Restaurant: Wing Nin Noodle (Siu On Plaza)
Info:

2023-04-10 77 views
一直都知道元朗有間永年士多車仔麵好好味🤤知道銅鑼灣都有間分店即刻去食返餐除咗有傳統三餸車仔麵之外,仲有撈麵、一啲特色小食同特色飲品🥤✨自選三餸車仔麵$45一碗食咗紅腸、魚蛋、豬皮配粗麵少辣魚蛋相當彈牙,豬皮吸收晒辣湯超級惹味✨另一碗食咗牛筋、韮菜餃、牛腩、墨魚蝦卷配米粉微辣$75牛筋牛腩夠腍身,墨魚蝦卷口感鮮嫩!✨蝦籽菜心$28特選大澳益昌號蝦籽,大大提升菜心鮮味✨咖央煉奶多士$20酥香滋味,不會太油太乾✨涼粉奶茶夏天必飲,香濃奶茶味,配埋涼粉,豐富口感!
一直都知道元朗有間永年士多車仔麵好好味🤤
知道銅鑼灣都有間分店即刻去食返餐

✨自選三餸車仔麵$45
一碗食咗紅腸、魚蛋、豬皮配粗麵少辣
魚蛋相當彈牙,豬皮吸收晒辣湯超級惹味

✨另一碗食咗牛筋、韮菜餃、牛腩、墨魚蝦卷配米粉微辣$75
牛筋牛腩夠腍身,墨魚蝦卷口感鮮嫩!

✨蝦籽菜心$28
特選大澳益昌號蝦籽,大大提升菜心鮮味

✨咖央煉奶多士$20
酥香滋味,不會太油太乾

✨涼粉奶茶
夏天必飲,香濃奶茶味,配埋涼粉,豐富口感!
2023-04-10 63 views
每一次週末黎到呢間都冇咩人位置亦都好寬敞豬腸·魚蛋·魷魚·油麵🫳豬腸乾淨🫳魚蛋充滿陳皮味,比較結實🫳豬皮就正常發揮魚腐·豬紅·牛筋·幼麵🫳魚腐偏淋,未至於一夾到爛🫳最愛豬紅,唔腥有甜味,不過食得多會膩🫳牛筋偏淋,個人喜歡嘅口味抹茶紅豆冰/奶茶紅豆冰🫳每次都會叫♥️非常加分整體每一個餸數量都多,抵食
每一次週末黎到呢間都冇咩人
位置亦都好寬敞

豬腸·魚蛋·魷魚·油麵
🫳豬腸乾淨
🫳魚蛋充滿陳皮味,比較結實
🫳豬皮就正常發揮

魚腐·豬紅·牛筋·幼麵
🫳魚腐偏淋,未至於一夾到爛
🫳最愛豬紅,唔腥有甜味,不過食得多會膩
🫳牛筋偏淋,個人喜歡嘅口味

抹茶紅豆冰/奶茶紅豆冰
🫳每次都會叫♥️非常加分

整體每一個餸數量都多,抵食
2023-04-03 57 views
永年士多車仔麵點都有水準,今次試左個豬手撈麵,豬手整得好淋得黎唔爛,仲好有膠質感次次都會叫豬紅因為呢到既豬紅唔會有朕味,又有彈性,牛筋炆煮入味,滑溜晶瑩剔透,特別地有叫左蜂巢豆腐,豆腐索晒啲湯汁好好味!最正係可以揀菜底,唔想太飽就可以揀佢另外叫左小食同腐乳生菜,估唔到會有鹵水雞翼尖,每一隻都好入味同軟身,如果有鹵水雞髀仲正咁岩出左新飲品係好襯夏天既涼粉冰,食完辣野 飲好prefect,奶茶比較淡但唔會好甜,我自己就幾鐘意,另外仲order 左樽仔烏龍茶特別一提,呢到啲服務真係好好👍🏻啲staff 好nice 有禮貌

