2023-06-30 105 views
《Will’s Cafe》📍深水埗站雖然依間cafe 上年已經結業(01/09/2022),但係由於嗰次食真係幾好食,而且係要打電話預訂先可以買到(每日限量發售🥹🥹)所以都係想po返一次😎🤣仲記得嗰日我係朝早打電話預約一份最有人氣嘅芋泥西多士,本身都知道依款美食係好多人買,一預訂到即時覺得好開心&放心☺️❤️係嗰日一行到入去就見到好精美同復古嘅擺設,而且仲有一些BB小朋友相,相信老闆一家人關係應該唔錯(*¯︶¯*)💕💜芋泥西多士🥢 💰$42 一拿上手就係一份簡約又貼心嘅束袋(好方便外出帶)🥰 當我一打開個盒就見到有幾塊四四方方嘅迷你小多士,雖然望起上嚟好細粒,但係每粒都充滿住芋泥餡(*☻-☻*)❤️一咬入口就散發住滿滿嘅芋泥香~而且外皮煎炸得好鬆軟,營造到外脆內軟嘅層次口感🤤🤤西多士旁邊仲有一份煉奶比我地點綴.雖然本身就咁食已經好好味,但係有時候想再多一點甜味就可以再加啲👅整體來講,雖然佢唔係傳統嘅花生醬西多士,依個芋泥口感有意想不到嘅驚喜😻由於佢係供應外賣嘅cafe,如果真係熱辣辣咁食就要企喺度即時食🙈依方面就對比堂食嘅冇咁好了🫣幸福指數:😻😻😻😻/5Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/
《Will’s Cafe》📍深水埗站

💜芋泥西多士🥢 💰$42

幸福指數:😻😻😻😻/5

Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6

(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考( ´▽`)

📍 Will’s cafe
🗺 SHOP 2, Wei Sun Building, 75 Tai Po Rd, Sham Shui Po

• 手工芋泥西多士
前幾日係IG偶然見到被影得超靓又超推薦嘅芋泥西多,睇下OR又真係名物喎,於是我,一個對芋泥麻麻嘅人瞬間動心😍通常我唔係一個衝動嘅人,但呢間3/9就最後營業,店家之後會去英國,咁冇理由唔去try try順便最後支持下同路人嘛💛因為係10:00開始限量發售,為咗能夠確定買到我仲一早wtsapp請店家預留一份芋泥西多,又加咗一杯細cappuccino😚店鋪都好容易搵,入去老闆同老闆娘都忙緊整食物同咖啡,講埋有wtsapp預訂同電話就即刻見到已經準備好嘅芋泥西多😃,cappuccino要現做所以等咗少少時間,等待中我見檯面有留言簿就簡單寫咗一句「祝一切順利!!」當幫佢哋打氣啦💛返到屋企都差唔多要十個字🥲我打開個外賣盒見到西多個賣相都好吸引😃但咖啡就好遺憾,我明明見到老闆有整好靓嘅拉花但返屋企已經消失咗🫠芋泥西多都係適合入口大小,麵包片煎得好香口,咬落去入邊好鬆軟,芋泥唔係超細膩果種,仲可以食到少少~芋頭粒粒?有種homemade嘅感覺,好似冇點落糖所以可以食到更明顯嘅芋泥味道,加啲煉奶就upgrade咗有更濃奶香,雖然有罪惡感不過已經都食咗西多啦仲計較點乜🤣cappuccino都高質素,其實我

cappuccino都高質素,其實我唔係好飲得咖啡㗎,飲完會心跳加速同手震震咁,cappuccino 算係唯一可以接受到,因為比較溫和啲?不過我又好鍾意咖啡香氣😂一路時不時聞到都覺得好享受😎冇咗個拉花好遺憾🥲好想再返去買一杯☕️

