同朋友行完山,出咗去灣仔,諗住食啲嘢就各自回家。其中一個朋友話簡簡單單食個茶餐,揀咗呢間,諗住好坐啲。各自叫了一個茶餐,結果:沙嗲牛肉麵 >>> 難食咖喱豬扒飯 >>> ok吉列豬扒湯烏冬 >>> 難食菠蘿雞扒 >>> ok好食叫餐時同個侍應講「唔該畀啲水我哋」,結果佢畀咗一杯水我🙄。四個餐基本上係十分鐘嚟一個,個菠蘿雞扒茶餐就足足等咗四十多分鐘才送到。追咗侍應好多次,佢哋嘅反應係「哦!幫你追」、「哦!幫你追咗啦!」,一啲唔好意思嘅表示都無😡。

沙嗲牛肉麵 >>> 難食

咖喱豬扒飯 >>> ok

吉列豬扒湯烏冬 >>> 難食

菠蘿雞扒 >>> ok好食

2022-11-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2022-10-21 586 views
今日食邪惡下午茶,嗌咗一整舊,黑萌萌的長嘆西多士,另外再嗌咗沙嗲牛肉公仔麵下午茶餐,配果醬牛油多士,仲要飲熱鴛鴦走(即加煉奶)。勁!長炭西多士,上面有溶緊嘅牛油,已經感覺到邪惡。切開,裏面有棉花糖,粗粒花生醬及少少牛油。食落口,感覺麵包非常非常之鬆軟,日式麵包的級數,配搭花生醬及溶溶地的棉花糖,效果相當唔錯,有驚喜。認真食落,這舊黑色西多士,不像傳統西多士般口感邪惡。傳統西多士,麵包上的蛋漿,充分吸收了勁多的牛油及糖漿,內𥚃是花生漿,盡是邪惡的口感。但這黑色長炭西多士,反而感覺較少負擔,但又都好味,滿足到需要邪惡食物的心理安慰。得!沙嗲牛肉公仔麵下午茶餐,樣樣都正正常常,冇乜特別。

沙嗲牛肉公仔麵下午茶餐,樣樣都正正常常,冇乜特別。

黑炭西多士
黑炭西多士
2022-10-18 497 views
經過未黎過,見地方光猛、乾淨,唔洗排就入黎試下啦~ 😝餐牌有好多款野食, 飲品都多, 仲要分要飲管 x 飲管, 好細心~ 我唔想食雲吞麵, 所以叫左常餐$60焗豬扒飯$882樣都麻麻, 好普通,同太X無分別,+8轉特飲凍鴛鴦紅豆,得幾粒紅豆🫣反而係舊舖我成日飲既桑寄生蛋茶仲係好飲😋服務ok, 焗飯等左好耐, 阿姐同我講唔好意思,我話唔緊要,不過飯都係暖既🤔阿姐聽到即刻話,同我講嘛,我幫你取消或者換另一個,我話唔使啦, 唔想再等~算啦~
經過未黎過,見地方光猛、乾淨,唔洗排就入黎試下啦~ 😝

