2022-11-18 58 views
➖ Tea Set上到黎見佢有港女tea再望一望個價錢$298 for two,平時聽啲女同事講都要三百至六百一個人,所以唔洗諗即刻試我第一次既三層tea set體驗➖ 明太子蟹肉撻個撻手掌心咁大個入面有滿滿既明太子蟹肉同青瓜面頭仲有三文魚子,感覺清新作為頭盤唔錯➖ 甜蝦吞拿魚片如果呢個有得散叫我一定會要多份,吞拿魚片脆到同塊薯片一樣,配上一堆甜蝦成塊放入口果種感覺好幸福➖ 黑松露雞蛋沙津配牛角包· 雞肉墨西哥捲配千島醬雞蛋沙律同牛角包本身就好夾,佢再加埋黑松露醬上去真係唔洗講咁多,我幾鍾意個醬佢應該係用左高濃度既黑松露醬,因為入口比平時既濃味好多同香好多。墨西哥捲皮夠薄入邊有雞肉粒菜同醬汁,睇佢細細件咁又幾多餡係入邊➖ 蘋果金寶撻咬開入邊充滿粒粒果肉而且又唔會太甜,一口一件岩岩好➖ 藍莓士多啤梨牛角包窩夫面層生果配埋個醬小小酸酸甜甜咁,下面件窩夫好鬆軟好好味同個醬都幾配➖ 水果茶開頭以為係果啲好甜既水果茶,基本上佢茶味唔重小甜再加小小水果味,幾樣野加埋個味剛剛好🪧 平時夜晚都會黎呢到飲酒,食野都係第一次今次tea set體驗唔錯令我改觀左,成日都覺得果幾件野唔會飽但呢個set食完我都
➖ Tea Set

➖ 明太子蟹肉撻

➖ 甜蝦吞拿魚片

➖ 黑松露雞蛋沙津配牛角包· 雞肉墨西哥捲配千島醬

➖ 蘋果金寶撻
咬開入邊充滿粒粒果肉而且又唔會太甜,一口一件岩岩好

➖ 藍莓士多啤梨牛角包窩夫

➖ 水果茶

🪧 平時夜晚都會黎呢到飲酒,食野都係第一次今次tea set體驗唔錯令我改觀左,成日都覺得果幾件野唔會飽但呢個set食完我都八成飽,睇黎可以再接再厲

2022-11-13 48 views
食嘢有時環境都好重要一個充滿Bearbrick公仔嘅地方你又點睇?夠唔夠特色?呢間餐廳除咗有個chill爆露台仲有幾多唔同種類嘅嘢食選擇以季節命名嘅幾杯特飲賣相幾靚我幾like Summer淡淡嘅青瓜味一啲都唔人工化用八爪魚做前菜都唔錯調味好有羅宋湯feel蒜蓉包亦都好香主菜有鴨腿同帶子意粉個鴨腿多肉皮帶油香兼酥脆夾埋少少酸甜嘅醬汁成件事又唔同啲欣賞個意粉啲帶子好大隻而且啲菇粒亦好有咬口當然少不了甜品waffle重士多啤梨味質地有啲似牛角包亦好特別
食嘢有時環境都好重要

