2021-08-23 475 views
价格亲民的川菜馆,今天第一次来和朋友一人点了一碗面条。肥肠面一开始辣度选了bb辣,后来又喊阿姨加辣。番茄鸡蛋面也很赞,味道很好,卖相也美味道非常好,面汤浓郁,吃到光盘啦!
价格亲民的川菜馆,今天第一次来和朋友一人点了一碗面条。
肥肠面一开始辣度选了bb辣,后来又喊阿姨加辣。
番茄鸡蛋面也很赞,味道很好,卖相也美
味道非常好,面汤浓郁,吃到光盘啦!
2021-07-10 532 views
星期六lunch, 明明餐牌酸菜魚麵$68,實收$74;即時問係+1嗎,長髮女士問”係”😳但menu吾見寫+1🤔唯一欣賞係碗麵好够熱,而免費水係溫檸水,好surprise😂👍

2021-07-10
$74 (Lunch)
2021-06-06 551 views
呢度嘅酸辣粉其實都算唔錯,好多出面好多假薯粉。不過呢間嘅麵特別在於佢嘅麵底口感真係有啲韌,甚至有少少難咬斷。以前喺出面食過唔少淋到爆或者煮到爛曬根本唔似薯粉嘅薯粉,呢間一碗小面嘅酸辣粉反而似係走另一個極端(又未至於完全咬唔斷嘅,但真係要花多少少時間同力氣🤣),算係一個幾特別嘅嘗試。其他方面無論係配菜定湯底都普普通通冇乜特別過人之處。以五十幾蚊咁嘅價位呢個質素我覺得算係咁,而間鋪嘅枱與枱之間都空間寬敞,唔會太逼,環境唔錯。
2021-04-29 623 views
朋友推薦的小店,今天和朋友一起聚餐就來了,在高街扶手電梯旁邊的住宅地下,以為是小店,裝修很差,味道一般般。結果裝修的還不錯,位置還挺多的,疫情控制每張檯都隔得很遠。菜式就有麻辣香鍋,多款川菜,很多小麵,還有烤魚可以選。我們坐下點了招牌的麻辣香鍋和酸菜魚,很快就上菜了,味道是非常的棒,麻辣香鍋味道很讚!酸菜魚也很好吃😋菜色很四川,又沒有這麽辣,賣相不錯👍味道不錯,還會再光顧的。非常推薦!非常推薦!非常推薦!非常推薦!
2021-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 酸菜魚
  • 麻辣香鍋
2020-07-17 1623 views
豆腐麵 味道: 可以, 名正言順真係得豆腐加麵送兩條菜, 已經叫咗小辣, 但係我本人有啲怕辣價錢: 53蚊(連埋一罐可樂)另外, 佢地將鉛筆倒轉放係個筷子筒裡面 \*0*/最後評語: *唔會再去*
豆腐麵

價錢: 53蚊(連埋一罐可樂)

另外, 佢地將鉛筆倒轉放係個筷子筒裡面 \*0*/

最後評語: *唔會再去*
2020-06-16
2020-03-28 1998 views
很少會給劣評 但這次實在難食到出乎意料 兩個人都吃不下一碗外賣叫了酸菜魚麵和水煮牛肉麵 剛打開盒子 感覺很香 還有點期待 而且 湯有另外分開 還算好但一吃才知 味道實在難食 酸菜魚只有酸 就像醋加白水煮開 就搞掂... 沒有其他味道 魚刺特別多 都浸在湯裡 你們吃時要特別小心 因為魚刺可能會隱藏在生菜裡另外 水煮牛的牛肉很韌 難咬 湯底也不知所謂 只有辣 並沒有任何香味 寧願自己煮個公仔麵 太失望 實在寫不出味道上的優點...未知是否因為外賣的原因
很少會給劣評 但這次實在難食到出乎意料 兩個人都吃不下一碗
2020-03-28
Waiting Time
50 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Lunch
2020-01-02 1669 views
最近口淡淡想食啲麻辣嘢剛醒起在高階附近有間麻辣鋪頭未食過所以專誠去試一試這兒地方不大十幾個位左右我哋就點左一個香辣干鍋同埋酸菜魚酸菜魚因為不是用鱸魚所以略帶點骨不能啖啖肉已鍋底會有薯粉同埋萵筍$158都算係咁,如果多啲魚更加好,點了小辣口味整體唔錯這兒的香辣乾喎如果叫小辣不用加錢如果中辣就要加$3。最少點五款嘢食,二選擇也有10多款我就點了肥牛,萵筍,土豆片,雞翼同埋大腸。香辣干鍋10分夜魅配埋飯食就剛剛好好。之前午飯時間亦都食過他們的套餐也很抵食,但食完一生麻辣香味返到公司就有點尷尬😅?

