2024-02-13 976 views
這是第一次光顧,是因為旅發局給予消費券才去試試。店內佈置都是到處充滿著英倫風格及很適合愛好打卡的人任。但在消費方面就略為有點貴了。而值得一讚是服務員(菲籍)的服務態度充滿熱誠。
餐廳:Vivienne Westwood Café地點:銅鑼灣Fashion Walk 菜式:著名英國品牌咖啡廳餐牌:沙律,小食,意粉,主食,甜品,泰迪特飲,花果茶系列,Summer Drink,咖啡,Summer Cocktail,精緻茶品手工英式鬆餅 $78 另加一手工英式鬆餅一客兩件,都算大個,上枱時暖暖,聞到香味,不過影完相就唔暖,食落濕潤度可以。伴有clotted cream同士多啤梨果醬各一,clotted cream都滑溜,食完可以問服務員添。紅莓希臘乳酪朱古力蛋糕 $78 另加一紅莓希臘乳酪朱古力蛋糕造型較特別,有兩條白朱古力圓條圍住主體。主體係紅色鏡面慕絲包住白色希臘乳酪慕絲同紅莓慕絲,最底有綠色應該係開心果既海綿蛋糕。食落甜酸度適中,唔會太甜或者太酸,甜度係眾多蛋糕黎講算係較唔甜。芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕 $78 另加一芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕係半球體,外層係芒果慕絲鏡面包住芒果慕絲,中間係朱古力慕絲,最後有朱古力海綿蛋糕墊底。味道係芒果味夾朱古力味,唔明點解叫燉蛋,口感單一。開心果朱古力蛋糕 $78 另加一開心果朱古力蛋糕係綠色慕絲鏡面包住白色同啡色朱古力慕絲,中間有
餐廳:Vivienne Westwood Café

芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕

芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕

開心果朱古力蛋糕 $78 另加一
開心果朱古力蛋糕

開心果朱古力蛋糕係綠色慕絲鏡面包住白色同啡色朱古力慕絲,中間有開心果慕絲,下底係綠色開心果海綿蛋糕,不過奇怪面層有少少藥水味類似車厘子啫喱就大殺風景。外圍有好多粒粒脆脆朱古力粒加添口感,仲有榛子同開心果,呢款蛋糕口感就出色啦。

雲呢拿朱古力芝士蛋糕 $78 另加一
雲呢拿朱古力芝士蛋糕

雲呢拿朱古力芝士蛋糕係圓柱體,雲石面而下底有一層薄薄餅底,非常簡單。芝士蛋糕夠厚身同滑溜,味道唔錯,不過呢個價錢size太細。
雲呢拿朱古力芝士蛋糕

每一碟蛋糕都插有一片印有店名名牌既朱古力,伴有鮮果例如士多啤梨,藍莓,紅莓,加上朱古力醬,灑上糖霜上碟。
訂位時係OpenRice留言想decorate甜品碟,服務員係完全唔會理架。慶祝甜品碟用朱古力醬寫字,面頭加上花瓣,同多一粒龍珠果裝飾。服務員上碟時唔小心整花左d字係一句唔好意思都無,而且唔會offer幫手影相架。

總括而言,以呢個價錢衡量蛋糕質素同size,性價比極低,就算外賣蛋糕唔洗加一都唔值。鬆餅價錢就合理少少。安排坐窗口位既燈光好怪,因為鋪頭外面有射燈,影人相唔好睇。服務員服務態度麻麻,其實真係好over-priced。每人最低消費$150。
2024-02-03
$150 (Tea)
開心果朱古力蛋糕
Vivienne Westwood Café位於銅鑼灣Fashion Walk,地舖是Vivienne Westwood專門店,而cafe則在1樓🤍咖啡店裝潢設計走復古英倫風格,到處都可以看到品牌logo,打卡位有很多呢✔️❤️ 店員安排我們坐窗邊座位,窗邊可以看到百德新街人來人往的街道景色,而且也比較光亮~😌我們order了set lunch,套餐包括前菜(餐湯/沙律)、主菜、茶/咖啡🤩餐湯是南瓜湯,南瓜味很香濃,入口順滑🧡主菜選擇了香蒜大蝦橄欖油意粉💛 大蝦有4隻呢🙈🍤 味道不錯,略嫌淡味了一點🤏我們另外再點了油封鴨髀星球窩夫及焦糖咖啡💖窩夫跟咖啡的賣相都超美,窩夫的形狀是品牌logo,而咖啡上也有logo,打卡一流📸💕而油封鴨髀星球窩夫的味道也十分有驚喜,油封鴨髀肉質鮮嫩,窩夫外酥脆內鬆軟,淋上楓糖漿鹹甜鹹甜的很好吃呢~😍本來以為品牌cafe只有外表,竟然食物質素也很不俗呢,很有驚喜!🤩Vivienne Westwood Café地址: 銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖

