2007-01-07 13 views
星期六同朋友看完nana 2, 本來諗住去食板前,我地由七點拎位,成九點都未有位呀,我唔想再等,朋友就話黎呢度食囉,上到來等左一陣有位;要左好多野食1.炸蝦壽司(唔記得全名):一客有六-七件;呢個係比較好味既一樣,無咁"溜"2.雞軟骨串: 不嬲都唔係太中意食雞軟骨:肉好鞋,同埋我唔食白色果d骨架,我個friend一個人差唔多食晒三大串,哈哈3.一口牛肉:朋友每次必食既野,肉較un,不過點埋個汁都ok既;4.牛油果海老沙律:有d熟蛋加埋d(生蝦)撈埋既沙律,旁邊有菜,Ok,朋友唔中意因為佢唔食d蝦4.海鮮拉面:熱辣辣的,不過面好大"簡"水味,可以接受la5.芝士焗菠菜:面頭係芝士,圍邊有菠菜,再下面竟然係好似餃子既菜肉餅,底下又有d好似餃子皮既粉皮;有茄汁;呢個幾"溜"下,同埋無諗過入面有肉囉;唔太好食=.=6.要左個甜品:朱古力大福,似糯米糍,入面係朱古力雪糕;雪糕朱古力味好渨,好味,可以兩人share一個(一個切開兩件都唔細),都好夠了同埋一人要左個飲品:我要左熱朱古力(少甜);朋友要左個新既飲品,有奇異果肉,唔知咩名,我唔飲凍野所以無試到, 我個朱古力好好味,好重奶味我中意, 哈哈
4.海鮮拉面:熱辣辣的,不過面好大"簡"水味,可以接受la
同埋一人要左個飲品:我要左熱朱古力(少甜);朋友要左個新既飲品,有奇異果肉,唔知咩名,我唔飲凍野所以無試到, 我個朱古力好好味,好重奶味我中意, 哈哈,同埋最緊要唔係太甜

埋單唔知幾多錢,因為朋友請,多謝晒^^
2006-12-31 7 views
尋晚去食dinner,差唔多9鐘去到,見到十幾人係度等,以為5張台好快有位啦,點知妯台仲難快有位,反而中大台仲快~~服務ok,待應有笑容,算有禮貌座位係l形,因為我地坐個度面對玻璃,可以講有少少privacy,座位都夠寬敝,用黎擺野之後都夠坐食物方面點左6樣野:1) 和風pizza$33:唔知點解同相片個樣有唔同,初時睇相以為d汁係紅色,茄醬,來到先知係燒汁雞pizza,不過餅底夠薄夠脆口,但每塊pizza只有一小粒雞肉,好像有點不足2) 牛油焗帶子$28:同上次食的一樣,真係好香口,加埋蒜香牛油,味道香濃,不過d蒜蓉咸左d,滴d檸檬汁仲好味3) 芝士照燒雞卷$28:清清地,卷住d青瓜絮,生菜絲,青紅椒絲,仲有燒雞肉,芝士條,配埋個有d wasabi味的sauce縛醒胃4) 加洲卷$28,都係冬日推介,面頭有d蟹柳絲和蟹籽,卷住牛油果日本蘿蔔,味道不錯但散了一些5) 燒羊架$33,見到相有4枝,點知來到只見到3枝連一小塊肉,有點失望,不過熱度足,配菜的薯仔好香口,外皮香脆,羊肉本身無咩味,淡口但肉味夠,配紅酒洋蔥汁都算好食,但嫌個汁太稀,羊架根本好難吸收到d汁6) 芝麻豆腐芭菲$28:
食物方面點左6樣野:
6) 芝麻豆腐芭菲$28:飯後甜品,等左好耐先來到。好在面頭唔會好多cream,有一球芝麻雪糕,一球vanila雪糕,前者好香,後者甜了一些,雪糕下是豆腐蓉,紅豆蓉和綠茶蛋糕,配搭幾得意,但嫌豆腐味被vanila雪糕搶去,食完甜品飽哂!
total$195,價錢都合理
2006-12-28 4 views
與一個成年沒有見得友人飯局,小妹子愛食日本菜,又沒有銀兩,筆者就愛坐得舒服,多點熱食的店。又和民?是呀,間中來一次都不壞的。1)鐵板棒餃子這菜的點擊率極高,幾乎次次來都會點的,不知何解。是油不夠多嗎?有點黐底。熱騰騰的蘸醬油吃也夠好。2)豬扒鍋個燒汁幾重味,食一啖,幾好,食第二啖已經覺得過鹹,吉列皮很脆可口,連埋即打雞蛋係幾好食,惜味道太重。3)蒜香蝦帶子炒飯還以為會是蒜切碎,原來用了蒜蓉醬,撈起飯來食有些粘性,幾有口感,不過醬沒有碎粒般香。4)芝士年糕燒餅次次都必食的燒餅,第一次食好有驚喜,第二次覺得水準保持,第三次就會覺得沒有特別,客觀的睼重係整得好食的。5)加州卷只出現在冬季的菜牌上,但不明白為何這是冬日料理,賣相幾好,但蟹子不足,味道清淡,用以中和濃味菜極佳。6)草莓芭菲賣相好華麗,粉紅色加白色的配搭,好像很有聖誕氣氛,味道啎錯,雪糕質地只屬一般,但底部的威化就很香脆。7)Hong Kong Sunset一杯以桃酒、藍橙酒及菠蘿汁溝的cocktail,又係好靚的三層顏色,又有幾分像日落景緻,好野。味道方面幾易入口,酒精含量低,主因都是甜甜的菠蘿汁和蜜桃,值得飲。雖來了很多次,但

