2023-08-02 91 views
每次與吃素的朋友聚餐,第一時間總會想到素餐廳【Veggie4love】。首先食店選址中環,比鄰蘭桂坊佔盡地利。其次餐廳設計充滿Vintage風格,用餐氣氛一流,處處都是打卡位。最重要的是餐牌素菜款式琳瑯滿目,印尼、星馬、越南、韓國、中國等東南亞風味通通齊備,連美式漢堡及脆炸小食也有多款選擇。當中以香蕉花蕊製成的"涼拌手撕雞"型神俱似,是店內名物。印尼加多加多沙律 ($78)「Gado 加多」在印尼語中有「攪拌」的意思。把材料大豆芽菜、豆皮、車厘茄、長豆角等蔬菜與花生沾醬拌勻,鹹甜酸辣味道恰到好處,加上腰果和蝦片更提昇了口感。北京烤片 x 6件 ($78)以大豆纖製成,看上去比平常的片皮鴨厚了一點,不過兩面煎得香脆,吃下帶微微煙熏氣味。蘸些素乳豬醬,再加上青瓜絲,以薄餅皮包裹,幾可亂真。 香炸墨圈圈 ($58)新鮮炸起熱辣香脆,素墨魚彈牙煙韌,吃下一時也難以分辨葷素。星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果印度煎餅 ($168)喇沙香濃,充滿椰汁及果仁香氣。內裡蔬菜茄子、粟米芯、西蘭花軟淋入味,兩件豆腐更是嫰滑非常。薄餅頗為紥實飽肚,趁熱吃會更酥脆。Strawberry Soy Shakes

印尼加多加多沙律 ($78)

北京烤片 x 6件 ($78)

香炸墨圈圈 ($58)
新鮮炸起熱辣香脆,素墨魚彈牙煙韌,吃下一時也難以分辨葷素。

星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果印度煎餅 ($168)

Strawberry Soy Shakes ($68)
以新鮮士多啤梨加入豆奶調配而成,質地濃稠順滑。頂層忌廉由椰奶打發,堅挺軟綿。飲品減糖 50%並加入鮮檸檬汁,酸勁十足,非常Refreshing。

中環復古五十年代素菜餐廳餐廳一直播住五十年代流行英文歌,每一個角落都非常懷舊,有尋寶既感覺,而且好適合打卡。🥕The Drama Queen$158⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上枱真係巨大漢堡呢~香脆大豆炸餅真係炸到好香脆而且真係整到好似一絲絲肉質既口感,再配上韓風辣汁帶點微辣好惹味,爆多苜蓿芽,口感更豐富!薯角非常粗身又大條,點茄汁食一流。沙律菜非常新鮮,仲有點蘿蔔絲。🥕Laksa Cha Cha Cha$148⭐️⭐️⭐️⭐️☆星州喇沙花生椰汁腰果雜菜飯,口味比較偏向甜味,有茄子、椰菜花、西蘭花,完美既素菜五色,仲有炸豆腐炸到外脆內嫩勁正。🥕北京烤片$76⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【鴨皮】好香口好juice ,再放上豆腐皮放上青瓜絲再加上醬汁包好,放落口完全感覺就係北京烤片👍🥕Wake up$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甘筍、檸檬、雪梨、蘋果(冷榨),飲落不會太甜,微微地酸,最後感覺會有點似橙汁。🥕Mixed Berries$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️濃厚度剛好,又不會太甜,藍莓味都幾出下。座位舒適寬敞,冷氣足夠,光線偏昏暗,店員服務態度良好,需加一服務費。======詳情======Veggie4love中環士丹利街11號10樓👣中環站D2出口
中環復古五十年代素菜餐廳

一上枱真係巨大漢堡呢~
薯角非常粗身又大條,點茄汁食一流。
沙律菜非常新鮮,仲有點蘿蔔絲。

The Drama Queen

Laksa Cha Cha Cha

🥕北京烤片$76⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕Wake up$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

