夏日炎炎真係想食d輕盈清新既食物,素食都係一個唔錯既選擇,位於灣仔藍屋既素年姊妹店「WANAKA」,係主打本地農夫出品既有機菜,讓香港人食到香港菜既純素咖啡店橙啡橙汁是鮮榨果汁+espresso,味道清爽但又唔會完全蓋過咖啡既味道燕麥奶抹茶拿鐵抹茶味唔算特別香濃,本身燕麥奶係有糖,雖然叫了走糖,但都有甜味,味道還可以的本地有機南瓜野菌牛油果、藍莓酸種貝果全日早餐廚師用薑黃粉與豆腐造成偽炒蛋,運用黑鹽淡淡的硫磺味,爲豆腐帶出蛋香味,選用了錦田農夫Johnny的名物有機南瓜,及來自元朗十八鄉的蘑菇,個菠蘿冰又凍又甜好消暑,酸種貝果煙韌得來外脆內軟,原來係來自本地麵包小店 Alive Food,唔掛之得咁好食啦,全部食材都好新鮮,正夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵有牛蒡、甘荀、蘿蔔漬、紫椰菜、堅果、枝豆、芒果、素三文魚、自家製純素千島醬等等既食材本地秋葵來自錦田益生農場,以有機方法耕種,芒果清甜,飯卷好似韓式飯卷既味道,素三文魚比我想像中更好味,健康又好食呢度既食材好新鮮,只要夠新鮮一定好食,每位客人都會送上一粒本地蘋果仔🍎,爽脆清甜,原來香港本土都有咁多款式既蔬果😯,久唔久食餐素食,感覺成

橙啡

燕麥奶抹茶拿鐵

夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵

呢度既食材好新鮮,只要夠新鮮一定好食,每位客人都會送上一粒本地蘋果仔🍎,爽脆清甜,原來香港本土都有咁多款式既蔬果😯,久唔久食餐素食,感覺成個人都輕盈健康d☺️

夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵
-🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk ・🎪 拉到最後會有排行榜喔 ♪( ´▽`)・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🕊️ 【 𝓗𝓮𝓪𝓵𝓲𝓷𝓰 𝓶𝔂 𝓢𝓸𝓾𝓵, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼… 】・一個既熟悉又陌生之地 一個溫馨放鬆的屋子六訪藍屋建築群旁的你 沒有最愛只會有更愛・🍆 日式照燒本地有機茄子丼 *菜底* ʜᴋᴅ118✨ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・由於中午的我吃量不大 就先拜托店員轉菜底變成了沙律菜底的丼物 美味程度依然是滿分沙律菜新鮮爽脆且甜嫩 最驚喜是有昆布海帶個人很喜歡其沙律醬汁 甜酸的味道實是開胃即使是以菜底代替白飯 飽足感仍然是高得很薑黃豆腐算是淡然過渡 豆香稍微蓋過黃薑味愛豆腐的我真的很喜愛 那種軟綿富嚼感的腐重中之重的一定是茄子 配搭照燒醬汁去調味感覺一切味道都是剛好 鹹鮮的誘惑甜的柔和醬汁都被茄子全部吸收 零油膩感是意料之外軟綿的醬烤茄子在融化 愛茄子的我要發瘋了・🌈 本地有機南瓜藍莓貝果全日早餐 ʜᴋᴅ148✨ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌖・咳咳…無得輸 🥵🥵南瓜真的是很綿密細膩 完全不用咀嚼便融化南瓜的絲綢嫩感很平衡 在我口腔中翻滾蔓延甜度也絕令我難以忘懷 那種蜜甜達極
🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk

🎪 拉到最後會有排行榜喔 ♪( ´▽`)

一個既熟悉又陌生之地 一個溫馨放鬆的屋子

🥣 *湯品/飲品類*
𝟏 五指毛桃腰果太子蔘湯
𝟐 本地青木瓜花生腰果湯
𝟑 本地冬瓜菜乾昆布湯

ᴘ.s.① ᴡᴀɴᴀᴋᴀの全品項 努力制霸中!
ᴘ.s.❷ 接下來要吃哪一個好呢 (´▽`)

