2022-10-02 69 views
十.一連放4日,想去飲酒chill吓,黎到呢間為於尖沙咀既潮bar,隨處可見嘅bearbrick ,加上霓虹燈,重有個戶外露台,環境唔錯,岩晒一班朋友飲酒傾計Cocktails:Loki $118青蘋果同青瓜嘅配搭飲落好Fresh,酒味幾濃,岩男仔飲多dTamama $118 味道似士多啤梨奶昔,好易入口 前菜:秘魯式吞拿魚片 $138吞拿魚片、吞拿魚蓉、甜蝦同埋炸米片夾埋一齊食四重口感於一身主食蒲燒鰻魚意大利飯 $158原條蒲燒鰻魚,鰻魚汁意大利飯好creamy, 不過米飯好似有少少未焗熟。意式西西里汁燴八爪魚 $118八爪魚都幾多,新鮮但係就有d硬,趙左好耐,個醬汁幾開胃既,配料有菇食落口感豐富d,蒜蓉包幾脆,但係得兩塊少左d甜品:牛角包窩夫配雪糕 $78熱辣辣窩夫配雪糕無得輸,加埋啲strawberry 粒幾正

Cocktails:
Loki $118
青蘋果同青瓜嘅配搭飲落好Fresh,酒味幾濃,岩男仔飲多d

Tamama $118
味道似士多啤梨奶昔,好易入口

前菜:
秘魯式吞拿魚片 $138
吞拿魚片、吞拿魚蓉、甜蝦同埋炸米片夾埋一齊食四重口感於一身
主食
蒲燒鰻魚意大利飯 $158
意式西西里汁燴八爪魚 $118
甜品
牛角包窩夫配雪糕 $78
熱辣辣窩夫配雪糕無得輸,加埋啲strawberry 粒幾正

2022-10-02 57 views
放假去TST行假食個BIG LUNCH 餐廳位置係廣東道 非常方便裝修以黑色為主 仲有好多裝飾同掛畫 感覺好CHILL一入去就見到好多隻BEARBRICK 好吸睛 仲有佢地SIGNATURE既大字 人間煙火 打卡一流餐廳仲有戶外位置 秋冬天坐外面應該都幾舒服食物選擇上都幾多 咁岩佢地出左新MENU2個人叫左前菜 主菜同甜品SHARE食 都好夠食 💥秘魯式吞拿魚片呢款前菜幾特別 味道好有層次😍以香脆既米片為底 再加左蜜糖芥末醬 中間有醃製既吞拿魚片 上面仲有三文魚籽 甜蝦 吞拿魚蓉一啖食 好豐富既味道 好開胃🥰💥意式西西里汁燴八爪魚🐙八爪魚份量比想像中多 又彈牙西西里汁酸甜開胃 蒜蓉包點埋個汁好MATCH仲有d蘆筍黃瓜小蕃茄 夾埋都好fresh😉💥蒲燒鰻魚意大利飯好新穎既配搭 但好有驚喜👍🏻原條鰻魚 勁吸睛鰻魚皮燒得焦香 皮難得地好脆啖啖肉 而且照燒汁好入味😋意大利飯好CREAMY 煮得幾有咬口入面仲有D菇蘆筍 勁足料🥰💥牛角包窩夫配雪糕🧇🍨最近好中意食Croffle見到佢有當然要點黎試下Croffle鬆脆得黎口感煙韌配上雪糕同鮮莓 份外滿足😍💥Mocktail-Spring & Su

放假去TST行假食個BIG LUNCH

Croffle鬆脆得黎口感煙韌
配上雪糕同鮮莓 份外滿足😍

💥Mocktail-Spring & Summer🍸
2杯mocktails 賣相都好唔錯☺️
Spring 以橙同葡萄柚為主 酸酸地好清新 唔會太甜 個人幾中意
Summer 就以菠蘿同青瓜為主 清爽得黎有滿滿既菠蘿味 夏天飲幾好😎
Whatever Bar & Restaurant 位於廣東道 流尚坊4樓 海港城對面 Apple Store 附近唔上黎都唔知有間樓上bar 食物質素都唔錯!秘魯式吞拿魚片Tuna Tiradito $138 - 賣相好靚 口感好多重 最底嗰個脆脆 加埋上邊嘅吞拿魚 同沙律醬 一齊食 一啖放入口好有滿足感意式西西里汁爐八爪魚 Grilled Octopus with Garlic Herbs & Bango Sauce $118 - 酸酸辣辣咁好開胃 攞塊蒜蓉包點佢啲醬食好惹味 蒲燒鰻魚意大利飯 Grilled Eel Risotto $158 - 鰻魚俾得好大塊 好肥美 😋 下面意大利飯口味偏甜 軟硬程度啱啱好牛角包窩夫配雪糕 Croffle with Ice-cream $78 - 好正 個窩夫用牛角包整 有好香嘅牛油酥香味 好脆 上枱嘅時候仲係熱 加埋凍冰冰嘅雪糕 冰火二重奏呀Mocktail Winter $78 - 奶味好香濃 溝埋士多啤梨同埋百香果 係非常好飲 😱😱😱 🐼成杯飲晒呀!Mocktail Spring $78 - 用橙汁做底 呢款就比較清新 相對起上嚟 Wi
唔上黎都唔知有間樓上bar 食物質素都唔錯!

