2018-07-26 2191 views
都說,同街不同命。去年初,一家牛肉麵店 (但最撾心的應是蛋餅),讓這車都進不了的小街,熱烘起來;一個紅色標貼,讓大夥兒頂著火紅的太陽,乖乖地排在不派籌的店前等開餐。再來一個風波,又讓這店關了,現在其「替身」正磨拳擦掌,等候上場。Why Noodle,就在幾個舖位的距離,也靜靜開業了。旁邊熱烘時,她靜靜的;旁邊火紅時,她靜靜的;旁邊落幕時,她還是靜靜的。一條小街,兩個世界。小街口在今年,有一間川菜小館開業。我怎也料想不到,這竟成了 instant hit,一開始就其門若市。她佇立在小街裡眺望,只有興嘆的份兒。Why?而 "Why",也是她店名的一部分。一年了,此間她慶祝週年。最直接的莫過於打折,還要快閃式的。這晚五折,明晚六折 ... 一直打到八八折。 為避人潮,這天特意早到;結果是,靜,雖然沒平時那麼靜。甫進店,小伙子的店員問:「有訂位嗎?」心想不妙,都訂滿了?有點窘地答沒有,原來只有一桌訂了 (後來來了8人),其他的都可坐。老實不客氣,要了張4人桌;然後,連珠炮發似的問了數條問題: 「所有餐點都半價嗎?」「除了幾款特價菜,其他都半價。」 「有沒有加一?」「原價加一。」 「有
都說,同街不同命。

一條小街,兩個世界。

Why?

而 "Why",也是她店名的一部分。

「所有餐點都半價嗎?」「除了幾款特價菜,其他都半價。」

「有沒有加一?」「原價加一。」

「有沒有額外收費?」「沒有。」

「有沒有最低消費?」「沒有。」

好,確保沒有「伏」,便放心坐下點菜。
半價,真是會令人失去理性。我倆點了明知吃不完的四道菜式;管他的,吃不完打包。很久未如此放肆!「今晚是熱菜先做,涼菜後上,這樣可以嗎?」有乜食乜,來吧!

先上的是水煮牛肉 ($158);一看傻眼,比住家湯碗大一倍的「釜」,今晚不兜著肚皮走不成了吧!

水煮牛肉
水煮牛肉
當然,吃過這道菜的都知道,上面半煲都是不會吃到咀裡的,但麻辣料連湯頭,都可以拿回家放麵,又是奔放的一餐。牛肉份量不少,但一嚼便發現明顯的梳打粉味。這是滑牛的常態,不放易韌,又不好奢求用肥牛。薯粉和芽菜沾了麻辣湯,不過鹹,整體來說中規中矩。

田雞向來是同伴的心頭好,但有提供的食肆不多,做得好的更少,所以在菜單上發現泡椒田雞 ($98),當然趁有半價嚐一嚐。這道菜成了這頓飯的亮點,碟頭不算大,但田雞有身又有腿,肉地有嚼勁、最重要是富鮮味,這是吃這食材以來從未有過!泡椒濕炒的辣,更是進一步提了鮮;切成小塊的萵荀也很是入味。這菜該很好下飯,不過為騰出胃口,今晚不沾飯了。
泡椒田雞
自孜然寸骨這道菜 ($78) 面世以來,同伴一直嚷著要試,這回沒拖延的藉口了吧。沒想到交出的水平更叫我驚喜:乾、辣和香是預期了的,但肉質鬆化則是始料未及!幼條的香芹菜,同吃更添了陣清香。這菜非常匹配其「川菜居酒屋」的自身定位,就點杯酒,邊吃邊乾了吧!

