尋日同左個好朋友想揾個地方傾計,我朋友話黃大仙間翠華幾好坐,收得夜,都好適合傾計,所以我地就去左黃大仙的翠華食飯。講真,其實翠華食物的選擇都算多,但係套餐就無咩,我食當日的晚餐就係沙丹豬扒配飯、意粉或薯菜跟飲品,我就睇左好耐,覺得食其他嘢加飲品,其實差唔多,所以就食晚餐啦。坐左一陣就已經有嘢食,唔會因為單太多而要客人等,首先上左餐湯同餐包,仲餐包本身無加配牛油的,需要牛油可找店員要求,佢地會𢳂比你,服務態度一樣都唔會差。餐湯方面,我揀的係羅宋湯,辣味足,但係酸味欠奉,唔算濃郁同好味。過左一陣,飲品都到了,佢呢杯係叫忌廉咖啡,味道都算不錯,雖然未稱得上好好飲,但絕對唔難飲,加上,我本身好驚茶記的咖啡,會好酸唔好飲,但係佢的咖啡絕對無呢個問題,直情可以考慮下次嚟只係飲呢杯咖啡,就坐係到傾計。到主食啦,主食叫左沙丹豬扒配意粉,豬扒不會太硬,都幾入味,成個餐整體都唔錯,幾好味,而且好夠飽,79蚊一個人,唔需要收加一服務費,又可以坐得耐,加上態度又唔差,好過啲旺角的cafe。

2019-08-25 525 views
近年好多餐廳都推出素食,估唔到連翠華都加入戰團。今次係用素肉醬做成嘅兩款港式食物。.📍未來肉碎煎蛋飯($45)Omnipork Bolognese Sauce and Fried Egg with Rice燶邊蛋煎得好靚🍳,下面嘅素肉醬睇落同平日食開嘅肉醬冇乜分別,但食起嚟比平日嘅肉醬腍啲,撈埋白飯食🍚一啲都唔會膩。不過菜式本身唔夠熱,有啲扣分🙈。.📍新豬肉芝味焗意粉($49)Baked Omnipork Bolognese Spaghetti 意粉上加上素肉醬同芝士去焗🍝,芝士幾香,不過肉醬味道較淡,蕃茄味亦未夠突出🍅,如果肉醬份量再多啲會更加開心。.📍法蘭克福珍寶熱狗皇($33)Jumbo Frankfurter Hot Dog隻大熱狗真係同手臂一樣長,見到都已經興奮😍,脆皮熱狗腸再在加上番茄醬同芥茉醬🌭,根本就冇得輸!.📍紅油鮮蝦抄手($43)Spicy Shrimp Dumplings抄手一共有六粒,個皮又薄又滑,中間包住爽口蝦肉🦐好食👍🏻,個紅油夠晒色又夠鹹,不過只係辣而冇麻味🌶。.📍升呢西多士伴雪糕($36)Savory French Toast Bites served

📍未來肉碎煎蛋飯($45)

📍新豬肉芝味焗意粉($49)

📍法蘭克福珍寶熱狗皇($33)
Jumbo Frankfurter Hot Dog

📍紅油鮮蝦抄手($43)
Spicy Shrimp Dumplings

📍升呢西多士伴雪糕($36)
Savory French Toast Bites served with Ice Cream
呢一個甜品係翠華名物,同平日食開嘅好唔同😆西多切到一粒粒,每邊都炸到金黃色,再疊起,賣相好吸引🤘🏻。配上煉奶同朱古力醬,唔會太甜,再加上一球雲呢拿雪糕🍨,整體上都算唔錯又唔會油膩。
翠華都有得食新豬肉 Omnipork啦!之前食過幾次,覺得質感同普通豬肉都幾似,而且好juicy~新豬肉​獨有嘅純素蛋白質配方主要來自豌豆、非基改大豆、冬菇及米。純素新豬肉0膽固醇,卡路里和飽和脂肪都比真豬肉低。👍🏻兩款新菜式包括未來肉碎煎蛋飯、新豬肉芝味焗意粉。 肉碎煎蛋飯舖滿香濃醬汁,炒香甘筍粒、西芹粒等配料之後加入番茄🍅、新豬肉🐷煮成,仲加左流心煎蛋。肉醬意粉就比較惹味,仲有拉絲芝士🧀新鮮焗起熱辣辣好香呀!