📍 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk
👉🏻 灣仔景星街8號
2024-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$148 (Lunch)
本地冬瓜菜乾昆布湯
2024-11-13 421 views
因為開始食全素,所以而家約朋友食飯都會楝啲吸引他們的餐廳。呢度我已帶朋友黎過幾次,每個朋友都喜歡這裡的感覺,雖然地方細細,但很舒服😍日間有太陽的時間到來更好👍食材及味道都是我喜歡的😍所以很喜歡帶朋友來傾下計😊但中午時間就要等位,除非早點到,否則等下一round應該lunch time 要返工就趕唔切食了😅晚上我第一次來,今天不用訂位即到即有,可能6點幾比較早的原因。我估計7點來的朋友預先訂座比較安全😉
食材及味道都是我喜歡的😍所以很喜歡帶朋友來傾下計😊
2024-11-13
Dinner
2024-06-16 2490 views
繼上次Years之後,今次帶🦒去隱蔽嘅灣仔藍屋找素。Wanaka係Years姊妹店,主打本地有機菜。cafe設有半露天吧枱位及室外座位,望到一小片草地,環境舒適🍀食物亦比想像中高質同igable,大推🫶🏻🍣壽司配有機本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]壽司足料非常大嚿🤣配上爽脆秋葵、蘿蔔漬、牛蒡、甘筍、紫椰菜等豐富食材,fresh得黎重點係芒果非常甜!大加分💯題外話:我疑惑點解加咗三文魚喺入面,男友hea答可能純素cafe有1-2個dish係有肉…完全冇探究精神🤡我抱有懷疑,一問先知係蒟蒻整成嘅三文魚😳唔誇張,我地兩個都以為係真三文魚,口感太似了😳🥯有機南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲菠蘿冰都勁甜,夏天食爽🧊當中比較特別係沒有蛋嘅炒蛋🥚廚師用薑黃粉、豆腐製作成偽炒蛋,坦白講唔太似蛋但味道又幾特別喎,我唔食豆腐都接受到😆藍莓bagel更加係用我嘅最愛alivefoodco!!!!!!!嗚嗚,alive最近都冇開pop up,只好online order再去紅磡拎。佢嘅sourdough bagel口感非常chewy,係我早餐嘅精神食糧🥺🌸🥤飲品選擇多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹炎炎夏日

食物亦比想像中高質同igable,大推🫶🏻

🍣[夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]
壽司足料非常大嚿🤣
我抱有懷疑,一問先知係蒟蒻整成嘅三文魚😳
唔誇張,我地兩個都以為係真三文魚,口感太似了😳
夏日三文魚芒果壽司配有機本地秋葵

🥯[本地有機南瓜野菌牛油果藍莓酸種𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐 $𝟏𝟒𝟖]
有機南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲
菠蘿冰都勁甜,夏天食爽🧊
本地有機南瓜野菌牛油果藍莓酸種𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐

🌸[荔枝接骨木花梳打 $𝟒𝟔]
🥤[海鹽開心果焙茶燕麥奶(凍) $𝟓𝟐]
飲品選擇多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹
炎炎夏日飲梳打幾refreshing💆🏻‍♂️
但開心果焙茶就普通,略嫌開心果味唔太出🤔
海鹽開心果焙茶燕麥奶
荔枝接骨木花梳打

Wanaka同Years 相比菜色都幾唔同,冇burger、吉列豬扒等”meaty”菜式,反而
更色彩繽紛🌈同refreshing!走fresh、light、organic路線,有驚喜💚

見到其他菜式都好吸引,短期內已經想二訪!
男友都讚如果係食wanaka,接受到日日找素🤣
對於食肉獸黎講係一個好大嘅讚美😆🫶🏻

3個字:有驚喜🥰
Lunch
本地有機南瓜野菌牛油果藍莓酸種𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐
荔枝接骨木花梳打
2024-06-04 2051 views
知道Wanaka係灣仔藍屋附近開店,當然小粉絲的我要去捧場🥰本地蕃茄潰牛油果蘋果沙律👍見到五色繽紛嘅食物,真係食慾大增👍👍醬汁係靈魂特色,絕👍熱燕麥奶咖啡
本地蕃茄潰牛油果蘋果沙律👍
見到五色繽紛嘅食物,真係食慾大增👍👍
醬汁係靈魂特色,絕👍