1)鐵板棒餃子
2)豬扒鍋
3)蒜香蝦帶子炒飯
4)芝士年糕燒餅
5)加州卷
6)草莓芭菲
7)Hong Kong Sunset

雖來了很多次,但是次的服務意想不到的好。環境也很好,以燈光氣氛取勝。食物啎差,雖然筆者會歧視大集團只顧賺錢,出品沒有誠意;不過凡事總有例外,吉野家及和民是當中的表表者。
2006-12-19 5 views
成年幾無去過和民。今日同honey 兩個食lunch,叫o左:豬扒定食- 俾隻生蛋自己煮,成個爐放埋上檯即刻無晒位;anyway ,佢o既醬油太咸…越食越咸>_<一口荳腐- 都係好咸>_<海老牛油果沙拉- 一般,要好好眼力先見到d 海老跟餐凍咖啡- 完全無咖啡味,得個苦字成兩點先去食,人都唔係多。但係就等o左十分鐘先有咖啡,二十分鐘先有豬扒定食,等足三十五分鐘催完先有荳腐同沙拉。仲要全部都唔得…早知食麥當當…d o野咸到而家夜晚八點半都仲覺得口渴!

一口荳腐- 都係好咸>_<
海老牛油果沙拉- 一般,要好好眼力先見到d 海老
跟餐凍咖啡- 完全無咖啡味,得個苦字

d o野咸到而家夜晚八點半都仲覺得口渴!
2006-12-01 1 views
Lunch date 了三位好友,日替海老定食, 只不過豬扒變蝦,不過不失啦另外點了6色刺身,炸雞軟骨今次d雞軟骨唔知點解冇味...好失望杯iced lemon tea味道...似曾相識~雀檸?????食食吓隔離枱有人嘈,唉...大大聲破壞氣氛都唔知d人係為咩出黎食飯,為左十幾蚊cupon唔睇清楚仲要同人拗...估唔到黎到和民都食唔到一餐安樂飯。(服務ok啦,畀人嘈完仲有少少笑容,難得啦...)
Lunch date 了三位好友,

日替海老定食, 只不過豬扒變蝦,不過不失啦

另外點了6色刺身,炸雞軟骨

今次d雞軟骨唔知點解冇味...好失望

食食吓隔離枱有人嘈,唉...大大聲破壞氣氛
都唔知d人係為咩出黎食飯,
為左十幾蚊cupon唔睇清楚仲要同人拗...