這兒地方不大十幾個位左右我哋就點左一個香辣干鍋同埋酸菜魚

香辣干鍋10分夜魅配埋飯食就剛剛好好。

2019-11-02 1339 views
呢度嘅水煮牛肉麵好正,牛肉厚身而且鮮嫩,面唔會好腍一啖肉一口面再加上麻辣爽口嘅湯底,夠辣夠爽。仲嗌咗個酸菜桂花魚,酸酸嘅口感,桂花魚夠爽滑,唔會太多骨,仲好香魚味,湯底清新唔會太油加上陣陣桂花香味,出乎意料點解可以咁好食。
2019-07-20 1701 views
四川菜館或者麵館普遍都係重味道,食風味,唔太講究環境,同行者一齊享受住「熱辣辣」嘅食物,做個不怕辣嘅真漢子,一齊流汗,食完仲會帶住川辣味道係身咁走,有部分女仔的確唔係太想,尤其係男仔面前。一入到去真係好驚喜,無諗過名字普通嘅「一碗小面」入面竟然係咁有情調,有綠色植物佈置,仲有唔同嘅酒裝飾,唔講仲以為自己入左去間網紅打卡cafe,店面嘅燈卻似中國燈籠,好似提醒翻我係食中菜。牆身係色彩繽紛嘅畫,好有四川特色,配合翻餐廳主題,例如竹同熊貓,好可愛,女仔一定鐘意。燈光微黃,真係幾浪漫🥰先黎一個涼菜,涼拌腐竹。紅蘿蔔絲、青瓜絲、腐竹絲,夾埋一齊好爽口,腐竹口感偏實淨,唔係軟滑果種,雖然同想像中有d出入,但味道都唔錯,微辣之中帶酸,作為前菜好開胃,非常適合。之後到小皮蛋,中間係尖椒,帶有好少嘅辣味,一匙羹放上幾口尖椒,再將小皮蛋點帶有甜味嘅醋,一啖放入口再慢慢咀嚼,口感同味道都好豐富皮蛋唔會太厚皮,中間又唔會太硬太乾,好味主角終於到,係酸菜魚麵,可以選上海幼麵/薯粉/米線,今次我地要前者,先飲啖湯,酸得黎唔會嗆喉,上面亦無厚厚嘅油,幾清新可以飲得落魚片夠厚,肉質嫩滑,亦唔會有太多細骨,食得幾舒服,

涼拌腐竹

皮蛋唔會太厚皮,中間又唔會太硬太乾,好味

酸菜魚上海幼面bb辣

魚片夠厚,肉質嫩滑,亦唔會有太多細骨,食得幾舒服,酸菜唔會有死鹹嘅感覺,酸得黎容易入口。

之後到酸辣雞米線,味道好特別,唔係靠幾mm辣油整嘅辣,亦唔驚咬到辣椒,雞肉係2mm左右嘅雞絲,雖然係瘦但唔會鞋,每樣食物都酸,但每種酸都無重複,我好開心,酸野真係好正

最後,餐紙上有fb ig,只要俾店員睇到你follow左,仲有冰粉送! 冰粉係食完辣野後清下口係好適合,間間都有d唔同,呢度嘅冰粉質感有d似jelly,唔係淋到一碰就爛果種,好有口感,仲有d桂花味,清香又少少甜,出乎意料咁好食,為晚餐畫上完美句號。

