2016-10-16 787 views
一想食泰國野就剩係諗到落九龍城, 因為又多選擇又集中. 不過假期好多都要等位, 揀間無咁多人.食泰國野我覺得前菜小食永遠好味過主菜, 可能多數酸酸辣辣或炸既香口野, 啱我.要個涼拌鳳爪, 即係八雲鳳爪, 切好一條條爪, 容易食. 好爽口, 酸酸地帶微辣, 大量蔥, 洋蔥等配料, 帶出另一個香料味道, 整體清新開胃.仲有炭燒豬頸肉, 肉質夠軟熟,  燒到外邊燶燶地, 肉本身個調味已經剛剛好, 唔洗再點醬料, 幾好.

Type of Meal
Dinner
2016-08-15 1026 views
我係濱海既粉絲, 有啲越南鋪餐牌內都未必有濱海, 今次純粹係喺門口睇餐牌又見到濱海而被吸引入嚟。好好彩, 一啲都無失望, 而且我相信好快我會再嚟試埋其他濱海。 我要左份春卷濱海($82+10%), 我見圖係兩條細春卷但實物係一條粗大春卷.  切開有5段, 以生菜夾住春卷跟蒸粉絲及炸蒜等食, 十分惹味.  我一向唔鍾意用魚露, 所以無點任何野; 因春卷好香而生菜亦十分新鮮翠綠, 夾埋一齊已經夠晒好味.  我數過生菜有成15塊, 包一份濱海肯定係用唔晒.  外面既濱海一般都跟6至8塊, 呢度可謂抵食夾大件. 我見餐牌其他菜色例如越南河等都係幾十蚊, 我諗好快我就會再來    而且餐廳內大部份都係卡座, 唔駛搭枱.  平時夜晚行過都見有人在門口等位, 我今次係早過7點開餐, 埋單時已經見到越來越多人.  人多開餐建議最好先訂枱.

而且餐廳內大部份都係卡座, 唔駛搭枱.
2016-08-12
Type of Meal
Dinner
  • 濱海
2016-07-05 1073 views
來到九龍城,當然要試吓出名既泰國菜啦!我最初看到招牌既時候不禁有點疑惑,明明寫著越南菜鋪?但係所有菜色都似係泰國菜!(我本著一試的心態,和家人入去試吓到底掛著越南菜館招牌既餐廳,做出來既泰國菜好不好吃?)我們先點了生蝦和司蚶,見到賣相不錯廚司亦很細心,把做生蝦刺身剩下來的蝦頭炸脆,作小小既點綴(炸蝦頭都好好味,脆到可以整件食落肚)。白灼司蚶煮得不錯,起碼不會整碟都是紅紅的血水。冬陰功湯可以選(蝦,海鮮或雞),我們點了蝦冬陰功湯。蝦,是新鮮彈牙的,而不是煮到d蝦肉「梅」晒。除了食物要讚之外,這餐廳員工的服務態度都要讚。👍👍👍不會因為店鋪繁忙而忽略顧客的需求。

白灼司蚶煮得不錯,起碼不會整碟都是紅紅的血水。

炸蝦頭
泰式白灼司蚶
泰式冬蔭功湯
泰式小食拼盤
泰式豬頸肉
父親節食飯, 一家四口去左九龍城食永珍越南菜館, 但其實係泰國菜, 可以話係越南泰國菜。 好彩我地早左食飯,6:45PM到,唔洗點等位, 因為坐咗一陣已經越來越多人入嚟,仲全場滿座添。屋企人喜歡食咖哩, 點都要叫咖哩, 最終點左個咖哩海鮮煲, 食咖哩要用麵包點汁食先夠yummy, 再 order咗份蒜蓉包, 我哋另外仲叫咗越式炒牛柳粒、 泰式活蝦刺身、 越式香芒炒飯、泰式炒雜菜。 叫到成枱都係食物好滿足。越式香芒炒飯-$66 (好味指數 / 抵食指數) - 5個為最高。越式香芒炒飯煲仔上, 即使由廚房拎到上枱都仲熱辣辣, 一放上枱成煲金黃色, 好想即刻擺入口食。 成煲金黃色不單是因為香芒, 連飯都炒到金黃色,仲有好多肉鬆,大大粒蝦肉青瓜片同菜粒。 好欣賞佢個炒飯炒得好入味, 真係連啲配菜例如蝦肉菜粒都好夠鑊氣同夠鹹味, 豬肉鬆本身香香脆脆,配個炒飯一齊食更加香口惹味, 主角芒果大大件,最重要係一啲都唔酸超級香甜。 呢個越式香芒炒飯炒得好好味,成煲飯炒得夠均勻夠鑊氣。咖哩海鮮煲-$128 (好味指數: / 抵食指數 - 5個為最高。話咁快咖哩海鮮煲同蒜蓉包一齊上枱喇, 咖哩海鮮煲面頭有一

