2017-02-06 2743 views
前日同佢friend拜年,順道去海港食番餐,我地叫左份芝士焗龍蝦,份量好足,龍蝦好大件,厚肉且彈牙,都算幾新鮮;而伊麵則超多,我地兩個人食,但有成六個人份量,好香芝士味,幾爽滑,唔錯,大家不妨一試。
2017-01-27 1920 views
同朋友食晚飯, 一早訂左位所以唔洗點等就有位, 不過入坐後就一直冇人理, 叫人開茶叫左3次都唔開,我已經好有禮貌再叫多一次"我地未有茶", 結果就比人鬧, 家下咩事. 叫你開茶姐. 同個職員投訴, 個男職員講"個個都好忙, 你等下唔得咩, 洗咩吹", 佢噤冇禮貌我話我要同你經理反應, 佢大我話自己係經理, 投訴你就同我講, 佢最大. 吓, 冇病呀 ma. 比d禮貌呀. 我黎受你氣咩.
2017-01-26
2017-01-19 2015 views
今晚約左屋企人同親戚食團年飯 , 之前屋企人話book左旺角金雞廣場海港 , 但同老公去到點解找了很久都見唔到海港呢, 原來它們改左名叫"真味鮮廚" , 招牌都有好細隻字寫住海港 , 上到去地方不大 , 每張檯與每張檯之間非常擠逼 , 坐低之後同附近的檯簡直係零距離 , 所以坐得非常之不舒服. 我們之前訂左個$1698超值全包宴 , 可能係多人訂位食團年飯 , 電話訂位時話要早幾日上去俾左兩佰蚊訂金先鴻運金豬全體 --- 一定係已經燒左好耐 , 凍冰冰 , 皮唔脆 , 肉略為硬上湯蟹肉蝦球伊麵--- 味道ok , 蝦球好爽 , 不過伊麵太淋同埋我好似冇食到蟹肉花膠螺頭湯--- 好多花膠同螺肉 , 仲有雞腳, 足料 , 湯頭味濃白玉菇浸豆苗招牌燒鵝皇 --- 個皮唔脆 , 太um , 肉硬 , 同有d咸鮮百合秋葵炒蚌柳檸檬炸蝦餅--- 炸得香脆 , 但食落冇乜蝦味 , 中間果碟我其實唔知係咩 , 冇試清蒸沙巴龍躉--- 蒸的時間剛好 , 魚肉滑臘味糯米飯--- 炒得夠味 , 但淋左d歡樂大蟠桃--- 有奶皇同蓮容 , 味道不太甜 , 適中南瓜露總括黎講以呢個價錢有這樣的質素是還可以的
白玉菇浸豆苗
鮮百合秋葵炒蚌柳
清蒸沙巴龍躉--- 蒸的時間剛好 , 魚肉滑
臘味糯米飯--- 炒得夠味 , 但淋左d
歡樂大蟠桃--- 有奶皇同蓮容 , 味道不太甜 , 適中
南瓜露

總括黎講以呢個價錢有這樣的質素是還可以的
2017-01-17
Type of Meal
Dinner
2016-10-07 3337 views
今日下午我們去咗旺角金鷄廣場嘅「海港燒鵝海鮮酒家」飲下午茶!我們叫咗青瓜海蜇片嘅青瓜好清新爽脆,黑木耳好爽口軟滑,海蜇片相當爽滑彈牙!蜜椒鷄中翼嘅外層燒得香甜脆身,肉質相當嫩滑,蜜糖嘅香甜味,再加埋黑椒嘅香辣味,令到味道更加惹味!翠瓜鮮蝦腸嘅腸粉好軟滑,蝦肉好爽甜彈牙!花菇棉花鷄嘅鷄肉肉質好嫩滑,魚肚吸收晒芡汁嘅鮮味,花菇好軟滑腍身!鮑汁鳳爪燜得好腍好入味,鮑汁嘅味道好香濃!蠔汁叉燒包嘅包質相當香滑鬆軟,叉燒嘅味道好香甜!
蜜椒鷄中翼嘅外層燒得香甜脆身,肉質相當嫩滑,蜜糖嘅香甜味,
再加埋黑椒嘅香辣味,令到味道更加惹味!
翠瓜鮮蝦腸嘅腸粉好軟滑,蝦肉好爽甜彈牙!
鮑汁鳳爪燜得好腍好入味,鮑汁嘅味道好香濃!
蠔汁叉燒包嘅包質相當香滑鬆軟,叉燒嘅味道好香甜!
青瓜海蜇片
花菇棉花鷄
鮑汁鳳爪
蠔汁叉燒包
2016-09-24 2727 views
今日同朋友去呢度食蒸氣米鍋,叫左個六人餐,真係超抵食,有蟹有花膠有魚有蜆有菜有肉,包埋加一先$1088。海鮮算新鮮,服務態度唔錯,唔會趕人走,需要幫忙時都可以搵到人。個6人餐其實都夠食,份量好足,我地再加多三四樣,真係食到捧住個肚走唯一覺得美中不足係個粥底,蒸左咁多海鮮都唔覺鮮甜,反而俾排骨搶晒味,下次可以試下唔落排骨就咁滾。

