2024-08-22 300 views
素食主題餐廳愈開愈多,中式素食、西式素食等多個地方菜系都有選擇,新派素食演譯了另一種生活態度和年輕人口味,「素人」一定要試試此店走文青風的素食餐廳「Vegmind」,裝修固然有格調,其食物也是相當有特色,自家素肉漢堡也可以有潮流感,餐牌以輕食為主,也有多款的甜品供應另外就算不是「素人」的人,今次芫荽關注成員亦可大飽口福,海量嘅芫荽蒜香意粉必定要食,炸蒜加芫荽味道真係唔需要我多講都諗到係咪好食😎另外一讚係個甜品,燉蛋三重奏,咖啡味、原味、伯爵茶味,雖然質感不似我哋平時食嘅燉蛋咁挺身,但係味道絕對100分👍🏻

• 法式焦糖燉蛋三重 奏
  • 蒜香香辣芫荽意大利粉
  • 美式橙啡
  • 脆炸牛油果
2024-08-21 265 views
屋企附近開左間新派素食餐廳,都試過早餐同午餐,今次試埋佢晚餐。好有驚喜。以前認識素食都係離不開食齋,菜式比較中式。而加都多左好多人食素,素食餐廳既種類就多元化左好多。😋素窩蛋免治牛肉煲仔飯 $168見到西式有煲仔飯好新奇,就叫黎試下。佢既飯係用意大利米,即係Risotto。素食當然唔會有肉啦,佢既肉係用紅菜頭, 大豆, 雜菌, 白露菇加五香粉自家製,如果唔係店員同我講,真係食唔出係用哩d食材整出黎,口感同味道都好似免治牛肉。廚師真係有料到,要做到色香味同埋賣相似都真係應該花左唔少功夫。再配上特製醬汁溝埋一齊食,真係超好味。另外配上一粒賣相好似荔枝既果點,但其實係由紫薯,淮山,桂花蜜糖整成既,又係好新奇既配搭。仲有一碗好似南瓜湯既湯,但其實係甘筍粟子湯,無落奶的。一般全素都比較少用奶製食品或飲品。但飲落去又會有好滑同好香既味道。 😋瑪格麗塔薄餅 $118同一般既瑪格麗塔薄餅都係一樣,有羅勒葉,蕃茄仔,相信芝士就會用無奶芝士做食材。但口感同味道都無乜大分別,薄餅底烘得剛好,好清新既感覺。另外配上一碗磨菇湯,當然都係無落奶,都好好味,同樣都係好香滑。😋素炸魚皮配咸蛋黃醬 $58賣相係扮炸魚皮

😋素窩蛋免治牛肉煲仔飯 $168

😋瑪格麗塔薄餅 $118

😋素炸魚皮配咸蛋黃醬 $58
賣相係扮炸魚皮,食材用到紫菜做出個形態真係同炸魚皮一樣。好鬆化酥脆。咸蛋黃醬係用腰果加蛋黃製成哩個醬汁,成件事真係以為自己點緊咸蛋黃醬食緊炸魚皮。

😋純素蝦片 $58
蝦片賣相係一樣,當然唔可以有蝦。廚師用到全甘筍做食材,真係完全估唔到,真係好驚喜。感覺食哩個蝦片好健康咁。

😋燕麥香脆蘋果金寶 $78
最後試埋佢既甜品,我都好鍾意食哩款甜品。平時就會有紅蘋果肉粒,雲呢拿雪糕。哩款素食甜品用到青蘋果肉粒,配上燕麥雲呢拿醬汁。味道同口感都好相似,好好味。

因為平時比較少食素食,都想了解多d。有位店員好用心解釋晒每道菜用咩食材製成,成餐都充滿驚喜。我對哩度既食物不論賣相或味道都評分好高。如果你地係素食者,極力推薦你地黎試下。如果好似我咁想感受下咁健康既分子料理餐都可以黎試下。