兩款新菜式包括未來肉碎煎蛋飯、新豬肉芝味焗意粉。
新豬肉芝味焗意粉

肉醬意粉就比較惹味,仲有拉絲芝士🧀新鮮焗起熱辣辣好香呀!
Tea
2019-08-23 86 views
潮流興素食🥗估唔到茶記都會有素肉呀!😵翠華新推出嘅素肉菜式,絕對可以騙得過食肉獸喔!🍝新豬肉芝味焗意粉($49)新豬肉以純植物材料製成,夠哂健康食落口感同味道,都同真嘅肉醬意粉好似呀!🤩明明係素肉,但同食真肉無太大分別喔!而且面頭加了芝士,非常香口惹味!🍛未來肉碎豬飯($45)望落同免治蛋飯一樣蕃茄醬加入白菌粒、西芹粒、甘荀粒炒香,再匯入豬肉入口味道香濃呢!加埋流心煎蛋撈勻食,又香又好味呀!🥬冰鎮秋葵($29)有秋葵控嗎🤗港女我超鍾意食秋葵!私心推介必食呀!入口爽口冰凍,加埋wasabi...食唔停口喔!💕
潮流興素食🥗
估唔到茶記都會有素肉呀!😵
翠華新推出嘅素肉菜式,絕對可以騙得過食肉獸喔!
🍝新豬肉芝味焗意粉($49)
新豬肉以純植物材料製成,夠哂健康
食落口感同味道,都同真嘅肉醬意粉好似呀!🤩
明明係素肉,但同食真肉無太大分別喔!
而且面頭加了芝士,非常香口惹味!
🍛未來肉碎豬飯($45)
望落同免治蛋飯一樣
蕃茄醬加入白菌粒、西芹粒、甘荀粒炒香,再匯入豬肉
入口味道香濃呢!
加埋流心煎蛋撈勻食,又香又好味呀!
🥬冰鎮秋葵($29)
有秋葵控嗎🤗
港女我超鍾意食秋葵!
私心推介必食呀!
入口爽口冰凍,加埋wasabi...食唔停口喔!💕
2019-08-18 230 views
茶餐廳的食品從來都給人不健康的感覺!但隨著時代的變遷翠華餐廳亦引入了純植物成份的Omnipork新豬肉,更成了全港首間提供Omnipork新豬肉的大型連鎖茶餐廳。 這天到黃大仙探老爺後就在黃大仙中心內揾吃,見到翠華門口有個新時代翠味餐牌介紹,這0膽固醇、比真豬肉低的卡路里和飽和脂肪新豬肉,很合Keep Fit中的我吃。 我很久以前已十分喜歡餐廳的蜂蜜凍檸檬茶$22,這天當然要成機重溫一杯啦! 這天決意吃素點多客冰鎮秋葵$29,車爸爸也喜歡吃秋葵用日本醬油和芥辣吃夠刺激,怕辣亦可用胡麻醬點吃同樣滋味。 我們將兩款都點上先來新豬肉芝味焗意粉$49,香噴噴熱辣辣的上檯很誘人,*肉醬*吃下口感富彈性加上芝士的香跟吃真肉無異,另意粉亦焗得al dente挺有驚喜。 而不愛吃意粉的車爸爸則享用了未來肉碎煎蛋飯$45,耀眼的太陽蛋盪漾的躺在*肉碎*飯上,破開蛋黃後蛋汁跟*肉碎*混為一體來吃,口感超級豐富令不太愛吃素的他也高聲讚好呢!這新時代翠味真心有驚喜啊~

