2023-06-28 313 views
黃大仙南館三樓的十二味,裝修格調有懷舊風味,今日中午一行5人到來進膳,以OpenRice 訂座,職員也很好,安排了6人卡位給我們,我們叫了以下午餐:1)酸菜魚,叫了小辣,份量也大,抵食。2)雞翼麻辣香鍋,小辣,配料用上木耳、土豆、蓮藕、芽菜等等,味道不錯👍🏻3)田雞麻辣香鍋,田雞炸過才上碟,脆卜卜。4)水煮牛肉:雖然叫了小辣,也覺得非常辣。5)干煸四季豆:這個比較普通,不過不失。飲品方面,可加$8有一杯大大杯的熱情果梳打,解辣一流👍🏻
1)酸菜魚,叫了小辣,份量也大,抵食。
3)田雞麻辣香鍋,田雞炸過才上碟,脆卜卜。
4)水煮牛肉:雖然叫了小辣,也覺得非常辣。
5)干煸四季豆:這個比較普通,不過不失。
飲品方面,可加$8有一杯大大杯的熱情果梳打,解辣一流👍🏻
2023-06-19 197 views
口水雞辣度岩岩好 幾好食個雞夠滑 真係啖啖肉咁😋😋😋而且份量正常 唔會太少係openrice訂定再去拎 夠快👍🏻👍🏻👍🏻整體唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
口水雞辣度岩岩好 幾好食
個雞夠滑 真係啖啖肉咁😋😋😋
而且份量正常 唔會太少
係openrice訂定再去拎 夠快👍🏻👍🏻👍🏻
整體唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

2023-06-08 233 views
自從疫情後,我都經常使用外賣自取嘅服務。大部分餐廳都做到同預計取餐時間差唔到ready 個餐。但呢間餐廳完全做唔到準時出餐。首先,我喺app 落單時見到預計取餐時間為約15分鐘,等app 嘅status 轉咗可取餐,我已經到咗餐廳,但都仲未出餐。如是者,我再等咗15分鐘,都係未有餐...最後,我再等咗10分鐘先俾到個外賣我,由我落單至取餐嘅真實時間係40分鐘!其實個餐完全未ready 點解可以將個status 轉為可取餐,呢間餐廳真係好不負責任!
TakeAway
2023-05-09 290 views
我呢啲BB辣嘅朋友😌, 佢既細辣對我黎講都係辣,不過食辣野就係咁,愈辣愈過癮。我最鍾意食炒蓮藕、土豆、萵筍、爽爽脆脆,每次去都必叫香辣鍋~ 無論午餐定晚餐(午餐真係抵食。晚餐就吃可得盡興點,一盆盆上~ 叫人見人愛酸菜魚,必須加粉條, 索了湯更好吃😋* 杯百香果梳打既‘搞搞棍’ 辣呀 help me help me😂

叫人見人愛酸菜魚,必須加粉條, 索了湯更好吃😋

2023-04-29 271 views
第一次寫評論,份量越來越少,今次少到淨係鋪咗個外賣盒底,夾起一塊就會見底,蝦4隻,十片到蓮藕、幾塊花菜,後悔之前用$200蚊買咗嗰會員 。BTW之前堂食侍應幾好。
TakeAway
2023-04-20 226 views
先嚟講講酸菜魚啦,佢係四川菜嘅招牌菜之一。酸菜魚嘅湯汁酸辣開胃,魚肉鮮嫩多汁,同埋啲酸菜帶出嚟嘅酸味同埋魚肉嘅鮮味形成一個好嘅味道組合,真係讓人一試難忘啊!另一邊廂,就係水煮牛肉啦,用嚟配合酸菜魚真係好過癮。水煮牛肉同埋酸菜魚一樣,都係四川菜嘅代表菜式。水煮牛肉係以鮮嫩嘅牛肉片同埋各式各樣嘅蔬菜入鍋爆炒,再加入大量辣椒同花椒,最後再加啲滾水,煮至牛肉熟透,汁汁嫩嫩嘅,真係好過癮呢!仲有好多好多其他嘅四川菜式,例如辣子雞、宮保雞丁等等。不過提醒一句,如果你唔係好受辣嘅人,就要小心啦,因為四川菜通常都好辣嘅!

