2020-01-15 392 views
叫個外賣啦,態度惡劣,下午茶炒飯外賣+凍飲$49!正常啦!呢一區,一打開,嘩,牛肉炒飯?定牛肉碎炒飯,仔細搵先勉強搵到一粒,量小都唔緊要,甘樣偷工減料法,真係第一次見,如不想中伏,勿進
TakeAway
食品用料上乘,烹調非常美味。早餐F餐鮑魚雞絲麵、腸仔蛋是大眾首選!奶茶和咖啡都很好👍咖啡更有即磨咖啡及多款選擇!下午茶星期一至星期日都有供應,炒貴刁和干炒牛河是天后食坊其他餐廳都沒有供應,好味👍午餐有多款選擇,我就很喜歡吃蒸肉餅!😊我煮不到這麼好吃!這裡座位也舒服,但是有時也要排隊!這裡的服務和招呼一流,普通話說得幾流利,英語也難不倒他們呢!我眼見他們對旅客也很有禮貎,幫助他們處理好行李,所以很早就有旅客吃早餐。早上七時開始營業。

午餐有多款選擇,我就很喜歡吃蒸肉餅!😊我煮不到這麼好吃!
這裡座位也舒服,但是有時也要排隊!
2019-04-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$32 (Breakfast)
  • F餐(早餐)鮑魚雞絲麵+腸仔煎蛋,午餐  蒸肉餅、下午茶  干炒牛河、炒貴刁
2018-05-20 502 views
今日行行下行到去天后,諗住又熱又累就找間茶餐廳食下tea,入到去見d茶餐都賣成40幾元,諗住都有午餐份量啦,點知第一樣黎就係豬扒炒公仔麵,份量少到呢!之後就到焗肉醬螺絲粉,睇落完全似無焗過,撈就差唔多,重要d粉又係小到阿媽都唔認得,最後都係剩返d醬係到!重要間野冷氣完全唔夠,我懷疑佢只開門口個部,因為我坐裡面完全feel唔到有冷氣!之後出去重要篤魚蛋,唉!這間真係食過一次就夠晒數,唔會再有下次囉!
豬扒炒公仔麵
焗肉醬縲絲粉
2018-02-15 337 views
行完年宵係附近搵飯食,好多食店門外都要排長龍,友人實在太攰...係為左要坐低而唔係食野,於是我地分散投資,幾間鋪頭都排隊!!呢間茶餐廳都等左大概十分鐘...明明門口有5個快餐,入去坐低發現得番兩個揀:粟米肉粒火腿&魚香茄子飯...隨便之下就叫左魚香茄子...$52一個跟湯或熱飲...野食上枱...超級頹廢同傷心...羅宋湯:味道偏酸,得椰菜同紅蘿蔔...魚香茄子飯::茄子少得可憐:得4-5舊;飯都算少:一個平碗(男仔應該唔夠食)...但食到有少量鹹魚香,算係真材實料?!總括黎講::無下次!😑
野食上枱...超級頹廢同傷心...
羅宋湯:味道偏酸,得椰菜同紅蘿蔔...

總括黎講::無下次!😑
2017-07-05 1150 views
係附近做完野 隨意搵間茶記坐低 無諗過呢區D野貴到咁 栗米斑塊加杯凍檸茶都53蚊味道無咩特別 一般茶記貸色 唔食佢D lunch Menu 可以有炒粉面飯 不過去到70蚊 ...唔知點解可以咁貴 無打算俾呢個錢去試只能嘆一句 唔休做 貴到咁食D 咁普通既野 50蚊一樣坐到爆哂唯一對間野有印象 係收錢果個阿叔幾有禮貌 都算有D 安慰
係附近做完野 隨意搵間茶記坐低
無諗過呢區D野貴到咁 栗米斑塊加杯凍檸茶都53蚊

