2022-07-26 558 views
鬼混仲喺銅鑼灣嘅時候食過一次afternoon tea🫖後尾以為未食過晚市就執咗 原來係搬了鋪😅新舖裝修呈現另一種style 地方好闊好大 好似升級咗 好grand😳★"`'-.,,.-'`"-.,☆,.-`'`-.,,.-`'`★-.,,.-*🌶麻辣凍的蜆 $118又會好食到咁!係成晚最愛的一道菜💛雖然係Starter但係好大碟。麻辣醬汁令我食蜆食唔停口🌶蜆肉細粒但係肥美架🥹同男朋友超快KO呢碟嘢😂💛火炙油甘魚薄片 $108雖然話係薄片 但係我就覺得好似厚切咁😳充滿鮮味。配上魚子加唧埋青檸汁上去,酸酸地令油甘魚味道昇華💚🥦西蘭花苗配蓮藕片 $88好驚喜!原來有啲炸蒜喺上面🧄係脆卜卜!蓮藕片根本就係蓮藕薯片🤣超香口!脆脆地嘅西蘭花苗食得好過癮 真係第一次食呢一種質感嘅菜🤣🦞龍蝦沾麵 $188賣相已好靚了🥹大大件半邊龍蝦尾喺上面,入口鮮甜,爽口彈牙。雖然切嘅時候有啲吃力😅因為有啲痴殼😂呢款沾麵真係世一🥹🥹彈牙嘅沾麵配上濃郁龍蝦味又Creamy嘅醬汁🤤沾麵好掛汁😍好幸福!! 我下次來都會再嗌!🍖慢煮西班牙豬肋骨 (Half) $198半份都已經大份到好震撼😂😂豬肋骨鋪蜜汁,惹味無比,充滿香

🌶麻辣凍的蜆 $118

🥦西蘭花苗配蓮藕片 $88

西蘭花苗配蓮藕片

🦞龍蝦沾麵 $188

🍖慢煮西班牙豬肋骨 (Half) $198

半份都已經大份到好震撼😂😂豬肋骨鋪蜜汁,惹味無比,充滿香氣😍😍肉質嫩滑,唔會鬆散。
慢煮西班牙豬肋骨

🍿爆谷火山🌋 $88

我Post完story之後,呢個竟然係詢問度最高嘅一款食物😂
其實純粹就係用焦糖爆谷砌出嚟嘅一座滿佈爆谷嘅山🌋😂😂無論內同外都係爆谷🍿好震撼。打卡係一流的📸不過建議大概四個人先好嗌呢一座山🌋始終咁甜有啲漏,兩個人食唔晒🤣

🥤Tiramisu $48

Tiramisu Coffee好香口啊!上層鋪滿可可粉🍫中層係Vanilla Cream 飲落係奶蓋口感🥺🥺好似飲緊Tiramisu奶蓋咖啡☕️咖啡係飲得出Tiramisu味🍰但係又唔會搶過咖啡本身嘅味道 好好飲!
Tiramisu

🥤丸久小山園玄米柚子梳打 $42

好鍾意呢度嘅另外一個原因就係每一道菜 每一杯飲品,都好有心思。見到上面有三粒丸子超級興奮🍡飲落好重柚子味,慢慢細嚐就會飲到淡淡的玄米茶味散發出嚟。呢杯梳打好解渴🧊呢個36°C高溫下,飲呢杯最適合不過🥵
丸久小山園玄米柚子梳打

麻辣凍的蜆
火炙油甘魚薄片
西蘭花苗配蓮藕片
慢煮西班牙豬肋骨
Tiramisu
曾經聽不少朋友說過,銅鑼灣的 •鬼混𝕍𝕚𝕖 𝕨𝕠𝕟 𝕨𝕠𝕟🖤•好好吃,原來銅鑼灣店已經沒了,搬去西環新店😍,當然要去試試囉~ 新店超級大,樓高2層又樓底高,樓底放滿掛畫😳,有點哈利波特的感覺呢🤣~而用餐區分為2區,一邊以民族風做主題,一邊則以暗黑玩味風做主題,愛打卡的朋友可能要光顧兩次啦~ 「 明太子凱撒沙律🥗$108 +蟹肉$48 」 大愛明太子🙋🏻‍♀️! 這個沙律,除了沙律菜新鮮,更鹹香得宜。有大量蟹肉和明太子,好好吃哦~ 「桂花醋沙律🥗$128 」 賣相超美的桂花醋沙律😚,有整齊的牛油果花花,打卡一流呀。 「 千杯不醉單骨炸雞翼🍗$78 」 香脆可口的炸雞翼,配酒一流。外層好脆,內𥚃有大量肉汁,醬油嗆辣,好惹味🥰。 「 烤穀飼牛骨髓配麵包片🍖 $158 」 油香十足的牛骨髓,脂肪豐富,入口即化呀!! 「 火炙油甘魚薄片🐟$108 」 火炙骨的油甘魚,除了帶有焦香,更令魚油滲出,更加美味😚。 「 味噌黑鱈魚配芥末薯泥🐠$208 」 這道味噌黑鱈魚,非常好吃😍,大家記得試試。味噌醬香甜,把黑鱈魚醃得入味,魚肉又鮮美,我的家人也大讚哦~ 「 香煎鴨肝配封門牛柳🥩$278 」 封門牛柳配

