Restaurant: Veggie Spinner
Info:

2024-07-31 313 views
初十五媽媽又要食素了, 係香港要搵一間好食既素其實都唔易的今次試下位於天后既呢間素食店位細細, 位置唔多既成間店都係得老闆娘一個人負責但MENU既選擇有好多, 花多眼亂, 鐘意食健康既朋友一定好開心最後揀左食veggie burger 同 超級土耳其卷 老闆娘收到order後就即刻入廚房整野食啦~唔洗等好耐就有得食啦~兩樣份量都係大呀! 都係用左好健康既原材料, 有豆腐南瓜蕃茄茄子蛋呢D好飽肚既材料!!飽飽有烘熱過脆脆地的仲要係無油鹽糖嫁! 好驚喜!!! 嗌左杯係羽衣甘藍, 藍莓, 士多啤梨混果汁, 見到老闆娘用新鮮生果即場壓既果汁, 唔係用現貨溝出黎HEA你既比飲廢水健康好多呢~! 食落真係無罪惡感食得好開心, 如果公司附近有呢D食店就好啦T3T!
初十五媽媽又要食素了, 係香港要搵一間好食既素其實都唔易的

今次試下位於天后既呢間素食
店位細細, 位置唔多既
成間店都係得老闆娘一個人負責

最後揀左食veggie burger 同 超級土耳其卷
老闆娘收到order後就即刻入廚房整野食啦~
唔洗等好耐就有得食啦~
兩樣份量都係大呀!

飽飽有烘熱過脆脆地的
仲要係無油鹽糖嫁! 好驚喜!!!

嗌左杯

比飲廢水健康好多呢~!
2024-07-20
  • veggie burger
今次行過門口,被一陣香氣吸引,走左進去這間小店。店面雖細,但溫馨得來,個人insta都影咗幾張。老闆娘招呼得好熱情,我點咗個招牌素滋味堡🍔同自家製涼茶🍹。啖啖素滋味堡簡直正到彈起!餅乾脆,菇肉多汁,口感豐富得好過癮。啲蔬菜鋪得好有心思,夾著一層層生菜、番茄,清新得黎仲有啲𠵱口,正喎!啲青瓜片加埋去,更加是脆口爽滑,一啖咬落去真係好滿足咖。涼茶就真係解渴啦,微甜中帶點苦味,聽朋友講話,涼茶仲有清熱解毒既功效呢!食東西嘅時候,真係好過返清水止渴。吃單呢間小店幾舒服,大把風,環境潔淨爽朗,食完之後個人都覺得自己健康咗。下次一定再拉埋其他舊友仔,試多啲佢地手藝!🥗👍

2023-04-18 1556 views
芝士素卷-芝士、烤茄子、烤南瓜、慢乾車厘茄及火箭菜$58可以選純素芝士,好好味呀!烤南瓜好甜,全部材料都好夾。同埋好抵食😂微調流心餡餅- 自家制薄餅、紫心蕃薯、菠菜、芝士餡及西芹頭果仁醬(可選素芝士)$128這個更好吃!芝士菠菜是絕配。我有啲怕西芹,好彩唔係好食頭有西芹😂 食食下見到生機蛋糕poster,當然要食啦!難得有一件賣,仲好好幫我地切埋。$45@ 屋企冇勁blender係好難做到幼滑既生機蛋糕🤧餐廳仲有生果賣架。
芝士素卷-芝士、烤茄子、烤南瓜、慢乾車厘茄及
火箭菜$58

餐廳仲有生果賣架。
叫左一份微調流心餡餅,轉素芝士。係openrice外賣自取仲有七折優惠,只係$89!一打開個紙盒好有驚喜😍首先賣相已經好靚,第一次食由紫薯、菠菜、芝士做料既餡餅,呢三樣材料組合而成出奇地夾!好有新鮮感🤩我好鍾意個素芝士,唔會食到好漏好滯👍到店舖自取外賣時,再追加埋個蘑菇湯(openrice外賣自取冇呢個選擇),一打開個蓋又係好有驚喜,$15既蘑菇湯竟然咁足料😍😍$104食到咁高質素既素食好滿足👍

