2020-02-24 2180 views
難得出去食飯,之前朋友介紹過呢間餐廳唔錯,今日就約埋個fd黎呢到食個飯7點幾8點黎到都幾多人,睇黎真係幾受歡迎~我地叫左個沙律,d汁多到遮住哂沙律,唔洗驚有d沙律冇汁好齋沙律有d牛油果同埋麵包脆脆,菜既種類都有幾款,口感好豐富蛋係流心呢個電擊雞翼個名好得意,原來係凍食既,個皮出面甜甜地硬硬地,有d芝麻幾香口口感好得意,味道好好味!薯條一d都唔油,好脆白咖喱烏冬最好味上面有一層白色唔知係咪忌廉既綿密泡泡,下面係咖喱烏冬。烏冬味道好濃郁,而且有d薯仔蓉咁既口感同d咖喱撈埋一齊,超好味仲配左兩舊炸雞,浸落啲咖喱度食超夾呢個pancake勁足料,入面有牛油果、蟹柳同埋鰻魚,上面仲有好多蟹子個皮好薄,但味道好好,如果可以加少少鰻魚汁可能再好食d!最後甜品叫左個抹茶雪糕,抹茶味都幾濃,如果鍾意抹茶既應該會覺得好好食兩條友叫左勁多野都係500蚊到,但其實3個人食都得,因為真係食到好飽好飽,超抵食

7點幾8點黎到都幾多人,睇黎真係幾受歡迎~

我地叫左個沙律,d汁多到遮住哂沙律,唔洗驚有d沙律冇汁好齋
沙律有d牛油果同埋麵包脆脆,菜既種類都有幾款,口感好豐富

蛋係流心

口感好得意,味道好好味!薯條一d都唔油,好脆

電擊雞翼配薯條

白咖喱烏冬最好味

白咖喱烏冬

仲配左兩舊炸雞,浸落啲咖喱度食超夾

個皮好薄,但味道好好,如果可以加少少鰻魚汁可能再好食d!

宇治抹茶芭菲

電擊雞翼配薯條
白咖喱烏冬
宇治抹茶芭菲
2020-02-22 77 views
一入到餐廳就俾人安排左門口位,見到收還有好多唔同嘅figure,即刻好有日本feel呀一坐低就有兩杯茶飲~餐牌實在太多選擇揀,所以我哋決定嗌多幾樣少份量嘅嘢食share首先第一樣就係呢個火炙左口魚牛油果沙律~ 左口魚幾新鮮,不過唔太覺得有火炙嘅味道? 牛油果都唔錯,同埋成個沙律份量好多呀上面仲有我最愛嘅黑松露醬食完呢個即刻開胃晒又點少得我最愛嘅鰻魚~叫咗雙重芝士鰻魚卷~ 鰻魚好好味呀,卷物就係正常有青瓜芝士等等好大舊,所以好飽肚再叫咗兩件章紅魚海膽壽司,魚生質素普通啦,冇乜特別。不過海膽有驚喜,唔腥又帶甜,呢個價位來講算係咁再來和牛壽司🍣 有經過輕微火炙過,唔算好濃牛味,同埋我覺得可以再燒耐啲啲,咁和牛味應該會出啲~去日本野又點少得食刺身~ 刺身平均質素都唔錯,我最鍾意食三文魚,夠厚身又充滿油脂~最後就叫咗個抹茶甜品抹茶味好濃呀~ 仲有好多煙un十足嘅丸子作為晚餐嘅結尾好完美