「 明太子凱撒沙律🥗$108 +蟹肉$48 」

「桂花醋沙律🥗$128 」

賣相超美的桂花醋沙律😚,有整齊的牛油果花花,打卡一流呀。

「 千杯不醉單骨炸雞翼🍗$78 」

「 烤穀飼牛骨髓配麵包片🍖 $158 」

油香十足的牛骨髓,脂肪豐富,入口即化呀!!

「 火炙油甘魚薄片🐟$108 」

火炙骨的油甘魚,除了帶有焦香,更令魚油滲出,更加美味😚。

「 味噌黑鱈魚配芥末薯泥🐠$208 」

「 香煎鴨肝配封門牛柳🥩$278 」

封門牛柳配鴨肝,一次過滿足你兩個慾望呀!!!

「 蟹膏蟹肉燉飯🦀 $168 」

當晚最愛,非這個蟹膏蟹肉燉飯🤩莫屬啦!!! 每粒意大利飯都充滿蟹肉鮮美,蟹膏蟹籽完美融合,我吃掉大半碟🤣🤣🤣,超好吃的~

「 龍蝦沾麵🦞 $188 」

日西合壁的龍蝦沾麵,也不錯哦~我向來愛吃沾麵的麵條😆,煙靭又有彈性,被大量芝士醬包裹,好邪惡呀。

「 迷幻蘑菇🍰$98 」

超可愛的小蘑菇,猜猜是什麼😏😏😏~
2022-07-22
由銅鑼灣時期,我就一直很喜歡「鬼混Vie-won-won」,前陣子得知不再營業,感覺真係超Sad... 😓不過,近來得知原來店家不是結業,只係搬咗舖去西環南里!作為粉絲梗係立即嚟支持啦 !新店樓高兩層,樓下係Cafe及露天茶座,2樓則是用餐區。用餐區分咗兩個主題嚟打造,分別係原來嘅搞鬼黑暗風,以及新加嘅復古民族風,喻意著夜與日......🌛🌞另外,食物方面一貫鬼混嘅創意fusion料理,整體食物質素幾高,絕對值得encore!✦ 火灸油甘魚薄片 HK$108 🍴4/5切薄油魚片好fresh!檸檬汁加上香料微辛,味道惹味又清新~!作為前菜都幾開胃!✦ 香煎鴨肝配封門牛柳 HK$288 🍴3.5/5封門牛柳無根,幾燶牛香!不過個人鍾意5成熟,店家呢份略嫌熟咗少少(近7成熟)。份量上真係挺足,有片特厚鴨肝,油脂香濃,卻不會跟牛柳搶味,而伴碟薯菜,菜嘅款式幾多,又有舊大薯蓉,份量好足!✦ 紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯 HK$228 🍴3.5/5喺吸滿海膽湯汁既腐皮裡,包住滑嫩嘅鱸魚肉,海膽湯味道香濃,放咗櫻花蝦,呈粉紅色,賣相勁igable!不過要趁熱食,我哋影相放耐啲,凍咗有少少腥味~✦ 龍

火灸油甘魚薄片

✦ 火灸油甘魚薄片 HK$108 🍴4/5

香煎鴨肝配封門牛柳

✦ 香煎鴨肝配封門牛柳 HK$288 🍴3.5/5

紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯

✦ 龍蝦沾麵 HK$188 🍴4.5/5
呢款沾麵真心大力推薦!特濃嘅龍蝦汁,配上煙韌嘅沾麵,沾麵根根掛汁,口感一流!

