2024-03-26 28 views
Umi 位於銅鑼灣宇宙大廈嘅中高層前望無遮掩嘅灣仔海濱海景加上夜幕下嘅閃爍燈飾真係睇景都夠飽好彩食物都唔輸蝕多款日西料理、特色飲品同甜點晚餐大滿足呀!我地今日就食左兩款主食M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯同天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉見到地獄級我有啲怕太辣所以點左小辣愛刺激嘅朋友不妨試試個地獄辣天婦羅唔係傳統嘅天婦羅衣反而有少少似韓式炸衣炸到脆卜卜而且蝦肉鮮甜,好味!M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯呢個意大利飯沾滿左壽喜燒香甜嘅醬汁每一啖都係幸福嘅甜味牛肉份量比飯多M5和牛肉質肥嫩好抵食!靜崗抺茶豆乳呢個有驚喜飲到入面除左豆乳之外仲有豆花!令到豆香味更濃成個飲品更濃稠繽紛樂榛子朱古力頂上嘅繽紛樂令人忍唔住先試一啖!棒子朱古力香甜濃郁又係令人幸福嘅甜味❤️
Umi 位於銅鑼灣宇宙大廈嘅中高層
前望無遮掩嘅灣仔海濱海景
加上夜幕下嘅閃爍燈飾
真係睇景都夠飽
好彩食物都唔輸蝕
多款日西料理、特色飲品同甜點
晚餐大滿足呀!

愛刺激嘅朋友不妨試試個地獄辣
天婦羅唔係傳統嘅天婦羅衣
反而有少少似韓式炸衣
炸到脆卜卜
而且蝦肉鮮甜,好味!

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯

仲有豆花!
令到豆香味更濃
成個飲品更濃稠

繽紛樂榛子朱古力
頂上嘅繽紛樂令人忍唔住先試一啖!
棒子朱古力香甜濃郁
又係令人幸福嘅甜味❤️
2024-03-20
Type of Meal
Dinner
  • 靜岡抹茶豆乳
放工經常在銅鑼灣尋食~但以小店的價錢 就可以享受維港景色🌃來說 真是少之又少了~而且食物和甜品的質素也是中上`⁽˙ᵕ˙⁾´想去的朋友 再記得Whatsapp預約喔( *ˊꇴˋ)因為紅日晚上去食也坐滿了呢~𓂅𓂅𓂅🍝// 主食點了 「帶子明太子意粉」吸睛的三大粒帶子串成串燒 🍢麵條把Creamy的明太子醬緊緊掛住 好滋味🤤另外也點了 「甲羅燒龍蝦汁意粉」 也不錯但建議不要點2種Creamy汁的意粉 會有點膩🥲!🍰// 甜品簡直拉爆了CP值!不到$80就有疊得高高的 「宇治金時班戟」🍵由上至下有抺茶雪米糍、紅豆雪糕、自家製抺茶蛋糕 和鬆軟的班戟 🥞!一起吃的感覺真的好爽ꔚꜝ٩(。˃ ᵕ ˂ )و 推薦給【情侶 & 朋友小聚】的約會趕快收藏 和 分享給好友吧!(*´˘`*)♡ 𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…𓊓 火炙北海道帶子明太子意粉 $148𓊓 甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉 $158𓊓 香草芝麻蜜糖燒雞翼 $68𓊓 宇治金時班戟 $78𓊓 靜岡抹茶豆乳 $42𓄲𓄲𓄲🍽️ 𝐔𝐌𝐈 @umi.cafedining_cwb📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓🕰️ 12

放工經常在銅鑼灣尋食~
但以小店的價錢 就可以享受維港景色🌃
來說 真是少之又少了~
而且食物和甜品的質素也是中上`⁽˙ᵕ˙⁾´
想去的朋友 再記得Whatsapp預約喔( *ˊꇴˋ)
因為紅日晚上去食也坐滿了呢~

𓂅𓂅𓂅

🍝// 主食點了 「帶子明太子意粉」
吸睛的三大粒帶子串成串燒 🍢
麵條把Creamy的明太子醬緊緊掛住 好滋味🤤
另外也點了 「甲羅燒龍蝦汁意粉」 也不錯
但建議不要點2種Creamy汁的意粉 會有點膩🥲!