左:Mixed Berries$68 右:Wake up$78

🥕Mixed Berries$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
濃厚度剛好,又不會太甜,藍莓味都幾出下。

======詳情======
Veggie4love
中環士丹利街11號10樓
👣中環站D2出口步行約3分鐘
================
The Drama Queen
Laksa Cha Cha Cha
  • Wake up
之前素食放題中過伏,從此對素食蒙上陰影👼🏻 今日無意中發掘到一間環境裝飾,食物都好用心嘅素食餐廳,令我對素食改觀🥹 耳畔傳黎懷舊金曲,映入眼簾係滿滿復古同懷舊裝飾,仲有一部黑白電視,打卡影相都好靚👍🏻🥬 北京烤片 $78 推薦!同北京填鴨嘅味道相似,不過係清新版本,少左啲膩感。皮夠薄,加入青瓜絲,芫荽同酸甜醬,口感豐富😋🥬 涼拌手撕雞 $78真係完全呃到🫣 賣相同香味同雞肉有90%相似,質感多咗一份清新,更多汁。🥬 越式撈米粉伴香草炸豆腐腰果 $158大豆炸物香口,配上機檸檬汁,比較輕盈嘅口味。🥬 牛油果刺身 $78 聽聞牛油果加豉油Wasabi會係三文魚刺身,味道的確幾似。口感綿滑細膩,絕對係健康之選。🥬 Wake Up冷榨果汁😋 以甘筍,檸檬,雪梨同蘋果組合而成,入口先係酸味較重,之後就係一點甜味。

🥬 北京烤片 $78

🥬 涼拌手撕雞 $78

🥬 越式撈米粉伴香草炸豆腐腰果 $158
大豆炸物香口,配上機檸檬汁,比較輕盈嘅口味。

🥬 牛油果刺身 $78

🥬 Wake Up
2023-07-31 67 views
❤成間餐廳既裝修到menu到食物既擺盤等等等,每個地方每樣野都睇得出店主係好俾心機去打理同豐富成間餐廳,真係好IGABLE!! ❤餐廳既食物都係東南亞菜式為主,而餐廳既裝修就非常之復古,真係影相影到冇停手!!! 素食既食材大多都係豆同蔬菜味道,所以醬汁既角色都好重要,但佢地真係好有心,為左令食客食得更健康,佢地既菜式都減糖50%,同埋用天然有機代糖,所以就算食多左,都唔怕喇!!😎涼拌手撕雞❤佢地既 "手撕雞" 係用香蕉花整,第一口個味道真係同食涼拌手撕雞既味道係一樣,但因為係用香蕉花整,所以食起黎其實係好嫩滑香甜! 夾埋黑芝麻 青瓜 甘筍絲,口感即刻豐富哂! 仲覺得好清爽tim~👅越式撈米粉伴香草 炸豆腐 腰果 大豆炸物 自家製有機製檸汁🤤裡面既配料勁豐富! 香草 薄荷葉 炸豆腐 爽口清甜既粗芽菜 紅蘿蔔絲 青瓜絲 芫荽 香脆可口腰果,夾埋酸甜嘅有機製檸汁撈埋一齊食,係超級清爽,味道100分! 面果兩隻炸蝦型狀,入面係有蘿蔔餡,咬落外皮鬆脆,好香腐皮卷既味道!🥰星洲喇沙濃醬汁花生椰汁咖喱腰果雜菜飯😍 個喇沙濃+花生+椰汁撈飯勁香濃惹味!先講佢地個炸豆腐,一D都唔硬,外脆內嫩! 而且仲有

星洲喇沙濃醬汁花生椰汁咖喱腰果雜菜飯😍 個喇沙濃+花生+椰汁撈飯勁香濃惹味!先講佢地個炸豆腐,一D都唔硬,外脆內嫩! 而且仲有幾款唔同蔬菜 西蘭花 椰菜花等,食落一D都唔覺好油膩! 😎

