2022-01-24 1541 views
想試咗呢間好耐㗎喇,終於都試到啦🤤餐廳主打健康素食🥗真係好啱我~就算食多啲都唔會有罪惡咁😁🍴自選酸種麵包揀咗四款配料,羽衣甘藍🥬大啡菇,牛油果🥑同埋芝士,麵包焗得外脆內軟,超多牛油果,同埋好大份🍴香蕉朱古力果昔燕麥碗呢個我好鍾意食,香蕉同朱古力真係最佳嘅配搭🤤多種水果同穀物,營養豐富,仲有香蕉乾,香脆可口,多重口感🤤擺盤都心思用有好多食用🌸🌼🌺🍴純素蛋糕~抹茶紅豆味單睇外貌已經好吸引,我係第一次食純素蛋糕,口感都幾特別,而且唔會太甜啱我🍴無麩質蛋糕~朱古力味呢個我見🈶️好多人推介,果然好味😋朱古力味濃郁,甜度啱啱好,雖然蛋糕唔屬於軟身,但都比較濕潤,中間仲有朱古力醬Rose Latte 因為純素嘅關係,咖啡係用燕麥奶沖劑而成,口感味道會同平時既有啲唔同,玫瑰花瓣做點綴,有陣陣嘅玫瑰香味🌹Banana mango smoothie 呢個好清新🌱香蕉同芒果一齊有一種refresh嘅感覺,口感順滑,而且冇添加糖,就算減緊肥都飲得😚我幾鍾意呢間cafe,嘢食好食之餘,仲有我鍾意嘅食用花🌸🌼🌺 ,擺盤又靚,淨係視覺效果都令到人好放鬆🌱重🈶️好多素食嘅野賣👆🏻

🍴自選酸種麵包
自選酸種麵包

🍴香蕉朱古力果昔燕麥碗
香蕉朱古力果昔燕麥碗
香蕉朱古力果昔燕麥碗

🍴純素蛋糕~抹茶紅豆味
無麩質蛋糕~朱古力味,純素蛋糕~抹茶紅豆味

🍴無麩質蛋糕~朱古力味
Rose Latte

Rose Latte
Banana mango smoothie

Banana mango smoothie

重🈶️好多素食嘅野賣👆🏻

2022-01-22
$160 (Breakfast)
  • 無麩質朱古力蛋糕
素食原來都可以好文青~留意番❗️只接受Walk-in 唔洗訂位❗️🔻自選酸種麵包 Sourdough Toast $118可無麩質米餅+ $20可以自由選擇4種配料雜蕃茄、大啡菇、新豬肉Omnipork、藍莓 酸種麵包係用天然酵母整 無添加物健康啲呢個口感煙煙韌韌好Chewy 睇賣相完全唔覺得係素食 新豬肉都幾香口 多種配料食起上嚟口感好豐富 🔻羽衣甘藍,藜麥及牛油果碗 $ 125Kale,Quinoa,Avocado Salad Bowl一直有聽過藜麥好有營養又健康係岩哂Keep Fit人士食既健康食物今次第一次食 意想不到好味好中意中間有菜又有果仁又有啲脆片食起上嚟好香口 味道唔會單調同埋真係好有飽肚感🔻抹茶紅豆蛋糕 &蘋果撻跟餐加蛋糕好抵食 外形賣相好吸引抹茶紅豆係純素蛋糕 第一次食蛋糕口感會比一般蛋糕霖小小有啲似中式糕點個種感覺 加埋甜Cream一齊食非常夾蘋果撻係無麩質 坊間少見賣相好靚 蘋果烤到有啲金黃色酸酸甜甜食起黎好開胃食完仲想食第二個呀🔻 Caramel Latte & Matcha Latte $50有乳糖不耐朋友都擔心飲咖啡加奶但呢度竟用左豆奶黎沖Latte味道一樣好
素食原來都可以好文青~
留意番❗️只接受Walk-in 唔洗訂位❗️