2019-08-12
Dinner
2019-08-18 67 views
N年冇喺黃大仙蒲呢日探完老豆後就同老婆大人條黃大仙中心食飯,佢見到翠華有Omnipork新豬肉即刻拉咗我入去,是鬼但啦好又一餐唔好又一餐。先嘆番杯熱奶茶先個杯又幾盞鬼喎!茶味都幾足但可以百香啲不過滑度就好唔錯。鍾意食菜嘅老婆大人叫咗碟冰鎮秋葵,我都幾鍾意食尤其點芝麻醬好鬼清爽老婆大人食新豬肉芝味焗意粉,我唔like意粉不過我可以食未來肉碎煎蛋飯。 太陽蛋煎得靚靚仔咁篤穿佢撈埋D新豬肉食又幾正喎!經過呢次之後我對素肉又多咗啲好
N年冇喺黃大仙蒲呢日探完老豆後就同老婆大人條黃大仙中心食飯
,佢見到翠華有Omnipork新豬肉即刻拉咗我入去
,是鬼但啦好又一餐唔好又一餐
先嘆番杯熱奶茶先個杯又幾盞鬼喎
!茶味都幾足但可以百香啲不過滑度就好唔錯
鍾意食菜嘅老婆大人叫咗碟冰鎮秋葵
,我都幾鍾意食尤其點芝麻醬好鬼清爽
老婆大人食新豬肉芝味焗意粉
,我唔like意粉不過我可以食未來肉碎煎蛋飯
 太陽蛋煎得靚靚仔咁篤穿佢撈埋D新豬肉食又幾正喎
!經過呢次之後我對素肉又多咗啲好
2019-08-12
上星期老媽為體重減了五磅而雀躍不已,並隨即向營養師追問再減磅的方法,接著定下七個月後再減八磅的目標!作為女兒的我,當然要鼓勵她繼續努力,於是領她到黃大仙去!小時候每年農曆新年都會跟伯娘到黃大仙廟為家人求韱,黃大仙以有求必應聞名,但莫非連減肥也能幫上忙? 實情是半私半為老媽來到黃大仙中心北座的「翠華」!在東涌的那些年,「翠華」是老公和我的飯堂,每星期至少有兩、三次會在那裡開餐!然而黃大仙的「翠華」樓底高、裝修新穎,且空間寛敞,面積極可能與中環的「翠華」媲美!老媽是零煮飯的人,來「翠華」是要讓她嘗試由 Omnipork 新豬肉製作的食物。如我預料,老媽一定會間什麼是 Omnipork 新豬肉,其實它用以豌豆、非基因改造大豆、冬菇和米製成,擁有植物蛋白、不含膽固醇,相比碎豬肉的卡路里少 66%、飽和脂肪也少 86%,適合素色者、佛教徒、甚至如老媽需要體重管理人士。坊間都有某些食肆採用 Omnipork 新豬肉,不過「翠華」在香港擁有 28間分店,老媽住處也有一家,所以相對便利,以後減磅便更得心應手!一於要齊未來肉碎煎蛋飯 (HK$45) 和新豬肉芝味焗意粉 (HK$49) 兩款 Omnipo

一於要齊未來肉碎煎蛋飯 (HK$45) 新豬肉芝味焗意粉 (HK$49) 兩款 Omnipork 新豬肉食品!
老媽是為食媽,雖然是實施減肥戒嚴中,但還是不敵雪糕的引誘。本應有另一輕怡版的紅豆冰,但綠茶雪糕紅豆冰 (HK$30) 瘋狂地抓著老媽的味蕾不放,為了雪糕,她可以不惜一切,可想而知之前所減的五磅是多麼的艱巨!