2023-04-02 166 views
疫情過後開始同朋友出返黎食野,太耐無約,咁我地約返響老地方食😂,價錢好似無點變,都係差不多,銅鑼灣區黎講緊係夠哂平啦!太耐無食,又想樣樣試下,最後就決定每樣叫啲,可以share多啲,始終咁耐無食,可以試多啲唔同款式嘛!我地叫左大碗麵,咖哩三寶,腐乳通菜,咖央多士,樽仔奶茶同抹茶紅豆冰。大碗麵 $72包含10款基本餸嘅車仔麵,豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、菜,麵底自選,可辣可不辣,咁耐無食,當然食個唔辣試下原味先,我地叫左米粉,湯底依然係以前嘅味道,米粉索哂啲汁先黎食,夠哂入味。咖哩三寶 (蘿蔔,魚蛋,豬皮) $28可能太耐無食喇,叫小辣食食下都覺得好辣😂,但果浸咖哩味依然咁正。車仔餸黎講,最愛都係佢用陳皮魚蛋,又彈又韌嘅質感同陳皮味,響其他地方已經好難食到。蘿蔔就夠煮得夠淋又夠甜,無根。本身就對豬腸麻麻,但呢度就整到味唔大,但又保留少少味,又夠粉,都食得過。咖央多士 $18一件兩啖食完,味道係南洋咖央味,若果更多醬會開心啲!😆腐乳通菜 $18其實佢仲有菜心,生菜選擇,加腐乳就貴少少。通菜鮮嫩翠綠無變黑,食落爽脆可口!樽仔奶茶 單價$28 跟麵$17每次黎到都會

大碗麵 $72

咖哩三寶 (蘿蔔,魚蛋,豬皮) $28
咖哩三寶

蘿蔔就夠煮得夠淋又夠甜,無根。

咖央多士 $18
一件兩啖食完,味道係南洋咖央味,若果更多醬會開心啲!😆
咖央多士

腐乳通菜 $18

樽仔奶茶 單價$28 跟麵$17
每次黎到都會必點樽仔奶茶/烏龍茶。😆
樽仔奶茶

抹茶紅豆冰 單價$28 跟麵$15
咁耐無黎,就想整返杯特式飲品試下,有成半紅豆,淨食都飽!😂
抹茶紅豆冰

枱面見到佢另外有個著數優惠,用小紅書或點評打卡有野送。

📍永年士多 (兆安廣場)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖
2023-04-01 31 views
約左朋友出銅鑼灣行街,突然想食車仔麵,去左呢間充滿香港地道風味嘅永年車仔麵30年老字號,中意食車仔麵的風味,很懷舊👍🏻有好多餸選擇,我地就點左一人一碗粉麵,再點左菜和飲品,最後仲有一份多士作為甜品,相當豐富呢❕蘿蔔、魚腐、牛筋(小辣)菜底蘿蔔很夠味道剛剛好又唔會太林,魚腐香口美味,牛筋很彈牙又爽口,唔想食麵所以配時菜😋魚蛋、牛筋、蘿蔔(小辣)配米粉魚蛋細細粒爽口又彈牙,蘿蔔香味美味蝦醬通菜好香濃既蝦醬味配通菜夾,菜夠新鮮蠔油菜心菜心夠大碟又新鮮,好清甜美味菠蘿冰食完辣嘢最好就飲番杯凍入,點左菠蘿冰很足料又大杯👍🏻凍柚子蜜食飽飽飲番杯柚子蜜,很清新怡人煉奶多士整得好鬆脆可口😋

