2024-07-20 914 views
✨晚市廚師發辦「鷺」需要提前一天預訂 套餐包括前菜 季節刺身三款 燒物 季節壽司三貫 海膽飯 手卷 味噌湯同甜品 相當豐富前菜✨鮮蝦秋葵配蜜漬黑豆鮮蝦秋葵 鮮蝦爽彈 秋葵清香 加上味噌點綴蜜漬黑豆 黑豆軟腍綿密 蜜味香甜刺身✨石垣鯛配煎酒熟成魚採用左津本式究極血拔法處理喺血拔放血過程可以去除魚體內血液減少腥味 更可以延長保存時間石垣鯛 經過六日熟成 肉質帶爽 配上海葡萄同紫蘇花 沾上梅酒增添多一份清爽感✨鰹魚配野菜柚子醋鰹魚 經過五日熟成 肉質軟嫩 帶淡淡油脂香 配搭野菜柚子醋同薑絲 令口感味道更清爽✨可愛鯖配煙燻芝士來自鹿兒島嘅可愛鯖 肉質扎實鮮嫩配搭日本輕井澤煙燻芝士 配搭幾特別燒物✨燒香魚原條香魚 外皮燒得香脆 肉質軟腍 味道鹹鮮 魚春甘香 配上酸香青檸汁壽司✨深海池魚深海池魚 肉質結實 鮮味✨拖羅鮫拖羅鮫 厚切 肥美 經火炙迫出油脂肉質嫩滑 油脂香滿滿 配紫菜食令油膩感減低✨石垣貝上枱時師傅會拍打一下 令石垣貝收縮 口感更爽脆✨海膽飯用上北海道赤海膽拌上壽司飯經適當調味 最後再加鹹鮮三文魚籽同鮮甜軟滑海膽 邪惡度爆燈 手卷✨拖羅手卷紫菜乾脆 拖羅魚蓉加入紫蘇葉同蔥等配料 口感味
✨晚市廚師發辦「鷺」
需要提前一天預訂 套餐包括前菜

水蜜桃香甜清爽

總結:OMAKASE套餐豐富 賣相精緻
環境舒適 服務唔錯 價錢可以 可以一試
2024-07-19 862 views
之前有朋友推介過,今次帶媽媽黎試下入到嚟餐廳,原來餐廳範圍都幾大,有壽司枱,裝修到幾似日式居酒屋💪食物種類都幾多,因為今次第一次嚟,所以跟住OpenRice上面既推介食物,點左忌廉芝士酒盗,沙甸魚苗沙律,辣吞拿魚腩卷,鹽燒特上牛舌,蒲燒鹿兒島鰻魚,明太子玉子燒,水信玄餅,當然唔少得啤酒😋忌廉芝士酒盗,媽媽好奇係咩黎,所以就叫黎試下,酒盗其實係醃漬物,比較重口味,送酒一流👍沙甸魚苗沙律,因為叫個沙律,感覺呢餐健康少少,沙甸魚苗炸得好香,幾好食辣吞拿魚腩卷,媽媽怕辣,好彩唔係好食到辣味,不錯不錯鹽燒特上牛舌,燒得幾好,中間帶少少粉紅,幾juicy,正明太子玉子燒,爆多明太子,幾好食🤤蒲燒鹿兒島鰻魚,上枱個陣幾有霸氣,有個爐仔燒住,同埋熱住會好食D水信玄餅,影相一流,食落好似涼粉啤酒我哋揀左suntroy ,不過價錢係比其他餐廳貴少少😅整體來講,呢間餐廳我好滿意,我會再黎🥳
之前有朋友推介過,今次帶媽媽黎試下

