Restaurant: Uniya
Info:

2021-10-27 1856 views
今日嚟到呢間位於上環我最喜愛嘅食魚生飯嘅地方,雖然位於上環比較隔涉,但其實佢都係上環地鐵站一出隔離就係,質素絕對值得你特登過嚟食👍🏻👍🏻因為太肚餓嘅緣故,唔記得影個餐牌俾大家睇,今日叫咗個三文魚、吞拿魚、赤海蝦魚生飯,仲加咗$38嘅活赤貝😝😝魚生新鮮份量又多,好鮮甜,鍾意食魚生刺身嘅朋友不容錯過另外特別要同大家介紹嘅係佢嘅活赤貝,香港地唔多地方食到活赤背,但呢度嘅小店嘅活赤貝質素拍得住日本🇯🇵👍🏻👍🏻整體來講價錢唔貴,但質素好高,有機會黎上環一定要食

魚生新鮮份量又多,好鮮甜,鍾意食魚生刺身嘅朋友不容錯過

整體來講價錢唔貴,但質素好高,有機會黎上環一定要食
2021-10-17 1238 views
要在中上環搵食不是容易事,在此app裏找了一陣子才找到的一間小店,沒想過一間小店也有高質的食物,店員有禮,食物賣相也好,還有特式飲品,雖是外賣,買完回家後食,天婦羅仍然暖暖的,香脆的。washabi 就非常辣喇,我頂不住😵‍💫
2021-09-23 1084 views
中上環其實都幾多日本菜,呢間走平價路線壽司刺身可以單件起計點菜,自由選擇配搭,價錢仲要平過連鎖店有刺身,丼飯,定食,沙律,壽司唔同配搭先黎一個牛油果蟹籽沙律, 放滿整個牛油果切粒,又再加蟹籽,軟綿口感既果肉配上蟹籽既脆卜卜口感,再加上清新既沙律菜,味道豐富又好食健康雙色刺身 每款4件,厚切0.5CM 入口甘香肥美,肉質嫩又鮮味小食也很多選擇,連炸芝士波都有,一碟4粒,炸到好脆既芝士波咬開有拉絲芝士,脆又濃味,幾好食消費$120上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖
中上環其實都幾多日本菜,呢間走平價路線
壽司刺身可以單件起計點菜,自由選擇配搭,價錢仲要平過連鎖店
刺身,丼飯,定食,沙律,壽司唔同配搭
小食也很多選擇,連炸芝士波都有,一碟4粒,炸到好脆既芝士波
咬開有拉絲芝士,脆又濃味,幾好食

消費$120
上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖
2021-06-26 2524 views
呢間係上環地鐵站出去既一間小店唔係好起眼,但係入邊都有唔少位置可以堂食,而且以為佢小本經營,但其實都好多人黎買外賣,所以平日黎既話,可以早啲黎買,否則等好耐。佢有已整好既壽司同沙律現賣,叫佢既丼飯又得。丼飯有三種價錢任揀,每種價錢都好多款式選擇,真係要揀都可以揀耐,因為每樣都好想試,不過就一定要搭埋三文魚。
2021-04-27 3239 views
上環有間良心小店,細細間舖位只有十個八個位,多數做外賣嘅海膽專門店~呢度係蕃薯妹嘅飯堂💛 每個月都總會嚟幫襯吓~除咗海膽,佢哋有好多魚生刺身類、壽司、手卷、丼飯,好多選擇,仲有幾款即開生蠔,蕃薯妹試過都幾正,下次分享吓刺身拼盤丼好大份,唔只多飯,係魚生都超多~海膽丼直情有兩板海膽舖響面,多到好誇張😍 一個女仔未必食得曬,好抵食!魚生海膽每樣都好新鮮鮮甜加拿大海膽1板+馬糞1板 丼 $298加拿大海膽+珍寶牡丹蝦+中拖羅+大拖羅+時令刺身8款 丼 $298另外三文魚腩厚切又肥美,每次都必叫我會繼續支持💛

呢度係蕃薯妹嘅飯堂💛 每個月都總會嚟幫襯吓~

刺身拼盤丼好大份,唔只多飯,係魚生都超多~

加拿大海膽1板+馬糞1板 丼 $298

另外三文魚腩厚切又肥美,每次都必叫

我會繼續支持💛
$330 (Dinner)
2021-04-25 1783 views
今晚約左去朋友屋企chill番晚,諗住食得無咁熱氣,日本野一定係首選😆上網揾到呢間小店,𥚃面本身有幾個坐位不過門口寫住外賣only,唔知係咪晚上6點後淨係做外賣,想堂食嘅朋友可能要打去問問先。Anyway我地本身都諗住外賣所以無所謂。入到舖頭右邊牆係menu好多丼飯揀,不過大部分都有三文魚,因為個人唔太好三文魚,所以叫左個全部都係蝦嘅丼再追加北海道帶子同拖羅茸$98+$28+$38🤣🤣🤣點知比完錢發現有得tick紙仔嗌壽司,好肚餓嘅我嗌多左幾件壽司😆最後兩個人叫左$400,件件都係鐘意食,不過我覺得其實3個人食都夠食,佢丼飯份量比我食開餐廳多,放D相吸引下大家👇🏻👇🏻👇🏻

