2020-11-29 1674 views
話說之前試過食一次自助午餐,2個人194元,都覺得不過不失,由於就生日,就同家人提早慶祝食次自助晚餐,記得之前食午餐時寫住晚餐188元有折,150元左右,就唸住覺得都ok,今次11月29日去食5個人940元,已經冇左折,比起午餐係多左少少款,送左鮑魚同燉湯,今次因為生日,仲送左個壽司蛋糕,都唔錯,侍應姐姐個個都好有禮貌,不過如果要比較,午餐就抵食啲。希望款式會多啲,例如pizza,蛋撻,猴頭菇咁。。整體食物算可以,如有折扣會更好,始終疫情未過,希望大家都加油!身體健康!最後都祝自己生日快樂
2020-10-17 1545 views
今日去南昌站自助齋,呢間齋舖越來越差,原本下午茶是2:30入坐,職員晦氣又無禮貌,食物食左2轉後,已有好多款無左,又唔加番,跟住我問經理,佢話廚房加埋佢只得兩個人,所以食物出唔切,但這個理由是不能接受,我是來吃自助餐,食咩無咩,如果你人手不足,就唔好放人入坐,最後我都只是食白粥頂飽個肚便算,受氣又食唔飽
2020-09-27 1513 views
喜歡食素而且大食的人來這裏就啱晒啦,因為可以用普通套餐價錢就可以在這裏食到任飲任食放題,好底食,淨係炸物都有幾種天婦羅、炸春卷、炸南瓜餅、炸黃金番薯球、炸煎堆仔等等!蒸包又有好幾種,因為太飽關係我只試咗芝麻包,芝麻餡濃香而不太甜😋而豆腐花也是必食,因為真係滑滑到不得了👍另外有沙律、有冷盤仲有各式各樣的壽司,而熱食方面有炆蓮藕、韓式豆腐、葡汁四蔬、云耳菜心扒雙菇、豉油王炒河、炒飯、仲有白粥湯同埋糖水等等等等⋯太多!真係每樣食一件都要捧住個肚走,因為多人食銷量快,所以食物質素可以保持新鮮熱辣係一間值得推介嘅素食餐廳

2020-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2020-08-13 1006 views
試佐午市外賣自取38蚊飯盒 拎到番屋企d餸完全錯曬 明明唔食得辣既我仲要比佐辣既餸我 好失望除佐我呢盒之外 我成家既飯盒都錯曬 張單落岩曬但係應該就係執飯盒既員工執錯曬 希望餐廳正視下呢個問題
三餸飯盒
TakeAway
2020-08-12 5901 views
這天因事要來南昌,沒吃午餐的我就在這裡吃了一頓健康素食下午茶自助餐,這下午茶的供應時段其實由上午十一時已經開始,直到禁止堂食的晚上六時為止,星期一至五的價錢只是 $78(未計加一),便可以任吃任飲80分鐘,如果在星期六、日或公眾假期,也只不過貴二十元而已,便可享用超過六十款的健康素食,都算十分經濟抵食。店舖衛生做得甚足,除在入內用餐前量度體溫、噴搓手液等指定動作外,每位客人都會收到一個裝口罩的紙套,在離座取東西吃時都要載上口罩和店舖提供的透明膠手套,給人一個講究衛生的感覺。一共取了三次齋菜,菜心、冬瓜、茄子、椰菜、蘑菇、豆腐、白菜、雲耳、素餃、枝豆、炒飯、炸物、齋壽司等都有,有些以咖喱煮、有些以麵豉烹調、有些清炒、有些......,款式不算千變萬化,可也不會千篇一律,味道有濃有淡,愛濃愛淡,悉隨客人尊便。也喝了兩碗湯,一是「胡椒芥菜豆腐湯」,一是「茶樹菇栗米蘿蔔湯」,前者較濃,後者稍淡,味道都自然不人工。還有沙冰呢!有「芒果沙冰」和「西瓜沙冰」兩款,我只要了前者,冰道雖非十分濃,仍然冰凍解渴。至於飲品方面,我只喝了豆漿和冰水,其實店裡還有熱茶和其他飲品可喝,也可有其他選擇。不過甜品選擇
至於飲品方面,我只喝了豆漿冰水,其實店裡還有熱茶和其他飲品可喝,也可有其他選擇。不過甜品選擇不多,也不怎麼吸引,已經吃飽了的我就沒有吃了。
偶爾吃頓素食,也頗好呢!
$86 (Tea)
2020-08-11 828 views
由於工作關係,,又再一次來到南昌站,再試一次素食自助餐,結果是又一次令人失望,比半年前第一去差很遠很遠,款式少咗很多,,甜品放得大耐是室溫狀態,十分難食,熱食一樣種類少咗很多,由於太多獻汁,程現一patpat狀態,之前有煎素菜包,,煎堆仔,炸饅頭,芝麻卷,蒸豆沙包,素粉果,豆沙煎餅,煎一口蘿蔔糕等都不見了,,現在冇分下午茶時段,價錢已貴咗,2位要$172可有其他更好選擇,應該暫時都不會再去了,失望

