2024-10-22 252 views
係附近返工,由十二味仲係樓下小店開始幫襯。幾年間佢搬鋪,可惜貴咗又細份咗,重要換左班姐姐態度極差,特別係收銀+帶位個個女仔,黑口黑面亦完全冇諗住要解決入座問題。幾個月前一行5人,3位同事先去拎位,去到被告知繁忙時間齊人先準入。都理解佢地生意好,但一眼望入去,幾張枱都係1個人霸緊4-6個位。我哋忍唔住問門口收銀「點解有啲人又入得?」,亦嘗試同佢講我地可以坐一張4人枱就夠,但門口姐姐扮聽唔到,完全無打算再理會我地。而之後有再幫襯過,又變成唔洗齊人都入得。今日再次一行9人,4位同事先去攞位。當時入面共有一張6人卡位,兩張4人枱,但兩張4枱中間有一枱食客用餐中。門口姐姐只offer我地分開坐,我地嘗試同佢溝通,希望可以先坐四人枱,等中間張枱食完再坐返埋一齊,姐姐聽完就行開唔理我地…再次入內嘗試溝通,睇下可唔可以問下中間張枱願唔願意移過一枱,姐姐只係機械性重複「繁忙時間齊人先可以入」「繁忙時間用餐時間係90分鐘」,然後再次行開。生意好少一兩張枱既客都唔覺。但帶位同事完全唔helpful,全程黑口黑面唔想理,同同事決定咗以後都唔會要去!

而之後有再幫襯過,又變成唔洗齊人都入得。

2024-07-28 1106 views
由三期嘅細舖轉到嚟二期嘅大鋪十二味嘅菜式豐富,今次試嘅經典香辣鍋、飄香無血王、黯然銷魂炒飯、老面小籠包同川式口水雞都各有特色。經典香辣鍋:湯底香辣濃厚,配料新鮮豐富,適合愛辣嘅食客。唔過有啲調味稍嫌濃厚,建議可以更平衡啲。飄香無血王:呢碟菜色色澤誘人,口感爽脆,香氣四溢,非常開胃。不過有啲料理可以更入味啲,增加層次感。黯然銷魂炒飯:炒飯粒粒分明,香氣撲鼻,鮮味十足。不過炒飯稍嫌油膩,希望可以更清爽啲。老面小籠包:小籠包皮薄湯汁多,餡料鮮美,一口咬落去湯汁四溢,美味可口。川式口水雞:口水雞醬汁香辣鮮美,雞肉爽嫩多汁,正宗地道。
由三期嘅細舖轉到嚟二期嘅大鋪

川式口水雞:口水雞醬汁香辣鮮美,雞肉爽嫩多汁,正宗地道。
2024-07-16
2024-07-04 748 views
🤍午餐平價之選 超惹味川菜🤍十二味係我香港最鍾意嘅川菜 因為晚市好貴 所以特登黎食午餐 真係性價比幾高🤤🤤<川香回鍋肉 🥘> 💲68有包一支飲品 豬肉嘅肥瘦適中 蓮藕都好脆好好食🤤 叫左中辣 都唔會好辣 調味好餸飯 不知不覺就會食完成碗飯🥰<牛肉麻辣香鍋 🌶️>💲71 都係包一支飲品 呢個我嗌咗小辣 牛肉份量好多 薯仔沾滿香料 好惹味🤤 我個人非常鍾意香鍋 不過夜晚超級貴🥲 所以午餐食真係非常抵🥰📍十二味香港各區
🤍午餐平價之選 超惹味川菜🤍