Mocktail Spring $78 - 用橙汁做底 呢款就比較清新 相對起上嚟 Winter 吸引啲 😆

呢個位置 好啱大家去海港城行完街 之後上嚟食 👏🏻 淨係飲杯嘢又得 食正餐又得

🍽 餐廳: Whatever Bar & Restaurant
🏠 地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram
🔸秘魯式吞拿魚片 ᴛᴜɴᴀ ᴛɪʀᴀᴅɪᴛᴏ $138平時食吞拿魚他他就食得多,秘魯式吞拿魚小食睇落都幾特別~喺炸米片上面放咗煙薰吞拿魚片、吞拿魚蓉同甜蝦,旁邊伴有黑醋沙律炸米片都幾脆,但食落有少少油…煙薰吞拿魚片個味蓋過咗其他食材嘅味道,感層次亦唔分明(除咗個炸米片係脆,其他唔太食得出個味道) 🔸蒲燒鰻魚意大利飯ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴇᴇʟ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ $158呢款西日fusion risotto一上枱都幾香,聞到啲木魚碎嘅味~賣相都唔錯鰻魚食落不過不失,軟稔冇骨,照燒汁入味~意大利飯煮得唔均勻,一啲飯粒比較硬身,一啲就太稔…飯入面仲有啲菇同木魚碎,不過不失~🔸軟殼蟹龍蝦湯農夫包 ᴄʀᴜɴᴄʜʏ sᴏғᴛ-sʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ ᴀɴᴅ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʙɪsǫᴜᴇ ɪɴ ʙʀᴇᴀᴅ ʙᴏᴡʟ呢個賣相唔錯,啱啱焗好嘅農夫包表面幾脆身~打開農夫包,第一眼就會見到原隻炸軟殼蟹~都幾脆嘅,不過入口都係略為油咗啲農夫包入面仲有滿滿嘅龍蝦湯煮翠玉瓜~啲瓜焗到好稔,亦都吸哂龍蝦湯嘅味,味道都唔錯!🔸牛角包窩夫配雪糕 (雲尼拿/曲奇) ᴄʀᴏғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ (ᴠᴀɴɪʟʟᴀ/ᴄ
🔸秘魯式吞拿魚片 ᴛᴜɴᴀ ᴛɪʀᴀᴅɪᴛᴏ $138
炸米片都幾脆,但食落有少少油…

鰻魚食落不過不失,軟稔冇骨,照燒汁入味~
意大利飯煮得唔均勻,一啲飯粒比較硬身,一啲就太稔…
飯入面仲有啲菇同木魚碎,不過不失~

呢個賣相唔錯,啱啱焗好嘅農夫包表面幾脆身~

🔸牛角包窩夫配雪糕 (雲尼拿/曲奇) ᴄʀᴏғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ (ᴠᴀɴɪʟʟᴀ/ᴄᴏᴏᴋɪᴇs ɴ’ ᴄʀᴇᴀᴍ) $78
呢款係好受歡迎嘅牛角包窩夫,集合咗牛角包嘅酥脆同窩夫嘅外形同質感🫶🏻 食落酥脆之餘,亦好香牛油味~
雪糕係冇乜特別嘅雲尼拿雪糕~
不過配埋雜莓同熱情果醬,同奇異果、熱情果等等生果粒粒,酸酸甜甜咁都唔錯👍🏻

🔸sᴘʀɪɴɢ (ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ) $78
ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ɢʀᴀᴘᴇғʀᴜɪᴛ ᴊᴜɪᴄᴇ, ʀᴏsᴇ, ʟɪᴍᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ɢʀᴇɴᴀᴅɪɴᴇ
賣相幾用,幾啱打卡!
第一啖飲落似橙汁,但會慢慢滲返啲西柚味出嚟~酸酸地同帶微微嘅澀,唔會太甜,都幾啱我口味