越式香芒炒飯-$66 (好味指數
 / 抵食指數
越式香芒炒飯
咖哩海鮮煲-$128 (好味指數:
為最高。
話咁快咖哩海鮮煲同蒜蓉包一齊上枱喇, 咖哩海鮮煲面頭有一層厚厚的辣油, 看似好辣,食過之後原來都不算太辣, 得成個海鮮煲攪拌均勻後,會見到椰奶其實沉晒底, 椰香味好重, 但唔算太甜, 味道係偏鹹且少辣。海鮮煲內有切件魷魚筒、 蟹柳 、蝦粒、 青口同時菜, 個人覺得海鮮煲材料不算吸引,寧願選擇咖哩雞或牛腩, 不過屋企人想要海鮮都冇辦法啦。 咖哩海鮮煲個重點唔係d海鮮,主角真係啲咖哩汁,個咖哩汁好味到要用蒜蓉包不斷咁點汁黎食, 蒜蓉包食完都唔夠喉,最後要叫多兩碗白飯撈汁食。 蒜蓉包呢,一份有三大件,好香蒜蓉味同夠乾脆。 夠乾脆點咖哩汁一流。
咖哩海鮮煲
蒜蓉包
泰式活蝦刺身-$96/7隻  (好味指數:
為最高。
泰式活生蝦完完全全係冰鎮, 可保持生蝦爽口及鮮味。 一碟有七大隻, 晶瑩剔透, 望到都覺得夠新鮮, 最欣賞呢度個廚師能好好利用蝦頭, 炸埋個蝦頭俾你食,一啲都唔會浪費, 一蝦兩食, 認真夠爽!
越式炒牛柳粒-$96  (好味指數:
為最高。
完全冇諗過呢個越式炒牛柳粒係咁大碟咁抵食㗎,$98 有咁大碟又咁多粒嘅炒牛柳粒, 仲要個味道都唔錯喎, 講到明越式就緊係香料味重啦, 唔知有啲咩調味,但係就食到啲香茅味。炒牛柳粒多到我哋4個人都食唔曬,因為太飽啦! 呢個超級抵食!
越式炒牛柳粒
泰式炒雜菜-$49  (好味指數:
為最高。
泰式炒雜菜, 有幾種不同的時菜, 最主要夠鑊氣, 炒菜夠入味。
泰式炒雜菜
話咁快成個餐廳就坐滿人,仲要出面排隊等入嘅人都不少, 最鍾意上菜夠快而且廚房鑊氣夠重, 唔怪得咁多人嚟食啦! 最後叫咗咁多個菜埋單都係520蚊到, 絕對覺得咁既價錢配咁嘅食物質素同服務係好ok嘅!
2016-06-19
$150 (Dinner)
Celebration
Father's Day
越式香芒炒飯
咖哩海鮮煲
越式炒牛柳粒
2016-06-14 520 views
響附近探完人, 出開黎就過九龍城食泰菜, 四圍行見呢間幾多人, 雖然裝修無咩特別又舊舊地, 但都一於試試.要左個蟹肉炒粉絲, 粉絲炒得幾乾身, 仲索晒調味既汁, 食落爽口彈牙, 唔會一舊舊. 配料有芽菜, 蝦仔, 洋蔥之類, 蟹肉就較少, 不過整體都好大堆頭, 口感豐富.賣相也算吸引,如果出品可以整齊d,就可以完美d la....