<川香回鍋肉 🥘> 💲68

<牛肉麻辣香鍋 🌶️>💲71

📍十二味
香港各區
2024-06-26 644 views
今個五一假期同男朋友去左奧海城行街睇戲,之後我地揀左一間都好有特色既川菜餐廳「十二味」,有勁多分店,每次經過都見到大排長龍。今次我地排左一陣,終於入到去喇,入面環境都唔錯,坐得舒服,服務員好有禮貌。由於我同男朋友都怕辣,但又想食川菜,於是我地叫左一涼拌土豆絲,同埋一個秘製醬香鍋,分別叫左肥牛,豬頸肉,五花腩,蓮藕片同埋鮮腐竹。土豆絲好爽口,充滿蒜香味,有微微既酸味,愈食愈開胃🤤而且涼拌有好清新既感覺。等左無幾耐就到我地最期待既香鍋上菜喇~秘製醬香鍋,香味四溢,令到我地流晒口水🤤,食慾大振,而且仲好大份,有小量芫荽,洋蔥,而且啲配菜好入味,配白飯十分好。其實佢哋仲有酸菜魚,同埋其他川式既野食,隔籬枱上菜嘅時候都聞到好香嘅味道,不過我哋都好細食,所以冇叫到咁多菜。最後我地兩個都食到勁飽,好滿足😌

2024-06-25 472 views
十二味呢個餐廳名聽就聽過好多次,但食就真係第一次😆由於我哋唔係好好辣,成日見好多人排隊過嚟睇睇Menu原來都有唔辣嘅嘢食😋🍽️ 招牌香鍋冇錯,如果帶Lisboy出嚟食飯,最好就係少鹽少糖少油,更加唔可以食辣啦😆估唔到呢個招牌香鍋都會揀唔辣口味,而且仲可以少油添,但係最少就要揀5個配菜🤤為食小Sun媽揀咗嫩牛肉、鮮蝦、鮮腐竹、萵筍同埋寬粉😋全部嘢都係我最愛!香鍋仲有啲青瓜添,夠晒人未之餘又夠晒Freshhhhhh🤤成個香鍋好大份,我估三個人都食唔晒🌟🍽️ 黯然銷魂炒飯Lisboy要飽肚就要食飯,我哋叫咗呢個黯然銷魂炒飯入邊有蝦仁、蛋同埋豆角🤤可以要求少油少鹽😆再用熱滾水淥一淥再俾Lisboy食~啲炒飯煙煙韌韌咁樣好香,點都有少少味㗎喇,但係佢真係食得好開心!Yummy~呢間十二味餐廳好多區都有,下次同同事喺附近食先!||

🍽️ 招牌香鍋

🍽️ 黯然銷魂炒飯

呢間十二味餐廳好多區都有,下次同同事喺附近食先!

2024-06-20 409 views
十二味係一間主打正宗川菜嘅餐廳 環境清潔舒適不過呢次冇食到佢地嘅酸菜魚~食左幾個小菜同魚.🐷蔥油拌麵佢嘅蔥油拌麵都幾香 油香味十足麵條口感都算彈牙 唔係普普通通嘅麵.🐷大盆花菜大盆花菜新鮮爽脆 炒得啱啱好 又唔會太軟身啲椰菜花都吸收咗醬汁嘅味道 仲有啲腩肉一齊炒食落又幾惹味~🐷黑豆花鮮椒魚黑豆花鮮椒魚鮮嫩多汁 魚肉新鮮配椒麻 啲調味鮮明 好好味.十二味📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #大角咀 #大角咀好去處 #大角咀美食
十二味係一間主打正宗川菜嘅餐廳 環境清潔舒適
不過呢次冇食到佢地嘅酸菜魚~
食左幾個小菜同魚