$260 (Dinner)
2016-09-17 1531 views
近幾年好似興食陳皮月餅,就係呢度買盒試一試先呢盒就咁叫陳皮月餅,睇落好深色,其實係蓮蓉陳皮。切落幾實淨,而且見到一條條陳皮絲食一啖,不得了,遠超我能接受嘅甜,實在太甜感受不到蓮蓉香。陳皮嘅甘味亦同樣被甜味遮蓋,只食到絲絲陳皮。實在與我想像的陳皮月餅差太多,還是食雙黃白蓮蓉穩陣
近幾年好似興食陳皮月餅,就係呢度買盒試一試先

呢盒就咁叫陳皮月餅,睇落好深色,其實係蓮蓉陳皮。
切落幾實淨,而且見到一條條陳皮絲
食一啖,不得了,遠超我能接受嘅甜,實在太甜
2016-09-10
TakeAway
  • 陳皮月餅
2016-07-18 2136 views
半夜仲系可以食到酒樓小菜,抵食,大碟,佢平均一碟60-100蚊,但一碟已經好大碟,三個女仔食,叫左半隻燒鵝,再加麻煩雞煲仔,再加個珊瑚蚌炒翠玉瓜,加埋400蚊唔洗,野食整體味唔差,又抵食,有冷氣,系環境超嘈,講野要高幾分唄。
2016-07-15 1934 views
第一間食店令我要開account黎寫評語,今晚家人同朋友相約黎呢間野食飯,係 reception 拎左飛,阿姐話我地下張枱就到我地,但隨後開始多人排隊,阿姐安排其後同樣人數既客人先入坐,問佢點解唔係我地先,阿姐好衰咁答唔係你就唔係你,再問即係第幾張枱呀,佢答第二張,想再問多句時,佢就用粗口勁罵我地,一分鐘超過10次x街!我地都唔想再同呢d人噪,媽咪叫果個人唔洗咁燥,仲同個receptionist講唔好意思,只係想攪清係點排隊啫,佢就繼續鬧,話自己打工唔係黎受你氣,我真的反白眼,要我地動氣叫佢收聲都仲要鬧,即時入面職員出黎俾位我地,我地話要投訴,呢個職員又語氣衰咁叫等下先,問左幾次經理先出現,我地解釋完件事同發表不滿後,個經理就好好,講唔好意思,仲去左叫個 receptionist 停止發癲。。。但個 receptionist無停過。。係外面繼續鬧。。所以我地好快食完就走。。呢間野請埋d咁既人,以後都唔會再去!!
2016-05-20 2432 views
今日同屋企人去咗海港補祝返母親節,所以決定試吓個養生蒸氣石窩,我哋7個人叫咗個6人全包餐!有10款食品加個粥底,其實都幾夠食,不過見人哋有啲剌身,結果我哋加多咗個鱆紅魚剌身,$280,剌身都幾大盤,賣相都幾靚~最後食淨頭尾同小小魚身,我哋加咗$30用椒鹽整,實行食盡成條魚,無浪費到~~講返個蒸氣石窩,有足料海鮮,啲龍蝦都大大舊,相當美味~至於條沙巴龍躉,肥大肉口,味道亦很鮮甜~另外仲有花膠,蜆,肥牛,蒸雞,菜心等等,味道相當唔錯,大力推介!