熱燕麥奶咖啡

-🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk ・🌧️ 藍屋 雨 粼粼 漣漪 …・🪽 窗台 翠綠 靜 陶冶靜思、🌈 山巒 瑟瑟 虹 凄凄切切。・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🕊️ 【 𝓦𝓪𝓷𝓪𝓴𝓪 𝓕𝓸𝓻𝓮𝓿𝓮𝓻.. 】・說到灣仔我就會想起你 腳都默默地到藍屋去四訪藍屋的青蔥小天地 也是屬於我的秘境地🇰🇷 生機韓式拌麵配手工泡菜 ʜᴋᴅ108🍎 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌘🌑・新餐牌中最想吃的料理 就是這個韓式拌麵了個人對海藻麵有情意結 而且還有我愛的海茸不過我這個走了牛油果 否則配搭上會更豐富我只能說它吃著很舒服 滿滿都是清爽清新感雖則是韓式風味的料理 卻絲毫沒有覺得油膩亦都沒有韓式的重口味 整體味道反而很溫和唯一一點較失望的會是 海藻麵的份量比較少翠玉瓜跟甘荀比例最多 所以蔬菜量豐富得很每款蔬菜都是新鮮爽脆 就能嚐到它們的鮮甜假若海藻麵份量能增多 感覺會更像一個拌麵現在就是一個翠玉瓜麵 偏向生機沙律的風格海茸真的是不可或缺啊 令味道層次變得豐富那種爽口跟嫩彈我很愛 當然還有獨特的鮮味而蘋果也是意外的爽甜 以致此刻印象仍深刻不得不說的是黑芝麻醬 都是餐廳自家製而成市面上較少看見黑色的 大
🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk

🌧️ 藍屋 雨 粼粼 漣漪 …

🪽 窗台 翠綠 靜 陶冶靜思、
🌈 山巒 瑟瑟 虹 凄凄切切。

🕊️ 【 𝓦𝓪𝓷𝓪𝓴𝓪 𝓕𝓸𝓻𝓮𝓿𝓮𝓻.. 】

𝟒 台式鹽水荳乾沙葛杞子麵 🇹🇼

🥣 *湯品/飲品類*

𝟏 五指毛桃腰果太子蔘湯
𝟐 本地青木瓜花生腰果湯

ᴘ.s.① ᴡᴀɴᴀᴋᴀの全品項 努力制霸中!
ᴘ.s.❷ 接下來要吃哪一個好呢 (´▽`)

📍 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk
👉🏻 灣仔景星街8號
2024-05-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
2024-05-30 1323 views
主打素食,本土食材的cozy小店,食物真材實料,店員有禮,味道有驚喜,甚少寫食評的我都要留個帖讚吓。叫左all day breakfast同茄子丼飯,好足料,茄子燒得啱啱好,冇咩油亦唔會太dry,少少照燒醬汁 ,唔會太搶focus,茄子先係主角,食返個原味,配菜都恰如其分,一開始建議撕啲紫菜包小小飯食先,因為會腍,飯都認真,係珍珠米🍚All daybreakfast 個素三文魚質地好得意,味道清新,個squash又係燒到軟硬剛好保留原味,菠蘿望落好juicy,燒吓會更好味🍍 最最驚喜係個老火湯,好飲到相都唔記得影,就知正,粉葛紅蘿蔔合桃粟子仲有啲唔記得,總之好好飲又大碗,原來素湯都可以咁清甜,咳同喉嚨痛左一排嘅我,飲完感覺好C服咁用心嘅小店要多多支持,買少見少了,早食早享受😌

咁用心嘅小店要多多支持,買少見少了,早食早享受😌
荔枝接骨木
All Day Breakfast
燒茄子丼
Other Info. : 好天坐係戶外,有樹有藍屋background,應該係全方位嘅味蕾加感官享受,唯一係會有蚊,始終有植物好難避免,帶定驅蚊液防身
2024-05-29
$150 (Dinner)
All Day Breakfast
燒茄子丼
素年姊妹店,menu比素年更refreshing,無burger、無意粉,換來detox感覺既沙律、壽司、烏冬、咖喱,色彩繽紛,胃口大增。仲要用本地食材,更加要大力支持。小店座位不多,純白簡約,亦有露天草地位置,環境氣氛chill級舒服。𖥸 𖥸 𖥸𖠇煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128差唔多每台都叫,醬汁可選辣味或者薑黃柚子醬。分量十足,有5大件壽司。紅色火龍果,超級驚喜ꔛ .ᐟ‪‪.ᐟ𖠇田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐$148平時不太好bagel,這個藍莓酸種bagel一試愛上,仍有微溫,外脆煙靭,不會硬硬的𖠇夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68無添加糖,口感豐富,清甜