黑豆花鮮椒魚鮮嫩多汁 魚肉新鮮
配椒麻 啲調味鮮明 好好味
十二味
📍大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146B號舖
於2024年6月14日晚上用饍。十二味屬於我閒時想去深圳吃川菜,但又懶惰最後留港的選擇。水煮牛肉🐮除了辣度可以選,連麻度都可以額外選擇。分量都足,除了有嫩牛肉,還有青瓜、寬粉、芽菜等。點了小辣、小麻,辣度恰好,配飯一流。清炒萵筍絲🔥萵筍切得條條厚度大小一樣,清炒的狀態下,也不會太油,清香爽口,還可以拌水煮牛肉的辣汁,變得更有味。檸檬梳打🍋28蚊有此大杯,真是良心價。甜度剛好,也有氣泡,炎熱天氣下一杯解暑,又可解食物的辣度。我強烈建議每個想念川菜,又想價錢實惠,要去十二味,且分店總多,總有間在附近。
[十二味食評]

於2024年6月14日晚上用饍。

十二味屬於我閒時想去深圳吃川菜,但又懶惰最後留港的選擇。

水煮牛肉🐮

清炒萵筍絲🔥

檸檬梳打🍋

一向不嗜辣的我🌶️,老公突然說很想吃川菜,辣一辣,刺激一下!😁 這一天工作的地點是在奧海城,所以就在這裡覓食。算來算去,可能已經有好幾年沒有在這區用餐了。經過路過,看見了《十二味》這間川菜店,所以就選擇在這裏享受晚餐。🍴我們二人安排坐在一張四人桌,座位非常寬敞,服務生也為我們講解有什麼特別的菜式。🤔 我們最後選了經典的🌶️香辣鍋,香辣鍋中包括了芝麻、黃豆和芫荽。鍋物之後需要挑選五款以上的配料,每款配料的價錢也不同,從$28起,我們選了牛百葉、鮮腐竹、豬頸肉、雞軟骨、蝦和蓮藕。🍲香辣鍋設有🌶️微辣、中辣和大辣。我們選擇了微辣😝。對於不嗜辣的我來說剛剛好,在食用初期覺得🤤。蝦🦐~蝦的肉質鮮甜,口感嫩滑,微辣的鍋使蝦的鮮味更加突出!🤤牛百葉🐂~非常爽口😋豬頸肉🐷 ~ 醃製得恰到好處,肉偏肥,油脂豐富,配上微辣,佐餐一流!😋鮮腐竹⭐️ ~ 我覺得鮮腐竹無論在火鍋還是打邊爐,也是一個好配菜,腐竹伴隨鍋底的川辣味,非常美味!😋蓮藕片❤️ ~這是我最喜歡的配菜之一,質地脆爽,帶有一絲清甜。😋雞軟骨🐓 ~ 口感軟嫩,但相對其他配菜,稍遜一些。為了好好品嘗這個香辣鍋,我們還要了兩碗白飯🍚,另外點了桂花冰釀和熱情果

牛百葉🐂~非常爽口😋

雞軟骨🐓 ~ 口感軟嫩,但相對其他配菜,稍遜一些。

為了好好品嘗這個香辣鍋,我們還要了兩碗白飯🍚,另外點了桂花冰釀和熱情果梳打。😋

《十二味》給了我一個很好的吃🌶️川菜經驗,另外值得一題是,這裏的侍應💁‍♀️💁‍♀️服務非常好,除了細心講解有關菜式,也會貼心協助我們😊。期待下一次再來!
  • 招牌香辣煱
🌶️奧海城新派川菜-十二味🌶️行過奧海城見佢新開,突然間想去食辣就試吓。真心有驚喜。我叫咗個麻辣香鍋,淨係配菜個種類都已經令我選擇困難症,最後樣樣都想嗌,叫咗雞軟骨,寬粉,豬頸肉,墨魚丸,年糕,五花腩。味道仲有兩款選擇添,我就揀咗麻辣,仲要叫佢多麻,咁先越食越過癮。佢嘅味道調得啱啱好,非常香口。越食越開胃,仲叫咗個口水雞添,個雞好嫩滑,個口水雞醬都好好味。我仲叫咗杯檸檬梳打水,解辣解渴。總體食物質素都好高,值得一試🤛🏻下次要試吓酸菜魚先😈!
🌶️奧海城新派川菜-十二味🌶️