2023-04-11
$250 (Dinner)
  • 水煮牛肉
  • 酸菜魚
2023-03-30 263 views
朋友介紹 先知道附近有一間食川味嘢食嘅舖頭 我一得閒就衝咗去食啦~研究完之後 發現午餐平啲 所以就係午餐嘅時段食食咗個口水雞飯等咗30幾分鐘先出到 遲嚟過我嘅隔籬枱客人 個枱上面都已經有嘢食 可能我依個口水雞要慢工出細貨 先出到嚟 雪櫃攞出嚟之後要切 而且出到嚟先見到 個口水雞原來仲要擺盆 🤣啲員工都有幫我追過嘢食 服務好好 我鍾意食辣嘢,所以無可挑剔 🖤✨仲有個前菜 一啲雲耳 仲有個好貼心嘅口罩套 下次一定會繼續食 其他嘢辣嘢食🖤🖤🖤

食咗個口水雞飯

2023-03-28 232 views
黃大仙午餐套餐的份量時好時壞。有時候雞肉正常,而我昨天去吃十二味的尖椒雞,雞肉份量特別少,不懂為什麼次次去吃都不同,而我私下聯絡十二味的負責人也不回覆。還是奧海城那家比較穩定

2023-03-24 202 views
十二味麻辣肥腸鍋超級麻 超級辣超級香味肥腸脆卜卜好入味和辣椒都超多炒得好有獲氣無油淋淋,(麻辣肥腸多到要打包)腩肉炒菜花(椰菜花好乾身爽脆)食冷盤木耳/青瓜/土豆絲降辣皮蛋(醬汁不過不失)
十二味
麻辣肥腸鍋
超級麻
超級辣
超級香味
肥腸脆卜卜好入味和辣椒都超多
炒得好有獲氣無油淋淋,
(麻辣肥腸多到要打包)
腩肉炒菜花(椰菜花好乾身爽脆)
食冷盤木耳/青瓜/土豆絲降辣
皮蛋(醬汁不過不失)

2023-02-16 287 views
初嘗十二味見到門外成日都多人叫外賣心思思就帶父母試當日唔洗等位好快就入座服務唔錯環境闊落但光線偏暗隻碟雖然好大但份量唔多土豆偏酸酸菜魚不過不失皮蛋好味.好重味.
初嘗十二味
環境闊落但光線偏暗
隻碟雖然好大但份量唔多
土豆偏酸
酸菜魚不過不失
皮蛋好味.好重味.
2023-02-13 252 views
今日突然想食d 酸酸辣辣既野就黎到十二味食酸菜魚人見人愛酸菜魚(粉條),$246有d碎骨,粉條吸晒湯底d味份量兩個人食岩岩好紅糖糍粑,$48唔夠熱,但味道都唔錯Q彈,沾紅糖汁食甜甜地
今日突然想食d 酸酸辣辣既野就黎到十二味食酸菜魚

人見人愛酸菜魚(粉條),$246
有d碎骨,粉條吸晒湯底d味

份量兩個人食岩岩好

紅糖糍粑,$48
唔夠熱,但味道都唔錯Q彈,沾紅糖汁食甜甜地
2022-12-30 478 views
今日lunch食口水雞午市套餐$53包一小碟蒜蓉手拍青瓜,咬落爽脆,味道清新,好開胃口水雞揀左中辣,好刺激,隻雞九成熟,有輕微滲血水,所以有少少腥味,肉質算滑,辣汁配白飯好夾,午市套餐包一盒維他檸檬茶,呢個價錢算抵食
今日lunch食口水雞午市套餐$53
包一小碟蒜蓉手拍青瓜,咬落爽脆,味道清新,好開胃
口水雞午餐
2022-12-28
$53 (Lunch)
口水雞午餐
2022-12-16 334 views
今日lunch外賣左酸菜魚,跟餐有白飯、維他檸檬茶$75酸菜魚份量都算多,起骨都算清,成兜只食到兩條細骨,配菜有菇、萵荀、酸菜,香料加左大紅袍花椒同滕椒,夠哂麻,再加左D做作嘅菊花做裝飾,出品好有誠意,另外個湯夠酸但唔嗆喉,原本送飯一流,但可惜個飯略嫌有少少乾,要加湯浸一陣再當湯飯食,如果個飯煮個陣多D水就成件事💯
今日lunch外賣左酸菜魚,跟餐有白飯、維他檸檬茶$75
酸菜魚
2022-12-16
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$75 (Lunch)
酸菜魚
2022-11-02 511 views
之前已經收藏過這間川菜餐廳,但第一次找不到它的所在位置,第二次再由一端走到另一端才發現原來它就在扶手電梯旁的舖位 (即以前Pepper Lunch的舖位) 位於黃大仙中心南館的十二味是區內少有的川菜館,於Openrice搜尋其他食家的食評相片,覺得這家餐廳的午市套餐性價比好像不錯的,所以就去試試了。 我們這次點了: (1) 麻辣香鍋配田雞加跟餐的紙包維他檸檬茶 (HK$56) 和 (2) 酸菜魚配粉條加桂花冰釀 (HK$73+HK$28+HK$8) 麻辣香鍋一上桌川菜獨有的香氣撲鼻而來,為了滿足嗜辣的但又不太能承受太辣的香港人,這道麻辣香鍋似乎亦略為調較,偏油且帶麻香味,香鍋裏除了田雞肉外,亦有滿滿的配料,例如:芽菜、蓮藕、雲耳等,同行人表示鍋裏應該有兩隻田雞的份量,配料跟醬汁混和在一起香味十足。 酸菜魚一上桌同樣吸引着食客的目光,淡黃的菊花瓣、鮮紅的小辣椒、金黃色的炸蒜點綴着略帶微黃色的酸菜湯底,看見這個鮮豔的色彩配搭,味蕾一瞬間被開啟。湯底是川菜一貫偏咸重的口味,額外點的粉條正好平衡這偏咸重的湯底,粉條略帶煙韌的口感和爽滑的魚片形成鮮明的對比。我之前從來沒有品賞過桂花冰釀,令我對它