辣吞拿魚腩卷,媽媽怕辣,好彩唔係好食到辣味,不錯不錯

鹽燒特上牛舌,燒得幾好,中間帶少少粉紅,幾juicy,正

明太子玉子燒,爆多明太子,幾好食🤤

水信玄餅,影相一流,食落好似涼粉

啤酒我哋揀左suntroy ,不過價錢係比其他餐廳貴少少😅

整體來講,呢間餐廳我好滿意,我會再黎🥳

2024-07-14
  • 水信玄餅
  • 明太子蛋卷
  • 燒牛舌
  • 辣吞拿魚腩卷
2024-07-17 769 views
話說,有朋友約食飯食omakase ,有少少原因要轉地方,選擇左餐廳嘅天婦羅session,咁啱餐廳原來換咗師傅,有唔少人都讚話好食,難得唔駛自己搞局,當然無問任何野就決定去食。如果講開好食嘅天婦羅餐廳,你一定會諗起岩浪嘅榮師傅,我都唔記得自己有冇寫過,不過IG一定post過好多次,而家去左新店天御都係另一間個個foodie勁post嘅地方。鵜舞我食過咁多次,反而真係未食過天婦羅,最正嘅係原來新嘅師傅就係天海前主廚嘅日本靜岡主廚長澤佳明。上次見佢好有性格,今次因為我遲到關係,佢開始都麻麻地心情,但之後佢都係十分好玩開朗,當佢整首本名菜來自琵琶湖嘅活幼香魚,心情大好,之後整天茶嘅時候,更加擺post俾我哋影相。今次嘅餐比天海更靚更好睇,前菜胡麻豆腐,螢光魷魚,粟米球,碎吞拿魚腩,個樣已經好得體,味道也好,特別喜歡個粟米球。天婦羅方面,我最愛活蝦生海膽同琵琶湖活幼香魚 ,當然鹿兒島鰻魚係之前天海無見過嘅高度,仲有連鬚葉日本粟米仔同瀬戶內海紋甲魷魚都不能錯過。今日嘅menu俾大家參考下。前菜(胡麻豆腐,螢光魷魚,粟米球,碎吞拿魚腩)神奈村太刀魚大葉 瀬戶內海紋甲魷魚 愛媛甘鯛 連鬚葉日本粟米

今日嘅menu俾大家參考下。

前菜(胡麻豆腐,螢光魷魚,粟米球,碎吞拿魚腩)
神奈村太刀魚大葉
活蝦生海膽
琵琶湖活幼香魚
北海道白蘆筍
鹿兒島鰻魚
天茶(天婦羅飯)
靜岡縣蜜瓜

有幾個朋友見到IG都好surprise 見番主廚長澤佳明,個個都話即刻想去,不過要記得提前致電餐廳預訂先有得食天孟婆婦羅omakase set。

2024-07-11 679 views
美味手藝絕對不會被磨滅!總有懂欣賞他的地方延續下去,而最大得益者肯定是我們這班饞嘴的老饕也。這夜跟好友再次到訪我喜歡的UMAI,皆因要品嚐城中知名天婦羅師傅的精湛手藝。再次來到UMAI天婦羅的專區熟悉感依舊,但總廚已經另有其人超級期待這夜的新衝擊。天婦羅必備的蘿蔔蓉及岩鹽已經準備就緒!我們這夜的精彩晚餐正式揭幕。這位便是新任日籍總廚長澤佳明師傅!相信喜歡吃天婦羅的朋友對他絕不陌生,這天有幸在此品嚐他親手炮製的天婦羅實在幸福。打頭陣賣相花樣的前菜是碎吞拿魚腩!以香脆天婦羅作盛器內裏放入了新鮮的碎吞拿魚腩,配上紫蘇花、香蔥及紫菜味道很鮮美。緊接著小籃子內還有口感特別的胡麻豆腐、鹹鮮飽滿螢光魷魚及口感十足的炸粟米球,前菜已經這麼出色令我更期待接下來的天婦羅。此刻師傅已經着手處理天婦羅的食材!可以近距離欣賞師傅的手藝太美妙了。天婦羅用的是棉花籽油味道安定兼絕不掩蓋食物本身的原味,而且煙點低吃完晚餐後我身上也沒帶上一絲異味。首件我們得到的是來自神奈村的太刀魚大葉!天婦羅的麵衣超級透薄輕脆,太刀魚非常厚肉配襯紫蘇葉的芳香很和味。接力有來自瀬戶內海的紋甲魷魚!魷魚肥美肉厚以薄薄的麵衣包裹著,吃下那煙