*食評純粹個人口味意見

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)
Vegmind
西灣河鯉景灣太康街45號蘇豪東B期地下GB18-20號舖
2024-08-21 299 views
對素食餐廳嘅印象都仲係留喺上一個世紀嘅印象,儘管現在已經有唔少餐廳有新嘅素菜演繹方式,我都顯得一知半解。喺元朗起家既素食餐廳「Vegmind」踩入鯉景灣SOHO區,為港島東添加素食新血🤪🩸SOHO區個感覺一向都唔平,但係呢度一個set,大概係百零蚊已經有交易,已經包含咗好出色嘅前菜+飲品👍前菜中「紫薯淮山丸子桂花汁」,桂花用慢煮浸泡,一口下去淡淡既桂花糖香加上紫薯🍠,甜而不膩,建議一啖分開幾次食,係非常有層次嘅前菜!「自家製麵包」🥯,店主話我哋今日唔好彩,今日只係最普通嘅麵包,佢哋會隨着自己嘅Menu,更換為 菠蘿包、紅豆包等等既款式。雖然今日嘅包就係比較普通,但係用料一啲都唔簡單,佢哋係用咗自家製嘅湯種麵包焗製,內里柔軟濕潤,平凡又帶點驚喜🤪「黑松露香蒜香辣意粉」、「純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬」,呢兩個Main各有特色。前者用左黑松露粉加松露烹煮,簡直是味蕾的盛宴,配合炸蒜片提香,菇類爆炒,三者完美結合,每一口都是滿滿的幸福感,絕對值得一試👍後者「純素炸魚」同真嘅魚柳口感分別唔大,我就好好奇問店主,究竟魚柳係用啲咩製造出嚟,點解口感可以咁似?佢同我講係用大豆製造,將食物拆解,合併而成

純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬

黑松露香蒜香辣意粉

後者「純素炸魚」同真嘅魚柳口感分別唔大,我就好好奇問店主,究竟魚柳係用啲咩製造出嚟,點解口感可以咁似?佢同我講係用大豆製造,將食物拆解,合併而成😱

今次小食/主食,分別有三種唔同嘅醬「蜜糖芥末醬 」、「芫荽醬」、「素千島汁」,第一次發現素食嘅西式醬係咁有趣😆店主透露,部份醬料係用咗腰果做底醬Remix唔同醬料出嚟🤯完全刷新咗我思維🫡
純素提拉米蘇
最後要講埋個甜品,又係超驚喜嘅作品!「純素提拉米蘇」我個人大推👍👍👍 可能我本身個人好鍾意食果仁類嘅食物,完全冇諗過Tiramisu,係可以用腰果製造,創意無限🙌🏼 腰果香與咖啡粉+咖啡酒☕️細膩交織,呢個甜品食完係超幸福!
燕麥香脆蘋果金寶

「燕麥香脆蘋果金寶」,平時自己都有喺屋企整過,多數就用紅蘋果製造,呢度反而就選擇咗青蘋果作為基調,追求不飽膩嘅感覺,刻意沒有配上雪糕,反而加配一杯素奶,更加入燕麥讓口感更加豐富👍

呢一餐整體嚟講個觀感係非常之好,侍應熟書,每一種食物,佢都係可以講出佢點樣製造,除咗食物本身,更加似係一個藝術品,創意分子料理,聽佢講由唔同物料轉化成一件新式嘅素菜,係一個非常有趣嘅體驗🤩👍

另外有大量Signatures菜式,「素窩蛋免治牛肉煲仔飯」、「招牌素牛肉漢堡」、「提拉米蘇咖啡」未試,感覺可以返兜幾次🤣

\ 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 /
𝘗𝘶𝘳𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘠𝘢𝘮 𝘉𝘢𝘭𝘭. 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰. 𝘋𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘚𝘰𝘶𝘱. 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥
紫薯淮山丸子桂花汁|清酒串串茄|餐湯|自家製麵包

\ 𝙈𝙖𝙞𝙣 /
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘈.𝘖.𝘗. 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢|黑松露香蒜香辣意粉 $138
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘍𝘪𝘴𝘩 & 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴. 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘔𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨|純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬 $138

\ 𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠 /
✣ 𝘊𝘰𝘳𝘪𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 & 𝘊𝘰𝘳𝘪𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨|芫荽法式薯條 配芫荽醬 $58
✣ 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘉𝘢𝘭𝘭, 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘛𝘩𝘰𝘶𝘴𝘢𝘯𝘥 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥|鬆脆薯寶 配素千島醬 $58

\ 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 /
✣ 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦|焦糖脆脆咖啡 +$20
✣ 𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦|開心果咖啡 $48

\ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /
✣ 𝘖𝘢𝘵𝘴 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘶𝘮𝘣𝘭𝘦 |燕麥香脆蘋果金寶 $78
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶|純素提拉米蘇 $88
純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬
黑松露香蒜香辣意粉
燕麥香脆蘋果金寶
2024-08-19 344 views
餐廳採用手機落單,素食款式選擇多🌱🍆🍄‍🟫純雜菜千層麵羽衣甘藍忌廉汁($128) 帶香濃芝士味,每層都鋪上黃綠翠玉瓜、茄子及菇,口感豐富,忌廉汁味道香濃,推介👍🏽 🐟純素炸魚薯條配蜜糖芥末醬($138) 第一次食純素魚柳,口感跟素雞類近,外層粉漿唔厚,薯條十分香脆🍟🍫比利時朱古力芝士批($78)有驚喜!批底係黑朱古力Brownie,表面鋪上忌廉望落好邪惡,但食落唔會太甜,黑朱古力芝士亦唔會好膩滯,推介👍🏽🥑脆炸牛油果配純素牛油果醬($78)比較少見,一於試吓😆 外層十分香口,並加上鹽調味,好滋味晚市主食都有跟餐小食及飲品 🍠紫薯准山丸子桂花汁,紫薯帶淡淡甜味,配上桂花汁,味道清香;🍅清酒串串茄帶少量酒味,蕃茄仔爽甜;🎃餐湯係南瓜忌廉湯,十分香甜😋 自家製麵包由餐廳工場製作,分別為燕麥扭紋包及餐包,餐包口感較軟熟,扭紋包則較實淨🥖🥯 ☕️飲品轉為黑芝麻燕麥奶(+$30),黑芝麻味濃,仲有少少燕麥口感,另一杯飲品轉為丸久小山園焙茶鮮奶(+$25),焙茶味濃厚餐廳座位闊落舒適,店員態度親切,門外亦有兩個座位,可以帶埋毛孩一齊去🐶,食飽仲可以去海濱散步😆
餐廳採用手機落單,素食款式選擇多🌱

純雜菜千層麵羽衣甘藍忌廉汁

Type of Meal
Dinner
純雜菜千層麵羽衣甘藍忌廉汁
比利時朱古力芝士批
我暫時食過最正嘅素食餐廳❤️有別於傳統嘅素菜,呢間餐廳主打自家製無添加,食得到食材嘅原味,菜式變化好新穎,值得一試💕環境設計得好舒服,入到去俾人一種好放鬆嘅感覺,仲有一個區域係pet friendly🐶🐱大家可以帶埋自己嘅小朋友一齊過嚟💕所有set餐都會包前菜+餐湯+飲品如果想轉Cafe嗰啲就+$20/$25佢哋餐湯嘅南瓜湯都非常濃郁,天然無添加🤤主食方面食咗三款都好出色!重點食晒都唔會覺得Heavy😍果然係素食嘅威力🤘🏻💕超級能量碗 $98想讚吓佢哋嘅麵包好好味🤩呢個係配合桃法包🥖焗到外脆內鬆軟,配牛油果/前菜配嘅蛋沙律都超級夾💕仲有營養豐富嘅天貝😍 主成分只有黃豆!可以食到豐富蛋白質同優質嘅胺基酸👍🏻仲有甜甜嘅無花果❤️好滿足~VMC素牛肉漢堡 $118佢哋嘅素牛肉真係值得encore!自家製唔會好鹹!口感又好,係我食過最好味嘅素漢堡扒,下次可以試埋牛肉窩蛋煲仔飯🤘🏻都係呢隻牛肉👍🏻自家製麵包超鬆軟!食完都唔會肚脹👍🏻香辣素意大利腸茄汁蒟蒻麵 $98呢度仲有蒟蒻麵!減醣人士都啱食🤘🏻老闆話呢隻蒟蒻麵係香港製造,所以唔會有鹼水味👍🏻口感都真係唔錯❤️意大利腸都係素食😍真係好特別💕Ps.呢款

所有set餐都會包前菜+餐湯+飲品
如果想轉Cafe嗰啲就+$20/$25
佢哋餐湯嘅南瓜湯都非常濃郁,天然無添加🤤

超級能量碗 $98

VMC素牛肉漢堡 $118
佢哋嘅素牛肉真係值得encore!