🔻自選酸種麵包 Sourdough Toast $118
可無麩質米餅+ $20
可以自由選擇4種配料
雜蕃茄、大啡菇、新豬肉Omnipork、藍莓
酸種麵包係用天然酵母整 無添加物健康啲

味道一樣好 唔比牛奶輸蝕
仲有淡淡既豆奶香 好好飲
除之外仲有好靚既拉花
2022-01-23 25 views
今日真係好彩,之前都想嚟打卡,但因為無得Book位,Open rice 個訂座服務又停咗,只可Walk in 🤓咁岩嚟開尖沙咀,就博一博睇吓有無位啦,點知正正我最想坐既半開放式坐位有位,即刻得個囉柚落去先🤣裝修以白色及木系為主,係一家純素食cafe ❇️供應多款自家製輕食,及無蛋奶純素食品等等..酸種麵包 🥯 $118有13款選擇 自選4款我揀咗芝士、牛油果🥑、大啡菇、藍莓🫐,酸種麵包口感煙韌,材料份量超多,幾乎遮蓋晒成個麵包 😂泰式新豬肉金不換pizza $138 Pizza好薄好脆,好多金不換,第一次食咁有泰式風味嘅Pizza,唔好睇小佢嘅素芝士,真係唔講都唔記得自己食緊素👍🏻檸檬芝士撻 $52 無麩質蛋糕🍰,檸檬味夠重🍋,就算飽飽都唔會覺得膩😋抹茶紅豆蕨短 $48唔知係咪自家製,因為同平時味道都差唔多,一樣咁煙靭好味😋RoséLatte $50玫瑰花瓣點綴🌹,咖啡味亦好香☕️Butterfly Pea Yuzu Soda $50最愛碟豆花飲品,因為點影都咁靚,打卡一流,睇得又飲得,加Soda及檸檬🍋味道巳經好穩陣😁如果有朋友仔只會食素,呢度仲可以自訂純素無麩質生日蛋糕、散水餅等❣️店內

裝修以白色及木系為主,係一家純素食cafe ❇️
供應多款自家製輕食,及無蛋奶純素食品等等..

酸種麵包 🥯 $118
有13款選擇 自選4款

泰式新豬肉金不換pizza $138

檸檬芝士撻 $52
無麩質蛋糕🍰,檸檬味夠重🍋,就算飽飽都唔會覺得膩😋

抹茶紅豆蕨短 $48
唔知係咪自家製,因為同平時味道都差唔多,一樣咁煙靭好味😋

RoséLatte $50
玫瑰花瓣點綴🌹,咖啡味亦好香☕️

Butterfly Pea Yuzu Soda $50

店內即有素食產品賣,例如牛油果Oil, 素魚露、純素辣醬等等💛
2022-01-23 19 views
鍾意食肉嘅我,間唔中都想健康一下😊知道尖沙咀有間純素嘅咖啡小店可以hea吓食吓tea🤣🤣🤣好chill🥳仲可以打吓卡😆😆😆所以就用OpenRice 去Book位食Tea,點知去到先知OpenRice訂位係有問題,所以店主話下次walk-in 就可以😌😌😌。無需特別訂位👍🏻👍🏻👍🏻去到睇到個menu就已經樣樣都想食啲,😆😆😆唯有樣樣都嗌啲la😬嗌到成枱都係🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️1) 酸種麵包吐司🍞,配左牛油果🥑素魚生🍣(原來係蒟蒻)蕃茄🍅素芝士🧀$118,一咬落去卜卜脆,麵包帶有淡淡嘅酸味同埋煙韌嘅口感,令到牛油果嘅香味同素芝士嘅味道爆曬出嚟😋😋😋食到舔舔脷😋😋😋,第一次食素魚生覺得個味道完全係真嘅一樣👍🏻👍🏻👍🏻再配雜蕃茄簡直係絕配😌😌😌一個超級健康嘅組合。2)羽衣甘藍藜麥及牛油果能量碗🥗$125,佢用咗油醋汁作沙律汁帶出酸酸甜甜嘅味道,感覺超清新☀️提升開胃爽口嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻而且個組合係超高纖瘦身,keep fit 一流😋😋😋啱晒我想食健康少少🤏嘅月巴星人😂😂😂3)抹茶紅豆無麩蛋糕🍵🍰$48,因為係無麩蛋糕所以質感會比較有口感,味道唔會太甜所以啱啱好,抹茶配紅豆簡直係絕配,令到兩

