2011-01-26
計埋TUTTIMELON, 今次先係我第二次食FROZEN YOGURT, 第一次咁好O既經驗, 留左比長期OPEN RICE FROYO第一位的CRUMBS!就係因為CRUMBS, 令到我成日心思思去食FROYO!今次就係跑完10K之後, 為左慶祝成功完成賽事, 所以去左THE ONE 試下依個有得玩O既YOYO啦~一去到, 發現真係幾多人喎, 最多人逗留響揀料O個個位, 我攞左隻杯之後打算O即我O既YOYO時, 貼心O既SALES姐姐走黎同我講, 叫我一陣先O即。原因係揀料O個度實在太多人, 怕我O即完行到去要排隊揀料, 到時個YO會MELT哂~ 咁貼心, 讚一個!等左AROUND 幾分鐘, SALES姐姐通知我依家D人走緊D, 可以O即啦~第一時間我O即左ORIGINAL, 食FROYO唔可能唔試ORIGINAL FAVOUR, 因為咁先可以試到純唔純正呀~之後男友點了BLUEBERRY, 而我由於怕太多不同YO O既味會影響味覺, 最後揀多左一個益力多味, 即TOTAL3個味~ ORIGINAL: 比CRUMBS少了一分滑, 但多了一份清新爽甜的感覺。食過CRUMBS的朋友都知
就係因為CRUMBS, 令到我成日心思思去食FROYO!
貼心O既SALES姐姐走黎同我講, 叫我一陣先O即。
食過CRUMBS的朋友都知道佢個YO比較CREAMY, 而且奶味較重, 而且我覺得都甜左DD
反而TUTTIMELON就唔會, 佢係甜酸適中, 而且冰D O既, 但又無雪芭咁淡, 個人幾LIKE!
不過由於我鐘意食ICE CREAM, SO口味上我都係BUY CRUMBS多D, 但如果唔想太漏, TUTTIMELON係好好O既選擇!
BLUEBERRY: 比ORIGINAL要甜, 同超市買O既BLUEBERRY YOGURT味道差不多, 都算自然的BLUEBERRY味, 唔會假~
只係個人覺得偏甜了一點點~
益力多, 比ORIGINAL要酸多一DD, 但真係好重益力多味, 不錯呢!
配料其實真係花多眼亂架, 比CRUMBS多好多, 不過我成日覺得貴精不貴多。
SO我揀左以下幾款:
MOCHI: 因為響CRUMBS試過好好味, SO今次一見到就立即鎖定要食!
個人經驗知道越COLORFUL O既野味道可能會唔好, SO我食左ORIGINAL味~
MOCHI比CRUMBS大粒, QQ的, 彈牙, 唔會過軟! 因為我係好鐘意食QQ O既野, 所以依個真係大愛呀!
不過由於佢個MOCHI都有甜味, 所以加埋去FROYO度會再甜DD~ 響依點比較好, 都係CRUMBS的MOCHI較優!
但這個真的是十分不錯的! 有咬口架~
CHOCOLATE CHIP: 作為古古力怪不能少的一PART, 佢個古古力唔係CHEAP CHEAP化學味O個D~
咬落去真係有濃濃的古古力味, 而且不太甜, 只係好硬又大粒, 當一個會MELT的FROYO響你口中又要勁咬個CHOCOLATE CHIP其實都幾吃力~
SO下次唔會食~
STAWBERRY: 自從自己摘過即食的STAWBERRY後, 就愛上依個生果! 新鮮, 酸酸甜甜, 配去FROYO度係100%絕配!
最緊要唔係浸糖水O個D~ GOOD!
碎麥片: 加左依個為平淡的CREAMY FROYO起左好好的化學作用呀!
當你食到入口慢慢MELT的YOGURT, 又可以咬埋脆脆的麥片, 整個感覺好正!
我同男朋友都覺得依個係十分十分好的PREFECT MATCH!
除左以上4款, 其實TUTTIMELON配料之選擇的確十分之多~
我見到有CAKE (你無打錯, 你都無睇錯, 真係CAKE), OERO (CRUMS的, 大片的都有), OATS, 爆爆珠 (不同味的, 顏色係令~ 不過我覺得係化學野, 所以無食~ KAKA), 熊仔糖, MOCHI( ONLY MOCHI都有分原味, 彩虹等), 生果, CHOCOLATE CHIP等等等等~
我諗應該係FROYO中最多配料及YOGURT味道可以選擇的一家!
是次因為初試, 所以響每樣試左少少下只需HKD 35!!!
過機時嚇了一跳, 咁平?! 有無睇錯~
其實HKD 15 100G真係睇你揀咩~
有人話佢貴, 有人話佢平都係睇你落咩料~
相比CRUMBS HKD 3X一杯得2個TOPPING, TUTTIMELON的確抵~
但輪整體G數來說, CRUMBS的分量的確很多, 可以抵到一個LUNCH呀!
比完錢搵個位食食食, 不錯~
只係位比較少, 但值得一讚係其可以RECYCLE的PLASTIC SPOON!
樣令之餘又環保, 我食完都帶回家啦~
我諗將來2家都會成為我必食之選!
如果心情唔好, 去TUTTIMELON食一味自制好玩又好食O既FROYO! 包你成個都開心哂啦~