餐湯是南瓜湯,南瓜味很香濃,入口順滑🧡
南瓜湯

南瓜湯
焦糖咖啡
油封鴨髀星球窩夫
2023-12-15 997 views
聖誕節搵到餐廳慶祝未?我就提早食左聖誕大餐啦!唔講唔知原來Vivienne Westwood Café就係銅鑼灣Fashion Walk佢哋推出左限定英倫聖誕套餐四款主菜任你揀😍5-course menu 🔹 巴馬火腿配意大利布袋芝士🔹 羅宋湯配香烤多士🔹 意大利手製貓耳朵麵🔹 白味增比目魚佐鮮魚湯🔹 澳洲和牛菲力配法式千層焗薯🔹 Pavlova 蛋白餅聖誕樹🔹 流心朱古力心太軟坦白講真係食物質素真係超出我預期真心好好味 其中最鍾意白味增比目魚甜甜既白味增配上香濃油脂比目魚嫩滑魚肉成個口腔都充滿着衝擊另外羅宋湯都係我好驚喜 比例好balance 再帶多點鹹 好突出最後朱古力心太軟作整餐既完結 好完美呢度最特別之處除左環境以英倫風設計就係菜式能夠帶出聖誕節日氣氛令人好滿足同愉悅感而且價錢非常之CP值高🫶🏻❤️英倫聖誕套餐 (一人份) 由港幣$588起❤️雙人英倫聖誕套餐 (二人份) 由港幣$988起Vivienne Westwood Café📍銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖
聖誕節搵到餐廳慶祝未?
我就提早食左聖誕大餐啦!
佢哋推出左限定英倫聖誕套餐

呢度最特別之處除左環境以英倫風設計
就係菜式能夠帶出聖誕節日氣氛
令人好滿足同愉悅感
而且價錢非常之CP值高🫶🏻

❤️英倫聖誕套餐 (一人份)
由港幣$588起
❤️雙人英倫聖誕套餐 (二人份)
由港幣$988起

2023-12-06 636 views
煙肉太陽蛋班戟近排我同佢有啲曖昧,我哋終於係班戟度發生咗啲令人意想不到嘅事。煙肉微微包住,太陽蛋金黃嘅樣,啲脆啲嫩嘅滋味一啖又一啖,真係令人驚嘆!唔好睇少佢啲細細件,味道真係可以爆發出嚟嘅!雲朵西多士配三松軟嘅西多士就咁彷彿你係雲端行走,輕輕地降落喺你嘅舌尖上。配埋三款神秘嘅醬汁,每一啖都係一場意想唔到嘅驚喜。唔知係咪佢嘅名叫雲朵,食完之後令人心情好到爆,簡直係超舒服。
煙肉太陽蛋班戟

雲朵西多士配三
2023-12-03
  • 煙肉太陽蛋班戟
2023-11-08 1116 views
之前成日食佢三層下午茶🫖,最近係社交平台見到佢既廣告,有佢logo 既格仔餅,就好想試下,其實都係為打卡,影張想,我自己係品牌既粉絲,❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️但是味道俾我諗既冇甘甜,所以都真係幾好食既。但杯飲品真係甜,不過叫得朱古力都預咗。佢啦?佢set 左一定要150元最底消費😂😂😂如果大家要去最小真係要2個人!不過佢就冇限時間,如果大家想搵過地方同朋友吹是,我認為都係一個唔錯既選擇!
之前成日食佢三層下午茶🫖,
最近係社交平台見到佢既廣告,
有佢logo 既格仔餅,就好想試下,
其實都係為打卡,影張想,我自己係品牌既粉絲,