當然少不了甜品
waffle重士多啤梨味
質地有啲似牛角包亦好特別
2022-11-12 466 views
一入酒吧就見到呢間好signature嘅霓虹燈「人間煙火」餐廳仲有老闆嘅藝術收藏品🎨有畫作 bearbrick🐻‍❄️好啱打卡📸餐廳亦有室外座位吹下風 小酌兩杯都好適合🍹環境好舒服亦超有feel👍🏻.🌟香煎蟹餅 $128蟹肉飽滿扎實🤩仲同埋蛋一齊煎🍳有蟹肉鮮甜味夾雜住蛋香好match🥚面頭有蟹籽一咬入口爆開 鹹香味出晒黎❤️‍🔥底下有塊麵包墊底🥯整體口感幾豐富如果包烘到脆口就更好喇🥳.🌟意式鮮青口(香辣番茄)$138醬汁超惹味🍅用番茄蓉再加上辣椒🌶酸酸辣辣好開胃仲有菇做配料好爽脆💕用黎做前菜好適合☺️仲有兩塊包🍞食完青口都可以點醬食❤️味道都好夾青口份量都好多洗得乾淨 冇沙👍🏻.🌟黑松露帶子意粉 $168黑松露醬好多一上枱就聞到好香💕磨菇同洋蔥炒香🧅食落好爽脆配埋忌廉令意粉夠晒creamy👍🏻記得要盡快食 如果唔係就會乾左😜意粉保持al dente口感!帶子有三大粒輕輕煎到剛熟入面仲有一梳梳嘅口感無加調味料都好鮮甜又厚肉🤩.🌟牛角包窩夫 配曲奇雪糕$78近期好hit嘅croffle🥐估唔到酒吧都食到!一碟有兩塊 性價比高😍Croffle好香牛油味🧈仲保持到酥脆口感配埋曲奇雪糕🍦一冷一熱好好食😋
一入酒吧就見到呢間好signature嘅霓虹燈「人間煙火」
餐廳仲有老闆嘅藝術收藏品🎨

一咬入口爆開 鹹香味出晒黎❤️‍🔥
底下有塊麵包墊底🥯
整體口感幾豐富
如果包烘到脆口就更好喇🥳
意式鮮青口(香辣番茄)

🌟意式鮮青口(香辣番茄)$138

磨菇同洋蔥炒香🧅
食落好爽脆
配埋忌廉令意粉夠晒creamy👍🏻
記得要盡快食 如果唔係就會乾左😜
意粉保持al dente口感!
帶子有三大粒
輕輕煎到剛熟
入面仲有一梳梳嘅口感
無加調味料
都好鮮甜又厚肉🤩
牛角包窩夫 配曲奇雪糕

🌟牛角包窩夫 配曲奇雪糕$78
近期好hit嘅croffle🥐
估唔到酒吧都食到!
一碟有兩塊 性價比高😍

有荔枝 青檸同菠蘿🍍
菠蘿同青檸味較出
飲落冇咩酒味🍸
女仔都好啱飲💕
📍 Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓
香煎蟹餅
意式鮮青口(香辣番茄)
黑松露帶子意粉
牛角包窩夫 配曲奇雪糕
Winter
Bubble  Bee
  • 牛角包窩夫配雪糕
  • Mocktail
我和同事開完會累到一個點,專誠上這間特色樓上酒吧午餐鬆一鬆,餐廳裝修格局好𝚙𝚕𝚊𝚢𝚏𝚞𝚕,佈滿Bearbrick figure同卡通畫打卡一流,餐廳仲有個露天位置可Chill吓。一碟碟上檯的菜式不只高質味美,更能感受到廚師的用心同誠意🥰🔹️意式鮮青口(香辣番茄)另可選白酒或周打忌廉味,大大盤青口上檯時熱辣辣,新鮮又大粒,微微辣味混上蕃茄酸甜味,作為前菜真是食慾大增; 放上2片烘得香噴噴的蒜蓉包,外脆內軟😋🔹️牛油果醬配墨西哥粟米脆片作為牛油果控又喜歡香口嘢嘅我必點,墨西哥脆片好crispy,點上幼滑的牛油果醬、意大利黑醋同芝士絲,份量之多真係食唔停🤤🔹️蒲燒鰻魚意大利飯鰻魚厚肉足料,Risotto超creamy又有咬口,內有蘆筍、青瓜及車厘茄等等,豐富配搭食得好滋味,2個人share剛好不會太飽膩🤗🔸️牛角包窩夫配雪糕甜點總令人賞心悅目,品嚐後更是回味無窮,Croffle很鬆脆香口,配上雪糕、士多啤梨、楓糖漿,一冷一熱酸酸甜甜味蕾超滿足👅🔸️Mocktail- Summer好清新好Fresh的飲品,菠蘿同檸檬配上淡淡青瓜味,解渴又解膩💚🔸️Mocktail- Winter粉嫩色系很讓人心動,以熱情

🔹️意式鮮青口(香辣番茄)

