2024-02-05 172 views
近日同朋友去咗荔枝角D2 Place搵食,見到有酸菜魚食就走入去喇!我地兩人點左人見人愛酸菜魚同埋川味口水雞:酸菜魚以新鮮魚肉和酸菜為主要成分,搭配川式麻辣調味料烹製而成。魚肉鮮嫩多汁,與酸菜的酸甜味有強烈對比。酸菜中的酸味能夠中和魚肉的油膩感,使整道菜更加爽口呀!我地仲點埋最佳拍檔粉條,份量十足,又有咬口,同埋掛湯汁一流,兩個人都食唔哂,真係好超值!果然係最佳拍檔😂😂跟住就係川味口水雞,以鮮嫩的雞肉為主,搭配川式特製的辣椒油和各種香料調味而成。雞肉有口感,帶著微微的辣勁,令人食指大動。每一塊口水雞都充滿左辣椒油的香氣,令人胃口大開。兩道菜風味鮮明香辣,一定要試下丫,我睇餐牌仲有好多川菜選擇,下次再試😀

我地兩人點左人見人愛酸菜魚同埋川味口水雞:

2024-01-29 126 views
麻辣香鍋出名到韓國人都鍾意食,我又點可以唔試下呢!!十二味裝修好有中國風~ 坐落都好大好舒服 ~ 菜式都好多選擇🥰秘製醬香鍋(午餐肉, 豬頸肉, 娃娃菜, 牛丸, 台灣魚腐)這道秘製醬香鍋餸結合了好多種美味的食材,每一口都有不同的風味。午餐肉的香味和豬頸肉的嫩滑非常搭配,娃娃菜的脆度和牛丸的嚼勁完美結合,還有台灣魚腐增加了更多層次。整體來說,這道鍋物讓人感受到濃郁又溫暖的味道,吃完還會一直回味。佢份量都好足,我同男朋友食都食唔曬🍚🍚不管是和家人一起吃,還是和朋友聚餐,這道秘製醬香鍋餸都能讓大家一起享受美食的樂趣。黯然銷魂炒飯($78)黯然銷魂炒飯的特別之處在於它的多樣組合。蝦的鮮甜、雞蛋的綿滑和豬肉碎的香氣相互輝映,讓每一口都帶來豐富的口感。米飯🍚粒粒分明,食落又唔會太乾,炒得剛剛好又有鍋氣!每一口都是一次美味的探險,讓人享受各種不同的味道。不管是自己享受美食時,還是和摯愛的人一起分享,這盤黯然銷魂炒飯都能為你帶來美好的用餐體驗。熱情果梳打($28)熱情果梳打是一種清新又愉快的飲品,深受喜愛的原因不難理解。呢杯好份量好多,兩個人飲剛剛好!喝下去時,果肉的脆爽和梳打的氣泡完美融合,帶來清

佢份量都好足,我同男朋友食都食唔曬🍚🍚

黯然銷魂炒飯($78)

熱情果梳打($28)
熱情果梳打是一種清新又愉快的飲品,深受喜愛的原因不難理解。呢杯好份量好多,兩個人飲剛剛好!喝下去時,果肉的脆爽和梳打的氣泡完美融合,帶來清涼的口感。無論是在炎熱的夏天還是寒冷的冬季,一杯熱情果梳打都能為你帶來愉快的心情。

2024-01-22 90 views
去D2等睇戲搵野食,見佢冇乜人,又想食辣就入左去之前食過青衣個間,都OK,不過呢間就相對少人好多2個人叫左一個香鍋小辣(花菜, 四季豆, 鮮魷, 牛百葉, 蓮藕片)之前食過雞軟骨都好食一上黎就已經好香,見到好多辣椒,但真實食落又唔算好辣好大盆,2個人一定食唔曬椰菜花好好食,索曬D味又唔會索油蓮藕+四季豆走過油,更加入味叫左碗白飯2個人2份食牛百葉就還好,唔夠爽同入味,如果唔係特別鐘意食可以唔洗嗌鮮魷就爽既,有口感,不過都係唔夠入味去到最後原來準備關門,但姐姐都好好冇趕我地,仲叫我地慢慢食雖然2個人淨係叫左一個香鍋,但D料已經多到食唔曬,食淨一半,最後要打包唯一缺點就係,太多油,食到一半已經見到個底有好多油,要用D辣椒墊底隔一隔D油如果可以少D油就100分
去D2等睇戲搵野食,見佢冇乜人,又想食辣就入左去
之前食過青衣個間,都OK,不過呢間就相對少人好多
2個人叫左一個香鍋

