很久没来将军澳,海边已经慢慢形成了一个有社区氛围的小商圈。Urban就位于这一排海景餐厅之列,好难得来一趟上海当然想抓住机会喝一杯。已经9月末的早上了,阳光还是那么热力十足。·环境比尖沙咀和铜锣湾的两家店都要宽敞和明亮,不过我更喜欢铜锣湾那家店错落有致的空间感。咖啡和食物选择都很丰富,种类和其他两家店基本一样。至于服务,不必抱有太高期待。·新上的两支Sidra都是特殊处理的,试试无妨,选择了咖啡师说酸度比较高的那支。喝起来主要荔枝和奇异果的走向,还有一点转瞬即逝的薰衣草,香气不算饱满复杂,口感也没有很突出。·几种风味有点貌合神离,说不出来的奇怪,凉下来后风味垮得很快。不知道是不是把重心放在餐食上去了,还是这支豆子完全不对我口味,出品并不满意。
2023-09-30
Other
2023-10-07 72 views
再黎將軍澳海濱吃晚飯Urban Coffee Roaster 一邊係bakery, gelato同買咖啡相關產品既區域,另一邊就係用餐區,地方寬敞,總給人悠閒舒適既感覺。 主菜🥪 煙三文魚賓尼迪($128+$15 半個牛油果🥑)- 有2大個水波蛋,流心既,上面淋左好多加入左菠菜既蛋黃醬,配上少少沙律菜,同酸種多士一齊食,夠哂有口感。Urban既酸種多士少少煙韌脆口,有少少佢既酸味,做得幾好。 🍝卡邦尼煙豬腩意粉($138)- 呢到既卡邦尼特別之處係跟返傳統,用上風乾豬腩肉黎整,而唔係用普遍煙肉,所以特別香同有口感。意粉用蛋黃加巴馬臣芝士攪拌令佢變得creamy,再灑上芝士碎係上面,令成個意粉更加濃郁! 小食🍗柚子蜜糖雞翼($88)- 炸得好金黃好香,淋左一層柚子蜜糖係上面,酸酸甜甜,加埋炸蒸一齊食,好惹味!雞肉肉質亦好嫩滑,唔錯! 甜品🥞法式焦糖班戟 ($108)- 有3層實心既班戟,外貌做到有啲似疏乎里班戟,差啲俾佢呃左😂班戟上面淋左一大層厚厚既忌廉,最面層焦糖亦燒到金黃色,好吸睛同igable! 食落有微微蛋香,點上側邊既砂糖食會可口一點。 飲品叫左杯seasonal drinks
再黎將軍澳海濱吃晚飯

另一邊就係用餐區,地方寬敞,總給人悠閒舒適既感覺。

主菜
🥪 煙三文魚賓尼迪($128+$15 半個牛油果🥑)

煙三文魚賓尼迪

🍝卡邦尼煙豬腩意粉($138)

卡邦尼煙豬腩意粉

小食
🍗柚子蜜糖雞翼($88)

柚子蜜糖雞翼

甜品
🥞法式焦糖班戟 ($108)

法式焦糖班戟

飲品
叫左杯seasonal drinks
🍹Misty Pink ($68)
- 用士多啤梨醬, 西柚汁加Tonic做底,再倒上一杯cold brew,慢慢流落去有個漸層效果,攪拌佢飲酸酸甜甜帶少少咖啡既苦味,幾特別,仲有啲果肉食下。

Misty Pink

🍵Uji Matcha Latte ($50)
- 宇治抹茶當然有好濃既抹茶味啦,奶泡亦打得綿滑,影左一大輪相都只係有微微既氣泡,個天鵝拉花做得相當不錯!