老鎷吃得津津有味,不斷重復好味,露出偶爾放鬆的開心樣,而我則在旁提醒她明天要多走路補數!
而我則要了少甜清翠利樂 (HK$28)。少甜清翠利樂果然是少甜、口感清涼,而且清檸味道相當清新芬芳,絕對是屬於我的一杯飲品!
未來肉碎煎蛋飯端來了,賣相呈現出茄醬肉碎伴著太陽蛋的模樣。
底層是白米飯,飯的份量頗大,依老媽和我的食量,恐怕是吃不掉的!
Omnipork 新豬肉口感軟綿,透出滿滿清鮮的蕃茄味道,還有切得幼細的白菌、甘筍和西芹,將茄醬肉碎和蛋黃融合,味道會變得較濃厚。個人建議可多加一點香草和黑椒,讓味覺層次更加突出!
至於新豬肉芝味焗意粉,除了茄醬肉碎外,還加上芝士的鹹香!
雖然意粉有點淡,但老媽對著最喜歡的芝士,尤其是面層焗得脆香的,卻吃得開懷。於是我們決定把意粉吃光,然後將未來肉碎煎蛋飯打包回家,原因是老媽還看上了香茅豬扒包,OMG!
老媽的香茅豬扒包 (HK$39) 來了,就讓老媽放縱一頓吧!最終兩母女每人一半,分甘同味,樂上半天!

上文所提一半為老媽已大功告成,而另一半為私,那一半正是前往黃大仙廟為香港求支好韱,務請黃大仙驅魔滅妖、撥亂反正、還我美麗自豪的香港!
2019-08-15
$96 (Dinner)
2019-08-15 74 views
吃素,乃現今飲食的大趨勢,筆者也當然有順應呢個潮流。粗略計算,我今年食素的次數,是過往幾十年的總和。  畢竟有很多朋友跟我一樣,齋口唔齋心,因此,未來牛、新豬肉等的素肉應運而生,且得到廣泛認同,愈來愈多地方可以嚐到。  原來,翠華已有OMNIPORK新豬肉菜色供應,我剛剛才發現到。  點來了兩份新豬肉的食品,分別係未來肉碎煎蛋飯,以及新豬肉芝味焗意粉。  先講個飯,免治豬肉形式的做法,味道與口感與真豬肉頗為相近,很好下飯。加隻好靚仔的燶邊太陽蛋,將整件事推出一層樓。  至於新豬肉芝味焗意粉,加埋芝士去焗,好難會唔好食。這碟還勝在意大利粉不會太過軟趴趴,保持一定咬口,在港式餐廳或茶記算是難得。  秋葵這東西,滑澀澀的質感不是人人接受到,而我卻十分喜歡。尤其是冰鎮方式呈上,在炎炎夏日吃上幾條,最適合不過。  熱奶茶,希望可以幫我提提神。某程度上,許多的香港人是對港式奶茶有所依賴。

2019-08-15 69 views
老老豆豆🙊黑洞第一次食翠華原來服務幾好 重點碟頭夠大🤣新餐目有黑洞中意食既新豬肉添‼️-🔹新豬肉芝味焗意粉($49)足料份量芝士🧀加上焗到微燶好香口吾知係咪素肉既關係 食晒都吾太膩胃😯-🔹未來肉碎煎蛋飯($45)蕃茄味夠開胃 撈埋蛋汁perfect💕完全以假亂真🙈同真肉醬無分別-🔹咖喱特嫩羊仔扒飯($115)足足有三件羊仔扒😗好香香草味羊肉連帶小許脂肪 入口肉質嫩冧🤤咖哩辣得幾爽 撈飯食一流🍚-🔹吞拿魚滑蛋白潛艇伴薯條($39)潛艇長過手掌✋🏻包身夠軟面頭有超多吞拿魚蛋白薯條即炸夠新鮮 加分✅-🔹蛋白杏仁茶($23)底部有大量蛋白 甜度適中夠晒滋補養顏😍-P.s 黑洞無諗過係茶記食素都可以咁滋味😝
老老豆豆🙊黑洞第一次食翠華
原來服務幾好 重點碟頭夠大🤣
新餐目有黑洞中意食既新豬肉添‼️

🔹新豬肉芝味焗意粉($49)

足料份量芝士🧀加上焗到微燶好香口
吾知係咪素肉既關係 食晒都吾太膩胃😯
🔹未來肉碎煎蛋飯($45)