2020-07-27 675 views
近日放大假,就帶媽媽周圍飲飲食食😊為了搵間健康又抵食嘅食物,的確唔容易,最後在網上找到這間素食自助餐🤩當日下午兩點來到,已經企滿不少人等候食下午茶時段🙈我們同樣一齊等,冇執輸😂這間餐廳很開揚,而且很有規模和乾淨👍🏻食物款式很多,亦很吸引🤤有一點要讚的是,員工一看到食客忘記戴口罩拎食物,會立即提醒🤩安全衛生最緊要👍🏻👏🏻-下午茶(2:30 - 4:30)90分鐘 星期一至五 $68/位1️⃣炸物講起素食自助餐,我最期待的是炸物,這裏種類多和味道正😋有腐皮卷、春卷、炸餃子、炸饅頭、南瓜餅..... 雖然餡料都差不多,但勝在調味剛好,唔係大家想像好淡嘅味😚 每樣都保持熱度,食起來還是脆口😋2️⃣熟食熟食種類最多,質素都很不錯🥰基本上每款都食過晒,其中椰汁芋頭南瓜,最喜出望外,芋頭粉粉的,配合香濃微鹹的椰汁,令人諗起西米露😋媽媽就很喜歡食炒茄子🍆炒得很軟腍,調味一流!整體食物refill 速度很快☺️3️⃣甜品由於食得太多熟食同炸物,食唔到很多甜品😖不過值得驚喜的地方,就是這個朱古力杯子蛋糕😚細細一杯,但有很濃郁朱古力味,食多幾個都得4️⃣糖水最後都拎了綠豆沙糖水,味道唔會太甜,裏面超多綠豆,啱晒依家熱辣辣嘅天
1️⃣炸物

2️⃣熟食

3️⃣甜品

4️⃣糖水
最後都拎了綠豆沙糖水,味道唔會太甜,裏面超多綠豆,啱晒依家熱辣辣嘅天氣😚

素食自助餐
朋友生日話想試下食素,上op搵到南昌呢間素食自助餐評價唔錯!位置超方便,南昌站一出就係v walk商場!疫症期間,除左量體溫之外,仲派發熊仔紙用來收納口罩,出去夾食物時一定要戴上透明手套,貼心又衞生👏🏻食物款式真係幾多!一系列的炸物就喺眼前,第一時間夾腐皮卷和炸饅頭先!!😍 當日靚湯係海底椰粟米湯,清甜足料!豆漿唔甜都唔錯!估唔到連日式蕎麥麵、胡麻醬豆腐都有,細細碟試下都幾好!上層仲有甜品添!小食有番薯仔、焗多士、枝豆、中華沙律、雲耳等等,但雲耳唔知係未撈勻定調味問題,無咩味~除此之外,仲有一盤盤的熟食、蒸包、茶葉蛋⋯ 每人送左一隻素鮑魚,遠睇外形真係呃到下人😆食落去似用菇類或者蒟蒻做成,口感彈牙,有驚喜!香港人鍾意食壽司,估唔到連素食都一樣跟上潮流!師傅做左好多款不同類型的壽司,賣相吸引,同樣沾上芥末同豉油一齊食,飽肚感大增!如果唔想太熱氣,可以清清地食下炒粉麵,銀針粉簡單用醬料炒過,味道有點似泡菜醬,幾入味!食完後問番朋友意見個個都話滿意,食到好飽!成功改變佢地當初覺得素食等於無野食的印象,哈哈😄

當日靚湯係海底椰粟米湯,清甜足料!豆漿唔甜都唔錯!