3)抹茶紅豆無麩蛋糕🍵🍰$48,因為係無麩蛋糕所以質感會比較有口感,味道唔會太甜所以啱啱好,抹茶配紅豆簡直係絕配,令到兩者都可以互相配合👍🏻👍🏻👍🏻味道一流又健康😌😌😌

4)檸檬撻🍋🍰$52,超級驚喜,有清新嘅檸檬味,食完啲檸檬味仲會係個口到停留一陣😍最出色係冇用蛋同奶去炮製👍🏻👍🏻👍🏻好好食。

3)Iced Americano☕️$42,咖啡味超濃,醒神一流👍🏻👍🏻👍🏻
4)Cucumber Lime Soda🥤$50,平時飲嘅青瓜通常係切開一片片😌但佢哋用攪拌機打爛左溝埋一齊,用心制作😬感覺清新👍🏼

閨密傾下計,男女朋友拍下拖,打下卡,簡直一流👍🏼 提提大家:小店座位喺隔離鋪,食完記得自己執返好😊寬堂舒服,環境乾淨,CP值勁高,份量夠多👍🏻👍🏻👍🏻可以推介俾減肥keep fit養生嘅朋友🙏🏻🙏🏻🙏🏻
酸種麵包吐司
羽衣甘藍藜麥及牛油果能量碗
抹茶紅豆無麩蛋糕
檸檬撻
2022-01-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
酸種麵包吐司
羽衣甘藍藜麥及牛油果能量碗
抹茶紅豆無麩蛋糕
檸檬撻
  • 檸檬蛋糕
  • 無花果及牛油果酸種麵包
2022-01-22 20 views
👻好少素食餐廳吸引到我,呢度好吸睛😻。🥪素魚生,大啡菇,牛油果,鷹咀豆醬配酸種麵包 $118-酸種麵包厚身,咬落帶有煙韌度。素魚生口感又幾似!鷹咀豆醬酸酸的。👍🏻平時唔愛🥑但覺得佢嘅軟硬度岩岩好同埋新鮮,好似食極都仲有😆。整體口感豐富,健康得黎好食😋。 🍕泰式新豬肉金不換薄餅 $138-薄批中間既部份好多新鮮蕃茄,咬落比較濕潤清爽,批邊位脆口到隔離枱都聽到🤣,岩哂中意食香脆野既我😏!咬到金不換就即刻有返啲泰味,如果再多啲料會更滿足! 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍰純素伯爵茶蛋糕 & 抹茶蛋糕 +$48-蛋糕體比一般非純素既密度高,偏實淨,cream 屬挺身甜度高。2件我會中意伯爵茶多啲,清新淡雅啲同鬆軟度高啲。🍌🥭Banana Mango Smoothie +$35-好飲喎,2隻好夾👍🏻,好香甜但唔過甜,偏流質。 ☕️Mocha(Hot) +$30-咖啡味為主,冇咩甜味,開頭覺得少苦,但黎一啖甜既🍰一啖微苦☕️就是舒服!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️✨食物不含肉 、蛋 、奶 成份;飲品用燕麥奶沖!🔅留意返原來係冇OpenRice既訂座欄位服務,所以係營業時間Walk in 就得!
👻好少素食餐廳吸引到我,呢度好吸睛😻。

🥪素魚生,大啡菇,牛油果,鷹咀豆醬
配酸種麵包 $118

🍕泰式新豬肉金不換薄餅 $138
🍰純素伯爵茶蛋糕 & 抹茶蛋糕 +$48

🍌🥭Banana Mango Smoothie +$35
-好飲喎,2隻好夾👍🏻,好香甜但唔過甜,
偏流質。

☕️Mocha(Hot) +$30
-咖啡味為主,冇咩甜味,開頭覺得少苦,
但黎一啖甜既🍰一啖微苦☕️就是舒服!

