2021-12-02 22 views
朋友係素食者, 同佢出去食野都會搵素食餐廳,奈何都係唔多, CAFÉ 就更加係。雖然真係賣純素蛋糕既地方唔多, 但總叫有。呢間係我上網搵左好耐, 覺得值得去試既舖頭, 佢成間舖都係SELL純素食物, 蛋糕, 咖啡咁。去到原來佢有兩個舖位, 眼見好多人, 完全冇位, 就買兩件CAKE 去海旁食。Red Velvet cake(純素) $54好軟, 一食落去覺得同一般蛋糕冇分別, 都係咁好食。覺得呢個比一般蛋糕較軟, 但絕對唔會好似食左空氣咁。 Earl Gray Tea Cake(純素)$54比RED VELVET 香DD, 我中意食呢個多D。 見佢仲有得ORDER 蛋糕, 價錢都唔艋好貴, 又PRESENABLE , 真係諗得過。
朋友係素食者, 同佢出去食野都會搵素食餐廳,
奈何都係唔多, CAFÉ 就更加係。
雖然真係賣純素蛋糕既地方唔多, 但總叫有。

Red Velvet cake(純素) $54

Earl Gray Tea Cake(純素)$54
比RED VELVET 香DD, 我中意食呢個多D。

TakeAway
1️⃣純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125 🔅健康💯無負擔沙律碗🥙大量新鮮蔬菜🥗特色純素三文魚吞拿魚蒟蒻🍣2️⃣植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅 $138 🔅滿滿芝士🧀好少接觸𝑰𝒎𝒑𝒐𝒔𝒔𝒊𝒃𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒂𝒕 味道似罐頭鹹牛肉 同蕃茄幾夾🍅批底幾薄脆🍕(個人中意厚批🤣)3️⃣伯爵茶純素蛋糕 +$48 🔅蛋糕口感稍粗糙🤓配cream食幾夾🍰無負擔零邪惡感😈伯爵茶味濃啲就好啦😚4️⃣純素及無麩質蘋果批 +$52 🔅無麩質幾有特色😎蘋果餡香甜🍎5️⃣𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 +$30 🔅採用燕麥奶🥛咖啡有水準☕️風味均衡😚齒頰留香6️⃣𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒓𝒓𝒊𝒆𝒔 𝑺𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒆 +$30🔅口感清爽🍹唔會死甜🫐真材實料🍇加啲cream可能仲好味😋🎐總結: 特色純素咖啡店🍃我平時係重口味食肉獸 間唔中扮吓健康🤣

1️⃣純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125

2️⃣植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅 $138

3️⃣伯爵茶純素蛋糕 +$48

4️⃣純素及無麩質蘋果批 +$52
🔅無麩質幾有特色😎蘋果餡香甜🍎

5️⃣𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 +$30
🔅採用燕麥奶🥛咖啡有水準☕️風味均衡😚齒頰留香

🔅口感清爽🍹唔會死甜🫐真材實料🍇加啲cream可能仲好味😋

今次去左呢間素食Cafe,佢分左兩邊,一邊係落單同雜貨出售,另一邊就係自助式用餐嘅地方,所以完全可以慢慢用餐唔會有限時(不過亦因為呢個原因所以就係無得預約啦)港女為左有靚位打卡當日一早就去門口等店員開門😂🌿純素三文魚・吞拿魚牛油果沙律碗呢個並唔係真係三文魚同吞拿魚喔,但口感完全相似,配上牛油果及和風醬汁,加上芝麻與紫菜,望上去顏色非常豐富🌿三色墨西哥夾餅有三款口味,一款係牛油果加上脆片,一款係菇類加上火箭菜,最後一款係未來肉丸配生菜,全部都好有口感,一d都唔似素食,不過因為材料都幾多,食落去有d論盡🙈🌿朱古力布朗尼採用全素而製嘅蛋糕,相對起普通嘅Brownie,呢款比較乾身,但對於全素黎講,已經算係不錯👍🏻🌿檸檬蛋糕首先我係被佢個外表吸引,但除左外表之外,味道都唔錯,檸檬味唔算好重,但亦都不會太甜🌿Matcha Latte🌿 Espresso Tonic現場仲有好多打卡位,真係超推介想嘗試素食嘅人去試下!