接力有來自瀬戶內海的紋甲魷魚!魷魚肥美肉厚以薄薄的麵衣包裹著,吃下那煙靭的口感和鮮味叫嘴巴非常享受。
鮮味停不了繼續迎接來自愛媛遠的甘鯛以立鱗燒呈現我們眼前!立體有層次的賣相宛如盛放花朵般嬌美,魚鱗被炸至如薯片般香脆加上鮮嫩的魚肉這件甘鯛絕對沒有投訴的餘地。
來到第四件天婦羅更看得到大廚的真章!他用上來自愛知縣的連鬚葉的小粟米於滾油上遊走,有如魔術師變戲法般瞬間創造出超美形態。
別看各位師傅工作時也一臉嚴肅!其實他們也有非常趣怪的一面超可愛呢。
從師傅手上接過這朵綻放的粟米花感覺如收花般很有驚喜,除了有標緻的外貌吃下還非常清甜可說是外貌擔當。
這朵舞茸菇是來自長野縣濃郁菌香經炸後更加出眾,內裏的水份仍然保持著証明師傅拿捏得恰到好處。
這刻三位師傅為我們烹調間場的清湯!用上千葉縣肥嘟嘟的大蜆炮製非常鮮味,喝罷這碗熱辣辣的清湯非常暖胃。
繼續我們的天婦羅之旅這刻師傅正炮製活蝦生海膽。剛從魚缸拿出來的活蝦炸得非常酥脆,上面鋪滿新鮮的海膽吃下鮮上加鮮,最妙的是連蝦頭也可直接享用太讚了吧。
接力要品嚐師傅的招牌活幼香魚!師傅特意保留著香魚的水中美妙姿態炸出來的賣相賞心悅目。
吃下肉質很細緻不用多餘的調味也品嚐到香魚的天然甘甜美味。
師傅為我送上來自北海道的白蘆筍!弄成天婦羅之後白蘆筍外層多了一份香脆口感,而內裏盡是清甜多汁的蔬菜滋味。
這件來自鹿兒島的鰻魚看上去其貌不揚!但吃下那份驚喜味道非常有衝擊,鮮甜的鰻魚被沾滿鰻魚汁的麵衣緊緊擁抱著,綴以丁點日本芥辣共嚐味道非常驚艷,可說是我吃過最美味的鰻魚菜式。
最後我們還有天茶作這頓天婦羅宴的單尾!鬼馬師傅忽然派心可幸我接得住哈哈。
將帆立貝加櫻花蝦製作而成的炸物放在米飯上,加上紫菜絲和芥末再淋上熱燙的鰹魚湯,害得十成飽的我抗拒不了這美味全數吃光光,如不愛天茶的可選擇天丼來品嚐。

