2021-12-26 766 views
來到旺角勝利道購置愛犬的用品,皆因晚上呢度找位子泊車比通菜街那邊方便。買完嘢當然要喺附近搵好嘢食,最似模似樣應該係呢間,小店位子不多,看似做熟客生意為主,細細間的卻份外溫暖。先叫前菜和小食,點了日本蕃茄豆腐沙律,沙律菜新鮮,番茄清甜,豆腐和沙律醬一起吃酸酸的很開胃。炸雞軟骨這個是必點的,新鮮即叫即炸,很好吃。其次推介的絕對是明太子二重芝士玉子燒,這個真的很合適喜歡吃芝士和玉子燒的朋友,玉子燒出色,芝士也是用上真芝士,整體口感完美。點了少量燒物、秋葵、日本蕃薯仔和糖心菠蘿,每一樣出品平均都很美味很香口。燒牛舌味道恰到好處,可見師傅出品認真。千府特選壽司盛盒,這個也強力推薦。一共九件的壽司,海膽和吞拿魚的質素皆拍得住高級壽司店的出品,驚喜不?日本黑豚肉炒麵飯,對的的確是面和飯一起吃,是不是很新奇?味道出奇地夾又幾特別,喜歡吃麵飯的,這個絕對合口味!最後還附上日式蕨餅作為整頓飯的結尾,意想不到的喜悅就是每到一個新地方也能夠找到令人驚喜令人回味的餐廳,實在是在寒冷的冬天裏最暖心不過的事情了!

2021-12-01
2021-12-24 23 views
今日同男朋友慶祝拍拖紀念日,早早已經訂左位,同佢食個豐富晚餐我地都鐘意食日本菜,知道旺角區有間出色日式居酒屋,一定要去試試啦我地先叫左口魚沙律,魚肉先燒香,入口油脂豐富,魚味甘香!鰻魚干好岩送清酒!咸香豐富!炸雞軟骨,炸到脆卜卜好香口,軟骨位香脆完全唔覺得油膩!燒牛舌男朋友最愛,入口爽嫩好juicy,咸香黑胡椒味道濃厚!配味噌醬好夾啊千府特選壽司拼盤,九款壽司太出色和牛入口即溶,牛味突出!大拖羅超肥美香嫩,入口魚味非常濃郁!牡丹蝦香甜爽口,蝦肉好鮮味!帶子甘甜新鮮,配黑松露濃香!黑毛豬腩肉炒麵炒飯,加左沙律醬好惹味,口感好特別!
千府特選壽司拼盤,九款壽司太出色
2021-12-23 544 views
今日和朋友響何文田發玩了一間不錯的日式居酒屋,我地點既食物味道全部都很好。🥢五點刺身 ($238) - 包括了海膽,三文魚腩,拖羅,牡丹蝦赤身 ,深海池魚。刺身十分新鮮,海膽十分香濃甜美。三文魚腩非常肥美。讚👍🥢松葉蟹肉波波 ($148) - 用松葉蟹肉絲搓成蟹肉波波,松葉蟹肉十分鮮甜,再配上酸酸甜甜的沙律一齊食十分開胃🥢酒盜芝士 ($68) - 在餅乾上加上芝士及以魚內臟製成的酒盗,一放入口中就感受到濃烈的口感🥢手作免治雞肉軟骨餅-每串 ($48) - 免治雞肉混入少量雞軟骨增加口感層次,配以生蛋拌均嘅醬汁,入口又滑又多汁🥢松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 ($58) - 松葉蟹膏很香濃,蟹肉清甜,茶碗蒸蒸得十分滑🥢珍蟹特長 ($48) - 長長的一條蟹柳,燒得很鮮味🥢日本天使蝦-每串 $20 x 2 ($40) - 日本天使蝦在香港較為少見,蝦肉爽甜,超讚🥢味噌脆皮豬大腸-每份 ($68) - 燒了完全不覺得油膩,好味🥢花膠鰹魚湯手打烏冬 ($108) - 烏冬湯底是用上鰹魚去烹調,十分鮮甜,再加上養顏的花膠,今味道大大提升🥢白雲富士 ($58)、🥢黃雞尾 ($68)最後來一個甜品,🥢宇治抹茶十