$104食到咁高質素既素食好滿足👍
蘑菇湯
蘑菇湯
2021-10-24 1519 views
「非常個人的素餐廳?」💋💋💋💋Address: veggie spinner- 大坑銅鑼灣道144號💋💋💋💋今日無大魚大肉,約咗啲老友去食素嘅小店,見到有人推介大坑呢一間小店,就去試吓啦!佢哋主打係健康排毒新鮮果汁,同埋素pizza,但我地就無選擇到呢兩樣,反而想試吓其他嘢。其實佢價錢嚟講算平的,對素餐嚟講都算抵,但係佢哋料理嘅調味我比較不喜歡,因為佢哋好似係用中式嘅方法去煮西餐一樣。以個卷為例,佢用咗紅薯🍠但係用咸食做材料,我並沒有太喜歡甜與咸一齊嘅煮法。火辣如我是日選擇:王牌素卷💋芝士大啡菇+炒蛋白💋黑松露牛油果炒意粉💋性感指數💋💋💋/5
「非常個人的素餐廳?」

💋💋💋💋
💋💋💋💋

火辣如我是日選擇:
王牌素卷💋
芝士大啡菇+炒蛋白💋
黑松露牛油果炒意粉💋

性感指數💋💋💋/5
-🦄素食微調 @veggiespinner-VEGAN SET Hkd168Rating🌕🌕🌕🌗🌑-早排喺素食微調嘅社交平台到發現咗呢個套餐呢個VeganSet係佢哋餐牌無架 好似隱藏套餐咁-聽老闆娘講 整呢個套餐好花時間好花心思所以我諗 最好都係先致電預訂會比較好如果到埗再落單叫 可能等嘅時間會再長啲架-我見到呢個套餐嘅時候 真係雙眼發光基本上呢個套餐係零澱粉 除咗果昔中嘅香蕉香蕉都含有少少碳水化合物 除此之外就無啦-對於一個午餐唔鍾意食澱粉嘅我嚟講真係恩物VeganSet真係好豐富 先來蔬果沙律同埋果昔沙律有少量沙律菜 有菠蘿青蘋果 同埋牛油果只係一個沙律杯都有多款蔬果 再配埋黑醋汁而果昔主要由香蕉 菠蘿 菠菜 羽衣甘藍打成味道甜甜地好好飲架 甜味都係來自兩款水果飲嘅時候都會食到啲蔬菜渣 感覺上好天然呢VeganSet嘅8小碟 唔好睇佢份量好似好少咁加加埋埋就會好飽肚 茄子煮到軟綿綿蘆筍夠爽脆又無渣滓 紅椒同車厘茄意外地甜仲有蛋白質豐富嘅豆腐 同埋好Juicy嘅蘑菇不過 VeganSet嘅食材唔係100%固定嘅我見社交平台嘅相片同我呢個都唔同咗不過各款蔬菜都好新鮮 唔會油膩 已經好
🦄素食微調 @veggiespinner