蘿蔔、魚腐、牛筋(小辣)菜底

魚蛋、牛筋、蘿蔔(小辣)配米粉
魚蛋細細粒爽口又彈牙,蘿蔔香味美味

蝦醬通菜
好香濃既蝦醬味配通菜夾,菜夠新鮮

蠔油菜心
菜心夠大碟又新鮮,好清甜美味

菠蘿冰
食完辣嘢最好就飲番杯凍入,點左菠蘿冰很足料又大杯👍🏻

凍柚子蜜
食飽飽飲番杯柚子蜜,很清新怡人

煉奶多士
整得好鬆脆可口😋
2023-03-26
2023-03-30 26 views
肥豬話有間食車仔麵嘅好出名,一定要帶我去食😚所以今日就去咗食啦❤️永年士多於1960年係元朗創立,以獨有既招牌咖喱辣汁吸引到一大批粉絲,至今已擴展至尖沙咀,銅鑼灣等地區❤️今日我哋就去左銅鑼灣食啦😚✨魚蛋豬腸牛柏葉牛肚粗麵車仔麵湯頭濃郁,麵條亦都好彈牙👍🏻 魚蛋係陳皮魚蛋,食落口特別香❤️ 豬腸牛柏葉牛肚都整得好淋😚✨魚腐牛腩蘿蔔撈粗麵 (微麻辣)魚腐好好味,牛腩都非常嫩,加上微辣的醬汁同清爽的蘿蔔🤤食落好有口感同層次✨滷水雞翼滷我非常入味,鹹甜適中,肉質鮮美,口感非常好😚✨咖央多士多士蓬松鬆軟,外層酥脆,加上香濃的奶香,非常好味🤤肥仔極力推薦❤️

✨魚蛋豬腸牛柏葉牛肚粗麵

✨魚腐牛腩蘿蔔撈粗麵 (微麻辣)

✨滷水雞翼
滷我非常入味,鹹甜適中,肉質鮮美,口感非常好😚

✨咖央多士

2023-03-30 18 views
講起老字號車仔面店相信大家都會諗起有60年歷史既永年士多以前行過尖沙咀永遠都會見到人龍最近發現銅鑼灣開咗 店面好光猛 設計比較新穎 唔似一般車仔麵店 感覺淨潔企理😊怕人多 所以5:30 就去到食個early dinner超多揀擇😆 貪心既我樣樣都試 緊係食有十樣餸既大碗麵啦💕豬皮 蘿蔔 陳皮魚蛋 豬腸 雞翼 雞翼尖豬紅 魷魚 紅腸 菜 油麵 咖哩辣 餸仲多過麵 大滿足另外叫左一碗酸齋 墨魚蝦卷 同埋炸魚皮河粉麻辣微辣另外要左麻辣豬耳 腐乳通菜 同菠蘿冰湯底幾濃郁 微辣對我地黎講 啱啱好 好香口蘿蔔真係必食之選 香甜無渣 超入味 豬腸夠油香 無臭味🤟🏻菠蘿冰有好多菠蘿肉 夠解渴 😋6點前仲有下午茶餐 非常抵食👍
講起老字號車仔面店相信大家都會諗起有60年歷史既永年士多

豬腸夠油香 無臭味🤟🏻
菠蘿冰有好多菠蘿肉 夠解渴 😋

6點前仲有下午茶餐 非常抵食👍
2023-03-30 39 views
叫咗2碗3餸車仔麵🍜、煉奶多士、🍍菠蘿冰同紅豆冰,超級豐富啊!!.墨魚丸🍢+ 魷魚🦑 +雞翼🐥河粉🍜墨魚丸入面有唔少墨魚果然落足料,而魷魚🦑好淋,淋到小朋友都咬得入,而滷水雞翼大大隻又入味。魚蛋🍢+甜酸菜🥬+ 芝心丸🍢河粉🍜魚蛋🍢好彈牙,芝心丸勁多芝士🧀多到流出來,甜酸菜🥬酸酸甜甜好開胃。.煉奶多士🥪外表烘得微微金黃酥脆,中間夾住香甜奶油,外脆內軟。.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽永年士多 📍銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖
墨魚丸🍢+ 魷魚🦑 +雞翼🐥河粉🍜