🔸 ᴡɪɴᴛᴇʀ (ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ) $78
ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ, ᴍɪʟᴋ, ʏᴏɢᴜʀᴛ, ɢʀᴇɴᴀᴅɪɴᴇ
呢杯類似係熱情果乳酸奶類飲品,入面有少量熱情果粒粒~Yogurt味唔算好突出,反而奶味比較多,同熱情果個味唔太夾…除咗咬到熱情果粒粒嗰陣好酸之外,整體呢杯嘢都比較甜

總結!餐廳除咗室內,仲有室外露天座位~室內裝修同擺設都幾有特色👍🏻地理位置方便,價錢合理,食物就不過不失,不過上菜就真係比較慢,非繁忙時段嚟食都要個半鐘先上哂以上幾樣嘢食🙈
2022-09-28 130 views
周末同朋友去完海港城,就去左附近揾餐廳bar食個early dinner順便catch up下🤤餐廳黑色格調爲主,weekend去都有位,之後涼少少坐出面肯定更加chill🍸Mocktail:Summer🔅Autumn 既然正值夏秋季既季節~同朋友叫左Summer+Autumn 酸酸甜甜好開胃 Summer係比較清新既🍍菠蘿青檸 而Autumn就係🥝奇異果蘋果為主(完全吾酸啦😉好清新)💫秘魯式吞拿魚片 吞拿魚好新鮮,配上薄脆既脆米片同黑醋沙律~好吾錯!💫蒲燒鰻魚意大利飯 (推介!!)朋友話好挂住日本既鰻魚,就叫左呢款。上黎竟然係原條鰻魚超足料!!幾乎無碎骨好容易入口~個醬汁夠香配充滿濃厚罪惡🧀既香濃意大利飯,成個飯好creamy超滿足❤️2個女仔share食就剛剛好啦!💫軟殼蟹龍蝦湯農夫包裏面滿布我最中意既Zucchini💕煮得香軟 朋友就大贊軟殼蟹好食!個農夫包超大個,覺得如果萬聖節可以整成南瓜樣+南瓜湯🎃肯定超打卡able XD💫牛角包窩夫配雪糕滿足既一餐當然食埋甜品啦🍨冰凍既雲尼拿雪糕配上煙煙韌韌~最近超hit既croffle牛角包窩夫 又可以輕鬆打卡想睇更多我既食評同分享 可以f

🍸Mocktail:Summer🔅Autumn
Mocktail

💫秘魯式吞拿魚片

吞拿魚好新鮮,配上薄脆既脆米片同黑醋沙律~好吾錯!

💫蒲燒鰻魚意大利飯 (推介!!)

💫軟殼蟹龍蝦湯農夫包

💫牛角包窩夫配雪糕
牛角包窩夫配雪糕

想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk 😉🍮
#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #risotto #尖沙咀美食 #食好西 #pasta #香港區美食 #whateverbarandrestaurant #chill #相機食先 #hkigfood #mocktails #鰻魚飯 #うなぎ
Mocktail
2022-09-28 37 views
🐟秘魯式吞拿魚片層次豐富~最底係脆米片,上面有微燒過ge吞拿魚厚片,配以鮮甜ge吞拿蓉同埋三文魚子,作為一個前菜真係冇得輸😋🐡 蒲燒鰻魚意大利飯原條鰻魚配意大利飯,放上檯已經好吸引😍 鰻魚外皮燒得微焦香,個人幾鍾意~ 加上義大利飯煮得剛剛好,唔會硬,個醬汁食到鰹魚味又creamy,幾個人share 唔會浪費!🐙 意式西西里汁燴八爪魚味道濃郁,食唔到雪藏味,蒜蓉包點埋個醬食好match👆🏻🥐牛角包窩夫配雪糕雖然食到咁飽…但係甜品係第二個胃😛 雪糕係雲尼拿雪糕,個窩夫食落鬆脆得黎帶少少煙韌,個醬酸酸甜甜有果肉,每人2舊岩岩好🍸Cocktail:Bubble Bee (Pineapple, Lychee liqueur,Elder Flower liqueur, Lime Juice, Soda)🍹Mocktail:Autumn (Kiwi, Lime, Apple Juice, Ginger Ale)尖沙嘴行完海港城仲可以黎lee間樓上酒吧chill 下,個日大約15:00 客人唔算多唔洗等位😉 小店當然要推薦一下☺️
🐟秘魯式吞拿魚片