芋泥西多士 7.0/9
熱cappuccino 8.0/9

OVERALL 8.0/9

齋食芋泥西多我覺得會有啲油🤏但有咖啡平衡返就完全冇問題😌
  • 手工芋泥西多士
❅ Espresso Tonic $38咖啡湯力係今年完勝咗抹茶鮮奶🍵 成為咗我去cafe既No.1首選✨ 飲落偏nutty香滑 而且夠清新🧊 係夏天必叫既飲品🤎Espresso tonic was quite nutty, fresh and prefect for summer🤩 The price was super friendly too, nice🥰評分: 9/10🌟 ❅ Taro Paste French Toast $42本身以為手工芋泥多士既芋泥係甜既 點知食落係少少鹹😂 有啲失望🥲 好彩多士外層煎得香脆 入面夠軟淋🫶🏻 配埋煉奶就唔錯喇😋 整體黎講可以一試但唔好太高期望👀 同埋要排隊就唔值得黎喇😳Assumed the taro paste was on the sweet side while it wasn’t and slightly disappointed🥹 French toast was crunchy outside and soft inside😚, condensed milk was definitely the highlight of th
❅ Espresso Tonic $38
評分: 9/10🌟

❅ Taro Paste French Toast $42
Assumed the taro paste was on the sweet side while it wasn’t and slightly disappointed🥹 French toast was crunchy outside and soft inside😚, condensed milk was definitely the highlight of the toast🍞
評分: 7/10🌟
————————————————————————————
Will's Coffee (深水埗)
深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff深水埗

#hongkong #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #willscoffee #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #深水埗美食 #深水埗cafe #深水埗推介 #香港好去處 #다방 #홍콩 #토스트 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Espresso Tonic
Espresso Tonic
附近嘅一間咖啡小店🤎 雖然店舖面積少 但係食物款式都幾多 而且都幾有質素🤍 而且店主兩夫婦好nice 係一間充滿人情味嘅小店🫶🏻 近排得知 呢個小店就嚟關門😔😔 深水埗又少咗一間有心嘅小店 希望可以有緣再見..🫶🏻✨芋泥西多士幫襯咗幾次!! 西多士一小塊 一啖可以食一舊 兩片多士中間夾住綿密嘅芋泥🤍 食落甜甜地 而且口感好好 充滿空氣感 軟淋淋🤍✨cream cheese bagel有四款bagel 可以揀! 我就揀咗黑芝麻bagel呢款平時好少食到 發現有驚喜!! 黑芝麻味幾重 而且bagel口感煙韌 有咬口😋😋 cream cheese 份量好足夠 好香濃嘅芝士味 口感好滑 幾時都話cream cheese+bagel呢個配搭世一😍😍

✨芋泥西多士
幫襯咗幾次!! 西多士一小塊 一啖可以食一舊
兩片多士中間夾住綿密嘅芋泥🤍 食落甜甜地
而且口感好好 充滿空氣感 軟淋淋🤍

✨cream cheese bagel
有四款bagel 可以揀! 我就揀咗黑芝麻bagel
2022-08-28 145 views
芋泥控必食 超獨特 但小店九月初就結業啦 新生活一定會更開心 順帶一提咖啡好好飲 一定要跟餐叫埋!💜Taro Paste French Toast💰HKD42(Rating: 8.9/10)必須讚煎得好好 外賣攞走 酷熱天氣下遊蕩半個鐘有多 都完全冇淋冇走樣(但唔係因為過分煎炸)麵包蛋香味夠 唔會太乾煎面帶薄脆感 一改我麻麻煎西多嘅印象芋泥亦好足 比例剛好 同埋係芋頭本人佔多 少奶味的路線 因此唔膩 加上低糖度 按喜好加適量煉奶就完美由賣相到包裝盒甚至外賣袋 都好感受到係有心機嘅手工之作 店家仲要超friendly 有興趣嘅 把握機會9月3日完結前去試喇😢建議好似我咁一早電話落定單❣️