🔹️牛油果醬配墨西哥粟米脆片

🔹️蒲燒鰻魚意大利飯

🔸️牛角包窩夫配雪糕

🔸️Mocktail- Summer

🔸️Mocktail- Winter
粉嫩色系很讓人心動,以熱情果、奶、乳酪、紅石榴糖配搭,甜蜜中帶點微酸💗
2022-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
在海港城行完街,過隔一條街的樓上餐廳食飯!!最欣賞店的裝修~偏型格路線ฅ ˘ฅ餐廳分了室內室外座位。餐廳中央酒Bar位的霓虹燈「人間煙火」都好出眾!!即使不是晚上,都叫了杯cocktail(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物整體水準有驚喜,賣相味道不錯。☁️Loki $118Green Apple, cucumber, Sake, Gin青瓜味較突出,好清爽。酒味不會濃郁,好易入口的一款cocktail,清新refreshing!!☁️帕爾馬火腿芝士意大利餛飩 $128意大利餛飩,香港餐廳一般較少見。以前在意大利吃過,的確有當地的感覺!!! 餛飩裏面是芝士肉饀,不會太軟身,有少少嚼頭,咬落有口感,但又不會好硬易食的。沾上汁食好快就清碟,汁是香濃黑松露忌廉蘑菇味,有不少野菌(•̀ᴗ• )☁️意式鮮青口 $138 (香辣番茄)Tapas即是指正餐之前作為前菜食用的各種小吃,也通常作為下酒菜。可以選汁 : 白酒、香辣番茄和周打忌廉)我選了香辣番茄,蕃茄味酸甜濃郁,反而辣味不出,適合不太食辣的朋友。青口有九隻,都大顆!!送酒一流~有兩片烘過的蒜蓉法包,欣賞做到外脆內軟,中間面包部分塗滿蒜蓉,而且是軟的~推薦沾上番茄汁食

☁️Loki $118
Loki

☁️帕爾馬火腿芝士意大利餛飩 $128

帕爾馬火腿芝士意大利餛飩

☁️意式鮮青口 $138 (香辣番茄)
青口有九隻,都大顆!!送酒一流~
有兩片烘過的蒜蓉法包,欣賞做到外脆內軟,中間面包部分塗滿蒜蓉,而且是軟的~推薦沾上番茄汁食。

☁️牛角包窩夫配雪糕 $78
最喜歡的一碟菜( ˶º̬˶ )୨⚑"
上菜時有嚇一跳,擺盤好靚!!有兩件牛角包窩夫,而且size頗大!!!牛角包,窩夫保持到牛角包的酥脆口感!!配上雪糕食一熱一凍真的一流(৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹)選了雲呢拿味雪糕,一球大大的雪糕!!淋上雜莓醬甜而不膩つ♡⊂旁邊有不少藍莓士多啤梨~
Loki
帕爾馬火腿芝士意大利餛飩
2022-11-01 36 views
見今日係萬聖節,又出開尖沙咀做野,就book呢間bar and restaurant 試下,係正廣東道hermes對面樓上鋪,就腳唔難搵。去到都有幾枱客,枱同枱之間比較迫d。而店內有就有室內或室外位置選擇,大家可以揀返岩自己的位置。🍕Parma ham pizza🍕$118好薄好脆,而且上面加左黑醋調味,好開胃,好似食緊薯片咁,而且pizza細細份,唔洗驚食完飽到傻。🍸Mocktail Summer🍸$78青瓜菠蘿檸檬梳打,酸酸甜甜好解渴。🦀香煎蟹餅🦀$128呢份蟹餅配多士,蟹餅真材實料,食到啖啖蟹肉,唔似出面個d麵粉為主,而且唔係炸,所以唔算熱氣,又唔會好燶好乾身!大推大推!🍝黑松露帶子手工意粉🍝$168帶子好新鮮好爽,冇雪味,簡直係刺身級別,意粉松露味唔算好重,岩哂唔太中意呢陣味的🐵,但每條意粉都好入味,而且磨菇同洋蔥數量算多,每一啖都有3種口感。🐥烤春雞配烤薯條🐥$188雞髀同雞翼就入味,但雞胸位置就略嫌唔夠入味,但勝在雞胸都夠滑唔鞋口,薯條正常!🌮Nachos🌮$78好薄好脆,但最值得一讚係佢ge黑醋,酸酸甜甜中更帶微辣,好味到要問侍應扲多d黎點,用黎點埋薯條食都好岩味👍👍炸魷

