2024-01-21
今日去慶祝周年紀念,我哋去咗北角嘅 Villa Villa 食西餐, Villa Villa 位於丹拿花園附近,位置在書局街旁邊。餐廳燈光柔和,氣氛不錯,店內亦有很多足球相關嘅物品佈置,店員也穿上了球衣,別具一格!Menu 菜式選擇頗為豐富,花多眼亂,所以今次我哋決定點季節限定嘅二人套餐,$550,有頭盤, 餐湯,意粉,和主菜,每一道菜味道都唔錯。跟餐原本是黑松露忌廉湯,但今日嘅餐湯免費upgrade成龍蝦湯而唔需要額外加錢。首先,龍蝦湯味道醇厚,湯底濃郁而唔會過於油膩,新鮮嘅海鮮味道令人難忘。緊接住嘅鵝肝多士,外皮烤得金黃酥脆,內裏嘅鵝肝滑嫩,多士微暖,同樣是外脆內軟,與多士一同食,份外好食。主菜方面,北海道帶子配美國特級肉眼係今次嘅亮點。帶子煎得恰到好處,每一粒也非常大粒,外層微焦而內裏保持咗水分同鮮味。肉眼牛扒,肉質鮮嫩多汁,每一啖都能夠嚐到牛肉嘅醇厚同細嫩。牛扒表面煎得微焦,呈現出金黃嘅色澤,帶有微微嘅烤香味。切開後,裏面粉嫩,達到完美嘅中度熟 ,肉汁豐富,完美保留咗牛肉原有嘅風味。配搭嘅醬汁恰到好處,提升咗肉味,但又唔會搶走牛扒嘅味道。副主菜可以六選一,我哋選擇咗蒜香辣椒橄欖
主菜方面,北海道帶子配美國特級肉眼係今次嘅亮點。帶子煎得恰到好處,每一粒也非常大粒,外層微焦而內裏保持咗水分同鮮味。 肉眼牛扒,肉質鮮嫩多汁,每一啖都能夠嚐到牛肉嘅醇厚同細嫩。牛扒表面煎得微焦,呈現出金黃嘅色澤,帶有微微嘅烤香味。切開後,裏面粉嫩,達到完美嘅中度熟 ,肉汁豐富,完美保留咗牛肉原有嘅風味。 配搭嘅醬汁恰到好處,提升咗肉味,但又唔會搶走牛扒嘅味道。
副主菜可以六選一,我哋選擇咗蒜香辣椒橄欖油巴馬火腿扁意粉,扁意粉煮得剛剛好,彈牙得嚟唔會太硬,每條粉都完美吸收咗橄欖油嘅香味。 蒜蓉炒得金黃香脆,加入嘅巴馬火腿片更係提升咗整體嘅味道層次。辣椒嘅微辣,蒜香嘅濃郁,同火腿嘅鹹香,三者完美結合,令呢道菜式風味獨特,回味無窮。
最後,朱古力馬卡龍作為甜品收尾,外層酥脆而內裏嘅朱古力夠味卻不過甜,完美地結束咗整個餐點。
整體而言,Villa Villa 嘅環境優雅舒適,非常適合情侶或者朋友聚餐。