𖥸 𖥸 𖥸

𖠇煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128

𖠇田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐$148

𖠇夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68
無添加糖,口感豐富,清甜
2024-03-29
$172 (Lunch)
  • 夏日三文魚芒果壽司
  • Bagel
2024-04-01 1020 views
本來對素食冇咩興趣,但見到menu有keto options就黎試下👀呢間wanaka位於灣仔藍屋,主打本地有機菜,店外有一片小草地,放左一d田園風餐檯,室內位置不多,有個非常打卡able既窗邊位置😌今次同朋友揀左其中一款有keto option既台式藥膳蕎麥麵,同埋all day breakfast試試,all day breakfast 非常精緻,除左有牛油果,三文魚,新鮮水果等等,仲有一份酸種Bagel🥯,台式藥膳既當歸香氣撲鼻,配搭本地有機白菜,蟲草花同養顏桃膠,望住窗外既藍屋景觀,一邊嘆住咖啡,非常愜意☕️不過以我認知蕎麥麵並不是keto選擇,有興趣既生酮朋友要斟酌選擇😊如果keto option可以轉用烘乾蒟蒻麵我諗會更加夾藥膳湯底😋

第一間餐廳係Wanaka! 佢係素年姊妹店,喺2023年上年7月新開業,環境簡約,重點係有採用本地食材🌟:▫️煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128個醬都幾辣味,怕辣嘅話,記得走辣🥵▫️田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐 $148 [推薦👑]藍莓酸種貝果好煙靭,同埋有用本地蕃茄!🥤超級蛋白質果昔 $68係可可同香蕉嘅香味,最重要係高蛋白質!🍰 開心果卷蛋糕 $68 (來自純素甜品店moono )平時我最唔鍾意純素蛋糕,好多時都會有陣椰子油嘅味道。但呢個開心果卷蛋糕慕絲配開心果,味道好濃郁,白朱古力裝飾都唔係一般嘅假甜!可惜moono 即將結業,多謝你個生日蛋糕!

▫️煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128
個醬都幾辣味,怕辣嘅話,記得走辣🥵

藍莓酸種貝果好煙靭,同埋有用本地蕃茄!

🥤超級蛋白質果昔 $68
係可可同香蕉嘅香味,最重要係高蛋白質!

🍰 開心果卷蛋糕 $68 (來自純素甜品店moono )
田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐
煙燻辣味牛油果火龍果壽司
2024-02-19
Celebration
Birthday
田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐
煙燻辣味牛油果火龍果壽司
食素嘅朋友有多一個選擇啦🥰位於灣仔藍屋嘅Wanaka係素年嘅姊妹店🌿主打本地農夫嘅蔬果👨🏻‍🌾1. 煙燻辣味牛油果金柚壽司 $128賣相有心思而且份量絕不吝嗇!😆每件壽司都好大舊,包住紅蘿蔔絲、牛蒡、紫椰菜、蘿蔔漬,淋上自家製嘅辣蛋黃醬,加上秋葵、沙律菜、鷹咀豆脆脆、甜椒,仲有半個牛油果🥑真係滿滿嘅營養🥰2. 夏日三文魚芒果壽司 $128壽司嘅餡料一樣,配搭素三文魚同埋酸酸甜甜嘅芒果,食落好開胃😝配料都有秋葵、沙律菜、紫蘿蔔、蘆筍、紫菜碎,仲有靈魂醬汁千島醬!好滿足啊~😍3. 夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68首先要讚一讚呢度嘅飲品係原汁原味🥹飲得出冇添加糖,只有水果嘅果糖🫐🍌口感綿密之餘又好順滑✨4. 抗氧化能量果昔(抹茶、香蕉、核桃、燕麥奶)$68香蕉為呢杯奶昔增添濃稠嘅口感同天然甜味,仲有抹茶嘅微甘添🍵