🍕Parma ham pizza🍕$118

🍸Mocktail Summer🍸$78

青瓜菠蘿檸檬梳打,酸酸甜甜好解渴。

🦀香煎蟹餅🦀$128

🍝黑松露帶子手工意粉🍝$168

🐥烤春雞配烤薯條🐥$188

🌮Nachos🌮$78

炸魷魚鬚$98

好大條,好脆口,可惜🐵已經食到7分飽食唔落,唔係會再食多幾條😋

評價:
真材實料
等候時間較長
適合朋友聚餐,講野大聲都唔怕嘈親其他人
2022-10-31 56 views
🔹️Whatever Bar & Restaurant🔹️朋友都知道我喜歡多啦A夢既產品,都特登介紹左一間有多啦A夢掛畫及產品既餐廳比我。原來係Whatever Bar & Restaurant,係一間樓上舖,一入到舖見到好多BearBrick 擺設,仲有好吸晴既打卡Bar台寫住“人間煙火“ 點少得既係多啦A夢x村上隆既掛畫呢☺️ 每一個位都成了打卡點🥢帶子他他 ($128)帶子他他上層係由多片切片帶子舖砌而成,而下層以切成小粒既帶子同青瓜粒加上醬汁調製而成既沙律,每啖都係帶子😋好滿足。伴碟仲有切薄片小麵包,可以放上帶子及沙律一啖食,更鬆脆有咬口🥢意式西西里汁八爪魚 ($118)🐙八爪魚已經切好一小塊,配上甜甜酸酸既醬汁好開胃,已將我味蕾大開🥢蒲燒鰻魚意大利飯 ($158)意大利飯外表軟滑多汁☺️食落飯粒保持一定既硬度,係傳統意大利飯既口感,加上鰻魚燒到外脆內軟🍧甜品🥐牛角包窩夫配雪糕 ($78)我好喜歡食牛角包,我起初都好好奇🤔呢道甜品牛角包窩夫牛角包在哪?原來係把牛角包壓成窩夫形狀,內餡係鬆軟既牛角☺️再配埋啲果莓,酸酸甜甜,真係好夾🍹飲品🍸Spring (Mocktail) ($78)由橙
🔹️Whatever Bar & Restaurant🔹️

🥢帶子他他 ($128)

🥢意式西西里汁八爪魚 ($118)

🥢蒲燒鰻魚意大利飯 ($158)

🍧甜品
🥐牛角包窩夫配雪糕 ($78)

