(Non-member)
2007-08-22 17 views
原來和民既lunch有個日替日日唔同款, 但今日冇我既想食既三文魚刺身飯,有d失望啦,女朋友揀左日式天婦羅飯,但個飯好乾咁,仲要問佢地拎天婦羅汁;我叫個飯係滑蛋豬扒飯,不過不失;另外,想講講,和民跟餐既餐飲好難飲,千祈唔好嗌凍奶茶,難飲到噴。甜品係心太軟,明顯係叮叮貨,唔夠熱呀...服務方面,接待處既姐姐好好人,過左5張飛都補返畀我地,之前喺太子分店唔肯補,要人排過,簡直趕客!
甜品係心太軟,明顯係叮叮貨,唔夠熱呀...
2007-08-10 5 views
海鮮焗飯好難食就咁啲茄汁加啲白汁都唔似係焗啲青口乾到好似蠔士咁個芝士鰻魚卷ok其他熟食真係唔得都唔知點解仲要排隊去食啲咁難食既嘢以前都好似冇咁難食
海鮮焗飯好難食
其他熟食真係唔得
都唔知點解仲要排隊去食啲咁難食既嘢
以前都好似冇咁難食
2007-08-09 5 views
食物質素明顯下降,>_< 冇staff serve我地...7:30-8:00pm
2007-05-27 3 views
個日同朋友來這兒吃晚飯兩個人叫左..牛油焗帶子..ok..食到有d厭豬扒鍋..呢個都厭左少少韓式炮菜飯--呢個幾好
個日同朋友來這兒吃晚飯
兩個人叫左..
牛油焗帶子..ok..食到有d厭
豬扒鍋..呢個都厭左少少
韓式炮菜飯--呢個幾好
2007-05-26 5 views
早幾個星期日,老公話想食日本餐,於是到和民。之前來過一次,幾啱食。由於沒有和民咭不能訂位,故下午5時15分便上去找到卡位。我們叫了以下食品﹕芥辣八爪魚(不太記得名字) 好好味,送酒一絶池魚壽司- ok刺身拼盤- 一般,唯一選擇芝士炒年糕- 網友推介,不錯的熱盤原隻魷魚筒- 送酒一絶芝士豆腐芭菲- 掂粟子芭菲- 掂紅酒一支- $65,抵飲,味道ok近年愛上飲下酒,食小吃,瀟瀟洒洒吃一餐,疏乎!服務不錯,唔該前,唔該後,值得一讚!雖然環境不算好靜,若找到卡位,總算有私人空間,能與老公開心暢談一晚
芥辣八爪魚(不太記得名字) 好好味,送酒一絶
池魚壽司- ok
刺身拼盤- 一般,唯一選擇
芝士炒年糕- 網友推介,不錯的熱盤
原隻魷魚筒- 送酒一絶
芝士豆腐芭菲- 掂
粟子芭菲- 掂
紅酒一支- $65,抵飲,味道ok

近年愛上飲下酒,食小吃,瀟瀟洒洒吃一餐,疏乎!
服務不錯,唔該前,唔該後,值得一讚!

(Non-member)
2007-05-17 4 views
同朋友tea break揀左呢度,下午茶好少選揀,包野飲但食物質素明顯下降,出得慢,成半粒鐘,個拉?仲成舊餅,補多一獲,都係硬又唔熱,算...叫經理,呢個先經典,?低講野,成陣煙味噴到你一面屁, 避都避唔到, 晚飯都食唔落, 情願佢唔好「懶」有禮貌?低, 真係多謝唒。
同朋友tea break揀左呢度,下午茶好少選揀,包野飲
但食物質素明顯下降,出得慢,成半粒鐘,
個拉?仲成舊餅,補多一獲,都係硬又唔熱,