叫左常餐$60

焗豬扒飯$88

2樣都麻麻, 好普通,同太X無分別,
+8轉特飲凍鴛鴦紅豆,得幾粒紅豆🫣

反而係舊舖我成日飲既桑寄生蛋茶仲係好飲😋

2022-10-14 348 views
因爲要趕7:30去中環睇戲6:20順利入座,諗住入嚟呢度類似茶餐廳應該有足夠時間,同埋個dinner menu 選擇都吾錯。首先用自己iPhone 落order 本來係好事但係個menu都幾唔friendly 幾蝦人用,可能係我自己問題,以為噤咗confirm 但其實原來跳咗出返去上一頁落嚟落去搞咗好耐終於落到單,冇幾耐海南雞飯嚟咗,另外焗豬扒飯可能需要多少少時間,明白嘅,咁一路食一路等啦,發現中伏:海南雞飯個雞吾只吾滑仲有D食擦膠嘅質感,咁算啦海南雞飯真係唔係間間都啱心水,吾緊要最多下次嚟E間吾揀E樣,跟住等咗好耐見隔離枱遲好入座但係個侍應比咗個焗豬扒飯隔離枱!跟住當然揾佢哋跟進,員工入去睇完答案係焗緊,又再等咗十五分鐘,先話漏咗單…其實應該係我哋個order 比錯咗人,乜都好時間過咗冇得返轉頭,等到7:05先食到都算正正常嘅焗豬扒飯,拿拿聲食完跳上的士,有少少嬲不過算啦當我哋今日吾好彩,不過永華管理屬應該好好訓示一下🤔
2022-10-14
$100 (Dinner)
今時今日$30食到一個什扒餐而味道又OK嘅,真係冇得投訴多謝旅發局優惠!店內有位女職員,態度非常好和熱心,見到我一個女士不知如何入手切份雜扒,主動問我需唔需要比隻碟我分開切啲扒,由於我嘅食量唔多,最後我只係食咗一件豬扒同條腸仔,其餘就要拎走,職員亦好熱心問,係咪啲嘢唔好食,點解食咁少,要讚
今時今日$30食到一個什扒餐而味道又OK嘅,真係冇得投訴
多謝旅發局優惠!
2022-10-03 251 views
其實我真係唔想有間甘差既餐廳相佔我版面…但真係有點離譜今日經過利東街, 本身想試下佢既豐盛餐好似all day甘乜都有,入到去佢地個落單日app首先唔user friendly,於是叫店員落單,可惜係..豐盛餐冇晒,另外來叫一個三文治又無…豬手又無…問後決家只叫碗下午餐蕃茄通粉配多士,朋友叫了腐乳鹹牛肉意粉….落單時間1358…慢長既等待,先係半個鐘後上左去最簡單的凍檸水吹咗幾次之後,1445終於見到我碗通粉(多士仲未到)…第一眼上枱,我以為比人食過…賣相🤮而味道..佢竟然可以做到蕃茄湯底但得一個辣味…冇蕃茄味,好難食..食左幾啖就放棄了等多陣,多士來到,入面既醬料太甜,仲總算叫食得落口(等到超餓)…而最後,足足一個鐘另一碗都未到最終叫佢除消,我覺得我哋嘅忍耐力已經好高🫠最終店員應該是經理有道歉,然後話杯飲品照優惠番我地只收$8 (跟餐加$8)…無語其實我都係第一次遇到等一個鐘既茶記,唔會再去了😐#左右幾台都係甘吹
其實我真係唔想有間甘差既餐廳相佔我版面…
但真係有點離譜

慢長既等待,先係半個鐘後上左去最簡單的凍檸水

其實我都係第一次遇到等一個鐘既茶記,唔會再去了😐

#左右幾台都係甘吹
2022-10-01
Tea
2022-09-21 250 views
Food quality & customer service are good except the idiot place order APP - least efficient, not user friendly compare to others. Pls check Beans restaurant APP. If you are rushing for a meal in peak hour, absolutely it’s a show stopper. Can APP place human? Absolutely it’s a good show case here. If you want to gain customer experience, Either enhance your APP or get rid of it.
2022-09-20 295 views
叫咗個早餐、只嚟咗個米粉。等咗好耐多士煎蛋仲未到!😡😑點知見到隔離2張枱都遲過我嚟既都已經有哂成個早餐!見待應過嚟、佢大大聲話等等先、唔理人、走咗去!不知所謂、要再叫另一個!安排入座態度又差!以為自己5星級茶餐廳!
叫咗個早餐、只嚟咗個米粉。等咗好耐多士煎蛋仲未到!😡😑

安排入座態度又差!以為自己5星級茶餐廳!
平日午市嚟到 見今日嘅午市套餐唔太啱食 所以全日餐牌揀咗兩個餐😂其實好似仲平過午市套餐✨滑蛋雞扒飯 $54配熱檸茶 +$4🐓雞扒不算大塊 煎得有點似蔥油雞扒 🥚滑蛋份量不多所以不太有存在感🍚白飯的份量很多 都夠乾身✨常餐:香煎豬扒麵配炒滑蛋及丹麥多士 $52配凍檸茶 +$3🍳炒蛋一般 應該無落牛奶炒 所以唔太滑 一般般👎🏻🍞丹麥多士好酥脆 如果有牛油會更好食☹️🐽豬扒一d都吾柴好淋👍🏻👍🏻揀咗韓國麵底🇰🇷🍜麵質好食有口感 湯底都有味道廚房出餐的速度有待加強 男朋友杯凍檸茶催左三四次 到差唔多食完先肯上😑😑😑望見隔籬枱一行五人 見有其中一位既餐好遲先上 其他人都就嚟食完😥😥我都明白樓面嘅職員都好忙 但佢哋好似都缺乏溝通咁 佢哋分別拎咗三次單據俾我😵🤷🏻‍♀️今次試既食物質素不過不失 不過下次可以嚟試下佢用廖孖記腐乳整嘅菜式🍝仲有個黑色既長嘆西多士🍞都好似好吸引😍㊙️系牛角集團旗下的餐廳 我有銀會員 所以有9️⃣折記得用app拎定飛啊 唔係會員都拎到㗎😬😬