Uji Matcha Latte

💡餐廳仲有Gelato雪糕供應,咁啱今日賣哂,下次weekend黎試下先😋
2023-09-21
  • UjiMatchaLatte
  • MistyPink
  • 蒜香柚子雞翼
2023-10-06 15 views
📌Urban Coffee Roaster餐廳裝修走型格工業風,一排大玻璃窗可以望到跨灣大橋,景觀超正🌉一入門口就見到有架雪糕車,原來佢哋幾間分店裡面只有呢度食到限定gelato🍧值得一讚係餐廳座位之間保持足夠空間感,感覺特別舒適,享受一人晚餐或者同朋友聚會同樣適合🥰🔖[ 松葉蟹肉軟殼蟹飯 $148軟殼蟹、松葉蟹肉、温泉蛋、飛魚籽、青瓜絲、蔥 ]原隻金黃軟殼蟹超吸引,口感酥香松葉蟹肉配上粒粒晶瑩剔透飛魚籽及青瓜絲中間仲有流心溫泉蛋,加上蛋黃醬撈勻拌飯食好開胃☺️🔖[ 雲呢拿麻薯巴斯克芝士蛋糕 $78 ]蛋糕份量比想像中大,芝士味恰到好處又帶點奶香最底層嘅麻糬質感軟糯,同蛋糕同時食享受到兩重口感🔖[ Iced Americano $44 ]
📌Urban Coffee Roaster

🔖[ 松葉蟹肉軟殼蟹飯 $148
軟殼蟹、松葉蟹肉、温泉蛋、飛魚籽、青瓜絲、蔥 ]

原隻金黃軟殼蟹超吸引,口感酥香
松葉蟹肉配上粒粒晶瑩剔透飛魚籽及青瓜絲

中間仲有流心溫泉蛋,加上蛋黃醬
撈勻拌飯食好開胃☺️

🔖[ 雲呢拿麻薯巴斯克芝士蛋糕 $78 ]
蛋糕份量比想像中大,芝士味恰到好處又帶點奶香
最底層嘅麻糬質感軟糯,同蛋糕同時食享受到兩重口感

🔖[ Iced Americano $44 ]
📍 HONG KONG📍#UrbanCoffeeRoaster 一直都知道將軍澳好多正餐廳,今次去左海旁嘅cafe chill返晚🤪#是日餐湯今日係粟米薯仔周打湯🌽除左粟米重有紅椒,薯仔🥔整體creamy重好濃粟米味,用黎開胃岩岩好🩷#明太子忌廉意粉配烏魚子一入口超級濃厚,每一條麵都好掛明太子🩷加埋烏魚子直接將鮮味提升🥹面頭重有紫菜,食落唔會好膩反而成個麵好咸香好惹味☺️邪惡😜#松葉蟹肉軟殼蟹飯 有隻炸到脆卜卜嘅軟殼蟹🦀飯入面睇到滿滿嘅蟹肉同蟹籽,中間重有隻流心蛋🍳 整體食落我覺得有d似壽司咁🍣入面重有青瓜絲,撈埋一齊食都幾有層次😜#藍莓麻糬巴斯克蛋糕無hea你,唔係淨係比d jam你就話藍莓味,反而真係成個蛋糕都係藍莓🫐口感軟滑得黎好重芝士味重唔太甜🍰中間麻糬會流心個種,食哂成個都得🤪#法式焦糖班戟一黎比佢個澎湃樣嚇親🤣三層厚厚的班戟滿佈吉士焦糖🥞班戟厚實但保持到moisture,吉士醬香得黎又唔甜,同燒到脆脆的焦糖好夾🥹杯seasonal drink #MistyPink 超有驚喜,香甜嘅士多啤梨醬加埋酸酸嘅西柚汁🍓搭配咖啡tonic 👍🏻清新得黎又有咖啡香,好夾好岩天氣熱🔥tko呢
📍 HONG KONG📍
#UrbanCoffeeRoaster