港女為左有靚位打卡當日一早就去門口等店員開門😂

🌿檸檬蛋糕

檸檬蛋糕

🌿Matcha Latte

🌿 Espresso Tonic

現場仲有好多打卡位,真係超推介想嘗試素食嘅人去試下!

2021-11-21
$200 (Lunch)
純素三文魚・吞拿魚牛油果沙律碗
檸檬蛋糕
卡幫妮一向好少食齋,但上網見到呢間Cafe超級靚,啲嘢又好似幾好食,於是今次約埋姊妹嚟試吓🤗🤗🤗 Vego Coffee 係柯士甸道,喺佐敦地鐵站行過去6分鐘就到啦!一入去就見到好多打卡位,即刻影返幾張靚相先😀😀 Happy Happy ❤️先係落單既鋪位買左野食先,再過去隔一個鋪位坐低,等野食Ready 😀😀等野食途中,因為地方好靚,同朋友已經不斷狂影相😂😂😂😂今次揀左以下野食: 🔸植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅(薄批12‘’)$138▪️好味呀👍🏻👍🏻薄餅非常香脆🤗上面既植物牛肉好正😋 真係有食肉既感覺,但又健康好多💛🔸黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158▪️好香既黑松露香味💕 大啡菇咬落去超多汁😍😍正呀!沙律汁酸酸甜甜,d菜都好新鮮,好好味呀😋😋黑色竹炭Bagel 外脆內軟,份量仲好大添呀!🔸Black Sesame Latte 原價$44,跟餐$24▪️有靚靚拉花,非常香濃既芝麻味道,口感順滑😋🔸Rose Latte 原價$50, 跟餐$30▪️朋友叫既,偷飲左一啖,玫瑰味好清香,好味👍🏻🔸紅絲絨蛋糕 原價 $54,跟餐$48▪️個樣好靚,加埋上面良知小牌仔,加晒分☺️ 味道唔會過甜,啱晒我

今次揀左以下野食:
🔸植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅(薄批12‘’)$138
植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅

🔸黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158
黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律

▪️有靚靚拉花,非常香濃既芝麻味道,口感順滑😋
Black Sesame Latte

🔸Rose Latte 原價$50, 跟餐$30
▪️朋友叫既,偷飲左一啖,玫瑰味好清香,好味👍🏻

🔸紅絲絨蛋糕 原價 $54,跟餐$48
▪️個樣好靚,加埋上面良知小牌仔,加晒分☺️ 味道唔會過甜,啱晒我呢啲最怕食太甜嘅朋友仔👍🏻👍🏻雖然已經飽到上心口,但都食晒😂😂
Rose Latte