🍹飲品
🍸Spring (Mocktail) ($78)
由橙汁、葡萄柚汁、青檸汁、石榴汁調製而成
飲落柚子味偏重,有小小回甘,清甜易入口☺️

🍸Loki (Cocktail) ($118)
青瓜味重
由青蘋果、清酒、生薑、青瓜調製而成
青瓜味道好出,酒味唔重,都係好清新既感覺

2022-10-30 55 views
放工落左尖沙咀,揀左一間網上口碑幾好的樓上酒吧餐廳食西餐🤭餐廳提供室內外座位約4️⃣0️⃣-5️⃣0️⃣個,餐廳內擺放不少裝飾公仔,吧位置更有「人間煙火」四隻字,幾特別😝==========餐廳提供食物種類非常豐富,由前菜,小食,薄餅,意粉,意大利飯,肉/扒類,漢堡,到甜品應有盡有提供飲品種類豐富,有Cocktail, Red Wine, White Wine, Sweet Wine, Sparking Wine, Whiskey, Vodka, Mocktail, Draft Beer, Juice 等,花多眼亂😆==========🔹牛油果醬配墨西哥粟米脆片 $78竟然有🥑醬的小食,平日最愛🥑的我梗係要點啦🤣份量好多墨西哥脆片夠香脆,沾上夠Creamy 的🥑醬及意大利黑醋,味道幾夾作為餐前小食係一流🫰🏻推介指數:8.5/10==========🔹意式西西里汁燴八爪魚 $118配兩片蒜蓉包西西里汁番茄🍅,香草跟橄欖味都夠突出,個人口味會喜歡較淡口的,但後來得知汁調較得偏鹹是為了讓蒜蓉包醮上比較濃味的汁,餐廳好細心🫰🏻八爪魚份量好夠,做到掛汁,八爪魚煮的時間拿捏得好不過韌,還吃得到八爪魚的鮮蒜蓉包香脆
放工落左尖沙咀,揀左一間網上口碑幾好的樓上酒吧餐廳食西餐🤭
🔹牛油果醬配墨西哥粟米脆片 $78
竟然有🥑醬的小食,平日最愛🥑的我梗係要點啦🤣
份量好多
作為餐前小食係一流🫰🏻
推介指數:8.5/10
🔹意式西西里汁燴八爪魚 $118
配兩片蒜蓉包
蒜蓉包香脆蒜味濃,配合醬汁吃令味道更多層次❤️
推介指數:8.5/10
🔹蒲燒鰻魚意大利飯 $158
非常驚喜及合心意的意大利飯
份量充足,鰻魚是厚身的
鰻魚最怕食到有腥味,而呢半條鰻魚係冇腥味的,但有少少細骨,食的時候要比較小心
意大利飯稀稠程度適中,不會過濕,飯粒分明帶黏性,鰻魚汁令飯的味道帶甜,個人好鍾意的味道🥹
意大利飯裡面仲有少量車厘茄及青瓜🥒
推介指數:9/10
🔹牛角包窩夫配雪糕(雲呢拿/曲奇) $78
上檯時已經香噴噴,有4️⃣件窩夫
即使食完主菜已經8️⃣成飽,見到咁可人的甜品又點可以抵抗誘惑😭
擺盤已相當細緻,旁邊的士多啤梨及藍莓夠新鮮夠甜,果醬也很鮮味🤤
雪糕選了曲奇味,夠滑身又不過甜
牛角包窩夫我都係第一次食,估唔到係咁驚喜
平日食窩夫最常見問題就係質地偏硬,而用牛角包做窩夫就完全冇呢個問題
窩夫鬆軟,牛油味重但又不覺太膩,配合埋甜甜地的雪糕真係為呢一餐畫上完美句號😋
推介指數:10/10
🔹Mocktail: Autumn $78
(Kiwi, Lime, Apple Juice, Ginger Ale)
既然係秋天就揀返杯Autumn 飲啦🤪
杯的容量不少
飲得到奇異果🥝,青檸及淡淡的薑味,互不搶去對方的味道
飲品夠冰凍,甜度適中
推介指數:9/10
==========
整體用餐體驗都幾滿意,價錢合理,食物質素都係高水準,出品很用心
店員也很客氣禮貌❤️
食到捧住個肚走,飽到同食自助餐一樣🤰🏻
樓上舖真係比較難經營,希望大家都多多支持小店☺️
2022-10-18 1033 views
📍 @whatever_bar_and_restaurant in Tsim Sha TsuiBarFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $500Favourite:💖 Grilled eel risotto ------------------------------✅ Located at Canton Plaza, only take 3 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Very convenient.✅They provide both indoor and outdoor sitting area which is quite nice to enjoy the sunshine ✅ The menu offers a wide variety of signature cocktails, crafted beer and spirits.✅ Their cocktails & cocktails were impressive
Bar

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $500

✅ Their cocktails & cocktails were impressive with the taste and presentation.

✅ Overall the food quality was outstanding

✅ Portions are generous

✅ All fresh ingredients

✅ Great experience! They provide good service and comfortable environment. The vibe and atmosphere here is so cool. Good music and friendly atmosphere.