味道無咩特別 一般茶記貸色

唔知點解可以咁貴 無打算俾呢個錢去試
唯一對間野有印象 係收錢果個阿叔幾有禮貌 都算有D 安慰
栗米班塊
2017-06-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$53 (Lunch)
2017-03-15 768 views
唔休做--未必話佢唔好。實際上早餐食物幾好,太陽蛋煎得剛好,麵都煮得幾好。但論價錢,應該係高價錢茶餐廳。唔休做係話甘高價錢既早餐,你想食係要排隊!地方擠迫,又好生意,廚房又做唔切,價錢又貴,仲要排隊,甘係咪唔休做?
Type of Meal
Breakfast
2016-09-04 741 views
4大人2小朋友2BB,一坐下有的忙著幫小朋友抹汗穿外套,有的忙著開奶俾BB,所以選好餐的先選,怎料餐廳老闆有態度的說每位最低消費$15,還限定每人一個餐,難道他看不到大人們在忙嗎?不是不點餐,是未點而已。我們一行八人,坐在六人枱,點了6個餐,老闆一直跟侍應投訴我們,不斷說話單打,話我們沒規舉,一個1歲一個3歲一個9歲一個10歲,難道小朋友都要各自點一個餐?不是因為小朋友,我們都擠不進六人枱,我們邊吃,侍應就急不及待收逐隻杯逐隻碟逐隻碗收,甚至企在枱邊面向我們,眼神像是催趕我們離開,全枱只剩下3歲小朋友未吃完,都只有2啖而已,我忍不住說,小朋友催不來,為甚麼要俾態度?欵似老闆娘臭著嘴臉回應,話佢唔係望我們,係等佢身後客人落單,等客落單難道要背著客人嗎?溫馨建議店主派員在店門站岡,每當客人進餐廳前先聲明:【每人最低消費$15】兼【每人限速10分鐘】,否則不准內進!
2016-09-04
$55 (Lunch)
週日和細周生到天后打網球,順道在附近榮發餐廳享用早餐。早餐單價三十餘元起,不算便宜。 這份茄汁豆煎蛋德國腸多士賣相不算特別吸引,但煎蛋及德國腸皆比預期香口美味。多士選用厚身麵包,牛油塗抹均勻認真。炒蛋煎腸做得更好,炒蛋食感嫩滑,煎腸帶有兒時風味。 鮑魚雞絲麵轉出前一丁要加 $4,明顯貴了少許。麵食亮點不在鮑魚雞絲上,而是重味香口的麻油。丁麵選材餐廳版本,食味雖不及家用版,但總比一般公仔麵好。熱奶茶水準有茶記應有的味道,令人滿意。整體而言,榮發的早餐表現比預期理想,是週日早點的新落腳點。
炒蛋煎腸做得更好,炒蛋食感嫩滑,煎腸帶有兒時風味。

熱奶茶水準有茶記應有的味道,令人滿意。
整體而言,榮發的早餐表現比預期理想,是週日早點的新落腳點。

[28/8/2016; Sun]
2016-08-28
$37 (Breakfast)
2015-06-04 626 views
今日咁岩係天后做野,LUNCH出左去食,本來諗住但係天氣咁鬼熱,跟行下行下就見到呢間茶記,心諗咁鬼熱費事再搵地方,於是就即刻入左去,叫左個蒜蓉汁牛扒飯,唉,點知真係唔得囉,可能因為成本加左,個飯量嘅比較細我都可以接受,但係個汁同塊牛扒真係唔得,個汁好似凝固體咁,食落口味又怪怪地。跟住塊扒仲正,完全咬唔開嘅,搞到我LUNCH俾左40蚊出黎完全唔飽囉。。。
$40 (Lunch)
2014-12-03 361 views
返工又叫外賣,今次都係食榮發。我同埋同事好多時候都係揀依間,因為選擇夠多!今日揀左福建炒飯。配料有蟹柳粒冬菇,菜粒等但燒肉粒無味,不過夠多汁撈飯都唔錯既!配紅湯。媽媽平時少煲羅宋湯,中湯就成日飲,所以出街食飯我會選紅湯!餐飲揀熱咖啡,榮發既咖啡要推介真係唔錯,夠香濃!食飽飽又開工

福建炒飯

Delivery
$46 (Lunch)
福建炒飯
  • 咖啡
2014-10-27 314 views
lunch time 叫外賣係公司食!今日叫左個雪菜肉絲炆米午餐,跟湯同飲品。 跟餐揀左羅宋湯同凍咖啡。羅宋湯帶少少酸同辣辣地幾開胃,今次咖啡比平時濃好飲!而雪菜肉絲炆米色水幾靚但就淡而無味,肉絲得幾條雪菜又少一般般啦