🔸蘋果撻 (Vegan +gluten free)原價$58,跟餐$48
▪️呢款除左純素之餘仲係無麩質,酸酸甜甜既味道,好正呀🤗
蘋果撻

總括嚟講,食物嘅質素非常之好!真係冇諗過素食都可以咁好味😍😍環境舒服又chill, 同朋友黎食野傾計打卡真係一流!💕

兩位用餐一共 $450💛
2021-11-24
$225 (Lunch)
植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅
黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律
Black Sesame Latte
Rose Latte
  • 紅絲絨蛋糕
  • 植物牛肉、蕃茄及火箭菜薄餅
  • Seasame  Latte
  • Rose  Latte
2021-11-24 24 views
素食而家真係愈黎愈HIT , 愈黎愈多人注重養身及健康~今次同大家介紹間純素coffee shop ,而且環境勁靚 打卡一流純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125見到真係流哂口水極吸引!呢個有哂我最愛既三文魚吞拿魚同牛油果啊啊啊~而且最重要係健康無負擔~ 大量新鮮蔬菜真係無論外觀 味道都係滿分ahhhhh植物豬柳芝士手工竹炭比高包 $125竹炭比高包可以自選口味 今次我就揀左好少食既植物豬柳WOOOW~ 植物豬柳估唔到都可以做到勁JUICY ~真係好驚喜而且呢個包真係爆哂涵勁足料! 女士一啖絕對咬唔曬架 哈哈~APPLE PIE $54因為一首歌而最近大熱既APPLE PIE 又點可以唔試下~新鮮即焗既蘋果批就最好食啦!蘋果批鬆脆又帶有蘋果的酸甜味~食完都唔怕膩啦~LEMON CAKE $58純素檸檬蛋糕味道清新~口感較為扎實 而且最重要係唔會太甜! 超喜歡的!Black Sesame Latte $44一向係芝麻愛好者既我當然要試下呢款啦~問過職員話呢款係店舖都好受歡迎Black Sesame Latte飲一啖真係可以感受到芝麻的濃郁!正正適合冬天懶洋洋的時候~Cappuccion
素食而家真係愈黎愈HIT , 愈黎愈多人注重養身及健康~

純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125
見到真係流哂口水極吸引!
呢個有哂我最愛既三文魚吞拿魚同牛油果啊啊啊~
而且最重要係健康無負擔~ 大量新鮮蔬菜
真係無論外觀 味道都係滿分ahhhhh

植物豬柳芝士手工竹炭比高包 $125
竹炭比高包可以自選口味 今次我就揀左好少食既植物豬柳
而且呢個包真係爆哂涵勁足料! 女士一啖絕對咬唔曬架 哈哈~

APPLE PIE $54
因為一首歌而最近大熱既APPLE PIE 又點可以唔試下~
新鮮即焗既蘋果批就最好食啦!
蘋果批鬆脆又帶有蘋果的酸甜味~
食完都唔怕膩啦~

LEMON CAKE $58
純素檸檬蛋糕味道清新~
口感較為扎實 而且最重要係唔會太甜!
超喜歡的!

Black Sesame Latte $44
一向係芝麻愛好者既我當然要試下呢款啦~
問過職員話呢款係店舖都好受歡迎
正正適合冬天懶洋洋的時候~

Cappuccion $48
朋友仔每日必需要有杯醒神咖啡!
朋友仔話好好飲~ 絕對值得一試
2021-11-23 31 views
街坊系列 – 齋啡💛前排大家有冇俾野豬新聞搞到好傷心🥲小編都真係唔開心😭可能本身鐘意貓狗唔多唔少有啲投射左係野豬到🐗🐗可惜果班膠層依家仲未有一絲反省😤希望野豬們可以遠離佢地既魔爪🥺------------------------------環境: 小店式經營🛠️但裝修上好有心思廚房落單同用餐區完全分開兩個鋪位😆裝修以和風木系作為主題☺️感覺好和暖到處都有裝飾📸成間餐廳都係一個打卡位特別近門口既特別座位和鞦韆係最IGABLE😍------------------------------食物: 泰式香芒牛油果蝦沙律($125) 🥗份量好多🥳以餐廳沙律黎講都幾抵食特別個醬汁要讚下😋酸酸甜甜好開胃芒果同牛油果都好新鮮🥑熟度岩岩好隻蝦其實都係素食🤣口感彈牙爽口三色墨西哥夾餅 ($138) 🌮其中一款係用左IMPOSSIBEMEAT 既肉丸😳食落口感同味道真係幾可亂真🤪可以一試烤菇好香又多汁😍牛油果新鮮軟滑個餅底夠哂薄身🤏🏼但稍微乾左小小Vego All Day ($148) 🥗今次採用到IMPOSSIBLE MEAT 既漢堡扒😳比肉丸更加似真肉😍輕輕煎完食落好香口鷹嘴豆多士好香好好味🥖識食既食齋都可
街坊系列 – 齋啡💛