2021-04-07 1849 views
依家海膽屋最主要其實係做外賣喺嗰度堂食期間都見到好多人黎買外賣呢度有成30幾款唔同嘅丼俾你揀除此之外你仲可以加配海膽海蝦 都係$58一份 啲嘢真係好新鮮同好抵食我每次堂食完檔都會再買一份魚生走
依家海膽屋最主要其實係做外賣

啲嘢真係好新鮮同好抵食

我每次堂食完檔都會再買一份魚生走
  • 加拿大海膽
2021-03-12 1506 views
朋友介紹左我食呢間,性價比真係好高。今次點左份油甘魚同三文魚腩井飯😝真係好鬼正!每樣各四塊,仲要係厚切,都只係$98!! 係出面有呢個質素又要厚切同雙拼點會有呢個價🥺最重要係食材好新鮮又肥美~好高質素!
油甘魚x三六魚腩
2021-03-03
油甘魚x三六魚腩
2020-12-29 1709 views
本來想叫外賣, 最後親自去咗食, 飯&味噌湯可以添, 所以唔使驚唔夠飽🤣🤣🤣✨挪威三文魚+珍寶牡丹蝦+加拿大海膽 💰128💫評分: 8.3/10📝新鮮! 性價比好高😍🥰, 份量都好夠😋見到成碗嘢好豐富好hoisum~✨挪威三文魚+三文魚腩 💰98💫評分: 8.5/10📝真係幾好食🤣, 啲魚生都好fresh嘅🤪𝕌𝕟𝕚𝕪𝕒 海膽屋📍上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖(上環🚇A2出口行1分鐘就到)💫評分: 8.4/10💬高質嘅魚生外賣, 堂食都有啲位, 就算係平日lunch時間啲人通常都係拎走所以都唔洗等位, 啲員工好好人同埋佢仲有一個corner係已經pack好嘅壽司呀便當咁, 所以大家有興趣都可以試吓😋好💛佢隻豉油碟🥰

✨挪威三文魚+珍寶牡丹蝦+加拿大海膽 💰128
💫評分: 8.3/10
挪威三文魚+珍寶牡丹蝦+加拿大海膽

✨挪威三文魚+三文魚腩 💰98
💫評分: 8.5/10
📝真係幾好食🤣, 啲魚生都好fresh嘅🤪

𝕌𝕟𝕚𝕪𝕒 海膽屋
📍上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖
(上環🚇A2出口行1分鐘就到)

💫評分: 8.4/10

挪威三文魚+珍寶牡丹蝦+加拿大海膽
2020-12-07 1310 views
依間小店地方淺窄但都叫做有幾張枱比人堂食亦都有雪藏食材可以比大家買黎煮買黎食 😛//我叫左個配挪威三文魚 赤貝 同白肉豚嘅丼飯外賣白肉豚係我第一次食嘅質感好柔軟 唔似一般嘅魚 但好有魚味 🤔赤貝有一塊偏黑 但食落一樣爽口鮮甜可能對三文魚最冇期待 所以佢亦相對令我最驚喜 🤩一食入口就知佢唔係一般食到嘅果種次貨係有三文魚獨有嘅油香㗎 😆
依間小店地方淺窄
係有三文魚獨有嘅油香㗎 😆

J12
J12
2020-11-19 1201 views
因為想哈哈哈哈哈,所以叫左蝦蝦蝦蝦蝦😆😆😆😆😆。雖然佢舖頭名叫海膽屋,但我從來都無係度食過海膽🤭。J37丼 $98 (配麵豉湯)🦐🦐🦐🦐🦐,全部都係🦐,分別有阿根廷大蝦X2、原隻甘蝦X2、虎蝦X2、玻璃蝦X2、甘蝦X4。阿根廷大蝦係最大有膏果款;原隻甘蝦就係另一款原隻上嘅蝦;虎蝦即係平時泰式生蝦果隻;玻璃蝦就係開邊橙色果款;甘蝦有四隻,唔洗講都知邊隻。望落好澎湃,食落都真係勁足料,基本上可以一啖飯一啖蝦,分分鐘都仲有刺身剩~~五款蝦嘅好味😋排名分別係:1. 原隻甘蝦2. 阿根廷大蝦3. 甘蝦4. 虎蝦5. 玻璃蝦原隻甘蝦甜味好足又夠清爽;阿根廷大蝦夠曬大隻,膠質又豐富,不過食兩隻會有點吃不消;甘蝦有微微甜味,可惜先天不足太細隻😂,打孖上(分分鐘要四隻一齊上)應該會好d。虎蝦同玻璃蝦其實都無乜味,不過個人鍾意虎蝦嘅膠多過玻璃蝦嘅爽脆。
J37丼

