2008-05-19
一早已聽朋友講過呢個holiday special 有幾好, 個心已經好想試, 得閒去開IFC行街咁就因利乘便去試. book左枱3點兩位, 早左少少到, half full. 一入到去整體感覺幾好, 枱同枱之間幾spacious, 裝飾得幾decent, 唔會太grand, 好有causal fine dining嘅感覺. 一坐低waiter就放低afternoon tea set嘅menu, 我地話我地黎試holiday special, 佢再攞黎, 可見唔係咁多人識叫呢個set. 我地前菜同湯各要左一個, 德國腸沙律幾清新, d火箭菜好新鮮, 而個小蝦南瓜薏米湯就真係好飽, 飲左一半已經飲唔落. pasta要左小鱆魚嘅意大利飯, 個risotto軟硬度理想, 不過個人麻麻地鍾意d咁creamy嘅risotto, 呢個純粹個人喜好. piaza 要左san daniele ham+ 火箭菜, 無計, 火箭菜係心頭好. 餅底好脆好薄, 同係milan食果d好似. 個san daniele ham出奇地好味, 有咸香又有肉味, very good. 個set仲包甜品同咖啡茶. 甜品係白
個set仲包甜品同咖啡茶. 甜品係白朱古力mousse cake, 滑得黎又唔太heavy, 可媲美大酒店cake shop嘅出品.
最後以 earl grey作結, 個多小時嘅 holiday special果然係好得呀. 已經諗定下次要試佢地個carbonara pasta啦.