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-10-17
  • 蒲燒鰻魚意大利飯
2022-10-18 573 views
Whatever Bar & Restaurant 📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓尖沙咀高質樓上酒吧餐廳🫰🏻🍸好岩同三五知己來飲返杯Chill下仲有室外位置幾舒服🤭室內裝修好型格👍🏻炸香脆牛油果🥑$78第一次食炸牛油果😆好香口炸得超級香脆🤭仲要切件~好好味帕爾馬火腿芝士意大利餛飩 $128欣賞廚師把火腿烤過~食落好香脆意大利餛飩細細粒~一啖過餛飩完全吸哂芝士濃香配埋煙肉粒🥓黑松露蘑菇忌廉白汁~超香濃✨明太子虎蝦忌廉手工闊條麵 $168超大隻虎蝦~😍忌廉汁仲有蟹肉🦀闊條麵係手工製作~食落好有彈性好高質🫰🏻❤️牛角包窩夫🧇配雪糕$78 呢款我覺得係必食❤️😍好好味雪糕🍦(曲奇🍪同雲呢拿味兩款)簡左雲呢拿雪糕🍦擺盤精緻😍超靚用上牛角包🥐做窩夫🧇~食落鬆化香而不膩✨配埋士多啤梨🍓及藍莓🫐成件事好夾🤤正~另外仲叫左兩款野飲😆cocktail 🍸 Tamama $118Baileys Strawberry 🍓 yoghurt milk 好落女仔飲😍🫰🏻 又易入口 ❤️好香士多啤梨味🍓mocktail🥂Summer $78cucumber pineapple lime blue curacao so
Whatever Bar & Restaurant

闊條麵係手工製作~食落好有彈性
好高質🫰🏻❤️

牛角包窩夫🧇配雪糕$78
呢款我覺得係必食❤️😍好好味
雪糕🍦(曲奇🍪同雲呢拿味兩款)
簡左雲呢拿雪糕🍦擺盤精緻😍超靚
用上牛角包🥐做窩夫🧇~食落鬆化
香而不膩✨配埋士多啤梨🍓及藍莓🫐
成件事好夾🤤正~

另外仲叫左兩款野飲😆

cocktail 🍸 Tamama $118
好落女仔飲😍🫰🏻 又易入口
❤️好香士多啤梨味🍓

mocktail🥂Summer $78
cucumber pineapple lime blue curacao soda
好Fresh~ 飲落菠蘿味比較重😆好消暑

廚師同店員麵超nice~又有禮貌🥂
環境又舒服😆非常推薦大家來試下
2022-10-16 506 views
近排多咗同朋友去呢類bar and restaurant chill吓 今日嚟咗呢間喺尖沙咀嘅樓上bar🫢餐廳舖面唔算好大 用咗黑色仿雲石枱配淺藍色嘅凳 感覺都幾型格😌 餐廳亦都有戶外平台 不過呢排天氣咁熱 都係選擇返室內嘅位置坐😺秘魯式吞拿魚片呢碟Starter好有層次😋 有蟹籽同甜蝦喺吞拿魚蓉上面 吞拿魚蓉就用蛋黃醬放喺塊炙燒過連皮嘅吞拿魚片上面 最底仲有塊脆片 呢碟除咗食到吞拿魚嘅魚香之外 仲有甜蝦嘅黏口 真係口感好豐富🐟龍蝦汁軟殼蟹農夫包成大隻軟殼蟹夾喺農夫包中間🦀 軟殼蟹外面脆脆地 入面仲有蟹膏 龍蝦汁同農夫包都幾夾 龍蝦汁仲有好多配菜 例如番茄仔 青瓜 洋蔥 配埋脆卜卜嘅農夫包食真係幾好味🥯蒲燒鰻魚意大利飯鰻魚都幾大條 冇咩碎骨 意大利飯好creamy 飯粒有少少咬口 又唔會過硬😌Shiva呢杯cocktail 有White Rum, Passion Fruit, Apple Juice, Blue Curacao liqueur, Lime Juice, Ginger Ale 味道比較似青檸梳打 好清新🍋Tamama 另一杯cocktail 材料有Baileys, Str
秘魯式吞拿魚片
秘魯式吞拿魚片
蒲燒鰻魚意大利飯
蒲燒鰻魚意大利飯
Shiva
Shiva
Tamama
另一杯cocktail 材料有Baileys, Strawberry, Strawberry liqueur, Yoghurt liqueur, Milk 呢杯有少少似士多啤梨smoothie🍓 味道偏甜好易入口
Tamama
牛角包窩夫配雪糕
牛角包窩夫保持到牛角包嘅酥脆質感 唔係咁多間餐廳做到🥰 值得一讚 窩夫配有酸酸地嘅果醬 唔會過膩
牛角包窩夫配雪糕
呢間餐廳除咗可以飲吓野之外 食物質素都好高 我同友人都食得好開心😁
Lunch
下午茶好去處🥳 係海港城對面 行街行到攰就可以同frd坐低食個下午茶吹下水 而且以哩個價錢食個Tea Set都算抵😝 而且份量好足兩個女仔食完都唔使再食晚餐😋✿ Tea Set For Two ✿ [$298]總共有六款嘢食 同一款水果茶 水果茶做得好出色👍🏻 行到熱辣辣 飲番杯凍冰冰嘅水果茶好解渴🍃 六款嘢食分別係:🦀️明太子蟹肉撻 蟹肉味道比較淡 但份量好多👍🏻🦐甜蝦吞拿魚片 整體好夾 下面個脆片係用米紙炸嘅 但一啲都唔油 配埋個芥末醬好開胃😋🌯雞肉墨西哥卷配千島醬 本身就好鍾意千島醬 而且個雞肉係烤過嘅配埋墨西哥卷 好惹味🥐黑松露雞蛋沙律配牛角包 雖然黑松露醬得好少但味道都好出 雞蛋🥚沙律嘅份量啱啱好 牛角包都係脆口嘅🍫榛子朱古力鬆餅 呢個鬆餅軟身 個人比較鍾意硬少少同脆少少嘅口感 個榛子朱古力醬好香🧇藍莓醬配牛角包窩夫 牛角包窩夫好脆口 藍莓醬有原粒藍莓🫐 令到整體嘅口感提升★好食指數★:7.6/10★服務態度★:9/10★CP值★:7/10★🈶️加一★

