2021-07-23
咁岩lunch時間係九展,發現到哩間係地牢嘅丼飯專門店,search過平時應該好多人,但今次1230竟然唔駛排隊,即刻試下! 【是日廚師精選-赤身,中拖羅,日本海膽丼】HKD170 成個set有味噌湯,前菜日式凍辣蕃茄,丼飯同埋一碟仔啫喱咁嘅物體,再加埋杯凍綠茶。 味噌湯正常好味。 日式凍辣蕃茄好有驚喜。我本身唔食生蕃茄,但朋友食完話好好食,搞到我好好奇試一試,點知真係好食!完全冇我接受唔到嘅生蕃茄草青味,少少酸酸辣辣,係似地獄拉麵果種辣味。仲有蕃茄嘅爽口,好開胃。 丼飯嘅魚生好新鮮。赤身實淨魚味濃,中拖羅有油香,海膽鮮甜,完全冇苦味。仲有玉子同三文魚籽。撈埋生磨嘅山葵,正。個飯份量幾大,但本身係熱飯,一開始食落冇壽司醋嘅味,我仲諗點解咁奇怪。再試一試果碟啫喱仔,酸到入唔到口。睇返本menu,原來係壽司醋果凍嚟。跟返個人口味撈入個飯度食,成個觀感fit晒。 食完飲埋杯凍綠茶。舖面環境舒服,雖然燈光暗少少,但坐得都幾鬆動,仲有bar枱位,好有氣氛。有興趣黎食最好都係訂位先。
【是日廚師精選-赤身,中拖羅,日本海膽丼】HKD170
味噌湯正常好味。