2018-01-01 469 views
王家沙試食三絲粉皮雞絲 青瓜絲 火腿絲三樣mix埋一齊加粉皮再加埋花生醬好好味食落都幾開胃松子魚香口多醬又夠味甜度啱啱好唔怕熱氣嘅話值得一試小籠包小籠包餡料份量啱啱好但唔算好多汁不過不失
王家沙試食

小籠包餡料份量啱啱好
但唔算好多汁
不過不失
2017-12-22 4731 views
跟同事們說好了,每逢Happy Friday要食好西,今次選了王家沙一起共晉午膳。 王家沙的自選一人午餐很豐富,以用餐環境和食物質素而言,價錢也實惠! 套餐包括餐湯、小碟、主菜,也有白飯,一人點了一個餐開心SHARE~每套餐可點小碟兩款蒜泥拍青瓜、四喜烤夫、炸饅頭、芽菜海哲都是我最愛的前菜!湯品有三款可選,酸辣湯味道偏辣一點,但很惹味!小籠包熱騰騰上枱,一口吃下,鮮肉湯汁,很juicy~食物賣相很不錯賽螃蟹,蛋白似乎有點出水,蛋白抄出一絲絲質感,口感一流奶油津白,很creamy呢~

每套餐可點小碟兩款

蒜泥拍青瓜、四喜烤夫、炸饅頭、芽菜海哲都是我最愛的前菜!

湯品有三款可選,酸辣湯味道偏辣一點,但很惹味!

小籠包熱騰騰上枱,一口吃下,鮮肉湯汁,很juicy~

食物賣相很不錯

賽螃蟹,蛋白似乎有點出水,蛋白抄出一絲絲質感,口感一流
奶油津白,很creamy呢~
2017-11-17
$150 (Lunch)
  • 小籠包
  • 奶油津白
如題,啲餐廳多數一出名,水準就會下降。記得第一次食王家沙,係喺雅蘭中心嗰間分店,當時唔係開咗好多間,好似成10年前,當時對我來講都算係高消費,不過食完起碼覺得值。至於今次,大家估到啦⋯⋯又係帶住BB ,唯有去返大型商場連鎖店,搵間有BB櫈嘅餐廳食飯。呢度張BB櫈都幾得意,算係好坐、方便。雖然BB好重要,但係食物都不容忽視。又係我鍾意嘅湘川滬菜式,菜單都唔使睇,就叫左以下食物:炒鱔糊($8x)鹹,幾鹹下,唔餸飯唔得排骨擔擔麵($6x)麵質一般,湯底唔香唔辣,冇花生味,成碗味道奇奇怪怪。排骨係炸完再炆(仲要我哋食晒碗麵佢都未記得上排骨)。相比之下,上海婆婆嗰碗好食啲上海粗炒如圖,好普通牛肉餅記得以前都係皮薄餡靚,入邊好多汁。家下變左皮厚餡少,仲要同一碟兩舊一大一細😑賣相已經失晒分。牛肉餅都係推薦清真牛肉館!高力豆沙中間嘅豆沙好少,炸蛋白唔夠鬆軟,好實淨,仲要上面唔夠糖霜,食落去舊嘢冇乜味道豆沙鍋餅嗱嗱嗱自己睇圖,唔使講啦,塊皮厚到呢!啲豆沙去咗邊啊?除此之外,我哋仲叫咗小籠包同埋煎小黃魚。小籠包OK ,煎魚就好腥⋯⋯三個人埋單五百幾蚊,只能夠說失望,冇一樣野好食。

炒鱔糊($8x)
鹹,幾鹹下,唔餸飯唔得

排骨擔擔麵($6x)

上海粗炒
如圖,好普通

牛肉餅

高力豆沙

豆沙鍋餅
嗱嗱嗱自己睇圖,唔使講啦,塊皮厚到呢!啲豆沙去咗邊啊?