#是日餐湯
今日係粟米薯仔周打湯🌽
除左粟米重有紅椒,薯仔🥔
整體creamy重好濃粟米味,用黎開胃岩岩好🩷

#明太子忌廉意粉配烏魚子
一入口超級濃厚,每一條麵都好掛明太子🩷
加埋烏魚子直接將鮮味提升🥹
面頭重有紫菜,食落唔會好膩
反而成個麵好咸香好惹味☺️邪惡😜

#松葉蟹肉軟殼蟹飯
有隻炸到脆卜卜嘅軟殼蟹🦀
入面重有青瓜絲,撈埋一齊食都幾有層次😜

#藍莓麻糬巴斯克蛋糕
中間麻糬會流心個種,食哂成個都得🤪

#法式焦糖班戟

杯seasonal drink #MistyPink 超有驚喜,香甜嘅士多啤梨醬加埋酸酸嘅西柚汁🍓搭配咖啡tonic 👍🏻清新得黎又有咖啡香,好夾好岩天氣熱🔥tko呢間重有galato,但實在好想食雪糕無食到,要留返下次喇~
Cafe位於將軍澳,喺海濱旁邊,可以一路望住個靚靚海景、 一路happy hour,真係好 chill,好relaxing 😚我今日叫左個Happy Hour餐:⭐慢煮豬肋漢堡配薯條 $168- 豬肋、茴香沙律、芥末子、蜜糖啤酒汁、軟包、薯條 + 啤酒🍺- 豬肋肉質嫩滑入味,漢堡包又鬆化,配合蜜糖啤酒汁好有特別,好好味😃朋友就order左個沙律:⭐燒虎蝦帶子田園沙律配檸檬油醋汁 $128- 燒虎蝦、帶子、無花果、田園沙律、檸檬油醋汁 - 沙律份量好足夠,而且用料十足,配合埋酸酸嘅檸檬油醋汁,非常開胃😋別式飲品:🍹SEASONAL SPECIAL MISTY PINK $68- 飲落有啲咖啡味,但係又唔喺咖啡,口感好特別,而且顏色好靚,打卡一流🩷餐廳整體環境非常好,加上今日天氣晴朗,藍天白雲,望住靚海景去happy hour,真係超級開心💖

我今日叫左個Happy Hour餐:
⭐慢煮豬肋漢堡配薯條 $168

朋友就order左個沙律:
⭐燒虎蝦帶子田園沙律配檸檬油醋汁 $128
- 燒虎蝦、帶子、無花果、田園沙律、檸檬油醋汁

別式飲品:

2023-09-27
$200 (Tea)
收工黎搵住喺將軍澳的朋友食飯,就特登黎返呢間高質海邊cafe,食嘢之前仲有海濱夜景可以睇😌✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼ 🥗燒虎蝦帶子田園沙律配檸檬油醋汁 $128加牛油果 $15每次必叫嘅沙律,依然keep到水準,虎蝦同帶子一樣大大隻,彈牙又好味今次再加咗份牛油果🥑,新鮮嘅果肉配埋沙律夠fresh🌟 🥯油漬黃油雞賓尼迪 $118加牛油果 $15加煙三文魚 $25上面啲餸多到差啲睇唔到塊多士😜,酸種多士口感比較結實,配水波蛋🥚嚟食就啱啱好。仲有手撕雞配上自家製辣醬,非常惹味,而且唔會太辣,食落都夾,多士係偏硬有咬口個款,係我口味👍🏻口痕的朋友再加咗份牛油果同煙三文魚,煙三文魚個味調得好好,又唔會太鹹,就咁食或者連埋多士都好食 🥣松葉蟹肉軟殼蟹飯 $148有成隻軟殼蟹🦀,而且整得好香脆,另外仲有松葉蟹肉,溫泉蛋,飛魚籽同青瓜絲,份量十足而且口感豐富,整體價錢非常抵食 ☕️Hot Latte $45今次都係轉燕麥奶同decaf,唔駛夜晚眼光光🤗心形拉花簡約好睇~ ☕️Hot 85% Chocolate $50有驚喜值得一試!!!!朱古力味勁香濃,真喺好似食緊85%朱古力嘅味🍫,朱古力控千

✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼
🥗燒虎蝦帶子田園沙律配檸檬油醋汁 $128
加牛油果 $15

今次再加咗份牛油果🥑,新鮮嘅果肉配埋沙律夠fresh🌟

🥯油漬黃油雞賓尼迪 $118

松葉蟹肉軟殼蟹飯

☕️Hot Latte $45

oatmilk latte

☕️Hot 85% Chocolate $50
有驚喜值得一試!!!!朱古力味勁香濃,真喺好似食緊85%朱古力嘅味🍫,朱古力控千祈唔好錯過

雖然記得更加有義大利gelato雪糕車供應,當日都有4-5款味😏,但我同朋友呢日唔方便食凍嘢就無叫啦🤣之後趁未冬天再去食~

油漬黃油雞賓尼迪
松葉蟹肉軟殼蟹飯
oatmilk latte
  • oatmilklatte
🔖 Creamy Mentaiko Spaghetti HKD148明太子忌廉好creamy!!!食落唔會覺得好重忌廉,而且明太子帶有微辣,提升晒成個意粉嘅味。意粉又非常之掛汁,成個感覺就係好豐富濃厚。🔖 Burrata Cheese Salad HKD118真係好Fresh!食一啖讚一啖嘅好食!平時唔點食小蕃茄嘅我,都食晒佢啲小蕃茄,蕃茄仔食落被調過味好甜。另外成盤蔬菜配上黑醋,甜甜酸酸,好開胃。最鍾意就係佢個布袋芝士🤤 大大舊 而且一啲都唔膩,淨食芝士都可以,口感軟滑,撈埋沙律,或者配法包食,超夾!🔖 Chicken Wing with Yuzu Sauce HKD88外皮炸得香脆,內裏肉質嫩滑,雞翼上有炸蒜同柚子蜜,除左靚之外,更惹味!甜甜咸咸的味蕾衝擊,是一道不錯的小食。🔖 Creme Brulee Pancake HKD108店舖採用左美式pancake,每層都比較厚實,但pancake每層都加有蜜糖,令味道不會太寡。pancake面頭加左法式燉蛋,焦糖焦香,燉蛋綿滑,真係一次過滿足我呢個甜品控😍!🔖Hot 75% Chocolate HKD50好濃好濃嘅朱古力,成杯都好鍾意

🔖 Burrata Cheese Salad HKD118

🔖 Creme Brulee Pancake HKD108

🔖Hot 75% Chocolate HKD50
好濃好濃嘅朱古力,成杯都好鍾意。飲極都仲好濃郁,甚至真係覺得自己食緊朱古力咁😂 飲到尾更似tiramisu般嘅酒精發酵味!

🔖Hot Matcha Latte HKD50
餐廳好貼心仲可以比你選擇牛奶/ 燕麥奶,而我今次揀左燕麥奶,如果平時都唔鍾意飲燕麥奶嘅你,真係唔緊要,聽我講真係飲唔出佢係燕麥奶!!!茶嘅味道好重好濃。如果想健康啲,大家可以安心揀用👍。
2023-09-19
2023-10-03 8 views
之前食過pancake好食,諗住今次再試,點知味道大不如前 ,仲要係凍冰冰, 入面好似燒燶咗咁 。卡邦尼豬腩肉意粉係好食 ,牛肉burger 好香,薯條夠粗又夠脆, 咖啡水準可以保持到。 希望pancake下次會再改善