最後我們還得到師傅家鄉靜岡出產的甜美蜜瓜,香甜又多汁日本蜜瓜永遠也是那麼逗人喜愛。
午市廚師發辦$380/位~$580/位、晚市$780/位~$980/位,座位有限想吃記得提前致電餐廳預訂喔。
2024-07-03
Dinner
鵜舞✨天婦羅一向以高質、日本直送食材為賣點,最近更邀得重量級日籍總廚長澤佳明隆重加盟🥳今夏推出別出心裁既天婦羅廚師發辦料理體驗,可以一嚐擁四十多年日本料理經驗之長澤總廚👨🏻‍🍳所主理既高深精絕技術 — 天婦羅💖晚市享受之美食選用長澤總廚家鄉靜岡縣出產既高質時令季節食材💁🏻‍♀️套餐有齊季節前菜、湯、 茶碗蒸、時令天婦羅料理、天茶及甜品,大滿足💋🔹前菜🔹👉🏻胡麻豆腐綿密口感佳細膩軟糯,豆味極濃厚👉🏻螢光魷魚飽滿多膏,鮮味突出,散發獨特甘甜味道👉🏻粟米球爽甜粟米粒經炸得,金黃酥脆,香甜又可口👉🏻碎吞拿魚腩滿滿脂香,幼細香滑,口感軟綿綿,配以蔥花、蘿蔔粒等同食,層次豐富食完前菜,就正式可以品嚐天婦羅啦😬用上棉花籽油,令天婦羅香而不膩,超出色🔥🔹太刀魚大葉 選用自神奈村太刀魚,肉身厚脂肪多,以大葉包裹再炸,入口魚油香氣四溢,質感扎實富嚼勁🔹紋甲魷魚 來自瀬戶內海之紋甲魷魚極厚身,食落爽口彈牙、軟糯綿密,咬落下感受到重重鮮味,令人一試難忘🔹甘鯛選自愛媛甘鯛,貴族魚之最,魚肉稠密,肉質緊實清甜又多汁🔹連鬚葉日本粟米仔時令必試來自愛知縣既小粟米,連鬚葉同炸至金黃色,散開形態奪目吸睛,入口甘甜鬆化, 嫩
鵜舞✨天婦羅一向以高質、日本直送食材為賣點,
最近更邀得重量級日籍總廚長澤佳明隆重加盟🥳
今夏推出別出心裁既天婦羅廚師發辦料理體驗,
可以一嚐擁四十多年日本料理經驗之長澤總廚👨🏻‍🍳
所主理既高深精絕技術 — 天婦羅💖

🔹前菜🔹
👉🏻胡麻豆腐
綿密口感佳細膩軟糯,豆味極濃厚

👉🏻螢光魷魚
飽滿多膏,鮮味突出,散發獨特甘甜味道

👉🏻粟米球
爽甜粟米粒經炸得,金黃酥脆,香甜又可口

👉🏻碎吞拿魚腩

🔹太刀魚大葉
🔹紋甲魷魚
🔹甘鯛
選自愛媛甘鯛,貴族魚之最,魚肉稠密,肉質緊實清甜又多汁
🔹連鬚葉日本粟米仔
時令必試來自愛知縣既小粟米,連鬚葉同炸至金黃色,散開形態奪目吸睛,入口甘甜鬆化, 嫩身甜度高
🔹舞茸菇
來自長野之舞茸菇 具豐富肉質及彈性,香氣馥郁,散發濃郁菇香,鮮美得黎仲好嫩脆爽口
🔹蜆清湯
肥美大蜆豐滿鮮甜又嫩滑,煮製出清澈湯頭,熱辣辣飲落暖胃一流
🔹活蝦生海膽
新鮮活蝦飽滿Q彈,蝦味濃厚,食落極彈牙,面頭仲有金黃色海膽,入口軟滑即溶,鮮味十足
🔹活幼香魚 (琵琶湖)
時令和歌山活幼香魚,餐廳精心選用和歌山稚年期香魚,沾上粉漿製成天婦羅,長澤總廚更特意保留其水中躍動姿態,絕對有驚喜!香魚肉質鮮甜細緻,格外甘香
🔹白蘆筍
北海道白蘆筍鮮嫩甜度高,咬落多汁爽口,相當脆嫩,而且膳食纖維豐富,有利於腸胃蠕動
🔹鰻魚
鹿兒島優質鰻魚,配以精心調製之醬汁,加入少量山葵,多重口感層次十足,鰻魚口感蓬鬆柔軟,細嚼慢嚥感受天婦羅鰻魚滋味
🔹天茶
揀咗茶漬飯,面頭超震撼既天婦羅蝦香酥鬆脆,彈牙又香甜,底既茶漬飯飯粒豐盈飽滿充滿飯香,高湯香甜,溫暖鮮味令人超級滿足
🔹靜岡縣蜜瓜
日本蜜瓜之首,一向深受港人喜愛~青色瓜肉清甜多汁,新鮮可口,令人齒頰留香
午市廚師發辦每位$380、$580及晚市每位$780、$980,有興趣可提前致電餐廳預訂💘