鱆紅魚剌身
椒鹽咗嘅鱆紅魚
龍蝦
蒸雞
2016-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Last Night Supper)
Celebration
Mother's Day
鱆紅魚剌身
  • 養生蒸氣石窩
2016-04-15 1594 views
近來好多朋友介紹我去食蒸煱,有見及此見到有團購做promo立即要試試,本來團購優惠是四人餐$498另加一服務費,但本人高估咗自己能力同男朋友兩個人去食四人餐,真系食唔哂最後打包回家!介紹食物先,話明蒸煱所以食物都系用煱蒸熟,其實店員會講解比客人聽可以用幾耐時間蒸,手打牛丸及墨魚丸味道新鮮有咬口,安格斯肥牛,不會太肥有肉味,蜆和龍亦非常鮮味 有鮑魚和沙巴㚄 仲有雲耳雞件和小有的紫菜心,蒸煱下的精華所在就是鮮味粥底,蘊和所有海鮮和肉汁精華加上新鮮淮山,南瓜,確實令我非常高興
有鮑魚和沙巴㚄
2016-03-29
Type of Meal
Dinner
2016-03-29 2102 views
龍蝦大隻新鲜(鲜味)肥牛(入味)小籠包(多肉汁,鮮!)手打豚肉丸,蝦丸(有口感)蒸雞(好嫩)海鮮新鲜魚(鲜甜)蒸完海鮮,肥牛,雞肉。肉丸d肉汁滴落下面粥底(粥底吸收海鲜的甜味)好好味!最扣分係……餐牌的糯米飯(竟變左白飯)整體食材新鲜,值得再試!
2016-03-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$1710 (Last Night Supper)
Celebration
Birthday
  • 蒸氣石窩
2015-12-08 1616 views
今日同屋企人食飯, 一早book 左一圍13個人。。。我地幾個覺得可能唔夠食,林住再叫d 野食,叫女部長菜牌比我地睇睇,個女部長用好差的態度同我地講你地訂左圍菜,態度超差,好似唔可以叫多d 野食,千萬個不願意。。。。上菜的時候, 個待應上錯左,仲大大聲話個待應碟餸幾百蚊,你賠唔X 得起。。。感覺超差。。。另外, 我地一圍台,過半數的碗及湯碗係有油有d 仲要係黃色的油。。。。超級污糟。。。翡翠珊瑚炒鮮魷珊瑚蚌比較好吃, 夠爽脆,最得我們歡心的是味道不過鹹.燒鵝皮好脆, 鵝肉好滑唔會梅, 個汁甜甜地唔點酸梅醬都好味, 但係覺得咸左DD翡翠炒龍躉球, 又真係龍躉, 仲以為佢會比D 石班, 呢個味唔會太咸雖然味道,地點ok,但係我地都唔會再黎。。。

