2020-06-08 450 views
小姝一向不太喜歡素食,太斎太寡。適逢友人今日邀請我去 V Walk 商場內的一間素食餐廳,午市素食放題一百元有找,咁抵食試吓又無妨。估不到試過後,完全改觀,原來素食都可以好精彩。款式算多,有沙律,炸物,熟食,壽司,甜品,湯,糖水,飲品。蔬菜有不同煮法,焗,炒,炸....味道有椰汁,蒜蓉...,炸物漿衣不會過厚,不油也不膩,友人的至愛。我好喜歡薑醋,那隻蛋吸盡醋的精華,滋味!炒粉炒麵也不錯,乾身不油膩。甜品蛋糕細細件,甜度適中。蒟蒻啫喱有香橙香味,開胃。湯品也沒有味精,原來汁原味。整體水準好滿意,服務殷勤,價錢又合理,值得推介。
小姝一向不太喜歡素食,太斎太寡。
估不到試過後,完全改觀,原來素食都可以好精彩。

款式算多,有沙律,炸物,熟食,壽司甜品,湯,糖水,飲品。

蔬菜有不同煮法,焗,炒,炸....味道有椰汁,蒜蓉...,
炸物漿衣不會過厚,不油也不膩,友人的至愛。
我好喜歡薑醋,那隻蛋吸盡醋的精華,滋味!
炒粉炒麵也不錯,乾身不油膩。
甜品蛋糕細細件,甜度適中。蒟蒻啫喱有香橙香味,開胃。
湯品也沒有味精,原來汁原味。

整體水準好滿意,服務殷勤,價錢又合理,值得推介。
2020-06-08
$90 (Lunch)
2020-05-30 381 views
食物嘅種類好豐富,有多款嘅熟悉食,口感好似壽司嘅壽司,壽司飯嘅質素仲好好!而且又有沙律,啱晒鍾意健康嘅人士!呢度唔止有凍飲,仲有健康嘅羅漢果水、紅菜頭檸檬水,我個人比較喜歡紅菜頭檸檬水,味道有少少酸的,夠開胃!重點係其他地方沒有得喝!而且仲有多款嘅甜品,西式嘅糕點,味道整體都做得很好吃😋近期還免收加一服務費,真是超值!雖然食客很多,但都彼此保持1.5米嘅距離,出去攞食物時仲要戴好口罩,會食得比較放心!
食物嘅種類好豐富,有多款嘅熟悉食,口感好似壽司壽司壽司飯嘅質素仲好好!而且又有沙律,啱晒鍾意健康嘅人士!

而且仲有多款嘅甜品,西式嘅糕點,味道整體都做得很好吃😋
2020-05-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
2020-05-30 346 views
媽咪話想食素,又想食buffet, 於是就上網搜尋下有冇好介紹,見到呢間素一都幾多好評,而且地點都方便,於是就預約試下啦。我地預約左中午食,平日只係$78,仲要免加一,其實係十分抵食攞野食時間一定要戴上口罩。就咁望過去,食物款式選擇都還可以。中午時間都算幾多客人,果然係受歡迎。掛住食吾記得左影相總括黎講都係幾吾錯,壽司,南瓜餅,炸曼頭我食左好多舊,腐皮卷都係必食,另外媽咪有稱讚呢到既炒粉都做得好好。飲品方面都有吾少選擇,豆漿,紅菜頭水,羅漢果茶等等。其實間中食一次呢d素食buffet真係吾錯,健康之餘又好味。

