2018-07-05 577 views
又到weekend下午茶時間,上次試了鼓椒排骨,今次要試一試鼓椒牛肉。當然要配上熱奶茶,他們的奶茶味道豐厚又香滑。一試難忘。但這次覺得他們的河粉份量少了點?上次我吃的是排骨,份量感覺比較多。牛肉感覺上有點老,汁的味道是一樣的,再加上河粉的份量少了,所以我下次應該會叫另一款。還有右上角的辣椒油加紅醋,他們的自家製辣椒油真的很好吃,千萬不要錯過。下午茶,由每天的兩點半供應至5:25 ,可以選擇的種類很多很多,下次再試另一款。

當然要配上熱奶茶,他們的奶茶味道豐厚又香滑。一試難忘。

又到下午茶時間,星期六懶洋洋,睡得很晚才起床,最好當然食一個下午茶。選擇了在家附近的華昌,此餐廳已經在太古城屹立多年,當中裝修過無數次,但夥計及收銀一直都是那一班老夥計。我看見有些食評說他們的態度不是很好,但我也沒有覺得很差。可能百家應百客。星期一至星期日都有的下午茶,兩點半開始,老實說下午茶的價錢並不是十分便宜,但是在名店林立的太古城來說,加上食物品質及環境等等計算,這個下午茶已經算十分抵吃。他的下午茶可以簡單的分為粥粉面飯,基本上等於平時時間散叫,然後他在下午茶時段會送你飲品,可能有例外我沒有留意到,但是下午茶的選擇十分多,建議還是自己選擇想要的。我就千年不變的,要了豉椒排骨炒河,有好一段日子沒有來吃下午茶了,居然現在推出了豉椒牛肉炒河,下次真的要嘗試。或許你會奇怪,為什麼我要吃豉椒排骨炒河,在這一間中式的餐館,為什麼不叫他們的招牌粥,因為他的豉椒排骨炒河,是真的有很多豆豉辣椒排骨,而且生鮮即做,你看照片就知道了。。絕對不可以錯過他們的辣椒醬。他們的熱奶茶也是一絕,有機會過去吃下午茶的話,與其選連鎖快餐店,不如試一試華昌的下午茶。

豉椒排骨炒河

絕對不可以錯過他們的辣椒醬。
自製辣椒醬加醋
辣椒醬

他們的熱奶茶也是一絕,
熱奶茶

2018-06-02
$55 (Tea)
豉椒排骨炒河
自製辣椒醬加醋
辣椒醬
熱奶茶
2018-06-03 451 views
一連兩日黎呢度食海車雞餐一個餐有湯, 有雞脾, 有伴菜同油飯。。67蚊一個餐。好滿足。 因為味道, 熟度岩岩好。。真係好正。。d湯又清甜。。琴日係紅蘿蔔湯。。今日係菜乾湯。。總之就係正。。加上辣醬醬唔計店員服務態度。。呢間餐廳係滿分。。朋友叫左燒味雙拼。。加凍飲。。堂食要每位收1蚊茶費。。但杯茶係凍既。
一連兩日黎呢度食海車雞餐
一個餐有湯, 有雞脾, 有伴菜同油飯。。

唔計店員服務態度。。呢間餐廳係滿分。。
朋友叫左燒味雙拼。。加凍飲。。

堂食要每位收1蚊茶費。。但杯茶係凍既。

2018-06-02
  • 海南雞飯
2018-05-26 389 views
星期六既早上唔想食麵包就叫電話叫外賣 轉頭落去拎店員好似平時咁冇服務態度可言而早餐已經由之前既30蚊 兩年間加到38蚊一份中式早餐叫左粟米粥同抄麵粟米粥十分好味 好甜好綿好滑抄麵就轉左個麵底 冇以前咁圓。。好似一粥麵果種。。比一粥麵好味。。份量好大外賣盒要加多2蚊 咁大份2個人食都食唔哂呀可以出返d輕盈份量比我地細食既人
星期六既早上唔想食麵包