孜然寸骨
我倆首次來光顧時,已試過涼菜拼盤 ($68)。以這個價位,可試其四道涼菜,本已是值得;此番半價,便點來回味。熱菜已吃過,之後才吃涼菜,整個感覺不同了,沒了那份「餓」,涼的食物有點冷卻了熱情,還是把它放回前頭好些!黃瓜、木耳、夫妻肺片 (牛肚和牛舌;這次我普通的普通話,鬧出了「舌頭」變「石頭」的笑話) 就不說了,反正吃過不少。反而滷牛肉值得一提,它沒有帶汁,本身是乾的,吃出滷得入味卻不過濃的五香,個人認為是不俗的處理。然而同伴喜歡放進夫妻肺片的汁裡沾著 (甚至泡著) 吃,由她吧!

涼菜拼盤
桂花冰粉是川菜的甜品,在熱和燙的洗禮後,安排這冰和甘的「逆操作」去中和一下,實在是好主意。這裡供應的是黑糖桂花冰粉 ($28)、亦有半價;本是一客分食稍嚐,後來同伴改變主意,「獨佔」一客而多點一客給我 (笑)。冰粉本身不帶味道,需要跟相當甜的黑糖水混著吃;黑糖的焦香很是突出,加上桂花的清香,是這頓愜意半價晚飯的完美休止符。

黑糖桂花冰粉
飽餐過後,最過癮的地方還在收到賬單時:擺個滿桌的菜餚,該付的竟有差不多一半被削去了,不禁覺得特別滿足。慶生的是她,但竟是她向賓客送美味大禮!當然不想長期如此,小店都要討生活!

Other Info. : 舊制時即寫即登,讀友都趕得及享受限時優惠;現在難說!編輯請高抬貴手!
2018-07-25
泡椒田雞
孜然寸骨
黑糖桂花冰粉
2018-05-30 504 views
又到左午飯時間啦,有得忙裏偷閒出來食個lunch,緊係要食多d啦!why noodle一碗小麵,起初以為係隱世小店,原來入面都唔細!睇完餐牌都用左好多時間先揀到,因為種類實在太多!而且有各種介紹,排版幾靚,值得一看!麻麻地花甲,一d都唔麻麻地,好好味添,麻係麻辣個麻,少少麻加上鮮甜味一點都唔辣!加上花甲肉質嫩滑彈牙,非常美味!主菜酸菜魚麵,食之前酸香味已經非常開胃,酸菜酸度適中,加上魚湯鮮甜味無得頂!而且魚肉新鮮嫩滑,今日係海鮮盛宴呀!冬瓜薏米水裏頭有小小冬瓜粒,令口感上多一個層次,微微甜味令薏米同冬瓜美味更加契合!而且帶有清熱去濕功效,對夏天長開冷氣香港人非常重要,係健康首選!