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
但是味道俾我諗既冇甘甜,所以都真係幾好食既。
但杯飲品真係甜,不過叫得朱古力都預咗。佢啦?
佢set 左一定要150元最底消費😂😂😂
如果大家要去最小真係要2個人!
2023-08-30 924 views
本身以為d 品牌café 野食會麻麻點知有驚喜D野食唔錯我地食左個afternoon tea同埋環境設計精美,融合了Vivienne Westwood品牌的時尚元素,營造出獨特的氛圍好岩打卡工作人員友善且專業,始終以微笑和細心的態度服務每一位客人。我地上次食果時有一個特別優惠,只要參與問卷調查,您可以享受10%的折扣優惠。
本身以為d 品牌café 野食會麻麻點知有驚喜
D野食唔錯我地食左個afternoon tea
工作人員友善且專業,始終以微笑和細心的態度服務每一位客人。
一到放假,早午餐成為一天中最重要的一餐。難得放假當然要休休閒閒,今次選擇了銅鑼灣的Vivienne Westwood Cafe。一來喜歡餐廳的風格,實在值得打開快門,咔嚓一聲打卡。當中最打卡又充滿少女味的是有隻朱古力熊熊的士多啤梨好昔,香濃奶香中有香甜果醬,拌勻不會太甜膩。另外,由於阿女特別喜歡油封鴨,所以選擇了甘香,肉嫩的鴨腿,伴上楓糖和窩夫品嘗,反而有去膩。喜歡香口的,可以選擇以龍脷柳製作的炸魚薯條,黃金脆皮內是軟滑的魚肉,如果有杯啤酒就更好。如果下次有機會,我會想吃afternoon tea set,真正吃有得睇、有得食的好西。

Tea set 好精緻,個怕羞熊好靚好可愛,啲鹹點真係每一件都好好食,甜點都可以的,不太甜,真係睇到廚師好有心思,有用心地做食物,啲鹹點仲係暖嘅,鬆餅都係暖嘅,連甜品個蛋撻都係暖嘅,熊啤啤飲品也又得意又好味,坐得舒服,賞心悅目。服務態度亦都好好,最後我話要攞返隻熊走,嗰個服務員好好,用保鮮紙幫我包得好好,仲包埋🐻張沙灘凳比我添!
2023-06-29 2301 views
寵愛自己方法有好多,一於食個tea做返個facial 💆🏻‍♀️ 正式踏入炎炎夏日,估唔到Vivienne Westwood Café 推夏日別注「🐻」抱沙灘英式下午茶 2.0 (Teddy in Summer Beach) 最吸睛一定係最上層嘅teddy bear沙灘擺設,可愛到點捨得食😍─全手工純朱古力製作而成😋旁邊兩件水泡造型嘅士多啤梨Ÿ花Ÿ果凍,淡粉紅色晶瑩剔透果凍中透著優雅嘅食用花🌼再配兩件馬卡龍,滿滿少女心💗 意式奶凍注入熱情玫瑰🌹靚之餘可以消除鬱氣更有助 緩解疲勞👍🏻咸點亦一樣出色,當中最搶眼一定係香煎帶子配金箔黑魚籽,帶子色澤鮮亮,用金箔黑魚籽作點綴,更顯矜貴✨煙三文魚砌成玫瑰花形,配上滿滿牛油果醬加上晶瑩剔透爽脆三文魚籽,三重口感組成清新煙三文魚卷配牛油果醬;青橄欖大蝦串,爽口彈牙大蝦加上青橄欖,配上香脆多士口感倍增 ⬆️ 另一層相對清新輕盈,令大家胃口大開🙌🏼無花果希臘芝士多士;用鮮甜無花果配上希臘羊奶芝士,口感綿密細膩,帶有鹽味及淡淡酸味,別有一番風味,最後淋上黑醋作點綴 ,清爽又開胃嘅鹹點。巴馬火腿嘅鹹香同清甜多汁蜜瓜互相交映成巴馬火腿蜜瓜串 ,好match桃膠雪燕