$80 (Lunch)
2016-06-14 455 views
大家都知道九龍城泰國菜非常出名,但其實我覺得還有很多老店做得非常出色,而永珍就是其中一間這麽多年都保持一定水準的越南菜餐廳。上星期約了好幾個舊同事去以前常到的永珍食飯,食物依舊好好味呀!前菜先來個酥炸軟殼蟹,炸到外脆内軟,而且裏面的蟹肉保持鮮嫩多汁,配上甜甜酸酸的醬汁非常好味!另外我們還點了雜菜粉絲煲,份量非常多,適合多人share,而且湯底不會好重味精味,不錯。我最喜歡的當然是咖喱牛肉煲加蒜蓉包了!他們的咖喱椰汁味非常重,而且不會太辣,加上即叫即焗的香脆蒜蓉包,沾滿香濃的咖喱汁,非常好味。另外還點了蝦醬炒通菜,不過蝦醬有點偏鹹。另一個非常出色的就是春捲凍懞粉,春捲熱辣辣新鮮炸起,外層非常香脆,而且餡料分量好多,配上撈懞一流。 (值得一提的是他們家的秘製雨露好好味喔!!)
另外還點了蝦醬炒通菜,不過蝦醬有點偏鹹。
2016-06-05 360 views
家人贏左馬仔錢,本身去九龍城食泰菜!最終見呢間永珍好多人食就望下餐牌,見到有越南又有泰國菜就食呢間!泰式咖哩炒蟹叫左個大既~大大隻肉蟹,鮮甜好多肉,比平時泰國鋪食既香,但就冇左辣味,加蒜蓉包點汁真係一流,包大大舊好脆!好耐都冇食個菠蘿炒飯係原隻上,唔算好好味,但好足料,入面既菠蘿亦食得出係新鮮椰青~亦清甜多水
家人贏左馬仔錢,本身去九龍城食泰菜!
椰青~亦清甜多水
泰式咖哩炒蟹
椰青
  • 咖哩炒蟹
2015-10-25 767 views
九龍城泰國越南菜館多的是,永珍在這裡已久,我也常幫襯。從前會到福佬村道店,覺得味精多,吃完會頭痛。現在就常在獅子石道店吃午餐,大約$38-$46,幾實惠。少有星期日幫襯,星期日午餐加$6Honey點菠蘿炒飯和生牛肉河。炒飯材料不少,炒得不油,不過,不夠香口。牛肉河湯頭也甜,蘿蔔清甜。午餐飲品加$10轉特飲。Honey點鹹柑桔冰,我點涼粉冰。兩杯冰也不錯,幾大杯幾好味!
九龍城泰國越南菜館多的是,永珍在這裡已久,我也常幫襯。

從前會到福佬村道店,覺得味精多,吃完會頭痛。

現在就常在獅子石道店吃午餐,大約$38-$46,幾實惠。

少有星期日幫襯,星期日午餐加$6

Honey點菠蘿炒飯和生牛肉河。

炒飯材料不少,炒得不油,不過,不夠香口。

牛肉河湯頭也甜,蘿蔔清甜。

午餐飲品加$10轉特飲。

Honey點鹹柑桔冰,我點涼粉冰。

兩杯冰也不錯,幾大杯幾好味!
2015-10-25
$60 (Lunch)
2015-08-20 946 views
以前成日到這裡用膳,一來不貴,二來菜式多選擇,而且好味。最近一次,在星期六和朋友來吃,原來假日要收貴,不過大約貴十元,不著數。另外台面不太潔淨,污垢可見。我叫來一碟泰式炒飯,這個我覺得最好味。可是這會一吃,失卻以前口準。既無可口的辛辣味,伴菜也沒以前多,飯還覺濕漉漉,炒得不夠乾。至於朋友叫的是四寶飯,我看是少了伴菜,朋友也評價沒夠好。整體比以前差了。
以前成日到這裡用膳,一來不貴,二來菜式多選擇,而且好味。

$45 (Lunch)
2015-08-17 780 views
一間經常幫襯的越南/泰國菜,每個星期既lunch time都會去食,午餐餐牌有麵類和飯餐,幾乎都試食過,最後都是推介沙嗲河,炒飯略為唔夠熱,叫炒飯可以叫佢整熱啲先上