✨食物不含肉 、蛋 、奶 成份;飲品用燕麥奶沖!
2022-01-21 43 views
注意:落order同堂食嘅坐位中間隔左一個店位💁🏻‍♀️所以食物ready 左之後要自己拎個托盤出門口去另一個店位堂食架😬落單店面堂食內部,文青stayle, 想打卡影相係幾唔錯食物種類唔算特別多包味道都ok, 生果冇特別出彩牛油果份量好足沙律菜sauce 有d 不足,食落少少dry菇好香,食落都算juicy新豬肉個塊扒真係不是我杯茶跟餐嘅熱茶可能水太熱,茶味出得好快,當溫度可以入口個陣已經浸到有d 苦😬
落單店面

堂食內部,文青stayle, 想打卡影相係幾唔錯

食物種類唔算特別多

包味道都ok, 生果冇特別出彩

牛油果份量好足

沙律菜sauce 有d 不足,食落少少dry
菇好香,食落都算juicy
新豬肉個塊扒真係不是我杯茶

2022-01-17 22 views
朋友差唔多每個星期都會搵一兩日食純素,今日同佢嚟到呢間Cafe食嘢就啱晒啦!餐廳嘅裝修行日式文青嘅風格,令人感覺舒適愜意,再加上唔係咁近油尖旺既中心地帶,簡直係鬧市中既小綠洲,好適合週末過黎chill 下~不過要注意嘅係餐廳係冇訂座服務㗎, openrice提供嘅訂位服務係假嘅,想要過嚟就要預鬆少少時間walk-in。最近佢哋轉左新Menu,所以我同朋友都揀咗啲款嘅嘢食試吓~✨Pizza Margarita一入口超級驚豔!pizaa 係薄皮個隻,食落好鬆脆。最正既係pizza 上面啲芝士,完全食唔出係素芝士,因為有平時芝士既香氣同口感,而且仲可以做到拉絲既效果。啲番茄好大塊,一咬入口就爆哂汁!個pizza 有成十吋,所以即使係薄餅底,都好夠飽~✨Sourdough toast 可以自選四款配料,我揀左牛油果、大啡菇、車厘茄同藍莓。其實我一直都中意食酸種包,因為比一般面包更健康同營養豐富,呢到既酸種包口感好鬆軟,有煙韌既口感,就咁食都好好食。牛油果上面加左啲芝麻,令味道更加豐富同增加左口感,大啡菇上面加左芝士,而且輕輕同火槍燒過,增添左更加多風味,係誠意滿滿既一個dish!✨抹茶紅豆蛋糕

最近佢哋轉左新Menu,所以我同朋友都揀咗啲款嘅嘢食試吓~

✨Pizza Margarita

✨Sourdough toast

✨抹茶紅豆蛋糕、紅絲絨蛋糕
兩個蛋糕既cream質地都同真既冇分別,食到出cream既厚度,蛋糕體本身濕潤鬆軟。紅絲絨蛋糕比較甜,而抹茶蛋糕既抹茶味突出,加埋軟爛既紅豆食落味道比較平衡~

✨Flat white
因為係flat white 既關係奶泡比較薄。咖啡味係偏nutty既,唔會有明顯既酸味,相信啲豆係深度烘焙既,咖啡味好突出,同啲素奶味道好夾,好飲~不過可以大杯少少就好啦~

✨Mixed berries smoothie
開頭以為會係偏酸既smoothie,但估唔到都幾甜,而且飲到好多水果既渣渣,好真材實料!