互相交映成巴馬火腿蜜瓜串 ,好match

桃膠雪燕葡撻兩款美顏食材一同入饌,不得了💕💕同時配合外脆內軟、口感鬆化的酥皮、濃香蛋香,焦糖化表面的經典葡撻組合,實在令人回味無窮

除了以上豐富鹹甜點外,最後當然唔少得英式下午茶必有‼️手工英式鬆餅‼️及茶品作結🫖

🐻 「熊」抱沙灘英式下午茶 2.0
供應日子: 由5月12日起供應
供應時間: 下午 2 時後供應
價錢:
HKD $738 (兩位用, 另加收 10% 服務費)
HKD $1,038 另加香檳兩杯 (兩位用, 另加收 10% 服務費)
地址:
Vivienne Westwood Café
銅鑼灣百德新街 27-47 號 Fashion Walk 1 樓 F-8 號舖
營業時間:
星期日至四 11:00 – 21:00 星期五至六 11:00 – 22:00
訂座及查詢電話: 2799 5011

2023-06-16
Tea
Vivienne Westwood cafe 由開店至今都擺係我個wishlist 裡面,最近終於搵到合拍嘅港女閨蜜一齊去打卡📸之前一直以為Westwood cafe 好貴,今次到訪時望望menu,tea set $738/2 的確唔平不過,原來tea set 以外仲有其他性價比好高嘅選擇❥ Waffle Chicken $138好推介大家是呢個窩夫,價錢同cafe 差唔多,性價比好高❤️❤️窩夫係西太后經典嘅星球外型,兩個窩夫一淺一深,面層窩夫鋪有糖霜旁邊有炸雞🍗,雞皮好薄,煎得好香,裡面肉質幾滑將蜜糖倒落窩夫同炸雞,味道又夾又香甜❥ Raspberry cake $68蛋糕裡面有3層,最頂層係好香濃嘅紅莓醬,中間有紅莓味蛋糕,底層有抹茶蛋糕鋪墊,外層用希臘乳酪包住整個小蛋糕,整體味道酸酸甜甜,抹茶味道香濃🍵又好夾頂層嘅黑朱古力幾香醇,蛋糕外面嘅兩片白朱古力都唔會好甜❥ Caffe Latte $65今次嘅咖啡豆偏果味,帶點果酸,啡味夠濃,奶香較淡☕️❥ Rose Latte $65Latte之上有淡淡嘅玫瑰味🌹,玫瑰味自然唔假,亦唔會好甜下午茶連10%服務費,一共$370,人均消費$18