小辣(花菜, 四季豆, 鮮魷, 牛百葉, 蓮藕片)
之前食過雞軟骨都好食

一上黎就已經好香,見到好多辣椒,但真實食落又唔算好辣
好大盆,2個人一定食唔曬
椰菜花好好食,索曬D味又唔會索油

蓮藕+四季豆走過油,更加入味
叫左碗白飯2個人2份食
牛百葉就還好,唔夠爽同入味,如果唔係特別鐘意食可以唔洗嗌
鮮魷就爽既,有口感,不過都係唔夠入味
去到最後原來準備關門,但姐姐都好好冇趕我地,仲叫我地慢慢食
如果可以少D油就100分
2024-01-21
  • 香鍋
2024-01-21 80 views
今日想食個簡簡單單嘅weekday晚餐,唔好太貴,價錢合理,又好食就得。經過荔枝角D2 Place,就入去睇吓有冇特色嘢食。酸菜魚少少辣,好多酸菜同埋香料,抵味道好濃郁,魚肉好新鮮、好滑。大大盤,足夠兩個人食餐廳仲有提供另一款酸菜魚,係三至四人嘅份量,更加大。如果淨係食酸菜魚覺得唔夠飽,可以加個粉入去湯底,混合一齊食,個粉吸收咗酸菜魚湯底嘅味道,好惹味。我一行兩個女仔,唔係食量好大,無加購粉條,都夠飽,啱啱好。品嚐過咁重口味嘅酸菜魚,一定要飲返一大杯解渴飲品,於是叫咗酸梅湯、柚子茶,原來係超級大杯,而且好冰凍,夠晒解渴。總結,食物同飲品味道非常好,一啲都唔普通,味道好傳統,係正宗嘅酸菜魚,而且分量十足,好抵食。

2024-01-19 73 views
今日係星期四,放咗工,兩個人去食晚餐,諗住去D2 Place睇吓有咩特色餐廳,見到呢間餐廳裝修唔錯,餐廳外面放咗好多餐牌,介紹餐廳入邊嘅食物,見到餐牌有川味羊腩煲,所以就入去食。餐廳座位間好大,有好多座位,我哋被安排坐梳化位,座位舒適、寬敞。裝修得好別緻,感覺好新,好乾淨。仲有紅色嘅吊燈,充滿中國風味。叫咗一個羊腩煲,大大盤,連埋一個Gas爐,俾你可以加送入去食。仲有送一碟油麥菜,俾你打邊爐。一鍋夠晒兩個人食,份量好充足,好抵食。羊腩煲入邊有白蘿蔔、支竹等配菜。羊腩炆得好琳,好入味,肉多骨少,易入口。我揀咗唔辣,湯底都好惹味,好濃味。食完羊腩煲,一定要叫杯解渴嘅凍飲,我地揀咗酸梅湯同埋柚子茶,大大杯,好冰凍,好解渴,酸酸地,好開胃。

十二味相信大家都一定聽過,特別係喜歡食川菜嘅朋友,點都會試過,仲要依家開到成行成市,咁岩佢地喺荔枝角D2 Place開咗一間,就同我好食得辣嘅另一半去準備爆菊之旅🌼。一入店大大隻字就已經寫住「民以食為天」,就可以道出佢地唔需要咩花巧手藝,只用味道去征服我地市民。我地就分別嗌咗:1)清鮮藤椒魚 🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️2)酸辣土豆絲 🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️3)燒椒皮蛋 🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️藤椒魚真係無得輸,就算依家通返關都好,十二味嘅麻、辣、鮮都係首屈一指,麻嘅味道加上辣,係會令到你對魚片係慾罷不能🤤🤤之後個土豆絲又係誇張,雖然唔係啲咩值錢嘢,但講緊$68大碟到我同另一半都「嘩」一聲,仲要係個味道唔差,而最後一個小吃就嗌咗燒椒皮蛋,皮蛋味非常之出,如果可以再流心多少少就更加理想。最後埋單$4xx,真係唔好睇淨係嗌咁少嘢食,已經令到我地兩個捧住個肚走,其實之前我都食過十二味嘅午餐,我個人黎講係覺得性價比超級高,仲要勁好食。打打下字都已經想再去十二味再食佢地啲魚啦。🥹🥹
1)清鮮藤椒魚 🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️
2)酸辣土豆絲 🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️
3)燒椒皮蛋 🌶️🌶️🌶️🌶️/🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