印尼加多加多沙律 炸豆腐 腰果 大豆炸物伴椰汁飯😋先講個串燒外脆內軟,上面仲有個酸酸甜甜好似醋汁,真係好難信佢真係唔係肉! 再黎佢有一份係生菜撈花生醬 我用黎夾埋蝦片食,真係不得了!! 中意甜既你必食呀! 個椰汁飯有份量岩岩好既濃稠椰漿包住,每粒飯都粒粒分明! 又一大推之選!❤❤

🥳成間餐廳既食物份量都好足料好大碗! 如果叫成班朋友黎可以食到更多! 而且係個咁懷舊但坐位又舒服既地方Relax下chill下,身心都好放鬆~😊
2023-07-30 53 views
中環嘅依一間復古素食餐廳,真係好正!佢哋嘅和牛素食漢堡包真係有和牛嘅味道,完全唔覺得係素嚟!加上漢堡包嘅麵包好鬆軟,加埋啲蕃茄同生菜,真係好美味!我仲試咗佢哋嘅北京烤片,都超正!咬落去完全食緊肉類嘅感覺,咬落好香濃,加埋啲北京烤鴨醬汁再夾埋啲青瓜,,真係好好味!除咗嗰啲主打菜式,我仲試咗佢哋嘅素食椰漿飯,好似一個素咖喱咁,有豆腐茄子等各款素菜,加埋啲椰漿煮嘅飯,真係好香好美味!呢間餐廳嘅新鮮甘筍果汁好濃郁,味道好正!另外佢哋嘅藍莓奶昔都好好飲,幼滑唔會太甜,好解渴!不過,最令我驚喜嘅係佢哋嘅裝修同餐牌。佢哋用心製作全部嘅復古裝修,真係好有feel!餐牌有六款都係以經典舊油畫海報製作而成,好特別!總括而言,呢間復古素食餐廳係一個好正嘅地方,唔論係食物定係裝修都好有質素!而且性價比好高!

2023-06-23 588 views
泰式奶茶有驚喜用豆乳已經好期待 唔會死甜有茶味正吖🥰lasha chachacha 個汁真係超正入面都有炸豆腐索晒味😋😋😋韓式拌飯個醬有驚喜👍🏻 酸甜後辣 下次可以再嚟 試下其他菜式😁有得網上訂座 好方便👍🏻可以現金 八達通 payme 👍🏻👍🏻👍🏻
泰式奶茶有驚喜

lasha  chachacha
是日餐湯
  • 泰式有機豆奶凍茶
2023-06-18 413 views
近年多左朋友喜歡及享受素食,傳統素食多數都是以中菜為主,但這間餐廳可以比到我和朋友有意外驚喜!-入門口,就已經比佢的裝修吸引,懷舊及帶有美國色彩,裝飾佈置別具特色,只看餐廳裝修一定唔覺得佢係一間素食餐廳!menu的悉心設計都能充分配合餐廳主題,-睇除了buger 竟然仲有叻沙、越南撈米及韓式伴飯,攪到一向目標明確的我,都突然選擇困難,係韓式伴飯和越式撈米中難以取捨,朋友好快就決定了食叻沙配飯,不能怠慢的我最終都選擇了越南撈米,因為menu特別駐明餐廳是用了自家制的有機檸檬醬汁,未食已經覺得好fresh! 果然不負眾望,醬汁令人很開胃,配上炸豆腐、素蝦和大量蔬菜絲真得令人食指大動!而朋友的叻沙香濃惹味,汁撈飯真係無得頂呀!另外餐廳送了一款小食就係炸花枝丸,my favourite 🤩! 食完一粒又一粒,好似花枝,幾可亂真!除了食物,他們都有自家用豆奶製造的milk shake,下次真係要再去試吓佢哋的burger 和milk shake
2023-06-17 338 views
食物非常好食!好有新意!好多選擇!食物份量好多!價錢合理!成間餐廳佈置好特別好靚!佈置令環境好有feel! 位置舒適!staff 好nice ! 一定會再食!本身last order嘅時候叫咗心太軟,但係食完main course後因為太飽,問staff可唔可以取消心太軟,佢地都非常nice幫我地取消!多謝你地!🫶🏻🙏🏻
2023-06-16
烤鴨
手撕雞
  • 北京烤片x6件
2023-06-01 605 views
📍Veggie4love中環士丹利街11號10樓🥗印尼加多加多沙律 $78🌯北京烤片 $78🍛星洲喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯 $148呢間素食餐廳有好多美國懷舊既擺設,仲有播住既音樂🎶同電視節目📺,成間餐廳都好有氣氛🥰雖然係素食,但唔講都唔係好覺🤣北京烤片既鴨🦆變左豆乾,雖然食落唔似肉,但都好香😋夾埋青瓜絲🥒、烤鴨醬同餅皮🌯,同食北京烤鴨其實差唔多😋另外,第一次食加多加多沙律🥗我地叫左少辣🌶結果變左唔辣🤣好fresh既沙律菜配上好濃味既加多加多醬同花生醬,都幾特別😆感覺花生醬🥜係佢地既常用醬汁,嗰飯主要都係食到花生醬味🤣呢兩年大家可能食過唔少中式既素食buffet,但呢間西式既素食餐廳都幾特別,大家得閒可以試下😋#bunnytummy_港島#bunnytummy_中環#bunnytummy_素食#veggie_4love#vegan#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍Veggie4love
中環士丹利街11號10樓