🥢珍蟹特長 ($48) - 長長的一條蟹柳,燒得很鮮味

日本天使蝦,味噌脆皮豬大腸

花膠鰹魚湯手打烏冬

🥢白雲富士 ($58)、🥢黃雞尾 ($68)
白雲富士 ($58)、黃雞尾 ($68)

最後來一個甜品,🥢宇治抹茶十勝紅豆布丁 ($48) - 外型做到「富士山🗻」一樣,十分吸睛,打咭一流

日本天使蝦,味噌脆皮豬大腸
花膠鰹魚湯手打烏冬
白雲富士 ($58)、黃雞尾 ($68)
  • 味噌脆皮豬大腸
  • 白雲富士
2021-12-23 29 views
今日經過何文田發現了一間新開日本居酒屋,就入去試一下。有些食物餐牌可能未必有,店長會推介比我地,真係好地道嘅居酒屋!🌟我地叫左好多食物,大滿足!松葉蟹肉波波🦀賣相好吸引🤩蟹肉份量多!酸酸甜甜好開胃!七點刺身🍱有赤身,帆立貝、三文魚腩、牡丹蝦西深池魚、件拖羅及海膽 。每款刺身都鮮甜有口感!原條燒花魚一上枱感覺就是很大條,魚皮煎得好香脆,肉質結實!🌟另外再叫了味噌脆皮豬大腸、日本青椒仔、溏芯菠蘿🍍⋯明太子手羽好足料嘅明太子,啖啖肉!😋黑松露蟹内芝士玉子燒本身好鍾意黑松露,覺得好香!🧀我們叫了北鹿 天祿光臨大吟釀🍶主香汽有白葡萄🍇、梨🍐,青蘋果🍏好易入口!最後甜品叫了棉花糖夾餅,棉花糖半溶又暖暖,兩者好夾!好回味❤️!整體上環境、服務態度、食物質素都非常滿意!💛🧡💜❤️

松葉蟹肉波波🦀
賣相好吸引🤩蟹肉份量多!酸酸甜甜好開胃!

七點刺身🍱

原條燒花魚
一上枱感覺就是很大條,魚皮煎得好香脆,肉質結實!🌟

另外再叫了味噌脆皮豬大腸、日本青椒仔
、溏芯菠蘿🍍⋯

明太子手羽
好足料嘅明太子,啖啖肉!😋

黑松露蟹内芝士玉子燒
本身好鍾意黑松露,覺得好香!🧀

我們叫了北鹿 天祿光臨大吟釀🍶
主香汽有白葡萄🍇、梨🍐,青蘋果🍏
好易入口!