冰粉

題外話,水係檸檬水,好解渴。店員亦好殷勤地會適時幫你加水。食物份量唔細,足夠食飽飽。加上環境坐得舒服,空間算闊,仲幾岩女仔打卡,拍拖更加無問題,可以食住酸辣又涼住冷氣舒舒服服,真係好享受

good job 帶我揾到好野食🎀🎀

酸菜魚上海幼面bb辣
冰粉
  • 酸菜魚麵
  • 小皮蛋
2019-03-27 1597 views
本身冇留意個dish嘅名 一上菜見倒咁丁粒覺得超qq!!仲要排排坐勁整齊 加上係整粒上 表面滑luet luet 好似堆光頭bb咁人生冇食過咁可愛嘅小小皮蛋 超有新鮮感呢啲皮蛋小波波係浸咗喺啲黑醋入面 plus有大量青椒同白芝麻酸辣香 齊晒!!原來個皮都幾脆幾彈口 同埋有皮薄餡靚嘅concept蛋黃都occupy咗幾大部分漲buk buk 好正 好有口感近年都係食開芫茜皮蛋 或者以前就食開酸薑皮蛋呢個少少川菜feel的 又不太kun 都幾好味道:6.5/10why noodle 一碗小麵青椒小皮蛋$32📍西營盤
本身冇留意個dish嘅名 一上菜見倒咁丁粒覺得超qq!!
人生冇食過咁可愛嘅小小皮蛋 超有新鮮感
酸辣香 齊晒!!
原來個皮都幾脆幾彈口 同埋有皮薄餡靚嘅concept

why noodle 一碗小麵

青椒小皮蛋

📍西營盤
2019-02-27 1479 views
本人是比較鍾意食辣野的,今日喺西營盤搵咗一間小店,就係一碗小面。佢係專食辣野嘅一間小店,入到去好多嘢都想食,基本上有大部份野都係食辣嘅,因為帶咗小朋友,所以先叫咗碗炸醬麵俾佢食,因為可以係唔辣嘅,喜出望外,呢碗炸醬麵大少少甜幾好味。之後我哋帶咗碗水煮牛腩麵,可能我哋嗌小辣,佢嘅立美唔係好出,所以我覺得呢一個水煮牛藍麵一般般。最後我哋亦都叫咗一個麻辣香鍋,呢一個可以自己揀咩食物,再可以自己揀大辣中辣小辣,我哋揀咗中辣,揀咗雞軟骨,萵筍,田雞,薯粉,除咗我覺得田雞比得太多胸骨我之外,我覺得成個鍋都好好食,辣味啱啱好,我下次會再去食呢一個鍋。

2018-11-22 1305 views
同事推荐,工作日晚上7点多到,点了一个菜一碗米饭,上菜速度很慢,问服务员要水才给上了一杯水。中间催菜一次没有反应。肚子饿了就又催问一个貌似老板娘的人,对方态度冷谈的回了一句 “就只有一个炉,都在排队,催也没用”。这态度,再也不会来了!
2018-10-09 1425 views
前兩天和妹妹來試了下最近新推出的麻辣香鍋,味道真的有被驚艷到!麻麻辣辣,裡面的菜煮的很入味,吃起來真的很香!首先,鍋底有三種味道可以選擇:香辣、麻辣、醬香,可以選擇,店員小哥說醬香是不辣的,不過最後還是選擇了麻辣的,我們都是無辣不歡的人!!然後,裡面的底料可以自己挑,葷的素的選擇很多呢!單價看起來不算低,但當我們看到店員盤子端上來的時候,那個菜量……絕對對得起這份價格麻辣味的香鍋吃起來也真的是很過癮,裡面的菜都煮的很入味,我們吃得都停不下筷子了。聽店員小哥說,店裡換了新廚師,口味方面也做了提升,確實比之前好吃了很多。最後,最重要的買單!!!我們點了一個香鍋兩個小菜,最後買單才220,實在是太划算了,以後一定會再來!!

麻辣香鍋
2018-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
麻辣香鍋
2018-10-08 841 views
外卖花了九十八块钱点了一份孜然羊肉连白饭都不自动给配的吗???本来量就不是很多定价还很高,觉得味道还可以每次有人来都带到这里吃的,今天这外卖点得好失望啊,如果一定得加备注说要白饭菜单上能不能注明一下啊,谁中午点外卖就为了吃几片肉的啊。
Delivery
2018-07-31 765 views
🍜麵麵俱到($68)其實本身係想黎食隔離嘅台灣菜,不過行到過去竟然冇開到,咁就行左入隔離呢一間食川菜嘅鋪頭。lunch time 真係勁勁勁多人等位,預料呢都要等10分鐘左右。叫咗面面俱到小辣,唔算好辣,但好香有少少麻,湯底味道唔錯。配料豐富,有碗豆、肉碎、肥腸、牛腩同豬手,肉類炆得好淋,幾好食,值得推介。
🍜麵麵俱到($68)