雖然味道,地點ok,但係我地都唔會再黎。。。
2015-12-08
有兩位朋友由加拿大回香港旅行,所以介紹他們香港現在頗流行的蒸氣鍋。另一位朋友食過荃灣的海港,所以我們揀選了旺角金雞中心的一間分店,大家都覺得較方便。訂了晚上九時,只等了數分鐘便可以入座,其實當晚亦不滿座,只有幾檯客食蒸氣鍋,其他大多數都是食小菜。菜單上已寫清楚每種食物要多小時間去蒸。但最好自己食前檢查一下吧。先來南瓜排骨粥,生米連其他配料放在最底的鍋,加了大約一杯水便足夠,到最後才食。上面蓋上一塊平和有窿的蒸碟,再鋪了一塊荷葉,食材就放在葉上蒸,按下時間掣,夠鐘就會響。粥加一斤白蜆是套餐,白蜆十分鮮甜多汁。我覺得好食過蝴蝶蜆,沒那麼韌(未知是否太熟) 。波士頓龍蝦其實一人都可以食晒,幾鮮幾彈牙。鮑魚都唔錯,有口感,但味道不算突出。鮮蝦相對亦較平淡,沒有鮮蝦味的味道,但肉質是不錯的。半隻花菇紅棗雲耳蒸走地雞,好入味,好嫩好大碟,我覺得好抵食,我們吃不下所以要打包。黑松露墨魚丸幾彈牙,還頗重黑松露味。另外還有粟米和鮮淮山,反而普通無驚喜。到最後就是要吃那鍋煲了兩小時,很綿的排骨粥,好入味,口感很豐富,但實在太飽了,我打包明天做午餐!!!四個人食得很飽都不用七百元,都算便宜。服務水準只是一般
鮮蝦相對亦較平淡,沒有鮮蝦味的味道,但肉質是不錯的。
四個人食得很飽都不用七百元,都算便宜。服務水準只是一般,有個姐姐出錯令我們等食物等了很久,要追問才知漏了單。總算試過所謂養生蒸氣鍋!!!有機會都會帶家人來試試。
Other Info. : 如果第一次食,最緊要請服務員幫手,他們會教你,照顧你,不用擔心。
2015-11-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 白蜆
2015-10-19 1532 views
今日下午我們去咗旺角金鷄廣場嘅「海港燒鵝海鮮酒家」飲下午茶!我們叫咗翡翠蝦餃皇、蟹粉小籠包、XO醬炒蘿蔔糕、「美味孖寶:海港香妃鷄,蒜香斑頭腩蒸飯」、肉崧蛋煎米鷄、青瓜海蜇花、檸蜜炸蛋散同桑寄生蓮子蛋茶!翡翠蝦餃皇嘅蝦相當爽口彈牙!蟹粉小籠包嘅肉質鮮嫩同有香濃嘅蟹黃味!XO醬炒蘿蔔糕嘅糕面煎得好香脆,亦炒得入味!「美味孖寶:海港香妃鷄,蒜香斑頭腩蒸飯」嘅香妃鷄嘅肉質好嫩滑!蒜香斑頭腩蒸飯嘅斑頭腩肉質相當新鮮嫩滑,魚肉嘅肉汁溶入蒸飯入面,令到蒸飯更加甘香!係本人嘅必食推介!肉崧蛋煎米鷄嘅糯米煎得好香脆煙韌,層次感十足!青瓜海蜇花嘅海蜇花非常爽口彈牙,而青瓜相當新鮮同爽脆,感覺好清新!檸蜜炸蛋散炸得好鬆脆,檸蜜亦好香甜!
我們叫咗翡翠蝦餃皇、蟹粉小籠包、XO醬炒蘿蔔糕、
「美味孖寶:海港香妃鷄,蒜香斑頭腩蒸飯」
、肉崧蛋煎米鷄、青瓜海蜇花、
檸蜜炸蛋散同桑寄生蓮子蛋茶!
翡翠蝦餃皇嘅蝦相當爽口彈牙!
亦炒得入味!
蒜香斑頭腩蒸飯嘅斑頭腩肉質相當新鮮嫩滑,
魚肉嘅肉汁溶入蒸飯入面,
令到蒸飯更加甘香!
青瓜海蜇花嘅海蜇花非常爽口彈牙,
而青瓜相當新鮮同爽脆,感覺好清新!
檸蜜炸蛋散炸得好鬆脆,檸蜜亦好香甜!
桑寄生蓮子蛋茶
翡翠蝦餃皇
蟹粉小籠包
XO醬炒蘿蔔糕
2014-10-06 3242 views
有人話 打邊爐係男人嘅浪漫之一的確,打邊爐可以滿足唔同人嘅需要,是夜佔領行動未完結,相約戰友吃點東西,再抗戰。湯底是沙嗲鴛鴦,不俗,至少有沙嗲味。食物選擇亦不少,鮮魷夠新鮮,焯熟仍然彈牙。牛肉即切,無雪櫃味,係唔錯。響鈴encore 咗3次,都幾抵食,$35有6大顆,相信無人不愛響鈴吧!四季菜藍和鮮菇籃,新鮮,類別繁多,不過菇類都有唔少泥,實在有點倒胃口

有人話 打邊爐係男人嘅浪漫之一

湯底是沙嗲鴛鴦,不俗,至少有沙嗲味。
食物選擇亦不少,鮮魷夠新鮮,焯熟仍然彈牙。
牛肉即切,無雪櫃味,係唔錯。

2014-10-01
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)