魚蛋🍢+甜酸菜🥬+ 芝心丸🍢河粉🍜

煉奶多士🥪

外表烘得微微金黃酥脆,中間夾住香甜奶油,外脆內軟。
好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽永年士多
📍銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖
1K
2023-03-20 53 views
土生土長在香港的我,中學時都愛食元朗的永年車仔麵,現時永年已有多間分店,其中銅鑼灣環境都好濶落,除了平時幫襯開車仔麵,今次點了多款小食類同樣吸引!南乳豬手撈南乳豬手多塊都大大塊多肉又入味, 南乳汁極多,惹味十足!韮菜豬紅同樣豐富,韮菜豬紅超配,十分惹味腐乳生菜🥬腐乳是永年自家再調配出來的,味道很好👍 車仔麵我選烏冬是爽口的,配上入味的豬紅菲菜、豬腸豬皮蘿白、冬菇豆卜、流心蛋🥚,樣樣食得出新鮮,這樣對於我來說很重要,比什麼調味料更重要!多士餐最後不可錯過仲有多士套餐配合自家製奶茶🥤,鮮油多士及班蘭多士都太吸引啦!

南乳豬手撈
南乳豬手多塊都大大塊多肉又入味, 南乳汁極多,惹味十足!

韮菜豬紅
同樣豐富,韮菜豬紅超配,十分惹味

腐乳生菜🥬
腐乳是永年自家再調配出來的,味道很好👍

多士餐

2023-03-18 822 views
放工唔知食乜好,食碗車仔麵快靚正🥰🥰以前食永年要入到元朗,而家係銅鑼灣都食到。店舖裝潢主要用綠色為主調,而且光猛明亮。大碗麵 $72 👑轉 烏冬 +$2 | 加配 炸魚皮 +$13 | 墨魚蝦卷 +$13 有雞翼、雞翼尖、豬腸、豬皮、豬紅、蘿蔔、魚蛋、紅腸、魷魚同菜。唔使揀,包羅萬有,突然口痕想食烏冬就轉左烏冬,仲加左炸魚皮同墨魚蝦卷🤣🤣陳皮魚蛋經典製作,蘿蔔好清甜入味又腍身,魷魚好爽脆,雞翼同雞翼尖都入晒味同肉質嫰滑🫶炸魚皮又厚身炸得酥脆,墨魚蝦卷煙韌彈口,仲有粒粒墨魚有嚼頭生菜魚肉 +$18 (套餐價)用左鯪魚肉整成魚丸,份量好足,生菜底都好多,仲有好濃郁既麻油味🙂配埋胡椒粉,更惹味。鹵水雞翼尖 $25雞翼尖煮得好入味,雞皮肉質嫰滑惹味,份量仲好多腐乳通菜 $25腐乳甘香醇厚,通菜嫰滑無渣,夾埋通菜一齊食,回味無窮。紅豆冰 +$15 (套餐價)有1/3既軟腍紅豆,傳統港式紅豆冰❤️樽仔烏龍茶 $25一樽樽好方便,飲唔晒都可以拎走,茶味香濃微甘,可解食物油膩。
店舖裝潢主要用綠色為主調,而且光猛明亮。

大碗麵 $72 👑

炸魚皮

生菜魚肉 +$18 (套餐價)