新鮮蘋果焗製🥰帶自然既酸甜口味

Pineapple Coffee Soda ($58) 🍹
好濃咖啡香🤤但飲落係菠蘿梳打既口味
好特別既一個組合📸亦好岩打卡既飲品

HK Style Pineapple Soda ($48) 🍹
味道正常🍍飲落清新🥰唔會太甜

服務: 7 /10

地址: 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
人均消費: $ 100 - $ 150
2021-11-23 32 views
齋啡 (尖沙咀)如果有留意開素食cafe既,應該都對齋啡唔陌生。餐廳主打純素同Gluten free嘅食物,主食🥗同甜品🧁都係,食物賣相好啱打卡,好味又健康。不過留意餐廳開11:00 - 18:00☀️,而且係自助形式,去隔離鋪落order、拎野食同自己清理。仲有個打卡位食飽可以影相。📸。🌟純素三文魚、呑拿魚牛油果沙律碗 🥗🥑$125呢排好多人都推Poke Bowl,不過呢到既係純素,唔係真三文魚同呑拿魚。雖然食落味道同口感都好似,佢地三文魚同呑拿魚係用蒟蒻整既。除咗沙律同沙律菜,仲有牛油果,好好食,都幾飽肚。。🌟植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅🍅🌱🍕 $138簿餅邊好香脆,鐘意食薄批既應都會鐘意。上面既牛肉係impossible meat,姐係素肉,但食落既口感都幾似真肉。仲有蔬菜、火箭菜同蕃茄調味,都幾好食。。🌟檸檬蛋糕🍋🧁 (Gluten free) +$52🌟抺茶紅豆蛋糕 🍵🍰 +$48甜品都係純素,不過味道同平時食開既其實唔大分別,仲要健康啲。蛋糕質感濕潤同實,唔會好甜。仲插咗個牌仔,大家多啲支持下。。🌟Hot Rose Latte 🌹☕️$50🌟Black Sesame Latte🖤
齋啡 (尖沙咀)

🌟純素三文魚、呑拿魚牛油果沙律碗 🥗🥑$125

🌟植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅🍅🌱🍕 $138

🌟檸檬蛋糕🍋🧁 (Gluten free) +$52
🌟抺茶紅豆蛋糕 🍵🍰 +$48

🌟Hot Rose Latte 🌹☕️$50
🌟Black Sesame Latte🖤🥛 $44
飲品用咗燕麥奶,Black Sesame Latte好濃好好飲!!

📍尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
💛💛💛齋啡💛💛💛利申:我唔係素食者我被Jer poster同埋啲木系裝修吸引左😂。作為肉食愛好者,平時菜都唔會食多條,對我來講係一個新體驗,食完之後竟然覺得純素又唔錯喎☺️。純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125啲菜好新鮮,成個沙律碗最出色就係啲菜😛。牛油果好似唔洗錢咁,好大份!我一路食一路忙緊整其他野,食既時候冇刻意去諗係咪素食。男朋友突然問我:「咦!你估吓啲三文魚係用乜嘢做嘅?🤔」我個下先發覺原來我唔係食緊真三文魚,我唔係話個味道似😂,而係佢嘅外觀、顏色、紋路等等似三文魚。植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅(薄批12吋)$138之前食過植物豬肉,覺得唔錯。今次植物牛肉味道更好,可能因為薄餅調味重,令到我以為真係食緊一啲肉粒🤪。各方面同平時食開嘅薄餅好似,不論味道、外觀、口感等等。我對眼呃左我個口啊😂。Flat White $28(跟餐價)上面提到既食物唔錯,但係因為呢度係提倡素食,連牛奶都唔用😧!我有少少唔慣,因為相對平時飲開嘅咖啡個分別都幾大,係一個好嘅嘗試😛。Avocado Smoothie $30(跟餐價)牛油果味好重,好清,好草青味,如果唔習慣草青味,就唔好嗌啦😂。另外依間餐廳Sell
💛💛💛齋啡💛💛💛

利申:我唔係素食者

純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗 $125

植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅(薄批12吋)$138

Flat White $28(跟餐價)