,炒飯略為唔夠熱,叫炒飯可以叫佢整熱啲先上
唦嗲豬河
2015-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
唦嗲豬河
  • 唦嗲豬/生牛河
  • 扎肉炒粉絲
2015-06-17 655 views
「為食星球人覓食之旅(8)」今次星球人覓食到九龍城,夏日炎炎想食啲酸味味嘅嘢,最後就選擇去食永珍越南凍檬粉。叫了下午茶套餐,熱華田。因為這天是要食素菜嘅關係,就叫咗姐姐「要走肉多菜」。阿姐個樣有啲諾言但係都幫我同廚房講咗多菜酒肉。個粉一上枱覺得好開心,因為成個碗都比啲生菜雜菜鋪滿晒。再加埋佢哋店裏酸酸甜甜嘅魚露醬汁,食落口即刻覺得好舒服,感覺好清。不過果醬要小心啲辣椒,因為加左真係好辣。所以我通常都會等個醬汁沈澱下,淨係倒橙色嘅醬汁部份,盡量唔要啲辣椒。下次唔一定要等下午茶先過嚟,因為原來佢淨凍檬粉只係需要$28姐,仲大碗過下午茶,抵食好多~(8)

「為食星球人覓食之旅(8)」

個粉一上枱覺得好開心,因為成個碗都比啲生菜雜菜鋪滿晒。

$34 (Tea)
2015-02-12 801 views
菠蘿炒飯連餐飲($45)-菠蘿炒飯用料豐富,有雜豆,肉鬆,菠蘿,青瓜,雞肉和臘腸。炒飯的口感豐富,咸味適中,不過略嫌較油膩,吃完喉嚨有點不適。餐廳的座位很多,有卡位有長枱,不用等位,環境尚算不錯。
菠蘿炒飯
2014-12-23 1046 views
同朋友喺九龍城食TEA,二話不說去永珍。舖內裝修簡約而富泰國FEEL,下午時段唔使等位。越南生牛肉河$32食極都唔厭嘅生牛肉河。呢度嘅牛河水準穩定,湯滾牛靚,熱湯一淖,牛肉汁同洋蔥、金蒜、葱、青檸汁同指天椒合而為一,食粉前呷一啖湯,鮮甜之極,河粉爽滑幼細,牛肉味濃郁,一個字,好味😋越南滴滴咖啡$12正宗越南蒸餾咖啡,因為即叫即做,咖啡甘香無酸味,配煉奶飲別有一番滋味😌越南春卷$46。(無影相😔)又係每次必點菜式。雖然要等十分鐘,但老闆堅持即叫即做。春卷皮炸得鬆化,饀料飽滿,用生菜包住,再點魚露一齊食,啖啖傳統味道。九龍城泰國菜館多過七仔,可以屹立廿年,絕非僥倖。

泰國風掛畫
泰國風掛畫
MENU

同朋友喺九龍城食TEA,二話不說去永珍。
舖內裝修簡約而富泰國FEEL,下午時段唔使等位。
越式生牛肉河

越南生牛肉河$32

越南滴滴咖啡$12

越南春卷$46。(無影相😔)

九龍城泰國菜館多過七仔,可以屹立廿年,絕非僥倖。
Other Info. : 永珍越南菜館現已改名「永珍泰國燒烤餐館」
2014-12-05
$65 (Tea)
越式生牛肉河
  • 越式春卷
2013-04-03 1076 views
個女伙記態度超級惡劣,又鬧客人講野唔清唔錯, 問多一句又鬧, 臨走前個女伙記仲惡到啤住你走, 試問咁樣點做生意,!!P.S.個火車頭超級咸,勁多味精,其他小食soso...不會再幫襯,有點貼錢買難受. 老細如果想做好間餐廳,請先改善伙記既服務水準!!!

老細如果想做好間餐廳,請先改善伙記既服務水準!!!
2013-03-26
2013-03-08 883 views
極少在九龍城吃越南菜,始終泰國菜在這區已是根深蒂固.入到來坐下才知原來這店是泰越混合版!午市有不少的特價飯選擇,沙爹牛肉飯----論賣相及份量是沒得輸!以煲仔另上的,沙爹牛肉熱氣騰騰而且內裡牛肉份量極多.牛肉是韌了一點但沒經化學處理本應一讚,沙爹汁味道尚可不算香濃,但質感呈水漾完全不似芡汁,混入飯中就像用有味水撈飯....牛丸湯河----牛丸是大路貨式,湯頭味道頗清,顏色是深但欠缺一點骨香.豬肉蝦片----蝦片乾身鬆化,蔥油加上炸乾蔥粒的豬肉碎極香口.最怕吃到那些不新鮮還要被油浸到變軟的蝦片!本來對三數十元的包飲品的午餐沒甚要求,但就是這個沙爹汁差了一點點!