咁大份2個人食都食唔哂呀
可以出返d輕盈份量比我地細食既人
2018-05-19
TakeAway
$20 (Breakfast)
簡單啲講,落單態度差,明明個八婆佢自己細聲,問佢講咩,就好惡咁話“係唔係俾現金?!”...之後啲外賣等半個鐘先攞到,我713號單,佢夠膽死俾到727都未俾我!!!! 返到去一打開,仲要俾錯嘢,腐乳通菜變蒜蓉生菜...咁落單嚟把鬼呀!正廢物...垃圾中嘅垃圾!!
TakeAway
2018-05-02 341 views
假日既晚上, 太古度度都爆人, 一早6點半去拎位, 好在都仲有位冷氣十分十分十分凍。 侍應話冇得較細架我朋友食到中途係冷親個肚9秒9 就有茶送上 不過係凍左既過左10分鐘有2個人坐低, 話因為冷氣太凍想坐呢面, 同自己唔太舒服,店員堅持呢面係4人位4大1細, 叫左個2人套餐, 有燒味雙拼, 金銀蛋時菜, 小菜, 2個湯,2 碗飯呢個餐細食既話4個人都夠食再黎個咕嚕蝦球兩面黃 配個湯因為d 湯真係好大碗, 2個人飲1碗都夠, 不過唔係老火湯, 但冇落味精先落哂湯, 燒味 ( 叉燒拼油雞) 呢間叉燒係最最好味既。 但等左15分鐘先再黎個西蘭花花技帶子( 套餐小菜) 同金銀蛋時菜。。係佢黎之前其實已經食哂d飯喇中間都追話侍應, 佢真係有幫手問, 話排第3 出菜 再黎個咕嚕蝦球雙面黃(98蚊), 第1次試. 差唔多有10塊蝦球. 十分足料我地4大1細食以上既都食剩左。 希望呢間長做長有

冷氣十分十分十分凍。 侍應話冇得較細架
我朋友食到中途係冷親個肚

9秒9 就有茶送上 不過係凍左既

4大1細, 叫左個2人套餐,
有燒味雙拼, 金銀蛋時菜, 小菜, 2個湯,2 碗飯

呢個餐細食既話4個人都夠食

再黎個咕嚕蝦球兩面黃 配個湯

先落哂湯, 燒味 ( 叉燒拼油雞)

呢間叉燒係最最好味既。

中間都追話侍應, 佢真係有幫手問, 話排第3 出菜

我地4大1細食以上既都食剩左。 希望呢間長做長有

$90 (Dinner)
2018-03-28 494 views
小時候,常常與父母到這裡食燒味及粿蒸糭😍由於搬離了港島,也什少光顧。今晚來到太古城,再次光顧這令我懷念的燒味店😋我與男友分別點了燒鵝瀨$54及燒鵝飯$56(我給4粒星是因爲出乎預料之外有「燒鵝脾😍」🤣)

今晚來到太古城,再次光顧這令我懷念的燒味店😋

我與男友分別點了燒鵝瀨$54及燒鵝飯$56
(我給4粒星是因爲出乎預料之外有「燒鵝脾😍」🤣)
燒鵝瀨
燒鵝飯
2018-03-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
燒鵝瀨
燒鵝飯
2018-01-10 728 views
今日早上,和老公去吃早餐,我叫了中式早餐粥加炒麵,老公叫了西式早餐鮑魚絲通粉煎蛋奶茶。心中想大概味道和質素應該都不太差,但是現實的真是很殘酷。服務員送餐到枱上時,我看見那碗粥只是輕輕的出了煙,感覺不是熱騰騰的,吃進口中只感覺到微暖,而炒麵更是暖的感覺都沒有,所有食物比感覺和想像的食物質素更差,粥的味道很鹹,炒麵也很硬和凍冰冰的。收成$40一個餐,呢d質素真係有一次沒下次。樓面的服務員態度更差沒有禮貌。真失望!美好的一天被它打跨了!
今日早上,和老公去吃早餐,我叫了中式早餐粥加炒麵,老公叫了西式早餐鮑魚絲通粉煎蛋奶茶。心中想大概味道和質素應該都不太差,但是現實的真是很殘酷。服務員送餐到枱上時,我看見那碗粥只是輕輕的出了煙,感覺不是熱騰騰的,吃進口中只感覺到微暖,而炒麵更是暖的感覺都沒有,所有食物比感覺和想像的食物質素更差,粥的味道很鹹,炒麵也很硬和凍冰冰的。收成$40一個餐,呢d質素真係有一次沒下次。樓面服務員態度更差沒有禮貌。真失望!美好的一天被它打跨了!
呢個價錢咁嫁服務態度不如去其他地方食好過,$40可以係附近食更好嫁早餐唔係無選擇,負評多過好評係有原因。就算你態度好但問多兩句都一樣比個收銀鬧,真係比錢去受氣。
2017-12-29
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
2017-12-29 479 views
大大話話呢間茶記都食左5年,一直都無失望過,因為本身唔會對佢唔會有期望。但2017最後一個working day,黎食個lunch,諗住食好少少叫個褔炒飯。結果係黎左個褔建湯飯。其實呢間野嘅褔建炒飯都食左十幾次,但今次真係過份到一個極點。首先一黎碟飯係完全俾汁覆蓋住,再望落去d料俾平時少一大半,芥蘭粒砌返埋都唔夠一條,二兩雞肉都無,第一啖食落就全部係粉。可能佢地換左㕑師,但佢地見到碟飯炒到咁都仲可以若無其似咁拎出黎真係極品。本身75蚊碟飯已經係暴利,但價錢我都算,預左,你黎碟飯多汁得濟我都當你個㕑失手,但連料都無?咁同行騙有咩分別,簡直係侮辱左茶晚餐呢種香港特色。
褔建湯飯
2017-12-29
$80 (Lunch)
2017-12-09 513 views
今日太古城搵食…聽講尼間開咗好多年。試下德國豬手咁樣食都係第1次,油而不膩、淋而不失口感、滑,香。正 正 豉油皇龍鬚炒麵,龍鬚太昂貴所以得幾條睇碟麵似乎幾有鑊氣,但係有一團仔麵係未炒開㗎雖然,炒麵太失望。好在有豬手。以致今餐總算也有回味的念頭,我諗,我會再來試其他嘢食。
今日太古城搵食…聽講尼間開咗好多年。試下