Avocado Smoothie $30(跟餐價)
牛油果味好重,好清,好草青味,如果唔習慣草青味,就唔好嗌啦😂。另外依間餐廳Sell無添加,所以糖水都無乜落,真係好清,加返少少糖會更好味🤔。

抹茶蕨餅及紅豆 $45
蕨餅非常之煙韌,咬落去有少少回彈,加埋啲紅豆同抹茶粉一齊食,正😍!全部都係絕配。

檸檬蛋糕 $48
好食到痴咗線,好鍾意佢外面既糖霜有少少結到硬左,相反裏面既蛋糕濕濕地好綿😚。蛋糕有檸檬味,如果味道可以酸啲更好,

埋單$414(無加一)
2021-11-12
$200 (Lunch)
2021-11-22 197 views
我個人好少食素 但呢間環境超靚 好多打卡位吸引左我尼體驗一下健康素食😍 餐廳分2個舖位 中間隔左另一間舖 一邊係點餐一邊係食野 都係自助式餐廳 雖然有少少唔方便但環境好舒服😌 仲要係黃店呀🤩牛油果及蕃茄. 鷹咀豆醬酸種麵包 ($98)牛油果同蕃茄健康就個個都知啦 但鷹咀豆就比較少見但同樣有豐富纖維🥰 酸種麵包都幾軟熟 配搭清新😋 好欣賞餐廳真係有plan好menu 每樣食物都好健康又好味👍🏼 純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗 ($125)沙律碗好豐富 好多配料一啲都唔dry🤩 第一次食素三文魚同吞拿魚 感覺好真 差啲唔記得自己食緊素 仲冇左陣腥味😜 蔬菜仲好新鮮 夠哂fresh🤤伯爵茶蛋糕 (+$48)呢個係純素蛋糕 本身以為淨係轉用植物油 但原來連雞蛋同牛奶都唔用😯 食落冇咁鬆軟同彈性 而係比較濕潤🤔 我第一次試純素蛋糕覺得幾特別 伯爵茶味都好足🤗 感覺真係健康同冇咁肥呀 啱哂女仔同敏感人士呀🥰朱古力蛋糕(+$52)呢個則係無麩質蛋糕 感覺質感同正常蛋糕冇太大分別🤔 朱古力味都唔會好甜 都幾厲害👏🏼 如果cream冇咁甜就更好啦😌Rose Matcha Latte ($58)Moch

牛油果及蕃茄. 鷹咀豆醬酸種麵包 ($98)
牛油果及蕃茄. 鷹咀豆醬酸種麵包

純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗 ($125)
純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗

伯爵茶蛋糕 (+$48)

朱古力蛋糕(+$52)

Rose Matcha Latte ($58)
Mocha ($50)
跟餐配飲品可以有$20 優惠 膠杯一面寫住齋啡 一面就係香港 好有feel呀💪🏼 玫瑰同抹茶飲品配搭清新舒服🌹☘️
2021-11-20
Lunch
牛油果及蕃茄. 鷹咀豆醬酸種麵包
純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗
2021-11-22 31 views
I’m not vegan, but I like to try vegan food once in a while.Went to Vego Coffee for Sunday brunch, for those of you who likes to take nice pics of yourself, this is your place. Not for me though😂We ordered a few things.>>✨AVOCADO, TOMATO, HUMMUS SOURDOUGH✨IMPOSSIBLE MEAT, TOMATO, ARUGULA PIZZA 12”✨EARL GREY CAKE✨LEMON CAKE✨MIXED BERRIES SMOOTHIE✨ESPRESSO TONIC>>>The food taste ok in general, I like the pizza, the impossible meat has a similar texture to actual meat and the cr