三個人埋單五百幾蚊,只能夠說失望,冇一樣野好食。
2017-10-18 1259 views
由於朋友好想食上海菜 於是我就自己上網睇下有咩好食 見王家沙分店算係多 又見平日餐廳多都幾多人排隊🤔 所以就不妨一試 直接打去訂位費事等✌🏻旺角新世紀分店 7點左右客人都唔算多👥 我地兩個嗌咗五樣野食😋第一樣係純粹想試既蒜泥白肉卷 份量正常 每一件既size比我地想像中既「的骰」😲算微辣 蒜泥白肉卷包住肉片青瓜絲紅蘿蔔絲 上面淋上咗蒜泥 醬油同少量辣油 算係幾惹味👍🏻 聽人講王家沙最出名係擔擔面🍜 餐牌上有得簡辣同唔辣 可以加$10 有埋酥炸排骨或者紅燒牛肉 不過我地就比較想簡單咁食擔擔麵✌🏻 擔擔麵嘅湯底比較濃郁 算係香醇 但肉碎份量唔多 而麵質亦相當一般 並唔算幼滑 口感麻麻🙅🏻食完我地都有些少失望🤥小籠包係我同朋友食上海菜必點既 不過佢既小籠包相當普通 小籠包咬落會有湯汁流出黎☺️ 但係蟹粉既味道並唔突出 蟹香味並唔濃🙁 而且麵皮其實算透薄 但一夾起就十分容易穿洞 所以唔少既肉汁已經流走咗😑成餐最令我地驚喜既就係哩個迷你鮮肉餛飩👆🏻一碗既份量比我想像中多 有八至九粒 性價比夠高👍🏻 湯底都幾好飲 上面既紫菜絲都唔錯 而餛飩包住既肉都幾有咬口 味道唔錯❤️牛肉餅內所包住既餡料真心唔錯
蒜泥白肉卷

王家沙擔擔麵
招牌蟹粉小籠包
迷你鮮肉餛飩
王家沙牛肉餅
牛肉餅內所包住既餡料真心唔錯 夠熱辣辣又幾惹味😋可惜佢個餅皮完全唔掂😵 失望到一個點 唔脆唔熱又淋身 我最後頂唔順只係食咗個餡料 留返半個外皮無食到😩 餡料我覺得可以比80分 而外皮我只能夠俾10分 下次會再上王家沙但亦唔會再試牛肉餅😓
蒜泥白肉卷
迷你鮮肉餛飩
2017-09-24 1296 views
剛剛和朋友到moko王家沙吃飯,在moko的指引台找路時,驚訝發現居然可以拿號。我們拿了A003。到了王家沙的時候,我們等了一會,因一直沒叫A字頭的號碼,於是我們問叫號小姐,她用普通話回答,等一下。等了數分鍾後,她還是沒有回應。我的朋友又問了一次,她還是說要我們等一等。無奈,我們只能再等一等。又等了幾分鐘,她還是沒用回應。於是,我又去問了。她以極其不耐煩的語氣說不是回答了你朋友了麼?你怎麼還問。我說問了你兩次,你都要我們等,你若是回答了,那我們就不會問了。這期間,最讓我們心中不舒服的是,也有操廣東話的人問她自己前面還有多少桌,她都回答了。只是對我們沒回答。這種區別對待,實在是不得不讓人覺得她在歧視我們操普通話的大陸人。希望王家沙給出合理解釋!
2017-08-21 1520 views
一直都見到唔少大型商場有王家沙,而且每間都唔少人排,都只係知佢係上海餐廳,但無乜特別印象,今日就專登去左試,但結果係失望既。小籠包,一般,無乜湯汁。蒜泥白肉,無乜蒜泥,似係辣椒油白肉…呢個都OK,可能成餐比較好係呢個了,個麵都唔錯,豬排都大大塊。佢係上左豬排再即場剪,佢上個陣未剪的。呢個d汁太濃,成個菜得一個味,開頭食覺得唔錯,食食下就唔想食了。今次都算叫左唔少野食,但好多都無影,最後叫左個烤魚(本身係叫另一樣,但無,就改左呢個…),兩三舊黑色野,極鹹(好似浸左落個醬油好多日咁,超入味)、又硬,完全唔知點食,咬左兩啖就無食了。另外可能係店入面多人,所以好少理我地張台,叫左個鴨,漏單無黎到,最後唔要了。
一直都見到唔少大型商場有王家沙,而且每間都唔少人排,
都只係知佢係上海餐廳,但無乜特別印象,
今日就專登去左試,但結果係失望既。