滷水香煎鵝肝芝士燉飯

✦ 滷水香煎鵝肝芝士燉飯 HK$168 🍴4.5/5
意外地,店家嘅燉飯都非常出色!滷水汁有陣陣香料味,加咗芝士中好,都做到濃而不膩!香煎厚鵝肝,鵝肝汁滲入飯中,令燉飯更惹味!而燉飯嘅質感剛好,不會太硬或太糊,煙煙韌韌。

迷幻蘑菇

✦ 迷幻蘑菇 HK$98 🍴4/5
賣相好可愛既甜品!上枱仲會有煙燻效果!其實即係加咗朱古力慕絲外殼嘅雪葩,上層係草莓雪葩; 下層係芒果雪葩,不會太甜,消暑一流!

✦ 爆谷火山 HK$88 🍴3.5/5
由一大堆爆谷整成嘅爆谷山,邪惡度max!!海鹽焦糖味,一粒接一粒,好快比我哋拆晒!🤪

丸久小山圓玄米子梳打, 桂花金橘蘋果沙冰

✦ 丸久小山圓玄米子梳打 HK$42 🍴4/5
抹茶梳打抹茶味好濃重,但絕不苦澀!上面仲配咗3粒小丸子,飲得又食得!
✦ 桂花金橘蘋果沙冰 HK$52 🍴4/5
好清爽嘅沙冰,好重蘋果香,又帶金橘嘅清甜,解暑一流!

Hawthron Rose Ginger Tea

✦ Hawthron Rose Ginger Tea HK$46
熱薑茶比想像中溫和,唔似出面飲開咁辛口!甜甜地,幾好飲!
火灸油甘魚薄片
香煎鴨肝配封門牛柳
滷水香煎鵝肝芝士燉飯
迷幻蘑菇
丸久小山圓玄米子梳打, 桂花金橘蘋果沙冰
Hawthron Rose Ginger Tea
呢間餐廳本身位於銅鑼灣,宜家搬左黎西環啦‼️menu仲要係全新架😻‼️餐廳裝修到好似古堡帶點鬼異👻,主打fusion創意菜,呢到order嘅菜式絕對係出面係食唔到嘅!😌:-1️⃣「味憎黑鱈魚配芥末薯泥🐟🥔($208)」超超超好食!鱈魚香嫩多汁,帶有蜜糖燒汁嘅香甜味,配菜芥末薯泥食到wasabi味又唔會好攻鼻🤪~ Miso codfish: with wasabi mashed potato 👍🏻-2️⃣「龍蝦沾麵🦞($188)」一開始心諗會唔會好似日本餐廳咁分開熱湯同冷麵上🦥🇯🇵,原來佢係已經幫你沾好左、撈好左🔥,拉麵麵條掛汁有咬口!牛油煮嘅龍蝦尾亦相當彈牙👅~Lobster tsukemen: rich, luxurious, and oh-so-decadent with buttery lobster tail. Tsukemen is a ramen dish in Japanese cuisine.👍🏻-3️⃣「抹茶燒羊架🍵($248)」身為matcha控當然想try try,佢居然仲有mochi!羊肉唔羶幾嫩,不過抹茶粉同汁都偏苦😀~Matcha lamb reck: with rice
1️⃣「味憎黑鱈魚配芥末薯泥🐟🥔($208)」
2️⃣「龍蝦沾麵🦞($188)」
3️⃣「抹茶燒羊架🍵($248)」
身為matcha控當然想try try,佢居然仲有mochi!羊肉唔羶幾嫩,不過抹茶粉同汁都偏苦😀~Matcha lamb reck: with rice cake, Brussel sprouts, cherry tomato, matcha gravy sauce
4️⃣「野菌忌廉湯🍄($68)」
係小編想要嘅味道👻,飲到菇蓉嘅口感同菇嘅香味,so creamy~ Wild mushroom soup: thick, creamy and rich in taste👍🏻
5️⃣「法式龍蝦湯🦞($88)」
龍蝦湯超濃縮,crazy地濃,不過略為重口味,btw d湯係係一個壺到倒出黎,好可愛!🤣~ Lobster bisque: rich in taste, savoury but a little bit salty
6️⃣「辣炒八爪魚🐙($78)」
細細味好有咬口,惹味但唔會好辣~Octopus Spanish Tapas style
7️⃣「鐵觀音芝士蛋糕🧀($88)」
香濃茶味唔甜,有脆脆餅底~Tie Guanyin Tea Cheesecake: strong tea taste, thick, not too sweet, with crunches as the base👍🏻
8️⃣「迷幻蘑菇🍄($98)」
For 打卡 only😂,其實係(冇咁易溶嘅)雪糕~ Magic mushrooms
9️⃣「抹茶白朱古力沙冰🍵🤍($52)」
好濃抹茶味,加左white chocolate 都唔會太甜,茶控小編成杯清哂🤟🏻~Matcha white chocolate frappucino👍🏻
🐰💬小結:
論裝修、創意、味道都值得大家黎打卡,建議大家想食平d可以叫lunch set (~ $80-$200),同埋小編冇機會試到special coffee,靠大家試完話俾我知好唔好味了😏~
味憎黑鱈魚配芥末薯泥
野菌忌廉湯
味憎黑鱈魚配芥末薯泥
野菌忌廉湯
2022-07-23 189 views
🚩 Vie-won-won 鬼混放心放心呢間餐廳唔係喺藝術館裏面,只不過佢係藝術感十足嘅餐廳😍一入到門口就睇得出老闆嘅裝修好俾心機,大量嘅擺設同壁畫,超級好打卡,建議週末聚會同朋友一齊過嚟! 我可以話佢係我喺香港食過咁多間餐廳裏面最藝術感嘅餐廳,佢大至室內設計,細緻餐具擺盤超級有心思,非常igable!令我覺得價錢貴少少都合情合理💛〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈牛扒早餐 $198 + $48升級焙茶麻薯貝果超級豐富嘅早餐,牛扒好淋好夠牛味!薯餅好脆又唔油!值得一讚嘅係大啡菇,加咗牛油果蓉同埋芝士入去焗,啱晒勁鍾意食菇嘅我!焙茶bagel好煙靭,甜度岩岩好🌈法式龍蝦湯 $88好特別咁用個中國茶壺上,本身湯碗裏面已經有大量嘅龍蝦肉,飲嘅時候將茶壺裏面嘅龍蝦湯倒入個碗度,非常igable~🌈野菌忌廉湯 $68屋企人一致都覺得超級好飲,超級濃郁嘅蘑菇,啖啖入口都係蘑菇蓉🌈脆炸龍頭魚 $88原來就係九肚魚,炸得好酥脆,好厚肉🤤配埋佢自製嘅沙律醬,極速清盤🌈麻辣凍的蜆 $118超級大份量嘅蜆,蜆全部都係冇沙~麻辣汁香濃得黎又唔會咸,係一種好天然嘅味道,絕對唔係大陸啲香精味,空口食都冇問題!🌈辣炒
🚩 Vie-won-won 鬼混
🌈牛扒早餐 $198 + $48升級焙茶麻薯貝果

