2022-05-15 446 views
侘寂唔係代表不需調味不需烹煮明太子意粉都叫做ok個三文魚意意 冇味 冇擺碟 入口仲要係凍暖度同另一碟差幾暖下直情會令人諗係整好放左好耐定係人地唔要冇睇食評就行左入嚟真係失敗The service was overall ok. Luckily they did not charge a service fee. But to be fair it’s quite self served. Given that you would have to order at the cashier and get the water yourself.
侘寂唔係代表不需調味不需烹煮

明太子意粉都叫做ok
個三文魚意意 冇味 冇擺碟 入口仲要係凍
暖度同另一碟差幾暖下
直情會令人諗係整好放左好耐定係人地唔要

冇睇食評就行左入嚟真係失敗

2022-04-13 522 views
環境好 夠晒Chill🌈❣️​✨炸物拼盤​有炸雞,炸蝦,炸蠔😍醬汁可揀明太子/黑松露/蒜茸​即炸即整,食物夠熱加分👍​炸雞好食,唔點醬食都已經好味😋​我揀咗黑松露醬😍好香,點醬有另外一番味道🤤​​✨蒲燒鰻魚意大利麵配日本玉子​呢碟嘢即刻食都唔熱 扣分🥲​係鰻魚汁幾好食​​✨Salted Caramel Latte​幾好飲👍有鹽味,有焦糖味​拉花又靚👏​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​​
環境好 夠晒Chill🌈❣️​
✨炸物拼盤​
炸雞,炸蝦,炸蠔😍醬汁可揀明太子/黑松露/蒜茸​
即炸即整,食物夠熱加分👍​
炸雞好食,唔點醬食都已經好味😋​
我揀咗黑松露醬😍好香,點醬有另外一番味道🤤​

✨蒲燒鰻魚意大利麵配日本玉子​
呢碟嘢即刻食都唔熱 扣分🥲​
係鰻魚汁幾好食​

✨Salted Caramel Latte​
幾好飲👍有鹽味,有焦糖味​
拉花又靚👏​

味道👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-02-03 568 views
去西九文化區藝術公園, 除左野餐, 其實都有好幾間餐廳選擇, 見侘寂珈琲 • 喫茶唔算多人, 就試一試喇!餐牌上選擇唔多, 叫左兩個意粉🍝🍝西京味噌鮭魚意大利麵-- 呢個意大利麵味道一般, 而賣相就真係唔係好得😅 三文魚碎上, 而且份量唔多, 好失望!🍝蒲燒鰻魚意大利麵配日本玉子比較有好少少, 鰻魚大前臂咁長, 味道正常, 炒蛋都唔算滑, 不過份量都係唔多, 唔會好飽!總結, 環境係舒服 (但其實西九任何一間都舒服!🤣)野食就一般普通, 無咩特別無咩驚喜!

餐牌上選擇唔多, 叫左兩個意粉🍝
🍝西京味噌鮭魚意大利麵
🍝蒲燒鰻魚意大利麵配日本玉子

總結, 環境係舒服 (但其實西九任何一間都舒服!🤣)
野食就一般普通, 無咩特別無咩驚喜!
2022-01-22
$130 (Lunch)
同朋友過嚟西九龍文化區呢邊影吓相散吓步,去到海濱嗰邊,有啲肚餓就去咗其中一間海濱嘅餐廳 — 侘寂珈琲 • 喫茶,坐低食啲嘢先胡麻醬拌野菜冷拉麵 $88接近全素嘅冷拌拉麵,有好多種蔬菜,包括:胡蘿蔔、青瓜、蔥花、紫菜、腐皮、玉子蛋,所有食材已經切絲,再加上麵條配上胡麻醬,味道上冇咩特別,不過又唔係太差,可以話係屋企都可以整到,呢一點有少少失望,始終黎到西九龍海濱呢邊,觀光地方食物質素可以更高我同朋友都叫咗咖啡,味道上都係冇咩特別,但係好欣賞Flat White泡沫上嘅咖啡拉花,有心思👍🏻Flat White $48Cappuccino $55