蕃茄味夠開胃 撈埋蛋汁perfect💕
完全以假亂真🙈同真肉醬無分別
🔹咖喱特嫩羊仔扒飯($115)

足足有三件羊仔扒😗好香香草味
羊肉連帶小許脂肪 入口肉質嫩冧🤤
咖哩辣得幾爽 撈飯食一流🍚
🔹吞拿魚滑蛋白潛艇伴薯條($39)

潛艇長過手掌✋🏻包身夠軟
面頭有超多吞拿魚蛋白
薯條即炸夠新鮮 加分✅
🔹蛋白杏仁茶($23)

底部有大量蛋白 甜度適中
夠晒滋補養顏😍
P.s 黑洞無諗過係茶記食素都可以咁滋味😝
放工去食飯,我地坐個張枱底,好心提醒個員工同佢講地下好多細蟑螂,想佢清理一下,唔係投訴,我地都坐左第2張,但佢既答案令我好失望同好嬲,佢話冇辦法叫我坐第2張,咁下一個客坐呢?下次唔會再黎
放工去食飯,我地坐個張枱底,好心提醒個員工
2019-08-02
Dinner
2019-08-06 191 views
潮流興素食,除了宗教、健康及善待動物等因素外,環保也是另一個重大誘因,畜牧需要消耗大量的水、土地和其他資源,而且隨著人口越來越膨脹;肉類的供求一定不足以應付那麼多張嘴。Omnipork®便是為解決以上的困局而「生」,還兼顧了口腹之慾;其味道、質感及香氣均俏似免治豬肉,煎、炒、煮、炸均可;而且不含膽固醇,卡路里含量比真豬肉少66%、無添加激素及抗生素,真正的吃得開心又放心!由於成本關係,以往只出現於中上價的餐廳菜館中,素食風普及之下,變得更方便親民得多了;而翠華餐廳最近便引入了這款含純素蛋白質的新豬肉。未來肉碎煎蛋飯~驟看跟免治蛋飯無異,先將白菌粒、甘筍粒、西芹粒、香草等炒香後,再滙入鮮番茄及茄茸將新豬肉入味,質感與真Minced Pork極之相似,與太陽蛋拌勻同吃;更有神髓。新豬肉芝味焗意粉~以雜菜、番茄燴煮的新豬肉肉醬一同烤焗的意粉不會過腍,再加上面層成拉絲狀的芝士;風味一點也不輸傳統的肉醬意粉!升呢西多士伴雪糕~唔多夠喉,嚟得呢度;當然要叫番啲「名物」嘆吓啦。呢款多士細細粒,食得方便,最鐘意佢無內涵(即沒有餡料是也);古早味;老婆大人最Like!正常版蘸煉奶或升級版伴雪糕;悉隨

未來肉碎煎蛋飯~
未來肉碎煎蛋飯

新豬肉芝味焗意粉~
新豬肉芝味焗意粉

升呢西多士伴雪糕~
唔多夠喉,嚟得呢度;當然要叫番啲「名物」嘆吓啦。呢款多士細細粒,食得方便,最鐘意佢無內涵(即沒有餡料是也);古早味;老婆大人最Like!正常版蘸煉奶或升級版伴雪糕;悉隨尊便。
升呢西多士伴雪糕

熱奶茶~
一杯好的奶茶,色、香、味每樣也不能少,這裡的也算不錯,但茶味略嫌不足,或者下次試試茶走?
熱奶茶

翠華餐廳
地址: 黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地庫LG04及LG07號舖
電話: 23929933
2019-08-01
$84 (Dinner)
升呢西多士伴雪糕
  • 茶走
Tsui Wah is a famous restaurant that serves Hong Kong style dishes.I was really excited to find out that Tsui Wah Restaurants are serving omnipork which is the current trend for plant based alternatives.In general, the prices at Tsui Wah can be pricier than similar restaurants so I was elated that their plant based dishes were under HKD50!!On the plant based menu, they have the classic Baked Omnipork Bolognese Spaghetti for HKD49 and the local Hong Kong favourite, Omnipork Bolognese sauce with F

On the plant based menu, they have the classic Baked Omnipork Bolognese Spaghetti for HKD49 and the local Hong Kong favourite, Omnipork Bolognese sauce with Fried egg over rice for just HKD45.
If you want it totally vegan, you can request for it without egg and cheese which they are happy to accommodate.