手工芋泥西多士
🥉趕到尾班車一試芋泥 西多士 😁.一向都好迷戀芋泥既🐡🐡同老人家😆見到有人講話呢間小店就黎唔做冇得食🥹咁就趕住最後一兩個星期六黎食😚每日限量20份既芋泥西多士😝朝早10:00 開始賣,10:33去到就見到買晒😇好彩老人家我一早就WhatsApp 左間舖去預留一份,即刻有得拎🥳.講番個味道先:個西多士係平時一開二既厚度再夾住咸咸地芋泥😝食到少少油味🙈全部野夾埋唔會覺得個芋泥話唔夠🤣但個人認為成件野雖然目標係一口食晒,但好單薄,食完唔滿足😜點埋啲煉奶先叫好番啲😀同想像既有啲落差🙈不過想最後支持一下小店同埋試佢其他野食,可以趁呢一段時間去一去🥰提一提大家佢只有外賣不設堂食!熱天係街食會有著火既感覺🔥
🥉趕到尾班車一試芋泥 西多士 😁
2022-08-19 262 views
willson一家9月就移民,深水埔又少左間有心機既小店,我地又少左個飲啡吹水既地方不過街坊們好明白,有小朋友既唔為自己都要為小朋友打算.街坊們都去曬英國,就快變左深水埔英國街坊會XDD一起身,打比Wills,叫佢整定個芝士滑蛋牛角包,加杯鹹鹹啡,跑落去影張相就拎走趕返工,都冇時間同佢地傾多兩句,可降解既餐盒,可重用既外賣袋(仲要係勁好用),第2度都真係難搵.香濃芝士同滿滿既滑蛋,牛油味脆卜卜牛角包,真係覺得好幸福.大啖大啖咬,都仲係滿滿既滑蛋,食完,飲啖鹹鹹啡,開工.真係認真再考慮下去留問題...想食will's 既朋友就珍惜淨低時啦間啦.唔知會唔會係英國再飲到willson既咖啡呢?祝 一切順利如意
willson一家9月就移民,
深水埔又少左間有心機既小店,
我地又少左個飲啡吹水既地方
不過街坊們好明白,
有小朋友既唔為自己都要為小朋友打算.
街坊們都去曬英國,
就快變左深水埔英國街坊會XDD
芝士滑蛋牛角包x鹹鹹啡

一起身,打比Wills,
叫佢整定個芝士滑蛋牛角包,加杯鹹鹹啡,
跑落去影張相就拎走趕返工,
都冇時間同佢地傾多兩句,

芝士滑蛋牛角包

香濃芝士同滿滿既滑蛋,
牛油味脆卜卜牛角包,
真係覺得好幸福.
芝士滑蛋牛角包

大啖大啖咬,都仲係滿滿既滑蛋,
食完,飲啖鹹鹹啡,開工.
真係認真再考慮下去留問題...

想食will's 既朋友就珍惜淨低時啦間啦.
唔知會唔會係英國再飲到willson既咖啡呢?
祝 一切順利如意

2022-08-10
Type of Meal
Breakfast
芝士滑蛋牛角包
呢間一直之book Mark左但最近見其他食評寫9月就吳做未知係轉地方定真係吳做🙈所以都見有時間就去試下先手工芋泥西多先介紹反呢西多 用煎處理食落無咁實/粗糙中間既芋泥忠於於味白色既係糖粉如果覺得號夠甜,可以➕練奶個人食法 :先食一件,練奶第2-3之開始➕如果吳係 練奶會遮到芋泥味結: 個人十分喜歡👍🏻煎既令西多更鬆軟芋泥夠濃味👌🏻#手工芋泥西多 #willscoffee
呢間一直之book Mark左

先介紹反呢西多 用煎處理
食落無咁實/粗糙
中間既芋泥忠於於味
白色既係糖粉
如果覺得號夠甜,可以➕練奶

個人食法 :

芋泥夠濃味👌🏻

#手工芋泥西多
#willscoffee
2022-07-14 697 views
經朋友介紹認識這裡,不知不覺也有好一段日子了,不要看老闆滿手紋上「公仔圖案」,以為佢好惡,其實佢好好人又談得來,對家人更是無微不至,真係一個好父親及一個好老公。疫情原因,這裡由可以堂食,到現在只有外賣,世事變遷,有啲嘢真係估都估唔到,又有邊個知將來嘅事情呢?早上吃不了太多,只叫了手工芋泥西多士及西柚氣泡咖啡。手工芋泥西多士~香煎西多士本身已經好好食,加埋芋泥就更加不得了;多士即叫即煎,一啖一粒啱啱好;中間鋪滿濃濃的芋泥,細滑香甜,如再加多少許煉奶一起食,滋味更好!西柚氣泡咖啡~酸酸甜甜很是開胃,在這夏日炎炎的日子,一啖落肚真係清爽涼快!好遺憾告訴大家,Will’s Coffee將會係2022年9月3日同大家講再見啦,趁仲有時間回味一下,就要把緊最後的機會啦!Will's Coffee地址: 深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖電話: 54039751