中午時間都算幾多客人,果然係受歡迎。

掛住食吾記得左影相
南昌店嘅設計同銅鑼灣店差唔多,我覺得呢到嘅自助區範圍大D。我哋係食晚飯嘅第2輪 (19:45 開始),小食嘅款式比第1輪少,例如冇pizza,炸物擺出黎嘅份量亦唔多。當日都有9成坐滿,所以大家去前一定要訂位。炸物小食: 香草焗法包、薑醋蛋、炸秋葵、酥炸吉列豬扒、蒸南瓜餅、羊肉串、蜜汁叉燒、雜錦天婦羅、金沙冬菇、煎堆仔、陳醋雲耳、涼拌青瓜、酥炸南瓜餅、炸薯蓉、香煎素餃子、生煎素菜包、鮮竹卷、馬拉糕、奶黃包、炸饅頭、春卷、酸薑皮蛋、素鵝…可能因為炸物份量少,剩下放底嘅幾件,所以部分炸物好油膩,尤其是炸秋葵,好似油浸咁。酥炸南瓜餅超好食,外脆內綿,令我諗起素年日式定食嘅南瓜餅。吉列豬扒同大自然食到嘅炸豬扒口感一樣,都係用大豆纖維做成,表面沾上沙律醬黎食,都幾好食。香草法包應該係第1輪嘅食物,我拎嘅時候只剩4件,之後就再冇出過,口感唔錯,雖然放咗一段時間,但外皮仍然夠脆身。日式食品區: 三文魚壽司、昆布卷、墨魚壽司、素一卷、煙肉壽司、素蝦壽司、玉子壽司、冷烏冬、紫薯栗子、日本枝豆、冷豆腐沙律bar: 粟米、藜麥、紫椰菜…小菜: 上海烤麩、麻婆豆腐、芝士年糕、南乳粗齋、葡汁四蔬、茶樹菇欖菜四季豆

沙律bar: 粟米、藜麥、紫椰菜…

小菜: 上海烤麩、麻婆豆腐、芝士年糕、南乳粗齋、葡汁四蔬、茶樹菇欖菜四季豆、南乳蓮藕花生、冬瓜炆豆卜、梅菜蒸菜心、椰汁芋頭…

芝士年糕表面有辣粉,所以都幾辣,我覺得味精味較重。南乳粗齋嘅白菜口感好淋,可能因為係出面焗咗好耐。椰汁芋頭幾好食,芋頭煮得夠綿同入味。

主食: 豉油皇炒河粉、炒飯、蒸粟米、蒸蕃薯

甜品: 日式焦糖布丁福餅、泡芙、抹茶蕨餅、馬卡龍、香蕉糕 (唔肯定)、馬蹄糕

我覺得日式焦糖布丁福餅係一個伏,成件餅得個酸味。抹茶蕨餅幾好食,感覺同居素屋嘅抹茶蕨餅差唔多。

湯羹/ 糖水: 紅棗雪耳南北杏桃膠、綠豆沙、素翅…

素翅好搶手,好快就比人潷哂,味道唔錯,配料有鮮竹、髮菜、冬菇等。

飲品: 石磨豆漿、羅漢果水、紅菜頭檸檬水、奇異果沙冰、士多啤梨沙冰、茶包 (普洱、鐵觀音)

水果: 蘋果、西瓜、哈蜜瓜、燒菠蘿

附送: 素鮑魚

整體食物嘅質素都唔錯,但始終款式比第1輪少 (因為我哋之前去過銅鑼灣店食晚市第1輪,自然同今次會有比較),同行家人覺得同一價錢,款式應該同第1輪相若,尤其是小食炸物同壽司