✨滑蛋雞扒飯 $54

㊙️系牛角集團旗下的餐廳 我有銀會員 所以有9️⃣折
記得用app拎定飛啊 唔係會員都拎到㗎😬😬
2022-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2022-09-14 248 views
平時好少寫評 但今次真係好想寫一下 9:30 am 黎到門口 見到門口有一堆人等位 ,有5張飛左右,以為好好生意 但原來裡面好多吉位, 心唸如果早餐有雲吞麵真係想試下 ,但原來無都係一般早餐款式,最後叫左餐廳推介沙嗲牛肉麵配炒滑蛋 熱奶茶! 見到份炒滑蛋炒到似蛋皮 ..我以為我誤會咗係普通炒蛋,但餐牌係寫炒滑蛋 ,所以問清楚後,男職員話唔好意思,好快換過份 ,但對比其他茶餐廳的炒滑蛋 賣相 、味道 、份糧就真係差好遠,沙嗲牛肉麵味道偏淡唔夠熱 ,牛肉好乾水.. 真係唔會有下次啦!
平時好少寫評 但今次真係好想寫一下

真係唔會有下次啦!
2022-09-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2022-09-09 269 views
餐廳位於利東街,係灣仔站B2出口,行4分鐘就到達,今日係星期四夜晚7點入坐,餐廳好寬敞,有好多位置,今次同朋友order左以下食物👇 廖孖記腐乳芝士臘腸卡邦尼意粉($92):估唔到腐乳同意粉可以咁夾🤩再加埋臘腸,令到整碟意粉都好有鹹香味,值得一試👍滑蛋豬扒飯($54): 豬扒好大塊,雞蛋好滑身又唔會好熟,白飯還加左少少豉油, 值得推介!西冷牛扒配薯角($88):牛扒好大塊,薯角亦都有好多,用鐵板熱住,唔會好快凍曬😁長嘆西多士($48):竹炭厚多士,打卡一流📸多士好香好脆,一上枱已經有牛油係面,入面重有棉花糖同碎粒花生醬,味道好夾,口感鬆軟,好滋味🥰🥰好邪惡👿南乳豬手($78):一碟有成9件,味道好濃,抵食👍鍾意食豬手嘅你不妨一試😍上湯菜心($32):是日有菜心或芥蘭,亦可以選擇蠔油或上湯,一上枱見到菜上面加咗好多蝦籽🦐味道不錯👍飲品方面,order 左奶茶紅豆冰、紅豆冰,兩杯都有好多紅豆👍味道ok😁整體而言,餐廳位置方便,食物好食,腐乳系列好值得一試,而且食物份量都算多,適合同一班朋友一齊黎試下👍
今次同朋友order左以下食物👇
  • 廖孖記腐乳芝士臘腸卡邦尼意粉
  • 長嘆西多士
2022-09-04 233 views
Happy Friday和同事一齊來到永華食午飯,我哋經app攞位,一去到餐廳基本上都不用等位,很快便安排了卡位給我們。之前同事食過,推薦我們去食。我們三個人各點了不同的餐:1)海南雞飯賣相不錯,雞肉亦都好滑和好淋身,飯粒粒分明2)咖喱雜菜煎蛋飯:這個套餐的賣相很不錯,顏色很吸引色彩繽紛3)滑蛋豬扒飯:這個套餐的豬扒煎得好好👍🏻,而且又夠大塊,內暖外脆,雞蛋亦好滑身好有雞蛋的蛋味,值得推薦給大家
Happy Friday和同事一齊來到永華食午飯,

2022-09-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
9:36分叫咗個早餐,沙嗲牛肉通粉,蛋,腸仔!去到9:53分都未有!因為佢哋個外賣袋係紙袋,外賣嗰個可能唔識包,杯凍檸茶無用嘢墊所以返到公司已經倒瀉咗一半!紙袋都穿埋!跟住一個通粉係完全唔熱,通粉定係好硬!唔會再食,垃圾!
跟住一個通粉係完全唔熱,通粉定係好硬!
唔會再食,垃圾!
TakeAway
2022-08-17 287 views
外賣自取,系統話要等45分鐘去到取餐,已經完全涼噻,腐乳薯條全部軟身食物方面都好失望,腐乳薯條就是普通薯條+腐乳醬而已,毫無特別,醬本身算是這餐最大亮點。雞扒即食麵啲雞沒有味道,麵都冇任何調味,只好倒落腐乳醬一起食埋真係完全大失望,價格都唔平⋯
外賣自取,系統話要等45分鐘

去到取餐,已經完全涼噻,腐乳薯條全部軟身

真係完全大失望,價格都唔平⋯
TakeAway
呢間餐廳啲炸豬扒都算係正常水準 豬扒塊皮超脆 食落唔會覺得佢好油 而且豬扒塊脆漿唔會好厚 無咁易膩切開之後亦唔會甩曬出黎 算唔錯佢個咖喱分開左上 想食幾多汁 俾你自己自己決定啦
呢間餐廳啲炸豬扒都算係正常水準

豬扒塊皮超脆 食落唔會覺得佢好油