鹵水雞翼尖 $25
雞翼尖煮得好入味,雞皮肉質嫰滑惹味,份量仲好多
鹵水雞翼尖

腐乳通菜 $25
腐乳甘香醇厚,通菜嫰滑無渣,夾埋通菜一齊食,回味無窮。
腐乳通菜

紅豆冰 +$15 (套餐價)
有1/3既軟腍紅豆,傳統港式紅豆冰❤️

樽仔烏龍茶 $25
紅豆冰,樽仔烏龍茶

2023-03-17
$100 (Dinner)
炸魚皮
鹵水雞翼尖
紅豆冰,樽仔烏龍茶
永年士多 📍銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖懷舊車仔麵~香港🇭🇰原味道一向都好鐘意食永年車仔麵因為佢地自家秘製咖喱醬好正🤤今日來開銅鑼灣~又來食返碗車仔麵仲叫左碗蝦籽撈麵💯👍🏻真係好好味~車仔麵勁多款配料可供選擇😆好正我簡左油麵配陳皮魚蛋、豬紅、墨魚蝦卷、韭菜餃、麻辣豬耳 ~ 中辣辣得過癮~辣度超夠㊙️♥️豬紅非常入味~陳皮魚蛋夠哂彈牙每款配料好岩食😍同行朋友叫左牛筋腩撈粗麵~小辣撈麵既蝦籽份量好足👍🏻每條麵條比蝦籽包裹住~食落帶點咸香同鮮味~好正而牛腩、牛筋紋到好入味又Q彈仲叫左碗生菜魚肉~份量好足~魚肉又夠彈口配上白胡椒粉~更惹味飲品方便~當然唔小得~招牌飲品凍奶茶 🥤~茶味夠濃~又帶奶香抹茶🍵紅豆冰🫘~紅豆棉軟~好飲又好味
永年士多
📍銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下7-9號舖

懷舊車仔麵~香港🇭🇰原味道
一向都好鐘意食永年車仔麵
因為佢地自家秘製咖喱醬好正🤤

今日來開銅鑼灣~又來食返碗車仔麵
仲叫左碗蝦籽撈麵💯👍🏻真係好好味~
車仔麵勁多款配料可供選擇😆好正

辣得過癮~辣度超夠㊙️♥️
豬紅非常入味~陳皮魚蛋夠哂彈牙
每款配料好岩食😍

同行朋友叫左牛筋腩撈粗麵~小辣
撈麵既蝦籽份量好足👍🏻
每條麵條比蝦籽包裹住~
食落帶點咸香同鮮味~好正
而牛腩、牛筋紋到好入味又Q彈

仲叫左碗生菜魚肉~
份量好足~魚肉又夠彈口
配上白胡椒粉~更惹味

飲品方便~當然唔小得~招牌飲品
凍奶茶 🥤~茶味夠濃~又帶奶香
抹茶🍵紅豆冰🫘~紅豆棉軟~好飲又好味

2023-03-12 771 views
永年是元朗老字號,但我第一次食永年係喺沙田,之後尖沙咀,到依家keep住幫襯銅鑼灣分店。餐廳有別於一般車仔麵店,裝修光猛整潔。由1962經營到依家,一定有佢嘅取勝之處令佢屹立至今,而我相信好多人都同我一樣鍾意佢個湯底同入味嘅配料。湯底原來加入咗老雞、豬筒骨、雞腳、果皮及十多種藥材等熬製3小時,味道清甜有層次,連麵入口好正。個人嚟講必食豬紅、滷水雞翼、鳳爪、豬腸、魚蛋同牛筋!豬紅味道帶甜好特別;豬腸每日以藥材、薑、上湯煲至腍身,入口爽又無羶味;陳皮魚蛋買少見少,有傳統風味;牛筋同豬手都好夠稔又爽彈,入味好正;滷水雞翼大隻又入味;鳳爪大隻,皮肉好爽彈,筋位好香軟~🍜 豬手、豬紅、魚腐、紫菜(油麵)$65🍜 豬紅、魚蛋、豬皮(幼麵 )$47🍜 豬紅、滷水雞翼、鳳爪、豬腸 (幼麵) $64🍜 魚腐、酸齋、鳳爪、牛筋 (油麵) 咖喱辣醬(中) $62佢地嘅秘製辣汁以咖喱粉加入幾十種香料炮製而成,分勁辣、大、中、小同細辣,非常惹味!跟餐價:🍹飲凍檸檬茶$12🍹汽水 $10 凍檸底 +$10🍹抹茶紅豆冰 $15 🍹紅豆奶茶冰 +$15紅豆都係自家煮製,有少許紅豆蓉,入口香甜有口感!
餐廳有別於一般車仔麵店,裝修光猛整潔。

個人嚟講必食豬紅、滷水雞翼、鳳爪、豬腸、魚蛋同牛筋!

