2020-12-19 284 views
科學園小西餐廳🍴就到聖誕🎄門口已經好多裝飾午餐價錢適中大約5x-7x,唔洗加一因為大部分都是自己自助,餐具、醬汁,水,奶茶的奶和糖都是自助的上面是凍朱古力咖啡☕️🍫需要加$15下面是奶茶,套餐包飲品G.WM 安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡🍔配薯條🍟$72牛肉十分厚,咬落不會太乾,保持牛肉汁,燒汁配牛肉幾match🐮上面配上雜磨菇,口感不錯👌下面配上芝士、生菜、蕃茄等🥬🍅.薯條🍟味道適中,剛炸好,外脆內軟蕃茄醬要自己岀去攞😋每日限量之選牛肝菌汁牛柳粒焗意粉🍝配上其他雜菇,淡味之選🤩牛柳粒大約有4-5粒比較重少少口味,口感很冧,易咬,都幾ok下午茶☕️比午餐便宜,仲抵食🤟🏻🤟🏻

科學園小西餐廳🍴就到聖誕🎄門口已經好多裝飾

午餐價錢適中
大約5x-7x,唔洗加一

上面是凍朱古力咖啡☕️🍫需要加$15
下面是奶茶,套餐包飲品

G.WM 安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡🍔配薯條🍟

上面配上雜磨菇,口感不錯👌
下面配上芝士、生菜、蕃茄等🥬🍅
薯條🍟味道適中,剛炸好,外脆內軟
蕃茄醬要自己岀去攞😋

每日限量之選
牛肝菌汁牛柳粒焗意粉🍝
配上其他雜菇,淡味之選🤩

牛柳粒大約有4-5粒
比較重少少口味,口感很冧,易咬,都幾ok
下午茶☕️比午餐便宜,仲抵食🤟🏻🤟🏻
2020-12-11 307 views
大埔科學園,係一個綜合左好多創新科技商業公司嘅區域🛣🏢🏬。呢度除咗環境清靜,隔離就係海🛳,假日有好多人嚟踩單車🚴🏻‍♂️🚴🏻‍♀️,而且附近餐廳都唔貴,有好多選擇,今日我就去左WM Cafe &Bar食Tea!👋👋-手工蘋果批($28)-英式炸魚薯條配他他醬($46)睇得出用嘅烤油係新鮮嘅,薯條同埋魚柳色澤淡,魚柳如果可以再多汁少少就好啦🤗-北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉($56)呢個意粉都有好多人叫,仲可以任加芝士粉添,非常好味👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️!-意式炸雞翼(+$16)炸得脆口,軟熟,三件啱啱好!🍴-人均:$78Janna 翻撻指數:7/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
手工蘋果批($28)
英式炸魚薯條配他他醬($46)
北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉
($56)
意式炸雞翼(+$16)
炸得脆口,軟熟,三件啱啱好!🍴
人均:$78
Janna 翻撻指數:7/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
2020-12-05
$78 (Tea)
2020-12-04 223 views
今次我地黎到科學園WM Cafe & Bar。我平時好少黎科學園,唔黎都唔知原來科學園地方空曠、環境咁優美怡人呀。今次我地係下午茶時段去,睇下午茶餐牌覺得價格合理,等我地試試佢既味道先啦😋😋美式BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡 配薯條 $72手撕雞就食得多,唔知手撕豬係咩既味道,覺得呢個手撕豬配搭既漢堡幾新奇,所以就叫左😆 黎到一睇賣相吸引,見到手撕豬上面仲有好多好rich既蕃茄醬tim,食得出醬汁有特別調制,配搭埋芝士既漢堡感覺唔會太油膩,仲好juicy tim🤤🤤香草檸檬雞鎚配法式忌廉滑蛋烤多士(下午茶) $40呢個法式忌廉滑蛋又真係第一次試,食落既口感同一般牛奶炒蛋唔同,但忌廉味都唔太出,不過配埋烤多士一齊食又幾好食😝另外,係滑蛋多士上面仲配有香草檸檬雞鎚,香草檸檬同雞鎚既互相配合,感覺清新額外跟餐仲加左個廚師沙律(+$8),同飲品:Mocha 朱古力咖啡(+$12)廚師沙律既醬汁特別,沙律菜既份量都比得多。Mocha沖得奶味同咖啡味既平衡岩岩好,又唔會太甜