一碗小麵,呢間鋪頭細細啲,靜靜啲喺西環一個角落開放。環境整潔,服務態度良好。食物清單怡清晰了然,從主廚推薦到先鋒冷盤,到主廚硬菜再到快炒辣度,青菜小吃可謂悉數呈現,一目了然。我啲今次吃咗餐廳熱門推薦嘅“面面俱到”同埋“乾煸四季豆”。面面俱到裡面包埋豌豆,雜醬,助手,牛腩,肥腸等食材,雖然雜但喺非常之爽口。豬手味道鮮美,牛腩Q彈,肥腸滑口,仲有蔬,實在面面俱到,實為平衡營養膳食嘅好送。經典小炒乾煸四季豆就喺普通嘅家常炒菜,有住家菜嘅味道。最後送上一杯鮮美豆漿,真真喺啱啱好嘅一餐!
一碗小麵,呢間鋪頭細細啲,靜靜啲喺西環一個角落開放。
環境整潔,服務態度良好。食物清單怡清晰了然,從主廚推薦
到先鋒冷盤,到主廚硬菜
再到快炒辣度,青菜小吃
可謂悉數呈現,一目了然。
我啲今次吃咗餐廳熱門推薦嘅“面面俱到”同埋“乾煸四季豆”。
經典小炒乾煸四季豆就喺普通嘅家常炒菜,有住家菜嘅味道。
最後送上一杯鮮美豆漿,真真喺啱啱好嘅一餐!
2018-05-18
2018-05-17 498 views
之前聽過話尼間係米芝蓮餐廳後,一直都好希望有機會試。但始終西營盤都幾遠下,所以一直無尼,今日一試,真係唔會後悔。一入去,鋪頭雖然唔大,但入面幾寬敞舒適。好鐘意佢尼幅黑板既粉筆畫尼到伙計比左杯熱既四川苦蕎茶,味道好似麥茶咁。野食價錢唔算貴,一碗麵都係60 幾70 蚊,入面好多料。我地叫左兩碗麵,一碗「麵麵俱到」,一碗酸菜魚肉麵, 兩個麵都可以簡辣度,麵麵俱到有Bb辣,小辣中辣大辣,但係酸菜魚肉就只有三種,小辣中辣大辣。 我地聽伙計bb辣都好辣,唔食得就唔好叫辣。面都有得簡,我地叫左上海幼麵。仲有個川菜拼盤Tim.咁個拼盤尼左啦,其實都好大盤,擺左半張枱,抵食!咬下開下個胃。分別有脆青瓜,木耳,蓮藕同牛𦟌。最鐘意係果個木耳,好爽好入味,酸酸地又有川辣味。青瓜都好新鮮,爽脆。個酸菜魚肉面來啦,叫左清湯底,因為我同個fd都唔食得辣。其實我建議叫清湯,因為個湯係用魚肉熬成,有魚既鮮甜味,叫清湯可以dep真d. 而酸菜既味道唔算好重,所以同我地認真既酸辣味有d分別。個魚肉超級滑,但因為係用新鮮魚熬成,所以魚內帶骨,食時請小心。一啖熱騰騰既湯,一啖爽滑既麵,食既係幸福既感覺。面面俱到裡面既料非常豐富
一入去,鋪頭雖然唔大,但入面幾寬敞舒適。

好鐘意佢尼幅黑板既粉筆畫

涼菜拼盤

面面俱到裡面既料非常豐富,有我最鐘意食既豬手,同埋肥腸❤️ 雖然叫左bb辣,但係其實好似唔係好食得出辣味,我覺得放膽d叫辣d都ok.要讚一讚個腩汁,真係超級好味,個湯麵係充滿住腩汁既香味,同埋豬手都十分入味,應該係燉左一段時間,先會咁入面,成隻吮光哂。真係好幸福,食到好野。不過記得記得,湯麵一上尼,最後就即刻食,如果等左陣,麵就會索哂d湯,冇得一啖湯一啖麵咁食。 同朋友分享,可以叫伙計一碗一碗上,咁就可以食到熱騰騰既湯麵啦。

麵麵俱到
麵麵俱到
2018-05-16 387 views
今次來到西環搵好嘢食由於天氣太熱,所以想食清少少,經過這間why noodle,門面幾吸引,原來是食川菜的,食辣癮又發作,和朋友走了進去本身好鍾意小店,這間小麵的裝修幾別緻,座位寬闊,坐得好舒服五月限時特價的菜式好特別午餐很多選擇,價錢又不貴,樣樣都想試,不過川菜最保守都係點返我的最愛,口水雞,椰菜回鍋肉飯不知道這間的水準如何。口水雞套餐,都只是$48 ,剛上枱已經聞到很香的川辣椒味,大大件雞,雞肉嫩滑,配上香口的白芝麻,真的白飯都食多碗椰菜炒回鍋肉,都是我的至愛,簡單的川菜菜式,是最考師傅的功力,爆香,有鑊氣,不錯叫了雲耳小食,清清爽爽,中和了剛剛兩碟主菜的辣味最估不到的是這裏有啤酒提供,一個字,爽😊食個普通午餐,感覺都好寫意😂桂花味冰粉,清甜,食完辣野真的要食返碗😂吃了這麼多,買單都只是$210,大分夾抵食下次試吓麵食,見到那碗麵麵俱到好想試🤤
今次來到西環搵好嘢食