一坐低就有兩杯茶飲~

上面仲有我最愛嘅黑松露醬
食完呢個即刻開胃晒

好大舊,所以好飽肚

去日本野又點少得食刺身刺身平均質素都唔錯,我最鍾意食三文魚,夠厚身又充滿油脂~

最後就叫咗個抹茶甜品
抹茶味好濃呀~ 仲有好多煙un十足嘅丸子
作為晚餐嘅結尾好完美

2020-02-20 67 views
近日因肺炎事件令人不安,同事說去拜黃大仙祈福,我也一同前往,之後就去左附近商場揾地方食晚餐,我和朋友喜愛日本菜,不約而同說去和氣食堂,食過價錢公道又好味。櫻花蝦鯛魚湯泡飯,已燒熱的石鍋內放有蝦、帶子、菠菜和飯,侍應將奶白色的鯛魚湯倒入石鍋內,鍋的熱力令湯在鍋內跳動,攪拌均勻,飯好快吸收了湯的精華,再加入附上的三小碟配料就食得,如果想多一點魚湯,可以請侍應添加,蝦肉彈牙,菠菜林甜,湯飯鮮甜美味。照燒魷魚筒,魷魚新鮮,燒得熟度剛剛好,有口感但不會韌,塗上照燒汁好惹味!大阪豬扒丼,份量超多,飯面有大大塊已切段的豬扒,上面是椰菜絲,豬扒鮮嫩,撈埋D醬汁食,味道甜中帶酸,越食越開胃。牛油果芒果三文魚班戟,班戟內有肥美的三文魚、香甜的芒果、軟滑的牛油果,很好的配搭。十分美味!電擊雞亦.炸薯條:雞亦炸香後加上蜜糖雪凍,味道甜甜的,甚有口感!薯條炸得不油膩,趁熱食特別香脆。特濃牛奶芭菲,來到和氣一定要點雪糕甜品,因為和氣的雪糕,無論抹茶或牛奶,都超香濃幼滑,加埋麻糬煙韌的口感,絕對不能錯過,而且現在做緊推廣:雞翼和雪糕一齊點有優惠。
<和氣食堂>經常都好多人排隊等曬位,都係因為d野食好食又抵食,仲要大大件,今晚就帶朋友來感受下有幾正!!~<櫻花蝦鯛魚魚湯泡飯 $118>一上枱已經feel到熱騰騰,侍應細心地係客人面前加上熱辣辣既鯛魚湯,泡飯即成!! 櫻花蝦大大隻,煎得香口,肉質彈牙,仲有隻鮮帶子,配埋吸收曬鯛魚湯既飯,非常鮮甜好食。<大阪豬扒丼 $85>呢個日式炸豬扒飯一上枱超驚喜,因為好似座山甘大碗,豬扒炸得外脆內軟,肉質又厚又實在,入口仲非常juicy鬆軟。飯上面仲鋪滿厚厚既野菜同木魚絲,味道好夾好好味,大推呀!!~<香芒燻鴨胸沙律 $68>呢個沙律超大碟,燻鴨胸肉又大件又惹味,配合埋鮮甜芒果肉,同新鮮爽脆沙律菜同青瓜等等,酸酸甜甜好開胃。<田樂麵豉燒日本米茄子 $48>日本茄子原條燒,份量不少。麵豉醬令茄子肉好綿好甜,皮則烤得微脆,值得一試!!~<鹽味燒牛舌 $45>牛舌烤得又香又惹味,爽口彈牙,非常好食。<地雞大葱燒 $24>雞肉嫰滑惹味,大葱烤得好香,而且燒雞肉仲保留到肉汁,連帶埋葱香,入口非常

<櫻花蝦鯛魚魚湯泡飯 $118>

<大阪豬扒丼 $85>

<香芒燻鴨胸沙律 $68>
香芒燻鴨胸沙律

<田樂麵豉燒日本米茄子 $48>

<鹽味燒牛舌 $45>
牛舌烤得又香又惹味,爽口彈牙,非常好食。
鹽味燒牛舌

<地雞大葱燒 $24>
雞肉嫰滑惹味,大葱烤得好香,而且燒雞肉仲保留到肉汁,連帶埋葱香,入口非常juicy好食。
地雞大葱燒

<宇治抹茶阿法奇朵 $41>
抹茶雪糕入口非常軟滑,綠茶味好濃郁,配埋特製抹茶奶泡,一冷一熱,好好味好驚喜!!