J37丼 $98 (配麵豉湯)
1. 原隻甘蝦
2. 阿根廷大蝦
3. 甘蝦
4. 虎蝦
5. 玻璃蝦
2020-11-13
$98 (Lunch)
2020-11-01 1306 views
響中上環行嚟行去, 行行吓經過海膽屋 之前已經想約friend一齊去, 但係佢好唔得閒, 但係我呢日有緣經過, 點都睇吓佢有幾巴閉, 叫自己做海膽屋我入到去,見到佢成塊牆都係刺身, 真係花多眼亂, 好難揀 既然係咁我就集中睇料理長推介嗰堆, 再揀~ 嚟到就緊係揀海膽嘅set啦,我最後揀咗一板馬糞海膽+3 隻阿根廷大蝦飯, 佢真係新鮮, 即叫即整, pack到靚靚咁俾我~ 我好心急想快d返屋企食呀一打開,d刺身豐富到完全睇唔到d飯~ 超級大隻蝦蝦蝦蝦蝦呀呀呀呀呀 正到不得了, d海膽都好好食, 我下次要試吓佢嘅加拿大海膽先得
響中上環行嚟行去, 行行吓經過海膽屋

我入到去,見到佢成塊牆都係刺身, 真係花多眼亂, 好難揀

一打開,d刺身豐富到完全睇唔到d飯~
超級大隻蝦蝦蝦蝦蝦呀呀呀呀呀
一板馬糞海膽+3隻阿根廷大蝦飯
2020-10-31
TakeAway
$168 (Lunch)
一板馬糞海膽+3隻阿根廷大蝦飯
  • 一板馬糞海膽+3隻阿根廷大蝦
2020-10-29 946 views
無限encore既黃店!份量超足 刺身又新鮮~🦁✅ J40|挪威三文魚/珍寶牡丹蝦/加拿大海膽 ($128):新鮮!!三文魚肥美,牡丹蝦超級大隻,海膽鮮甜,成個丼份量勁足!🦁✅ J42|香蔥拖羅茸 ($128) + 半板海膽 ($38):拖羅茸好新鮮 加埋蔥好惹味!海膽鮮甜🦁✅ 刺身|三文魚 ($58) |油甘魚 ($68) :都好新鮮 油甘魚紋路好靚!🦁 海膽屋 (上環)上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖🦁 人均:$210, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
無限encore既黃店!份量超足 刺身又新鮮~

🦁 海膽屋 (上環)
上環永樂街28-34號東成商業大廈地下A舖
🦁 人均:$210, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
  • 加拿大海膽
2020-10-28 560 views
🍣·甜蝦壽司·三文魚壽司·吞拿魚壽司·海膽墨魚壽司·芥辣八爪魚軍艦·牛油果軍艦·辣吞拿魚軍艦·辣三文魚軍艦·辣味螺肉軍艦🍱·挪威三文魚+原隻甘蝦丼·挪威三文魚+三文魚丼🥗·辣味螺肉·芝麻八爪魚再一次叫左好多野🤤刺身好新鮮♥️🤎
🍣

·芝麻八爪魚

再一次叫左好多野🤤
刺身好新鮮♥️🤎

2020-10-15 5081 views
繼續深夜放毒, 呢個毒... 真係好鬼毒XD男人要清假,於是我地星期五就剎去上環食好西~ 其實之前mention過呢間一兩次,但佢囉... 又的唔起心肝去西上環XD 又唔知點解佢好似唔多想去試呢間,因為佢話陪我試其他先,但我知佢係就我想同我同圍去既咁呢... 呢間野係好多唔同谷見過,朋友都有send過,終於正我地去食啦!店主好健談,仲教左我地點睇同點揀,仲有白飯同湯任裝XDJ49丼(加膽1板,馬糞1板) $328呢個真係好鬼死開心! 我同男人都忙得好開心,講到咁仲點會有腥味丫,不過最驚喜既又唔係呢個喎...話哂都叫"海膽屋",海膽好食係必然既!34丼 (油甘4,三文魚腩4) $98呢個真係無咩特別,好正常既一個丼咁囉追加阿根廷蝦 2隻 $28呢個就係驚喜之一! 真係好食到喊!好食到我要即刻send俾堆為食鬼! 真心抵食,唔係,係好抵食! 好好味,啖啖肉! 好鮮甜! 唔食你就走寶!追加松葉蟹膏 $20呢個又係好開心,唔似係香港買到個隻,似係日本食到咁... 呢兩個追加真係好正啊~追加活赤貝1隻 $30呢個無失望,但因為隻蝦太開心... 我諗如果我食左佢先食蝦應該都會覺得佢好開心~不過我朋
繼續深夜放毒, 呢個毒... 真係好鬼毒XD

J49丼(加膽1板,馬糞1板) $328
話哂都叫"海膽屋",海膽好食係必然既!

34丼 (油甘4,三文魚腩4) $98
呢個真係無咩特別,好正常既一個丼咁囉

追加阿根廷蝦 2隻 $28

追加松葉蟹膏 $20

追加活赤貝1隻 $30
不過我朋友第二日去就覺得呢個正過個蝦!

男人食完之後都話要翻兜,什至放佢係飯堂list XD

btw, 佢個飯唔係就咁白飯,不過之後加既就係普通醋飯,但已經夠開心,但我加既就係麵豉湯,因為我覺得好好飲,同埋應該無咩味精,因為之後我都唔洗點飲水~
2020-10-09