美式BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡 配薯條 $72

香草檸檬雞鎚配法式忌廉滑蛋烤多士(下午茶) $40

額外跟餐仲加左個廚師沙律(+$8),
同飲品:Mocha 朱古力咖啡(+$12)
2020-12-02 159 views
呢日去咗科學園行下,一去到當然醫咗肚先~入到主樓第一間就係WM Cafe😹餐廳望落四四正正,又有大電視睇,所以望咗眼餐牌就入去坐低~午餐價錢唔貴,五十幾到七十幾蚊不等👍🏻而且仲有十幾款選擇,包保實有樣啱你食~我地揀咗🍝忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵👇🏻望落好似幾健康咁😹跟餐會送一小杯番茄湯(用熱飲杯裝嘅,份量只有杯嘅一半),另外亦送20蚊樓下嘅野飲(我叫咗熱檸茶就唔洗加錢)煙三文魚有兩塊,正常餐廳嘅份量~不過意粉醬汁唔多,所以有啲啲乾,好似白灼咁😹好在菠菜都多,食落無咁dry~如果多啲汁應該好味好多~👇🏻黑松露雜菇薄餅🍕呢個就幾有驚喜~因為啲黑松露比我想像中嘅多,而且好香濃!每塊薄餅都有~啲菇雖然焗過,但一啲都唔乾,配埋濃濃嘅芝士無得彈,又有咬口~餅底亦都幾得意,唔太厚都幾脆,就好似餅乾嘅口感但冧啲啲😹

忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵

黑松露雜菇薄餅
2020-11-25
Type of Meal
Lunch
黑松露雜菇薄餅
2020-11-30 94 views
天使湯麵蕃茄湯配意式炸雞翼天使麵食得多,加湯嘅天使麵就未試過,幾特別。湯麵落左好多蕃茄落去,多到每一啖都食到蕃茄!D蕃茄好甜呀!炸雞翼皮香脆肉嫩juicy。珍寶美式肉醬熱狗配薯條熱狗好大條,好似艦艇。唔怪得叫珍寶啦!肉醬份量好多,覆蓋曬成條腸仔!每一啖都食到肉醬,唔會有d部份冇醬汁。包外脆內軟。薯條粗身,夠熱,外脆內軟,夠乾身唔會太油膩亦唔腍。迷你肉醬意粉配芝士多士意粉軟硬適中,肉醬份量同意粉比例啱啱好。芝士多士睇落好似平平無奇,但面鋪上了芝士,焗過嘅芝士香,多士焗嘅時間控制得啱啱好,好脆口但脆得黎唔會燶,睇落個包重係白白的,唔講都唔知焗過,真係睇佢唔出呀!跟餐可以加$20點調酒師特選(熱飲)。見有熱蝶豆花檸蜜呢個配搭幾特別,好少餐廳有蝶豆花飲,見呢度有得飲就加錢試下。落左好多蝶豆花,超足料!蝶豆花將整杯飲品染成紫色,好夢幻啊~😍蜜糖喺杯底,建議飲之前先行攪勻先飲。因為有蜜糖,飲落甜甜地。
天使湯麵蕃茄湯配意式炸雞

珍寶美式肉醬熱狗配薯條

迷你肉醬意粉配芝士多士

2020-11-24 4217 views
星期六做完運動,約咗朋友去科學園,食個下午茶☕️,我哋貪呢度空間感比較大啦,唔需要等位同埋方便泊車。今次我哋嚟到呢間W M Cafe,感覺上呢佢係行一啲偏簡約嘅風格嘅,價錢方便呢,睇落呢都幾經濟實惠啦。我哋嚟到嘅時候呢已經三點啦,咁所以呢係可以揀午餐或者下午茶嘅。最後揀咗午餐A: 北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉🍝一聽個名就知係好誇張啊🤣咁詳盡☺️,仲有揀咗安格斯蘑菇芝士漢堡🍔北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉🍝,係幾好食嘅。特別之處在於個3.6牛乳溫泉蛋,一嚟就好似核彈咁爆到成個意粉都係蛋汁,令依個意粉味夠濃,買相呢因為面頭配左啲香草🌿,令個意粉係吸引咗嘅🥰,煙肉同洋蔥嘅比例都適中。有芝士味🤩,不過唯獨有少少建議俾返餐廳呢,就係黑松露可以再重手少少啦!因為可能個人喜好嘅原因啦,我就比較鍾意食重黑松露味多啲嘅。😆整體來講呢個意粉都算唔錯嘅👌🏼👌🏼另外個漢堡包餐呢係有埋少少薯條嘅🍔🍟,個漢堡呢最正嘅係蘑菇汁配上芝士溶落塊安格斯度🤤,幾好食😋,配埋啲薯條,係邪惡之選啊,不過咁好食,就唔好成日諗住啲脂肪🤪😎反正都係建議你落埋芝士粉同埋茄汁🙌🏼跟餐呢價錢呢大概十幾蚊,就可以揀一個芝士蛋糕