行過奧海城見佢新開,突然間想去食辣就試吓。真心有驚喜。

我仲叫咗杯檸檬梳打水,解辣解渴。

總體食物質素都好高,值得一試🤛🏻下次要試吓酸菜魚先😈!
2024-06-01 232 views
好多分店嘅十二味,今日又黎食啦,奧運呢間分店坐得都ok舒服,紅鐺鐺嘅餐廳環境好易認😆🔸黯然銷魂炒飯 (HK$78)唔想食白飯咁普通,所以叫左佢地既炒飯,飯粒都分明,配料有蝦、叉燒、蛋同蔬菜,唔會太濃味😎🔸經典香辣鍋 (HK$222)可以揀5個配料,我地就揀左雞翼、肥牛、豬頸肉、蓮藕片、鮮腐竹,送上檯個陣比個大碗嚇親🤣本身仲怕唔夠食,完全唔會!全部配料都好入味,配飯食最啱,辣度都可以選擇,朋友唔食辣嘅都carry到小辣~

🔸黯然銷魂炒飯 (HK$78)

🔸經典香辣鍋 (HK$222)
2024-06-01 200 views
我今日放工後,約同好友去位於大角咀海庭道18號奧海城2期1樓146號舖的十二味食晚飯,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個 鮮菌爆牛肉$98,好友點左個 杏仁青檸蝦球$158,另外加左個 蒜泥黃瓜$43,及米飯1碗$12。牛肉爆得香口及鮮嫩入味,伴菜的雞脾菇新鮮好味,亦配有彩椒及大蒜,十分惹味。杏仁青檸蝦球賣相不錯,蝦球大大隻,炸得皮脆肉嫩,整碟的蝦球份量不少,好有特色。蒜泥黃瓜好食,蒜茸味濃郁,好好味的晚餐。

• 鮮菌爆牛肉
  • 杏仁青檸蝦球
以前最常食就係中環蘭桂坊嗰間十二味,因為近返工。估唔到而家越開越多,因為經常喺奧海城附近打golf, 見到新開左十二味又黎懷緬一下🙌🏻。 👍🏼👍🏼咁多年價錢都冇咩變化,兩個人揀咗個經典香辣鍋,可以揀5-35款配菜(嗰下真係諗咗諗35款會係幾大盤😹),同埋覺得食素嘅朋友都好啱可以揀全部素菜,仲要係素菜夠入味,炒到好乾身好香口💯。🈵今次就揀咗肥牛、肥腸、雞軟骨、萵筍、蓮藕片,朋友食小辣,同埋我哋揀咗少油感覺健康啲,so far食完都唔會口乾,感覺唔係重味精。🌟🌟🌟肥牛入晒味好腍身又唔會好嚡;肥腸同雞軟骨炸到脆身帶少少肉好好食;萵筍同蓮藕片就係標配,比香鍋嘅香辣味佔據着,配咗個白飯一流👍🏼。🈵香鍋份量真係好大,感覺三至四人食都可以,結果加兩蚊攞咗個外賣盒帶走,下次嚟食都係自備環保玻璃盒🤭,兩個人加埋三百幾蚊(加一後$388埋單),仲可以帶一盒走,性價比真係唔錯。‼️另外就試咗佢新出嘅滷水拼盤,有豬耳/雞腎/牛肚/青瓜/炸花生,唔係潮州或者港式嗰啲滷水入味,不過全部都好彈牙都好有骨膠原質感,配埋佢個辣粉都幾過癮,送啤酒一流。 我哋六點去嗰陣未開始有人,之後好快就要等位,不過有得喺OpenRice

麻辣香鍋

滷水拼盤

我哋六點去嗰陣未開始有人,之後好快就要等位,不過有得喺OpenRice預先訂枱都幾方便。環境就正常坐得舒服,因為我哋坐廚房門口一路聽住裏面啲鑊氣好似大排檔咁(但又冇油煙走出嚟),更有一番風味😋。

