骨,食海南雞飯最怕有骨,因為啲好容易碎,碎咗就會咬到好唔舒服。外賣到手之後嗱嗱聲衝返屋企,因為真係勁肚餓,首先佢醬料都比足三個有我最愛嘅薑蓉,豉油同埋泰式辣醬,我自己最鍾意係薑蓉。咁講返隻雞其實雞肉十分之嫩滑,雞皮亦都好爽口彈牙,雞飯軟硬適中,整體我覺得不過不失,不過嫩滑嘅雞肉確實係為呢個海南雞飯攞咗好高分。#tsuifung#tsuifungcafe #翠豐#翠豐冰廳#海南雞飯#咖喱 #崩沙腩#觀塘冰室#觀塘茶記#觀塘茶餐廳#觀塘美食#香港觀塘#觀塘外賣
📍翠豐冰廳 (觀塘)
觀塘偉業街161號地舖

#tsuifung
2024-06-25 246 views
Working day 既lunch 最重要就係平靚正& 快呢間舖頭都達到呢個要求😎😎叫咗一個海南雞飯 + 特飲手打香水檸檬紅茶 + 再加埋一個猴頭菇准山杞子燉湯🍱因為呢間舖頭係主要🍱買外賣 所以一落完單,基本上2分鐘內已經pack好海南雞飯份量唔細,雞好嫩滑🐣醬汁一早已經包好晒 好衛生仲有油飯呈黃色 都幾好味🐣特飲符合時尚人最近嘅口味 茶味幾香濃再加埋啲檸檬 唔甜 幾好飲🍋而且有一浸香味🍹最重要就係有得飲燉湯🍜都係加$15,已經有家的味道👅而且份量好大碗入邊有豬腳 + 淮山 + 杞子飲落口好順滑好滋潤嘅感覺😃
呢間舖頭都達到呢個要求😎😎

海南雞飯份量唔細,雞好嫩滑🐣
醬汁一早已經包好晒 好衛生

入邊有豬腳 + 淮山 + 杞子
飲落口好順滑
好滋潤嘅感覺😃
2024-06-17 196 views
第一次中午見到呢間嘢諗住去試吓, 個裝修就抄晒隔籬嗰間, 我哋五個人三張大拍賣見我哋食完飯剩返嘢飲未飲完竟然叫我哋而比一張枱出嚟. 1分鐘後啲服務員見到我哋仲飲緊嘢,就過嚟同我哋講而家食飯時間要我哋快啲, 然後我哋都係未走1分鐘後就有一個人過嚟黑左面,然後就喺度抹枱趕客。最離譜嘅係外面只係兩三個人在等,嘢飲都未飲完,最離譜係未飲完杯嘢飲,直接收走!咁嘅服務態度真係好差,啲嘢食又唔係好食過人。永遠唔使再去第二次
2024-05-05 251 views
喺觀塘區返工嘅有福了~ 呢間港式茶記有分堂食同外賣店,用QR code落單可以慳緊啲時間,主打多款大份又抵食嘅港式料理,仲有滋補養生嘅燉湯,啱曬想健康但又懶得自己帶飯嘅打工仔!餐廳招牌菜分別有海南雞、崩沙牛同馬來咖喱,所以決定一次過試曬佢!海南雞無骨啖啖肉,肉質嫩滑,皮薄唔肥,附上油飯,夠黃又夠香,軟糯可口,性價比高。另外有吉列崩沙牛,外皮炸至金黃酥脆,牛腩夠腍,入口即化,咖喱分開上,十分貼心。主食方面可以選擇要白飯、意粉或雜菜底,雜菜份量多,感覺健康,不過配咖喱好似怪怪哋🤣

2024-05-03 164 views
翠豐express 是翠豐冰廳旗下只提供外賣的分店,食物預備速度快,手機落單及自取更享有全單8折🤩招牌無骨海南雞海南雞肉質嫩滑,肥瘦適中。3種醬汁,包括薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁的調味恰到好處,能提升海南雞的味道層次。油飯香而不膩,用上珍珠米烹調令口感筋糯有彈性。咖喱吉列豬扒飯外賣吉列豬扒飯雖然沒有堂食的香脆,但肉質的水份依然滿滿,十分軟嫩,配上招牌咖喱汁,味道香濃可口。咖喱汁辣度低,但有咖喱香,就算不習慣或不能吃辣的人也能接受。米飯也是採用珍珠米,非常划算。

招牌無骨海南雞

咖喱吉列豬扒飯
2024-05-03 157 views
呢間餐廳有好多位,不過門口都有好多人排隊,入座都算快既,我叫左外賣一份滑蛋豬扒飯,滑蛋好CREAMY配埋好巨型既豬扒岩岩好,仲要用左珍珠米,仲有叫左一份最傳統既西多士,呢塊西多士好厚切仲要外面炸到香脆,入面仲有花生醬,配埋蜜糖岩晒,大大塊好抵食,仲有食物整得都算幾快,我地仲叫左個無骨海南雞飯,仲配埋例湯同埋飲品,海南雞雞肉嫩滑仲要配左好大盒既油飯,配埋酸酸地既醃蘿蔔,雞肉份量都好多,呢度午餐都好多款。

2024-05-03 159 views
位置在駿業街49號翠豐冰廳外賣座落在一個轉角位,對面是銀座8。喺觀塘返工已經諗唔到有咩好食,周圍都人頭湧湧,連嗌外賣都排長龍。見到翠峰用QR code手機落單可以外賣自取八折,又或者正價$300可以免費送餐上門~覺得呢個價錢又唔錯喎~😋今次食咗佢哋嘅招牌無骨海南雞飯配油飯同埋秘鹵牛腩飯!加$15配埋今日嘅老火燉湯:海底椰雪梨燉瘦肉老火燉湯非常足料,有瘦肉嘅湯先至夠鮮味,海底椰滋陰潤肺,仲可以化痰止咳!特別一提系紙匙羹質素幾好,唔會飲到一半湯就淋曬。海南雞飯嘅肉質非常鮮滑,仲配咗三款醬料,分別系姜蔥蓉、黑醬油同埋酸辣汁!雞油飯嘅雞汁味好香濃,雞皮都幾薄,唔會好多脂肪,我最鐘意就系加姜蔥蓉嚟食,嗰種香味令人難以抗拒!秘鹵牛腩飯嘅份量出乎意料的多,同另一邊嘅白飯不相伯仲牛腩飯肥瘦肉相間,唔會顯得好嚡口,呢個份量嚟講,一位女士真系食唔曬😅

位置在駿業街49號
翠豐冰廳外賣座落在一個轉角位,對面是銀座8。

覺得呢個價錢又唔錯喎~😋

今次食咗佢哋嘅招牌無骨海南雞飯配油飯同埋秘鹵牛腩飯!

加$15配埋今日嘅老火燉湯:海底椰雪梨燉瘦肉

特別一提系紙匙羹質素幾好,唔會飲到一半湯就淋曬。

秘鹵牛腩飯嘅份量出乎意料的多,同另一邊嘅白飯不相伯仲