✿ Tea Set For Two ✿ [$298]

★服務態度★:9/10
★CP值★:7/10
★🈶️加一★
2022-10-07 120 views
1)意式西西里汁燴八爪魚 $118法包本身加左蒜蓉搽喺面已經好香,個西西里汁同出面嘅好唔同,除咗有平時食開嘅蕃茄汁味外仲多咗一陣甜甜地嘅味道,有啲似鰻魚汁又有啲似甜豉油,而配料分別有八爪魚、蜆、蘑菇、蘆筍、仲有啲熟洋蔥,八爪魚非常之有嚼口,每一款食材都掛滿左醬汁非常惹味2)帶子他他 $128呢道菜做得非常精緻,除咗面層幾片帶子外,下面嘅青瓜沙律都加咗帶子碎粒同埋蟹子增加口感,配上他他醬同明太子帶出咗帶子嘅鮮甜,而旁邊嘅法包又好酥脆,配埋一齊食嘅時候好有層次感3)蒲燒鰻魚意大利飯 $158正宗意大利飯!每一粒飯都有忌廉汁包實晒,飯粒QQ有嚼口,加左黑胡椒調味,辣辣地更開胃了,塊鰻魚燒到個邊脆脆地,仲有啲焦香,真係好好食。本身好怕食出面嘅鰻魚飯,因為通常都會加好多鰻魚汁令到食物太甜同埋容易膩,而呢一個調味適中食落好舒服,令我最意想不到嘅係一直以為熟車厘茄只係配菜,但當我將佢哋配埋一齊食嘅時候,原來係咁夾,簡直令呢道菜達上巔峰4)牛油包窩夫配雲呢拿味雪糕 $78甜品一上枱,佢嘅牛油味已經撲鼻而來,店家將牛角包放落窩夫機壓扁,代替左窩夫傳統嘅厚實口感,取而代之嘅係充滿鹹香嘅酥軟質感,窩夫底鋪咗
1)意式西西里汁燴八爪魚 $118

2)帶子他他 $128

3)蒲燒鰻魚意大利飯 $158

4)牛油包窩夫配雲呢拿味雪糕 $78
甜品一上枱,佢嘅牛油味已經撲鼻而來,店家將牛角包放落窩夫機壓扁,代替左窩夫傳統嘅厚實口感,取而代之嘅係充滿鹹香嘅酥軟質感,窩夫底鋪咗雜莓醬而面頭就佈滿左草莓粒同藍莓粒酸酸甜甜,再配上濃郁嘅雲呢拿雪糕,非常消暑,甜而不膩