🍰// 甜品簡直拉爆了CP值!不到$80
就有疊得高高的 「宇治金時班戟」🍵
一起吃的感覺真的好爽ꔚꜝ٩(。˃ ᵕ ˂ )و

推薦給【情侶 & 朋友小聚】的約會
趕快收藏 和 分享給好友吧!(*´˘`*)♡

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
𓊓 火炙北海道帶子明太子意粉 $148

🍽️ 𝐔𝐌𝐈 @umi.cafedining_cwb
📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
🕰️ 12:00-16:00 // 18:00-22:00
2024-03-25 1940 views
完美三月,適逢我們這李家的周年紀念,安排咗同Lisboy遊完船河,過對面海搵到間平靚正有海景嘅文青Cafe享用我哋嘅晚餐,環境同埋味道都出奇地驚喜,仲有BB櫈同寫碟服務,好想快啲介紹俾大家。🦀 甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉一見到有呢個特別嘅甲羅燒主菜,就即刻order咗俾Lisboy食,上碟嘅時候有大大個蟹蓋裝滿蟹肉、蟹膏同埋蟹籽放係意粉🍝上面,加埋大量嘅蟹籽喺啲蟹蓋度流出嚟,完全滿足我哋嘅視覺同味覺😋蟹籽係個口度卜卜聲爆出嚟,哇~Lisboy食得好開心😆又好有蟹味!正!🐮 M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯牛肉飯都係Lisboy最愛嘅菜式之一,Risotto Mixed 壽喜燒都係第一次見,Risotto 好入味,壽喜燒唔算好鹹,加上半熟嘅溫泉蛋埋咗喺啲飯入面,食食吓整爆咗個溫泉蛋,啲蛋汁撈埋飯同埋牛肉一齊,真係絕配啊😍😋🥞 宇治金時班戟主菜加錢可以轉set,我哋加錢升級有得自選餐飲同甜品😍幾飽都好,女人有第二個胃食甜品🤤呢個宇治金時班戟不得了,一塵又一層嘅甜物,有紅有綠勁吸睛,最高嗰個抹茶Mochi配埋紅豆雪糕,勁match🤤最特別係因為三月係我哋嘅周年紀念日,所以book位時問咗可唔可以寫碟

🦀 甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉

🐮 M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯

🥞 宇治金時班戟
主菜加錢可以轉set,我哋加錢升級有得自選餐飲同甜品😍幾飽都好,女人有第二個胃食甜品🤤呢個宇治金時班戟不得了,一塵又一層嘅甜物,有紅有綠勁吸睛,最高嗰個抹茶Mochi配埋紅豆雪糕,勁match🤤最特別係因為三月係我哋嘅周年紀念日,所以book位時問咗可唔可以寫碟服務?餐廳好好,又幫我哋安排到!

🍹 蝶豆花香梨梳打
外貌協會嘅我餐飲都揀咗杯蝶豆花梳打,有外貌又有內涵,呢個蝶豆花流打溝埋香梨醬,酸酸甜甜好開胃有解渴,圓滿嘅晚餐!

• 甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈適合打卡✨港島海景樓上cafe位於銅鑼灣告士打道的商廈裡有一間可以飽覽維港景色的小店,地點雖然不近市中心但Happy Friday的晚上座無虛席,可見其人氣程度。好幸運當日能夠坐上窗邊位置,一邊看景一邊享受食物,有助我放鬆心情💕。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉 $158 (8/10)滿滿的蟹膏看著就吸引,還有蟹籽做點綴,意粉配有蝦,帶子粒及蠔,相當豐富。醬汁足夠入口creamy😻。主食可以加$48可以有自選飲品及精選甜品,飲品試了他們的奶啡,奶味偏重。甜品則是伯爵茶芝士蛋糕,蛋糕質感紮實,底下有層餅碎,表面更灑上Granola碎作點綴,層次感豐富,伯爵茶的清香跟濃郁的芝士也十分相襯👍🏻。𐂐 ⠜清酒辣煮智利藍青口 $118 (7.5/10)平常都是奶油汁煮青口,用清酒煮也是第一次品嚐~青口肉質飽滿,能吃到鮮味,加入辣椒調味會更惹味。𐂐 ⠜香草芝麻蜜糖燒雞翼 $68 (8/10)金黃色的雞翼,外脆內嫩十分滋味😋,表面的蜜糖令到雞皮更香脆,芝麻的存在亦令味道更豐富。𐂐 ⠜靜岡抹茶豆乳 $42 (8/10)味道不錯!表面是像奶蓋般綿密的豆