雪菜肉絲炆米
Delivery
  • 咖啡
2014-10-07 154 views
星期日的下午,天氣涼爽,沒有把在下熱融,只是在下與親愛的由灣仔一直行,行到天后,才覺得有點汗和口渴,心想找間餐廳坐下來喝杯水。榮發餐廳是在下第二次的來,上次是晚飯時間,今次卻是下午茶時間。餐廳是一般的茶餐廳特別的是由一位天主教教友開設的,因此有點親切感吧,因為大家都是教友麻。在接近六時,店員告知下午茶時間快到,要點的就快一點,於是便點來一個套餐,點完後,便瞬即停止。奶醬豬仔包。現今的豬仔包呈現圓形,與在下以前吃過的長長的豬仔包大有分別。這個豬仔包加添了花生醬,煉奶則由在下自己一手一腳加上,要幾多加幾多,最後就是加到幾乎飽滿漏出來。豬仔包是脆的,加上奶醬後,食味增加了不少,甜甜的也有花生的香味。菠蘿冰。從來沒有吃過菠蘿冰,佰今次卻破了紀錄的吃了。水加上了糖水,甜甜的,菠蘿當然用上了罐頭菠蘿,食味當然沒有新鮮菠蘿的甜味,但是依然是有的,只是沒有了菠蘿原本的霸道甜味。紅豆冰是親愛的飲品,奶水加上紅豆固然吸引,也有嚼勁,可是這一杯紅豆的味道,在下也沒有吃過,不知道是否好吃呢!不過親愛的告訴在下,因為有奶,所以把整杯都吃了。吃過下午茶,便要歸家了,要準備明天的工作呢!

吃過下午茶,便要歸家了,要準備明天的工作呢!
2014-09-21
$29 (Tea)
是日星期6朝早,同嗲哋媽咪婆婆特別啲唔去飲茶,去食茶餐廳!行到黎呢度,見到坐滿人,都心知不妙了。餐廳有位男士指左我地分散坐係唔同枱,十分奇怪。當我正諗住算數,去返飲茶既時候,聽到原來會係拜託緊其他食客,幫幫手調一調位,騰空左一張枱比我地。佢呢個動作真係好窩心,依家仲邊有人肯咁幫人,就算平時搭飛機,啲空姐都唔一定會主動幫你問人調位。呢間細細既茶餐廳,收係20,30蚊一份早餐,仲比到呢種受尊重同屋企既感覺你!好抵讚!我叫左早餐A,火腿通粉,炒雙蛋同牛油方包,飲凍檸茶。先講下個通粉,通粉質地麻麻地,有點硬,勝在夠熱,火腿絲都唔少。炒蛋做得夠滑,但略嫌有啲細份。我杯凍檸茶,黎既時候有條公仔面,我叫佢埋黎,話想換過杯,講都未講點解,佢亦都冇問,就大叫水吧整過杯出黎比我!佢呢份心,補返晒呢度所有既不足。佢呢份心,令到我地食呢一餐加晒分!非常抵讚!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-01-26 145 views
約左女友食 tea, 點知行黎行去,搵左幾間都冇 tea 食,最後揀左榮發。我地叫左一個豬扒蛋湯麵,同一份煙肉炒蛋白多士。個豬扒蛋湯麵都算 ok, 湯都有味道,係麵質稍軟。但係個煙肉炒蛋白多士就有點令人失望了,個名咁長仲諗住佢好勁,黎到時個樣已經打個突,得細細塊炒蛋白同埋兩塊同樣的式嘅多士仔。先食塊多士,都焗得幾均勻,味道還好,係唔夠脆唔夠厚同唔夠熱咁啫。個煙肉炒蛋白就麻煩了,太多油,唔夠滑,同埋太少煙肉了特別一提,隔離枱果兩母女食完野就咁走左,冇俾到錢囉, 真係嚇死人。
我地叫左一個豬扒蛋湯麵,同一份煙肉炒蛋白多士。

特別一提,隔離枱果兩母女食完野就咁走左,冇俾到錢囉
, 真係嚇死人。
2014-01-25
$30 (Tea)
2013-11-21 104 views
這一天的早上,太早過海了,離上班時間還有個多小時,我決定早一個站下車,在天后附近找找有什麼好地方食早餐。在天后,始於不是純商業區,要大清早前來上班的人不多,滿是食肆的小區大多都只注重夜市的生意而非早、午市。所以,一大清早,在該區內找一家令我覺得有興趣去入的茶餐廳,感覺真不容易。行走在電氣道,沒什麼滿意的收穫,只好隨便找一家茶餐廳入去看看,而我就選擇了似是非大型連鎖的《榮發餐廳》。這是平凡的一個早上,早餐,也以平凡的角度去選擇。是日就同平時一樣,我要了一個雞扒蛋麵。這一個麵,絕對絕等地普通,簡單的大光麵,沒有味道的湯底,沒有味道的雞扒,半熟黃的煎蛋,平凡得不用再多加評語,一切都是平凡與普通。奶茶,色水不錯,也夠濃,但不夠滑口,不過奶味夠也是一個令人滿意的感覺。平平凡凡的一個早餐,也開始不平凡的一天工作。

平平凡凡的一個早餐,也開始不平凡的一天工作。
$30 (Breakfast)