其實唔少人都對素食有偏見,覺得食素就唔好食,不過呢間cafe就證明左純素都可以好好食好飽肚架!而且除左食物之外,佢地仲有選物櫃,處處都睇到店主既小心思,希望大家都試多啲素食啦!
Pizza Margarita
Sourdough toast
Pizza Margarita
Sourdough toast
2022-01-10 24 views
近年食素🥬都好盛行,平時食得太多肉類🥶🥶,食到個人都脹哂!間中食下素食其實都好唔錯,而且素食而家都有好多選擇🥦🥬🥒🫑🥑🫐🍓!今次同朋友揀左係尖沙咀以齋為主嘅Café chill下🍻🍻,上網睇個環境好文青,岩哂我鐘意📸📸嘅朋友。我哋2個人 但叫左4樣野食🤰🏻🤰🏻無麩質米餅拼盤 (4件) $125呢個有驚喜!!! 🤩🤩🤩個米餅就係好似俾小朋友食個啲火餅咁,無咩味,但係上面唔同嘅topping配搭就好食,其中一款嘅咸點嘅醬汁真係好好食,但唔知係咩醬😂😂😂好味指數:😋😋😋😋植物牛肉 蕃茄及火箭菜簿餅 $138呢個係我鐘意食嘅薄餅底,但唔會太難咬,整體都OK好味指數:😋😋😋😋自選手工竹炭Bagel $125我哋揀左牛油果,但整體個bagel 我個人一般,因為個醬同個包唔係好夾,同埋個包有點乾好味指數:😋😋檸檬蛋糕個蛋糕好似雪X蛋糕嘅檸檬味,但係呢個口感厚啲,同埋佢中間有小小流心,蛋糕質感綿好多!🍰🍰好味指數:😋😋😋飲品: Mixed Berries Smooth + Flat White 兩杯都正常發揮!**重點係佢只係開11 - 6點**值得狗衝指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
我哋2個人 但叫左4樣野食🤰🏻🤰🏻

無麩質米餅拼盤 (4件) $125
好味指數:😋😋😋😋

植物牛肉 蕃茄及火箭菜簿餅 $138
呢個係我鐘意食嘅薄餅底,但唔會太難咬,整體都OK
好味指數:😋😋😋😋

自選手工竹炭Bagel $125
好味指數:😋😋

檸檬蛋糕
好味指數:😋😋😋

**重點係佢只係開11 - 6點**

值得狗衝指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
無麩質米餅拼盤 (4件)
2022-01-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
無麩質米餅拼盤 (4件)
植物牛肉 蕃茄及火箭菜簿餅 $138
  • 植物牛肉、蕃茄及火箭菜薄餅
純素,原則是不食用有動物成分的食物,即是不含肉類🥩、雞蛋🥚、牛奶🥛亦是素食咖啡店🌾只會用燕麥奶。泰式香芒牛油果蝦沙律🥭🥑🦐🥗賣相夠靚,沙律份量夠大份,有半個剛熟透的牛油果,芒果口感偏軟身,素蝦外型似足鮮蝦🦐加上泰式沙律汁,酸酸甜甜,相當開胃😜🫐🍓🍇🥣綜合水果奇亞籽果昔燕麥碗 不得不提的是,新興健康餐一定非燕麥碗莫屬👀材料色彩繽紛,有香蕉🍌藍莓🫐無花果、粟米片、燕麥脆脆、奇亞籽,再倒下大量雜莓口味的果昔🌱再加埋薄荷葉同食用花🌼美中不足的是果昔裡面仲有少少冰粒🧊質感食落稀薄d手沖咖啡 今次試印尼咖啡豆,有典型曼特寧咖啡的獨特風味,紮實醇厚,苦後回甘蝶豆花柚子梳打 每次去泰國,都必點的蝶豆花飲品,配柚子梳打又易入口,擺咗桂花同食用花,打卡專用📷抹茶蕨餅紅豆純素蛋糕🌱🧁 / 朱古力無麩質蛋糕 🍫🥧兩者口感明顯不一樣,前者質感較為黏口,後者就較為乾身鬆散,不能同一般蛋糕比較,健康無價😻🌟營業時間只有11:00-18:00🌟店舖設有最低消費一杯飲品,無限時任坐🌟餐廳分兩邊,「落單區」和「用餐區」(隔一個鋪位)裝潢用上木系傢俱外,仲放置好多乾花、木藝裝飾,簡單而富田園風。 🌟採取自助形式,落單後會派