We ordered a few things.
✨EARL GREY CAKE
✨LEMON CAKE
✨MIXED BERRIES SMOOTHIE
✨ESPRESSO TONIC
>>>
The food taste ok in general, I like the pizza, the impossible meat has a similar texture to actual meat and the crust is super crispy!!
The smoothie taste fresh, I don’t think they added any sugar in it which is good.
However the cakes are a little bit too sweet for me.
2021-11-20 163 views
近期大熱嘅素食coffee shop,非你莫屬,每日社交平台都見到本店嘅四色米餅,大啡茹漢堡,超colorful嘅擺盤,一直都好想去呢度潮聖,但只好講,失望而回。 (此食評純屬個人感受及觀點,全自費食評,有任何針對行為,請睇曬先好作評論)!!)按慣例,先介紹餐廳。 位於佐敦/尖沙咀嘅齋啡,主打清新素食,店舖前身係「手工訂製素食專門店」,位於灣仔,同而家賣嘅野差唔多,有D似係社企餐廳。 佢哋亦有個網店,售賣純素產品,例如有燕麥奶,蔬果,掛耳包等。 店舗分開咗兩邊,中間係間髮型屋。 食客買完野之後要自己拎返去用餐區,雙手拎住野食仲要經過大馬路同用身體開門,無可奈可都幾唔方便。 用餐區裝修精美,行木系風格,牆上有好多木製擺設,最吸睛嘅係個千秋同「祝你在亂流下平安」海報,唯一不足嘅係聽到好大嘅引擎聲。 黑松露醬大啡茹牛堡配牛油果沙律$ 158價錢就真係進取,已經可以去到Burger專門店食到鵝肝burger(真嘅)。 之前burger係有芝士嘅,而家就冇咗,但問題唔大。 賣相就真係幾吸引嘅,但已經見到Bagel呈現出沙漠乾旱嘅外表,好似幾年冇飲過水咁。 bagel雖則係幾大個嘅,質感都幾煙韌

黑松露醬大啡茹牛堡配牛油果沙律

黑松露醬大啡茹牛堡配牛油果沙律$ 158

賣相就真係幾吸引嘅,但已經見

到Bagel呈現出沙漠乾旱嘅外表,好似幾年冇飲過水咁。 bagel雖則係幾大個嘅,質感都幾煙韌,但好鬼乾。 餐廳只係輕微烘過,好快就凍咗,皮亦都係好韌,好難切開。 同埋收得$ 158就希望佢會搽D cream cheese lor。

大啡茹的確非常之大舊,但就太過濕,好多水,溝稀哂D沙律醬,令肉同包濕曬。 但品質都幾好嘅。 而所謂嘅黑松露醬,同樣被溝稀曬,石油味重,次貨。

Impossible meat就算係唔錯,質感軟淋,食落真係好似真牛肉咁,但當然只有豆香啦。 中間仲係嫩紅色,但當然只有豆香啦。 中間仲係嫩紅色,但一D煎過(焦香)嘅feel都冇。

沙律醬落得非常多,味道偏甜,但出奇地唔膩,bagel入面仲有蕃茄青瓜同沙律菜,饀料其實好濕,但個bagel卻是相反。 沙律菜單純用橄欖油調味,其中有羽衣甘藍,牛油果就片得好薄,夠熟,軟滑又creamy。

但又有個問題,隻碟太細,切bagel時要好小心先可避免跌野。 但其實佢有個大碟,有大碟唔用偏要用細碟。

全日早餐

全日早餐$ 148

因呢個餐係我朋友食嘅,所以我不能作出評價,只能複述佢對佢嘅口吻。

「鷹嘴豆泥調味好淡,冇豆味,水果都好鮮甜,素豬肉硬硬地,就係impossible meat嘅肉味。素芝士冇乜味,性價比好低,148可以食到好多野。我拎著個tray要行出門口,怜住D野食,要行過一個髮型屋,仲要用身推門,玩緊overcooked咁,比得$ 148唔應該要自己拎野食囉。」

是日純素蛋糕

是日純素蛋糕$ 54(套餐+48)