豬紅味道帶甜好特別;
豬腸每日以藥材、薑、上湯煲至腍身,入口爽又無羶味;

陳皮魚蛋買少見少,有傳統風味;
牛筋同豬手都好夠稔又爽彈,入味好正;
滷水雞翼大隻又入味;
鳳爪大隻,皮肉好爽彈,筋位好香軟~

🍜 豬手、豬紅、魚腐、紫菜(油麵)$65

🍜 豬紅、魚蛋、豬皮(幼麵 )$47

🍜 豬紅、滷水雞翼、鳳爪、豬腸 (幼麵) $64

跟餐價:
🍹飲凍檸檬茶$12
🍹汽水 $10 凍檸底 +$10

🍹抹茶紅豆冰 $15 🍹紅豆奶茶冰 +$15
紅豆都係自家煮製,有少許紅豆蓉,入口香甜有口感!

2023-03-11
$62 (Dinner)
2023-03-03 113 views
由新界元朗漸漸擴大版圖,延伸至港島及九龍也有它的蹤影。 1) 大碗麵包含十款餸:豬腸、魚蛋、雞翼、蘿蔔、豬皮、豬紅、雞翼尖、紅腸、菜心及魷魚。 2) 三餸麵 + 生菜魚肉湯底用老雞、豬筒骨、雞腳、果皮及其他藥材熬製而成。由於混雜多種材料,味道亦偏濃厚,難以辨別原始材料。另外,各樣材料的甜度都有點太過,有點像台灣麵食的口味。 餐牌上也有很多小食加選,生菜魚肉便是其中之一。鯪魚肉比外間做得更加爽彈,玻璃生菜也是片片精瑩。此外,港式奶茶的茶底十分正宗。 「有些事,一萬年也不會變。」充滿甜味的車仔麵也會遇到懂得欣賞的人。
由新界元朗漸漸擴大版圖,延伸至港島及九龍也有它的蹤影。

1) 大碗麵

2) 三餸麵 + 生菜魚肉
生菜魚肉

「有些事,一萬年也不會變。」
充滿甜味的車仔麵也會遇到懂得欣賞的人。
2023-03-01
2023-02-27 84 views
有超過50年曆史既懷舊車仔麵,依家開到銅鑼灣都食到!想起當年係佢門口老舖排隊外賣都要等15分鐘先食到, 今日路經見到都要食下佢。店舖裝潢以綠色為主打感覺都幾refreshing, 而且光猛明亮,以食車仔麵既餐廳黎講算係高水準。今日午餐鳳爪柏葉韮菜餃撈粗 - 大辣辣味突出, 係車仔麵界佢既辣都係屬於比較辣果種,但又會令你食完再想食😋 栢葉爽口, 其他餸菜份量都足👍🏻👍🏻豬紅牛肚雞翼粗面 - 牛肚豬紅入味, 豬紅咬落唔會散, 食完返歸味, 豬紅愛好者必食! 惟獨食後口渴感持續,一定要叫個嘢飲!

今日午餐

惟獨食後口渴感持續,一定要叫個嘢飲!
十級伏伏伏伏伏伏伏伏伏!!!第一次食野難食到要寫食評,貼錢買難食!自己本身係車仔麵愛好者 ,呢間永年車仔麵垃圾到絕對稱得上係我人生食過最難食既一間車仔麵!湯底差、辣汁差 、d餸都差,雞翼無味,牛腩全部肥膏,咁多樣野都只能用好難食黎形容,係好肚餓既情況下,我都係夾硬食左一半多d就頂唔順無食!!環境唔係特別好,叫左3餸1麵加杯奶茶,收74蚊,雖然話係銅鑼灣區貴少少都正常, 但係以佢咁既質素,夠膽收咁既價錢,都唔知邊到黎既勇氣 。