宇治抹茶阿法奇朵

兩個人食到超飽都係4百幾蚊,真係好食又抵食,<和氣食堂>一定會成為我地既飯堂!!~

餐廳食物款式超多,有沙律,刺身,魚生飯,日式燒肉飯,卷物,泡飯,烏冬,串燒,甜品,特飲...等等都有。價格親民,亦坐得舒服,難怪總是客似雲來。

2020-02-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
香芒燻鴨胸沙律
鹽味燒牛舌
地雞大葱燒
宇治抹茶阿法奇朵
  • 燒牛舌
2020-02-17 1145 views
同都係住黃大仙區嘅朋友食飯,我哋揀咗呢間都想食好耐嘅「和氣食堂」,雖然最近少咗人出街,但呢間餐廳都依然好有人氣,唔少人食。我哋同隔離位保持一段隔離,有啲私隱得嚟又配合最近衛生情況!首先叫咗嘢飲先,朋友叫咗呢個「藍柑白核梳打($42)」,朋友好鐘意,白桃味好重但又唔會太甜,又有氣泡感,好梳乎!我就叫咗杯「紫薯牛奶」,暖暖地,好啱女仔飲,紫薯味都好重!前菜我地就叫咗個「火焰左口魚邊牛油果沙律($72)」,份量好大,直頭可以三四個人份,朋友鐘意左口魚,而且左口魚比較少地方食得到,而我就鐘意牛油果,連埋沙律菜食好好味,食完又開胃!嚟食日本野又點可以無刺身食,我哋就叫咗個「3點刺身盛($118)」,分別有三文魚、劍魚同埋生蝦,全部都好新鮮,而且份量都唔少,兩個人食好夠!食完啲涷嘅就開始食熱食!我哋叫咗個小食「田樂麵豉燒日本米茄子($48)」,有四份茄子,每一份都好大份,茄子好甜,夾落去都好鬆軟。最後就食返個正餐,我哋叫咗個「櫻花蝦鯛魚湯泡飯($118)」,入面除咗有櫻花蝦之外,都有好大隻蝦,亦都有日式波菜,我本身就好鐘意食湯飯,所以食咗好多!蝦都好甜又多肉!成間餐廳嘅食物都唔貴,全部都幾好食,C

藍柑白核梳打

我就叫咗杯「紫薯牛奶」,暖暖地,好啱女仔飲,紫薯味都好重!
紫薯牛奶

櫻花蝦鯛魚湯泡飯

成間餐廳嘅食物都唔貴,全部都幾好食,CP值好高!得閒會同朋友再嚟食!
藍柑白核梳打
紫薯牛奶
2020-02-15 63 views
今日黎到位於黃大仙嘅和氣食堂之前已經試過佢哋沙田嘅分店以黃大仙嘅分店裝修相對覺新同埋地方亦都相對闊落Menu嘅排版做得好好所有嘅菜式都配有圖片做參考當然同時間難道提高,因為客人見到貨不對辦嘅機會會大大提高但食完之後果然冇令到我失望火焰左口魚邊牛油果沙律牛油果非常之新鮮入口同左口魚邊好夾生菜亦都好新鮮爽口,配埋個偏酸嘅沙津汁十分開胃電擊雞翼配薯條個做法好新鮮雞翼分左半邊炸完再用甜醬調味最得意仲要係凍食食落去勁胞卜卜又甜甜地芝士軟殼蟹卷用料十足啖啖都有滿滿嘅芝士同沙律醬軟殼蟹炸得非常香脆可口4點刺身盛A 一睇就知非常之新鮮尤其是隻生蠔,勁creamy其他刺身亦都幾厚切黑松露鵝肝雜菌石頭鍋飯出乎我意料地好食鵝肝嘅油香配上有黑松露味嘅飯係非常之夾另外呢個飯用咗石頭鍋上,會有些少飯焦係入邊更加增加左成個飯嘅口感泡菜豚肉腩鍋用料十足,食極都仲有泡菜同埋娃娃菜熱辣辣之餘酸酸辣辣嘅味道更加令到我哋食唔停口上菜嘅速度好快仲俾我哋有機會影到張大合照最後叫咗個特濃牛奶芭菲作為完美嘅收結牛奶味非常之濃郁配上口感煙韌嘅Mochi
今日黎到位於黃大仙嘅和氣食堂
之前已經試過佢哋沙田嘅分店
以黃大仙嘅分店裝修相對覺新同埋地方亦都相對闊落