算...
叫經理,
呢個先經典,?低講野,成陣煙味噴到你一面屁,
避都避唔到, 晚飯都食唔落,
情願佢唔好「懶」有禮貌?低,
真係多謝唒。
2007-04-25 6 views
睇戲前來這兒吃晚飯...兩個人叫左豬扒鍋--東亞咭$19咋..好扺!麻醬冷麵--d醬好好好味呀..都好多菜好多麵有個甜品唔記得叫咩名...不過幾好味.軟軟地..有d似糯米磁...又有d似草餅芝士魚肉串--好好味呀..係d獅子狗夾住d芝士..芝士味好濃..好好味呀埋單獨13x..扺!
睇戲前來這兒吃晚飯...兩個人叫左
豬扒鍋--東亞咭$19咋..好扺!
麻醬冷麵--d醬好好好味呀..都好多菜好多麵
埋單獨13x..扺!
2007-04-15 1 views
與兩位友人食晚飯,等到九時多,正想過稻香打火鍋之際就等到有位了,等了半個小時,那就不能放棄這張檯。來了許多次,對餐牌已經相當之熟,幾乎是閉了眼也可指出甚麼菜在那頁的地步,今次反而想多試新菜。1)三文魚腩剌身東亞信用卡的半價優惠,印象中是$19,看似好抵。當然,話明三文魚腩,只有標準四件,從色澤看不太新鮮,雖說是腩位,但位處腩則,吃起來與一般三文魚沒有太大分別。不過減了價依然抵食。2)池魚軍艦壽司新出品,當然要試試。池魚好晶瑩,味道清新。軍艦壽司最好一啖吃完,否則紫菜好易令祚件壽司散開。3)剌身盛岡冷麵這個冷麵應該是全晚最突出,最好食的一道菜。浮沉在冷麵湯的三文魚刺身不是主角。主角其實是那束冷麵,少少起骨,又不太硬,有嚼勁少彈力,與泡菜一起吃,一淡一辛,相當不錯。4)辣辣泡菜炒飯每一次到和民都必然要點這個炒飯。生生的蛋黃搓落熱騰騰的鐵板鍋上的飯中,粘粘的日本米,加上泡菜的濃味辛汁,其實不用甚麼其他配料,只是那一口飯,已經夠好吃的了。5)鐵板棒餃子這個棒棒餃子也是常點菜之一,棒狀餃子夠大條,份量取勝。不過出品每況愈下,餃子皮易爛黐底,煎的時間和落油都不夠,退步中。6)牛肉火鍋貫徹了日本牛肉

1)三文魚腩剌身
2)池魚軍艦壽司
3)剌身盛岡冷麵
4)辣辣泡菜炒飯
5)鐵板棒餃子
6)牛肉火鍋
貫徹了日本牛肉火鍋的甜湯底。湯底的確非常甜,又因為有牛肉、冬菇和豆腐等泡浸,味道濃郁,以牛肉紋理看較次等,比起火鍋店的還要差。不過因為薄切,沒有出亂子。

出品的水準保持穩定,好過好多本地港式日本料理店。是一間值得定期光顧的食店。
2007-04-10 6 views
20070408逛街到接近三點,饑腸轆轆,“板前”那裏依然排著長龍,所以轉而到這裏,一定有位子,而且環境舒適:)裝修是典型的“和民”風格,卡座很寬大,對三個人來說綽綽有餘,就是面積有些太大,像迷宮似的。迷宮裏好像看不見侍應,但偏偏他們會準時走過來加水,這一點抵贊:)部分菜色憑東亞卡可以五折,有刺身和豬扒鍋,每台限點一種。我們選了甜蝦刺身,一共七條,伴碟有蘿蔔絲、海苔、檸檬等物,蝦不大,不過很甜很滑,入口即溶。應季的新款菜式在分開的另一張紙上,選了其中的加州風春卷,是米紙卷的樣子,包著生菜、蝦仁和蟹柳,清清的幾好味。另外,在常有的菜牌之中挑了千層菠菜與豬軟骨拉麵。前者屬於fusion的吃法,面層一片芝士,下面是餃子類的物體混著些菠菜,純粹是貪得意。後者水準一般,普通日式店都吃得到的貨色,甚至比不上翠華。本來嘛,來“和民”就是爲了有個舒適的環境,寫意的歎一會,欣賞一下每一樣菜的精致賣相,味道,從來都是第二位的。
20070408

2007-04-08 2 views
和民真係聚會好地方, 差唔多次次都係黎呢度...每碟份量少少地, 最鍾意就係呢樣野~ 因為可以試多D野~今次仲可以用東亞訂位...食到好飽都係每人80蚊~
和民真係聚會好地方, 差唔多次次都係黎呢度...