適合打卡✨港島海景樓上cafe

位於銅鑼灣告士打道的商廈裡有一間可以飽覽維港景色的小店,

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉 $158 (8/10)
滿滿的蟹膏看著就吸引,還有蟹籽做點綴,
意粉配有蝦,帶子粒及蠔,相當豐富。
醬汁足夠入口creamy😻。

伯爵茶的清香跟濃郁的芝士也十分相襯👍🏻。

𐂐 ⠜清酒辣煮智利藍青口 $118 (7.5/10)

𐂐 ⠜香草芝麻蜜糖燒雞翼 $68 (8/10)

𐂐 ⠜靜岡抹茶豆乳 $42 (8/10)
味道不錯!表面是像奶蓋般綿密的豆乳,兩者互相融和,豆乳味好香✨,茶味也不弱。

Ig @cheri_foodiary
今次同朋友慶生🎉,想搵間特別啲嘅餐廳同佢慶祝🍾,於是一早Book咗呢間位於銅鑼灣告士打道嘅UMI Café,$200幾蚊就坐擁維港海景嘅Café🏙️!餐廳以日式西餐為主,主打意粉🍝、漢堡🍔,以及全日早餐(更照顧埋素食嘅朋友!有素食All day~❣️)更值得一提係佢嘅甜品同飲品都好靚好啱打卡~😍📸所以呢間Café長期Full House,想試嘅真係要早啲Book~👅♥️食物🥘🔸煙三文魚凱撒沙律 $98好大碟呀!!!份量應該都夠4人食,碟內勁多三文魚勁多菜,沙律醬亦都好足,大滿足~出街食飯多數好少菜食,呢個就Perfect!夠哂Healthy!🥗🔹火灸北海道帶子明太子意粉 $148推介菜式!🥰🥰有三大粒火炙帶子串住,真係打卡一流📸帶子食落好香炙燒味,肉質鮮甜彈牙🤤而且上面有大量蟹籽&紫菜絲,每一啖都沾滿明太子醬🥰,好Creamy好滿足😆😆😆😍**+$48 就有埋飲品同甜品🔸蒲燒鰻魚意大利丼飯 $158好大條鰻魚!好抵食!日式鰻魚crossover 意式risotto,好creamy,飯粒好chewy,好咬口!♥️🔹大阪燒脆炸雞翼 $68雞翼外脆內嫩,配上大阪燒醬、沙律醬同埋木魚,好有日式風味,好

♥️食物🥘
🔸煙三文魚凱撒沙律 $98

🔹火灸北海道帶子明太子意粉 $148

**+$48 就有埋飲品同甜品

🔸蒲燒鰻魚意大利丼飯 $158

🔹大阪燒脆炸雞翼 $68
雞翼外脆內嫩,配上大阪燒醬、沙律醬同埋木魚,好有日式風味,好似返咗轉日本咁!好少雞翼有呢種口味!😋

🔸宇治金時班戟 $78
最底層係鬆軟可口嘅班戟,中間夾住自家製抹茶蛋糕,抹茶味道濃郁,同紅豆🫘夾得天衣無縫。再上一層係紅豆雪糕,紅豆味濃郁,最頂層係抹茶雪糕mochi,係抹茶控嘅完美配搭啊!♥️