鵜舞Umai ✨
📍九龍荔枝角長義街9號 D2 PLACE ONE地下2號舖
☎️27438011

#鵜舞Umai #umai #tempura #omakase #長澤佳明 #YoshiakiNagasawa #天婦羅 #天ぷら #鵜舞
2024-07-03
今日老闆請食中午飯 帶左我地去地面呢間食日本野🍱 叫左個函館井黎食 老闆請就梗係簡個貴既食😆前菜有蘿白 好甜 好入味茶碗蒸 - 用左高湯煮 蛋好滑溜 一野就滑左入個喉嚨到 好鮮甜美味麵豉湯 - 正常味道到左主角 就係函館井 😄 好多配料 有海膽 有油甘魚同蝦 仲有蟹肉擺盤都有啲心思 睇落好似成個蝦咁中間個蝦身 放左其他魚生 👍🏻食材都好新鮮 海膽冇臭味 蟹肉同蝦都唔錯 配埋飯食好夾之後叫左個牛肉 呢個好軟冇根 配埋佢個汁 同同事食到停唔到口同事叫左壽司食 都話唔錯 下次再黎食😆

前菜有
蘿白 好甜 好入味

麵豉湯 - 正常味道
食材都好新鮮 海膽冇臭味 蟹肉同蝦都唔錯 配埋飯食好夾

同事叫左壽司食 都話唔錯 下次再黎食😆
2024-07-04 348 views
咖哩飯真係睇完卡通片想像中日式餐廳嘅味道!!.食左吉烈豬扒咖哩飯價錢係偏貴,但係成日喺觀塘焗住食勁多overpriced 野,所以個價錢都仲算接受到.個吉烈豬扒比較多肥膏,但係都係厚切啖啖肉,個人覺得炸得幾好幾好食,唔係超級出食但係唔錯.最令人驚艷嘅個咖哩佢係一種好似卡通片度睇到嘅綿密同濃杰我有下真係以為我係喺宮奇俊啲動畫入面食緊野咁好好好好好好味超級濃味,口感一流,我食食下仲食到雞肉絲!證明佢地真係落左好多料去煮依鍋咖哩食左一半之後其實有啲飽,所以個份量同價錢係成正比🤣我覺得依個咖哩飯喺依間餐廳真係滄海遺珠,因為大家黎到多數食魚生嗰啲強烈建議大家黎試下!
咖哩飯真係睇完卡通片想像中日式餐廳嘅味道!!
食左吉烈豬扒咖哩飯
最令人驚艷嘅個咖哩
佢係一種好似卡通片度睇到嘅綿密同濃杰
我有下真係以為我係喺宮奇俊啲動畫入面食緊野咁
好好好好好好味

食左一半之後其實有啲飽,所以個份量同價錢係成正比🤣

強烈建議大家黎試下!