2024-05-24
麻辣香鍋
滷水拼盤
  • 經典香辣鍋
2024-05-27 170 views
好耐沒返內地,想起川菜就流口水,好在奧海城有間好正宗的川菜館十二味可以解解饞😋黑豆花鮮椒魚香嫩的魚片在口中化開,柔滑細緻的口感,鮮椒的辣味隨即來襲,香辣交織,令人欲罷不能。還有黑豆豆腐吸收了鮮椒魚湯汁的鮮香,軟糯清爽,搭配上新鮮彈牙的魚肉,口感層次豐富,十分可口。這道菜是集鮮、香、辣於一體的完美佳餚!夫妻肺片牛肉經過滷制之後,變得非常軟爛,而且切得非常薄,味道多層次,既有麻辣的刺激,又有鮮香的回味,果然是經典的川菜!川式口水雞香味非常濃郁,麻辣鮮香的味道撲鼻而來,花椒和辣椒的香味刺激味蕾,雞肉非常嫩滑,麻辣鮮香的醬汁包裹著雞肉,每一口都讓人回味無窮,送飯真是一流!

黑豆花鮮椒魚

夫妻肺片

川式口水雞

2024-05-25 158 views
呢間主打川菜既中菜館係全香港已經有二十間分店, 而奧海城呢間因為新開, 裝修光鮮新淨, 所以就去試下. 秘製醬香鍋 $38鍾意食辣既朋友仔可以點經典香辣鍋, 見都有好多人推薦, 而我今次就選擇試佢唔辣既醬香鍋, 鍋底有京蔥、芝麻、芫茜、脆黃豆等做配襯, 醬香味十足, 調得非常惹味. 另外店舖亦提供數十款自選配料比你做配搭, 有肉類、丸類、鮮蝦、蔬菜等. 今次我地就揀左9樣配料, 包括肥牛、五花腩、雞翼、墨魚丸、年糕、娃娃菜等. 當中雞翼同肥牛都非常出色, 雞翼有先拎先炸再放入鍋中, 所以入口更加香脆, 肥牛亦都吸引哂鍋底既醬香汁, 非常惹味.而且我眼見店舖所有料理都非常足料, 每碟份量都好多, 好大碟, 所以絕對係高性價比餐廳!

秘製醬香鍋 $38

2024-05-23 146 views
今次呢間餐廳係老公想試,本身我見係川菜有少少擔心,因為食唔到好辣,但最後都有驚喜:川香回鍋肉回鍋肉一直俾我感覺都係好辣,但呢度照顧到唔食得辣嘅客人們(即係我😂),估唔到唔辣嘅回鍋肉係預料之外嘅好食,就算唔辣都好惹味😍,肉片唔鞋口仲好入味,而且一碟入面有好多肉,抵食😆清炒萵筍絲因為叫咗啲辣嘢同肉,想叫返個清少少嘅菜中和吓。萵筍好鮮甜爽脆,就算冇配菜一齊煮都好好食,感覺更健康,成碟好快清晒👍🏻蔥油拌麵我好鍾意拌麵炒麵之類,所以一見到就叫佢。麵質煙靭,又唔會太鹹,撈埋乾蔥好香口。燒椒皮蛋我哋揀咗小辣,雖然佢係麻辣,但小辣對我嚟講啱啱好,麻麻辣辣好過癮,仲好好送飯👍🏻慾望酸梅好大杯嘅酸梅湯,配重口味食物啱啱好,即刻減膩。地點方便,一出地鐵站🚉就係,餐廳亦好整齊乾淨,我哋會再去👍🏻

川香回鍋肉

清炒萵筍絲

蔥油拌麵

燒椒皮蛋

慾望酸梅
好大杯嘅酸梅湯,配重口味食物啱啱好,即刻減膩。