♥️飲品🥤
🔸靜岡抹茶豆乳 $42
好濃豆味,淡淡嘅豆腐質感,抹茶味反而偏淡😆

🔹爆谷綠鴦 $46
佢係抹茶咖啡嚟💚泡沫好細滑,抹茶味濃郁而不會過甜,同咖啡好夾!上面仲有爆谷🍿增加口感同埋打卡一流🤣

📍地址:Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

#hkcafe #hkstyling #hkcoffeeshop #香港咖啡店 #咖啡室 #西式餐廳 #文青cafe #香港打卡位 #打卡景點 #打卡熱點 #銅鑼灣cafe #聚會好去處 #情侶好去處 #香港樓上cafe #樓上cafe #樓上咖啡室 #樓上西餐廳 #銅鑼灣樓上cafe #甜品 #cwb #cwbfood #銅鑼灣美食
#香港美食 #foodphotography #hkeats #hkig #hkfood
2024-02-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 鰻魚意大利丼飯
  • 大阪燒脆炸雞翼
2024-03-19 31 views
平時去cafe 通常下午去因為喜歡自然光影相靚啲🤣💕 但呢間夜晚黎可以欣賞到海景🌌絕對係gathering 好去處😍 食物質素高😆而且價錢合理座位舒適! 性價比唔錯✌🏻 火炙帶子明太子意粉賣相好吸引😍 彈牙嘅帶子用竹籤串起,意粉食落夠creamy而且好掛汁😘 配料有海量蟹籽🧡好惹味🍝M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯都係必食🫶🏻口感豐富,和牛份量係超多💕 壽喜燒汁食落甜甜哋🥰意大利飯口感軟硬夠適中,配埋溫泉蛋汁真係Perfect Match😘 另外好中意和牛面頰用慢煮方法烹調後肉質非常軟嫩🐮仲附上香滑薯蓉做side dish 🥔所有主菜都好好食! 小食揀左兩款雞翼,推薦少見嘅大阪燒嗰款🤩雞翼皮脆肉嫩🍗加埋大阪燒醬、沙律醬同木魚碎真心好有創意🤪甜品必食宇治金時班戟 🥞 成座山咁高🫶🏻面層有抹茶糯米糍🍵配搭中間紅豆雪糕同抹茶蛋糕多重口感🫘 下面鬆軟pancake加埋流心抹茶醬幾好食🥹而佢哋tiramisu 上面嘅cream係親自調配,而且無落酒精~飲品推薦佢哋靜岡抹茶豆乳🍵口感好似豆腐花咁👅 繽紛樂榛子朱古力岩哂朱𦬅力控🍫 草莓酸奶漸層好靚🍓🍼慢煮M5和牛面頰配和風燒肉汁 $258M5和牛壽喜燒

火炙帶子明太子意粉賣相好吸引😍

繽紛樂榛子朱古力 $42
宇治金時班戟 $78
提拉米蘇 $68
2024-02-01
$250 (Dinner)
  • 靜岡抹茶豆乳
  • 草莓酸奶
  • 大阪燒脆炸雞翼
銅鑼灣除左商場多美食之外,樓上鋪亦係唔少驚喜之選👍🏻 今次黎到能夠飽覽維港景色嘅「𝘜𝘮𝘪」,實屬另一間同區同樣有高質素嘅𝘜𝘥𝘪𝘤𝘪嘅姊妹店😎 所以未食已經好期待😋𝘜𝘮𝘪係裝潢上比較偏似西餐廳,簡潔嘅灰色外牆,更加突顯到窗框之外嘅維港景色🌅 背景係輕柔嘅日文歌,空間感亦都相對較大,坐得好舒服😌《 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 》 $158 4.5 / 5賣相靚仔,軟殼蟹除咗肉質堅挺之外,內裡仲要勁多蟹膏,好鮮甜😋 最驚喜嘅位係蛋包飯入邊係忌廉蘑菇意大利飯😍 飯粒有咬口,忌廉完美包裹住每粒意大利飯,令到飯身有陣奶香,淨係食飯都好正🤤 《 慢煮M5和牛面頰配和風燒肉汁》 $258 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟 毫不誇張地講,牛面頰肉係牛最好食嘅部位😋切落去滑溜唔痴刀,肉質保持到爽嫩,橫切面仲見到筋膜晶瑩剔透😍壽喜燒醬汁更加將風味昇華, risotto飯底索汁又惹味,中間嗰層大啡菇吸收咗和牛精華鮮味可口,呢道菜絕對係今晚嘅MVP🤪《 香草芝麻蜜糖燒雞翼 》 $68 4 / 5雞翼大隻飽滿,燒得外脆內軟,蜜糖嘅份量都恰到好處唔會好甜,好惹味😋👍🏻《 白桃柚子茶 》 $42 4.5 / 5個人比較欣

炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯

《 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 》 $158 4.5 / 5

慢煮M5和牛面頰配和風燒肉汁

《 香草芝麻蜜糖燒雞翼 》 $68 4 / 5

《 白桃柚子茶 》 $42 4.5 / 5
個人比較欣賞佢嘅甜度比例好適合我, 3分甜7分甘,果味充足而且又唔膩

《 靜岡抹茶豆乳 》 $42 4.5 / 5
抹茶加豆乳係好溫和嘅組合,加上漸層嘅賣相👍🏻 抹茶味突出😋
———————————————
———————————————
炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
慢煮M5和牛面頰配和風燒肉汁
白桃柚子茶
今次我係衝着明太子意粉去嘅 而喺咁高期望下我都冇失望 啲野食野飲賣相都靚爆鏡之餘 靚夜景比左我好大驚喜 一聽到銅鑼灣就覺得食野會好唔抵 但呢排都食左唔少銅鑼灣嘅樓上舖 喺樓上租金應該冇咁痴線嘅情況下(雖然應該都好痴線)可以食到啲價錢比較親民嘅好西 而且仲可以從高啲嘅地方睇維港夜景 係令人好滿意嘅用餐體驗🤓🤓🍝火灸北海道帶子明太子意粉($148)呢道菜應該都係招牌菜 必點!首先一串三粒火灸明太子好可愛好岩打卡🤭🤭有啲crossover 日本菜嘅感覺 外面火灸味入面半生熟嘅口感 證明帶子夠曬新鮮🉐另外明太子味道夠曬濃 每啖都食到明太子味 夾雜淡淡嘅辣味 食極都唔覺得膩 我真係食過好多冇明太子味嘅明太子意粉 所以大推介呢個明太子意粉🤤🤤🍝甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉($158)LOONG!!!!蝦汁意粉 呢排最紅一定係龍 不過我都必須話 呢個意粉比較似甲羅燒汁意粉 龍蝦汁味係比較淡 海鮮就有啲蜆同埋珍珠帶子粒粒 食落都係有鮮味嘅 如果好想食到LOONG蝦汁味就未必滿足到你 但係有好香嘅甲羅燒味💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️🥗煙三文魚凱撒沙律($98)第一印象 好大碟呀!!!真係好滿意個份量 因為叫沙律都係想食多

🍝火灸北海道帶子明太子意粉($148)

呢道菜應該都係招牌菜 必點!

🍝甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉($158)

🥗煙三文魚凱撒沙律($98)

第一印象 好大碟呀!!!
真係好滿意個份量 因為叫沙律都係想食多啲菜 份量應該夠4個人食 所以我同朋友兩個人食係大滿足🧏🏻‍♀️沙律醬亦都好足 因為我係鍾意啖啖菜都有醬 係一個令人好滿意嘅沙律🤤🤤

🈹
單點唔夠喉 最愛套餐嘅我
呢度都滿足到我🈶🈶🈶

加$48 自選飲品+精選甜品
加$88 自選飲品+自選甜品

自選飲品其實都四十幾蚊一杯 加$48變相送個精選甜品比你食 加$88就變相半價食自選甜品 以下再詳細介紹🈹

🍫繽紛樂榛子朱古力
🍹黑加侖子乳酪
兩杯自選飲品都非常靚 先講我嘅朱古力
飲之餘仲有得食繽紛樂🤭飲得嘅繽紛樂 夠曬特別

再健康啲乳酪又得 漸變色又係靚爆鏡 唔會太甜 味道自然 非常值得加套餐!!