估唔到黎到和民都食唔到一餐安樂飯。

(服務ok啦,畀人嘈完仲有少少笑容,難得啦...)

2006-11-28 3 views
同朋友2人叫左3樣食物海鮮燒餅(秋季限定)和民海鮮飯麻醬冷麵我覺得海鮮燒餅一般...裡面好似有材料未熟透..所以咪道怪怪,而和民海鮮飯就好食!份量就少左d,但剛剛好2個人,D飯係濕源地ge麻醬冷麵就普通,味道不錯,但無驚喜
同朋友2人叫左3樣食物
海鮮燒餅(秋季限定)
和民海鮮飯
麻醬冷麵

我覺得海鮮燒餅一般...裡面好似有材料未熟透..
所以咪道怪怪,而和民海鮮飯就好食!
份量就少左d,但剛剛好2個人,D飯係濕源地ge
麻醬冷麵就普通,味道不錯,但無驚喜

2006-10-22 7 views
個日無端端同FD想去食和民,,咁就去左呢間啦,,好開心地唔洗等就有位*入到去,,環境太好喇!!好有氣氛,,坐得好舒服!!D食物種類刀OKAY啦,,D野食GEE味道不過不失,,不過我估唔到GEE就係佢只不過係以氣氛為最主要啦,,但係佢GEE食物質素就真係普普通通左D LORR..俾得起1定GEE價錢就要食番1定GEE質素,,我覺得呢間野食呢就真係唔洗咁GEE價錢,,不過食就食到氣氛同D服務,,刀抵架=]
入到去,,環境太好喇!!好有氣氛,,坐得好舒服!!
D食物種類刀OKAY啦,,D野食GEE味道不過不失,,
不過我估唔到GEE就係佢只不過係以氣氛為最主要啦,,
但係佢GEE食物質素就真係普普通通左D LORR..
俾得起1定GEE價錢就要食番1定GEE質素,,
我覺得呢間野食呢就真係唔洗咁GEE價錢,,
不過食就食到氣氛同D服務,,刀抵架=]
9月尾係呢間食, 座BAR, 迫到死, 嘈到死. 食麻麻地, 無時代廣場間分店咁好食. 下次都係去番時代廣場間.
去過好多次囉!最近一次因為無位,索性坐吸煙區。地方好好,好舒服,尤其最中意卡位。Asahi乃指定動作,個fan叫左和民燒酌,不過酒味不消提!食物計有:鹽燒三文魚頭半個什錦魚生燒原隻魷魚叉燒拉麵支豆燒羊扒雞軟骨炸軟殼蟹等等和民燒酌x1Asahi啤酒x4overall算幾OK,服務幾好,價錢好合理,通常可以消磨一晚因為係「居食屋」會適合所有人!值得推薦!
去過好多次囉!
最近一次因為無位,索性坐吸煙區。
地方好好,好舒服,尤其最中意卡位。

Asahi乃指定動作,個fan叫左和民燒酌,
不過酒味不消提!
食物計有:
雞軟骨
炸軟殼蟹等等
和民燒酌x1
Asahi啤酒x4

overall算幾OK,
服務幾好,
價錢好合理,
通常可以消磨一晚
因為係「居食屋」
會適合所有人!
值得推薦!
2006-08-26 6 views
唔知係咪上一篇偏激,冇post出黎...本人認為呢間為和民出品最好的一間當唒係the third place由於居食屋係以賣飲品為主係傾計既好地方唔望會食得好飽特別推介cocktail類 caramel milk tea有vanilla ice cream 入面用冰blend埋一齊...+焦料糖口感好特別~另一小吃推介為香蒜雞腎為炸物~有少許油但好香口季節promotiontempura udon .....soso個人認為牛肉烏冬較為可取...而服務方面全店由recepition到樓面staff都好好人;有求必應亦都認出幾位staff (esp. chole kaki joe)both of them can provide are good serviceand give me a good experien for having meal in watami而jasper小姐亦serve過本人兩次開頭會作自我介紹笑容非常可親的一位服務員本人亦經常向她詢問有關飲品的問題,非常有耐性和細心再此感謝她的殷勤服務!please keep on...加油
唔知係咪上一篇偏激,
冇post出黎...