整體上環境、服務態度、食物質素都非常滿意!💛🧡💜❤️
勝利道全新日本全部都係用富士山嘅特色個人好鍾意呢類嘅餐廳期待下次再去可以識到唔同嘅菜式.呢間餐廳從飲品去到甜品都好有心思半圓球嘅起泡特飲,會有發光嘅效果,完全可以過嚟打卡佢唔同嘅特飲,例如颶風提子梳打士多啤梨梳打,什至Sake都可以做到呢一個特別嘅效果,非常之靚!.另外七點刺身我個人最鍾意食佢個紫菜海膽,口感十足而佢其他嘅刺身都係厚切,特別鍾意食佢個吞拿魚入口即溶,同埋每一樣都好新鮮睇得出佢係好有心思同埋刺身出嚟賣相都好靚精緻.最後想推薦一下香蒜和牛炒飯蒜香味非常之濃郁,全個飯都唔會特別太過油,炒出來粒粒分明,份量啱啱好,而且非常之濃郁嘅牛味令到成個飯都非常之出色.用富士山既賣相做出嚟嘅綠茶甜品好特別店員話佢哋成間店嘅理念都係由富士山做出嚟個牙簽筒都係有富士山嘅樣個人覺得特別有心思
勝利道全新日本
全部都係用富士山嘅特色
個人好鍾意呢類嘅餐廳
期待下次再去可以識到唔同嘅菜式
呢間餐廳從飲品去到甜品都好有心思
半圓球嘅起泡特飲,會有發光嘅效果,完全可以過嚟打卡
另外七點刺身
我個人最鍾意食佢個紫菜海膽,口感十足
而佢其他嘅刺身都係厚切,特別鍾意食佢個吞拿魚
入口即溶,同埋每一樣都好新鮮睇得出佢係好有心思
同埋刺身出嚟賣相都好靚精緻
最後想推薦一下香蒜和牛炒飯
蒜香味非常之濃郁,全個飯都唔會特別太過油,
炒出來粒粒分明,份量啱啱好,而且非常之濃郁嘅牛味
令到成個飯都非常之出色
用富士山既賣相做出嚟嘅綠茶甜品好特別
店員話佢哋成間店嘅理念都係由富士山做出嚟
個牙簽筒都係有富士山嘅樣
個人覺得特別有心思
2021-12-22 13 views
成條街都係寵物店,睇完貓貓狗狗之後就順便過黎隔離呢間餐廳覓食前菜係典型嘅蔬菜配鯷魚醬,清香嘅蔬菜配鹹香嘅鯷魚醬不嬲都係我嘅心水,最後有剩醬仲可以沾其他野食松葉蟹肉波波:拆散後伴均勻後食,蟹肉結實,搭柚子醋,非常開胃雞泡魚乾就食得多,鰻魚乾都係第一次食,其實我覺得兩者差別不大,都係香脆可口嗰種感覺,超級適合送酒講起酒,今次開咗支鈿女純米吟醸,好香醇順口呢度嘅刺身好肥美鮮甜,大讚海膽,大大兜,入面半點異味都冇,拖羅搭紫蘇葉都係絕配,拖羅冇筋,入口化開,配合香起十足嘅紫蘇葉,香得黎一d都唔膩既然食咗刺身,咁壽司就要炙燒吧,燒三文魚真係冇得輸,燒完鎖住油份,一咬就好滿足,建議最後食,有層層遞進嘅感覺呢度嘅串燒都令人滿意最後甜品都係提拉米蘇,非常飽滿

講起酒,今次開咗支鈿女純米吟醸,好香醇順口

呢度嘅串燒都令人滿意

最後甜品都係提拉米蘇,非常飽滿

旺角雖然多嘢食,但有時要搵間食物好食又靜靜哋,可以傾偈嘅餐廳都唔易。今日黎咗呢間喺勝利道嘅餐廳,旺中帶靜,啱晒食嘢之餘又靜靜哋,可以傾到偈。同朋友食飯,黎呢度點咗:日式蕃茄豆腐沙律$98 - 首先叫咗個沙律黎開胃,沙律好新鮮好fresh! 同叫咗少少鮮物黎開胃:鮮冬菇 $18鮮淮山 $18西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子 $148 - 個叉燒係半肥瘦,燒得剛剛好,點埋個生熟蛋超正千府海の幸卷 $168 -呢個卷有齊我平時鍾意嘅嘢食喺上面 (海膽、軟殼蟹、吞拿魚蓉、三文魚子、牛油果),整得靚靚之餘仲好好味!明太子二重芝士玉子燒$88 - 芝士嘅拉絲係重點!炸豆池魚$68 - 勁香口,送酒一流!燒物同樣出色:日本天使蝦 ($20/串)日本黑豚肉腸 ($28/串)日本雞腎 ($32/串)檸檬 cocktail同菠蘿 cocktail (各 $68, $78)呢兩杯cocktail都好靚!

同朋友食飯,黎呢度點咗:

同叫咗少少鮮物黎開胃:
鮮冬菇 $18
鮮淮山 $18

千府海の幸卷 $168 -

明太子二重芝士玉子燒$88 - 芝士嘅拉絲係重點!

炸豆池魚$68 - 勁香口,送酒一流!

燒物同樣出色:
日本天使蝦 ($20/串)
日本黑豚肉腸 ($28/串)
日本雞腎 ($32/串)

呢兩杯cocktail都好靚!