本身好鍾意小店,這間小麵的裝修幾別緻,座位寬闊,坐得好舒服
五月限時特價的菜式好特別
不知道這間的水準如何。
口水雞
椰菜回鍋肉套餐
雲耳
叫了雲耳小食,清清爽爽,中和了剛剛兩碟主菜的辣味
Craft  🍺
最估不到的是這裏有啤酒提供,一個字,爽😊
食個普通午餐,感覺都好寫意😂
冰粉
桂花味冰粉,清甜,食完辣野真的要食返碗😂
吃了這麼多,買單都只是$210,大分夾抵食
下次試吓麵食,見到那碗麵麵俱到好想試🤤
2018-05-15
$105 (Lunch)
口水雞
椰菜回鍋肉套餐
雲耳
Craft  🍺
冰粉
2018-05-10 1135 views
又黎到西環搵食,之前食過附近幾間台灣、星馬菜都覺得不俗,但今次就想試下新野,見到當眼處就有一間食川菜。一碗小麵成功吸引左我呢個超鍾意食麵嘅人雖然話係食川菜,但個樣係cafe環境,都幾違和,不過都坐得舒服嘅~牆上就寫晒啲特色推介,但其實餐牌上仲有好多選擇~涼拌青瓜 $26比想像中大碟好多,好抵食!青瓜爽脆,仲有酸辣醬汁,餐前食岩晒~麵麵俱到 $68除咗有重口味嘅餸(豬手 牛腩 大腸 炸醬)之外,仲特別配左豌豆,可以試到川菜嘅特色,我都係第一次食豌豆配麵,撈埋一齊食有兩種口感,而且係超級飽肚,其他餸都滷得好入味,最鍾意牛腩夠晒腍,同埋有種家的味道,食完平實又滿足。大腸 清潔得好乾淨而且唔算太肥豬手 同樣係清潔乾淨冇乜毛 好多骨膠原~牛腩 有少少牛筋 兩種都好食麵條就係一般擔擔麵嘅幼細麵條涼拌炸醬豆花米線 $48朋友就試咗另外一個比較清新嘅配搭,豆腐配面我都係第一次食,不過就一試難忘!唔好睇佢撈完咁核突,但其實係好好味㗎!每一啖米線都混合左淡淡的豆腐味,加埋啲炸醬啱啱好,Fresh得來又唔會太淡。黑糖冰粉 $28最後食埋個甜品就完美喇,黑糖冰粉有啲似涼粉,但就比涼粉更加滑,本身冇乜味,購買黑

一碗小麵成功吸引左我呢個超鍾意食麵嘅人

牆上就寫晒啲特色推介,但其實餐牌上仲有好多選擇~

涼拌青瓜 $26

麵麵俱到 $68

大腸 清潔得好乾淨而且唔算太肥

豬手 同樣係清潔乾淨冇乜毛 好多骨膠原~

牛腩 有少少牛筋 兩種都好食

麵條就係一般擔擔麵嘅幼細麵條

涼拌炸醬豆花米線 $48

黑糖冰粉 $28

最後食埋個甜品就完美喇,黑糖冰粉有啲似涼粉,但就比涼粉更加滑,本身冇乜味,購買黑糖水就好好味~
2018-05-05
$100 (Lunch)
好日都唔過海,今次罕有地去到西營盤既「一碗小麵」品嘗川菜。間野係細橫街到,我地搭電梯上到最高,搵唔到,再落返去先搵到。認住佢英文既招牌應該會易搵好多(why noodle)踏入夏天,熱到濕哂,一入到去冷氣好足唔係好知佢杯茶用咩沖,不過我覺得幾特別幾好飲菜式唔少,我見到佢既糖醋魚唔貴,忍唔住叫左黎試下😳乾煸四季豆超鐘意食四季豆,加埋肉鬆炒得好香,少少辣,非常惹味,送飯一流(我地叫多左個白飯,盛惠10蚊)糖醋脆皮原條黃魚登登登登!期待已久,酸酸甜甜好正炸得好脆,連骨都可以食埋。味道好只係略嫌魚唔夠新鮮,如果再鮮d,就無得彈紅燒肉蔥油拌麵肉幾林,有d肥膏好香口,好濃既花生醬味,有少少油包住麵條,唔會太乾。不過蔥油味好淡,有d失色。-冇諗過會食得咁滿足,能夠以咁既價錢食到糖醋魚不能不提老闆既服務態度好好,令餐廳既層次即刻高左
好日都唔過海,今次罕有地去到西營盤既「一碗小麵」品嘗川菜。

