2020-10-17
長假期第3 日, 同主子們出去西九文化區散步兼晚飯。一到假日, 西九文化區就有好多一家大細同寵物, 果度好多餐廳都好PET FRIENDLY。假期關係, 好多餐廳都滿晒, 要排隊! 行咗一陣, 見到侘寂珈琲 • 喫茶D 野比較啱食, 而且戶外位較疏, 所以決定試吓! 基本上排隊O既人都係等戶外位, 等候期間職員都好NICE 咁同我哋講今晚最低消費係每人$80, 又會同我哋傾下計, 問佢哋免費泊車O既事, 都好欣勤咁拎相關資料俾我睇。大約等咗半小時就有位了。坐位較細, 我哋帶住2 隻狗, 係有D 迫同唔方便。不過可以對住呢個景食飯, 感覺寫意。食物同飲品都多選擇, 除左主食仲有小食, 以日式食物為主, 混咗西式煮法, 感覺新鮮同期待。我哋今次試左和風卡邦尼意大利麵、西京味噌鮭魚意大利麵同關西風章魚燒。和風卡邦尼意大利麵 - 卡邦尼意粉配上日本產O既蒽同三文魚碎。卡邦尼汁唔會好膩再配搭日本蒽O既蒽香, 好搭, 令意粉清新咗。不過份量偏小。西京味噌鮭魚意大利麵 - 呢個等咗起碼20 分鐘先有得食。味道較清淡, 普普通通, 下次可以試其他。關西風章魚燒 - 唔好意思, 因為環境較黑, 所以呢
大約等咗半小時就有位了。
關西風章魚燒 - 唔好意思, 因為環境較黑, 所以呢張相濛咗。不過想講, 個章魚燒好好食, 味道係剛剛好! 好似去日本食O既質素!
整體嚟講, 餐廳食物價錢相宜, 食物有質素, 加上職員對小動物都好喜愛, 感覺好有愛心, 我下次再去西九食飯, 都會考慮侘寂珈琲 • 喫茶的!
Other Info. :
想講用餐期間, 隔離枱影相, 職員好主動咁提出幫佢哋影相, 影完後聽到隔離枱對張相讚口不絕。另外, 亦有介紹食品來源同老闆 (即大廚) 對食物O既要求。職員態度好好, 好親切, 感受到佢哋真心工作同真心鍾意小動物。