As well as main dishes, you can also get your vegetable fix with chilled okra complimented by wasabi soy sauce.

+++++++++
Omnipork Bolognese sauce with Fried egg over rice:

I am so glad this is now on the menu because I loved it, bolognese and rice is simply delicious together and more nutritious with egg if you can eat it.

+++++++++
Baked Omnipork Bolognese Spaghetti:

For pasta lovers, this is another good option, again you can request it without cheese.

+++++++++
I will definitely be coming back for the Omnipork Bolognese sauce with Fried egg over rice because it is just comforting and filling.

For those who are new to omnipork, it is cholesterol free, lower in calories and unsaturated fats.
2019-07-22 125 views
一般黎講,茶餐廳早餐嘅味道同連鎖餐廳嘅味道同類別都會有d唔同。茶餐廳通常就係粉麵加個腸蛋配份餐包,連鎖就主打食d扒類或者落好多牛油嘅所謂牛乳炒蛋。茶記d麵就好食d,連鎖d蛋通常就濃味d滑d。翠華就係兩者之間取得平衡,好少可係茶記以外嘅地方,可以食到好似翠華咁濃嘅沙嗲牛麵,而目翠華嘅牛肉一d都唔晦,幾爽口,值得一讚!翠華嘅炒蛋都算係好食,不過近年佢成日標榜健康飲食,有時會有d秋葵係上面,就未必啱大眾嘅口味啦,畢竟炒蛋咁濃味滑嫩嘅食物,同秋葵呢d清爽口感嘅植物就唔係咁親啦。如果唔中意食麵,翠華嘅麵包都算高質,普通嘅墨西哥包會有奶皇,婆蘿包就有紅豆,配返翠華d奶茶真係一絕咖!總體黎講,係翠華食早餐唔會令人失望

總體黎講,係翠華食早餐唔會令人失望
2019-06-23 181 views
今天起了個大清早特別從我的南昌站出發到黃大仙站去拜神祈求一切平安,到了之後一樣祈求的信眾非常的多也希望大家一切順利平安。後來因為都還沒吃飯就去熟悉的翠華餐廳點餐了因為也不是特別餓,因此點了簡單的菠蘿包跟熱奶茶還有魚丸粉一起吃可能是因為之前在別家分店吃的菠蘿包比較好吃吧?這次在這家分店吃的口感,沒有像以前那樣的好,不知道是不是因為人太多的關係做的味道就不一樣了,有那麼點小失望點餐也花了非常多的時間,但是想說反正只是為了填飽肚子就沒有要求太多,加上價格就也一般就沒計較了。

可能是因為之前在別家分店吃的菠蘿包比較好吃吧?
做的味道就不一樣了,有那麼點小失望
點餐也花了非常多的時間,但是想說反正只是為了填飽肚子
就沒有要求太多,加上價格就也一般就沒計較了。
2019-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-06-14 147 views
行過翠華餐廳,見到好多人排隊買麵包,原本上緊客人買乜我買乜,點先廚房突然間抬出一盤榴槤菠蘿包 對咁鍾意食榴槤嘅我即刻心心眼雖然$13一個 比普通波蘿包貴一倍,但真心忍受唔著誘惑。咬落去榴槤味香,雖然未到一粒粒果蓉既感覺,但確實香味夠重下次黎開可以再買。
對咁鍾意食榴槤嘅我即刻心心眼
雖然$13一個 比普通波蘿包貴一倍,但真心忍受唔著誘惑。

咬落去榴槤味香,雖然未到一粒粒果蓉既感覺,但確實香味夠重
下次黎開可以再買。