踏入夏天,熱到濕哂,一入到去冷氣好足

唔係好知佢杯茶用咩沖,不過我覺得幾特別幾好飲

菜式唔少,我見到佢既糖醋魚唔貴,忍唔住叫左黎試下😳

乾煸四季豆
(我地叫多左個白飯,盛惠10蚊)

糖醋脆皮原條黃魚
登登登登!期待已久,酸酸甜甜好正
炸得好脆,連骨都可以食埋。味道好
只係略嫌魚唔夠新鮮,如果再鮮d,就無得彈

紅燒肉蔥油拌麵
冇諗過會食得咁滿足,能夠以咁既價錢食到糖醋魚
不能不提老闆既服務態度好好,令餐廳既層次即刻高左
2018-05-09 1427 views
出街做嘢,去到西營盤嗰頭,當然對於一個九龍人嚟講好陌生喇,於是放工後要搵附近嘅地膽朋友搵食,不過都成8點半,唔太想特別周圍行睇下附近有咩食嘅情況下,入咗嚟都算隱蔽嘅一碗小麵自問個人好少食川菜,因為唔係特別食得好辛辣嘅朋友,所以對川菜無咩研究,但睇過佢地個推介餐牌之後,其實有幾款麵食都吸引,最終千選萬揀之下揀左酸菜魚麵哈哈,個麵嚟到同餐牌個圖都似,size其實幾大碗,講返個味道,魚片好滑,雖然好多碎骨,要好小心食,至於酸菜味亦吸收咗晌魚入面,湯底亦好足味,我轉咗個麵做紅薯粉後感覺好吸到湯嘅味,而且個麵唔太硬,like it, 每一啖入口都有酸菜味,very nice 👍🏻 另外仲叫左一碟炒土豆絲,個人成日覺得呢碟小食煮有一定難度,先係刀工好緊要,要切得好細,同埋炒嘅時候要確保入口時爽口,唔可以過火同要入味,好考炒嘅師夫手勢,不過呢間小店整得好好,爽口入味,令到碟嘢好快就清晒P.s 個人好like呢一隻小碗,黃色令人感覺好靚好醒神

P.s 個人好like呢一隻小碗,黃色令人感覺好靚好醒神
2018-04-28
2018-05-05 192 views
星期五晚約咗朋友喺呢邊食飯,朋友鍾意食酸酸辣辣,我就想食碗湯麵,又想食口水雞,上網搵一搵就揀咗呢度開飯。細細間鋪頭,好似家庭式經營,後生女好有禮貌,口音唔似香港人。餐牌都有好多選擇,最後我哋決定一人揀一碗麵,另外加左兩款小食。雞絲酸辣米線 - 揀咗小辣,湯底比較濃郁,酸味唔太重,唔係我想像中嗰種酸辣,雞肉嫩,冇雪藏嘅味道,個湯好易入口,飲飲下都飲咗半碗,米線好多,如果擬佢呢個米線嘅份量再多啲湯會更加好。酸辣粉 - 呢個真心好味,原本想揀中辣,後尾店員提我地中辣可能會太辣,所以我哋都係揀咗小辣,湯底香辣野果,好鍾意嗰浸酸味,配上木薯粉,肉碎花生辣椒,好好味,都係如果湯能夠再多啲就更加好。口水雞 - 我要讚一讚佢哋嘅雞真係完全冇雪味,比起好多上海鋪都做得更加出色,口水雞嘅辣汁香,濃,嘢味,唔會太辣,亦都唔會過油,成碟雞差唔多比我食晒。麻麻哋花甲 - 一啲都唔會麻麻哋!雖然唔係我心目中大大隻嘅花甲肉,但係食得出好新鮮,麻辣麻油好香好醒胃,加埋少少芫荽蔥令到成個小食好香口。我哋冇叫野飲,店員會自己主動幫我地加茶,值得加分!下次諗住試吓佢哋個水煮牛!