早上吃不了太多,只叫了手工芋泥西多士及西柚氣泡咖啡。

手工芋泥西多士~

西柚氣泡咖啡~

Will's Coffee
地址: 深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
電話: 54039751
2022-07-07
$72 (Breakfast)
  • 西柚氣泡咖啡
2022-07-10 350 views
Will's Coffee 的食物和咖啡一向也有質素,所以有時間也會特意去買東西的🙈。店舖雖然只做外賣,但人流不絕證明他們的實力。得知他們在9月3日結業,就特意找時間去了😢。這次在早上約11時去的,怕遲了去會吃不到芋泥西多,因為這個是限量發售的🙈。-💥熱摩卡咖啡 HKD$36,無論是凍飲或熱飲味道也很濃郁 但靜靜較喜歡熱飲的,因為味道較香而且有拉花🥰。摩卡咖啡朱古力味道香甜,咖啡味道濃郁甘香,與咖啡比例剛好。其實很怕朱古力咖啡會太甜,但小店的比例是剛好,所以就經常點這杯🤤。-💥手工芋泥西多 HKD$42,這個是店家人氣限量食物,很多人也慕名而來的😎。想要吃到這個真的要早點去,靜靜也是愛好者之一💕。熱辣辣的味道很香,一份有六件賣相吸引。西多做到外脆內軟的口感,芋泥口感綿密軟滑。味道是微甜配方,所以不會覺得很甜😚。這個有煉奶配著,加了之後更香口。-

2022-07-08
2022-06-28 439 views
本身諗去Wills食芋泥西多士但原來10點之後先有🙈咁就食bagel啦芝麻就bagel配花生醬➕奶醬個bagel就D咬口都會有芝麻味啖啖咁加花生醬➕奶醬都ok正常發揮結: 係個bagel ok既但$30既外賣就……#芝麻bagel#willscafe
本身諗去Wills食芋泥西多士
但原來10點之後先有🙈
咁就食bagel啦

芝麻就bagel配花生醬➕奶醬
個bagel就D咬口都會有芝麻味啖啖咁
加花生醬➕奶醬都ok
正常發揮
結: 係個bagel ok既
但$30既外賣就……

#芝麻bagel
#willscafe
2022-05-07 875 views
.話說呢間咖啡店係睇住佢開因為呢度附近搵間咖啡店係好難嘅都要行到一段路先有所以佢一開我就急不及待準備幫襯== == == == == == == == == == == ==咖啡真係幾好飲老闆亦都係愛啡之人好nice有興趣可以同佢交流吓咖啡經.而太太就負責煮嘢食所以呢一間舖頭絕對係夫妻小店經營之作好多時因為人手不足好多食物都會好快售罄但係我覺得係食得出用心製作嘅所以有興趣嘅朋友不妨早啲打電話去叫定外賣== == == == == == == == == == == =由佢可以容納到四個人嘅堂食到只係做外賣店我都覺得呢間小店嘅水準依舊不變== == == == == == == == == == == =除咗招牌必食嘅芋泥多士之外仲有意粉🍝bagal 🍩crosssiant 🥐我都係介紹返個芋泥多士先== == == == == == == == == == == =芋泥西多士$45係佢哋嘅招牌菜西多士係即叫即整雖然係外賣但係攞到返公司食都仲有熱度重點係小甜而不膩以煎代炸可以食落唔會油膩外層煎至金黃色,保持酥脆中間夾住一層厚厚嘅自家製芋泥甜度適中食落順滑又有口感另配有煉奶平時唔多落煉奶嘅
[用心經營的外賣咖啡店]

但係攞到返公司食都仲有熱度
重點係小甜而不膩
以煎代炸
可以食落唔會油膩
外層煎至金黃色,保持酥脆
中間夾住一層厚厚嘅自家製芋泥

價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #coffee #cafe #cafehk #crossiant #bagal #coffeelover #brunch #dessert #芋泥吐司 #willscoffee #shamshuipo #takeaway
TakeAway
大癲‼️‼️𝙾𝙷 𝙼𝚈 𝙶𝙾𝙳~痴左線咁咁好食既芋泥西多~🫶🏻😳 · 芋泥西多🍠🥪 ($42)<10/5>除左芋泥同西多士既mix and match😗~佢每舊都啖啖芋泥蓉😳💓點可以唔心動🥳仲要唔油膩又唔會太甜ヾ(´∇`)ノ🧡如果覺得唔夠甜就可以加多啲煉奶🫡都一樣咁好食ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧有機會一定要再返黎試埋佢啲咖啡😍😍😍
大癲‼️‼️𝙾𝙷 𝙼𝚈 𝙶𝙾𝙳~
痴左線咁咁好食既芋泥西多~🫶🏻😳