2024-01-09
$220 (Dinner)
2024-01-11 81 views
平時中午成日同同事嚟呢度食lunch,佢嘅lunch set都幾抵食。最平50幾蚊有個小菜加白飯加嘢飲。今次就嚟試吓佢嘅晚餐Menu。安格斯牛肉豆腐鍋牛肉幾鮮嫩,唔會住得太老,肉質唔會好乾柴。但係要快啲食,因為石鍋有溫度會令牛肉繼續慢慢變得更加熟,到時就會有啲un。豆腐,再加佢嘅醬汁,辣辣地,好易送飯。乾扁四季豆四季豆好嫩,冇渣。炒得好有鑊氣,好香口。肉碎亦都沾滿左四季豆。冰粉用桂花整嘅冰粉,好香桂花味,好特別。
今次就嚟試吓佢嘅晚餐Menu。

安格斯牛肉豆腐鍋
豆腐,再加佢嘅醬汁,辣辣地,好易送飯。

乾扁四季豆

冰粉
用桂花整嘅冰粉,好香桂花味,好特別。
2024-01-07 72 views
十二味 喜歡食辣🌶️~當然要去十二味~有多款川菜美食主打經典香辣鍋🤪自選辣度、麻度同配料經典香辣鍋🌶️我叫左小辣~香、辣、麻口味一應俱全配料簡左金錢肚、鮮魷、鮮腐竹、豆皮、寛粉超級足料👍🏻好夠鑊氣又入味🍚配埋碗白飯🍚正酸辣土豆絲🥔土豆絲口感豐富😋酸辣又開胃今次來買外賣🥡落單十分鐘左右攞得好有效率🤝👍🏻而且份量足、美味唔錯📍荔枝角長順街15號D2 Place TWO 2樓212B, 213, 216A號舖
十二味

喜歡食辣🌶️~當然要去十二味~有多款川菜美食

主打經典香辣鍋🤪自選辣度、麻度同配料

經典香辣鍋🌶️

我叫左小辣~香、辣、麻口味一應俱全
配料簡左金錢肚、鮮魷、鮮腐竹、豆皮、寛粉

超級足料👍🏻好夠鑊氣又入味🍚配埋碗白飯🍚正

酸辣土豆絲🥔

土豆絲口感豐富😋酸辣又開胃

今次來買外賣🥡落單十分鐘左右攞得

好有效率🤝👍🏻而且份量足、美味唔錯

TakeAway
近呢一年十二味開到成行成市,差唔多每一區都見到佢。因為唔係好食得辣,所以之前都冇試過呢種四川菜。見係返工附近開咗一間,所以專登夜晚嚟試吓。回鍋肉入邊有豬肉片韭菜同埋蓮藕,睇個賣相就知道炒得好靚,色香味俱全。可以辣度,唔辣都得。醬汁味道豐富,豬肉片炒到好有咬口,蓮藕亦都好爽口。干鍋自己揀五種或以上嘅食材,今次揀咗椰菜花薯仔蓮藕豬頸肉同埋牛柏葉。超級大碗,夠幾個人食。同樣有得揀辣度,會種食材都走過油,所以好香口。個人覺得椰菜花最好食,爽口得來椰菜花亦都吸晒啲醬汁。薯仔都唔錯,好軟冧。始終川菜味道比較偏濃,所以喺落單嘅時候可以選擇少油少鹽。