Menu嘅排版做得好好
所有嘅菜式都配有圖片做參考
當然同時間難道提高,因為客人見到貨不對辦嘅機會會大大提高
但食完之後果然冇令到我失望

火焰左口魚邊牛油果沙律
牛油果非常之新鮮
入口同左口魚邊好夾
生菜亦都好新鮮爽口,配埋個偏酸嘅沙津汁十分開胃

電擊雞翼配薯條個做法好新鮮
雞翼分左半邊炸完再用甜醬調味
最得意仲要係凍食
食落去勁胞卜卜又甜甜地

芝士軟殼蟹卷用料十足
啖啖都有滿滿嘅芝士同沙律醬
軟殼蟹炸得非常香脆可口

4點刺身盛A 一睇就知非常之新鮮
尤其是隻生蠔,勁creamy
其他刺身亦都幾厚切

黑松露鵝肝雜菌石頭鍋飯出乎我意料地好食
鵝肝嘅油香配上有黑松露味嘅飯係非常之夾
另外呢個飯用咗石頭鍋上,會有些少飯焦係入邊
更加增加左成個飯嘅口感

泡菜豚肉腩鍋用料十足,食極都仲有泡菜同埋娃娃菜
熱辣辣之餘酸酸辣辣嘅味道更加令到我哋食唔停口

上菜嘅速度好快
仲俾我哋有機會影到張大合照

最後叫咗個特濃牛奶芭菲作為完美嘅收結
牛奶味非常之濃郁配上口感煙韌嘅Mochi
2020-02-13
$300 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
  • 宇治抹茶芭菲
  • 電擊雞翼配薯條
  • 火焰左口魚邊牛油果沙律
2020-02-13 119 views
其中一間會食過返轉頭, 就係----"和氣食堂"。價錢大眾化, 抵食夾大件, 選擇多, 最緊要咁多年都keep到水準!刺身、卷物、壽司、沙律、小食、丼飯等等...款式令人花多眼亂。【溫泉玉子牛油果凱撒沙律】HK$59沙律大大碟, 沙律菜嫩綠爽脆, 一吉即流出蛋汁既溫泉玉子, 令整個沙律更加濕潤。相比平時加入沙律醬, 呢個配搭更為清新, 不會過於重口味。【3點刺身盛】HK$118三文魚刺身均為厚切兼有魚香; 甘蝦鮮甜肥美; 鯛魚夾集蘿蔔蓉食, 爽中帶甘香微酸。【鰻魚牛油果班戟】HK$55甜甜地既班戟包住偏林既牛油果、蟹柳、鰻魚, 一啖過滿足多層次口感同味道, 除左有pancake淡淡蛋香, 更有甜甜既鰻魚燒汁+鮮甜蟹柳, 既有特色, 味道亦唔錯。【大阪豬扒丼】HK$85賣相已經很有份量, 頂層有清新爽脆既椰菜絲, 移開有大大件炸豬扒, 甜甜洋蔥汁+已凝固至8成既蛋汁被預先淋上, 令炸皮索左個汁, 用作豬扒調味, 豬扒為厚切, 肉質較林, 入口更有陣陣蛋香味。而少量既汁流至底下既飯, 撈飯食唔錯!  另外有個抵食套餐: 電撃雞翼、炸薯條、芭菲, 三款加埋都係HK$72【電撃雞翼、炸薯條】電