小籠包,一般,無乜湯汁。

蒜泥白肉,無乜蒜泥,似係辣椒油白肉…
呢個都OK,可能成餐比較好係呢個了,
個麵都唔錯,豬排都大大塊。
佢係上左豬排再即場剪,佢上個陣未剪的。
呢個d汁太濃,成個菜得一個味,開頭食覺得唔錯,
食食下就唔想食了。

今次都算叫左唔少野食,
咬左兩啖就無食了。

另外可能係店入面多人,所以好少理我地張台,
叫左個鴨,漏單無黎到,最後唔要了。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2017-08-12 941 views
週六中午去新世纪二楼,大约下午一点多到的,人不多,不用等位。两人点了两个面食一款炒菜和酸菜鱼。阳春面的味道一般,不够入味;酸菜鱼的味道也很清淡,让人不想再食。服务的态度也一般,每次叫加茶都是爱答不理的,倒茶的时候没水了只加一半就不再理。无感,下次不会再吃了……
2017-08-08 844 views
之前想試好耐既王家沙無人等位,又想食擔擔面,於是入左去。入面好多空位,可能時間吾早關係兩個人唔係叫到好多款,叫左招牌擔擔面,烤芙同蟹粉小籠包。想試埋佢既高力豆莎,可惜兩個人食唔到咁多,唯有下次。招招面揀左辣味,不過唔多覺辣。小籠包皮再薄啲就好。食物總體還可以,不過不失。
之前想試好耐既王家沙無人等位,又想食擔擔面,於是入左去。
入面好多空位,可能時間吾早關係
招招面揀左辣味,不過唔多覺辣。小籠包皮再薄啲就好。
食物總體還可以,不過不失。
2017-08-02 740 views
今日同老公行上新世纪揾野食,18:00見到王家沙上海菜決定一試,呢段時間唔駛等位,但侍應安排位置好差,其實再行入d都有好多空枱,但又安排我地与其他人坐埋一角,好迫囉!算吧,唯有快速叫幾個菜試下!小籠包外皮一般,口感麻麻!牛肉餅好難食!豆沙鍋餅無味,未食過咁難食!只咬左一啖!全店服務態度差,唔會再來!
小籠包外皮一般,口感麻麻!
牛肉餅好難食!
豆沙鍋餅無味,未食過咁難食!只咬左一啖!
全店服務態度差,唔會再來!
2017-07-01 7564 views
約左朋友食飯 想食王家沙好耐 今日終於有機會品嚐到喇 三個人點了六款食物 以為很少 但原來都夠哂飽架 嘿嘿涼拌點了三絲粉皮 食上海野必點是通識吧 個人不太好花生醬 但為左食粉皮一定都會照食 麻醬好香 而且食落有很濃的花生味 個人口味麻麻地 粉皮每條的粗幼都很平均 每條都沾到醬汁的 三絲係有 青瓜絲 雞肉絲 蘿蔔絲 撈埋一齊食好好味👍🏽😋小妹每次食上菜野機乎都會點擔擔麵 這個湯底是少辣 怕辣的朋友都可以食到👍🏽👏🏽而且好香 飲一兩啖都無口乾啵 麵條拉得很平均很漂亮 賣相都不錯的 不過可惜 麵質太淋了 如果可以無咁淋 口感會更佳呢奶油津白都是必點吧 菜上還有碎到不得了嘅金華火腿 基本上 食嘅時候都唔覺係食到有金華火腿 無咩味又勁碎 建議如果切絲的話會更好 菜的質感好淋好入味同埋都幾creamy 不錯吳😊☺️蘿蔔絲酥卷 這個有驚喜到 真係即叫即整嘅 因此上左枱等左一段時間先食 都係好熱辣辣的 又香口 材料又吸引 入面除了有蘿蔔絲 還有其他材料 但忘了是什麼😅🙈掛住食食食嘛 anyway 係唔同出面酒樓食到個啲 我會推介哩個😋😄鮮肉小籬包同埋韮菜水餃都係普普通通 不過不失吧 鮮肉小籠包夠熱 但入
三絲粉皮
擔擔麵
奶油津白
蘿蔔絲酥卷
鮮肉小籠包
韮菜水餃
鮮肉小籬包同埋韮菜水餃都係普普通通 不過不失吧 鮮肉小籠包夠熱 但入面可以多少少湯呢 皮不算薄 但可以接受 另外韮菜水餃有六粒 非常飽肚 同樣地 皮都係不夠薄 味道okay嘅 韮菜味勁啲就好喇哈哈😆😜
2017-06-30
$110 (Dinner)
蘿蔔絲酥卷
  • 三絲粉皮
2017-06-25 819 views
預約好6:30三人晚飯兩大一小,安排了坐近門口的卡坐。因不太餓,所以只貼了兩個點心同一碗麵食:先來大排担担麵要不辣,來的時候已把一大塊豬排放進麵上,沒有剪開及看似已浸淋了……找樓面來問,她說我們是這樣出品的,若分開上要落單前通知;早知就叫咗啦!後來另一個樓面都有再上過另ㄧ塊給我們,但看似都是浸淋了的,她說每塊豬排都先浸了汁才放上去...投先講咗就唔駛換啦!味道只算合格,麵分量是夠普通兩人的跟着上蘇式小籠包,落單前已問跟一般的分別在哪?答只有蘇式沒有菜……但一吃下去就有花彫酒味,兒子吃不了....最後的牛肉餅,吃下去牛肉頗生及包粉未熟得透,不能再吃下去,要求取消及結賬……經理來了,只放下結賬單等收錢,沒有跟進剛才牛肉餅的問題,收錢後沒有一聲多謝就走去……這算什麼態度?已入 blacklist, 下次不再來!
預約好6:30三人晚飯兩大一小,安排了坐近門口的卡坐。
因不太餓,所以只貼了兩個點心同一碗麵食:

已入 blacklist, 下次不再來!
2017-05-31 701 views
再一次畀openrice 呃左見咁多個like 未約晒d親威朋友黎食食生日飯好伏第一次食豆腐馬蘭球麻油味極重,唔知係咩菜,但有種草青味,成圍枱無邊幾個頂得順瑤柱賽磅蟹,無咩瑤柱,仲要無啦啦上面有舊蛋黃係咩玩法?之後係小籠包,皮太薄,個個一夾就爆晒d汁出黎,肉餡無咩味生煎包仲衰,個包皮又厚又粉仲要煎到黑晒,食落口只係苦同燶味。。。唯一食得就係家鄉炒年糕,算係正常野,有d菇有d肉,年糕唔硬身唔黏口,所以我都食左好多。之後再叫左個金腿炒飯,除左油之外就係咸,金腿碎到無朋友。最好笑係我地落單叫左個話梅骨,一到等到差唔多埋單先上枱,雖然係新鮮熱辣,但係已經食唔落。個話梅骨都okay 嘅,無話梅味,偏甜,排骨半肥瘦,幾香口,可惜我地等到走先有得食,又係咩玩法?呢到份量少得黎又貴,仲要亂晒龍咁上菜,仲要上菜d姐姐超無禮貌,太熱我唔介意你用手套,但唔好就咁丟落張枱到壓住d筷子就走左去囉。已blacklist
再一次畀openrice 呃左
見咁多個like 未約晒d親威朋友黎食食生日飯
好伏
第一次食豆腐馬蘭球
麻油味極重,唔知係咩菜,但有種草青味,成圍枱無邊幾個頂得順
瑤柱賽磅蟹,無咩瑤柱,仲要無啦啦上面有舊蛋黃係咩玩法?
之後係小籠包,皮太薄,個個一夾就爆晒d汁出黎,肉餡無咩味