我哋冇叫野飲,店員會自己主動幫我地加茶,值得加分!

下次諗住試吓佢哋個水煮牛!
2018-05-02 158 views
中午lunch time衝出了中環覓食,來到了位於西營盤的一碗小麵是一家四川菜粉麵店,午飯時間很多客人來光顧呢,還有不少是說國語的內地客,感覺好像很正宗的川菜一碗小麵以麵食為主,另外亦有小菜和飯類選擇。點了碗豆雜醬麵(+豆花),蔥爆牛肉配白飯,兩款食物都加了$18包小菜和飲品。先黎既係前菜 涼拌青瓜同泡椒雲耳富蒜蓉香,夠哂入味然後係雜醬麵,賣相不裕,把雜醬伴進麵裡一同食用,味道咸香惹味,麵條韌度剛好!豆花嫩滑富豆香好食啊蔥爆牛肉份量十足,香蔥和牛肉比例剛好,炒得香口,肉香軟,牛味濃,伴飯一流飲品方面,叫左自家制洛神花茶,同埋冬瓜薏米水,兩款都不太甜,感覺健康,解渴在西營盤附近的朋友不妨來吃碗好味小麵嚕

先黎既係前菜 涼拌青瓜同泡椒雲耳
富蒜蓉香,夠哂入味

好食啊

在西營盤附近的朋友不妨來吃碗好味小麵嚕

Type of Meal
Lunch
2018-04-30 165 views
收工同男朋友嚟到西營盤做運動,今晚就揀左係附近嘅why noodle醫肚啦😽🤤 新出嘅松子魚好似幾正,下次要試下🥂 因為晏d做運動所以就唔食咁多啦,先點左個豆花麵🍲🍲🍲 要左小辣嘅,豆花好滑好滑,係最愛嘅百福豆腐👅 mix落去小辣湯底同麵一齊食口感一流,既有豆味又有麻香😇😇 另外點左個面面俱到($68)🍽用料好豐富!有肥腸,牛腩,豆同肉粒等等😻😻 牛腩非常腍,牛味十足🐄🐄 而肥腸就好重味,如果啱重口味喔個就一定要食下🌞 小菜嗌左孜鹽牛肉🐮🐮 炒得非常香,牛肉食落冇渣又香口!配菜嘅紅椒同青椒已經處理左,所以食落爽口又唔會辣得濟,撈飯好唔錯👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳 佢仲有麥茶提供,好解膩!🐥

新出嘅松子魚好似幾正,下次要試下🥂

因為晏d做運動所以就唔食咁多啦,先點左個豆花麵🍲🍲🍲

另外點左個面面俱到($68)🍽

小菜嗌左孜鹽牛肉🐮🐮
炒得非常香,牛肉食落冇渣又香口!

佢仲有麥茶提供,好解膩!🐥
2018-04-25 119 views
港大附近都有唔少美食,其中一間近西營盤嘅餐廳食川菜嘅,新開的,位置唔算好顯眼。係朋友介紹先識黎。喺西營盤地鐵站向港大方向行幾步之後落個電梯就到啦。我同朋友兩個人係午飯嘅時候黎到,分別點咗兩個主菜另外再加杯嘢飲,平均每人都唔使一百蚊。我點咗蔥爆牛肉套餐,再免費加個白飯。牛肉嘅份量都幾多幾抵食,肉身唔算太難咀嚼,好香口。另外仲有超多蔥,鍾意蔥嘅朋友一定超啱食。至於朋友就點咗雞丁蝦仁炒飯,我都試咗幾啖。啲飯熱辣辣,而啲雞煮得幾好,唔算太鹹,亦唔係太油膩。 色澤光鮮增加食慾。另外飲品都值得介紹下。佢唔係一般嘅茶,而係玄米茶。我最鍾意佢夠香口,易入口,而且金黃色幾特別。除此之外,我同朋友都分別加咗嘢飲。朋友點咗豆漿,豆漿個杯身好闊,份量都好多。我就點咗冬瓜薏米茶,揀咗凍嘅。冬瓜切成細細粒配埋薏米,效果有驚喜,可以清熱解暑。餐廳雖然話係川菜,但係都有好多唔辣嘅款式,款式算多。離開呢頭既話都值得一試。