回鍋肉

干鍋
始終川菜味道比較偏濃,所以喺落單嘅時候可以選擇少油少鹽。
2023-12-27 71 views
最近我去完荔枝角D2,天氣又凍,想食辣嘢,見到十二味,食啲辣嘢出身汗最適合不過川式口水雞🐔🐔十二味嘅川式口水雞非常正宗,麻辣鮮香,入口即化,絕對係一道必點既菜式。霸王辣子雞🌶️🌶️大大盤擠喺枱面,最緊要啲辣椒夠多。辣椒炒香,雞肉鮮嫩,辣中帶麻,絕對能夠滿足你對辣味的渴望。十二味以四川菜為主,無論係川式口水雞定係霸王辣子雞,都充滿了正宗的四川風味。如果你鍾意辣味食物,十二味絕對係一個值得光顧嘅餐廳。就算唔食得辣嘅都點佢個杯熱情果梳打,超級大杯,好似我呢啲唔食得辣嘅,有佢頂住一流

川式口水雞🐔🐔

霸王辣子雞🌶️🌶️

2023-11-15 208 views
放工去荔枝角搵朋友食飯。好少去D2 Place二期果邊,原來都有唔少餐廳。仲比一期嗰邊少人好多,可以靜靜地食下飯。今日想食中菜,朋友推介呢間十二味,一於試吓招牌酸菜魚。一上枱,超級大碗😂小辣真係唔算辣,冇食開辣嘅朋友都應該食到,可以試吓。因為酸菜魚真係太大碗,兩個人食都好夠。所以另外就咁叫咗一碟炒菜,加個白飯就已經好飽🥹下次同多啲人嚟食可以試吓其他嘢!見到隔離枱食乾鍋都係一樣咁大碗,好想試吓😍😍

下次同多啲人嚟食可以試吓其他嘢!
見到隔離枱食乾鍋都係一樣咁大碗,好想試吓😍😍
十二味 (D2 Place TWO) (荔枝角)川菜風味🧡▪ 人見人愛酸菜魚Boiled Fish with Pickled Cabbages $248 (再加購$28寬條麵)份量好大,一定要同朋友share食🙌🏼🧡鱸魚片好新鮮,淡淡肉,份量都好足夠。湯都好好喝,好香蒜香味😋🐟🐟▪ 紅糖糍粑Glutinous Brown Sugar Rice Cake $48 。非常煙煙韌韌,每一口都帶來濃郁的豆粉香味,搭配著甜甜的紅糖漿,口味很特出🧡▪ 美滋滋芒果蘇打Mango Soda $28 香香甜甜芒果味道👅🥭👍🏼食物:🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍荔枝角長順街15號D2 Place TWO 2樓212B, 213, 216A號舖
十二味 (D2 Place TWO) (荔枝角)川菜風味🧡

食物:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

老公一向都好鍾意食川菜,朋友介紹有唔少分店嘅十二味,食物唔止大份仲好抵食㗎!今日經過荔枝角,一於買返屋企畀老公試下!.➜川式口水雞夏天冇咩胃口遇著口水雞都即刻好開胃,集麻辣鮮香爽嫩于一身,用嚟餸飯一流!好似豬太郎咁唔係太食得辣嘅,一樣可以request小辣,依然辣得好惹味!.➜酸辣無骨鳳爪本身想揀另一款嘅鳳爪,但店員介紹新出酸辣無骨鳳爪,聽到無骨,即刻轉!酸酸辣辣,非常爽口!.➜黯然銷魂炒飯出色到覺得會再Encore嘅炒飯,唔到HK$80嘅唔止分量多,配料都好豐富,而且鑊氣十足,飯粒分明,爽!.➜紅糖糍粑要數四川嘅經典小吃,又點可以唔試下紅糖糍粑,食落就好似麻糬咁Q彈有咬口。外皮脆脆地嘅糍粑配上黃豆粉已經好出色,令人忍唔住食完一條又一條!.📍十二味荔枝角長順街15號D2 Place TWO 2樓212B, 213, 216A號舖
➜川式口水雞
➜酸辣無骨鳳爪
➜黯然銷魂炒飯
➜紅糖糍粑