🌈法式龍蝦湯 $88

🌈野菌忌廉湯 $68

🌈脆炸龍頭魚 $88

🌈麻辣凍的蜆 $118

🌈辣炒八爪魚 $78
超級精緻嘅碗,裏面嘅八爪魚唔係大大條個啲😆而係好似我哋食日本嘢個粒原隻八爪魚,細細粒一啖可以食幾粒😆

🌈抹茶燒羊架 $248
三大舊羊架~抹茶粉中和左羊嘅油膩感,依個羊架嘅羊味都幾重,啱晒鍾意食羊嘅人~佢仲配左一支八角燒汁比你加落羊度食,加咗即刻濃味咗好多

🌈香煎鴨肝配封門牛柳 $278
牛柳超級大舊,切開大概五成熟左右!一啲都唔靭,但牛味就唔重~我就唔太食得出鵝肝同鴨肝嘅分別,佢嘅外表都煎香!佢嘅薯蓉落咗好多牛油,好creamy好肥仔😆

🌈蟹膏蟹肉燉飯 $168
店員嘅推介~勁多蟹肉蟹膏,撈埋落啲飯度口感好濃稠🤤加埋啲蟹子,咬落會卜卜脆,依個記得要share食

🌈西芹檸檬青蘋果梳打 $48
超級清新嘅味道,食咁多肥仔野解膩一流

🌈桂花金橘蘋果沙冰 $52
酸酸甜甜,但啱啱上枱佢嘅沙冰感比較重,有牙齒敏感嘅我要等一等先飲到

🌈丸久小山圓玄米柚子梳打 $42
好衝擊嘅味道,酸酸甜甜得來又有茶嘅味道,好特別!仲有三粒丸子比你咬下

🌈鐵觀音芝士蛋糕 $68
好香鐵觀音味🤤不過如果甜返少少就好啦,依家淨係食到茶嘅甘味同芝士嘅酸味~特別有驚喜嘅係佢嘅焦糖脆脆,超級好食

🌈爆谷火山 $88
原來就係爆谷山😆廚師應該落左啲糖漿令到佢可以痴埋一齊,堆到山咁高
2022-07-23
$500 (Lunch)