泰式香芒牛油果蝦沙律🥭🥑🦐🥗

🫐🍓🍇🥣綜合水果奇亞籽果昔燕麥碗

手沖咖啡

蝶豆花柚子梳打

抹茶蕨餅紅豆純素蛋糕🌱🧁 / 朱古力無麩質蛋糕 🍫🥧

🌟營業時間只有11:00-18:00
🌟店舖設有最低消費一杯飲品,無限時任坐

🌟採取自助形式,落單後會派一個傳呼器,一響紅燈就表示食物準備好,可以過去拎。而食完之後,需自行清理垃圾,再退回托盤俾店員。
2021-12-24 42 views
尖沙咀健康cafe小店💛全店純素,不含肉類、雞蛋、牛奶。✨食物以多菜為主。🥗《黑松露大啡菇牛堡牛油果沙律》$158神奇的素牛堡,素牛比真牛更好吃!完全不肥膩!口感極像真牛!配上大啡菇和黑松露,就像真的漢堡包一樣!好吃!🍔不過黑色Bagel有點兒硬。《三色墨西哥夾餅》$138包括牛油果、吞拿魚沙律、素肉丸、火箭菜等食材。味道新鮮好吃,健康又美味!🌮《抹茶紅豆素蛋糕》跟餐$48吃得出是健康的味道,蛋糕較硬身,外形很吸引!🍰《Hojicha Latte》跟餐$28很香焙茶的味道,配上燕麥奶,好喝!環境相當寫意,有扇大窗的座位,望住街景,很chill,此外更有木製鞦韆,打卡不錯!
尖沙咀健康cafe小店💛

全店純素,不含肉類、雞蛋、牛奶。✨

食物以多菜為主。🥗

《黑松露大啡菇牛堡牛油果沙律》$158

《三色墨西哥夾餅》$138

《抹茶紅豆素蛋糕》跟餐$48
吃得出是健康的味道,蛋糕較硬身,外形很吸引!🍰

《Hojicha Latte》跟餐$28
很香焙茶的味道,配上燕麥奶,好喝!

2021-12-22 47 views
🚘有一次搭車經過柯士甸道見到呢間餐廳🍴見到呢間餐廳好靚好有氣質👩🏻‍🎨上網先知原來係一間🍀純素餐廳🍴健康素食就係啱曬我喇👍所以趁住放假就即刻過嚟試吓🥰餐廳環境好舒服😌好適合唔趕時間嘅時候三五知己一齊嚟呢度Hea下嘆吓咖啡食下野😋食物唔至賣相得打卡一流📷味道都唔錯😋..🍀Avocado and tomato hummus sourdough $98 (包冷、熱茶)..🥑牛油果超好食😋仲有鷹嘴豆醬❤️份量適中👍我好喜歡酸種嘅麵包🥯正呀👍..🍀Gulten free rice cakes combo $125 (包冷、熱茶)..🫓呢個淨係睇個樣都已經贏晒📷不但賣相靚到暈❤️味道仲好好🥰呢間純素餐廳真係好值得支持👍..+$20 可轉其他飲品,一定要試吓佢哋嘅咖啡☕️..+$48 可轉純素蛋糕🍰❤每樣蛋糕都好靚仔📷記住留返個肚試埋佢哋嘅甜品🍮呀💛
+$20 可轉其他飲品,一定要試吓佢哋嘅咖啡☕️