本人認為呢間為和民出品最好的一間
當唒係the third place
由於居食屋係以賣飲品為主
係傾計既好地方
唔望會食得好飽

特別推介cocktail類
用冰blend埋一齊...
+焦料糖口感好特別~

另一小吃推介為香蒜雞腎
為炸物~有少許油
但好香口
季節promotion

tempura udon .....soso
個人認為牛肉烏冬較為可取...

有求必應
而jasper小姐亦serve過本人兩次
開頭會作自我介紹
笑容非常可親的一位服務員
本人亦經常向她詢問有關飲品的問題,
非常有耐性和細心
再此感謝她的殷勤服務!

please keep on...加油
2006-08-21 0 views
貪佢L位,拍拖食野夠close, 又有私人空間食物? 來來去去都係果d啦個咖哩飯幾好食, 但係冷麵就同魚一丁差一皮
貪佢L位,拍拖食野夠close, 又有私人空間
食物? 來來去去都係果d啦
個咖哩飯幾好食, 但係冷麵就同魚一丁差一皮
2006-08-17 2 views
很久沒有到和民用餐,只因款式來來去去也是那幾道但是日壽星女的徇眾要求,結果昨晚一行三人,與友人到該店食生日飯擔心要排長籠等位,所以決定早點到,還好六點多還有位子就如開篇所說的,早已對舊有的菜色感到厭倦的我們點菜當然集中火力於新推出的菜色二話不說就要了刺身拼盤,豚平燒,芝士白汁年糕,泡菜鍋,牛油果沙律各一份,當然少不了半客必食的和民沙律刺身拼盤--純屬普通之作豚平燒--食不出有什麼特別,重點是醬料本身就很美味,故味道絕對不會差到哪裡去,僅至如此芝士白汁年糕--同樣的,加上了大量芝士,不會有難食的道理,但年糕的量的確是少的可憐,原來年糕有那麼貴嗎?泡菜鍋--一向不能食辣的我也食不出辣,味道也是普通牛油果沙律--一客的分量只等同和民沙律的半份,酷愛食菜的我們當然失望,再說,和民沙律還要美味,經濟得多後來追加了一客和民沙律和盛崗冷麵,是為和民的招牌菜(本人覺得),理所當然的,也是整頓飯最美味的兩道水準還是老樣子,沒進沒退結果新菜色只能滿足一下自己好奇寶寶的精神真正想要品嚐美味的還是要招牌的好這麼說來,有點想念令我當年迷上和民的"魚子年糕",唉~不知這道菜可有復活的一天呢?
很久沒有到和民用餐,只因款式來來去去也是那幾道
但是日壽星女的徇眾要求,
結果昨晚一行三人,與友人到該店食生日飯

擔心要排長籠等位,所以決定早點到,
還好六點多還有位子

就如開篇所說的,早已對舊有的菜色感到厭倦的我們
點菜當然集中火力於新推出的菜色

刺身拼盤--純屬普通之作

泡菜鍋--一向不能食辣的我也食不出辣,味道也是普通

水準還是老樣子,沒進沒退
結果新菜色只能滿足一下自己好奇寶寶的精神
真正想要品嚐美味的還是要招牌的好

這麼說來,有點想念令我當年迷上和民的"魚子年糕",
唉~不知這道菜可有復活的一天呢?