🥗印尼加多加多沙律 $78

🌯北京烤片 $78

🍛星洲喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯 $148

感覺花生醬🥜係佢地既常用醬汁,嗰飯主要都係食到花生醬味🤣

#bunnytummy_港島
#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
星洲喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯
印尼加多加多沙律
2023-05-17 346 views
想食素食,難得同事又願意一試,就再訪呢間中環少有嘅素食餐廳。味道,價錢同份量都好ok,set lunch 有跟餐湯餐飲,而且坐得幾舒服,令我有啲驚喜嘅東南亞菜式。最好預先係openrice 訂位,咁就萬無一失。
最好預先係openrice 訂位,咁就萬無一失。

2023-05-14 3214 views
小編耐唔耐都會去試吓素食,因為認真嘅素食餐廳往往會有驚喜,仲要係親民價錢之下遇到。今次小編嚟到位於中環士丹利街嘅Veggie4Love,裝修復古懷舊,放有好多Vintage物品,小編尤其被部黑色電視吸引,它放緊影片仲用得呀,厲害。餐廳地方唔係好大,但餐牌列出好多選擇,有starters、burgers、mains同desserts,今次除咗甜品,每款都各叫一碟,食完讚嘆不絕,已經諗好下次食乜!◇ 𝗣𝗲𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘅 𝟲 北京烤片 x 6件北京填鴨食法,而餡料換成素鴨,表面睇落好似有廋肉同肥肉兩層,口感彈牙兼煙韌,味道討好,配搭青瓜絲同烤鴨醬,熟悉嘅食法但不一樣嘅口感同味道,加上美觀嘅擺盤,必食◇ 𝗞𝗼𝗯𝗲’𝘀 𝗙𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲 素漢堡扒伴惹味燒烤醬好多素餐廳用牌子素漢堡扒做漢堡,但這裏係自家製,味道同口感都比這牌子素漢堡扒更出色,尤其味道,其他係單純牛肉味,這裏似有醃製過,味道更豐富,小編非常喜歡,口感係平衡到鬆軟結實度,配菜溫室菜苗同蕃茄,多一份清新感覺不得不提嘅係燒烤醬同黑醋醬,原來都係自家製,因為唔會大量製造,兩日用完就造新,保持新鮮,要讚◇ 𝗨𝗻𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗾𝘂𝗮𝗿𝗲 焗

◇ 𝗣𝗲𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘅 𝟲 北京烤片 x 6件

◇ 𝗞𝗼𝗯𝗲’𝘀 𝗙𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲 素漢堡扒伴惹味燒烤醬

◇ 𝗨𝗻𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗾𝘂𝗮𝗿𝗲 焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬
這碟有意粉同飯選擇,小編揀咗意粉,這度菜成敗關鍵就在醬汁,雖然小編只能認出多款味道當中嘅香草味,但整體效果出嚟非常獨特,係之前未遇過嘅味道,但食落津津有味,又係一碟簡單菜式煮出不簡單