香辣素意大利腸茄汁蒟蒻麵 $98
Ps.呢款可以走辣/少辣🙈

點咗款小食 - 南瓜餅配蜜糖 $58
新鮮炸起勁酥脆,入邊嘅南瓜蓉超香甜🤤 單食唔配蜜糖都已經好正🎃👍🏻

飲品方面飲咗黑芝麻拿鐵、抹茶拿鐵、開心果拿鐵😋配餐加$20就飲到🤤

可以免費轉脫脂奶/+$5燕麥奶
今次三杯我都轉咗燕麥奶,平時用燕麥奶沖好難整得好飲,因為本身佢唔甜,但佢哋呢三杯都整得好味🤤值得一試👍🏻
黑芝麻佢哋選用台灣進口芝麻,好濃郁,要攪勻先飲🙈芝麻沉晒底,最後好似飲緊芝麻糊😋
抹茶粉超濃郁!回甘味十足,飲到最後都唔會有粉渣💕
開心果拿鐵好特別!佢係咖啡嘅變奏版,濃郁嘅咖啡香入面飲到開心果味🙈
2024-08-18 177 views
星期日中午來試這新開的素食咖啡店,午餐餐牌有幾個選擇都很吸引,最後選了芫荽意粉($88),上菜發現原來不只有芫荽,還有不少菇,辣辣的加上芫荽和蒜片很清新,好吃。跟餐還有一小碗湯、沙律和前菜,全都好吃。😋餐飲點了Flat white(+$20), 咖啡夠濃,拉花也漂亮。員工都很有禮貌,看到他們對長者很細心,又斟熱水又拉開枱凳方便長者出入,值得一讚!👍🏻整體感覺是用心的小店,價錢又合理,一定會再來。

整體感覺是用心的小店,價錢又合理,一定會再來。
Flat  white
Flat  white
2024-08-14 215 views
有驚喜這是我在香港吃過最好味的素牛肉漢堡之一,它外觀誘人的麵包包裹著多汁可口的素牛肉餡,層層堆疊的新鮮蔬菜和芝麻醬相得益彰,營養均衡又美味可口。咬下去,外層酥脆,內餡彈牙軟嫩,完美融合的風味令人食指大動。無肉不歡的朋友也會愛上這款素牛肉漢堡,讓人恨不得一口氣吃個痛快。下次會再幫襯!
有驚喜

2024-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$178 (Dinner)
  • 素窩蛋免治牛肉煲仔飯
2024-08-12 307 views
西灣河蘇豪東間日本餐廳「味自慢」結業都一段時間,終於有餐廳接手啦,係veggie cafe呀,咖啡店真係岩晒我☺️日本- 丸久小山園 抹茶鮮奶轉了燕奶都有線條明確既拉花,抹茶味香濃,唔錯美式橙啡橙汁同espresso既結合,橙汁唔會過甜,我鍾意純素魚柳漢堡。法式薯條用上自家製既包皮,中間既炸魚柳係素魚柳,我覺得比真魚柳還要飽肚,中間夾住d酸酸地既紫椰菜正好用來解膩,薯條亦都炸得香脆,burger 配薯條真係絕配超級能量碗有天貝、番茄,黑豆、藜麥、粟米、牛油果、無花果 同酸種麵包,醬汁係黑醋另上,健康的味道素有機南瓜天婦羅意大利飯南瓜天婦羅同南瓜意大利飯,份量一d都唔少,鍾意南瓜既朋友就岩晒每個lunch set都配以餐湯、涼拌小食 & 碎蛋沙律,真係非常豐富,食物同飲品都唔錯,環境舒適,呢度仲係寵物友善餐廳,真係一個假日chill下既好地方

日本- 丸久小山園 抹茶鮮奶
轉了燕奶都有線條明確既拉花,抹茶味香濃,唔錯

美式橙啡
橙汁同espresso既結合,橙汁唔會過甜,我鍾意

純素魚柳漢堡。法式薯條

素有機南瓜天婦羅意大利飯

2024-08-11 368 views
以往西灣河無乜純素沙律或能量碗佛陀碗既選擇, 多數要去到太古鰂魚涌, 終於都有一間素食西餐喺呢區出現。Lunch set 試左超級能量碗, 有一塊合桃麥飽, 黑豆, 粟米, 車厘茄, 天貝, 無花果, 藜麥加沙律菜。由於唔多餐廳有得食黑豆, 我應該會繼續encore。材料都幾新鮮, 我無落過 Filter 影出黎就係咁既顏色。由於我成日食Salad bowl/All day breakfast, 材料新鮮都唔係必然, 所以佢既材料值得一讚。Lunch set 仲有一份甘筍湯, 我之後有遇過磨菇湯同埋紅菜頭湯, 可能每日都唔同。前菜有素炸魚皮(我走左蛋沙律), 加兩片蒟蒻。蒟蒻無咩味道, 後來再去已換左紅菜頭。炸魚皮其實係紫菜, 幾好食。一場黎到都試下menu 上唯一既純素甜品Vegan Tiramisu, 同大家既食評一樣味道一般, 第一口食到酒味, 之後就沒有了。佢既Vegan tiramisu 對我黎講甜左d, 不過因為我另外點左Irish coffee, 落少少Irish coffee酒味提升左又好食左wor。要讚下佢既Irish coffee, 宜家唔係好多地方有得飲, 佢真係