吉烈咖哩豬扒飯
吉烈咖哩豬扒飯
  • 吉列咖哩豬扒飯
2024-06-22 460 views
臨時約朋友午餐 幸好還可以訂座 餐牌食物選擇足夠 今天我選擇了我喜愛的厚切牛舌定食 厚切牛舌非常惹味 冧滑爽口 份量十分足夠 午餐來說價錢畀一般餐廳偏高 但食物質素高 還是可以一試!
2024-05-28
$170 (Lunch)
2024-06-19 534 views
琴晚同屋企人到鵜舞食晚飯 慶祝父親節飯及生日飯,整餐晚飯體驗10分差,服務大不如前。1️⃣剛到店得知沒有冷氣十分熱,問店員有沒有冰水亦沒有提供,只可選菜單近$40一杯的飲品。多年來也多次支持鵜舞,半年前來過幫襯服務也很好,但今次來看見大部份員工都不同了面孔。2️⃣剛坐低凳都未坐暖已有一位女同事前來推介食材,但未人齊 都表示拒絕等家人到齊才作決定,但該員工像不能理解我的說話 表示可以先聽她介紹 繼續不停嘴推介 什麼優惠 抵食,我亦只好繼續聽,到家人來齊該店員又再次重複介紹 感覺像你不叫她推薦的食材便不會罷休,介紹的食材都是偏貴價,亦不是是令食材。後來有選擇了幾個店員介紹的食材味道一般,但價格十分高昂 不是抵食。3️⃣因為是生日飯,我們準備了蛋糕,切餅費收$50是可以接受的。但當我們叫店員可以上蛋糕的時候,我們等了很久亦沒有人服務,再三催促,終於有另一名女店員,沒有冷氣的關係地上有水氣,地上十分滑,該名女店員拿着我們的蛋糕滑倒在地上,蛋糕受到損壞。當女經理前來處理時,便在我們面前一輪嘴指責該店員,但這是你們公司的問題店員有不對的地方,但應不應該這樣責罵,店員滑倒在地上已經馬上有瘀傷,蛋糕受到損壞我們也
3️⃣因為是生日飯,我們準備了蛋糕,切餅費收$50是可以接受的。但當我們叫店員可以上蛋糕的時候,我們等了很久亦沒有人服務,再三催促,終於有另一名女店員,沒有冷氣的關係地上有水氣,地上十分滑,該名女店員拿着我們的蛋糕滑倒在地上,蛋糕受到損壞。當女經理前來處理時,便在我們面前一輪嘴指責該店員,但這是你們公司的問題店員有不對的地方,但應不應該這樣責罵,店員滑倒在地上已經馬上有瘀傷,蛋糕受到損壞我們也沒有怪責反而該女經理處理方法十分之奇怪。
令客人財產受到損壞,是否應該作出一點點賠償?問該女經理可否作出少少折扣或請吃個雪糕也不可以只在我們面前不停指責該店員就了事。
這不是一個不及格的經理處事態度及方法!
我哋係黎食飯開心而唔係睇你啲經理係度教囡!

以前來幫襯的時候,感覺是一間有人情味有氣氛的餐廳,朋友生日送上免費雪糕,與店員交談亦是有講有笑,食材質素亦十分之好,但今次來十分之失望!
下次不會再來亦不會推介任何朋友前來!

2024-06-18
$1000 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 阿波尾雞翼
  • 鹽燒特上牛舌
  • 燒厚揚豆腐
2024-05-07 873 views
去過鵜舞多次,不過現在質素每況愈下,價錢亦偏高。服務也大不如前。刺身粒貝($598)在沒有被告知價錢下,店員介紹。粒貝是新鮮的,好味,不過單價太高。時令生蠔($168)新鮮生蠔兩隻。阿波尾雞翼($210)一如以往的好味,不過單價$42 一隻。燒牛肉卷($88)好味燒牛肉卷,每次都叫。還有其他食物,不再一一盡錄。食物是好味的,是有質素的,不過價錢越來越貴,似乎已跟不上現在香港的要求。店員也似乎有點刻意隱瞞價錢,這是這餐最不舒服的。

刺身粒貝($598)