◇ 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗧𝗲𝗮
叫咗一熱一凍,小編係好Thai Tea多過港式奶茶,它嘅獨特味道小編就係喜歡
Lunch
2023-04-24 301 views
First time to go there.I gonna have a veggies dinner.Here I searched, that’s a amazing experience for me.Full of treasures on this restaurant.I ordered 4 dishes in total.Indonesian Gado Gado Salad $78 The sauce is a bit heavy for me when eating few bites.Even mixing some fresh vegetables, but I still love it. Also it has so nuts and chip . Love the combination Garlic Portobello Strips $78The mushrooms absorb lots of sauce , ver juicy Peking Warp $78Looks like the real peking duck , very deliciou
First time to go there.

I ordered 4 dishes in total.

Garlic Portobello Strips $78

Peking Warp $78
Looks like the real peking duck , very delicious, the sauce not too sweet , it’s yummy
When it’s mix with cucumbers it’s so fresh .

Soi Nam Chicken Rice $148
The last one is so full for me. I love the rice, so soft and full of vegetables, I love the three sauces, when I put the fake chicken in the sauce it helps upgrade the taste.
2023-04-18
$200 (Dinner)
  • 北京烤片
  • 海南雞飯
2023-03-31 264 views
朋友生日飯,選了素食餐廳,我們所點選的食物如:越式fried roll、trip to Bali 加多加多拼盤、豆腐串、韓式素雞、還有其他全部都很好食,價錢亦非常之合理,可以用性價比好高來形容。另外,所有職員服務也非常之貼心,招呼很好,因為朋友生日想安排甜品寫上祝福語,我已預先致電安排,當日職員很貼心致電同我確認安排,並推介我可改選甜品happy together,嘩!真係冇介紹錯,甜品一嚟到我生日的朋友真是有滿滿的驚喜,所有人都非常happy。真心推介veggie4Love給所有素食及非素食者🤗
  • Trip to Bali
  • 越式撈米粉
  • 素漢堡扒伴惹味燒烤醬
  • 朱古力心太軟配雪糕
2023-03-10 293 views
第二次食,食物味道係唔錯嘅!懷舊嘅店舖設計都幾好~ 但係員工真係好有問題!令到我同朋友完全唔enjoy餐飯,好想食完快D走!事源係有個員工A(頭髮及肩戴眼鏡女)自己落錯單,朋友個餐就嚟錯咗,但員工A就賴落送餐個員工B(短髮女)度,係咁大大聲鬧人… 又話D客唔會記得自己食咩,不斷鬧,比說話我哋聽。客人係嚟食嘢,唔係聽你哋D員工鬧人。仲要逼員工B食埋自己落錯嘅餐。

All  day  breakfast
2023-03-03 439 views
餐廳以前是叫VeggieSF,疫情後以為店舖已結業,幸好有次偶然發現餐廳改了名,相信是轉手了,特別和朋友訂了平日午市試一試轉手後的素菜🥦🥬🥒🫑。內部裝修和餐牌基本上沒有任何改變。一如既往,我點了喇沙椰汁咖哩雜菜飯🍛,朋友點了越式撈米粉🍜,午市套餐包括了餐湯和飲品。咖哩飯全名是星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯,雜菜包括了炸豆腐,西葫蘆,粟米芯,茄子,椰菜花和西蘭花。炸豆腐十分香口,外脆內滑,配上喇沙汁,十分好味。越式撈米粉配有大量配菜🥦🥬,包括香草,腰果, 炸豆腐, 大豆炸物。醬汁是檸檬汁🍋,清新開胃。大豆炸物造型像炸蝦🍤,淋上了酸甜醬汁,十分惹味。食物質素和以前一樣,以後的green Monday又多了一個選擇😊

越式撈米粉
星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯
2023-02-28
$150 (Lunch)
越式撈米粉
星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