🍰精選甜品-藍莓芝士蛋糕
🍨自選甜品-宇治金時班戟
芝士蛋糕雖然變相係送嘅但都幾大舊
質地好實淨 餅底好但 仲有啲脆卜卜配料🙆🏻‍♀️

宇治金時班戟一上菜係小震撼 好多層 由上至下
雪米磁 蛋糕 雪糕 班戟 雪糕 班戟 共6層 岩曬影相 曬冷!😂
抹茶配紅豆係一個唔會錯嘅配搭 但抹茶蛋糕嘅抹茶味不是我杯茶 紅豆味雪糕都可以再香甜啲 不過雪糕配班戟都係冇得輸的 而且份量好大 可以好多個人分黎食😎
2024-03-11 36 views
第二次到訪小店cafe😙 海景好吸引!食物不錯 款式好特別又吸引😚飲品有啲係其他cafe未見過😇週末下午有唔少情侶黎食午餐🥰甲羅燒配龍蝦汁海鮮意大利粉 $158: 甲羅燒蟹膏濃郁 加入龍蝦汁意大利粉更多層次🍝 海鮮有帶子粒、蜆肉及蟹籽,豐富又滿足☺️火灸北海道帶子明太子意大利粉 $148: 火灸北海道帶子新鮮爽彈😽 明太子帶少少微辣 幾惹味😋 明太子忌廉汁夠creamy! 有蟹柳、蟹籽、雜菌同紫菜碎✌🏼爆谷綠 $46: 有幾粒爆谷係面,抹茶加咖啡幾香又特別💕
第二次到訪小店cafe😙 海景好吸引!
食物不錯 款式好特別又吸引😚
飲品有啲係其他cafe未見過😇
週末下午有唔少情侶黎食午餐🥰

甲羅燒配龍蝦汁海鮮意大利粉 $158
火灸北海道帶子明太子意大利粉 $148
爆谷綠 $46
: 有幾粒爆谷係面,抹茶加咖啡幾香又特別💕
放工後與友人聚會,隨意選了間港島Cafe,有驚喜地兼顧美食和美景M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148和牛味道濃郁,配上壽喜燒醬汁非常惹味,將溫泉蛋與煮得軟硬適中的意大利飯攪拌,兩者完美融合,大推的意日fusion菜,個人非常喜歡廚師發板:煙三文魚黑松露意粉$138店員主動介紹是日廚師發辦,於是點了一個,黑松露味很香濃,配上濃厚奶香的忌廉,意粉煮得剛好不會太腍,非常掛汁,兩大片煙三文魚毫不吝嗇,好吃+$48配自選特飲加精選甜品蝶豆花香梨梳打上枱覺得非常精緻,攪拌後香梨味清甜,而梳打水中和甜度,推介精選甜品:Chocolate Mousse朱古力味濃郁,不會太甜,入口幼滑綿密+$28配檸檬茶特飲加乳酪杯檸檬茶特飲:以四季春作茶底的檸檬茶,配上新鮮檸檬和柚子,非常清新乳酪:表面鋪滿穀物脆米增加口感,原味乳酪沒有額外增甜,飯後甜品的健康之選看著維港夜景非常寫意,食物質素高,價錢合理,會再Encore

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148

廚師發板:煙三文魚黑松露意粉$138

+$48配自選特飲加精選甜品
蝶豆花香梨梳打
上枱覺得非常精緻,攪拌後香梨味清甜,而梳打水中和甜度,推介

精選甜品:Chocolate Mousse
朱古力味濃郁,不會太甜,入口幼滑綿密

+$28配檸檬茶特飲加乳酪杯

• 蝶豆花香梨梳打
  • 檸檬茶特飲
通常海景餐廳都會比較偏貴,但係位於銅鑼灣告士打道的UMI Cafe,大約平均消費二百幾蚊,就可以食到坐擁維港海景嘅Cafe 。主要菜式為意粉,漢堡,以及全日早餐,包括素食早餐,而其中甜品係非常之靚,就算好似我唔係太喜歡食甜品都會被吸引到,難怪呢間餐廳雖然位置不算顯眼,但仍然長期滿座。今次同兩個朋友一齊嚟食,主要就點咗🔸M5和牛意大利飯🔸($148),🔸M5和牛麵合配和風燒肉汁🔸($258),香草芝麻蜜糖燒雞翼,大阪燒脆炸雞翼(各$68),火炙北海道帶子明太子意粉($148)。當中意粉有大量嘅蟹籽同蟹柳,配合表面烤焦嘅軟熟帶子,甚至每一條面都會掛滿明太子醬,為我全晚最愛的的菜式。另外都點了咗四杯嘢飲,分別為🔸爆谷鴛鴦🔸($46),🔸草莓酸奶 🔸靜岡抹茶豆乳🔸,以及我非常喜歡的🔸繽紛樂榛子朱古力🔸(各$42)。繽紛樂榛子朱古力嘅朱古力味非常濃厚,配合條繽紛樂,為像我這一些朱古力控必點的飲品之一甜品的點了封面🔸宇治金時班戟🔸,以及🔸薄荷朱古力牛角窩夫🔸,甜度適中,加上賣相非常精美,應該會是很多人的選擇。整體都覺得主食嘅選擇非常多,加上甜品和飲品每杯都各有特色,唯一要抱怨嘅就是每一道菜都太靚,