每碟份量少少地, 最鍾意就係呢樣野~ 因為可以試多D野~

今次仲可以用東亞訂位...

食到好飽都係每人80蚊~
2007-02-18 7 views
行完花市, 同友一搵野食. 下午2點幾, 黎左和民.仍然係賣緊午餐, 我同友人都係叫左魚生飯. 餐版上影出黎幅相, 好多料. 不過上檯的, 真係好少料. 得幾粒蛋, 幾粒三文魚, 幾粒八爪魚.特別係我早幾日在另一地方食過魚生飯, 好多料...更覺得和民的唔抵.如果要讚, 就係個飯d日本米幾好食囉~
行完花市, 同友一搵野食. 下午2點幾, 黎左和民.

如果要讚, 就係個飯d日本米幾好食囉~
2007-02-15 3 views
12點幾,唔算多人,但係門口唔知做咩冇staff serve我地= =""我叫左F,豬扒定食,朋加叫左E,唔知咩海鮮焗海同埋叫左雞軟骨。2個餐都有沙律同埋湯。個沙律應該落左d麻油,以都ok,個湯我覺得好似好多味精。而個豬扒定食d炸豬扒放左係d湯上面再用爐煮滾d湯再加蛋。都幾好味,不過凡係炸ge食物放係液體上面d皮都會淋,所以個皮冇咁好,但d肉都幾正。我重"不"左小小汁落d飯度一齊食,幾好味。個雞軟骨都幾好味,不過如果可以大件返小小就好la,個口感會好d=]

2007-02-07 2 views
阿J生日正日既lunch約左阿A一齊食,2人點了2個set:豬扒定食-我已食過N次,個豬扒炸得好脆,配合雞蛋&甜甜的醬汁,好味照燒雞扒定食-雞扒整得好香口,送飯唔錯蜜桃梳打冰-都唔錯,桃味再多d會更好芒果橙汁-ok啦甜品-芝麻&紅豆雪糕阿A,多謝你另外送既mimosa nepoleon蛋糕,真係1個great surprise! (^0^)

照燒雞扒定食-雞扒整得好香口,送飯唔錯
蜜桃梳打冰-都唔錯,桃味再多d會更好
芒果橙汁-ok啦

好有豆腐味
仲有綠荼旦糕係底
好味
2007-01-25 8 views
聖誕節果晚食乜都貴, 食和民咪夠晒平law!! 但係唔好提喇!! 和民係好食, 但係位於皇室堡附近ge呢間和民就非常之唔掂!! d野食唔係冇味就太咸!! 你話快餐店咁ge質素我就唔怪佢姐~ e+我俾成百幾蚊, 泥食d咁ge野, 就梗係唔可以啦!!叫左d乜都唔係咁記得, 其中都有一個海鮮燒餅ge~ 平時和民ge燒餅香軟可口, 但呢間d燒餅呢... 凍咖! 但係個底lone晒, 好硬! 仲有個餅勁咸, 但d海鮮粒係冇味ga!! 而且d海鮮熟得太耐, 好un好難食!仲有個kimchi飯又係咁, d飯痴埋晒一齊, 爛得泥又硬! 真係唔識主飯都整得好味過佢!!坐o係我同我女朋友對面張檯有一對好似唔太熟ge男女, 相信係o係聖誕節呢日第一次約會~ 我囡囡佢講笑咁話: 咁睇佢地個樣...又真係幾無奈ge...

坐o係我同我女朋友對面張檯有一對好似唔太熟ge男女, 相信係o係聖誕節呢日第一次約會~ 我囡囡佢講笑咁話:[第一次出街就見埋晒d咁難食ge野, 相信佢地都拍唔成拖咖喇~] 咁睇佢地個樣...又真係幾無奈ge...