2021-11-17
Type of Meal
Dinner
1K
2021-12-18 18 views
今晚同朋友去了間居酒屋,位置就在勝利道,位置都方便,座位唔算太多,但都十分舒適,朋友發板,點了九件壽司,有最愛嘅赤身、肥美拖羅、魚味較濃郁嘅深海池魚,彈牙赤蝦、厚切帶子、令人滿足嘅海膽、充滿油膩嘅火炙鰈魚邊、軟滑肥美嘅和牛,件件都十分新鮮!而串燒比較喜歡就係日本黑豚腩肉,本身肉質嫩滑加上本身肉質結實好有口感,加上本身嘅脂肪消得恰到好處上面撒了少少鹽十分好味!鹽燒白鱔,本身白鱔肥厚,師傅燒得白鱔皮脆,入口肉質彈牙肥美,真係令人十分回味!配埋枝純米吟釀-天之户冰晶,入口帶點微甜嘅清酒,配上串燒真係十分配合!朋友推介嘅日本黑豚肉炒麵飯,又真係十分特別,用上了肥美嘅黑豚肉再加埋彈牙煙韌嘅麵炒之餘還有混埋醬汁嘅白飯一齊炒,出來十分入味,又充滿口感,啖啖入口感覺暖粒粒,十分滿足!店員親切招待,同客人打成一片,確實好有日本居酒屋感覺!
今晚同朋友去了間居酒屋,位置就在勝利道,位置都方便,

店員親切招待,同客人打成一片,確實好有日本居酒屋感覺!
Type of Meal
Dinner
2021-12-18 339 views
好姊妹何文田新屋入伙, 參觀完靚屋後,肚仔都開始餓,隨意走進樓下既居酒屋『千府』食晚餐。店內採用日式設計風格,簡單而溫馨,餐牌內串燒, 烤魚, 天婦羅,沙律,牛扒,大阪燒,茶碗蒸, 壽司,刺身,炒飯,拉麵,甜品…樣樣齊,愈睇愈肚餓 先來一份前菜「蔬菜條配蟹膏醬」$30蟹膏醬鮮甜濃味,青瓜,紅蘿蔔,沙葛清甜,一齊食, 好清爽。飲品方面,可以隨心情選顏色,唔同顏色,唔同味道,呢日我哋選左藍,紫色, 富士山杯+燈座,好科幻 🌟幻彩富士 ($58 藍色) ($48 紫色)沙律方面,點了「日式蕃茄豆腐沙律」 $98一層鮮蕃茄,一層滑豆腐,生菜,加埋大量芝麻醬,健康又開胃。再來一碟香口小食「燒鰻魚干」$88剛燒好,入口微暖,好酥脆,送酒一流呀~🌟千府火灸盛盒 $198一向對火灸壽司情有獨鍾,8 件盛盒包括有火灸三文魚,帆立貝,左口魚邊,中拖羅,各2 件,件件都新鮮,其中小妹最喜歡脂肪豐富既左口魚邊,中拖蘿,滿口魚油,夠香夠滑!🌟手作免治雞肉軟骨餅 $48/串雞肉餅外脆內軟,入口香甜多汁又爽口,沾蛋汁食更香更滑,係我最喜歡既小食。🔻日本小蕃薯 $25/串🔻日本黑豚腩 $25/串🔻日本黑豚肉
好姊妹何文田新屋入伙,
參觀完靚屋後,肚仔都開始餓,
隨意走進樓下既居酒屋『千府』食晚餐。

店內採用日式設計風格,
簡單而溫馨,
餐牌內串燒, 烤魚, 天婦羅,沙律,
牛扒,大阪燒,茶碗蒸, 壽司刺身
炒飯,拉麵,甜品…樣樣齊,愈睇愈肚餓

先來一份前菜「蔬菜條配蟹膏醬」$30
蟹膏醬鮮甜濃味,
青瓜,紅蘿蔔,沙葛清甜,
一齊食, 好清爽。

飲品方面,可以隨心情選顏色,
唔同顏色,唔同味道,
呢日我哋選左藍,紫色,
富士山杯+燈座,好科幻

🌟幻彩富士 ($58 藍色) ($48 紫色)