雖然係純素,但48得咁細舊,不能接受。 個紙碟完全就係大食會嗰隻紙碟,沒有任何承托力。

素蛋糕嘅質感綿密,較為結實,有少少漿口,有D似香蕉蛋糕,食落焙茶咗超濃再配上淡淡嘅麥香(燕麥奶),忌廉嘅淡雅,食落非常之特別,但就略為甜咗D。

仲有,我唔明點解要用即棄餐具,以我所認知,食素係為咗環保,impossible meat嘅理念正正係環保,對生態零殘忍,但餐廳正正違反咗呢一點,呢度又唔係外賣/快餐店,呢個定位唔應該係咁lor。

總括黎講唔知係佢一時失手定點,以我個人觀點黎講,唔推薦比大家,性價比低,完全唔值。 希望佢平時唔係咁啦。

2021-11-12
$150 (Lunch)
是日純素蛋糕
2021-11-19 24 views
愈嚟愈多人開始素食,唔再係上一代個種「食齋」齋菜油笠笠個款🙅🏻‍♀️而係七彩繽紛,💛好igable又健康精緻🌟越式雞肉法包(7”)及沙律🥗 唔食得辣嘅🌶記得話走辣椒😗法包超大個,入面有生菜、醃紅蘿蔔絲、蕃茄片、青瓜片、金不換同”雞肉”,因有甜辣醬汁同太多料嘅關係,拎上手食好易食到成手都係😆其實有一下我唔記得左呢到係食齋,成個味道真係好似食梗真雞肉嘅越式法包~不過如果店家可以切開成二件裝盤,應該會更方便進食🌟抹茶蕨餅及紅豆以花瓣點綴超靚💕 抹茶蕨餅Q軟煙韌,配上微甜嘅紅豆一齊食,會一件接一件蕨餅甘食🌟Hong Kong Style Pineapple Soda 原片菠蘿🍍完全係童年回憶,見到都好fresh,大家有無細個係夏天食冰菠蘿片呢?清甜嘅菠蘿味梳打,清新冰涼無化學甜味劑味,真材實料總結🌸店家採取自助取餐同自助還餐模式,下單後等候取餐,進食區係隔一個鋪位,好處係你想坐幾耐都唔使比店員眼望望👀如果你想安靜咁放鬆一下,呢到係幾好坐~望到雪櫃放咗個超靚純素蛋糕,想買靚生日蛋糕又多一個選擇

🌟越式雞肉法包(7”)及沙律🥗

望到雪櫃放咗個超靚純素蛋糕,想買靚生日蛋糕又多一個選擇
近年愈嚟愈多人注重健康,或因愛護動物而轉做𝕧𝕖𝕘𝕒𝕟🌱如深水埗嘅素年,走文青素食風,短短時間已開3店尖沙咀嘅齋•啡,如其名主賣齋與啡,推廣純素主義,咖啡亦用燕麥奶處理。小店歡迎毛孩🐕,非常𝕗𝕣𝕚𝕖𝕟𝕕𝕝𝕪! 最重要係💛門面𝖼𝗈𝗓𝗒,木材設計,路過都會想停低望下,窗口位置的確好岩打卡📸入面仲有張搖搖櫈,都係打卡位之一《𝑵𝒐𝒕 𝒂 𝒗𝒆𝒈𝒂𝒏, 𝒃𝒖𝒕 𝒘𝒉𝒚 𝒏𝒐𝒕 𝒈𝒊𝒗𝒆 𝒂 𝒕𝒓𝒚? 》〔純素三文魚•呑拿魚牛油沙律碗 $125〕超大碗嘅沙律碗入面真係好多料🙌🏻除左如名外,入面仲有中華沙律,菜都好似有幾種,味道合襯,口感豐富同行唔食魚生嘅朋友表示三文魚像真度極高!🍣🙌🏻味道上唔太分辨到(因為太多味道在口中)質感就明顯係似蒟蒻咁,幾得意!整體個沙律碗我覺得好食,自己幾鐘意個dressing,不知不覺食左勁多菜🤣〔三色墨西哥夾餅🌮 $138〕三色包括impossible肉丸、大啡菇,同埋同沙律碗一樣嘅菜💁🏻‍♀️以為個夾餅係會脆,可能影相耐左,個菇又岀水,夾餅淋左硬左,有啲失望🙈啲餡係ok的,impossible肉就偏乾,尚可接受〔朱古力ℬ𝓇ℴ𝓌𝓃𝒾ℯ〕無蛋無奶嘅brownie都係第1次食