小編來到尖沙咀一間純素文青Café「Vego Coffee齋啡」💛 木系佈置的環境舒適乾淨,而且有不少打卡位🌾 提供一系列健康純素主食及輕食🍃純素即不含任何動物包括牛奶、雞蛋、肉類🥚提倡不使用有動物成分,食物都不對動物造成傷害☺️ 開始接觸純素/純素主義的吃貨們有好去處😍人氣必食「植物牛肉、蕃茄及火箭菜薄餅 12”🍕」小編第一次吃純素薄餅,食材用上植物牛肉和純素起司,是純素食人士的恩物🧡跟真肉相比像真度高,做到免治牛肉的口感,配上清新的火箭菜及蕃茄 🍅🌿 薄餅餅底夠香脆,薄批食落感覺較輕盈,重點是吃多幾件都不覺heavy和油膩感☺️推介「純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗🐟🥗」素三文魚同吞拿魚視覺和味道都似足魚肉,賣相色彩繽紛夠吸引,其他配料包括有牛油果🥑車厘茄🍅、生菜、中華沙律、芝麻、紫菜、加上自家製沙律醬汁,絕對是好吃又健康之選👏🏼甜品「 檸檬蛋糕🍋」有驚喜😍 純素蛋糕雖然無添加雞蛋和奶🥚🥛但蛋糕質感依然軟熟,味道不會過甜,而且充滿檸檬味香🍋 放上霜糖和檸蜜片乾,增加視覺效果🥰「紅豆抹茶蕨餅🍵」蕨餅口感煙韌又冰涼,蕨餅味道清甜,加上抹茶粉中和甜度,而且份量有6大塊,抹茶同紅豆的經典組合配搭,

「紅豆抹茶蕨餅🍵」蕨餅口感煙韌又冰涼,蕨餅味道清甜,加上抹茶粉中和甜度,而且份量有6大塊,抹茶同紅豆的經典組合配搭,抹茶控必試甜品💚

飲品推介「Butterfly Pea Yuzu Soda 蝶豆花柚子梳打 🍹」 淡紫色的蝶豆花色澤奪目有層次感💜舖在上面是食用花裝飾,喝起來帶帶清新的柚子味,感覺清新☺️

「Rose Latte 玫瑰拿鐵☕️」有心形拉花💛 以玫瑰花瓣碎點綴🌹 純素咖啡採用了燕麥奶,口感絲滑而且咖啡味夠香濃😋 非常適合乳糖不耐症以及避免食用動物奶產品的人士飲用👏🏼

🍽 :植物牛肉、蕃茄及火箭菜薄餅 12”; 純素三文魚吞拿魚牛油果沙律碗; 檸檬蛋糕; 紅豆抹茶蕨餅; 蝶豆花柚子梳打; 玫瑰拿鐵
👅好味指數:7.75/10; 7.75/10; 7.75/10; 7.5/10; 7.5/10; 7.75/10
💰消費:HK$138; HK$125; HK$54; HK$45; HK$50; HK$50
📍 地址:齋啡 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
💜好開心呀💜食到一間咁舒服咁靚咁高質素嘅純素餐廳💜食物方面:高質素,好味,健康,食過最好食嘅純素餐廳,份量非常足夠,連甜品蛋糕都非常好食,純素嘅伯爵茶蛋糕,純素朱古力蛋糕,純素蘋果撻,甜度剛好,非常好食!💜💜環境方面:佈置優雅陣特別,好舒服,好有心思,我兩個女都坐得好舒服好開心💜一定會再嚟食‼️‼️好好食好舒服好健康嘅高質餐廳‼️‼️仲忍唔住即刻訂埋聖誕大餐🤤🤤
💜好開心呀💜食到一間咁舒服咁靚咁高質素嘅純素餐廳💜
2021-12-14 38 views
☞ 之前去開柯士甸道附近,見到間Cafe環境都唔錯,又多打卡位,原來就係之前bookmark咗好耐嘅齋啡🥰好彩weekend去都唔算好多人~🍴泰式香芒牛油果蝦沙律($125)❖ 都幾大碗,份量絕對夠女仔食👍🏻醬汁酸酸地食落好Fresh,啲蝦食落口感好似食緊魚蛋咁,好搞笑😹芒果都夠甜,配埋沙律菜食都幾夾。🍴黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律($158)❖ 食咗幾啖我先記得自己食緊素食😹因為個impossible meat口感同平時啲牛肉唔係好大分別。超大個,建議同朋友share。🍴 抹茶蕨餅及紅豆($45)❖ 呢個抹茶蕨餅口感煙煙韌韌,抹茶味香濃但唔會好苦,連埋紅豆蓉一齊食好唔錯😆🍴 純素朱古力布朗尼($30)❖ 佢個口感當然同普通嘅Brownie有啲唔同啦,不過整體食落偏甜,不過不失~