希望pancake下次會再改善
法式焦糖pancake
卡邦尼豬腩肉意粉
卡邦尼豬腩肉意粉
2023-10-02 21 views
同好耐無見既朋友見面👭🏻,佢揀左哩間位於海旁既Cafe,貪佢風景靚,一路望住海景傾計食飯,係平日夜晚都可以Chill下。餐廳既裝潢簡約得黎有少少工業風,寬敞既地方擺放住形形色色既咖啡機同工具☕️,仲有一架特色Gelato車仔🛻、賣咖啡豆既Corner同長型咖啡台,成個環境令人好放鬆💆🏻。本身見到咁多咖啡工具,咖啡應該係必試,可惜兩個咖啡因活躍分子,唯有留返下次朝早再品嚐,試住其他食物先😋。Sourdough Cinnamon Roll $37好有心思翻熱左,入面既肉桂糖🍬有焦化感,聞落好香,食落都好鬆脆。85% Belize Chocolate (Cold) $54濃度比較高既朱古力🍫,帶微微可可豆酸味,品嚐到苦甜朱古力既原汁原味。辣肉腸炒鮮魷魚 $88上台既時候牛油香撲鼻,原來係牛油汁🧈黎,食落唔會覺得好油好膩,仲有埋蒜片既香味。魷魚🦑一啲都唔韌,係爽軟既質地。慢煮豬肋漢堡配薯條 配ASAHI $168豬肋扒🐷份量十足,成個漢堡包好巨型🍔。餡料仲有椰菜蘿蔔絲沙律🥕、芝士🧀️、蕃茄🍅、生菜🥬,非常豐富。薯條🍟炸得好香脆,配上一啲都唔吝嗇既黑松露蛋黃醬,就算配角都出色。松葉蟹肉軟殻蟹飯 $1

Sourdough Cinnamon Roll $37

辣肉腸炒鮮魷魚 $88

慢煮豬肋漢堡配薯條 配ASAHI $168

松葉蟹肉軟殻蟹飯 $148
大大隻炸軟殻蟹🦀炸得脆之餘,入面仲有蟹黃,好有驚喜。粒粒分明既珍珠米🍚加上流心蛋🍳同蟹籽蟹肉拌埋一齊食,夠哂滿足。

朱古力 Gelato $49
作為朱古力狂熱者,我會俾一個高分數佢,入口超濃烈既朱古力味🍫,係會係口入面停留個種!而且質地有Gelato既拉絲感🍨,又唔係好甜,超推介。

不得不提幾位店員除左高大噢巴感滿滿之外,仲十分細心💕,安排窗邊座位,又會介紹菜式🥗,點讚加分。
追趕夏天既尾巴,今日同姊妹👯‍♀️👯‍♀️黎到將軍澳,好好感受陽光既温度☀️🔥係海旁散步聊天。望住一望無際海景,蔚藍色天空🏞️🏞️,兩顆忙碌疲憊心靈都慢慢放鬆🧏🏻‍♀️行左一陣,決定入去海旁邊既一間cafe醫下肚,坐低再繼續傾計👯‍♀️早餐用料豐富,有櫻桃🍒蕃茄、大啡菇、牛油果、哈羅米芝士、蛋同埋酸種多士🤤櫻桃蕃茄同沙拉菜🥗都好好食,蔬菜新鮮清甜,混合埋沙律醋,口味清爽酸甜☺️大啡茹有滿滿既汁水👍🏻最出色係哈羅米芝士!表皮燒焦,芝士咸口而且非常重芝士味🧀🧀Cafe用左希臘乳酪,水份較少,質地比較濃郁。加上,乳酪是原味無糖,配上蜂蜜一齊食,可以突出蜂蜜本身獨特既甜味🤤穀麥脆卜卜,撈埋乳酪享用可以增加唔同口感👍🏻水果係香蕉士多啤梨,兩樣都好甜,而且果味香濃☺️♥️