2018-04-21 1070 views
nowadays I usually eat more at lunch Eat less at night today when we pass by the mid level escalator Near Ying Wah court I find a sichan noodles cuisine Why noodles we agree that the All round up soup noodles cocktail 68$Is great Pig intestines-thick and tender No smelly 👏My friend just crazy 😜 to see Knuckles and beef burdock roots I feel she is crazy indeed the sichan grandmother 👵 MaBean curbs hot sauce with yellow flower fish A great invention the restaurant 's buyer can bring in such textu
Eat less at night
My friend just crazy 😜 to see
I feel she is crazy indeed
the sichan grandmother 👵 Ma
A great invention
the restaurant 's buyer can bring in such texture of white meat yellow fish 🐟

And the sticky skin of yellow fish is so delicious and sweet
my girl does not understand why I
Or our family
Have been so fussy about Shanghaied food and material
Because part of childhood
When we were small
There was real yellow fish 🐟 and they were not expensive
by the way
The knuckle is tender as well
they have celtuce
Next time I will have the light vegetable!
Today we are full -a lot of
The noodles and delicious peas
Make me happy 😊
2018-04-21
$102 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • Mrs  Ma  bean  curb  hot  yellow  fish
  • Round  up  soup  noodles
  • The  yellow  tea
2018-04-18 331 views
[ 西營盤小店 • 一碗小麵 ]同男友港島一日遊嘅終點站係高街鬼屋,泊好車後就搵入左附近呢間小店why noodles 覓食🤓🥚 皮蛋豆腐店員極力推介就姑且一試,本身諗皮蛋豆腐同一般出面嘅都唔會有太大分別,但原來係驚喜之作。出色嘅位在於佢嘅調味,豆腐上有西芹粒,令到食落好有口感,而特制醬汁酸酸甜甜,非常開胃🤤🐟 酸菜魚成盆均係滿滿嘅魚肉,底下舖滿酸菜。本身擔心湯底會唔會好酸,但原來啱啱好,微微嘅酸更伴隨點魚肉嘅鮮甜😋 而魚肉都非常嫩滑但完全唔鬆散!湯嘅味道越見越濃味但唔會over,如果有個火爐喺底下heat住味道相信會更好👍🐐 孜然羊肉大讚菜式!!羊肉除左孜然外仲加入左好多唔同嘅調味同材料 ( 青椒、洋蔥等等...)去炒,味道超香而且羊肉仲完全無氈味👍 最讚嘅羊肉仲完炒完一啲都唔乾身,勁快速就KO晒!除左小菜唔錯外,呢度嘅嘅服務都好抵讚,當店員見到我地望住本menu非常苦惱時即刻上前好熱心咁同我地介紹適合嘅菜式,又會時不時問下客人菜式啱唔啱食~ 縱然係小小嘅一間店;廖廖可數嘅店員;卻係人情味滿溢❤
[ 西營盤小店 • 一碗小麵 ]

🥚 皮蛋豆腐

🐟 酸菜魚

🐐 孜然羊肉

2018-04-07
2018-04-17 79 views
最近幾乎每天吃午市套餐。有時候有收加一,有時候又不收加一。問了職員又不承認錯誤,說是客戶不對。沒有統一標準,讓人不舒服。東西味道還可以,昨天還在拍照給朋友推薦,也算有個證據。今天遇到這態度,暫時是不想去了。
最近幾乎每天吃午市套餐。有時候有收加一
,有時候又不收加一。

問了職員又不承認錯誤,說是客戶不對。
沒有統一標準,讓人不舒服。

$80 (Lunch)