🐡 蒲燒鰻魚意大利飯

🐙 意式西西里汁燴八爪魚
味道濃郁,食唔到雪藏味,蒜蓉包點埋個醬食好match👆🏻

🥐牛角包窩夫配雪糕

2022-09-27 48 views
呢間樓上Bar & Restaurant 好有特色除了Bar頭大大個字 牆上仲有好多裝飾 當中多隻Bearbrick 相當打卡able 超吸睛~ 多款潮物掛畫等十分有風格 相信店主係自肥 擺哂自己喜好出黎show off😂而佢既菜式都好有style 同埋創新 .🐙意式西西里汁燴八爪魚 $118八爪魚份量都幾多wo 而且新鮮 好喜歡佢有蘆筍 即刻感覺冇咁油膩 多士要沾西西里汁食🤤.🐟祕魯式吞拿魚片 $138薄薄既粟米片放上厚厚既吞拿魚片👀 仲有好多吞拿魚蓉 加埋甜蝦要一啖擺入口🥰.🍱蒲燒鰻魚意大利飯 $158日意fusion 第一次見蒲燒鰻魚係夾意大利飯🥄打開個蒲燒鰻魚 d飯係有好多配料架 內有驚喜🫶🏻如果意大利飯再creamy d會更美味.🧇牛角包窩夫配曲奇雪糕 $78呢期真係好喜歡牛角包窩夫😂 去到邊見到個甜品list有都忍唔住叫配上莓醬同鮮莓 ~ 配曲奇雪糕 酸酸甜甜咁~ 牛角包窩夫都夠脆身.🍹Mocktail Spring $78橙 葡萄柚 玫瑰 ~ 香甜 一定係女仔大愛🍹Mocktail Summer $78菠蘿 檸檬 青瓜 ~ 喜歡呢杯清爽感覺.📍Whatever Bar
呢間樓上Bar & Restaurant 好有特色
菠蘿 檸檬 青瓜 ~ 喜歡呢杯清爽感覺
📍Whatever Bar & Restaurant
📌尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓
2022-09-20 88 views
平時番工都好大壓力,放工梗係想飲番杯輕鬆一下。今次就搵左依間樓上西餐廳《Whatever Bar》,一入到去就比佢地嘅Bearbrick吸引,仲有唔少特別版嘅造型,除此之外,店裏面亦都有好多動畫同埋潮物Crossover嘅掛畫,店主一定係好鍾意收藏潮物。Cocktails:Keroro $118依杯以Keroro命名嘅cocktail, 顏色呈青綠色。青綠色其實就係奇異果汁,加埋利口酒同埋威士忌、橙汁同埋薑啤。開胃得黎又帶少少酒味。Bubble bee $118大黃蜂就梗係黃色嘅cocktail, 黃色其實係來源於菠蘿汁,另外仲會加上荔枝酒同埋接骨木花酒,相比Keroro會甜啲。前菜:秘魯式吞拿魚片 平時食開日式嘅生魚片,對依款秘魯式吞拿魚片都好期待。四層嘅設計,炸米片上面放咗真係吞拿魚片、吞拿魚蓉同埋甜蝦。幾種鮮味在於一生,值得一提嘅係吞拿魚經過醃製,所以會帶少少酸味。主食:蒲燒鰻魚意大利飯 作為一條好嘅燒鰻魚,外層一定要燒到焦香,咁樣啲鰻魚汁先可以覆蓋晒成條鰻魚,呢個鰻魚飯就符合到我嘅要求。另外意大利飯都唔會煮多腍,好煙韌。咖喱汁軟殼蟹農夫包平時都好鍾意食軟殼蟹,今次依款炸到好香脆

Cocktails:
Keroro $118
依杯以Keroro命名嘅cocktail, 顏色呈青綠色

Bubble bee $118

前菜:
秘魯式吞拿魚片

主食:

咖喱汁軟殼蟹農夫包
平時都好鍾意食軟殼蟹,今次依款炸到好香脆,可以切開農夫包同咖喱汁一齊食,咁就有另一番嘅味道。

甜品
牛角包窩夫配雪糕 $78
最近都興起用牛角包製作成窩夫,口感比較鬆軟。熱嘅窩夫上面放咗凍冰冰嘅雪糕,上面再淋上士多啤梨汁,好邪惡。

2022-09-06 125 views
Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓🤍今次係第2次黎呢度,特別chill既感覺,下午除左有得食tea set外,夜晚仲有得飲酒,晚上蒲點好去處👍🏻帶子他他造成一個堡壘形既帶子粒粒、青瓜粒、蟹子樂、他他醬、好睇好食,仲有麵包粒伴碟👍🏻紅燒鰻魚意大利飯粒粒意大利飯、非常juicy ,飯粒有咬感、原條紅燒鰻魚,推介之選!👍🏻法式油封鴨髀賣相一流,數條蘆筍、蕃茄、加薯蓉,鴨髀相對地入味👍🏻水果茶感覺有點似去左迪士尼;茶杯有種悠雅、高貴既感覺,水果茶用左橙汁做底,入面有好多唔同既生果、熱情果;感覺甜甜蜜蜜,飲哂既可以考慮問店員加錢refill都得👍🏻酥皮窩夫即叫即整,窩夫外脆內軟,配埋雪糕食一流;雪糕可以揀朱古力味、雲呢拿味、士多啤梨味Cocktail 👍🏻Bubble bee Pineapple , lychee liqueur Elder flower ,liqueur Lime juice Soda 甜甜既酒味,岩哂女仔飲用,有菠蘿、荔枝味道👍🏻Shiva White rum , passion fruit , apple ju
📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