2020-05-29
Type of Meal
Dinner
2020-05-27 202 views
今天與同事聚會,於網上見南昌站素一的評語就吸引嚟試吓,嚟到見店內食物和環境好乾淨衛生,而且冇諗過有火鍋送,而且食物種類比我預期中好,百幾蚊有咁豐富的自助餐食,真係食得好開心
2020-05-27
  • 壽司
2020-05-26 281 views
本來69蚊食下午茶是可以的,可惜第二次去就差了很多,不單味道差了,種類又少,仲要3:30去到食已冇加任何嘢,只食了兩碟已冇嘢可以再食,糖水又只有绿豆,碗仔翅連冬菇椗都有,又話攞嘢食要戴口罩先可以,但係好多人唔戴又冇人理,入咗又冇探热又冇俾酒精搓手液你用,見到啲人攞嘢時D餸D湯掂到隻手跟住放返落去,伙記見到又冇理,見到咁嘅樣已冇辦法再食,立刻比錢走,冇下次
2020-05-22
$69 (Tea)
素一本身係我好期待去食既本地素食自助餐之一,我之前分享過去銅鑼灣素一的超正體驗!當時去到無論侍應、野食、地點我都好滿意!不過估唔到南昌素一係好差,完全推翻我對素一的體驗!適逢母親節,所以專登帶晒一家大細去試V walk素一!地點嚟講好方便,係D2出口一上電梯就係。一開始我預約咗11:45,當時11:20一上到去都奇怪唔知點解有班人排緊隊。去到11:40分我哋就入咗去食,當時先發覺嘢食方面同銅鑼灣果間有啲出入。好似素壽司咁,最正個兩款素肉鬆壽司同素鰻魚壽司係完全無,不過Refill算快。壽司方面無咩揀,所以就去咗食炸物同熱食,以下係必食推介。馬拉糕好味,不過接近無Refill過,唔明點解蒸嘢食都會無得食第二次桃膠糖水好味!炸物都唔錯,款式算多,不過Refill都幾慢,出去拎梗有兩三款唔見晒。冷烏冬好吃,但都見過無晒。糖水、湯品的確比銅鑼灣分店多大概一倍。除咗素壽司無咗兩款、炸物無銅鑼灣分店咁多、蒸嘢完全無refill、其他嘢食refill速度慢之外。令我哋食到最嬲係趕客走!我哋11:40入去食,照計食75分鐘,應該都食到12:55分先完。點知有位應該係經理的人士,12:35就開始催人走,

素壽司
壽司
紫菜卷

壽司方面無咩揀,所以就去咗食炸物同熱食,以下係必食推介。
馬拉糕好味,不過接近無Refill過唔明點解蒸嘢食都會無得食第二次

馬拉糕

桃膠糖水好味!
桃膠糖水

炸物

冷烏冬好吃,但都見過無晒。
鳥冬

糖水、湯品的確比銅鑼灣分店多大概一倍。

令我哋食到最嬲係趕客走!

點知有位應該係經理的人士,12:35就開始催人走,我哋本身以為催緊11:30入嚟的客人。

當時我拎完最後一輪返埋位先12:39分,已經見到佢係我哋張枱附近望嚟望去,
過咗唔夠一分鐘,跟住佢又催,之後我就話我哋11:40先入嚟,正常都未洗走住。
點知經理即刻答「今日只有一輪時間,所以全部都要係第一輪時間計算之後走。」
佢意思指無論我哋11:30還是11:45入,都係要11:45走。

個位經理由電話預約到入場完全無同我哋講過,客人比咗75分鐘的價錢就應該食返75分鐘。
就算係節日,都唔應該係咁樣無端端比人趕走,仲要因為你個唔知咩時間計算。
如果照上面咁講得一輪時間,我再遲吓11:50至12點先入場食,咁咪連一個鐘都食唔到!

我食咁多間素食自助餐都無試過有一間係咁差咁樣趕客走!!

依間真心唔會推薦大家去食,以後再食只會食銅鑼灣素一!!
素三文魚
熱食
2020-05-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
紫菜卷
馬拉糕
桃膠糖水
鳥冬
2020-05-15 314 views
小弟一向追求健康生活、均衡飲食(講囉),平日食唔少立雜嘢,最近為咗健康一於食齋!網上尋找千百度,驀然回搜,此鋪就於vwalk一角。上網搵咗唔少素食自助餐,呢間素一,好合眼緣。寶寶已經book定位,一入去就見到唔同款式嘅素菜,小弟立即衝去(其實唔使急)攞壽司!哇!好食!素食三文魚夾口,壽司卷亦相當好味,食得出係新鮮!仲有,齋pizza 小弟誠意推薦,上面嘅素火腿係好似火腿,食落同隔離hut 記薄批無異。甜品,誠意再推介桂花糕、百香果糕,大菜整嘅,好特別亦好清新。朱古力類甜品甜咗少許,ok嘅。不過炸物就凍咗d,寶寶話呢d好難keep住新鮮,不過都好,食齋想清心寡慾,涼少少無咁熱氣嘅,可接受!而且呢期奉送火鍋同菜盤,原價要48蚊,而今送埋仲要八折免加一,埋單一人百四蚊,自助餐喎,雖然係齋,都抵啦!都係果句,而今咁嘅市道,有能力就支持吓啦