大家如果想食 建議事先同老闆娘講聲呢
起碼事先預備對大家都好 因為真心製作需時架
我見間餐廳都係得佢一個人自己做哂 真心好辛苦
香港嘅素食店 話多唔多 少又唔算話好少
但係真心想經營好素食嘅 又有幾多間做到?
有冇心其實食客係會感受到 唔係食菜就等於素食🤔
2021-09-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$168 (Lunch)
沙律。果昔
Vegan  Set
好嘅素食餐廳唔會令您覺得「草食」係一件好難受嘅事🥦🥦🥦既要喺材料上面諗功夫又要好好咁設計菜單如果成個presentation 包括湯呀、飲品呀都能夠俾人一種好健康嘅感覺😁而且食完都好飽好滿足嘅咁鋪頭本身一定落咗唔少心血喺呢度食飯由頭到腳都feel到好舒服好健康🍋🍋🍋🍋尤其是係杯果汁我真係好欣賞番石榴汁已經唔係度度可以飲到加咗檸檬之後味覺更加沖擊有少少似汽水嘅感覺如果係咁佢真係一杯好天然好健康嘅「汽水」餐湯一飲就知係自己煲唔會油膩🍅而且質地比較輕盈唔會飲完個湯已經飽咗雜菜湯好多湯渣呀軟硬度剛剛好沙律有多款嘅生果🥑有super food牛油果有酸酸甜甜嘅菠蘿🍍有好多汁嘅芒果啦🥭仲有好多沙律菜添正呀!雖然店員唔小心將我吔個餐俾咗個遲過我哋落單嘅客人🤣但係都無影響到食正嘢嘅好心情成日覺得意粉係靠個醬無汁嘅意粉等同唔好味一樣其實唔會架🍝用欖油加少少黑松露醬已經好香個粉炒得好乾身同彈牙唔洗咁heavy下下食cream sauce意粉啦睇下幾多配菜個意大利素飯賣相幾靚但上到枱我覺得稍為大碟咗啲變咗無咁精緻😅呢個飯所有元素都強調食材原味番茄飯質地較水飯粒唔夠彈牙啲菠菜同菇無咩調味似白煮反而個芋蓉幾香甜

好嘅素食餐廳唔會令您覺得「草食」係一件好難受嘅事🥦🥦🥦

尤其是係杯果汁我真係好欣賞
番石榴汁已經唔係度度可以飲到
加咗檸檬之後味覺更加沖擊
有少少似汽水嘅感覺
如果係咁佢真係一杯好天然好健康嘅「汽水」

餐湯一飲就知係自己煲

番茄飯質地較水
飯粒唔夠彈牙
啲菠菜同菇無咩調味似白煮
反而個芋蓉幾香甜

我仲留意到有土耳其捲餅、印度黃薑飯、同素漢堡等等
我都好想試下呀!😋😋😋
2021-08-10 750 views
作為大坑街坊,認識嘅唔單只係店鋪嘅食物質素,更每日觀察到經營者嘅素養。每日經過你會見到店鋪主理人嘅習性同對店鋪以致大坑小區嘅愛護。可惜,始終會有人當呢個只係做生意嘅地方,每日閂埋門做生意,垃圾就放係出面大樹下,影響市容。希望店主做生意之餘,更懂得咩野係公德心。況且,不顧公共衛生嘅習性亦反影出店主處理食物嘅態度。

2021-05-19 1106 views
同朋友好耐冇見,佢哋又食素,揀咗呢間餐廳。首先點咗幾杯特色果汁,材料非常新鮮,冇任何添加,非常好。之後嗌左幾張車,當中包括有兩個土耳其卷:一個係精選,另外一個係雜菜,我哋揀咗veggie cheese,所以味道係淡咗少少,但味道好清新。另外叫一個Pizza,好多材料,味道好好👍🏻再加上一個松露意粉,一上菜已經好香,食落去發覺佢嘅意粉軟硬都好適中。仲試咗一個餡餅,一個黃薑飯,全部都好好味,係一間好值得試嘅素食餐廳,高度推介。睇返評論,我覺得好多人誤解左老闆,佢係有心做餐廳的,而且都好有心做素食,不過大家好奇怪咁希望佢係一個公關高手!大家可能放錯重點了😉
同朋友好耐冇見,佢哋又食素,揀咗呢間餐廳。
首先點咗幾杯特色果汁,材料非常新鮮,冇任何添加,非常好。
另外叫一個Pizza,好多材料,味道好好👍🏻
大家可能放錯重點了😉
2021-05-18
$150 (Dinner)
2020-11-07 1485 views
今日無咩靈感去邊開餐,所以就求其搵一間有素食提供既餐廳~所以我就搵到呢間係OPENRICE都好似幾多好評既餐廳經過門口其實同隔離間餐廳都好類似,不過隔離既感覺係會坐得舒服啲但可能素食既選擇未必好似呢間咁多,畢竟呢間係全素食.入面只係有3張枱,幸好我今日去既時間都唔係繁忙時間,所以一入去就有位座今日我地點左2個套餐,一個套餐會有沙津/ 果汁*細/湯$148 另一個餐就只係湯或果汁.咁我就選左湯沙津幾清新,但份量就真係好細.而果汁就正常,因為係新鮮即榨呢個磨菇湯較稀但都有濃濃既菇味.我個人會比較鐘意飲比較CREAMY啲既磨菇湯呢個就係$148 既黑松露餐, 其實同我個餐既分別在於, 只係多左個薯蓉同少左牛油果呢個係黑松露大磨菇炒扁意粉, 由於味道偏啖既關係我落左一次鹽