素菜早餐

水果蜂蜜穀麥乳酪碗

2023-09-17
$100 (Lunch)
素菜早餐
水果蜂蜜穀麥乳酪碗
2023-09-27 20 views
【#將軍澳】寧靜海景Cafe由佢仲係尖沙咀美麗都大廈地舖開始幫襯😳,轉眼間過咗咁耐,分店都去過幾間。將軍澳呢間好闊落,對住大海景🪸,裝修時尚,仲有架意式🍦雪糕車。今餐最鍾意沙律🥗,海鮮彈牙,醬汁好開胃,不過定價偏高🤏🏻。卡邦尼加咗隻juicy大啡菇!芝士蛋糕好大份,兩人叫人個夠,原味好味啲。抺茶牛奶甜度啱啱好🫶🏻。➥ 燒虎蝦帶子田園沙律配檸檬油醋汁 Seafood Salad w/Lemon Dressing $128 (4.5/5)➥ 卡邦尼煙豬腩意粉 Spaghetti Carbonara $138 (4/5) +$18 大啡菇 Mushroom➥ 雲尼拿麻糬巴斯克芝士蛋糕 Vanilla Basque Burnt Cheesecake with Mochi $78 (3.5/5)➥ 藍莓麻糬巴斯克芝士蛋糕 Blueberry Basque Burnt Cheesecake with Mochi $88 (3/5)➥ 熱抺茶牛奶 Hot Matcha Latte $50 (4/5)➥ 熱柚子烏龍茶 Hot Yuzu Citrus Oolong Tea $42 (3.5/5) •——
【#將軍澳】寧靜海景Cafe

•——————•°•✿•°•——————•
📍Urban Coffee Roaster ⭐️⭐️⭐️⭐️
@urbancoffeeroaster
將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下12號舖
Shop 12, G/F, Alto Residences, 29 Tong Yin Street, Tseung Kwan O
將軍澳海濱除咗適合飯後散步、放工後跑步做運動放鬆之外,都係一個食好嘢嘅地方🤤 呢間cafe裝修得好歐美復古風,枱與枱之間間隔好寛,坐得好舒服🍽️《主食》▪️手打安格斯牛肉漢堡配薯條($138)淨係睇個橫切面都見到呢款漢堡幾有料!麵包內部有不少氣孔,可想言之有幾鬆軟,入口空氣感有幾重🍞 牛肉比起塊麵包更厚身🥩 仲有蕃茄、生菜、煙肉、芝士等配料做陪襯,令味道更加豐富🤓▫️松葉蟹肉軟殼蟹飯($148)成隻軟殼蟹真係好似好想爬出嚟咁,而且炸至金黃色,粉漿薄,入口酥脆🦀 而且呢款餐點仲有一隻半山熟溫泉蛋,將溫泉蛋篤穿令蛋漿均勻攪拌至包裹住每一粒飯粒,特別惹味🤤 《飲品》▪️HOT 85% Chocolate($50)唔知大家有無飲過95%或以上既朱古力😏 可可濃度咁高嘅朱古力已經唔係苦味,其實係好酸好酸嘅飲品🫥🫥 所以我覺得85%給可可脂、可可粉係一個黃金嘅比例,苦中帶絲絲甜味 😌▫️Hot Tumerica and Lemon Ginger Tea($42)▪️Hot Apple and Hibiscus Tea($42)飲得太多咖啡怕夜晚溜溜長眼光光瞓唔着? 餐飲可以跟我選擇花茶😚 蘋果茶香甜不膩🍎,而

《主食》

▪️手打安格斯牛肉漢堡配薯條($138)

▫️松葉蟹肉軟殼蟹飯($148)

《飲品》

▪️HOT 85% Chocolate($50)

飲得太多咖啡怕夜晚溜溜長眼光光瞓唔着? 餐飲可以跟我選擇花茶😚 蘋果茶香甜不膩🍎,而檸檬薑茶味道就比較清新🍋

甜品

▫️Vanilla Basque Burnt Cheese Cake with Mochi($78)

Basque係種特殊既乳酪蛋糕,係製作過程中只係加非常少量既小麥粉幫助蛋糕定型,所以蛋糕既本體可以好似乳酪一樣濕潤鬆軟,而從表面烤至焦黑亦帶來一陣焦味😈 呢款特別嘅地方係內裏加咗煙靭既麻糬,而且食落仲甜絲絲😆