5)Loki $118
青瓜味清新又香甜,輕微嘅酒味帶少少回甘,青蘋果綠嘅顏色帶着夏日嘅氣息

6)Spring $78
橙汁同西柚汁嘅比例配合得剛剛好,果味芳香馥郁,又有些少西柚嘅甘甜可以
2022-10-05
Lunch
  • 意式西西里汁燴八爪魚
  • Loki
  • 牛角包窩夫配雲呢拿雪糕
呢間係尖沙咀流尚坊嘅Whatever Bar & Restaurant去過幾次,每次都覺得好有驚喜,食物高質之餘環境又唔錯😌由starter 到dessert乜都有,餐廳出面有個露天嘅位,夠曬chill😎🔻🦪意式鮮青口 $138呢個青口係tapas, 即係西班牙飲食中正餐前嘅前菜/下酒菜咁解😋佢可以揀白酒/香辣蕃茄/周打忌廉😆我地揀左香辣蕃茄,可能因為肚餓,呢個菜真完全開左我地個胃😂啲青口好新鮮好大粒,用蒜蓉包點啲蕃茄汁食好正👍🏽🔻🍗法式油封鴨脾 $168呢個係最好味道嘅😻👍🏽👍🏽最面頭係炸到勁鬆脆香口嘅鴨脾,啲鴨肉好嫩,而且塊皮炸到好香好脆,好出色😽底下就舖左薯蓉,再加啲蘆筍同瓜黎做配菜,呢個好好味!💯🔻🦀蟹肉意大利飯 $168呢個飯賣相好吸引👻飯嘅軟硬程度適中,口感好creamy, 上面有好多蟹肉同蟹籽,本身以為食唔曬但都忍唔住食曬!😹🔻甜品有🧇🍨牛角包窩夫配雲呢拿雪糕 $78,牛角包窩夫好脆,配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓同雲呢拿雪糕一冷一熱嘅配搭,正呀😍🔻今次黎仲試左佢嘅mocktail😆🧡橙色果杯係Spring $78 主要有橙汁、西柚汁、紅石榴糖漿等,飲落又唔會好酸,充滿西柚味👍
🦪意式鮮青口 $138
🍗法式油封鴨脾 $168
🦀蟹肉意大利飯 $168
🔻
今次黎仲試左佢嘅mocktail😆🧡橙色果杯係Spring $78 主要有橙汁、西柚汁、紅石榴糖漿等,飲落又唔會好酸,充滿西柚味👍🏽另一杯💚綠色係Summer $78 係青瓜、菠蘿、梳打汁等,面頭仲有啲藍色應該係blue curacao, 飲落好fresh好有summer feel🤣🤣
2022-10-03
  • 蟹肉意大利飯
呢間酒吧餐廳隱藏喺海港城對面嘅一棟大廈 位置隱世 環境幾靜 適合兩三個朋友撐枱腳( ‾́ ◡ ‾́ )餐廳內有老闆私人收藏嘅𝙵𝚒𝚐𝚞𝚛𝚎同卡通畫 環境即刻變得𝚙𝚕𝚊𝚢𝚏𝚞𝚕本來衝住層架𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝黎🥺可惜當天無供應 有點遺憾幸好食物種類算多 前菜、小食、𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊、意粉都有除左酒精類飲品🥂仲有自家調製𝙼𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕.♡ 意式西西里汁燴八爪魚♡ 秘魯式吞拿魚片♡ 蒲燒鰻魚意大利飯♡ 牛角窩夫配雪糕♡ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥食物質素還好啦~份量適中 價錢合理最好係可以坐得耐 喺尖沙咀行街行到攰都有個地方可以同朋友慢慢嘆(.❛ ᴗ ❛.).𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: @𝚋𝚎𝚊𝚛_𝚐𝚘_𝚛𝚘𝚞𝚗𝚍𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔: 熊仔美食專員𝙴𝚖𝚊𝚒𝚕: gardenofbears@yahoo.com.hk

本來衝住層架𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝黎🥺可惜當天無供應 有點遺憾
幸好食物種類算多 前菜、小食、𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊、意粉都有
除左酒精類飲品🥂仲有自家調製𝙼𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕

♡ 意式西西里汁燴八爪魚