📍十二味
2023-10-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2023-10-23 174 views
十二味,川菜之選,今次係荔枝角D2 Place,店舖裝修一貫紅燈籠🏮新派中式感覺,舒服,餐牌就以酸菜魚、香鍋做主打,平時食得多,今次就試下其他新菜式🤗前菜就選涼菜,酸辣無骨鳳爪,好大盤,爽身既口感,酸辣汁好好味😍鳳爪真係好夾酸辣既味道,冷盤又唔會膩,好開胃👍🏻飲返杯特飲,美滋滋芒果蘇打,可以食辣時降溫,解辣解渴唔太甜,都好好味😋燒椒雪花牛肉豆腐,好似石頭鍋咁,幾吸引既賣相,燒左既辣椒好香😌先食牛肉,幾厚但腍身,好有牛味,因為唔係煎炸所以牛既原味保留左👏🏻好多唔同既配料都好入味,主角豆腐超滑,連埋啲燒椒同汁一齊食非常好味🤤大力推薦✨除咗傳統名菜,新推菜式都做得咁出色😎十二味真係一間食極都唔會厭既餐廳🥳

美滋滋芒果梳打

燒椒雪花牛肉豆腐
雪花牛肉
滑豆腐
2023-10-19 103 views
(🇭🇰香港~荔枝角)👍🏻 麻辣醬料味道出色👍🏻 全新開幕環境舒適▪️ #鮮椒香煎雪花牛肉粒 HKD$168看到是新品當然要試一下辣度可以調整, 我們選了小辣🌶對我來說辣度剛剛好只有帶一點點辣, 但也能提香🥰牛肉很嫩, 而且份量也算多用燈籠辣椒、小洋蔥、香蒜、青花椒炒香再搭配杏包菇作為配料杏包菇非常吸醬料, 所以很入味😋😋▪️ #酸辣無骨鳳爪 HKD$168這一款也是新推出的喔~~一樣可以調整辣度,而我們同樣選了小辣但這次的小辣卻比較辣🥵🥵但其實還是可以接受的(只是吃兩隻就要停一下🤣)鳳爪肉質很有彈性酸酸辣辣的很開胃👍🏻▪️ #紅糖糍粑 HKD$48上次吃過之後一直念念不忘~~外層微脆,內裡煙韌外面撤滿熟黃豆粉再沾上紅糖蜜🍯上桌的時候熱熱的超好吃㊙️建議可以直接再紅糖蜜倒在上面不會很甜, 口感非常棒😋▪️ #熱情果蘇打 HKD$28價錢超划算的~真的超大杯🥃甜度剛剛好, 也沒有帶酸喔但建議冰度不調整!!如果點少冰大概5分鐘就已經變去冰了🥹(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌘環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖-#十二味📍 荔枝角長義街15號D
(🇭🇰香港~荔枝角)
👍🏻 麻辣醬料味道出色
👍🏻 全新開幕環境舒適
鮮椒香煎雪花牛肉粒

▪️ #鮮椒香煎雪花牛肉粒 HKD$168
看到是新品當然要試一下
辣度可以調整, 我們選了小辣🌶
對我來說辣度剛剛好
只有帶一點點辣, 但也能提香🥰
牛肉很嫩, 而且份量也算多
用燈籠辣椒、小洋蔥、香蒜、青花椒炒香
再搭配杏包菇作為配料
杏包菇非常吸醬料, 所以很入味😋😋

▪️ #酸辣無骨鳳爪 HKD$168
這一款也是新推出的喔~~
一樣可以調整辣度,而我們同樣選了小辣
但這次的小辣卻比較辣🥵🥵
但其實還是可以接受的
(只是吃兩隻就要停一下🤣)
鳳爪肉質很有彈性
酸酸辣辣的很開胃👍🏻
紅糖糍粑

▪️ #紅糖糍粑 HKD$48
上次吃過之後一直念念不忘~~
外層微脆,內裡煙韌
外面撤滿熟黃豆粉
再沾上紅糖蜜🍯
上桌的時候熱熱的超好吃
㊙️建議可以直接再紅糖蜜倒在上面
不會很甜, 口感非常棒😋

▪️ #熱情果蘇打 HKD$28
價錢超划算的~
真的超大杯🥃
甜度剛剛好, 也沒有帶酸喔
但建議冰度不調整!!
如果點少冰大概5分鐘就已經變去冰了🥹

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗
服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖
#十二味
📍 荔枝角長義街15號D2 Place 2期2樓Shops 212B, 213, 216A
🕖11:30-22:00
📞65023560