咁我就選左湯

沙津幾清新,但份量就真係好細.
而果汁就正常,因為係新鮮即榨

呢個磨菇湯較稀但都有濃濃既菇味.
我個人會比較鐘意飲比較CREAMY啲既磨菇湯

2020-08-09 1279 views
潮流興食得健康,我地又試下搵d素食餐廳蛋白奄列入面係菇炒意粉有雜菜同吾同種類嘅菇😂素漢堡有大大舊煎豆腐其實素食餐廳係香港吾多吾係講緊舊時d酸齋,芋頭魚,多油一啲都吾健康呢間嘅素食係健康版全部都係用吾同嘅菇,豆腐去配搭一定夠protein又夠特別
潮流興食得健康,我地又試下搵d素食餐廳

蛋白奄列入面係菇
炒意粉有雜菜同吾同種類嘅菇😂
素漢堡有大大舊煎豆腐

其實素食餐廳係香港吾多
吾係講緊舊時d酸齋,芋頭魚,多油一啲都吾健康
呢間嘅素食係健康版
全部都係用吾同嘅菇,豆腐去配搭
一定夠protein
又夠特別
香草雜菌松子仁意大利粉
素漢堡包
香草雜菌松子仁意大利粉
素漢堡包
2019-12-17 2452 views
如不是陪友人食素,我很少食素。可是,這一家大大改變我對素菜看法,原來素菜可以煮到完全原像素菜,很惹味很有感覺。首先是蘑菇湯,味濃又易入口很鮮味,再配上二三種水果混成的飲料很開胃。沙律更正,甜酸味係開胃之選,加上甜甜的水上果帶起蔬菜味道! Taco 🌮 上的素芝直牛油果好食到不得了,一定要再食😍最後risotto 算中上! 整體是好食到停不了口🤭
2019-11-24 1560 views
-位於大坑既《素食微調》🙇🏻‍♀️今次係由一位極度注重飲食既朋友仔帶我嚟,話今日食健康d喎💁🏼‍♀️🌯清新素卷 ($53)入面有牛油果,蕃茄仔,青瓜,雜菜配左莎莎醬,姐係點nachos食果d個清新卷真係非常清新下,食完同冇食個感覺係冇分別😆sor 我真係好餓!🌯豆腐蘑菇卷 ($53)食完上面嗰個其實開始冇咩期待感,但呢個又出奇地好食,包左有機豆腐,烤蘑菇,烤南瓜🎃同羅馬生菜🥬佢係甜甜地既烤南瓜好啱我口味!🤤同埋我覺得可以講下個皮,佢係比平時既卡巴皮簿身一半同脆身,口感正個卡巴皮!🍳蛋白奄列 ($58)入邊有啲菇,有啲豆腐,冇乜特別自己幻想下蛋白加菇加豆腐係咩味就諗到㗎喇😃總之就係健康版嘅奄列啦🧐🥗烤雜菜 ($78)有菜有茄子有蘿蔔絲有青瓜有菇,唔知點解比出邊嘅烤雜菜好食🤭甜甜地,同行嘅朋友話因為佢哋係用靚油煮!總括嚟講嘢食係幾好食,但煮得都幾慢下🤣好有屋企飯feel,係得兩公婆顧店,一個煮一個落order,性價比唔高,同埋野食有點偏細份!但有機會會再嚟食過南瓜豆腐卷!🤗
位於大坑既《素食微調》🙇🏻‍♀️
今次係由一位極度注重飲食既朋友仔
帶我嚟,話今日食健康d喎💁🏼‍♀️