我們這次點了:

酸菜魚一上桌同樣吸引着食客的目光,淡黃的菊花瓣、鮮紅的小辣椒、金黃色的炸蒜點綴着略帶微黃色的酸菜湯底,看見這個鮮豔的色彩配搭,味蕾一瞬間被開啟。湯底是川菜一貫偏咸重的口味,額外點的粉條正好平衡這偏咸重的湯底,粉條略帶煙韌的口感和爽滑的魚片形成鮮明的對比。我之前從來沒有品賞過桂花冰釀,令我對它充滿好奇,一入口是桂花淡淡的甘香味同時帶有酒的微甜香氣,上網翻查資料才知道它原來是像糖水的酒精飲品,最適合用來解辣。

至於環境方面,餐廳以黑色為主調,綴以具濃厚中國元素的正紅色,走簡約型格風,奈何我們在午餐繁忙時段入座時座位被安排於走廊傍邊,當用餐時碗碟擠滿窄窄的桌子上更顯得座位特別迫狹,這樣的用餐環境存在很大的改善空間。

若然你已經吃膩了相對較為清淡的粵式或港式,辛香的川菜應該會為你的味蕾帶來新的衝擊!
2022-09-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 麻辣香鍋
  • 酸菜魚
2022-10-30 398 views
話說未食過酸菜🐠,見網上口碑幾好就book 左十二味試下☺️十二味分店遍佈港九新界,擴展得好快🙂QR code 自助落單📱==========🔹人見人愛酸菜魚 $218份量真係好多,絕對夠3個人食,魚片最少有20片以上😚選用左鱸魚片,每片厚薄都差唔多,睇到師傅既刀功真係好好😌魚片好嫩滑而且吸左湯好入味,仲要冇骨冇腥味,的確係幾高質素😋個湯用上大量紅椒,青辣椒,泡椒,原串青花椒🌶 仲有蒜片,薑雖然只係叫左小辣,但係都唔惹少架😅 湯🫕上檯時唔算好熱果種,都幾有🐠味仲飲到有🐷骨味道,酸味適中唔會過酸,亦唔會搶左個辣味風頭🤭 落左芝麻好香🤤飲落唔算油膩,飲完唔會口渴,但講實話湯未算鮮甜到好驚艷果一種😹配料有大量酸菜,萵筍,小量雞髀菇🍗酸菜真係唔講得上好特別,比較普通,食唔到酸菜味道😮‍💨 睇資料佢用左三款唔同酸菜,不過可能我唔識食啦,我真係分唔到🙈反而萵筍同雞髀菇就好嫩好吸到湯,真係好入味😋😋上菜時佢會俾一個湯勺同埋一個隔湯既勺,好貼心🥰推介指數:7.5/10==========🔹酸豆角炒肉末 $78印象中係第一次食呢味菜份量好多☺️調味用上大量泡椒🌶,蒜片豆角係酸既幾特別,炒得都算爽口,但個人口
十二味分店遍佈港九新界,擴展得好快🙂
QR code 自助落單📱
🔹人見人愛酸菜魚 $218
份量真係好多,絕對夠3個人食,魚片最少有20片以上😚
選用左鱸魚片,每片厚薄都差唔多,睇到師傅既刀功真係好好😌
個湯用上大量紅椒,青辣椒,泡椒,原串青花椒🌶 仲有蒜片,薑
配料有大量酸菜,萵筍,小量雞髀菇🍗
反而萵筍同雞髀菇就好嫩好吸到湯,真係好入味😋😋
上菜時佢會俾一個湯勺同埋一個隔湯既勺,好貼心🥰
推介指數:7.5/10
🔹酸豆角炒肉末 $78
印象中係第一次食呢味菜
份量好多☺️
調味用上大量泡椒🌶,蒜片
豆角係酸既幾特別,炒得都算爽口,但個人口味就唔講得上好好食😂
肉末就正常既味道,如果送飯🍚食會幾好🤭
推介指數:6.5/10
另外叫左一罐可樂 $18
7折後(飲品冇折)連加一,埋單唔駛$260, 都幾抵食☺️
因為另一半覺得太辣,所以兩味菜都食得好少,我食左好多🐠,豆角肉末最後要打包走😸 第二日食好似仲好味😆😆
值得讚賞位係座位寬敞,衛生整潔,仲有口罩套提供👍🏻