除此之外,仲有一盤盤的熟食、蒸包、茶葉蛋⋯

2020-07-10
Type of Meal
Dinner
2020-07-14 354 views
去過5次,只有2次食物較新鮮,款式比幾個月前少了,炸物凍冰冰又淋,需然要求客人載囗罩和手套取食物,但枱面清潔不足,有杯水印在枱上,蒸包和馬拉糕應該蒸了很長時間,又濕又爛,見到都晤想食,限時八十分鐘,上一次去是六十分鐘,有點趕
2020-07-12 284 views
帶住個食肉獸小男孩食晏,我沒有說明這裡沒有肉,但告訴他有壽司吃,他便跟我昂然步入這餐廳了。店員很嚴格地執行社交距離,亦要求所有食客必須帶口罩才可以取食物,一時間忘記了的食客未到食物枱已被叫回,值得讚揚服務員的效率 👍🏻食物方面,種類頗多,小男孩吃了5款壽司,最愛「蟹柳壽司」,指其像真度高;日式食品還有麻醬冷豆腐和凍烏冬。另外兩款中湯也美味,其中胡椒芥菜豆腐湯不是常常在餐廳可以喝到的。飲品方面也有頗多選擇:兩款果汁沙冰、凍豆漿、紅菜頭檸檬水、羅漢果茶、各款熱茶...小小食肉獸頗滿意這次素食自助餐,還說要再來一次呢!

小小食肉獸頗滿意這次素食自助餐,還說要再來一次呢!
胡椒芥菜豆腐湯
壽司、腐皮卷、冷烏冬、紅蘿蔔湯
胡椒芥菜豆腐湯
壽司、腐皮卷、冷烏冬、紅蘿蔔湯
2020-07-05 354 views
嚟開南昌第一次嚟V-Walk呢個商場,入面都有好多品牌同餐廳,想挑戰下自己就嚟到呢間素食自助餐餐廳食個dinner 😋一入到門口就覺得零舍唔同,原本以為牆身只不過用咗普通牆紙, 點知近望先發現原來顏色和圖案都係人手畫上去既,用咗大自然春夏秋冬嘅變化作主題🌿🌳素食選擇都算係幾包羅萬有,有最基本嘅蔬菜、甜品、素肉等,亦有啲幾新奇嘅素食,例如素食壽司包括三文魚同埋吞拿魚壽司。店長話「魚生」都係用蒟蒻同紅蘿蔔等嘅材料製成,並冇人造色素,雖然口感比較爽口,但外表絕對可以呃到人。而個人覺得最似「真肉」就一定係素叉燒同埋素吉列豬扒!🤣 無論係外表口感定還是醬汁,都同平時食嘅好相似,必推🤩甜品方面就有macaron同泡芙等,仲有得食糖水😋 依家去每人仲會送一個火鍋添🥳

2020-06-24 2872 views
前兩日姪女send來介紹一間自助餐素食店嘅片段,睇完都想試一吓,先想試吓lunch,適逢今日星期六係十五,都怕多人,早餐都冇食,所以早啲去,當brunch吧!由香港站搭西鐵線在南昌落,地步話D1出口,其實我覺得如果識行,應該D2出口會快啲,不過我哋第一次去v walk(大鄉里),所以都係跟指示行,商場有部touch screen指南機,按舖頭類別及名稱,就會指示你所在位置及目的地位置,讓你大概會知個地點如何前往!我哋一行三人11:45到,吾駛等好快入座,店舖幫你量體溫及派一個用紙摺成嘅口罩套比你,提示你離開座位出去攞食物時都要戴上口罩,好貼心,又會令大家食得安心啲……因為LUNCH BUFFET 時間得75分鐘,一攞好位就出去攞嘢食,擺放食物嘅地方吾算大,都算整潔,簡單分咗前菜 (沙律、小吃炸物)、熱葷 (蔬菜、粉麵飯)、蒸品類 (饅頭、豆沙飽)、冷盤(壽司、糕點)、湯品(糖水、湯)、茶水等.....我哋各人食咗3-4轉左右都飽了,時間又過得好快,75分鐘好快到了,離開時已企滿等位嘅人龍喇....第1次嚟食,我覺得D食物味道仍有改善空間,可能係新派,D熱葷未夠鑊氣味道,湯可以煲濃D,我