🌯清新素卷 ($53)
入面有牛油果,蕃茄仔,青瓜,雜菜
配左莎莎醬,姐係點nachos食果d
個清新卷真係非常清新下,食完同冇食
個感覺係冇分別😆sor 我真係好餓!

🌯豆腐蘑菇卷 ($53)
食完上面嗰個其實開始冇咩期待感,
但呢個又出奇地好食,包左有機豆腐,
烤蘑菇,烤南瓜🎃同羅馬生菜🥬
佢係甜甜地既烤南瓜好啱我口味!🤤
同埋我覺得可以講下個皮,佢係比平時既
卡巴皮簿身一半同脆身,口感正個卡巴皮!

🍳蛋白奄列 ($58)
入邊有啲菇,有啲豆腐,冇乜特別
自己幻想下蛋白加菇加豆腐係咩味
就諗到㗎喇😃總之就係健康版嘅奄列啦🧐

🥗烤雜菜 ($78)
有菜有茄子有蘿蔔絲有青瓜有菇,
唔知點解比出邊嘅烤雜菜好食🤭
甜甜地,同行嘅朋友話因為佢哋係用靚油煮!

總括嚟講嘢食係幾好食,但煮得都幾慢下🤣
好有屋企飯feel,係得兩公婆顧店,一個煮一個
落order,性價比唔高,同埋野食有點偏細份!
但有機會會再嚟食過南瓜豆腐卷!🤗

豆腐蘑菇卷
清新素卷
烤雜菜
豆腐蘑菇卷
去親港島區都會睇下有冇機會食呢間素食店,因為實在太好味!每次來必叫lavash roll,今次食芝士素卷,有🧀🍆慢乾🍅南瓜同火箭菜。所有材料都係新鮮烤熱,所以水份比較多,配埋溶咗嘅芝士,口感好smooth,好彩有慢乾🍅中和咗,唔會得個甜字,同埋加咗火箭菜係畫龍點晴,令味道豐富咗😍香草雜菌松子仁意大利粉,雜菌堅係用咗幾款唔同嘅菇菌類炒,誠意十足,好有層次嘅口感!附送嘅雜菜全部幼切,有椰菜、燈籠椒、蟲草花,配搭新穎。黃薑椰香印度飯,真係用咗印度長米,而且食到啖啖椰香,又唔會太搶味,黃薑味道非常温和,上面仲有提子乾,配搭埋一齊有小小似食甜品哈哈,好味嘅!今次個雜菜同頭先嗰個唔同,係翠玉肉、茄子、紅蘿蔔同椰菜,原來配飯食係幾好味!舖頭細細,位唔多,所有嘢都認真製作,調味輕手,所以一定食到食材原味,非常欣賞,價錢又唔貴。誠意推薦畀大家!
去親港島區都會睇下有冇機會食呢間素食店,因為實在太好味!

• 黃薑椰香印度飯
  • 芝士素卷
2019-06-16 1714 views
最近轉咗去大坑住,唸住試下呢間評分唔錯既餐廳,點知激到成肚火🔥老闆(?)/店員態度極差!12點間店一個人都冇,我同男朋友2個入去比人黑哂面,想2個人打橫坐比人罵要轉翻打對面咁坐,但重點宜家一個人都冇。明白可能1點係放飯高峰期要做定準備,但唔洗罵人咁既態度⋯到落單時唔明menu 問下十問九唔應,就算覆都語氣極差,都好似同佢有仇咁,大佬成間店得我地2個跟本冇野忙。個態度咁唔休做,冇唸過價錢成百幾蚊一個餐,想食齋行出天后大把選揀,真係永遠冇下次。