跟餐呢價錢呢大概十幾蚊,就可以揀一個芝士蛋糕🍰。咁佢都多選擇㗎,有原味啦,藍梅芝士蛋糕啦,同埋抹茶芝士蛋糕🍰仲有一個係雙重芝士蛋糕🧁。我全部都咁想試囉😆不過我朋友想是blueberry cheesecake ,所以今次我哋就揀咗藍梅芝士蛋糕啦,咁買相呢都唔差嘅🥰我覺得呢個係最值得推介😍。因為佢唔甜啦,有淡淡的芝士清香,又唔會話重到過咗龍嘅芝士味👍🏼👍🏼👍🏼必食之選
2020-11-21
$75 (Tea)
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
2020-11-23 82 views
特登入去科學園食嘢,諗住假日靜靜地唔會太多人,環境相對地relax。之前食過馬鞍山嘅分店覺得唔錯,科學園呢間稍有分別。走進呢間餐廳,餐廳環境比較樸素,有點似茶餐廳,唔理啦,都下晝2:30,非常肚餓。門口有位量體溫。企咗一陣終於有侍應行過嚟安排入座。下午茶三點先開始,所以最後揀咗午餐。午市餐牌價格由$66-$88,包基本熱飲,凍飲加$4,可加錢轉其他飲品。▶️ 芝士焗美國雞扒配薯菜$66面上有一塊芝士放上雞扒面,薯菜係薯條🍟如果炸得金黃啲會更好~輕食之選~▶️忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵$68有兩塊煙三文魚,菠菜闊條麵味道較清淡健康,加咗鹽會好啲~餐廳經營較隨心,真係好輕鬆~冇咩要求,簡簡單單又一餐。

▶️ 芝士焗美國雞扒配薯菜$66

▶️忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵$68
有兩塊煙三文魚,菠菜闊條麵味道較清淡健康,加咗鹽會好啲~

餐廳經營較隨心,真係好輕鬆~
冇咩要求,簡簡單單又一餐。

1K
2020-11-21 92 views
今天和朋友由大圍踩單車到了科學園, 肚子餓了,一定要找好野食,經過這個平價西餐廳cafe , 好吸引啊! 我們點了分別有豐富的全日早餐、手工蘋果批、煙三文魚牛油果醬牛角包🥐配以薯條和飲品熱朱古力奶! 食物用心制作,好鐘意食其中的牛角包,配搭特別牛油果醬好特別! 全日早餐都十分吸引,全部加埋只係$150 , 絕對平價高質的選擇!WM CAFE & BAR 地址: 沙田白石角香港科學園一期科技大道西5號企業廣場地下s019號鋪