〔純素三文魚•呑拿魚牛油沙律碗 $125〕

〔三色墨西哥夾餅🌮 $138〕

〔朱古力ℬ𝓇ℴ𝓌𝓃𝒾ℯ〕
無蛋無奶嘅brownie都係第1次食,就好似食緊甜度唔高嘅純可可磚咁🍫成件事係𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕嘅

〔檸檬蛋糕〕
幾鐘意呢個蛋糕,純素得嚟又幾有檸檬味🍋

〔𝙷𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚗𝚐 𝚂𝚝𝚢𝚕𝚎 𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚘𝚍𝚊🍍$48〕
〔𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾〕
咖啡正常發揮,希望有更多奶嘅選擇,例如杏仁奶、荳奶,咁會更加👍🏻

以我嚟講,今次係第一次正式食一餐純素正餐,發現原來純素技術都發展到幾高,唔係想像中咁無味呀dry呀✨整體都係𝑝𝑜𝑠𝑖𝑡𝑖𝑣𝑒! 相信係純素朋友嘅福音呀☺️
Breakfast
  • 純素三文魚呑拿魚牛油果沙律碗
平日放假揀左呢間bookmark左好耐的齋啡,Cafe都算近地鐵站,佐敦站行過去大約10分鐘,係正馬路旁,左右兩旁無咩其他商店,多左一份寧靜的感覺。餐廳係自助形式,落完單自己去隔離舖搵位坐,坐位間採用日本風木系,周圍放有朝花同芒草,令人望落好舒服。門口同個小千秋都好啱打卡📸🔸純素三文魚、呑拿魚牛油果沙律碗🥗好似近排好興既Poke Bowl不過佢既三文魚、呑拿魚粒粒係用蒟蒻整既,色彩繽紛,加左醋汁,好睇又好食😋🔸三色墨西哥夾餅🌮一拎到都幾驚喜,無諗過咁大份,有三款夾餅,牛油果呑拿魚沙律、大啡菇、Impossible meat肉丸,除左呢啲配料之外,仲有沙律醬同生菜/波菜墊底,口感好豐富。🔸檸檬蛋糕🍋紅絲絨蛋糕 🍰呢間既純素蛋糕好好食,我好鍾意😛甚至乎覺得正過主食😚蛋糕質地比較實啲,唔會好甜,檸檬味嗰個好好食😋🔸Iced Latte、Banana Mango🥭🍌飲品方面都好多選擇,我當然要點一杯每日必飲既咖啡,奶底餐廳用左Oatly燕麥奶,口感順滑。朋友唔飲咖啡就揀咗杯Smoothie,口感細滑,夏天飲一定仲正🤪香蕉味重啲,唔係好飲到芒果味🙈🥤
門口同個小千秋都好啱打卡📸

🔸純素三文魚、呑拿魚牛油果沙律碗🥗

🔸三色墨西哥夾餅🌮

🔸檸檬蛋糕🍋紅絲絨蛋糕 🍰

🔸Iced Latte、Banana Mango🥭🍌
Lunch
2021-11-15 34 views
經過好多次,裝修好文青,有半open 位置,今日放半日,食完個lunch嚟坐下吹下水,主舖好細,無位,係order 嘅,行過隔離兩個舖位先係用餐區,都幾唔方便。快餐店型式,自助點餐取餐同執檯,點咗chocolate latte , piccolo 同伯爵蛋糕,堂食都全用紙杯相當唔環保。咖啡應該用豆奶沖,所以相對無咁香,咖啡比例都唔理想,蛋糕賣相唔錯,不過囗感麻麻,食落有少少漿住個囗🤔。用餐無限時係優點之一👍,無乜職員理,好free , 亦有好多打咭位📷。

2021-11-12
$65 (Tea)