整體都覺得主食嘅選擇非常多,加上甜品和飲品每杯都各有特色,唯一要抱怨嘅就是每一道菜都太靚,影唔切咁多靚相😛。

餐廳可用不同支付方法,基本apple pay 都會接受。
薄荷朱古力牛角窩夫
爆谷鴛鴦
M5和牛臉頰配和風燒肉汁
2024-01-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
薄荷朱古力牛角窩夫
  • 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
  • 自家手打和牛芝士漢堡配脆香薯條
  • 繽紛樂榛子朱古力
2024-03-07 41 views
今日去銅鑼灣剪頭髮,順便食埋晚飯先返屋企,之前去過呢度食覺得幾好食。香草芝麻蜜糖燒雞翼雞翼燒到外皮趣卜卜,咬開入面好多汁,蜜糖味10分濃郁。M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯和牛入口軟林,牛肉味濃郁,壽喜燒味道帶點香甜,意大利飯煮得剛剛好,軟硬適中,加上溫泉蛋蛋味香濃。芒果火龍果乳酪非常健康嘅乳酪,芒果味香濃好甜,火龍果顏色鮮艷。宇治金時班戟班戟鬆軟可口,中間抹茶蛋糕係自家製,抹茶味道濃郁配上紅豆10分之夾。爆谷綠鴦抹茶加上咖啡係一個新鮮嘅組合,甘香濃郁抹茶加上卜卜脆的爆谷非常有口感。白桃柚子茶味道酸甜開胃。

香草芝麻蜜糖燒雞翼
雞翼燒到外皮趣卜卜,咬開入面好多汁,蜜糖味10分濃郁。

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯

芒果火龍果乳酪
非常健康嘅乳酪,芒果味香濃好甜,火龍果顏色鮮艷。

爆谷綠鴦

味道酸甜開胃。
記得上次在平日下班後到訪 ᴜᴍɪ整個座無虛席 同時高質餐點讓人驚喜連連一直想要找個機會再次到訪跟友人週末在銅鑼灣逛街後就想到來這邊晚餐了ᴜᴍɪ 午市與晚市中間會休息 晚市會準時六點營業這次終於順利 ɢᴇᴛ 到 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 的窗邊位處於中高層 享用晚餐同時可飽覽維港景色 雖然是可以看到維港的景觀餐廳但價錢還是一樣親民 各款主食從 ʜᴋᴅ 𝟾𝟾 起餐點涵蓋 沙律 意粉 飯 全日早餐 等ᴍᴇɴᴜ 也會不定時作出調節 保持新鮮感加 $𝟺𝟾/𝟾𝟾 可配各種套餐 彈性超高𓋪 香草蜜糖芝麻燒雞翼𓋪 七味薯條松露醬不算很餓 點了兩款小食和一款主食sʜᴀʀᴇ蜜糖雞翼燒得外脆內 ᴊᴜɪᴄʏ外面塗上蜜汁甜甜又帶點牽絲 吃不停口薯條即點即炸 一上桌超級新鮮脆口面頭灑上七味粉帶出少許鹹香風味還附上香氣十足的松露醬和茄醬錦上添花𓋪 火炙北海道帶子明太子意粉我心心想念的意粉還是跟初訪一樣超好吃意粉每口都掛上 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 濃厚質感的明太子汁有蟹柳絲 海苔碎 跟海量蟹籽的加持面頭還有外微焦內軟嫩的帶子串滿滿洋食風的滋味 𓋪 藍莓芝士蛋糕我們加配了$𝟺𝟾 的自選飲品+精選甜品當日的精選甜品也很我們口味喔軟滑又香濃的
記得上次在平日下班後到訪 ᴜᴍɪ