WM CAFE & BAR
2020-11-20 84 views
返工返到攰,黎食個pizza飲杯奶茶high個tea真係唔錯啊,其實係科學園真係有好多好多野食,價錢又唔貴,服務態度又真係好好架!呢度個環境都唔錯,真係有種可以輕鬆既感覺,五點幾仲有客人high緊tea,不過提一提,店員都好好,入座前會提醒客人六點會關門,所以要預早少少時間黎啦。叫左set all day breakfast,好快就上枱,一如以往既全日早餐,擺碟都幾好丫天使麵配意式炸雞翼,比較欣賞佢既炸雞翼,炸得好香脆,醃製都好足,好入味。叫咗個六吋煙三文魚pizza,新鮮炸起好鬆脆,煙三文魚好夠味。到最後兩個人食咗$146,重點係冇service charge,下午茶high個tea都唔錯。
2020-11-14 136 views
上次跟家人去科學園看見很多餐廳,今天特意來試試。很多餐廳已轉了午餐餐牌,因為不是太肚餓,所以選了這間,一行四人點了一客煙三文魚菠菜寬條麵(忘了拍照)、手撕豬菠蘿漢堡包配薯條及巴哈馬火腿薄餅。一坐下先來了三小杯蕃茄湯,味道略酸,很濃蕃茄味,但因為我個人喜歡蕃茄,所以覺得很開胃、好味!連剩下的蕃茄肉也全食了。三文魚菠菜寬條麵味道不錯,不過不失。反而我欣賞那手撕豬漢堡,雖然那片菠蘿是罐頭菠蘿,但那個手撕豬肉塊很好味,包也烘得脆脆的,給我驚喜!但薯條則內裏未熟透。最令我失望的是薄餅,以為選這款較穩陣,怎知餅底味怪怪的,而且芝士及茄醬味不濃,也吃不出巴哈火腿的香味。整體表現普通,但下次不會再光顧了😅
整體表現普通,但下次不會再光顧了😅
2020-11-14
$70 (Lunch)
2020-11-04 218 views
十年都沒去過科學園一般不是踏單車都不會經過它如果今天不是來這裡開會我猜我也不會來以前總覺得大學站除了中大之外就只有科學園但最近蓋多了房子人流車流也慢慢變了不得不說其實科學園到市區也是很方便有多條巴士小巴路線真是一處遠離市區但又交通方便的地區連續開八小時會議真心累所以想趁回家之前補補體力企業廣場有很多食肆不過當天有很多未到五點半就關門還好找到 @wmcafebar 雖然六點關門但是店員還是很有耐心的介紹餐牌我們最後點了四個套餐其中兩個是蛋糕1. 珍寶美式肉醬熱狗配薯條$342. WM特色腸拼盤$523. 是日精選WM自家製蛋糕$25選了檸檬芝士蛋糕和藍莓芝士蛋糕飲料方面選了橙汁(+$8)和汽水(+$5)食物不過不失勝在煮得夠快和價值相當平宜我們從點餐到吃完才25分鐘這幾樣我最喜歡的是檸檬芝士蛋糕檸檬蛋糕清新上面有檸檬皮滿滿的檸檬香味而且芝士蛋糕夠滑吃起來很滑順$25這價錢完全超值另外熱狗餐也非常超出準熱狗包外脆內軟芝士醬非常多但完全不會有膩的感覺薯條也是即叫即炸脆脆可口很新鮮這餐廳環境優美適合踏單車經過時去醫醫肚子的選擇
十年都沒去過科學園
1. 珍寶美式肉醬熱狗配薯條$34
2. WM特色腸拼盤$52
3. 是日精選WM自家製蛋糕$25
選了檸檬芝士蛋糕和藍莓芝士蛋糕

飲料方面選了橙汁(+$8)和汽水(+$5)

食物不過不失

脆脆可口很新鮮

這餐廳環境優美
適合踏單車經過時去醫醫肚子的選擇
2020-10-28 256 views
秋高氣爽係踩單車的好時候,三五知己由大圍踩到大埔,途經科學園醫醫肚,選擇左哩間WM Cafe,叫左三份Tea Set: B、F、J,係收銀處比完錢拎個牌坐定定就有得食。B餐: 天使湯麵蕃茄湯配意式炸雞翼,碗麵係迷你版size,蕃茄湯甜甜地好岩解暑,雞翼炸得酥脆可口。餐廳醬汁以自助形式係外面任意添加,加上有埋紙巾提供,方便快㨗F餐: 珍寶美式肉醬熱狗配薯條,熱狗望落好大隻吸引,芝士醬加些肉醬與傳統熱狗配搭,咬落啖啖肉,薯條係粗身,點茄汁食最夾,份量又唔會太多,我覺得岩岩好,太多會食唔哂造成浪費。J餐: 黑松露什菌薄餅配薯條,薄餅咬落似塊餅乾一樣脆口,黑松露讓原本平凡的什菌薄餅提升level,增添香氣,正。補充完能量後就繼續去玩樂。
補充完能量後就繼續去玩樂。
2020-10-26
Type of Meal
Tea
2020-10-17 426 views
突然想食西餐,同朋友黎左呢間科學園試吓。寧靜既環境下,可以靜靜的享受午餐,我比較喜歡這種環境用餐!餐廳𥚃有各式各樣既午餐,我揀左黑松露卡邦尼意粉同炸雞芝士漢堡配薯條🍟...放假時間食西式餐,特別有另一番風味!餐牌算多種類,雞翼、薄餅、焗飯。我們兩位係超喜歡飲咖啡,叫左一杯iced latte 同一杯iced mocha!我比較喜歡食炸雞芝士漢堡,因為大大件,份量十足!而薯條係粗大的紐紋薯條,食落又香脆又熱辣辣!下次可以再來一試吧!