時令生蠔($168)
新鮮生蠔兩隻。

阿波尾雞翼($210)
一如以往的好味,不過單價$42 一隻。

燒牛肉卷($88)
好味燒牛肉卷,每次都叫。
還有其他食物,不再一一盡錄。
整體好食 😋 職員好熱心介紹❤️ 但少少偏貴 💸 但始終即叫即整/燒 都物有所值😋最有驚喜係醬油燒飯團我自己就好鍾意食就好似煲仔飯嘅飯焦咁!但個friend就話有啲痴牙🤣 其次豚肉蔥卷啲蔥特別香!天婦羅就冇想像中好食佢呢款係點鹽,無跟天婦羅汁我個friend就都係投豚肉春卷一票另外佢鍾意食明太子玉子燒首推 燒飯團🍙 (平民首選)天婦羅 (菜) 職員推介粟米芯都唔錯(最左)鰻魚牛油果小卷 (牛油果太少 食唔出)(上) 大蔥雞肉串 - 正常(下)黃金蛋雞付 - 😂以為係鹹蛋 雞肉串 要點蛋黃食 蛋黃幾有蛋味😂呢個唔記得叫咩名 乜乜豆腐但係好食嘅紫蘇葉蝦滑天婦羅 - 🤔似中式鯪魚球味
整體好食 😋 職員好熱心介紹❤️
但少少偏貴 💸 但始終即叫即整/燒
都物有所值😋

最有驚喜係醬油燒飯團
我自己就好鍾意食
就好似煲仔飯嘅飯焦咁!
但個friend就話有啲痴牙🤣

其次豚肉蔥卷
啲蔥特別香!

天婦羅就冇想像中好食
佢呢款係點鹽,

無跟天婦羅汁

我個friend就都係投豚肉春卷一票
另外佢鍾意食明太子玉子燒

首推 燒飯團🍙 (平民首選)

天婦羅 (菜)
職員推介粟米芯都唔錯(最左)
鰻魚牛油果小卷 (牛油果太少 食唔出)

(上) 大蔥雞肉串 - 正常
(下)黃金蛋雞付 - 😂以為係鹹蛋
雞肉串 要點蛋黃食
蛋黃幾有蛋味

😂呢個唔記得叫咩名 乜乜豆腐
但係好食嘅

紫蘇葉蝦滑天婦羅 - 🤔似中式鯪魚球味
2024-04-14
$370 (Dinner)
  • 厚燒明太子蛋卷
2024-04-14 428 views
之前同同事都黎過鵜舞食飯同事生日餐廳都好有心思準備甜品唱生日歌氣氛好好介紹食物都好好落堂之後打算同男朋友仔橕枱腳 支持香港經濟當時已經八點幾都怕唔夠時間食都特登打去餐廳問截單時間同幾時閂門記得係女仔聽電話 話截單時間係十點三 收十一點問最遲十點二到 有冇問題答冇問題 需唔需要留枱 咁我都衰話唔需要留枱諗住問男朋友仔去唔去再決定但冇理解錯十點三即係十點十五分我哋十點已經到 但當時門口黑色衫男仔話已經截單 冇得食啦 語氣仲串七七咁 冇啦 走啦心諗下?下?又話十點三截單 十點到都冇得食山長水遠 由港島去荔枝角 黎到先話冇得食到底係聽電話個女仔有問題定門口個男仔有問題好笑嘅係門口個營業牌又寫至十點半真係唔好怪點解港人北上 香港冇生意唔該貴公司做好員工訓培同搞清楚到底幾點截單之前食過係好好食 但真係冇下次 唔會再黎
之前同同事都黎過鵜舞食飯
唔該貴公司做好員工訓培同搞清楚到底幾點截單
之前食過係好好食 但真係冇下次 唔會再黎
2024-04-11
2024-04-11 305 views
bookmark 左好耐,咁岩與同事慶祝生日,加上當時疫情就order 外賣D2 Place行返公司都係分鐘左右不過餐廳突然唔接單,又唔取消,又唔通知,都幾冇交代,而且又話好多菜式都唔做外賣,好麻煩同事極力推薦阿波尾雞翼,$42/隻其實都唔平雞皮係燒得金黃,加埋油脂好香口,不過始終外賣都係差啲,唔夠脆口下次再想堂食試下燒多春魚、自家製雞肉串,中規中矩,沒有什麼特別驚艶到日式醬油燒飯團反而燒得比較干硬,無焦脆口感,可能又係因為外賣啦主食配埋蒸蛋同埋麵豉湯分別叫左銀鱈魚西京燒,醃製得幾入味,甜甜鹹鹹配上白飯好開胃另一款吉列豬扒,粉漿係幾薄幾鬆,肉質就厚實,但裡面又未至於好有肉汁好juicy
D2 Place行返公司都係分鐘左右