如果食唔落一個蛋糕,可以考慮下Gelato😍 健康、低脂、味道選擇又多🍧❤️
2023-08-15
  • 松葉蟹肉軟殼蟹飯
隨着將軍澳南住宅相繼入伙,近幾年海皮呢帶都愈開愈多餐廳,放假過來散下步食下好西都係件賞心樂事☺️琴日星期日約咗個舊同學食下飯見面,呢間餐廳走工業風型格路線,加入不少藝術家元素,環境舒適;餐廳坐擁住180度海景、遠眺港島東區,近距離又可欣賞到上年落成既跨灣大橋,景觀一流啊👀呢度服務都唔錯,員工反應都幾快,值得encore~而家下午三點後全晚都係Happy Hour 🍔手打安格斯牛肉漢堡配薯條 牛肉肉汁多之餘仲幾嫩口🍻配埋1664 Blanc套餐價都只係$168🦀松葉蟹肉軟殼蟹飯最鍾意食蟹既我,呢道菜直情係為我而設咁濟,蟹肉兩重奏咁攻陷我味蕾😍軟殼蟹脆炸金黃,松葉蟹肉鮮甜無腥味,撈飯食好正🤍🤍🐔蒜香柚子雞翼最好食就係呢份雞翼❤️平時鍾意飲柚子茶嘅朋友就啱晒啦,佢個醬正正係用柚子蜜製成,甜甜酸酸好開胃🥰🦑辣肉腸炒鮮魷魚魷魚幾新鮮爽口彈牙,加埋辣肉腸既配搭又幾新穎,辣辣地風味獨特🍟黑松露薯條配黑松露蛋黃醬新鮮炸起入口外脆內軟,沾上黑松露醬後仲滋味,份量仲好多🍵Iced Matcha Latte茶味好香濃容易入口,賣相仲幾打卡able🍦Sweet Ending方面,呢間cafe提供5款口味既Gela

而家下午三點後全晚都係Happy Hour
🍔手打安格斯牛肉漢堡配薯條
牛肉肉汁多之餘仲幾嫩口
🍻配埋1664 Blanc套餐價都只係$168

🦀松葉蟹肉軟殼蟹飯

🐔蒜香柚子雞翼

🦑辣肉腸炒鮮魷魚

🍟黑松露薯條配黑松露蛋黃醬
新鮮炸起入口外脆內軟,沾上黑松露醬後仲滋味,份量仲好多

🍵Iced Matcha Latte
茶味好香濃容易入口,賣相仲幾打卡able

🍦Sweet Ending方面,呢間cafe提供5款口味既Gelato:曲奇、香芋、雲呢拿、綠茶及朱古力🍫Gelato係意式雪糕,主要由牛奶製作而成,脂肪比例只有2-9%,比起普通雪糕較少脂肪,而且較健康,所以近年都愈來愈受歡迎🤍
  • 手打安格斯牛肉漢堡配薯條
2023-09-22 20 views
呢間Cafe港九新界都有,將軍澳分店坐落喺海旁位置,望住出面陽光普照嘅海景食住下午茶,夠晒慢活寫意!嘢食都係以輕食、意粉、烘焙類為主,仲有啲甜品,望落都幾吸引❤️,如果想再chill啲,仲可以叫啤酒飲🍻!平日中午去更加有set lunch,嘢食抵食,仲可以用半價加配咖啡同試佢哋嘅甜品!呢間分店仲有gelato🍦提供,但嗰日雪櫃咁啱壞咗,下次再嚟試!------------------------------🐓◖油漬黃油雞賓尼迪◗ $108酸種多士上面擺咗好多餡料,好豐富!有兩個賓尼迪蛋,蛋味香濃;黃油雞係好似手撕雞咁,食落係煙燻BBQ嘅味道,識落一絲絲甜甜地,蛋漿、肉類同底層嘅沙律菜一齊食,味道有層次!另外加咗$25,加配咗一份煙三文魚🍣,一次過試晒兩種配料嘅酸種包🤣!🦀◖松葉蟹肉軟殼蟹飯◗ $138原隻軟殼蟹鋪喺面超吸睛,外層仲有少少脆口,啖啖肉!個飯係珍珠米,口感煙韌,中間話空左放咗一個溫泉蛋,再加上蟹肉、蟹籽同青瓜絲,食落口感都幾豐富,加上蛋漿一齊食,味道唔錯!🫕◖餐湯◗ 跟餐是日餐湯係南瓜蕃茄湯,蕃茄味香濃,帶有淡淡南瓜甜味🍮◖法式焦糖班戟◗ +$45班戟唔係鬆軟嗰種,口