👍🏻帶子他他

👍🏻紅燒鰻魚意大利飯

👍🏻法式油封鴨髀
賣相一流,數條蘆筍、蕃茄、加薯蓉,鴨髀相對地入味

👍🏻水果茶

👍🏻酥皮窩夫

Cocktail
👍🏻Bubble bee
Pineapple , lychee liqueur
Soda 甜甜既酒味,岩哂女仔飲用,有菠蘿、荔枝味道

👍🏻Shiva
White rum , passion fruit , apple juice , blue curacao liqueur
Lime juice ginger ale
相信男仔會岩飲d、有rum 酒既味道,兩杯都沖得幾好,色彩繽紛令人好開心😝

☆𝘞𝘩𝘢𝘵𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵🍸今次二訪這間位於廣東道的隱世酒吧餐廳,最近推出了新menu,當然要來再試一試「人間煙火」的美食-🍣 祕魯式吞拿魚片($138)𝙏𝙪𝙣𝙖 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙤喜歡吃魚生的不要錯過!前菜我們點了這份吞拿魚片,總共分四層,脆米片放上厚厚的吞拿魚片,再夾入鮮甜的吞拿魚蓉,最後頂層為甜蝦尾,絕對吃到啖啖肉整體來講挺開胃可口,是很不錯的下酒菜~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🦪 煙肉洋蔥焗蠔($118)𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙆𝙞𝙡𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞𝙘𝙠 (6𝙥𝙘𝙨)在香港真的很難找到這麼新鮮又大粒的生蠔,所以這道tapas真的驚艷到我們生蠔十分新鮮多汁,口感順滑,加入煙肉芝士烤焗反而掩蓋了自身的鮮甜味,連不吃生蠔的朋友也對之讚不絕口,非常推薦點來一試!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.🍱 蒲燒鰻魚意大利飯($158)𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙚𝙡 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤這款risotto口味特別,和西合璧的fusion菜,原條鰻魚足料又入味,意大利飯口感creamy,材料的搭配及味道都很夾,不過吃到最後有點飽膩感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.🧇

𝘞𝘩𝘢𝘵𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵🍸
🍣 祕魯式吞拿魚片($138)
𝙏𝙪𝙣𝙖 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙤
整體來講挺開胃可口,是很不錯的下酒菜~
祕魯式吞拿魚片

🦪 煙肉洋蔥焗蠔($118)
𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙆𝙞𝙡𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞𝙘𝙠 (6𝙥𝙘𝙨)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
煙肉洋蔥焗蠔

🍱 蒲燒鰻魚意大利飯($158)
𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙚𝙡 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
蒲燒鰻魚意大利飯

🧇 牛角包窩夫配曲奇雪糕($78)
𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚𝙨 𝙣’ 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙞𝙘𝙚-𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢
最後甜品是韓國大熱的croffle,鬆脆可口的牛角包窩夫配上酸甜的雜莓、楓糖漿及曲奇雪糕,整體甜而不膩,作為餐點的完結完美不過
牛角包窩夫配曲奇雪糕

🍹Cocktails & Mocktails:
▫️Loki($118)
𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚, 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧, 𝙨𝙖𝙠𝙚, 𝙜𝙞𝙣
初試cocktail的話點偏fruity/floral口味必定不會錯,而這款酸酸甜甜的果汁酒便最為適合
青蘋果味突出,加上奇異果🥝及青瓜喝下去非常清爽
▫️Winter($78)
𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩, 𝙢𝙞𝙡𝙠, 𝙮𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩, 𝙜𝙧𝙚𝙣𝙖𝙙𝙞𝙣𝙚
來這裡也可以選無酒精的飲料,餐廳總共有四款mocktails,以「春夏秋冬」四季作主題
這杯mocktail剛入口便喝到如棉花糖般甜甜的味道,原來是加了熱情果、酸奶及石榴汁糖漿,的確有冬天甜蜜的感覺
Loki/Winter