沙律方面,點了「日式蕃茄豆腐沙律」 $98
一層鮮蕃茄,一層滑豆腐,生菜,
加埋大量芝麻醬,健康又開胃。

再來一碟香口小食「燒鰻魚干」$88
剛燒好,入口微暖,
好酥脆,送酒一流呀~

🌟千府火灸盛盒 $198
一向對火灸壽司情有獨鍾,
8 件盛盒包括有火灸三文魚,
帆立貝,左口魚邊,中拖羅,
各2 件,件件都新鮮,
其中小妹最喜歡脂肪豐富既左口魚邊,
中拖蘿,滿口魚油,夠香夠滑!

🌟手作免治雞肉軟骨餅 $48/串
雞肉餅外脆內軟,
入口香甜多汁又爽口,
沾蛋汁食更香更滑,
係我最喜歡既小食。

🔻日本小蕃薯 $25/串
🔻日本黑豚腩 $25/串
🔻日本黑豚肉腸 $25/串

🔻安格斯牛肉烏冬 $108
生牛肉用熱湯滾熟,
薄切安格斯非常嫩滑,
微寒天氣,食一碗,成身暖晒。

焦糖芝士蛋糕,燒菠蘿,都唔錯

食埋甜品
茶味十足既宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
香滑,唔算太甜,好滿足。

店員好笑容
又有禮,
餐牌成本書甘厚,好多選擇,下次再去!

🎈千府居食屋
地址:何文田勝利道2號地舖

🌛月光太太
  • 燒鰻魚干
  • 日式蕃茄豆腐沙律
  • 手作免治雞肉軟骨餅
  • 安格斯牛肉烏冬
📍呢間餐廳11月先開始試業係一間隱身於何文田小街嘅高質日本菜🌟每日都有當日精選 用上最新鮮運到嘅食材製成店家會附上前菜 係一個送酒小食🙋🏻‍♀️蔬菜杯 配上店家特別推薦嘅西班牙鯷魚醬汁醬汁鹹香味濃郁 食落有啲似黑松露醬🌀 松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58蒸蛋好滑 而且相當足料 有頗多蟹肉喺茶碗蒸內🌀 博多一口肉餃子 $48超多肉汁 外皮係相對炸得較硬 唔係薄皮嗰款餃子🌀 唐揚機邊魷魚鬚🦑 $55魷魚酥炸得香脆 可以再encore一路傾計一路食好快就食完 真係好啱送酒🌀 免治雞肉軟骨餅 $38 & 日本黑豚腩肉 $25燒物好高質 免治雞肉軟骨餅混入爽口馬蹄粒令到整個口感更豐富 🌀 千府火炙盛盒 (8件) $218盛盒包括 炙燒三文魚 帶子 中拖羅 及左口魚 每款各兩件食得出好新鮮 無腥味 而且剌身亦夠厚身🌀 清酒煮日本大蜆 $98酒味幾重 蜆肉都幾大粒不過如果湯上枱再熱d 冬天就真係啱曬飲🌀 巨峰提子乳酸梳打 & 白桃梳打 $32餐廳加咗個半圓氣泡喺飲品上面 再放上燈座於杯底營造出浪漫氣氛
📍