【溫泉玉子牛油果凱撒沙律】HK$59

【3點刺身盛】HK$118

【鰻魚牛油果班戟】HK$55

【大阪豬扒丼】HK$85

大阪豬扒丼

【電撃雞翼、炸薯條】
電撃雞翼為凍食, 外皮平均被焦糖包住, 質地偏硬脆

電撃雞翼、炸薯條

【培茶芭菲】
培茶雪糕香滑帶甘, 富有茶香; 配有微微煙韌小丸子, 最底仲有小小紅豆蓉+脆片, 完美~

培茶芭菲
2020-02-12
$230 (Dinner)
培茶芭菲
呢排香港疫症爆發,人心惶惶,大家都少左岀街食飯,怕一覺唔小心,中左其他人招,染上肺炎就唔好啦。早排去左食和氣食堂,門口就放左消毒啫喱比食客使用,相當貼心!而員工都有戴上口罩,令人安心。講返d野食先啦,最岀色嘅永遠都係刺身!不論係蠔啦三文魚定係蝦,全部都好新鮮好肥美!除此之外,我地重叫左燒三文魚,個人覺得都係刺身會好食d。至於主食我地叫左個鯛魚泡飯,味道比較淡,餐廳準備左三樣配料去增加風味同口感,分別有飯素、蔥花同玄米粒。不過,其實唔落野,就咁飲d湯會比較食到魚湯嘅鮮味。d湯飲到七七八八,再落佐料伴飯會食到第二種層次比較好。另外,我地都叫左燒牛肉沙律,自己本身麻麻地沙律,不過朋友就話個黑醋幾特別,可以一試。總體黎講,算係唔錯嘅日本餐廳。

總體黎講,算係唔錯嘅日本餐廳。
2020-02-11 60 views
朋友外國返香港,帶佢食餐美味的。黃大仙巴士總站,行入黃大仙中心,入到去,一直往前走便搵到和氣食堂。雖然是平日夜晚,黄昏六時多已開始有人吃晚餐,我們早點出動,可以被安排到個靚位,差不多七時出面已經開始要排隊。香芒燻鴨胸沙律(黑醋)~賣相已經好吸引,顏色豐富,增加食慾,鴨胸煙燻過好香口,芒果香甜,沙律加黑醋更醒胃。三點刺身盛~ 三文魚肥厚,蝦新鮮,鯛魚口感也不錯。千迴火鳥(三隻)~新鮮熱辣,朋友一口氣吃了兩隻,讚不絕口,大家一定要試。白咖哩烏冬~這個第一次吃,烏冬上鋪了一層厚厚的忌廉,軟棉棉......自己混入咖哩內,咖哩汁加了忌廉更加香滑,烏冬的口感也不錯呢,炸雞是我的favorite,外層炸粉脆卜卜唔算厚,合我心意,掛住食,唔記得影相添,一個字~正!朋友點青蘋果奇異果梳打,試兩啖,有氣梳打,酸酸甜甜。我自已喝紫薯鮮奶(熱),個人還是喜歡熱飲,暖和感覺好舒服。下次 帶阿女來可以點魚生丼,她的至愛,也有我喜愛的壽司飯。這裏也不乏一家大細,有年青人喜歡的壽司魚生fusion菜,也有老人家喜歡吃熟的,最重要有小朋友喜歡的玉子、雞翼等等等等,這店食物的種類真是多不勝數,SUPER LIKE,和和
朋友外國返香港,帶佢食餐美味的。