⚠️ 10% service charge is required
❁please support + like + share❁
IG/FB: Foologerhk
Type of Meal
Tea
牛角包窩夫配曲奇雪糕
⁑📌 𝙒𝙝𝙖𝙩𝙚𝙫𝙚𝙧 𝘽𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓•最近得知Whatever Bar and Restaurant推出咗新食品,當然不容錯過啦🥳🆕•𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐞𝐥 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 蒲燒鰻魚意大利飯💰158意日fusion嘅意大利飯令人有驚喜呢🥳望住翩翩起舞嘅木魚碎,心裏都覺得好愉悅呢😛鰻魚唔算厚,但都算meaty。飯嘅軟硬度拿捏得剛剛好,我尤其鍾意意大利飯嘅醬汁,超級creamy仲隱約食到鰹魚味道🎏飯亦加入蘑菇同蘆筍,口感更上一層樓🍄🎏推薦指數: 8.5/10•𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐊𝐢𝐥𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐜𝐤煙肉洋蔥焗蠔💰118焗蠔表現相當不錯🦪如圖所見,每一隻蠔都有拇指咁大隻👍🏼脹卜卜嘅外表非常吸引。而且蠔肉尚算新鮮,鮮甜可口🤤十分juicy,連係蠔殼入面嘅蠔肉汁都不宜放過💦唯一要挑剔嘅就係烹調嘅手法並沒有將咁新鮮多汁嘅蠔嘅優點完全表現出嚟。表面嘅芝士煙肉反而遮蓋咗部份蠔肉嘅鮮味🍂🎏推薦指數: 8/10•𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐨秘魯式吞拿魚片💰138同行嘅朋友對佢讚不絕口呢😗味道鮮甜,口感豐富,係好好嘅下酒菜呢😆🎏推薦指數: 7.5/10•𝐂𝐫

📌 𝙒𝙝𝙖𝙩𝙚𝙫𝙚𝙧 𝘽𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩

𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐊𝐢𝐥𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐜𝐤煙肉洋蔥焗蠔💰118
🎏推薦指數: 8/10

𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐨秘魯式吞拿魚片💰138
🎏推薦指數: 7.5/10

𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦牛角包窩夫配雪糕💰78
首先78蚊可以食到4件croffles 我認為簡直係超值😋新鮮熱辣辣出爐嘅croffles香氣撲鼻👃🏼表面鬆化,裏而亦不失空氣感💨與雪糕冰火交融嘅配搭不會出錯😎croffle更以酸甜嘅果醬點綴,味道層次更豐富📈

𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 💰78
|𝘗𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵•𝘔𝘪𝘭𝘬•𝘠𝘰𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵•𝘎𝘳𝘦𝘯𝘢𝘥𝘪𝘯𝘦|
不嗜酒清飲品嘅朋友即使到訪都唔會被left out!! 因為餐廳亦有提供一系列4杯以季節命名嘅mocktails🍹
飲品表面頗為細緻幼滑嘅奶泡有如皚皚白雪❄️winter嘅感覺隨之飄來。不過,佢粉嫩嘅外表🎀同埋熱情果香甜微酸嘅味道🌞不論冰封咗幾多年嘅心都瞬間融化啦😚加入牛奶同乳酪調配,質地比較濃稠,甜度適中,相當清新解渴。

𝐋𝐨𝐤𝐢💰118
|𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦•𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳•𝘚𝘢𝘬𝘦•𝘎𝘪𝘯|
同行嘅朋友叫咗一杯cocktail🍸入口時,首先會感覺到青蘋果酸酸甜甜嘅香氣🍏加上淡淡青瓜清香🥒異常清新。容易入口,但後勁酒精味道較為濃烈🍻
🎏推薦指數: 8/10

🧮有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
2022-09-01 45 views
𝟚𝟡.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓趁暑假完之前就約咗朋友去食港女下午茶🫖餐廳環境好chill🥂無論係燈光定裝修擺設都好有型格風酒吧嘅感覺🍸店鋪亦都放置咗好多特別版bearbrick~ 如果鍾意佢哋嘅話嚟朝聖都係唔錯嘅選擇🫶🏻下午茶靚之餘份量都唔少而且仲附送一壺水果茶🍎啱哂同朋友嚟影吓相打下卡🧚🏻下面會逐一介紹每件茶點🫧𐂂 𝕋𝕖𝕒 𝕤𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝟚 ($𝟚𝟡𝟠)❦ 蟹籽蟹肉撻 蟹籽蟹肉青瓜沙律搭配埋曲奇皮呢種鹹甜嘅配搭幾清新🪴沙律醬唔會過多蓋過咗食物嘅原味🫧份量都唔少幾飽肚👍🏻❦ 甜蝦吞拿魚片 薄脆上面放咗一啲吞拿魚蓉同埋甜蝦🦐魚蓉新鮮而且魚味幾濃🐟中間撈咗少少芥末喺入面令味道多咗一層次😻薄脆好脆而且冇油溢味🙌🏻❦ 雞肉墨西哥捲配千島醬墨西哥捲包裹住搽咗微甜醬汁嘅燒雞塊🌮️配埋蕃茄同生菜令到個捲好fresh🥬❦ 黑松露雞蛋沙律配牛角包每啖牛角包都會食到滿滿嘅雞蛋沙律🥚黑松露只有小小一撮但都足以令到成個牛角包充斥住黑松露香💗牛角包雖然唔夠牛油香但勝在外脆內軟😚❦ 藍莓醬牛角酥窩夫 牛角酥窩夫應該都係用上面個
𝟚𝟡.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚

Tea  set  for  two

𐂂 𝕋𝕖𝕒 𝕤𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝟚 ($𝟚𝟡𝟠)
❦ 蟹籽蟹肉撻

❦ 甜蝦吞拿魚片

❦ 雞肉墨西哥捲配千島醬

❦ 黑松露雞蛋沙律配牛角包

❦ 藍莓醬牛角酥窩夫
牛角酥窩夫應該都係用上面個牛角包壓扁而成🥐即使形成咗窩夫模樣亦都保持到佢嘅鬆脆度唔會變得過硬🤞🏻藍莓醬酸甜度都適中🫐

❦ 榛子朱古力鬆餅
鬆餅係類似麵包嘅質地但偏乾身😿個人係鍾意比較硬身嘅鬆餅🥞不過配搭住唔係太甜嘅榛子醬都唔錯🌰

❦ 水果茶
熱情果味道好濃郁🎐配埋士多啤梨、蘋果、青檸等等嘅水果好清爽解膩🌟同呢個下午茶係絕配💫
Tea  set  for  two
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑—————————————————————📍HK 尖沙嘴 - Whatever Bar & Restuarant中港城對面嘅樓上bar~🍷 如果想揾個人少少嘅地方可以選擇呢間餐廳!尤其係weekend嘅尖沙嘴人山人海,行街行到好攰... 其實都唔容易揾到位同friend吹水打墩... (❁´◡`❁) 🔸 TEA SET for TWO $298|下午茶已配水果茶一壺 🫖🍎|味道酸酸甜甜,可以選擇凍/熱,仲有細細粒嘅果肉~ 比較好笑嘅係個壺嘴比較細,倒茶嘅時候啲果肉成日塞住個嘴 LOL【甜點】✪ ω ✪🧇 野莓牛角窩夫 Croffle with Berries 🍫 榛子朱古力鬆餅 Hazelnut Chocolate Scone【鹹點】(●'◡'●)🦀️ 明太子蟹肉撻 Mentaiko Crab Meat Tart🫓 甜蝦吞拿魚片 Amaebi Tuna Tiradito🌮 雞肉墨西哥捲配千島醬 Chicken Burrito w/Thousand Island Sauce🥐 黑松露雞蛋沙津配牛角包 Black Truffle Egg Salad w/Croissa

推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑
—————————————————————

🔸 TEA SET for TWO $298
|下午茶已配水果茶一壺 🫖🍎|

【甜點】✪ ω ✪
🧇 野莓牛角窩夫 Croffle with Berries

【鹹點】(●'◡'●)
🫓 甜蝦吞拿魚片 Amaebi Tuna Tiradito
🥐 黑松露雞蛋沙津配牛角包 Black Truffle Egg Salad w/Croissant

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄】
(+) 對比酒店啲「打卡」Afternoon Tea Set 算係性價比之選,尤其適合鍾意鹹點>甜點嘅人, 重點係甜點都唔太甜膩~ ♥ 個人覺得最好食係 croffle & burrito (。・ω・。) 難得croffle 脆身仲要配上藍莓醬酸甜 😯 而捲餅入面個鷄胸肉都多肉有汁, 唔太乾!

(-) 雖然食物質素不過不失,但唔會吹到佢完全無缺點嘅... scone略乾,如果有clotted cream會更好!「明太子蟹肉撻」個蟹肉沙律微辣開胃都ok,可惜個撻皮似烘培店啲pre-made皮 (⊙x⊙;)

✏️ 整體而言,食物質素不過不失,咁嘅價錢 $149/person 又可以打卡 📸 又可以慢慢吹水嘆下午茶都可以一試!樓上舖環境一定無酒店咁好,不過勝在價錢唔貴又少人

🥢 @whatever_bar_and_restaurant
📍地址:尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_西式