之後再叫左個金腿炒飯,除左油之外就係咸,金腿碎到無朋友。

已blacklist

Celebration
Birthday
2017-05-02 1607 views
去新世紀,原本想飲茶,但間間都勁多人,勁等位,價錢又唔平,終於行左好耐見到2樓既王家沙唔多人,其實之前食過,唔會伏,一於行入去,唔駛再等位。素菜包,$30,好鬆軟,菜同冬菇粒都軟綿綿。 蔥油餅,估唔到有2塊,都算多,呢個係驚喜地鬆脆,有蔥油香,讚蘿蔔絲酥餅,好食鬆化,個底有炸芝麻,更香脆感。紅油抄手,多蒜蓉,唔太多辣油,味道ok唔太辣。牛擔擔麵,$58,呢度既擔擔麵,花生醬比例唔重,反而多左麻辣味。蔥爆羊肉,炒得好香,夾落薄餅食,有種juicy感,羊肉羶味雖然突出,但朋友不喜愛羊羶味,但都接受到,話似牛味。配薄餅4塊唔係好夠喉,可惜沒有加單薄餅可叫。家鄉炒年糕,好香,味濃但唔咸。整體都好食,又坐得舒服,唔駛等位。價錢同平時上海菜差唔多。不過有$5茶錢,同花生$10。

素菜包,$30,好鬆軟,菜同冬菇粒都軟綿綿。
素菜包

蔥油餅

蘿蔔絲酥餅,好食鬆化,個底有炸芝麻,更香脆感。
蘿蔔絲酥餅

紅油抄手,多蒜蓉,唔太多辣油,味道ok唔太辣。
紅油抄手

牛擔擔麵

葱爆羊肉配薄餅

家鄉炒年糕,好香,味濃但唔咸。
家鄉炒年糕

素菜包
蔥油餅
蘿蔔絲酥餅
紅油抄手
葱爆羊肉配薄餅
家鄉炒年糕
2017-04-18 1367 views
第一次食王家沙係九龍塘又一城,食物嘅新鮮度足以令我想再食多次。當我係旺角正諗住前住九龍塘時,發現旺角新世紀有分店雞絲粉皮,粉皮好滑溜,配搭火腿、雞絲、青瓜、麻醬混合食,比例岩岩好,令我不禁食完又食蟹粉小龍包,即整嘅小龍包+蟹粉,清甜可口,每一粒都鎖住鮮肉汁好新鮮生煎包,亦都係即煎即上,入面有肉亦有汁,新鮮熱辣辣,好好味好新鮮豬扒擔擔麵反而一般,湯重麻醬花生味,好大碗!
雞絲粉皮
蟹粉小龍包
好新鮮
生煎包
生煎包,亦都係即煎即上,入面有肉亦有汁,新鮮熱辣辣,好好味
好新鮮
擔擔麵
豬扒擔擔麵反而一般,湯重麻醬花生味,好大碗!
雞絲粉皮
蟹粉小龍包
生煎包
  • 三絲粉皮
  • 蟹粉小籠包
  • 鮮肉生煎包
2017-03-29 1486 views
在旺角新世紀的2樓,從地鐵進入商場,靠左穿過中央大堂,有兩個方向靠近的扶梯,面向扶梯的方向,選擇右邊的。上到二樓(從負一到二樓)就見到。如果上錯扶梯,可能會見到pizza express,面向它繼續往右走就是了。蘇浙風味,涼菜,點心,湯羹,小菜,蔬菜和豆腐,年糕炒飯,甜品。當然,也有魚翅,烏參,其實選擇不少。茶位5元,要加一埋單。價錢中等,味道不錯。幾年越來越多分店。每次來,基本會找一次去不固定的王家沙品嘗。喜歡江浙風味。

2017-03-25