……

第1次嚟食,我覺得D食物味道仍有改善空間,可能係新派,D熱葷未夠鑊氣味道,湯可以煲濃D,我最欣賞個豬仔豆沙飽,好CUTE,出籠趁熱食好好味
.....環境乾淨、有魚缸擺放,感覺清新、有生氣,不過D枱距離就擺得密咗D......

炒飯、炒河粉
熱葷區
湯品、粥、糖水
薑醋蛋
甜品區、冷盤區
炸物- 薯餅、蕃薯、豆
素碗仔翅
豬仔樣豆沙飽
甜品- BOWNIES、蜃石蛋糕、豆沙糕
2020-06-06
$98 (Lunch)
薑醋蛋
豬仔樣豆沙飽
2020-06-21 400 views
第一次去此餐廳食素食自助餐,環境算潔整,但食物區地方比較細。空間比較迫。第一轉取食物人山人海。食物種類一般,沙律吧,一款中湯,一款翅(有味精味),兩款糖水桃膠同綠豆沙,炒粉麵各一款(唔覺有添加),炸物唔太吸引,手抓餅(失望),腐皮卷皮太硬(老人家咬不到),中式素菜普通拾菜,炆冬瓜,粟米,菇,中式點心蒸糕。大部份中式都不夠熱。唯一讚是凍豆腐(配麻醬)同素壽司(六款),飲品~推士多啤梨沙冰。茶有兩種選擇,總結來說一分錢一分貨。合理
,飲品~推士多啤梨沙冰
。茶有兩種選擇,總結來說一分錢一分貨。合理
飲品區
好食凍豆腐
素翅
2020-06-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
飲品區
壽司區
好食凍豆腐
2020-06-21 310 views
今日同屋企人黎到素一食齋嘅buffet。食物選擇唔算好多,但味道方面係唔錯嘅。其中我特別推介各款嘅天婦羅,尤其係鹹蛋皇冬菇天婦羅,幾好食。埋單每人188無加一,雖然味道係唔錯,但呢個價錢真係有啲貴,建議有興趣嘅朋友可以選擇下午茶時段,價錢平好多!
2020-06-18 465 views
最近行左南昌站附近既新商場V Walk好多新店都進駐 當然都有好多好西食經過一間既食素既 行入d睇原來係素食放題 之前我都有聽過一間原來就係呢間 只不過係cwb搬左黎南昌未食過素食放題好新奇😱-一坐底送左一人一鍋同火鍋拼盤 烚下烚下拼盤有生菜 油麥菜 金菇 豆腐 素丸 素海參 同素魚片個素魚片 好彈牙 仲有魚味湯底有豆乳湯同番茄湯唔需要+$如果想食麻辣既就要+$-出面自助吧都有多種款式日式 中式 西式都有 而且炸物比較多-素壽司🍣像真度非常高 估唔到做到同平時既壽司一樣🤣連味道都一樣 真係唔講都唔知係素-特色素翅非常足料 冬菇 竹笙 雲耳絲落小小醋食 好味-炸物 有炸秋葵 炸茄子 餃子炸粉唔多又唔多油 唔油膩仲有生煎包 炸曼頭 南瓜餅 薄餅😋-熟食以蔬菜為主南乳蓮藕 翠肉瓜 四季豆不過素大多都偏油 食小小都已經好濟好彩有涼拌雲耳 酸酸的開一開個胃 等無甘膩🤣-凍飲品有奇異果沙冰 酸酸地又係好開胃熱飲有紅菜頭檸檬水👍🏻👍🏻👍🏻呢個最特別 個味唔係好識形容但熱飲真係好好飲👍🏻👍🏻👍🏻-最後要食糖水甜品糖水係紅棗雪耳南北杏桃膠同綠豆沙👍🏻個人覺得比較甜 但可接受既桃膠較少 下次要落多d😂而有
最近行左南昌站附近既新商場V Walk
好多新店都進駐 當然都有好多好西食