豉油皇龍鬚炒麵,龍鬚太昂貴所以得幾條
睇碟麵似乎幾有鑊氣,但係有一團仔麵係未炒開㗎

2017-12-06
$58 (Lunch)
太古城既茶餐廳真係少之又少,華昌係其中一間,每日 lunch 都係排曬長龍.今日見無人排就即管試下. 點知一坐低,亞叔就話廚房好多單,最好就食燒味喇. 算,見剛入冬,就食腊味啦.呢度既冷氣凍到爆,又大風. 我見同桌個女仔,佢食正風位,頂唔順要帶住頂帽食飯,我估佢唔會來第二次.腊腸义燒飯. 一睇樣係唔錯. 义燒夠厚,而腊腸有成兩條,份量足. 但一食個义燒就覺的麻麻!雖然唔 un 夠淋. 但谷係淋到覺得梅,無咬口. 义燒味又唔夠仲比較喊. 而腊腸都係好一般,唔夠香. 呢間野唔洗排隊都無乜興趣來. 都唔明點解日日都大排長龍.

算,見剛入冬,就食腊味啦.

. 而腊腸都係好一般,唔夠香.

呢間野唔洗排隊都無乜興趣來. 都唔明點解日日都大排長龍.
2017-07-08 1033 views
上次講過,鰂魚涌其中一個飯堂華昌佢個肥叉可以話係係呢區數一數二另外太古城中心嘅西苑,肥叉都係我嘅心頭好可能又係因為近日落好大雨唔駛等好耐位就可以安排就座同行同事食咗粟米斑腩飯咁我就梗係寵幸我最愛嘅華昌肥叉切雞米啦!肥叉切雞米料同湯米粉分上,唔怕佢會浸得太淋湯底唔似其他燒臘舖用燒鴨殻煮湯反而用雲吞麵舖嘅大地魚湯做湯底,加上韮王肥叉我最愛,佢嘅肥叉其實唔係真係好肥,咬落鬆化,麥芽糖燒得叉燒好香,唔只點解我食到有杏仁香味一吃難忘切雞不俗,薑蓉出色難怪每星期我都要朝聖一次
上次講過,鰂魚涌其中一個飯堂華昌
佢個肥叉可以話係係呢區數一數二
另外太古城中心嘅西苑,肥叉都係我嘅心頭好
可能又係因為近日落好大雨
唔駛等好耐位就可以安排就座
同行同事食咗粟米斑腩飯
咁我就梗係寵幸我最愛嘅華昌肥叉切雞米啦!

肥叉切雞米
料同湯米粉分上,唔怕佢會浸得太淋
湯底唔似其他燒臘舖用燒鴨殻煮湯
反而用雲吞麵舖嘅大地魚湯做湯底,加上韮王
一吃難忘
切雞不俗,薑蓉出色
難怪每星期我都要朝聖一次
2017-07-02 150 views
今日好肚餓來這𥚃吃晚餐, 叫不义餓飯, 食物ok, 到食到底的時候發現一隻大蟑螂, 舉手同伙记講, 他只説不收我錢, 但我覺得他們要賠償!😫😫😫一間衛生唔得的餐廳!

一間衛生唔得的餐廳!
2017-07-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
2017-06-01 686 views
真係超差呢間野,食物差服務差價錢貴。要知道打工仔得一個鐘食飯,我落完order,我足30分鐘先有得食,隔離枱點同一樣追order,我地又追,答案係廚房準準整架啦個湯勁鹹,原本唔想飲,但餓到死只好飲住來頂肚。涼瓜班腩飯,料超小係我人生中食到最孤寒架炸粉飯,個魚厚粉到係9成粉一成肉,魚肉薄到指甲一樣,刀工真好不得不讚一下,食緊成塊炸粉,涼瓜好得3塊,見到不勝稀虛。呢個中午set $57蚊,仲要唔包野飲架。催左幾耐,上得黎5分鐘要爬曬個白飯撈油。

個湯勁鹹,原本唔想飲,但餓到死只好飲住來頂肚。