香芒燻鴨胸沙律(黑醋)~

三點刺身盛~ 三文魚肥厚,蝦新鮮,鯛魚口感也不錯。

千迴火鳥(三隻)~
新鮮熱辣,朋友一口氣吃了兩隻,讚不絕口,大家一定要試。

白咖哩烏冬~

咖哩汁加了忌廉更加香滑,

朋友點青蘋果奇異果梳打,試兩啖,有氣梳打,酸酸甜甜。

我自已喝紫薯鮮奶(熱),個人還是喜歡熱飲,暖和感覺好舒服。

下次 帶阿女來可以點魚生丼,她的至愛,也有我喜愛的壽司飯。

這裏也不乏一家大細,有年青人喜歡的壽司魚生fusion菜,也有老人家喜歡吃熟的,最重要有小朋友喜歡的玉子、雞翼等等等等,這店食物的種類真是多不勝數,SUPER LIKE,和和氣氣食一餐,大家都找到自己喜歡的食物,讚
2020-02-10
Type of Meal
Dinner
2020-02-09 52 views
平時行過黃大仙都唔覺有間咁嘅日本餐廳,今日行過一試,魚生飯好新鮮,特別係油甘魚同三文魚,都好肥美,另外食左個網燒牛扒定食,肉質唔錯而且個汁惹味,值得一試,加上其他小食好似蒸蛋同炸蝦卷都幾好,價錢都親民,推介大家試下👍🏼
2020-02-09
$90 (Lunch)
2020-02-05 47 views
這間港式日本料理店,其實用料不錯,賣相亦不錯,魚生大大塊又厚又新鮮,飯亦不會又凍又硬,價錢亦很相宜,一般幾十至百多元不等,餐牌款式都算多,咖哩飯同其他小食賣相靚仔,廚房方面十分不錯,平日為怕大排長龍,一般都不會繁忙時間光顧,但食過幾次都係咁,果度啲阿姐唔知做咩,明明大把枱,硬要將你同其他人迫埋一齊座,繁忙時間我明白座位緊張,座迫小小都無問題,但唔繁忙洗唔洗咁小家呀,比人座舒服啲唔得架,好似要同啲客鬥氣咁,重衰過大家樂呀啲服務,改善下啦唔該!
很喜歡吃日本料理,如藝術品般的菜式,重視擺盤,而且用料新鮮,可吃出食物的原味。今晚終於有機會再和另一伴去試試我期待已久嘅【和氣食堂】,在黃大仙中心南館,去到果陣其實都俾條人龍嚇咗一下,不過好彩條龍都算清得幾快,一陣就入得,食完走果陣都仲有人喺門口等呢。門面同入面都用上大量木材的日式裝潢,設有梳化位,地方夠大,坐得舒適。成間餐廳日式味道不算濃但就好多人食既時候都幾Warm,頗有舒適溫暖嘅家的氣氛。眼看已高朋滿座,好受村內村外嘅客仔歡迎。呢度嘅餐牌好厚身,一打開就五顏綠色,好繽紛,睇見都好開心,款式咩都有齊絕對會心大心細啊。👋芒果三文魚蟹子沙律🥗 $68有位坐低就整返盤芒果三文魚蟹子沙律先試試先,上次冇食沙律,今次即刻食返,呢盤野真係非常大盤都足料呀。芒果含有維生素A、維生素C等營養成份  味道香甜 , 最適合做甜品同前菜而三文魚含Omega-3, 營養價值都非常高 沙律加上蟹籽, 口感豐富😍, 帶有一份鮮甜味道🤤營養係幾豐富,但我最Buy嘅係佢用蘋果絲做沙律底,唔膩之餘每啖仲好爽口又好味呢。👋電擊雞翼炸薯條🍟 $68電擊雞翼原來係冷盤嚟嘅,第一次食凍嘅雞翼感覺好特別!因為係意料之外呀。電