· 芋泥西多🍠🥪 ($42)<10/5>
除左芋泥同西多士既mix and match😗~
佢每舊都啖啖芋泥蓉😳💓點可以唔心動🥳
仲要唔油膩又唔會太甜ヾ(´∇`)ノ🧡
如果覺得唔夠甜就可以加多啲煉奶🫡
都一樣咁好食ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧

有機會一定要再返黎試埋佢啲咖啡😍😍😍
2022-04-10 615 views
只做外賣的咖啡小店近期大熱既芋泥西多士 個個𝚏𝚘𝚘𝚍𝚒𝚎都推介今日 👦🏻 就做外賣仔人肉速遞俾要工作既 👧🏽-🥪 手工芋泥西多士 $𝟺𝟸店內唯一的甜品粒粒西多外層都脆脆的 滿滿的芋泥係口腔爆開食西多識食既一定配煉奶芋泥加煉奶 夾埋一齊食都唔會太甜👧🏽👦🏻 一致正評 必食!🍔 韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡 $𝟼𝟾包款有4款選擇 原味、竹炭黑芝麻、紅菜頭、罌粟籽芝麻今次就選擇左竹炭黑芝麻𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 有啲硬同韌 要用力咬開餡料偏少 醬汁唔辣 味道一般☕️ 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 $𝟹𝟺入口唔苦 味道偏酸 仲有少少回甘路過深水埗會回頭再飲佢 💯-🥛 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟹𝟾未攪勻前飲左一啖 好香咖啡味攪勻後偏向重奶味 唔係好覺有朱古力味-#willscoffee小小的咖啡店 用💛經營 性價比高老闆超好記性 門口好多客人都分到邊個既𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛-整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛💚價錢 ❤️🧡💛服務 ❤️🧡💛💚💜環境 ❤️🧡💛💚

只做外賣的咖啡小店
近期大熱既芋泥西多士 個個𝚏𝚘𝚘𝚍𝚒𝚎都推介
今日 👦🏻 就做外賣仔人肉速遞俾要工作既 👧🏽
🥪 手工芋泥西多士 $𝟺𝟸
店內唯一的甜品
粒粒西多外層都脆脆的 滿滿的芋泥係口腔爆開
食西多識食既一定配煉奶
芋泥加煉奶 夾埋一齊食都唔會太甜
👧🏽👦🏻 一致正評 必食!

🍔 韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡 $𝟼𝟾
包款有4款選擇
原味、竹炭黑芝麻、紅菜頭、罌粟籽芝麻
今次就選擇左竹炭黑芝麻

服務 ❤️🧡💛💚💜
環境 ❤️🧡💛💚
2022-04-09
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 手工芋泥西多士
Will's Coffee鋪頭細細,宜家淨係做外賣,主要賣各類輕食、意粉、bagel、飲品。見到呢度既bagel好特別,除左原味之外仲有好多款比顧客自己選擇🥰好似有紅菜頭、竹炭黑芝麻咁,平時比較少見。今次黎到,嗌左另一款好多人推介既西多食,好正~大家黎到一定要叫黎試下,不過要留意呢款好似係每日限定供應既,要試既話記得唔好太遲黎🙈  1⃣️手工芋泥西多士(Set: $68) 西多士係即叫即煎,所以嗌左之後都要等一陣,但係等待係值得既🥰西多士有六件,一口size一啖一粒。面頭煎得香脆,就算外賣拎到翻去依然食到脆脆既口感😋中間既芋泥好多,質感細滑,而且好鍾意呢度中間既芋泥唔會假甜,幼滑內餡配合香脆方包面,就咁食已經好正~另外仲可以加埋煉奶🤤再多一層滋味~  2⃣️Cappuccino(Set)跟餐可以跟一杯$34以下既飲品,揀左杯cappuccino,咖啡就咁聞已經聞到陣咖啡香,果然係主打咖啡既店鋪,冇令我失望😌

1⃣️手工芋泥西多士(Set: $68)

2⃣️Cappuccino(Set)