都係果句,而今咁嘅市道,有能力就支持吓啦
pizza必食!
壽司卷!
人參湯底火鍋
蕃茄湯底火鍋
減熱氣炸物
2020-05-13
pizza必食!
壽司卷!
人參湯底火鍋
蕃茄湯底火鍋
2020-04-28 599 views
好耐無食素食。 充滿冀望。 結果幻想是美麗, 現實卻是殘酷的。先講賣相, 一點不吸引。 連相機食先嘅意欲都無。 所謂睇食評嘅朋友仔, 對不起, 沒有吸引的食物照片提供。再論味道, 三文魚壽司、煙肉壽司, 上面那片『魚生』 味道古怪都算。 啲飯一點也不是刺身飯, 求其攞啲飯揸埋一舊叫壽司。 再說其實熱食, 一點不熱。 味道還可以, 但不會食第二件囉。唯一可以的是咕嚕肉, 當然也是室溫的。 但起碼個汁嘅味道食得出是咕嚕汁, 同埋啲炸腐皮口感還可以。

2020-04-28
2020-04-26 473 views
先由打電話說起,接電話員工問非所答都算了,但今天是一個不愉快的經歷⋯攞位時,我跟派位的職員說出訂位姓名時,他只望了我一眼就沒有應我,起初我以為他在忙,只好等一等,30秒後他竟然頭也不抬的問我「姓咩」,其實如果佢喺度忙緊,佢同我講一聲,麻煩你等等啊,我係唔介意嘅,但佢冇⋯入到店內,因坐位太大風,要求轉另一枱,服務員一句回應,「唔可以喎,訂晒枱㗎啦」但其實環觀周圍,還有很多人未到,我再三提出因媽媽身體不好不能坐太大風的位置,服務員竟然用唔想處理我呢個問題既態度用手指向門口位置跟我說「你去問門口嗰個吖」,估唔到一個服務員連幫我換一個位嘅能力都冇⋯當我在門口問了,攞到另一張枱時,那位一開始說不能換位的服務員竟然還在一旁喃喃細語的數落我⋯⋯坐下了,出去攞食物,有80%的熱食是不熱的,連暖都講唔上⋯⋯⋯其實我不只一次幫襯銅鑼灣的素一,服務質素同食物我係滿意嘅,估唔到南昌分店會比我留下一個咁深刻嘅印象,相信我以後都唔會去幫襯素一,亦謝謝銅鑼灣店既好服務