素炸魚皮

Vegan Tiramisu 純素提拉米蘇

要讚下佢既Irish coffee, 宜家唔係好多地方有得飲, 佢真係整杯咖啡都有酒味, 但我無刻意改植物奶, 要問下店員做唔做到vegan。

Irish Coffee 愛爾蘭咖啡

Baileys latte都正, 頭半杯baileys 味好夠, 味道就甜過Irish Coffee。

Baileys Latte 百利甜酒拿鐵

我見有唔少人專登落黎外賣咖啡, 佢既long black 偏酸, 我就麻麻地, 但Americano好飲過好多連鎖店, 附近飲咖啡既街坊不妨試下。

Americano 美式咖啡

• Americano美式咖啡
  • BaileysLatte百利甜酒拿鐵
  • IrishCoffee愛爾蘭咖啡
2024-07-29 554 views
行過見到裝修好靚嘅一間素食餐廳,決定試試佢❤️打開Menu相信最吸引嘅都係見到有兩個煲仔飯嘅選擇😍所以天氣熱辣辣都忍唔住要揀一個黎trytry🤣嚟到真係熱辣辣出晒煙,仲有少少飯焦,免治牛肉都好足料,好正呀!!另外跟住餐嘅前菜都好出色,個麵包好軟熟,桂花蜜紫薯唔會好甜🫶🏻雖然價錢唔算特別抵食,但係勝在有特色餐點,會再encore❤️❤️❤️
行過見到裝修好靚嘅一間素食餐廳,決定試試佢❤️
素窩蛋免治牛肉煲仔飯
本身响元朗嘅 Vegmind 而家响西灣河嘅蘇豪東 B 期地下開咗分店喎,等我去睇下有咩食先。👁️👁️其實元朗嘅分店我係冇去過嘅,因為感覺好似好遠,但我諗實際車程去西灣河都唔係近好多。🤭估唔到作為一間素食餐廳,附近又有咁多其他嘢食,Vegmind 都坐得幾滿喎。真漢子叫咗以下嘢食:🐮素窩蛋免治牛肉煲仔飯 $118呢個係午餐嚟嘅,由 11:00 至 14:45 供應,送餐湯,前菜同小食。湯係甘筍湯,前菜係麻醬蒟蒻,小食係炸魚皮配蛋沙律。(炸魚皮好食呀,得一塊唔夠喉)。個煲仔飯非常認真,燒到好熱,淋完豉油落去 ja ja 聲,店員提示唔好落哂啲豉油落去,以免太咸。☺️唔好以為純粹將窩蛋牛肉飯變素食版咁簡單,佢有個 twist 就係用咗意大利飯,真漢子都係第一次食有飯焦同中式醬油嘅 risotto ,但係感覺都好夾好好食喎。😃至於塊牛肉餅,以為係用咗現成漢堡扒去做,但食落應該係自己做嘅,因為做到個口感好似中式嘅肉餅。所以呢個煲仔飯還原度都幾高,值得一試。👍🏻☕ 凍美式橙啡 $38(跟餐 $25)加咗橙味嘅凍 Americano ,估唔到橙嘅少少酸同苦澀味,同咖啡混合都幾夾,尤其天氣咁熱,飲咗更加清

真漢子叫咗以下嘢食:

🐮素窩蛋免治牛肉煲仔飯 $118

甘筍湯

炸魚皮,麻醬蒟蒻

炸魚皮

☕ 凍美式橙啡 $38(跟餐 $25)

凍美式橙啡

加咗橙味嘅凍 Americano ,估唔到橙嘅少少酸同苦澀味,同咖啡混合都幾夾,尤其天氣咁熱,飲咗更加清新同醒神。😙

🍧 純素提拉米蘇 $88

純素提拉米蘇

味道 okay 雖然唔算超好食,最重要係一個人食哂成杯都唔覺得好膩。

港島區呢排好旺喎,除咗鰂魚涌嘅「越式素食」,又有西灣河嘅 Vegmind ,當然唔少得七月中開嘅「素年」太古分店啦,真係熱鬧喇。🌞😎

2003 views

2024-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
甘筍湯
炸魚皮,麻醬蒟蒻