胡麻醬拌野菜冷拉麵 $88

Flat White $48

Cappuccino $55
2022-01-30 276 views
趁六點前去西九諗住食個下午茶hea下,附近幾間多數飲咖啡為主,是但入一間有野食ge,叫咗西京燒三文魚意粉($98)同唔記得咩pizza($88),同手沖咖啡個西京燒三文魚意粉($98)黎到,真心呆咗😂得d三文魚碎,同兩粒超幼露荀,一舊完整魚肉都冇仲叫唔叫西京燒?? 個意粉係就咁碌熟就上碟,個汁係有d水係底,冇乜味,真心難食過自己煮😑明白係到食野會貴少少,但唔該食物都俾返d質素啦,我諗食物價錢都係去哂交租了見到個樣已經冇興趣影相,唯有用人地張相(我果日我哋啲露筍仲要得兩條)

西京燒三文魚意粉

2022-01-29
2021-12-30 310 views
.最近身邊嘅朋友都話去西九M+我就去行下🥰🥰都幾多影相位🎥📸又可以野餐😍🤪M+附近有幾間餐廳🍴見門口排曬隊👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️一定無伏啦!!!我地就排佢🤣🤣🤣結果都排左45分鐘先有位🥲🥲但其實一d都唔悶😍因為有好多狗仔🐶🥰望下望下就有位啦🤣🤣🤣……….⭐️西京味噌鮭魚意大利🇮🇹麵($98)賣相有d差🥲🥲味道偏向比較淡😖😖朋友覺得都ok但可能我偏向濃小小😖😖我感覺有d似完全無調味😞😞上面再有d好似貓糧嘅鮭魚肉碎😞😞😞……….⭐️明太子意大利麵($98)呢個絕對係最穩陣嘅選擇🤣🤣😍都唔錯,但呢間餐廳應該係比較淡口味🥲……….⭐️關西大板燒($78)比較重麵粉味,而且口感太「實」😞😞麻麻地🥲🥲………因為味道太淡嘅關係!!!!我地請店員比黑胡椒我地調下味😖發現樽身寫嘅expiry date 已過期7個月😖😭😭‼️❓❓……….味道:🌕🌕🌑🌑🌑2/5衛生:🌕🌕🌕🌗🌑3.5/5服務:🌕🌕🌕🌗🌑3.5/5性價比:🌕🌕🌗🌑🌑2.5/5……….過期都比客人都真係唔太接受到😭😭😭……….
最近身邊嘅朋友都話去西九M+
我就去行下🥰🥰都幾多影相位🎥📸又可以野餐😍🤪
M+附近有幾間餐廳🍴
望下望下就有位啦🤣🤣🤣
……….
⭐️西京味噌鮭魚意大利🇮🇹麵($98)
……….
⭐️明太子意大利麵($98)
……….
⭐️關西大板燒($78)
比較重麵粉味,而且口感太「實」😞😞麻麻地🥲🥲
………
西京味噌鮭魚意大利麵
明太子意大利麵
關西大板燒
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
聖誕黎到西九文化區睇聖誕樹潮聖,來到侘寂咖啡喫茶食晚餐🤤一入黑,海邊特別冷,立即揾餐廳坐底暖暖身,呢間餐廳面積不算大,但人可以在枱和枱之間出入,不會太迫👌諗好食咩就要行去付款處落order紫薯Latte $68寒冷的天氣最好飲杯熱飲,呢度有比較少見的紫薯Latte,淺紫色拉花心心,少女感十足🥰 紫薯味突出加上香滑鮮奶,好夾👍推薦度4/5關西風章魚燒 $55章魚燒新鮮熱辣,口感濕潤,唔似一早整好翻熱,⼀上枱就聞到好香鰹魚絲香👌入口軟熟,麵糊份量適中,每一粒章魚燒都有一粒章魚🐙推薦度4/55重芝士pizza🍕$88咸香味芝士突岀,係成個pizza 靈魂味道,濃濃芝士,不錯👍餅底唔過厚過薄,我個人都幾中意,有飽肚感,但又唔會飽到滯推薦度4/5黑松露什菌意大利麵$98黑松露味香,醬汁掛麵,混上芝士粉後更香滑推薦度4/5無加一收費👍想係西九文化區餐廳食野,但預算唔高,呢間會係唔錯既選擇
聖誕黎到西九文化區睇聖誕樹潮聖,來到侘寂咖啡喫茶食晚餐🤤