下次可以再來一試吧!
2020-09-23
$75 (Lunch)
2020-10-12 325 views
難得weekday 放假,加上天清氣朗,秋涼漸近,筆者決定踩下單車,悠哉渡日。 筆者沿著單車徑往大埔方向前行, 沿岸途經科學園,肚子亦咕嚕咕嚕呼叫著, 就趁此休息一會,以及欣賞一下沿岸美境, 順便搵個地方醫下肚餓 下車散步漫遊科學園 , 看見wm cafe的餐牌套餐價錢大眾化,坐位亦舒適, 店內又提供了大電視, 故入內幫襯一番 大電視科學園既環境很適合點選西餐 襯托,故筆者今日點了 【安格斯牛肉,燒汁雜菇,芝士漢堡 配薯條】 果然不失所望,物超所值整個餐也是即叫即做。薯條: 筆者最喜愛的粗薯條,即叫即炸,香脆可口既薯味充斥口腔漢堡: 由內而外都亳不遜色。 包是經過烤熱,漲卜卜,麵包皮帶一點香脆。安格斯牛肉充滿牛味,非常juices ,肉既份量也不少 漢堡配合既燒汁雜菇也非常惹味, 筆者還錯覺自己在吃啖啖雞肉,口感豐富。 【忌廉菠菜汁煙三文魚闊條麵】賣相已經不俗, 味道更是滿意。 香濃忌廉菠菜汁, 沾上有點彈牙既闊條麵, 份量亦不少,適合踩單車踩到有點疲的我, 好好補充能量【凍咖啡】 筆者比足一百分, 建議不加牛奶飲用, 因為非常清·香·醇大牌cafe的咖啡也比不上這杯。絕對值得一試再試

大電視

安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡·配薯條

安格斯牛肉燒汁雜菌芝士漢堡

果然不失所望,物超所值

整個餐也是即叫即做。

安格斯牛肉充滿牛味,非常juices ,肉既份量也不少

忌廉菠菜煙三文魚寬條麵

【忌廉菠菜汁煙三文魚闊條麵】
賣相已經不俗, 味道更是滿意。

凍咖啡

大牌cafe的咖啡也比不上這杯。絕對值得一試再試。 令人回味無窮

筆者今次漫遊科學園之旅非常開懷滿足, 大家有興趣也可以試下此cafe, 非常價廉物美

安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡·配薯條
安格斯牛肉燒汁雜菌芝士漢堡
忌廉菠菜煙三文魚寬條麵
凍咖啡
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
2020-10-11 222 views
由大圍踩單車去到大美督,科學園係必經既地方。好多時侯我都會喺科學園稍作休息。作為中途休息站嘅科學園,科學園入面不乏餐廳,今日我地試左WM Cafe and Bar。餐廳環境普普通通,有室內同室外座位,另外電視好大。我同朋友不約而同叫咗唔同款式既漢堡,當中有適合素食者同食肉獸既漢堡。- 大啡菇牛油果大牛蕃茄漢堡🥑 (左)漢堡總共有三層,上層係半個牛油果,中間係大啡菇,加上滿溢既牛油果醬,感覺牛油果先係主角🤣另外麵包有烘過,加分!- 雙層檸檬烤雞拼香辣脆炸雞芝士漢堡(右)從側面睇漢堡非常厚身,味道令我諗起麥當勞嘅脆辣雞腿包,不過係豪華升級版,一共有兩大塊雞扒😍其中檸檬烤雞有驚喜,加上香辣脆炸雞,一酸一辣既配搭充滿新鮮感。每個漢堡套餐都會附送薯條,而且係即炸,香脆無比。餐廳嘅咖啡都唔差,仲要好大杯。值得一提,餐廳送餐服務非常快,落單去到上菜只需要5分鐘👍🏻,最後我同朋友趕得切去大美督睇日落🌄

餐廳環境普普通通,有室內同室外座位,另外電視好大。

- 大啡菇牛油果大牛蕃茄漢堡🥑 (左)

- 雙層檸檬烤雞拼香辣脆炸雞芝士漢堡(右)

每個漢堡套餐都會附送薯條,而且係即炸,香脆無比。

餐廳嘅咖啡都唔差,仲要好大杯。

2020-10-10
$75 (Tea)