1. 煙燻辣味牛油果金柚壽司 $128

煙燻辣味牛油果金柚壽司

2. 夏日三文魚芒果壽司 $128

3. 夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68

4. 抗氧化能量果昔(抹茶、香蕉、核桃、燕麥奶)$68

香蕉為呢杯奶昔增添濃稠嘅口感同天然甜味,仲有抹茶嘅微甘添🍵

煙燻辣味牛油果金柚壽司
2024-02-16 842 views
坐落喺藍屋,有户內户外座位,感覺係幾悠閒,户外座位會有9折,但要用即棄環保餐具。主打純素、本地有機菜,原來係Years嘅姊妹店。*四川麻辣野菌豆乾意粉 $108意粉硬度啱啱好,炒得乾身但唔會太dry,麻辣辣得好惹味,配野菌、豆乾、有機本地菜脯、羽衣甘藍,好有港式味道又好夾。印度香料番茄咖喱碗 $128椰香味、印度香料味好香又唔辣,扁豆索汁又夠腍。底部有硬豆腐,面頭有茄子蓉、薯仔、西蘭花,點咖喱好索汁。彼得包烘到焦脆,索汁包薯仔好有feel!夏日戀人 $68有巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉,香蕉味最重。但比起smoothie,更加似果汁,質地好稀偏水。
四川麻辣野菌豆乾意粉 $108
四川麻辣野菌豆乾意粉

印度香料番茄咖喱碗 $128
印度香料番茄咖喱碗

夏日戀人 $68
2024-02-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$150 (Lunch)
四川麻辣野菌豆乾意粉
2024-01-16 918 views
✨可可藍莓香蕉果昔碗🥣✨購自: Wanaka(灣仔藍屋)價錢:$68推薦度:7.5/10-🤍最近迷上乳酪碗嘅我 今日嚟到位於灣仔藍屋嘅隱世日光Cafe☕️呢個果昔碗使用咗有機朱古力🍫健康得嚟為果昔帶來豐富嘅味道 👅仲有香蕉🍌藍莓🫐同火龍果 含有豐富嘅纖維同抗氧化物 對皮膚好🌟裏面加入咗核桃 椰子片 奇亞籽 食落口感豐富又飽肚 整體口感濃稠得嚟唔會太甜 鍾意佢入口冰涼嘅感覺 如果朱古力味可以重少少就會更好👍🏻-✨超級蛋白質果昔✨價錢:$68推薦度:7/10-呢款飲品入邊有辣木籽 可可 香蕉同燕麥奶 香蕉味好突出 帶嚟絲滑嘅口感 朱古力味淡咗少少🤏不過入口冰涼 飲落唔會有渣 口感順滑 飲得出佢係無添加糖 所以味道唔太甜
✨可可藍莓香蕉果昔碗🥣✨
購自: Wanaka(灣仔藍屋)
價錢:$68
可可藍莓香蕉果昔碗
超級蛋白質果昔
可可藍莓香蕉果昔碗
2023-12-09 841 views
呢度地點唔大,但氣氛係100%滿分,有如置身於一個充滿幸福感同舒適嘅小天地,就算唔係著名大店,都係一個獨特嘅小店。首先,台式鹽水荳乾係真係驚喜。佢哋用嘅有機本地沙葛杞子麵,唔同料理元素組合得恰到好處,麵條唔會過軟過硬,啱啱好。我呢次真係係食後有啲幸福感,可能係因為呢啲食材同調味讓我感受到一種家的溫馨。就算店內唔大,只有7-8張枱,但啲位都坐得啱啱好,唔會感到擠迫。個人覺得呢種小店環境,反而能夠更專注地享受食物,同埋有一種親切感,唔會有大店嘅陌生感。呢間小店係一個細緻入微、彷彿走入家中廚房嘅地方。如果你想要享受一頓充滿家的味道、感覺像係朋友屋企嘅體驗。
2023-11-26
Lunch
  • 台式鹽水荳乾有機本地沙葛杞子麵
2023-11-28 1031 views
藍屋保留了不少歷史和文化,cafe 的進駐也帶旺了藍屋,是個很好的概念𖠿 𖤣𖤥 Wanaka 是素年的姊妹店,vegan 朋友一定知道吧~ 新店糅合了日系風格,可以吃到日式輕餐點𖥸夏日三文魚芒果壽司 $128有機本地秋葵,蘆筍,青瓜,牛蒡,甘荀,蘿蔔漬,紫椰菜及自家製千島醬汁配搭而成的壽司不論口感或味道也極豐富,還送日本茶,推薦𖥸焦糖焙茶朱古力撻 $68焦香味濃,size 也剛好~撻皮是薄的,香脆~下次要試日本南高梅酒柚子撻,到店時恰巧售完了店舖不是很大,大約只有三處可坐,但食物及氛圍感也很不錯,邊看著窗外的彩燈。. 是素食朋友的另一個選擇~過年還能來拍彩燈湊熱鬧˘ ꒳ ˘𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩Shop front High chair

𖥸夏日三文魚芒果壽司 $128

𖥸焦糖焙茶朱古力撻 $68