不過,原來tea set 以外仲有其他性價比好高嘅選擇

❥ Waffle Chicken $138
旁邊有炸雞🍗,雞皮好薄,煎得好香,裡面肉質幾滑
將蜜糖倒落窩夫同炸雞,味道又夾又香甜

❥ Raspberry cake $68

頂層嘅黑朱古力幾香醇,蛋糕外面嘅兩片白朱古力都唔會好甜

❥ Caffe Latte $65
今次嘅咖啡豆偏果味,帶點果酸,啡味夠濃,奶香較淡☕️

❥ Rose Latte $65
Latte之上有淡淡嘅玫瑰味🌹,玫瑰味自然唔假,亦唔會好甜

下午茶連10%服務費,一共$370,人均消費$185
*人均最低消費$150
2023-06-01 593 views
今日好悠閒咁放假,所以想去一間特別嘅餐廳highT所以今日就選中左呢間 Westwood,入到去坐咗喺張枱上面叫咗一個二人餐嘅 set,咖啡上面個咖啡粉有Westwood字,好靚,石個茶蒂淨係影相已經好靚,成間舖頭環境好有歐洲風,嚟咗個下午茶裹面嘅甜品好靚,我覺得最好味係其中一鬆餅,佢咬落去好鬆脆,而且好香加埋個嗰醬,正,最頂嗰層,我最鍾意食係嗰個朱古力撻,個朱吉力味好濃,好有朱古力味,而旦上面啲cream 做得好,^^或個人嚟講覺得好中間啁層我鍾意食佰個三文魚卷,側邊係一啲忌廉做嘅,而三文魚好滑,而且覺得好新鮮,整體嚟講,我覺得如果鍾意打卡嘅女仔真係好值得一去,因為又好食,而且仲要擺設得好靚好吸引
今日好悠閒咁放假,所以想去一間特別嘅餐
廳highT所以今日就選中左呢間 Westwood,
石個茶蒂淨係影相已經好靚,成間舖頭環境好有歐洲
有朱古力味,而旦上面啲cream 做得好,^^
或個人嚟講覺得好中間啁層我鍾意食佰個三
文魚卷,側邊係一啲忌廉做嘅,而三文魚好
好食,而且仲要擺設得好靚好吸引
  • Premium  tea  set
2023-05-08 642 views
真的太太太太太太太太太太太太好吃了 真的無敵好吃無敵好吃 这是全港最好吃的waffle嗚嗚嗚嗚好吃的幫朋友慶祝生日,吃的太开心了 好好吃 好好吃 炸雞沙拉真的好吃到原地爆炸啊!我直接香迷糊了而且炸雞是那種有光澤的 就那种光澤感 你们懂嗎!咬下去爽口酥脆!!!真的!!我真的尖叫🙀别猶豫 猶豫就會錯失體驗美食的機會! 吃他们家的waffle真的永不後悔啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊好吃到尖叫服務態度真的超級超級超級好,不停地誇我誇我誇我,說我漂亮美麗動人!omg心花怒放了
真的太太太太太太太太太太太太好吃了 真的無敵好吃
無敵好吃 这是全港最好吃的waffle嗚嗚嗚嗚好吃的
啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊好吃到尖叫

• 蛋白雪山配招牌窩夫
2023-05-01 1741 views
Lunch Set : Soup/ Salad + Main + Drink 價錢百幾蚊 正常啦~Soup of the Day聽完同飲完之後 都唔知係咩嚟個色似南瓜 但飲落又完全無南瓜味😂旁邊嘅蒜蓉包烘到好脆 幾香幾好食Linguine Alle Vongole $178香蒜蜆肉意粉waitress力推嘅意粉😂蜆肉份量都幾多 而且粒粒都好飽滿不過就凍凍哋🤔意粉口感幾彈牙 有少少蒜香味 中規中矩啦~~份量就….🫣符合cafe嘅size~Lobster Roll with French Fries $188龍蝦包配薯條2邊麵包都烘得好脆 龍蝦肉份量都幾多個醬帶啲檸檬味 酸酸哋 比較輕身 唔會好膩薯條夠熱夠脆 唔錯Pan Seared Halibut with Lemon Butter Sauce $198香煎比目魚配檸檬牛油汁Daily Dessert +$38可以自己揀蛋糕-Mango Mousse with Chocolate Crème Brûlée 酸酸甜甜 幾好食-Orange Chocolate Opera又唔係好覺有橙味-Passion Fruit & Cassis酸到一個
價錢百幾蚊 正常啦~

Soup of the Day

仲有成壺茶
依個幾加分
2023-04-20
Lunch
雖然名牌手袋買唔起,不過嚟到呢間餐廳食個lunch都仲負擔得起。今次去嘅時候,時間尚早,未到正午嘅peak hour,所以提早啲入嚟食個午餐。餐廳嘅價錢係中上水平(但係銅鑼灣黎講算係正常價XD),但環境黎講都算舒服。如果座位係近窗嘅話,仲可以慢慢欣賞到街景,感受一下城市嘅節奏。食物方面,味道就正常啦,冇乜特別之處。但佢個茶就真係幾好飲,大大壺,可以慢慢嘆,好滿足。最令人印象深刻嘅就係店員嘅服務態度。佢哋親切得嚟,笑容滿面,感覺好細心照顧客人嘅需求。喺呢度食個午餐,唔單止係為咗填飽肚,更加係享受一個愉快嘅用餐體驗!