👋芒果三文魚蟹子沙律🥗 $68

👋電擊雞翼炸薯條🍟 $68
電擊雞翼炸薯條🍟

電擊雞翼,其實食完唔知個名點解,但可能係單骨雞翼又係凍盤就改個特別D嘅名,食完其實唔係好清楚食得出係乜嘢醬,味道甜甜又有芝麻味而薯條係好脆身但就略為偏咸左小小,成個小食唔算好特別,應該試一次就夠。
電擊雞翼炸薯條🍟

👋香芒海膽飯立貝卷 6件 $108
論香港人最喜歡的菜式非日本菜莫屬,壽司選用日本米炮製,軟韌有飯香,而且壽司飯力度握得適中, 入口米味加口感有10分之多。
香芒海膽飯立貝卷 6件

味外帆立貝用料新鮮,外觀飽滿,味道相當鮮味,而海膽絕對沒有出現苦既味道,係勁鮮甜,喺個口度融化了,啖啖都好滿足,呢個香芒海膽飯立貝卷絕對唔會輸蝕比啲貴價嘅日本餐廳啊!

👋美國安格斯牛肉鍋 $98
成個鍋份量安格斯牛肉比想像中多,重有大量菇類同娃娃菜...湯底又好甜,真係好難會抗距呢。
美國安格斯牛肉鍋

加埋蛋落去整體都滑左不少呢。

美國安格斯牛肉鍋

安格斯牛肉雖然油分不多,但仍是肉汁豐盈,整京左入口都有脂肪,食落甘香可口;最重要的是味道夠細緻。非常滿足呢!

👋蒲燒鰻魚丼 $98
主要以蒲燒方法烹煮,蒲燒鰻本身的味道,因為有配上他們自己特調的蒲燒醬汁,所以味道上非常的香,嚐起來時鰻魚本身的口感跟蒲燒醬汁的味道,搭配得很合!
蒲燒鰻魚丼

一啖有齊厚實的鰻魚,上面仲有紫菜碎增加口感 ,絕對令你鰻魚迷心心眼架。

👋培茶芭菲 (推廣)$68
賣相是幾精緻,外到內細小細小的唔同餡料包著中間的抹茶雪糕,最底層加了脆脆的粟米片、增添口感,上面的厥餅味道特別清新,最能夠品嘗到抹茶的甘香滋味,口感煙韌另外有好像波子汽水味似的麻糬、好像硬身一點沒有太軟腍的。
培茶芭菲 (推廣)

玉子配雪糕最夾,味道 相得益彰,宇治抹茶炮製而成的軟雪糕,入口帶淡淡的抹茶香,奶味較重,食一杯幾乎半飽,Btw這裡的配料還做得不錯喔。
Poster最近大推緊呢款dessert,值得試下既 !
培茶芭菲 (推廣)

