2019-09-09
尋日同左個好朋友想揾個地方傾計,我朋友話黃大仙間翠華幾好坐,收得夜,都好適合傾計,所以我地就去左黃大仙的翠華食飯。講真,其實翠華食物的選擇都算多,但係套餐就無咩,我食當日的晚餐就係沙丹豬扒配飯、意粉或薯菜跟飲品,我就睇左好耐,覺得食其他嘢加飲品,其實差唔多,所以就食晚餐啦。坐左一陣就已經有嘢食,唔會因為單太多而要客人等,首先上左餐湯同餐包,仲餐包本身無加配牛油的,需要牛油可找店員要求,佢地會𢳂比你,服務態度一樣都唔會差。餐湯方面,我揀的係羅宋湯,辣味足,但係酸味欠奉,唔算濃郁同好味。過左一陣,飲品都到了,佢呢杯係叫忌廉咖啡,味道都算不錯,雖然未稱得上好好飲,但絕對唔難飲,加上,我本身好驚茶記的咖啡,會好酸唔好飲,但係佢的咖啡絕對無呢個問題,直情可以考慮下次嚟只係飲呢杯咖啡,就坐係到傾計。到主食啦,主食叫左沙丹豬扒配意粉,豬扒不會太硬,都幾入味,成個餐整體都唔錯,幾好味,而且好夠飽,79蚊一個人,唔需要收加一服務費,又可以坐得耐,加上態度又唔差,好過啲旺角的cafe。