諗好食咩就要行去付款處落order

紫薯Latte $68

關西風章魚燒 $55

5重芝士pizza🍕$88

黑松露什菌意大利麵$98
黑松露味香,醬汁掛麵,混上芝士粉後更香滑

無加一收費👍
想係西九文化區餐廳食野,但預算唔高,呢間會係唔錯既選擇
$150 (Dinner)
2021-11-17 792 views
M+博物館海傍有幾間餐廳,沒有到1樓高貴既法國餐廳,選擇了地下的一排餐廳其中之一:日本餐廳,三個人午餐$500,5款食品加2杯飲品。天氣好,環境是好的;餐廳有大玻璃窗可以一邊食,一邊欣賞風景。只有室內有坐位,室外沒有坐位,見有人帶著毛孩只有買外賣。室內環境光線充足,衛生乾淨。店員有善。和風餃子(6隻) $46關西風章魚燒(6粒) $55關西大板燒 $785重芝士pizza $88 &炸物拼盤 $118Dirty $52Rose 花茶 $63食物和飲品味道都ok,有溫度。由於要自己去收銀機買,沒有收加一。

室內環境光線充足,衛生乾淨。
店員有善。

和風餃子(6隻) $46

關西風章魚燒(6粒) $55

關西大板燒 $78

5重芝士pizza $88 &
炸物拼盤 $118

Dirty $52

Rose 花茶 $63
食物和飲品味道都ok,有溫度。
由於要自己去收銀機買,沒有收加一。

2021-11-16
Type of Meal
Lunch
之前食過觀塘分店覺得ok 今次黎到西九探索諗住介紹朋友食. 入場最低消費$80, 無問題. 入面嘅裝修冇你想像中嘅日式cafe. 叫左 明太子意大利麵, 西京味噌鮭魚意大利麵, 炸雞同Iced latte 西京味噌鮭魚意大利麵($128): 個魚係ok ge, 但個意粉係白sap完之後冇經過任何調味放落碟. 汁都冇. 一個乾爭爭 冇味嘅意粉 係完全食唔落 唔知食緊乜明太子意大利麵($98): 諗住明太子好啲會有啲汁, 完全錯晒, 冇明太子味, 過份多黑椒, 除咗黑椒味我搵唔到其他字可以形容炸雞($68) :擺得入口嘅炸嘢唔難 個炸粉做得好 炸乜得好食 但係今次係個雞嘅問題. 好似喺超級市場買一盒冰左既炸雞再翻炸 好難食Iced latte($53):冇特別comment, 天氣太熱30度, 求其飲杯凍嘢已經覺得好爽其實要整意粉可以好簡單 一罐罐頭白汁就可以食到人Lam Lam 利, 餐廳位置其實唔多競爭對手, 點解唔做好啲, 多啲人可以黎幫襯. 如果好食嘅話 價錢貴啲都會照有人排隊黎食食完睇番OpenRice 其他人嘅 review, 慶幸唔係得我一個覺得難食😊唔明點解兩間分店質素可

西京味噌鮭魚意大利麵($128):
西京味噌鮭魚意大利麵

明太子意大利麵($98):
明太子意大利麵

炸雞($68) :
擺得入口嘅炸嘢唔難 個炸粉做得好 炸乜得好食
炸雞

Iced latte($53):

食完睇番OpenRice 其他人嘅 review, 慶幸唔係得我一個覺得難食😊唔明點解兩間分店質素可以差咁遠. 希望餐廳可以改善食物質素 抱住令食客食得開心嘅態度(如果仲想經營落去的話😉)

真係仲好想試嘅朋友可以食觀塘分店😂
2021-09-13 536 views
在西九龍文化區內,可以望住海景,露天坐位,狗狗陪住食晚餐,景觀一流,夏天熱了一點啦!坐簡約木枱櫈,食d似台灣式日本食物,飲杯茶,很寫意的!至於食物就有一點失望!已第二次來食,上次是它初開店不久的中午,也是點了鰻魚日本玉子麵,上次幾好味,蛋是不全熟的,很滑!但今次是太熟而且有點焦,不喜歡!條鰻魚算大條,可惜3分1焦了!麵是黑椒味,其實我覺得同鰻魚不太配的!我也不喜歡它的麵好硬身。玫瑰茶是Ok的。同狗仔望住海嘆杯茶,是件樂事!
坐簡約木枱櫈,食d似台灣式日本食物,飲杯茶,很寫意的!
至於食物就有一點失望!
已第二次來食,
玫瑰茶是Ok的。
同狗仔望住海嘆杯茶,是件樂事!