🐓◖油漬黃油雞賓尼迪◗ $108

🦀◖松葉蟹肉軟殼蟹飯◗ $138

🫕◖餐湯◗ 跟餐
是日餐湯係南瓜蕃茄湯,蕃茄味香濃,帶有淡淡南瓜甜味

🍮◖法式焦糖班戟◗ +$45
班戟唔係鬆軟嗰種,口感比較煙靭,面頭淋上吉士醬,再加一層焦糖脆皮,好特別,口感好豐富!

🧊◖Iced Caramel Latte◗ +$26
咖啡味道香醇,唔會太甜,又飲到焦糖嘅香味

☕️◖Cappuccino◗ +$23
拉花好靚,奶泡打得細滑,咖啡嘅味道好出,奶味相對冇咁濃,有少少炭焙香味

🌟 Encore指數:8.7/10
2023-09-22 21 views
將軍澳一日遊~🚴🏻‍♀️踩單車+嘆美食~呢間海傍餐廳係我bookmark左好耐🔖放假終於有時間去嘆下啦😍🏠餐廳環境闊落,座位舒適整潔,店內氣氛悠閒寫意,工業風佈置有格調,一入門口就有架雪糕車,有多款唔同口味Gelato,不過我踩完單車夜晚去到賣曬了🥹,想試就要早少少去,呢間餐廳輕食為主,不過份量都幾多,差啲食唔曬🤣🌟慢煮豬肋漢堡配薯條呢款漢堡幾特別,唔係用一般漢堡扒,係用去骨豬肋肉,好大舊好厚肉,份量十足!肉嫩多汁,配料加上生菜蕃茄及酸菜,麵包香脆鬆軟,口感非常豐富,粗薯條配黑松露蛋黃醬好好食,炸到外脆內軟🌟蒜香柚子雞翼我超喜歡食雞翼,呢碟雞翼好吸引呀~大大隻香脆入味,上面有炸蒜和柚子,口感豐富,酸酸甜甜好開胃🌟辣肉腸炒鮮魷魚配搭香辣惹味,魷魚炒得剛剛好,咬落唔會韌,令我食唔停口🌟新鮮青口蒜香白酒牛油汁份量多好大碗,青口肉質好鮮甜,個白酒汁清清地幾好味,脆脆麵包浸少少汁食好正~💚抹茶 Latte我最愛一款飲品,去cafe必點,呢間抹茶味好香濃,口感幼滑,拉花都幾靚💛熱薑黃檸檬薑茶當日天氣麻麻地,踩單車淋左少少雨,好適合飲番一杯熱薑茶,味道清香易入口
將軍澳一日遊~🚴🏻‍♀️踩單車+嘆美食~
呢間海傍餐廳係我bookmark左好耐🔖
放假終於有時間去嘆下啦😍

🌟慢煮豬肋漢堡配薯條

🌟蒜香柚子雞翼

🌟辣肉腸炒鮮魷魚
配搭香辣惹味,魷魚炒得剛剛好,咬落唔會韌,令我食唔停口

🌟新鮮青口蒜香白酒牛油汁

💚抹茶 Latte