同朋友每人總共點了1沙律、2個個主食、2個小食,1個甜品,真係棒住個肚仔走了,呢到嘅入場級真係性價比好高,我今次再回頭是對的,多選擇、價錢平民、用料新鮮,地點又方便,所以有時食日本野都會諗下近唔近呢到呢,推介各位九龍朋友一試喔。😂喜歡旅行,喜歡美食,喜歡試新也同時戀舊,上至高級餐廳,下至街頭小吃,只要好吃,就一定捧場。
Type of Meal
Dinner
  • 芒果三文魚蟹子沙律
  • 香芒海膽飯立貝卷
  • 培茶芭菲
2020-01-22 71 views
真係大愛呢度既海鮮湯飯,有大頭蝦又有D蝦米仔,有D菜,加入精心熬製既湯就變成左一BOWL好好味既湯飯啦!中意既仲可以自己調味,有幾款配料可以放進飯內。我仲叫左牛油果蟹子卷,好好味,牛油果好新鮮,咁既配搭我好少食但真係好中意,我仲叫左3支雞翼,燒得好香,肉汁飽滿,岩晒我呢個肉食獸呀!叫左好幾樣野食當然唔少得叫返杯濃郁既熱朱古力啦!味道真係好好,飲完大滿足呀!不過呢度本身都有茶包綠茶,都好好飲。間唔中我就會黎呢間餐廳,因為好多FIGURE,好童真!同埋個MENU有無窮無盡好多款美食,每次黎都好有新鮮感。叫左幾樣野仲以為好貴,點知埋單都覺得好合理個價錢,同大連鎖既日本餐廳好唔同呀!一定會再黎食野!!!
2019-12-04
2020-01-20 98 views
作為黃大仙街坊既我,梗係要發掘下有咩好食😋 黃大仙都開左好幾幾間日本餐廳,唯獨呢間成日大排長龍!今日經過 終於少啲人排隊,就試吓啦!一睇個menu,花多眼亂,好多選擇🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我有選擇困難症😣😣樣樣都吸引,價錢又吾貴😂由於樣樣都好想食,今餐就食多少少😂😂😂(温泉玉子牛油果凱撒沙律)吾知咩汁呢,😂好開胃!(3點刺身)好新鮮,正!(白咖喱烏冬)好惹味,本身以為甘多cream會好漏,點知食到停吾到😂(櫻花蝦鯛魚湯泡飯)呢個真係無得頂,最推介呢個,個湯好好飲,啲飯好快就就索哂啲湯,好想淨係叫碗湯飲🤣🤣🤣(千回火鳥)即係燒雞翼,無得輸既野食!最後,就以糯米糍紅豆宇治抺茶雪糕做總結🤭🤭啲雪糕吾會好甜呢間餐廳真係可以做飯堂,食左甘多野都只係5xx姐🤭🤭
一睇個menu,花多眼亂,好多選擇🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
我有選擇困難症😣😣樣樣都吸引,價錢又吾貴😂
由於樣樣都好想食,今餐就食多少少😂😂😂
(温泉玉子牛油果凱撒沙律)吾知咩汁呢,😂好開胃!
(3點刺身)好新鮮,正!

(千回火鳥)即係燒雞翼,無得輸既野食!
最後,就以糯米糍紅豆宇治抺茶雪糕做總結🤭🤭啲雪糕吾會好甜
呢間餐廳真係可以做飯堂,食左甘多野都只係5xx姐🤭🤭

2020-01-17 70 views
自從食過一次和氣食堂後就忘忘不忘了,性價比高之餘食物水準又高!剛巧朋友約食飯就極力建議去食!晚上7點已經全場爆滿,等待既時間已經狂睇MEMU,一坐底就立即叫,哈哈!刺身盛:有齊三文魚、油甘魚同珍寶赤蝦,一食就知係新鮮,完全觸動我既味蕾!黑松露鵝肝帆立貝卷:Fusion壽司,味道好特別,竟然口感同味道如此咁夾香芒鴨胸沙律:芒果當造?!甜滋滋的! 鴨胸肥美啖啖肉呢,沙律菜又可以解油膩感,不錯!電擊雞亦配薯條:其實見佢個名咁得意試下咋,結果叫到好野食,雞亦係甜甜的,但不是死甜,出乎意料好食手打稻庭烏冬:烏冬彈牙就一定,加埋鵪鶉蛋同d湯汁食,無得頂黑肩豚肉燒飯:炭燒味好香,豚肉又大件,飯亦配有醬汁,仲可以拌泡菜食,yummy!朋友見到隔離台杯飲品又靚又特別,膽粗粗叫左黎試,藍柑白桃梳打,真係又一力作,點解可以咁好飲?酸酸甜甜開哂胃最後encore個甜品宇治抹茶芭菲,呢個一定要點黎食~連我唔好甜品都食上,而且外型好靚,用黎打卡一流呀
剛巧朋友約食飯就極力建議去食!

手打稻庭烏冬:烏冬彈牙就一定,加埋鵪鶉蛋同d湯汁食,無得頂

2020-01-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
  • 宇治抹茶芭菲
  • 3點刺身盛