很安慰 ᴜᴍɪ 有著高人氣仍然保持高水準發揮
絕對會有三訪的
2024-02-24
2024-03-04 81 views
喺銅鑼灣嘅呢間上樓Cafe除咗食物質素好之外,另一賣點就係佢有一大片玻璃可以望到維港景色,望住個靚景食飯人都開心啲,煩惱都少啲ღ火炙北海道帶子明太子意粉 $148賣相幾靚😍有串煎香咗嘅北海道帶子,肉質細嫩柔軟,意粉掛汁好creamy,食落唔會過溜,仲有脆卜卜嘅蟹籽做點綴,好滿足😌+$48 就有埋飲品同甜品香蕉朱古力咖啡,香噴噴!飲落唔太甜,每啖都飲到香蕉肉😍是日甜品係黑松露朱古力摩斯蛋糕🍰,賣相精緻,朱古力味香濃,帶啖啖黑松露香,旁邊仲有啲脆卜卜嘅碎粒,好好味😋ღ慢煮雞肉芝麻醬沙律 $88沙律菜爽脆,慢煮雞肉入口唔會好嚡,加上芝麻醬汁,好開胃ღ大阪燒脆炸雞翼 $68雞翼炸得外脆內嫩,大阪燒醬同沙律醬再加上木魚,好有風味😋

ღ火炙北海道帶子明太子意粉 $148
賣相幾靚😍
有串煎香咗嘅北海道帶子,肉質細嫩柔軟,
+$48 就有埋飲品同甜品

香蕉朱古力咖啡,香噴噴!飲落唔太甜,每啖都飲到香蕉肉😍

ღ慢煮雞肉芝麻醬沙律 $88
沙律菜爽脆,慢煮雞肉入口唔會好嚡,加上芝麻醬汁,好開胃

ღ大阪燒脆炸雞翼 $68
雞翼炸得外脆內嫩,大阪燒醬同沙律醬再加上木魚,好有風味😋
‼️約會必Bookmark‼️平時Cafe就食得多,但真心好少樓上Cafe係有埋海景咁正🌊🤓呢間位於銅鑼灣嘅樓上Cafe唔單止食物質素好,而且仲可以飽覽整個維港海景💖🤫性價比一流✨🌟火炙北海道帶子明太子意粉 $148三大粒火炙帶子串住🤣打卡一流📸帶子好香炙燒味,肉質都算鮮甜彈牙🤤上面有大量蟹籽同紫菜絲,撈起嚟每一條意粉都沾滿明太子醬🥰入口超級creamy,而且充滿明太子嘅鹹香✨🌟M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148呢個都係餐廳嘅招牌之一😋上面鋪滿咗和牛片,食落甜甜地好香甜醬油味~中間仲暗藏咗一隻溫泉蛋🤫一拮開蛋汁流出嚟好正🤣意大利飯做得都好creamy,不過偏淋一點,略嫌未夠煙靭😛🌟自選飲品+精選甜品 +$48套餐+$48就可以有自選飲品同甜品😍其實好抵,因為一杯野飲都40幾蚊!🤓甜品係藍莓芝士蛋糕同乳酪杯,其實都大大件,而且賣相精緻,好有誠意✨🌟爆谷綠鴦 $46我就揀咗呢杯爆谷綠鴦💚其實佢係抹茶咖啡!上面泡沫做得好細滑,抹茶味濃郁而唔會甜,配埋咖啡又幾夾🤫上面仲有幾粒爆谷增加口感添🤣🌟美式咖啡☕️ $36加一服務費:✅回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)📍地址:Umi (銅鑼灣)銅鑼灣告士

🌟火炙北海道帶子明太子意粉 $148

🌟M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148

🌟自選飲品+精選甜品 +$48

🌟爆谷綠鴦 $46

🌟美式咖啡☕️ $36

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