🌀 巨峰提子乳酸梳打 & 白桃梳打 $32
餐廳加咗個半圓氣泡喺飲品上面 再放上燈座於杯底
營造出浪漫氣氛
2021-12-16 46 views
今日去了何文田勝利道睇吓寵物,之後係附近食晚飯,最後去咗一間日式餐廳「千府·居食屋」1️⃣ 野菜條伴鯷魚醬 $30鯷魚醬 配上新鮮野菜條,味道相當夾,一個不錯的餐前小食2️⃣ 松葉蟹肉波波 $148整個波波 原來係由松葉蟹肉製成,蟹肉香甜可口,不錯😌3️⃣ 酒盜芝士 $68第一次食 酒盜芝士,酒盜原來是指下酒菜,是醃漬海鮮內臟,配上芝士一起吃,又估唔到咁夾,味道及口感都唔錯4️⃣ 珍蟹特長 $48珍蟹特長 顧名思義,特長蟹棒,味道OK5️⃣ 五點刺身 $238五點刺身包括 赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽,用料上乘,特別係海膽,鮮甜美味,其它都非常新鮮6️⃣ 手作免治雞肉軟骨餅 $48免治雞肉軟骨餅 是自家製作的,外層微微焦脆,內裡含雞軟骨,再蘸上日本雞蛋,口感豐富又好味😋7️⃣ 松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58茶碗蒸 熱騰騰而且又軟又滑,加上松葉蟹膏蟹肉更加好食8️⃣日本天使蝦 (2 x $20) $40、味噌脆皮豬大腸 $68🦐 天使蝦 及 🐷 脆皮豬大腸 兩樣都幾好味9️⃣ 花膠鰹魚湯手打烏冬 $108🍜 烏冬湯底用鰹魚烹調而成,非常鮮甜,加上養顏花膠,將一碗烏冬嘅味道大大提升🔟 宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48🍮 布丁外型好

1️⃣ 野菜條伴鯷魚醬 $30
鯷魚醬 配上新鮮野菜條,味道相當夾,一個不錯的餐前小食
野菜條伴鯷魚醬

2️⃣ 松葉蟹肉波波 $148
整個波波 原來係由松葉蟹肉製成,蟹肉香甜可口,不錯😌

3️⃣ 酒盜芝士 $68

4️⃣ 珍蟹特長 $48
珍蟹特長 顧名思義,特長蟹棒,味道OK

5️⃣ 五點刺身 $238

6️⃣ 手作免治雞肉軟骨餅 $48

7️⃣ 松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58
茶碗蒸 熱騰騰而且又軟又滑,加上松葉蟹膏蟹肉更加好食

🦐 天使蝦 及 🐷 脆皮豬大腸 兩樣都幾好味

9️⃣ 花膠鰹魚湯手打烏冬 $108

🔟 宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
🍮 布丁外型好似「富士山🗻」,賣相好吸引

1️⃣1️⃣ 特色雞尾酒
白雲富士 $58、黃雞尾 $68
🍹 雞尾酒 整得好靚,杯頂會有泡泡效果
白雲富士 $58、黃雞尾 $68
2021-12-16 15 views
朋友喺旺角放工,邊閒聊邊揾食最後行到嚟勝利道。當然大家都知曉呢度食肆林立。不過出名嘅餐廳並唔多,仿佛何文田呢個小區都有種被孤立嘅感覺。始終大部份香港人都習慣活動於旺角範圍。不過咁亦好好,因為小區唔算擠迫,反而可以慢慢篩選餐廳。最後行到街尾,發現有間新開嘅居酒屋,趙門微開,被內裹熱鬧嘅食客聊天聲所吸引過來。日系居酒店風嘅店面小小,不過都坐得幾舒服。當日好肚餓,所以亦冇多考慮就想點就點,最後滿滿一台菜式相當大滿足!餐前小食係由店員推介嘅開胃菜,有青瓜同蘿蔔條配特製鯷魚,酸甜有咸香。然後先來係刺身,整體都好新鮮,五點份量啱晒兩個人。然後開始嚟到驚喜環節,叫咗個「香煎牛油果蟹肉餅沙律」,份量驚人,比預期中多,自家製蟹肉餅有好濃蟹嘅清香,牛油果都好多好足料。壽司方面叫嘅係千府火灸盛盒,細細件好啱size,唔會撐太飽。另一個高潮位係兩道茶碗蒸 - 鱘魚籽海膽及松葉蟹膏蟹肉,蛋香都被兩款嘅topping蓋過,個人覺得係必點!另外餐廳嘅串燒都好高質,最後一讚佢個鰻魚炒飯,炒得香口惹味!

