2020-01-16
出街食飯,耐吾耐就想吃日本餐廳。今晚找來一間平民價錢而注重食物質素嘅日式料理餐廳。餐廳位於黃大仙地鐵站出口處,步行1分鐘,餐廳好大間,裝修新淨,入座前需要先自動攞籌。燈光明亮,座位舒適。通道寬鬆。多邊形吊燈甚俱特色。很快遞上一杯熱茶,我們手握茶杯,和暖了冰凍的雙手,感受到暖暖的情意。如一般日式餐廳,醬油醬料齊全,還有一壼熱水,可以自助添飲,好方便。火焰左口魚邊牛油果沙律$68沙律菜配搭番茄仔和牛油果,加上左口魚和沾上黑松露,拌勻之後,味道鮮甜,牛油果好有果香好新鮮,好少吃到咁新鮮嘅牛油果,加分不少。三點刺身盛$118分別有三文魚剌身(3片),章紅魚薄切(6片)私甜蝦刺身(3隻)各俱特色,各有千秋。千回火鳥(三隻$38)價錢優惠,整隻雞翼用竹籤串起,方便進食。金黃外表吸引食慾。泡菜黑豚豬窩$88材料豐富,熱辣辣嘅一窩,以娃娃菜和粉絲做底,混入黑豚豬,泡菜,冬菇。味道鮮甜,少少辣帶出更鮮味。啲湯都好好飲。海膽冷素麵$88一睇就知係非常健康嘅一道菜式,而且賣相討好。冷麵拌勻醬汁,味道清淡健康。好啱減肥計劃中嘅朋友,佢肯定要吃多啲,飽肚啲。糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕$45完美嘅一餐吾少得甜品,
千回火鳥(三隻$38)
價錢優惠,整隻雞翼用竹籤串起,方便進食。金黃外表吸引食慾。
海膽冷素麵$88
糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕$45
完美嘅一餐吾少得甜品,非常推介呢款,一個價錢多種口味,雪糕好滑溜迷人,糯米糍煙煙韌韌。配搭完美。