2021-09-03
$200 (Dinner)
2021-09-13 421 views
餐廳供有室內及室外座位 室外座位可以帶寵物星期日下午餐廳人流唔算多 小編就揀咗坐室內環境都算舒服望住海景又有冷氣點餐就要到收銀枱 餐廳亦有提供自助水機 食物質素就真係有啲劣牛油果沙律配橄欖油 ($108)整體味道只有橄欖油同胡椒味牛油果份量好少而且有點過熟 牛油果面頭嘅炙燒沒有特別 沙律菜唔夠調味啤梨算甜但連皮上就食得有啲狼狽冷椰菜蕎麥麵 ($88) 蕎麥麵質地尚算可以冷麵汁過鹹 蕎麥麵夾青瓜食增添口感 甜蛋食落沒有質感牛油果同樣麻麻哋

牛油果沙律配橄欖油 ($108)

冷椰菜蕎麥麵 ($88)
牛油果沙律配橄欖油
冷野菜蕎麥麵
2021-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-07-29 795 views
平日路過西九,隨意搵間cafe 坐低。侘寂依間鋪每人最低消費要80,即除左飲咖啡之外要再叫野食。我叫左杯espresso tonic 朋友叫左杯salted caramel latte 。我個杯酸味偏出。salted 個杯咸味適中,不俗。但個野食就出事,叫左個章魚小丸子,同日船一樣,價錢就貴好多。唯一唔會輸係景觀真係一流。
唯一唔會輸係景觀真係一流。
Espresso  tonic
2021-07-24 463 views
西九長廊露天Cafe,環境係唔錯,indoor 仲有冷氣任君選擇。cafe 要去收銀枱先點餐 ,朋友點了一杯single origin coffee$88,係可以喺木架上點選一隻自己鍾意嘅茶杯裝咖啡☕️本人對咖啡冇乜研究,睇落好似杯齋啡,但咖啡味幾香有一個二手漂書區,等二手書找一個新主人。但餐廳食品、飲品價錢價錢略貴🙁(個人認為)叫咗杯常夏菠蘿酒$98,其實有啲貴😅味道正常,就係一杯菠蘿味嘅酒🍹坐喺 outdoor 環境係唔錯,睇住人哋野餐放狗,不過實在太熱啦!都係要坐返室內涼冷氣😂
有一個二手漂書區,等二手書找一個新主人。
但餐廳食品、飲品價錢價錢略貴🙁(個人認為)
2021-07-16
$95 (Tea)
2021-07-22 298 views
是日天朗氣清,到西九文化區走一轉享受下日光浴,午餐想吃點輕食,便到這間日式咖啡店坐一坐。餐廳全落地玻璃,冷氣又夠凍坐得很舒服。食物偏日式而咖啡選擇也算多,更有手沖咖啡。整體價格偏貴而飲品偏細杯,凍Latte其實味道不錯,但太細杯幾啖便KO了😅大杯一點會更好。熱Latte的拉花很有心思,咖啡底都算OK。紅菜頭沙律配果醋很有水準,大大份有沙律菜、蘋果、梨子及紅菜頭等等,清新開胃算是最抵食的菜式。西京味噌鮭魚意大利麵,三文魚是日式的味噌味道,感覺很特別,粗意粉也頗入味,配點蘆筍入口有點西日fusion之感。
2021-07-22
$150 (Lunch)
  • 紅菜頭沙律配果醋
2021-07-19 242 views
下奏去到呢間主打日式Cafe既地方,佢地既slogan「一期一會」,見佢好似好有意思咁就選擇左呢間食個Tea🙃🙂————————————————————————當日去到,佢地室內因為場地拍攝中,入面唔俾坐。明既,要做宣傳嘛,不過啲staff唔知係有得拍野好專注定點,態度好一般,主打日式,但唔覺得有日本食野嗰種殷勤🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️加上見佢地好大隊crew, 啲人出出入入,完全破壞左去西九文化區感受下文化既心情😪————————————————————————分別嗌左個凍蕎麥麵同埋煎飯團🍙賣相唔差既,簡潔,乾淨👍🏻不過食落無特別,價錢貴😮‍💨無咩值得好介紹————————————————————————可能係嗰日咁啱多人啦,成個過程都唔係舒適,啲staff好似忙於拍攝多過照顧食客咁。或者平時唔係咁吧🤷🏻‍♂️不過以食物既質素嚟講,都唔會再去嚕🙂

分別嗌左個凍蕎麥麵同埋煎飯團🍙
賣相唔差既,簡潔,乾淨👍🏻
不過食落無特別,價錢貴😮‍💨無咩值得好介紹
————————————————————————
不過以食物既質素嚟講,都唔會再去嚕🙂