🍴泰式香芒牛油果蝦沙律($125)

🍴黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律($158)

🍴 抹茶蕨餅及紅豆($45)

🍴 純素朱古力布朗尼($30)
2021-12-14 34 views
今日黎到純素意識既咖啡小店😍佢地除左主張Vegan, 另一特色係佢地都歡迎寵物進內🐱🐶♥️純素 - 主要係食物不含有蛋,牛奶及麩質鍾意清淡又支持環保既你要試下啦👍👍1️⃣純素三文魚,吞拿魚牛油果🥑沙律碗非常清新既選擇,三文魚吞拿魚粒份量十足,配有新鮮牛油果,芝麻,蕃茄仔,中華沙律,紫菜絲等等。配有自家既沙律汁醬非常美味🙈2️⃣三色墨西哥夾餅🌮 分別有三重口味:-牛油果🥑吞拿魚沙律 牛油果係我最愛嘅食材之一所以唔使多講🙆‍♂️ 而且加咗少少粟米片增加口感😬-雙孢大蘑菇配芝麻菜😍 爽口嘅切條大啡菇,味道香濃, 而且非常Juicy👄, 配上芝麻菜中和返味道,唔會太重味-Impossible meatball 鍾意食肉又想戒食肉嘅朋友就啱晒啦👍 因為佢主要嘅成份係水,植物蛋白、葵花籽 油、椰子油及血紅素製成,含大量生物可用鐵質和蛋白質💪💪💪 食落口感同埋味道都同肉🍖非常相似😍😍3️⃣伯爵茶蛋糕 & 紅絲絨蛋糕🍰伯爵茶蛋糕🍰茶香非常,蛋糕鬆軟,每一啖都有伯爵茶既香味💋紅絲絨蛋糕🍰賣相相當吸引顏色鮮艷,亦配有花瓣作點綴,很有聖誕嘅感覺,味道則較前者甜一點,蛋糕亦相對前者較有口感👍4️⃣Ameri
今日黎到純素意識既咖啡小店😍
佢地除左主張Vegan,
另一特色係佢地都歡迎寵物進內🐱🐶

♥️純素 - 主要係食物不含有蛋,牛奶及麩質
鍾意清淡又支持環保既你要試下啦👍👍

1️⃣純素三文魚,吞拿魚牛油果🥑沙律碗
非常清新既選擇,三文魚吞拿魚粒份量十足,
配有新鮮牛油果,芝麻,蕃茄仔,中華沙律,
紫菜絲等等。配有自家既沙律汁醬非常美味🙈

2️⃣三色墨西哥夾餅🌮
分別有三重口味:
-牛油果🥑吞拿魚沙律
牛油果係我最愛嘅食材之一所以唔使多講🙆‍♂️
而且加咗少少粟米片增加口感😬
-雙孢大蘑菇配芝麻菜😍
爽口嘅切條大啡菇,味道香濃,
而且非常Juicy👄,
配上芝麻菜中和返味道,唔會太重味
-Impossible meatball
鍾意食肉又想戒食肉嘅朋友就啱晒啦👍
食落口感同埋味道都同肉🍖非常相似😍😍

3️⃣伯爵茶蛋糕 & 紅絲絨蛋糕🍰
伯爵茶蛋糕🍰茶香非常,蛋糕鬆軟,
每一啖都有伯爵茶既香味💋
紅絲絨蛋糕🍰賣相相當吸引顏色鮮艷,
亦配有花瓣作點綴,很有聖誕嘅感覺,
味道則較前者甜一點,
蛋糕亦相對前者較有口感👍

4️⃣Americano & Chocolate latte☕️
Americano 咖啡香濃,
自選靚靚咖啡豆,正常水準發揮👍
Chocolate latte 則比一般嘅朱古力較為香,
而且冇死甜,而且佢地用oat milk 的🙆‍♂️

總結: 個人評價 4/5 星
2021-12-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 純素伯爵茶蛋糕