同事極力推薦阿波尾雞翼,$42/隻其實都唔平
下次再想堂食試下

燒多春魚、自家製雞肉串,中規中矩,沒有什麼特別驚艶到

主食配埋蒸蛋同埋麵豉湯
分別叫左銀鱈魚西京燒,醃製得幾入味,甜甜鹹鹹配上白飯好開胃
2024-03-28 251 views
又去食好西的時候,朋友提議去到荔枝角嘆日本菜,想食得有氣氛又地道,我哋去到荔枝角D2 place 品嚐揉合東京小巷裝修設計的摩登居酒屋 - UMAI鵜舞!到了居酒屋果然很有日式的氣息,門口大大的木系招牌,還有一開門經過中間長長掛滿了燈籠的走廊,絕對是打卡必影!左邊位置就是吧枱,右邊是四人枱位置,走進再入有一間間廂房,每一間都有駐場師傅在烹調食物,墜入的左手位置就是卡位位置,感覺很有私隱度及坐得舒適!見到餐牌樣樣美食都想試吓,最後我哋一個order了明太子玉子燒,青梅甘露煮天婦羅,鵜舞沙律,燒厚揚豆腐,燒阿波尾雞雞翼,鹽燒特上牛舌,鵜舞釜飯,水信玄餅,每一款都各具特色!就讓我同大家介紹當中幾款我最愛嘅美食吧!明太子玉子燒是我這位雞蛋控必食之選,玉子燒長長的好大件,內餡有滿滿的明太子,食落去蛋香香濃口感滑溜!非常特別的炸物菜式-青梅甘露煮天婦羅,確實係第一次品嚐,總廚將自家醃浸的青梅炸成天婦羅,驟眼睇外皮炸得很薄,一放進口裏咀嚼非常香甜爽脆!燒厚揚豆腐5大件厚厚多汁的油豆腐,外皮帶點香脆,豆腐非常滑溜,食時不斷湧出豆腐汁,鮮味十足!鹽燒特上牛舌-咬一啖牛舌裏面呈微粉嫩色,煮得恰到好處烹調得

就讓我同大家介紹當中幾款我最愛嘅美食吧!

鹽燒特上牛舌-咬一啖牛舌裏面呈微粉嫩色,煮得恰到好處烹調得好林身,因此口感非常軟嫩帶點彈牙,並散發出獨特嘅肉味!

水信玄餅當中嘅黑糖甜甜地,還有旁邊的黑糖粉作點綴,可以自己調校甜度,食完都覺得好滿足!
上次同朋友去荔枝角D2 One呢間食Lunch吾錯,今日中午自己一個突擊再去試多次,叫了個九洲黑毛和牛壽喜歡午餐套餐$168,個煲-來到,我又哇了,份量幾夠,D和牛又嫩,配菜都好十足,又有茶碗蒸,加埋個飯,吾飽就奇,以這價錢都算幾抵食,果然冇來錯😍🤤,見還有好多午餐款式,見有個咖哩吉列三元豚午餐套餐好想食🤤要留下次,但要快啲找日再同朋友來試下晚餐飲下sake感受下這間以漁船裝修為主的居酒屋D氣氛了🤪
黑毛和牛壽喜燒
2024-02-01