2020-04-22 174 views
V walk 算係新塲,就行吓睇吓有咩食,我平時都素食開,一見到這間素一當然第一時間去試吓啦,去到門口,見入面都好光猛,地方都濶落,唔似平時嗰啲什麼走肉、無肉那些咁逼夾,歺牌和望到入面都好似幾多選擇,惗住應該唔錯,點知😪所有炸物完全唔脆,個面硬嘅,其他熱食煮物都唔好食,唯一有d 卷物和糖水可以接受,野食唔好食都算,因為每個人對食物要求都唔同,但最最最唔可以接受就係店內幾多烏蠅飛來飛去,出面自取那些炸物、沙津冇蓋冚住,見到d 烏蠅在食物上面飛來飛去,真係冇哂胃口,最後沙律之類我完全冇食,最好笑個侍應在店內拍烏蠅🤦🏻‍♀️,衞生太差喇!唔會再去食!😪
2020-04-21
2020-04-20 643 views
今日忽然有齋念,就到V Walk嘅素一試一試。下午茶時段90分鐘$68,唔使加一。一入去就見到種類繁多,中西美食兼備,連仿真度頗高嘅素壽司都有,反而傳統嘅酸齋同蠔油齋就欠奉,可能年輕人冇咩興趣。首先食沙律,我比較喜歡自由配搭,番茄仔,粟米同藜麥配日式芝麻醬唔錯哈哈~炸物都值得推介,紫薯麻糬波波好煙韌有咬口。試左一碗蓮藕髮菜湯,不過不失。食物一概都唔會太油膩,唯獨係可以熱啲。到甜品啦,紫米芋頭糖水係必食,我食左兩碗。除此之外仲有雪耳糖水,桂花糕等,都甜度適中。$68可以坐90分鐘,捧腹而回,性價比都算高,ok啦~

$68可以坐90分鐘,捧腹而回,性價比都算高,ok啦~
2020-04-16 439 views
第一次食素食嘅放題, 自助餐素食, 感覺非常之特別, 因為好多款式都係以肉類角度黎創造, 賣相維肖維妙, 自助餐最緊要係最好多選擇, 這間餐廳嘅選擇非常之合我心意, 除咗一般嘅素食之外, 仲有不少係模仿肉類嘅菜式, 非常特別一嚟到就食咗個壽司拼盤, 就真係覺得同刺身一樣, 米飯加咗醋汁非常之香, 而口感 就有類似食魚生嘅感覺基本上佢扮演肉類嘅菜式, 味道就好接近肉類一樣,真係可以以假亂真, 非常得意 而家鮑魚嗰個芡汁打得非常之靚, 咬落去個q彈感覺非常之吸引一盅燉湯非常的夠火喉, 雖然冇肉味, 但係亦都非常之香甜

而家鮑魚嗰個芡汁打得非常之靚, 咬落去個q彈感覺非常之吸引

一盅燉湯非常的夠火喉, 雖然冇肉味, 但係亦都非常之香甜
2020-04-08 372 views
一直想試,剛好妹妹放下午,可以一起午餐。無需預訂,去到就有位。食物種類多,有日式壽司,烏冬。壽司飯軟硬適中,沾上壽司豉油和芥末,就好似食緊真的壽司一樣。熱盤選擇有蒸炒煮炸,各樣味道都有特色。最喜歡腐皮卷,外脆內軟,味道清新。甜品的味道清甜,不會覺膩。個人覺得燒菠蘿和紫米露最好味!菠蘿燒過後格外多汁甜美,紫米露的奶香濃淡適中,喝多也不覺膩。
2020-03-22 420 views
今餐真係食到飽....依個放題款式都還好😋不過有啲野食就太油膩啦,我同友人都覺得唔再試🙈不過特別在係有素食壽司🍣食落都好似架👍🏻算有心思沙律🥗方面都有好多款菜,最喜歡係你木耳同蕃薯🍠仔😆炸物就係我同友人都覺得偏油膩啦🙈拎完一轉都唔敢再拎啦🙈款式都多架,有炸饅頭、炸餃子、炸紫薯球等等而個環境可能因為係新分店關係,其實坐落都幾舒服,同埋而家疫情關係,都要同隔離檯保持距離,尚算做到啦🤔糖水方面,都有兩款,一款香芋紫米露同桃膠,我覺得兩款都唔錯
素壽司🍣

沙律🥗方面都有好多款菜,最喜歡係你木耳同蕃薯🍠仔😆

炸物

糖水方面,都有兩款,一款香芋紫米露同桃膠,我覺得兩款都唔錯

香芋紫米露
紅棗雪耳南北杏桃膠
2020-03-12
$86 (Lunch)
香芋紫米露