2021-12-15 10 views
朋友介紹了一間何文田日本居酒屋,即慶就一齊去食。店長好好客,好健談,推薦好多美味既日本菜,有d係餐牌無既菜式!菜式特別,手工精緻!松葉蟹肉波波蟹肉份量多!味道酸甜,好好味!七點刺身有赤身,帆立貝、三文魚腩、牡丹蝦西深池魚、拖羅及海膽 ,好新鮮!黑松露蟹内芝士玉子燒好厚實,好想玉子味道!味噌脆皮豬大腸好入味,有口感而不油膩!溏芯菠蘿🍍好多汁,好鮮甜!北鹿 天祿光臨大吟釀🍶白葡萄、梨,青蘋果味道,女士首選!一支兩個人份量剛剛好!店長最後推介了棉花糖夾餅,意想不到地好味,兩者好夾,不太甜!值得一試!

松葉蟹肉波波
蟹肉份量多!味道酸甜,好好味!

七點刺身

黑松露蟹内芝士玉子燒
好厚實,好想玉子味道!

味噌脆皮豬大腸
好入味,有口感而不油膩!

溏芯菠蘿🍍
好多汁,好鮮甜!

北鹿 天祿光臨大吟釀🍶
白葡萄、梨,青蘋果味道,女士首選!一支兩個人份量剛剛好!

2021-12-15 18 views
呢間位於何文田既小店,令我有去左日本既感覺作為居酒屋,各種串燒當然唔少得前菜係鯷魚醬伴以各種蔬菜鮮味既鯷魚醬同新鮮爽口既蔬菜非常之夾鯷魚醬除左用黎點蔬菜,仲可以用黎點其他野食和風火灸左口魚邊沙律火灸過既左口魚邊幾白口,沙律菜亦新鮮千府火灸盛盒(中拖羅、北海道帆立貝、左口魚裙邊、三文魚)呢個火灸盛簡直係我呢D鍾意食火灸壽司既朋友既天堂佢每一件都燒得岩岩好,有火灸香之餘唔會過熟,更加保留到魚本身既鮮味五點刺身(赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽)每一樣都好新鮮當中我特別鍾意既係赤蝦同海膽赤蝦爽口又彈牙,更充滿鮮味海膽完全唔會腥,鮮味又咸香千府將大板燒呢個大板燒比較特別,就係佢係薄煎令你品嚐到大板燒既美味之餘又唔會太full太heavy手作免治雞肉軟骨餅將生雞蛋打勻做醬汁令佢口感更加滑亦更有層次大蔥雞肉串雞肉燒得剛好,肉質嫩滑大蔥有陣焦香味好正日本青椒仔唔會辣,上面仲有少少木魚絲,更惹味鮮淮山淮山通常用黎煲湯,用黎醬燒又幾特別日本金時蕃薯蕃薯甜到好似食緊糖咁日本黑豚肉炒麵飯日本人澱粉+澱粉既精髓配以同大板燒類似既醬汁,味道唔錯沖繩黑糖蕨餅口感軟綿綿好舒服甜味主要來至黃豆粉,所以唔會太甜巨峰乳酸梳
呢間位於何文田既小店,令我有去左日本既感覺

作為居酒屋,各種串燒當然唔少得

前菜係鯷魚醬伴以各種蔬菜
鮮味既鯷魚醬同新鮮爽口既蔬菜非常之夾
鯷魚醬除左用黎點蔬菜,仲可以用黎點其他野食
和風火灸左口魚邊沙律

火灸過既左口魚邊幾白口,沙律菜亦新鮮
千府火灸盛盒(中拖羅、北海道帆立貝、左口魚裙邊、三文魚)

呢個火灸盛簡直係我呢D鍾意食火灸壽司既朋友既天堂
五點刺身(赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽)

每一樣都好新鮮
當中我特別鍾意既係赤蝦同海膽
赤蝦爽口又彈牙,更充滿鮮味
海膽完全唔會腥,鮮味又咸香
千府將大板燒
呢個大板燒比較特別,就係佢係薄煎
令你品嚐到大板燒既美味之餘又唔會太full太heavy