2006-07-22 6 views
獨愛它的「近窗位」雖然沒有真正的街境,也沒有真正的商場境,但它這排位的間隔,倒有些私人空間的意味。以前還會因它每季出的新menu(尤其是鐵板燒、關東煮之類的物事),或是大圍飯而光顧- 可是,近幾年的中同飯聚,誠然是少了。而且,和民現在鋪天蓋地的程度,對我而然,不單不再覬覦,而且望而卻步。

2006-07-11 1 views
好耐都無試過呢間和民,同朋友兩個都唔係太肚餓,於是順道上去睇睇多唔多人...星期日等咗15-20分鐘都ok啦,仲有L型梳化坐添,氣氛一流<食物>1.生牛肉沙律~ 牛肉比較靱(待應寫單已經講明),但好有牛肉味,配帶有少少芥辣沙律醬生菜,不錯2.蒜香鴨腎~好好味,鴨腎又不會太硬3.千層芝士菠菜~配搭好好,芝士不會太多蓋過菠菜4.炸豬扒鍋~保持一貫水準,GOOD5.芒果雪芭~有個雲呢拿雪糕响面,雙重口感二人共消費: $165

<食物>
2.蒜香鴨腎~好好味,鴨腎又不會太硬
3.千層芝士菠菜~配搭好好,芝士不會太多蓋過菠菜
4.炸豬扒鍋~保持一貫水準,GOOD
5.芒果雪芭~有個雲呢拿雪糕响面,雙重口感

二人共消費: $165
2006-07-05 1 views
星期日晚九點半左右,打完波以經攰爆,不過有得吃就點都會出來吃。四個人於和民小聚,出奇地沒有人等位,講起和民,近年都少了幫襯,不過以前總是覺得食物不出色也再來,就是環境氣氛令我感覺一切都很好。是否室內設計師落的巫術,不得而知。是晚點菜沒有我的份兒,就是陪吃。1)Kowloon Sling先來一個Cocktail,其實就是蜜瓜酒、橙汁、菠蘿汁、梳打水,味道清新,配搭上很好,很開胃,在兩小時前吃了一碗牛腩麵,以下菜式芝士前芝士後,吃罷也只覺剛剛好,是個很好的證明。2)軟心脆芝士用上和式炸粉來炸芝士,很特別,而且軟心芝士的口感,就如港式薄餅Pizza Hut的芝心批一樣。一啖一粒,就是食不停口。3)蒜香雞腎又是一碟炸的小食,蒜不夠香口,個人對香蒜的要求頗高,要不是離遠聞到蒜香就是不太合格。雞腎就是這樣一粒,沒有特別之餘就是不太吃到是雞腎。4)星鰻魚天婦羅卷應該是一道和風創作料理,兩大「幢」天婦羅,似左右護法,賣相頗浮誇。一夾即散,結構上好有問題,吃的人會不太高興。味道只是一般,不吃也罷。5)和風海鮮飯今時今日有兩樣食材是海中物的菜式,就已經可以自稱為海鮮。最普通的幾只雪蝦和魷魚,加芝士焗出來的
1)Kowloon Sling
2)軟心脆芝士
3)蒜香雞腎
4)星鰻魚天婦羅卷
5)和風海鮮飯
今時今日有兩樣食材是海中物的菜式,就已經可以自稱為海鮮。最普通的幾只雪蝦和魷魚,加芝士焗出來的飯,就是「和風」了。那跟茶記的海鮮焗飯有啥麼分別?還請賜教。說真的,這個飯其實做得不錯。
6)牛肉火鍋
看著生生紅紅的牛肉在鍋中煮熟,還有蛋,賣相不俗,味道也不錯,主要好在鍋中的湯汁,又蛋又牛的煮,入味。
7)千層菠菜
比起餐牌上影出來的小,千層千層,即係菠菜卷,萬肉中的一點菜,總會覺得好吃。
8)叉燒拉麵
對這個拉麵沒有期望,就是用來填肚。不是十分難吃,只是少了很多做拉麵的藝術。湯底不在話下,有沒有用心做心知肚明,麵也應該是從機器中吐出來的,還有那個日式叉燒,味道、肉質、賣相跟超市包裝的不謀而合,很難說我冤枉它。一般而言,在麻布、和民、味千這些地方吃拉麵就預咗沒有心機,沒有誠意的了。

環境非常好,燈光因素佔了很大部分。服務也不差,總括而言,後生仔就愛這種地方食飯,環境和價錢好重要,好唔好食是其次。