放假梗係要同班朋友一齊Chill下,High個Tea啦😋 我地去到尖沙咀海港城附近嘅一間樓上酒吧Whatever Bar & Restaurant🍹🍸一入場就見到四隻以紅霞燈展示嘅字「人間煙火」,即刻有共鳴😶‍🌫️ 酒吧嘅環境唔錯,好啱一班人坐低,吹吓水,食吓嘢,過一個好Chill嘅下午👍🏻👍🏻我地都叫左唔少野食,每一款野食嘅賣相同味道都唔錯👍🏻,極力推薦佢地Mocktail Winter🍹、帶子他他😋、炸松露薯條🍟、蒲燒鰻魚意大利飯🤤、牛角包窩夫配雪糕🧇🍨 ⭐️Mocktail Winter🍹💰$78以熱情果做based,帶有香濃奶味嘅乳酸飲品,成杯飲品都唔會太甜同太酸,無諗過熱情果同奶係perfect match👍🏻 ⭐️Mocktail Summer🍹💰$78以菠蘿🍍同檸檬🍋為主嘅飲品,帶有淡淡嘅青瓜味,成杯飲品都好Flash好清新😋好岩喺炎炎夏日之下飲😌⭐️帶子他他 Scallop Tartare 💰$128面層鋪滿帶子刺身,刺身下面係帶子+青瓜+他他醬嘅沙津,將帶子刺身及沙律放係香脆嘅麵包片上面,食落去唔膩,係一個開胃嘅小菜🤤😋⭐️炸松露薯條 Truffle Fries🍟 💰$78不得

Mocktail Winter

⭐️Mocktail Winter🍹💰$78
Mocktail summer

⭐️Mocktail Summer🍹💰$78
帶子他他

⭐️帶子他他 Scallop Tartare 💰$128
面層鋪滿帶子刺身刺身下面係帶子+青瓜+他他醬嘅沙津,將帶子刺身及沙律放係香脆嘅麵包片上面,食落去唔膩,係一個開胃嘅小菜🤤😋
炸松露薯條

⭐️炸松露薯條 Truffle Fries🍟 💰$78
不得不讚佢哋嘅黑松露醬,有香濃嘅黑松露味,再加上外脆內軟嘅薯條加入黑松露嘅調味粉,提升成個薯條嘅黑松露味道!
蒲燒鰻魚意大利飯

⭐️蒲燒鰻魚意大利飯 Grilled Eel Risotto 💰$158
大大塊鰻魚成為左成個飯嘅焦點之一,而令我最驚喜就係鰻魚意大利飯,粒粒米都入味,足料!每食一啖飯都有鰻魚粒🤤滿足👍🏻
牛肝菌黑松露意大利飯

⭐️牛肝菌黑松露意大利飯 Truffle Porcini Mushroom Risotto 💰$138
其實要整一個好食嘅意大利飯都要有相當高嘅功力,呢間餐廳嘅意飯唔單止入味,而且飯嘅軟硬程度適中😋最鍾意就係飯面上嘅炸菇,外脆內軟。😌👍🏻
牛角包窩夫配雪糕

⭐️牛角包窩夫配雪糕 Croffle with ice cream 💰$78
牛角包窩夫口感酥脆鬆軟🧇,散發出淡淡的牛油香味,配搭香滑嘅雲呢拿雪糕🍨,😋再加上香甜嘅烤焦糖香蕉🍌香濃朱古力蛋捲,我地都好鐘意個配搭🥰成個擺盤都好靚,值得打卡嘅甜品📸
Mocktail Winter
Mocktail summer
帶子他他
炸松露薯條
牛肝菌黑松露意大利飯
2022-08-01 447 views
酒吧位於海港城附近,裝修型格又有霓虹燈可以打卡😛除咗室內嘅位置仲有露天位,因為樓上鋪,所以環境都算清靜,岩晒一班朋友傾下計~而且老闆超好人的🤣🍝黑松露帶子手工意大利粉 好濃郁嘅黑松露味,而且帶子好大粒😍除左帶子仲有少少蘑菇,令成碟意粉唔會太單調,不過份量就可以再多啲🤣🍝溫泉蛋卡邦尼意粉意粉啱啱好唔會太淋又唔會太硬身,加埋隻溫泉蛋撈埋一齊好Juicy 😍🍖西班牙豬肋骨配薯條燒烤醬味濃,骨同肉都好容易分離😋而且份量來講都算大,同朋友share食岩岩好!🐙炸魷魚鬚酥脆而且個皮唔會太厚,而且份量都好抵!🍕Margarita Pizza最中意食薄Pizza🤤芝士味濃而且唔會太咸,性價比高!👍🏻

🍝黑松露帶子手工意大利粉

🍝溫泉蛋卡邦尼意粉

🍖西班牙豬肋骨配薯條

🐙炸魷魚鬚
酥脆而且個皮唔會太厚,而且份量都好抵!

🍕Margarita Pizza
最中意食薄Pizza🤤芝士味濃而且唔會太咸,性價比高!👍🏻