將生雞蛋打勻做醬汁
令佢口感更加滑亦更有層次
大蔥雞肉串
雞肉燒得剛好,肉質嫩滑
大蔥有陣焦香味好正
日本青椒仔
唔會辣,上面仲有少少木魚絲,更惹味
鮮淮山
淮山通常用黎煲湯,用黎醬燒又幾特別

日本金時蕃薯
蕃薯甜到好似食緊糖咁
日本黑豚肉炒麵飯

日本人澱粉+澱粉既精髓
配以同大板燒類似既醬汁,味道唔錯
沖繩黑糖蕨餅
口感軟綿綿好舒服
甜味主要來至黃豆粉,所以唔會太甜
巨峰乳酸梳打、白雲富士
本身有個氣泡係上面,但係唔小心比我吹爆左影唔到
呢到D野飲都靚得黎又好飲,巨峰味好足
2021-12-15 19 views
好少去何文田食野,今次就黎到呢間隱世居酒屋,令我有返左家鄉既感覺和風火灸左口魚邊沙律左口魚火灸過,好香口配埋清爽既沙律菜好正千府火灸盛盒、五點刺身(赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽)千府火灸盛盒好豐富既壽司SET有中拖羅、北海道帆立貝、左口魚裙邊、三文魚令你可以感受到唔同海鮮既鮮味,再加上惹味香口既火灸香五點刺身豐富又抵食既刺身盛一個盛合入面包含左三文魚、海膽赤蝦、真鯛、赤身吞拿魚絕對可以滿足到你對刺身既食欲特別係呢個海膽份量多唔在講最難得係佢一D腥味都冇味道濃郁得黎又甘甜,口感嫩滑海膽既鮮味濃郁到直頭會長時間留係口腔入面日本青椒仔燒得幾惹味,仲有少少辣辣地,勁開胃鮮淮山好少地方會有燒淮山,估唔到呢到有,幾特別日本金時蕃薯非常香甜又軟滑既蕃薯,口感好鬆軟大蔥雞肉串超鍾意燒到有少少焦香味既大蔥爽口焦香既大蔥配埋嫩滑既燒雞肉,又夾又正千府將大板燒粉漿較得好好,唔會太粉,入面料都好足上面香濃既醬汁更加係令你食唔停口沖繩黑糖蕨餅香港少數有水準既蕨餅,出面食好多都好硬,呢到完全唔會微甜既黃豆粉令你完全唔會膩白雲富士勁靚勁吸睛既飲品將富士山活現係眼前將打卡同味道結合為一
和風火灸左口魚邊沙律
左口魚火灸過,好香口
配埋清爽既沙律菜好正

千府火灸盛盒、五點刺身(赤身、赤蝦、真鯛、三文魚、海膽)

千府火灸盛盒
好豐富既壽司SET
有中拖羅、北海道帆立貝、左口魚裙邊、三文魚
令你可以感受到唔同海鮮既鮮味,再加上惹味香口既火灸香

豐富又抵食既刺身
一個盛合入面包含左三文魚、海膽赤蝦、真鯛、赤身吞拿魚
絕對可以滿足到你對刺身既食欲

特別係呢個海膽
份量多唔在講
最難得係佢一D腥味都冇
味道濃郁得黎又甘甜,口感嫩滑
海膽既鮮味濃郁到直頭會長時間留係口腔入面

日本青椒仔
燒得幾惹味,仲有少少辣辣地,勁開胃

鮮淮山
好少地方會有燒淮山,估唔到呢到有,幾特別

日本金時蕃薯
非常香甜又軟滑既蕃薯,口感好鬆軟

大蔥雞肉串
超鍾意燒到有少少焦香味既大蔥
爽口焦香既大蔥配埋嫩滑既燒雞肉,又夾又正

千府將大板燒
粉漿較得好好,唔會太粉,入面料都好足
上面香濃既醬汁更加係令你食唔停口

沖繩黑糖蕨餅
香港少數有水準既蕨餅,出面食好多都好硬,呢到完全唔會
微甜既黃豆粉令你完全唔會膩

白雲富士